Koning te gast bij landmacht in Duitsland

Monique Verlind (DJMO)

Koning Willem-Alexander was vrijdag te gast bij landmachteenheden in het Duitse Bergen-Hohne. Het bezoek stond in het teken van internationale samenwerking. 43 Gemechaniseerde Brigade (43 Mechbrig) werkt nauw samen met de Duitse 1 Panzerdivision.

De koning ging eerst naar 43 Mechbrig, dat onder bevel staat van de Duitse 1ste pantserdivisie. Onderdeel hiervan is 414 Pantzerbatallion, een tankeenheid bestaande uit zowel Nederlandse als Duitse militairen. Door deze samenwerking met Duitsland heeft de landmacht weer beschikking over een tankeenheid.

De tankeenheden werden in 2011 opgeheven. Het bataljon moet in de loop van 2020 volledig operationeel zijn. Koning Willem-Alexander sprak met militairen over deze vorm van samenwerking en over hun werkzaamheden. Eerder vanochtend was hij ook bij een oefening met het CV90-infanteriegevechtsvoertuig van 43 Mechbrig.

Militairen van 13 Lichte Brigade nemen in 2018 deel aan de European Battlegroup (EUBG). Vrijdagmiddag was de koning bij de oefening Quick Lion I van 13 Lichte Brigade. Hij sprak met militairen over de voorbereidingen en deelname aan de EUBG volgend jaar. De EU heeft continu 3.000 tot 5.000 militairen, verdeeld over 2 battlegroups, paraat om wereldwijd missies te kunnen uitvoeren. Die variëren van zogenoemd robuust ingrijpen tot evacuatieoperaties en humanitaire hulp.

De samenstelling van een EUBG verandert elk half jaar. In 2018 bestaat deze naast Nederlandse ook uit Belgische, Duitse, Luxemburgse en Oostenrijkse militairen. De Nederlandse bijdrage bestaat uit delen van het hoofdkwartier van de 13 Lichte Brigade en een infanteriebataljon met gevechtssteun en logistieke ondersteuning.

Koning bezoekt landmachteenheden in Duitsland (Foto: Ministerie van Defensie)
Koning te gast bij landmacht in Duitsland (Foto: Ministerie van Defensie)