Eerste zanger Faith No More overleden

dekatophetspek

De Amerikaanse zanger Chuck Mosley is afgelopen donderdag overleden. De muzikant, die vooral bekendheid genoot als de frontman van de band Faith No More in de jaren 1984 tot 1988, is 57 jaar geworden.

Chuck Mosley
Chuck Mosley

De op 26 december 1959 in Hollywood geboren Charles Henry Mosley III groeide op in de wijken South Central Los Angeles en Venice. In 1977 ontmoet hij Billy Gould (de latere bassist van Faith No More) bij een concert van de punkband The Zeros. Twee jaar later spelen beiden in de band The Animated. Nadat Mosley een blauwe maandag deel heeft uitgemaakt van de post-punk band Haircuts That Kill wordt hij in 1985 de zanger van de band Faith No More.

Faith No More werd in 1979 opgericht door Billy Gould en luisterde voorheen naar de namen Sharp Young Men en Faith No Man. Na de definitieve naamsverandering ging de groep op eigen kosten aan de slag met hun eerste plaat We Care A Lot. De band trok al snel de aandacht van Ruth Schwartz, die net bezig was om haar independent label Mordam Records op te richten. We Care A Lot van Faith No More zou uiteindelijk de eerste plaat worden die op dat label verscheen. Eind 1986 krijgt Faith No More een platencontract bij het uit Los Angeles afkomstige label Slash Records. Slash Records was een dochtermaatschappij van London Records, die op hun beurt weer deel uitmaakten van de Warner Music Group en zo een garantie konden geven voor een wijdverspreidde uitgave van hun platen.

In 1987 verschijnt Introduce Yourself, het tweede album van Faith No More. Op de plaat komen we ook een opnieuw opgenomen versie van de titeltrack van de eerste plaat tegen die mede dankzij MTV een bescheiden hitje voor de band zou opleveren. Rond diezelfde tijd begon het steeds lastiger voor de band te worden om met Chuck Mosley te werken. Vooral de tournee door Europa in 1988 kende nogal wat incidenten met de wispelturige muzikant. Zo viel Mosley in slaap tijdens het promotieoptreden voor Introduce Yourself, sloeg hij bassist Billy Gould tijdens een concert en brak één van de roadies van Mosley de pols van gitarist Jim Martin bij een gevecht. Het was dan ook niet verrassend dat Mosley na deze tour uit de band werd gesmeten.

Van 1990 tot 1992 zou Chuck Mosley deel uitmaken van de band Bad Brains en zo'n zestig optredens doen in Amerika en Europa. In 1992 richt hij de funk metal band Cement op en brengt daarmee de albums Cement (1993) en Man with the Action Hair (1994) uit. Bij de promotietour van Man with the Action Hair raakte de band betrokken bij een zwaar auto-ongeluk, waarbij Mosley zijn rug breekt en een jaar uit de running is vanwege revalidatie. In 1996 verkast Mosley naar Cleveland, Ohio waar hij jarenlang in diverse restaurants werkt.

In 2009 maakt Mosley een verrassende comeback met de plaat Will Rap Over Hard Rock For Food, die hij uitbrengt onder de naam V.U.A. (Vanduls Ugainst Alliteracy). Op de plaat wordt Mosley bijgestaan door onder meer Jonathan Davis (Korn), John 5 (Marilyn Manson, Rob Zombie), Michael Cartellone (Lynyrd Skynyrd) en Roddy Bottum (Faith No More, Imperial Teen). In 2013 verscheen de tweede en tevens laatste plaat van V.U.A. getiteld Demosforsale Vandulsugenstalliderasy. In 2016 is Chuck Mosley als zanger te horen op het album You'll Never Make The Six van Indoria. Sinds 2017 maakte Mosley deel uit van de internationale supergroep Primitive Race, met wie hij een week geleden nog het album Soul Pretender uitbracht.