FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 augustus 2016

Rio 2016, de leukste tweets van 21 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Gisteravond stond de finale bij het voetbal op het programma. Gastland Brazilië nam het op tegen Duitsland en nam na strafschoppen een beetje revanche op de 7-1 nederlaag van het WK.

Ook de koning van de atletiek was blij:

In de laatste atletieknacht won Mo Farah zijn tweede gouden medaille van deze Spelen, en volbracht zo de 'Double double'. Net als in 2012 won hij goud op de 5 en 10 kilometer.

Ook in de atletieknacht: Julius Yego uit Kenia zorgde voor de eerste Afrikaanse speerwerpmedaille met zijn worp van ruim 88 meter.

Vanmiddag begon de marathon, traditioneel op de laatste dag van de Spelen. De Nederlander Abdi Nageeye finishte als elfde, de één-na-beste Nederlandse prestatie op de marathon.

Turnster Simone Biles had haast moeite om al haar medailles netjes te rangschikken. Ze haalde uiteindelijk vier gouden medailles en één bronzen. Sanne Wevers kaapte haar vijfde goud voor haar neus weg.

Bij het worstelen was de coach het niet eens met een strafje die zijn pupil vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg vanwege het vieren van de overwinning. Detail: door deze straf verloor de worstelaar uit Mongolië de wedstrijd, en zo het brons.

De laatste dag stond ook in het teken van de boksfinale bij de vrouwen, mét Nederlandse inbreng. Nouchka Fontijn wist echter niet te winnen van de regerend olympisch kampioene. Er was ook steun van de Nederlanders op de tribune, maar vanwege de losersvlucht was niet iedereen aanwezig..

Er was tijdens deze Spelen ook een speciaal team voor vluchtelingen. Om deze sporters een beeld te geven is er een muurschildering gemaakt:

De basketbalfinale is traditioneel de laatste wedstrijd op de Spelen. Mart Smeets becommentarieert deze wedstrijden bij de NOS voor het laatst en hij nam dus vanavond afscheid.

Tot slot van de Spelen is vannacht de sluitingsceremonie. Vier jaar geleden zag dat er zo uit:

Wat we mogen verwachten weten we nog niet, de ceremonie begint om 1 uur.

We sluiten af met een overzicht van de Nederlandse medaillewinnaars

Duitsland wil gezichtsherkenning op stations

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil terreurverdachten op stations en vliegvelden kunnen opsporen met software voor gezichtsherkenning. "Er is een mogelijkheid om iemand te fotograferen en met gezichtsherkenningssoftware op het internet te weten te komen of het om een beroemdheid of een politicus gaat. Ik wil zo'n systeem op de videocamera's op luchthavens en treinstations", zei de CDU-politicus zondag.

Als een verdachte ten tonele verschijnt, moet het systeem dat laten zien, zei de bewindsman. "De overheid moet technisch gezien doen, wat wettelijk is toegestaan", voegde hij eraan toe. De federale minister wil niet alleen meer camera's, maar ook meer hightech om terreurverdachten te kunnen opsporen. De Duitse Groenen-fractie noemt de plannen van de minister overdreven en "halfbakken".

Duitsland wil gezichtsherkenning op stations
Duitsland wil gezichtsherkenning op stations (Foto: ANP)

Staatsloterij schikte met deelnemer

De Staatsloterij heeft een geheime schikking getroffen met een voormalige deelnemer. Hij kreeg een bedrag terug van 4250 euro. Het gaat volgens de organisatie achter de loterij om een "eenmalige gebeurtenis".

"Er speelde meer dan alleen de zaak zelf. Daardoor is deze deal gemaakt", zegt een woordvoerder van de Staatsloterij, die verder geen details kan geven. Er zou geen precedentwerking vanuit gaan voor andere deelnemers aan de loterij. Uit documenten die in handen zijn van het ANP blijkt dat de schikking al in juli 2015 is getroffen.

De schikking ligt gevoelig, omdat deelnemers eerder met claims kwamen tegen de loterij. Zij voelden zich misleid omdat de Staatsloterij prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten. Duizenden voormalige spelers verenigden zich in stichting Loterijverlies die zich ging inzetten om geleden schade te verhalen op de Staatsloterij.

Staatsloterij schikte met deelnemer
Staatsloterij schikte met deelnemer (Foto: ANP)

Piloten easyJet leggen werk opnieuw neer

De piloten van easyJet die vanaf de basis Schiphol werken, leggen het werk maandag voor de vierde keer neer. Dit meldde de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers zondag.

De werkonderbreking door de Nederlandse easyJet-piloten piloten duurt maandag van 04.00 uur tot 12.00 uur. Inzet van de staking is een betere cao met doorbetaling bij ziekte, minder vermoeiende roosters, meer grip op het rooster en een beter pensioen.

Passagiers van de prijsvechter moeten rekening houden met overlast. "De werkonderbrekingen bij easyJet zullen de komende tijd beperkt blijven tot doordeweekse dagen. De rechter heeft ons immers voorlopig de mogelijkheid ontnomen om in de weekenden te staken. Het easyJet-management blijven wij gezien hun opstelling verantwoordelijk houden voor de eventuele gevolgen", aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

Piloten easyJet leggen werk opnieuw neer
Piloten easyJet leggen werk opnieuw neer (Foto: ANP)

De Boer met Inter onderuit tijdens debuut in Serie A

Frank de Boer en Internazionale waren zondagavond niet opgewassen tegen Chievo Verona. Tijdens het competitiedebuut van de Nederlander werd het 2-0 voor Chievo.

Waar de Nederlandse oefenmeester als trainer van Ajax ooit nog debuteerde met een 0-2 zege op bezoek bij AC Milan, ging zijn debuut namens Inter verloren. Valter Birsa was de speler die voor teleurgestelde gezichten zorgde.

De plaaggeest scoorde vier minuten na rust de openingstreffer. Hij ontving de bal van Fabrizio Cacciatore, bleef uiterst koel en kon na wat draaien en kappen beheerst de openingstreffer achter zijn naam zetten. Met een geplaatste bal in de verre hoek liet hij doelman Samir Handanovic kansloos.

Die eerste klap kwam Inter in Verona niet meer te boven. Negen minuten voor tijd was het wederom Birsa die de trekker overhaalde. De Sloveense international knalde vanaf een meter of twintig prachtig raak en bezorgde De Boer daarmee een uiterst beroerd competitiedebuut.

Frank de Boer geeft aanwijzingen. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Frank de Boer geeft aanwijzingen aan zijn ploeg. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Asensio en Bale helpen Real Madrid langs Sociedad

Real Madrid is het nieuwe seizoen begonnen met een zege op bezoek bij Real Sociedad. De Madrilenen wonnen met 0-3. De start van De Koninklijke in Estadio Municipal de Anoeta was overweldigend. Want na amper anderhalve minuut ging de topclub uit Madrid al aan de leiding. Een vlijmscherpe voorzet van rechtsback Dani Carvajal kwam op het hoofd van Gareth Bale. De Welshman kopte snoeihard raak in de korte hoek.

Echt veel last had de ploeg van trainer Zinédine Zidane niet van Sociedad, dat af en toe toch kan verrassen tegen beter geachte ploegen. Nog voor rust werd het 0-2 en dat gebeurde op fraaie wijze. Een lange bal van Fransman Raphaël Varane werd door Marco Asensio Willemsen op waarde geschat.

De Nederland bleef uiterst koel en dribbelde richting doel. Uiteindelijk produceerde hij een fantastische stift over de Sociedad-doelman heen: 0-2. De halve Nederlander maakte tijdens de Europese Supercup al indruk met een weergeloos doelpunt en doet dat wederom met een heerlijke treffer in Baskenland.

Het bleef uiteindelijk niet bij die 0-2 voorsprong. Bale tekende in blessuretijd met zijn tweede van de avond voor de 0-3 eindstand. Real Madrid blijft daardoor in het spoor van rivaal FC Barcelona. De regerend landskampioen opende zaterdag overtuigend met een 6-2 zege op Real Betis.

Laatste goud Spelen naar basketballers VS

De laatste gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is naar het Amerikaanse basketbalteam gegaan. De uit NBA-spelers bestaande selectie had in de finale geen kind aan Servië, dat met 96-66 aan de kant werd gezet.

In een alles behalve vol en sfeervol Carioca Arena mocht Servië één kwart lang hopen op een goed eindresultaat. Vlak voor het eind van dat kwart namen de Amerikanen, gecoacht door Mike Krzyzewski, een lichte voorsprong van vier punten, wat het einde inluidde voor de kansen van Servië.

Servië had in het groepsduel met de VS nog indruk gemaakt en verloor slechts met drie punten verschil, maar dat resultaat zat er na het eerste kwart helemaal niet meer in. Onder aanvoering van Kevin Durant werd het gas erop gezet door de NBA-'sterren' en gedurende twee kwarts werd de voorsprong uitgebouwd naar 79-43 en was de vijftiende olympische titel voor Amerika eigenlijk al een feit.

In het laatste kwart mochten de in opspraak geraakte Draymond Green en Harrison Barnes ook nog in actie komen bij de Amerikanen. Het leverde echte niet het nog gewenste spektakel op, sterker nog; de finale ging als een nachtkaars uit.

Het leverde uiteindelijk een 96-66 eindstand op en daarmee de derde olympische titel op rij voor de Amerikanen. Carmelo Anthony was als enige bij al die drie laatste titels aanwezig en is ook de meest scorende Amerikaan geworden op de Olympische Spelen.

'PlayStation 4 Slim te koop aangeboden'

Op de Britse veilingsite Gumtree wordt erop dit moment een PlayStation 4 Slim te koop aangeboden. De machine wisselt voor 295 pond van eigenaar. Of het ook daadwerkelijk om een PlayStation 4 Slim gaat en niet om een hoax, dat is nog niet bekend.

Het is geen groot geheim dat Sony ooit met een PlayStation 4 Slim op de proppen zou komen, maar iedereen had de aankondiging verwacht op 7 september. Dan wordt ook de nieuwe PlayStation 4 Neo aangekondigd. De plaatjes lijken echt, alleen op de doos staat PS4, en niet iets in de trant van Slim.

Laatste worstelmedailles naar Rusland en VS

De laatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft Russisch en Amerikaans worstelgoud opgeleverd. De mannen streden op de slotdag nog om de medailles in het worstelen in de vrije stijl en wel in de klassen tot 65 en 97 kilogram.

In de klasse tot 65 kilogram was de Rus Soslan Ramonov de hele dag oppermachtig. Alleen in de halve finale tegen de Oezbeek Ikhtiyor Navruzov had hij het even lastig, maar hij herpakte zich en plaatste zich voor de finale. Daarin stond Ramonov tegenover de Azeri Toghrul Asgarov, goud voor olympisch goud in Londen. Dat zat er dit keer geen moment in, want Ramonov maakte gehakt van de Azeri en pakte het goud. Navruzov pakte brons, net als de Italiaanse wereldkampioen Frank Chamizo. 

In de klasse tot 97 kilogram ging het goud naar de pas 20-jarige Amerikaanse wereldkampioen Kyle Snyder. Ook hier ging Azerbeidzjan in de finale ten onder, dit keer met Khetag Gazyumov. Hij won voor de derde keer op rij een medaille, maar na twee keer brons was het ook nu geen goud. Brons was er voor de sinds dit jaar voor Roemenië uitkomende Rus Albert Saritov en de voor Oezbekistan uitkomende Rus Magomed Ibragimov. 

Snyder (links) gaat het gevecht met Gazyumov aan (PROSHOTS/Action Images)
Snyder (links) gaat het gevecht met Gazyumov aan (PROSHOTS/Action Images)

Oezbeken sluiten beste Spelen ooit met dubbel goud af

Oezbekistan heeft de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgesloten met dubbel goud op de slotdag. Twee Oezbeekse boksers waren de beste in hun finales, of kregen die finales in elk geval toegewezen. Het land sluit de Spelen daardoor af met dertien medailles, waaronder vier keer goud, en dat is veruit hun beste resultaat ooit.

In de klasse tot 52 kilogram stond Shakhobidin Zoirov tegenover tweevoudig wereldkampioen Misha Aloyan uit Rusland. Die wist geen moment echt partij te bieden, waardoor Zoirov alle ronden en het goed toegewezen kreeg. De Venezolaanse tiener Yoel Finol kreeg het brons omgehangen, net als de Chinees Hu Jianghuan. 

In het lichtweltergewicht, tot 64 kilogram, ontstond flink wat controverse. De Oezbeek Fazliddin Gaibnazarov stond daar tegenover Lorenzo Sotomayor die Azerbeidzjan vertegenwoordigt. De neef van hoogspringlegende Javier Sotomayor is geboren in Cuba, maar is niet de typische door Azerbeidzjan gekochte sporter: Sotomayor was een veelbelovend bokser, maar gaf dat op om voor zijn straatarme familie te zorgen door op straat van alles te verkopen. Daar kwam hij een in Azerbeidzjan woonachtige Russische toerist tegen, op wie hij verliefd werd. Lorenzo ging met haar mee naar Azerbeidzjan en komt sindsdien voor dat land uit.

Sotomayor deelt een rake klap uit, maar verliest de finale (PROSHOTS/Action Images)
Sotomayor deelt een rake klap uit, maar verliest de finale (PROSHOTS/Action Images)

De 31-jarige Sotomayor leek in de finale tegen zijn zes jaar jongere Oezbeekse tegenstander constant de beste, zo lieten ook internationale bokskenners weten. Toch kreeg Gaibnazarov na afloop de partij en dus olympisch goud toegewezen, ook al weet niemand precies waarom - boze tongen beweren dat de boksprestaties van Oezbekistan in Rio wel héél opvallend zijn en het resultaat zijn van corruptie. Sotomayor moest in elk geval genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Rus Vitaly Dunaytsev en de Duitser Artem Harutyunyan. 

De laatste boksfinale in Rio ging tussen de superzwaargewichten Tony Yoka uit Frankrijk, regerend wereldkampioen, en de Brit Joe Joyce. Yoka was gedurende het hele gevecht de bovenliggende partij en dat werd beloond: hij won goud, net als eerder in het toernooi zijn verloofde Estelle Mosselly al had gedaan. Brons was voor de Kroaat Filip Hrgovic en Ivan Dychko uit Kazakhstan. 

Ritzege Meersman in de Vuelta

Gianni Meersman heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Belg was de beste in de massasprint.

Op een klimmetje op 38 kilometer van de finish nam Philippe Gilbert het initiatief en reed naar de vroege vluchters toe. Hij slaagd er echter niet in om vervolgens het peloton voor te blijven. Het werd vervolgens een massasprint, waarin Meersman Michael Schwarzmann en Magnus Cort voor bleef.

Michal Kwiatkowski werd vierde en nam daardoor de leiding in het klassement over van ploeggenoot Peter Kennaugh. Hun ploeg Sky won gisteren de ploegentijdrit en verschil in tijd is er tussen beide dan ook nog niet.

Vijfde goud op rij Russische gymnasten

Voor de vijfde maal op rij is Rusland olympisch kampioen geworden in de teamwedstrijd ritmische gymnastiek. Zilver ging naar Spanje, Bulgarije veroverde het brons.

Spanje ging in de finale na de eerste rotatie (vijf linten) aan de leiding. Door een weergaloze oefening van de Russinnen met de drie knotsen en twee hoepels was het goud alsnog voor de Russische vrouwen.

De teamwedstrijd staat sinds 1996 op het olympische programma. Alleen de eerste maal wonnen de Russen niet. Toen was Spanje de beste.

Verbeeks Bochum en Werder Bremen blameren zich in DFB Pokal

Trainer Gertjan Verbeek heeft vandaag met VfL Bochum een smadelijke nederlaag geleden in de DFB Pokal. Astoria Walldorf, dat speelt in de Regionalliga (vierde niveau), won na verlenging met 4-3 van Bochum. Ook Werder Bremen taaide in de eerste ronde af. De Bundesligaploeg werd door 3. Liga-club Sportfreunde Lotte met 2-1 uit het bekertoernooi gegooid.

VfL Bochum wist in de officiële speeltijd tot twee keer toe een achtsterstand ongedaan te maken. De 3-2 van Marcus Meyer in de eerste verlenging was de opmaat voor een sensationele uitschakeling van VfL Bochum. Steffen Straub deelde in de 107de minuut de genadeklap uit en scoorde de 4-2. Kevin Stöger deed namens de bezoekers nog iets terug, maar het kwam te laat om een blamage te voorkomen.

Sportfreunde Lotte kwam na acht minuten op voorsprong, Bremen-speler Zlatko Junuzovic maakte vlak voor rust gelijk. Een goal van de thuisclub in de 54ste minuut kwam de Bundesligaclub niet meer te boven. Werder Bremen eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Fin Bartels. Het is voor Werder de vierde keer in zes seizoenen dat ze in de eerste ronde van de DFB Pokal worden uitgeschakeld.

Bremen is na Red Bull Leipzig (strafschoppenserie tegen Dynamo Dresden) de tweede Bundesligaclub die in de eerste ronde door een club uit een lagere divisie is uitgeschakeld.

Update 21.15 uur

Hertha BSC is door het oog van de naald gekropen. Hertha wist pas na strafschoppen af te rekenen met de 3. Liga-ploeg SSV Jahn Regensburg. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1. Òok Ingelstadt 04 kon pas na strafschoppen de volgende ronde halen. Op bezoek bij FC Erzgebirge Aue (2. Bundesliga) kwam men niet tot scoren. De strafschoppenreeks werd met 7-8 gewonnen door Ingolstadt.  


Uitslagen DFB Pokal eerste ronde 21/08/2016
Sportfreunde Lotte (III) 2-1 (1-1) Werder Bremen 
MSV Duisburg (III) 1-2 (nv) (0-0, 1-1) 1. FC Union Berlin (II)
Eintracht Norderstedt (IV) 1-4 (0-1) SpVgg Greuther Fürth (II)
FC-Astoria Walldorf (IV) (nv) 4-3 (1-1, 2-2) VfL Bochum (II)
1. FC Magdeburg (III) 1-1 (ns) (0-1, 1-1) Eintracht Frankfurt 
Uhr SpVgg Unterhaching (IV) 3-3 (ns) (1-1, 3-3) 1. FSV Mainz 05 
1. FC Germania Egestorf/Langreder (IV) 0-6 (0-4) TSG 1899 Hoffenheim 
SC Hauenstein (V) 1-2 (0-1) Bayer 04 Leverkusen
Bremer SV (V) 0-7 (0-4) SV Darmstadt 98 

Uitslagen wedstrijden 18.30 uur
SG Wattenscheid 09 (IV) 1-2 (1-0) 1. FC Heidenheim (II)
SSV Jahn Regensburg (III) 1-1 (ns) (0-0, 0-0) Hertha BSC 
FC Erzgebirge Aue (II) 0-0 (ns) (0-0, 0-0) FC Ingolstadt 04 

Mountainbiker Schurter pakt olympische titel

De Zwitser Nino Schurter heeft in Rio de olympische titel bij het mountainbiken voor mannen geworden. De winnaar van het zilver vier jaar geleden was de olympisch kampioen van Londen, Jaroslav Kulhavy, de baas.

Na drie van de zes ronden waren het Kulhavy en Schurter die aan kop lagen. Schurter, vijfvoudig wereldkampioen, gaf in de voorlaatste ronde gas, en Kulhavy had geen antwoord.

Rudy van Houts, de Nederlandse deelnemer, moest de wedstrijd al vroeg staken wegens een defect aan zijn schakelmechanisme. Peter Sagan, de wereldkampioen op de weg, kende een sterke start, maar vanwege onder meer een lekker band, stapte hij voortijdig af.

Twee zwaargewonden na val in scheepsruim

Twee bemanningsleden van een Kroatisch vrachtschip zijn zondagmiddag in de haven van Rotterdam zwaargewond geraakt toen ze in het ruim van het schip vielen. De mannen van 20 en 24 jaar oud zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De twee waren aan het werk op een zogeheten gangway, een loopbrug. Vermoedelijk is de loopbrug gaan schuiven waardoor ze het ruim in tuimelden. Ze kwamen zes meter lager op een stalen plaat terecht. Volgens een woordvoerster van de politie zijn de slachtoffers er niet best aan toe.

Het ongeval gebeurde bij een havenbedrijf aan de Drutenstraat.

Twee zwaargewonden na val in scheepsruim
Twee zwaargewonden na val in scheepsruim (Foto: ANP)

Daverend applaus voor Van Gelder op Lowlands

Onder luid gejuich en applaus maakte turner Yuri van Gelder zondag zijn entree op Lowlands. De organisatie van het festival had de in opspraak geraakte topsporter uitgenodigd om zijn olympische act op het hoofdpodium in Biddinghuizen uit te voeren.

Al lang voor aanvang van de turnact stroomde de grootste tent op het festivalterrein vol met slaperige nieuwsgierigen. Even na de aangekondigde 12.30 uur maakte Van Gelder zijn opwachting.

Als een ware rockster pakte hij even zijn moment voor de uitgelaten mensenmassa, om daarna op een pompende housebeat zijn olympische oefening te turnen aan twee ringen die uit het dak van de tent naar beneden kwamen. De topsporter genoot zichtbaar van de aandacht van het Lowlandspubliek.

Na zo'n tien minuten was het gedaan met de show. Van Gelder maakte als dank nog een ererondje over het podium. "Hartstikke fijn dat jullie dit hebben willen zien. Een volle zaal, daar hou ik van!", aldus Van Gelder, die voor de olympische finale van afgelopen maandag door NOC*NSF naar huis werd gestuurd wegens wangedrag.

Daverend applaus voor Van Gelder op Lowlands
Daverend applaus voor Van Gelder op Lowlands (Foto: ANP)

Verrassende olympische titel Deense handbalmannen

Denemarken heeft verrassend de olympische titel weten te veroveren in het handbal. De Deense mannen, die tot nu toen geen enkele wereld- of olympische titel wisten te behalen waren in de finale te sterk voor de tot vandaag regerende olympisch kampioen Frankrijk; 28-26.

De Denen waren vrij onverwacht in de finale terecht gekomen. Bij de Spelen had het land pas eenmaal de halve finale gehaald en bij het afgelopen WK werd het in de kwartfinale uitgeschakeld. In de groepsfase werden de Denen derde in de groep en verloren daarin nog met 33-30 van de Fransen.

In de eerste helft was van een verschil lang niks te merken. De Denen sloegen wel vlak voor de rust een klein gat en mochten met een 16-14 voorsprong aan de thee. Tien minuten na rust was het verschil teniet gedaan, waarna weer een goede Deense periode volgde. Met onder meer drie goals van Kapser Sondergaard stond er met ruim tien minuten te gaan opeens een voorsprong van 25-20 op het bord.

De olympisch kampioen van 2008 en 2012 gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich terug in de wedstrijd en met drie minuten te gaan was het gat gekrompen tot één punt; 26-25. Een doelpunt van Lasse Svan (27-25) en een aanvalsfout van de Fransen beslisten vervolgens het duel. Met nog een minuut te gaan bleek dat gat te groot te zijn en konden de Denen het feestje gaan vieren. Daar konden twee doelpunten geen verandering meer in aanbrengen.

Piloot dronken: vliegtuig blijft aan de grond

Een piloot van SriLankan Airlines meldde zich onlangs stomdronken op de Duitse luchthaven van Frankfurt voor zijn langeafstandsvlucht naar Colombo. De man werd tegengehouden toen het cabinepersoneel alarm had geslagen, aldus Duitse media zondag.

Aan boord van het vliegtuig waren volgens luchthavenexploitant Fraport 259 passagiers en 15 bemanningsleden. De piloot is inmiddels op non-actief gesteld. Die beslissing werd genomen na het resultaat van een alcoholtest.

Vlucht UL554 zou oorspronkelijk op vrijdagmiddag om 15.20 uur van Frankfurt naar Sri Lanka vertrekken. Maar het vliegtuig bleef door het incident aan de grond staan, bevestigde een Fraport-woordvoerder.

Pas zaterdagochtend om 6.35 kon het toestel alsnog vertrekken. De passagiers brachten de nacht door in hotels. De luchtvaartmaatschappij verontschuldigde zich op internet en kondigde aan dat de passagiers een schadevergoeding krijgen.

Piloot dronken: vliegtuig blijft aan de grond
Piloot dronken: vliegtuig blijft aan de grond (Foto: ANP)

Porno in naam der wetenschap op Lowlands

Voor het tweede jaar op rij mochten tien onderzoekers van verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen zich op Lowlands uitleven op het festivalpubliek. Kun je leren drummen doormiddel van electrostimulatie, doet luisteren naar muziek iets met je pijngrens, heeft slaapgebrek invloed op gevoeligheid voor hallucinaties en waarom kijken mensen porno?

De tienduizenden Lowlanders toonden zich drie dagen lang gewillige proefkonijnen op het terrein van Lowlands Science. Nieuwsgierige festivalgangers werden door wetenschappers onderworpen aan allerlei tests en experimenten om interessante data voor lopende onderzoeken te verzamelen.

Porno
Vooral het porno-onderzoek van communicatiewetenschappers van de Vrije Universiteit vond gretig aftrek. In kleine kartonnen tentjes werden proefpersonen ondervraagd en kregen ze verschillende soorten porno te zien om hun voorkeuren vast te stellen. Zo'n tweehonderd Lowlanders wilden zich daar de afgelopen drie dagen in naam der wetenschap wel aan onderwerpen. "Dit is een heel dankbare proeftuin voor ons", vertelt een van de onderzoekers. "Normaal gesproken hebben we veel moeite om mensen te vinden voor dit soort onderzoek, maar hier loopt het storm." De in Biddinghuizen verzamelde data moeten uiteindelijk inzicht geven in een mogelijk verband tussen bepaalde persoonskenmerken en pornovoorkeur.

Voor sommige proefjes op Lowlands Science golden speciale voorwaarden, waardoor niet iedereen overal aan kon deelnemen. Wie mee wilde doen aan het onderzoek naar de invloed van muziek op de tolerantie voor pijn mocht bijvoorbeeld de afgelopen 24 uur geen drugs hebben gebruikt. Bij het experiment waarbij met hersenstimulatie religieuze ervaringen werden opgewekt, was het juist een voorwaarde dat de proefpersonen het afgelopen uur alcohol hadden geconsumeerd. En slaapgebrek gold als vereiste bij het onderzoek naar het verband tussen slaaptekort en hallucinaties. Voor de porno-studie werden geen eisen gesteld. "We willen juist van alle soorten mensen, in elke toestand weten wat ze graag zien en waarom. Ook als er alcohol of drugs in het spel zijn."

Porno in naam der wetenschap op Lowlands
Porno in naam der wetenschap op Lowlands (Foto: BuzzE)

Danny de Munk feliciteert dochter

Danny de Munk staat uitgebreid stil bij de verjaardag van zijn dochter. Bo werd achttien. Haar vader plaatste maar liefst twee filmpjes over haar op Instagram.

Op het eerste filmpje gaat de zanger terug in de tijd en laat hij zijn volgers zien hoe Bo eruitzag toen ze nog heel klein was. Ook is er een foto te zien van hoe het meisje er nu uitziet. "Onze lieve mooie dochter. Nu een vrouw van 18", heeft Danny erbij geschreven.

Het tweede filmpje plaatste de trotse vader later. Het is een moment op het verjaardagsfeest. Zelf spreekt Danny van "een emotioneel moment tussen vader en dochter".

Danny de Munk feliciteert dochter
Danny de Munk feliciteert dochter (Foto: BuzzE)

Braziliaans volleybalgoud in kolkend Maracanãzinho

Het Braziliaanse volleybalteam heeft de gouden medaille binnengehaald. In de finale in een kolkend Maracanãzinho werd Italië met een 3-0 nederlaag naar het zilver verwezen.

In de groepsfase hadden beide landen elkaar ook al getroffen, toen was Italië met 1-3 duidelijk de sterkste. De Brazilianen waren geenzins van zin om in de finale verslagen te worden en kregen het hele thuispubliek in Maracanãzinho achter zich.

In het kolkende stadion won de thuisploeg de eerste set (25-22), maar de tweede set leek naar Italië te gaan. Ze kregen diverse setpunten, maar Brazilië, dat in 2012 en 2008 zilver won, kwam nogmaals terug in de set en wist op zijn eigen eerste setpunt wel toe te slaan; 28-26.

De derde set ging volledig gelijk op tussen beide landen; er werd geen duimbreed toegegeven en geen enkele keer een voorsprong van twee punten behaald. Op 24-23 kreeg Brazilië zijn eerste wedstrijdpunt, maar die werd door een slimmigheidje van Italië weggewerkt.

Direct daarna volgde een nieuwe wedstrijdpunt, die werd benut door een killblock van Luiz Felipe Marques. Waarmee de eerste olympische titel voor Brazilië volgde sinds 2004 en Italië weer werd opgezadeld met zilver. Het brons was voor de Verenigde Staten dat eerder op de dag Rusland versloeg.

Zilver voor Fontijn in bokstoernooi

Nouchka Fontijn heeft voor de laaste Nederlandse medaille gezorgd tijdens deze Olympische Spelen. In de finale van het halfzwaargewicht was ze niet opgewassen tegenover Clarissa Shields en pakte daarmee zilver.

De uitslag was op basis van het hele duel wel terecht te noemen. De regerend olympisch kampioen Shields deelde vooral vanaf de tweede ronde fermere tikken uit en wist daarmee de jury te overtuigen. In de laatste twee ronden leek het meer close te zijn tussen de dames, maar ook daarin kreeg de Amerikaanse uiteindelijk de overhand.

Het zilver van Fontijn is de negentiende en laatste medaille voor de Nederlandse ploeg in Rio de Janerio. De ploeg keert dinsdag thuiswaards met acht keer goud, zeven keer zilver en vier keer brons.

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

De derde speelronde van de Eredivisie werd in Almelo afgesloten met het duel tussen Heracles en Feyenoord. De bezoekers wonnen door een treffer van Karim El Ahmadi. De Rotterdammers staan met de maximale negen punten uit drie wedstrijden en met het beste doelsaldo bovenaan in de Eredivisie. Heracles staat negende. 

Karim El Ahmadi wordt gefeliciteerd door zijn medespelers. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Karim El Ahmadi wordt gefeliciteerd door zijn medespelers. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Heracles Almelo

0 - 1

Feyenoord

     29' El Ahmadi
 
 Gele kaart: Basacikoglu, Karsdorp (Feyenoord)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11307
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers (Vermeij/79)
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bel Hassani
Pelupessy
Bruns
Navrátil (Kuwas/70)
Gladon
Darri
  Jones
Karsdorp
Botteghin
Kongolo
Woudenberg
Toornstra
Kuijt (v.d.Heijden/90)
El Ahmadi
Berghuis (Basacikoglu/70)
N.Jörgensen (Kramer/90+3)
Vilhena

22.000 handtekeningen ex-coffeeshophouder

Sympathisanten van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven hebben 22.000 handtekeningen opgehaald. Daarmee hopen de organisatoren van de actie Justice for Johan druk uit te oefenen om Van Laarhoven en zijn vrouw, die vastzitten in Thailand, zo snel mogelijk naar Nederland te halen. 140 coffeeshops steunden de actie.

Van Laarhoven was de oprichter van coffeeshopketen The Grass Company. Een Thaise rechtbank veroordeelde hem tot 103 jaar celstraf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Volgens de actiegroep is daarbij niet meegewogen dat de verkoop van cannabis in Nederland wordt gedoogd.

Volgens de broer van de opgesloten Nederlander gaat het slecht met zijn gezondheid. "Mijn broer Johan en zijn vrouw zitten inmiddels ruim twee jaar onder vreselijke omstandigheden gevangen in een Thaise cel", aldus Frans van Laarhoven. "Johans gezondheid holt achteruit."

22.000 handtekeningen ex-coffeeshophouder
22.000 handtekeningen ex-coffeeshophouder (Foto: ANP)

Vrouw gedood door werpen betonblok op snelweg

Een onbekende werper van een betonblok heeft op een Deense snelweg een vrouw gedood. Het van een brug gegooide stuk beton trof op de vroege zondagmorgen in het zuiden van Denemarken de auto van een buitenlandse familie, aldus de politie.

De vrouw kwam om het leven, haar man raakte zwaargewond, een kind liep alleen schrammen op. Over de herkomst van het gezin wilde de politie in Odense geen mededelingen doen, voordat de familie is ingelicht.

Het ongeluk gebeurde op de E20 tussen de knooppunten Blommenslyst en Vissenbjerg. De snelweg is de belangrijkste verbinding tussen Zweden en West-Denemarken of Duitsland.

De politie is een zoektocht begonnen naar de dader of daders. Die zouden meerdere zware stenen van de brug hebben gegooid. Maar niet alle stenen troffen de auto. De politie liet zondag beelden zien van twee betonblokken met een gewicht van respectievelijk 9,5 en 30 kilo.

Vrouw gedood door werpen betonblok op snelweg
Vrouw gedood door werpen betonblok op snelweg (Foto: ANP)

Spaanse basketballers veroveren brons

Spanje heeft het olympisch brons veroverd in het basketbaltoernooi voor mannen. Australië werd in de strijd om de derde plaats in een gelijkopgaande wedstrijd met 89-88 verslagen.

Spanje begon sterk aan het duel en nam een voorsprong van tien punten. Mede dankzij spelmaker Mills wisten de Australiërs nog voor rust weer aan te klampen.

Het vierde kwart was spannend. Bogut zat bij de Australiërs met vijf fouten aan de kant, waardoor het Spanje wat ruimte gaf in de bucket. Het leek erop dat Baynes de wedstrijd zou beslissen nadat hij met een hookshot Australië op 88-87 zette. Maar het was Rodriguez die daarna vanaf de lijn het winnende punt scoorde.

Om kwart voor negen is de finale bij de mannen tussen Verenigde Staten en Servië.

Brons voor Duitse handballers

Het brons bij het olympisch handbaltoernooi bij de mannen is gegaan naar Duitsland. Onze oosterburen wonnen in de strijd om de derde plaats met 31-25 van Polen.

Aan het begin van de wedstrijd was het Polen dat de regie in handen nam. Bij de stand 8-5 namen de Duitsers het stokje over. Bij rust was het 17-13 voor Duitsland. Polen probeerde het wel in de tweede helft, maar de Duitsers waren verdedigend heel sterk. Bovendien was de Duitse doelman Wolff in bloedvorm.

De finale is vanavond om 19.00 uur. Frankrijk en Denemarken spelen dan tegen elkaar.

FOK!ker Braddie reageert op kritiek

De vlogs van Braddie beginnen steeds meer bekeken te worden. Zo heeft hij tegenwoordig een prachtig intro-filmpje en is hij op steeds meer plekken in het land te vinden. En hij pakt gewoon KEIHARD verschillende bedrijven aan. Toch zijn er FOK!kers die kritiek leveren op Braddie. In zijn laatste video reageert Vlogger Braddie hier op.

 

FOK!ker IDkaart laat het er niet bij zitten en komt terug met een reactie:'Hij zegt dat ik niet met mijn kop op internet durf te staan in een vlog. Misschien wel omdat ik graag later een normale baan wil en ik weet wat voor een juridische gevolgen vloggen heeft. (Je kan je niet beroepen op dat jij de vlogs niet hebt gemaakt maar iemand anders, want het zijn allemaal films van jezelf.)'.

Laten we na al deze ophef nog genieten van afgelopen week bij BradgeTV!

Deze week pakte Braddie bijvoorbeeld JetCars aan

Ook konden we kijken hoe Braddie op zoek ging naar een baan

Braddie werd deze week gewoon geprankt! Dat dat onze vlog-held kan gebeuren he?!

We eindigen met de lens die maar niet los wil gaan

 

Amerikaanse volleybalheren pakken brons

De Amerikaanse volleybalheren hebben brons veroverd. In vijf sets werd Rusland, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, verslagen: 23-25, 21-25, 25-19, 25-19 en 15-13.

In de eerste set liep Amerika continue achter de feiten aan. In de derde en vierde set waren ze echter een stuk beter. De Verenigde Staten namen in de beslissende vijfde set vanaf 9-9 afstand. De Russen wisten nog twee matchpoints weg te werken, maar op het derde sloegen de Amerikanen alsnog toe.

Om kwart over zes begint de finale tussen gastland Brazilië en Italië.

Keniaans marathongoud, topprestatie Nageeye

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft in Rio de Janeiro de olympische marathon gewonnen. De 31-jarige veteraan pakte zo zijn derde olympische medaille, nadat hij in 2004 en 2008 al brons en zilver pakte op de 5000 meter. 

Het duurde lang voor de marathon echt op gang begon te komen, want pas na een kilometer of dertig 'ontplofte' de wedstrijd pas echt. Alsmaar meer lopers vielen weg en binnen de kortste keren waren er nog maar vier over: Kipchoge, de Amerikaan Galen Rupp en de Ethiopiërs Lemi Berhanu en Feyisa Lilesa. 

Ook Berhanu moest snel lossen, terwijl Kipchoge juist ijzersterk bleef lopen. Rupp kon dat tempo na 35 kilometer niet meer bijbenen en liet zijn medekoplopers gaan, waarna Lilesa even later ook af moest haken. Kipchoge kwam niet meer in de problemen en snelde na 2:08.44 uur over de finish als nieuwe olympisch kampioen. Lilesa en Rupp hielden nog stand en pakten zilver en brons, omdat de Eritrese wereldkampioen Ghirmay Ghebrselassie niet meer dicht genoeg in de buurt kwam en vierde werd. 

De Nederlander Abdi Nageeye lag een tijd rond de veertigste plek, maar kwam aan het slot van de marathon flink naar voren. Hij pikte de een na de ander op en kwam zeer knap als elfde over de finish. Dat is de op één na beste Nederlandse marathonprestatie ooit: alleen Gerard Nijboer was in 1980 met zilver nog beter. 

Uitslagen Eredivisie 21/08/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. AZ boekte zijn eerste zege van het seizoen door een 1-2 in Utrecht, Sparta won dankzij een penalty in de slotfase met 1-0 van Go Ahead Eagles. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

FC Utrecht

1 - 2

AZ

 53' Joosten    25' Henriksen
 84' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: , Haps, (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.570
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Troupée (Braafheid/ 60)
Leeuwin
Janssen
Conboy (Kerk/85)
Joosten
Strieder
Ayoub
Amrabat
Rubin (Zivkovic/69)
Haller
  Rochet
Johansson (Lewis/46)
v.Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
Henriksen
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Friday (Weghorst/59)
García (Dos Santos/70)

Sparta Rotterdam

1 - 0

Go Ahead Eagles

 85' Brogno(pen)    
 
 Gele kaart: , Suk, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.614
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
v.Drongelen
Pinteaux
Sanusi
Spierings (v.Moorsel/69)
Dijkstra (Vriends/87)
Brogno
El Azzouzi
Goodwin (Verhaar/69)
  Zwarthoed
Lambooij
Fischer
Schenk (Nieveld/25)
v.d.Meer (Groenbast/65)
Suk
Brands
Duits (Teijsse/86)
Ojamaa
De Kogel
Wolters

Verrassende zege Crutchlow in MotoGP

Cal Crutchlow heeft verrassend de Tsjechische Grand Prix in de MotoGP gewonnen. De coureur van Honda bleef op een opdrogend circuit van Brno Valentino Rossi en Marc Marquez voor.

Crutchlow startte als tiende maar maakte vervolgens een sterke opmars. De Brit passeerde halverwege de wedstrijd de aan de leiding rijdende Andrea Iannone en stond die niet meer af. Het is voor zowel Crutchlow als zijn team LCR Honda hun eerste zege in de MotoGP. Hij tevens de eerste Brit in dertig jaar die wedstrijd wint in de koningsklasse van de motorsport.

Marquez bleef door zijn derde plaats wel aan de in het WK, Valentino Rossi staat daarin nu tweede. Jorge Lorenzo eindigde vandaag buiten de punten en zakte daardoor naar plek drie.

Sylvana doet plasje op Lowlands

Een paar honderd Lowlanders hadden zondagochtend de slaap en de regen getrotseerd voor een uurtje serieuze zaken in Biddinghuizen. Llowgenda, het linkse politieke propagandaprogramma van het popfestival, strikte zondagochtend onder anderen Sylvana Simons.

Simons, die zich onlangs aansloot bij de PvdA-afsplitsturken van Denk, kwam naar de polder om in een speech van een kwartier het publiek uit te leggen waarom ze zo trots is op Nederland en vooral waarom ze vindt dat zij, net als ieder ander, recht heeft op die mening.

"Even kijken waar ik ben beland. Oh ja, vooral veel blonde koppies", daarmee was ,met een knipoog, de toon van de ochtend gezet. "Dat mijn mening confronterend is, dat snap ik goed. Dat mijn manier van uiten soms wat confronterend is, snap ik ook. Maar dat eeuwige 'terug naar je eigen land', dat snap ik niet. Ik hou van Nederland, mijn vaderland. Maar ik maak me net als iedereen zorgen over de toekomst. Mag ik alleen trots zijn op mijn vaderland als ik mijn moederland vergeet? Ik wil Nederland uitdagen en helpen te leren van de fouten die in het verleden zijn gemaakt. In het Nederland waar ik van hou, houden we van broederliefde maar zijn we ook gek op Lil' Kleine. Hoe je het ook wendt of keert, ik ben een kind van de lage landen. Ik ben een Lowlander." Haar speech kwam haar op een daverend applaus uit de zaal te staan.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zou ook naar Llowgenda komen voor een toespraak. Maar hij heeft zich ziekgemeld.

Sylvana schudt Lowlands wakker
Sylvana schudt Lowlands wakker (Foto: BuzzE)

Hendriks: "Te weinig medailles"

Maurits Hendriks heeft vanmiddag op een persconferentie gezegd dat hij van mening is dat Nederland te weinig medailles deze Spelen heeft behaald. Nederland staat nu op acht gouden, zes zilveren en vier bronzen plakken. Vanavond komt daar nog een gouden of zilveren voor boksster Nouchka Fontijn bij. In Londen vier jaar geleden waren er twintig gewonnen plakken.

"We zijn teleurgesteld over het aantal", zei de chef de mission. "Maar we zijn bovenal trots op de medailles die we wel hebben gewonnen. We handhaven onze positie op de wereldranglijst. Zowel qua goud als het totaal aantal medailles. De Nederlandse topsport doet mee in de volle breedte."

De wielrenners kregen een groot compliment van Hendriks. "Het wielrennen heeft met vijf medailles maximaal gepresteerd. Dit is de prestatie van een heel stabiel topsportprogramma. De KNWU is de succesvolste sportbond van Nederland bij deze Spelen."

Hendriks maakte bekend dat turnster Sanne Wever, olympisch kampioene op balk, vandaag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag zal dragen.

Mark Rutte condoleert Turkije

Het kabinet heeft de Turkse regering gecondoleerd na een aanslag van zaterdagavond op een trouwfeest in Gaziantep waarbij tientallen doden zijn gevallen. Dat laat premier Mark Rutte zondag weten.

"Turkije is hard getroffen door wrede aanslagen deze week. Vandaag weer grote aantallen doden", aldus Rutte.

Door de laatste aanslag zijn zeker vijftig mensen omgekomen. Gaziantep ligt in het zuiden van Turkije, niet ver van de Syrische grens.

De pleger van de zelfmoordaanslag op het trouwfeest was een kind niet ouder dan 12 tot 14 jaar, heeft de Turkse president Tayyip Recep Erdogan gezegd.

Door de aanslag op zaterdagavond zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen. Volgens Erdogan zijn 69 mensen gewond geraakt, van wie zeventien ernstig.

Nederland condoleert Turkije na aanslag
Nederland condoleert Turkije na aanslag (Foto: ANP)

Werkzaamheden spoorbrug A1 lopen uit

De werkzaamheden aan de spoorbrug over de A1 bij Muiderberg lopen uit. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de rijbaan richting Amsterdam zoals gepland maandagochtend om 5 uur weer beschikbaar is voor het verkeer. Het werk aan de weg richting Amersfoort zal wel op dat tijdstip gereed zijn.

Rijkswaterstaat is dit weekeinde bezig met grootscheepse werkzaamheden op de A1. De weg wordt compleet vernieuwd. Tegelijkertijd wordt de oude spoorburg die de snelweg overspant gesloopt, waarna de nieuwe brug die er ligt, in gebruik kan worden genomen.

De sloopwerkzaamheden zorgen voor tegenslag. "De steunpunten van de oude spoorbrug zijn taaier dan voorzien. Het slopen daarvan gaat, ondanks de inzet van de grootste machines, langzamer dan gepland", aldus Rijkswaterstaat.

Sinds vrijdagavond is de A1 richting Amersfoort-Almere afgesloten tussen knooppunten Diemen en Muiderberg. Vanaf zondagavond 9 uur is ook de weg richting Amsterdam dicht. De planning was tot maandagochtend 05.00 uur, maar dat wordt dus later. Hoeveel later is nog niet bekend.

Werkzaamheden spoorbrug A1 lopen uit
Werkzaamheden spoorbrug A1 lopen uit (Foto: ANP)

Drie doden door gebroken mast Harlingen

Drie Duitse opvarenden zijn zondagmiddag om het leven gekomen door de breuk van de voorste mast van het schip waarop ze voeren, juist toen de tweemaster de haven van Harlingen binnenvoer. Dit heeft de burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, zondagmiddag bevestigd.

Het schip met aan boord twaalf Duitse toeristen kwam terug van een reis op de Waddenzee. "De mast brak bij het binnenlopen van de haven en is op het dek neergeklapt", aldus Sluiter. Volgens hem zijn geen andere opvarenden of bemanningsleden gewond geraakt.

Het schip ligt inmiddels gemeerd aan de Nieuwe Willemskade in de Friese stad. De oorzaak van de mastbreuk is nog onduidelijk en wordt nader onderzocht.

Drie doden door mastbreuk Harlingen
Drie doden door mastbreuk Harlingen (Foto: ANP)

Rotterdamse Koerden boos

De Koerden die zaterdag klappen kregen van Erdofan-Turken zijn boos op de Nederlandse politie. Volgens de Koerdische organisatoren van de, eerst vredig verlopen, demonstratie bleef de politie te lang op hun gat zitten toen Erdofans al scheldend de aanval inzette.

Ook liepen er klikturken rond die foto’s namen van de Koerden om deze aan te geven bij Erdolf. De politie stond tussen de twee groepen in maar stak geen poot uit om de Erdofans te stoppen met hun NSB-praktijken.

Uiteindelijk had deze ongeïnteresseerde houding van de politie tot gevolg dat de Erdofans de Koerden, naar goed islamitisch gebruik, gingen stenigen. Met tegenzin trad de politie dan uiteindelijk maar wel op.

Uitslag FC Groningen - FC Twente

FC Twente heeft in de Eredivisie de eerste drie punten te pakken. De Tukkers wonnen uit bij FC Groningen een knotsgek duel met 3-4. Via een hattrick van Ünal leek FC Twente na één helft op rozen te zitten, maar de thuisploeg knokte zich in de tweede helft langszij, maar Oosterwijk werd in blessuretijd matchwinner voor de bezoekers. Hierdoor staat Twente op drie punten uit drie duels en is puntloze Groningen nummer laatst.

FC Groningen

3 - 4

FC Twente

52' Mahi
69' Idrissi
84' Hoesen
  23' Ünal
36' Ünal
39' Ünal
90+2' Oosterwijk
 
Gele kaart: Tibbling, Drost, Mimesevic (FC Groningen), Yeboah (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Antonia (Van der Laan/46)
Hateboer
Memisevic
Davidson
Tibbling
Drost (Linssen/59)
Bacuna
Idrissi
Van Weert (Hoesen/68)
Mahi
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Bijen
Trajkovski
Mokotjo
Ziyech
Thesker
Yeboah (Jensen/90)
Ünal (Oosterwijk/71)
Ede (Katsikas/77)

Barry Gibb maakt album met zoons

Ruim 32 jaar na het verschijnen van zijn soloplaat Now Voyager komt Barry Gibb in de herfst met een nieuw album. Voor In The Now werkte de ex-Bee Gee samen met zijn zoons, meldt Music-News.com.

Het album, dat zaterdagavond in première ging tijdens een optreden in Miami, komt in oktober uit. Barry vertelt dat hij met zijn zoons op dezelfde manier werkt als hij vroeger met zijn broers Maurice en Robin deed in de succesperiode van The Bee Gees. "Ik schrijf beter als ik met mensen samenwerk", zegt hij.

Voor zijn zoons Stephen en Ashley was het wel even wennen om met hun vader in de studio te werken. "Het blijft toch je vader", zegt Ashley daarover.

Barry is de koning te rijk met zijn nieuwe plaat "Voor mij is het een droom die uitkomt", laat hij weten. Hij heeft het dan niet alleen over de samenwerking met zijn zoons. "Ik hoopte dat we ooit weer bij een groot label terecht zouden komen. Het is geweldig om op deze manier nieuw leven in mijn carrière te blazen."

Barry Gibb maakt album met zoons
Barry Gibb maakt album met zoons (Foto: BuzzE)

'VS zoekt conflict met Rusland in Syrie'

De Verenigde Staten (VS) hebben Rusland, bij monde van generaal Stephen Townsend, gewaarschuwd dat zij zich zullen verdedigen als ze aangevallen worden. Reden voor de waarschuwing is een incident in Syrië van afgelopen donderdag bij Hasaka. De Syrische luchtmacht voerde een bombardement uit op YPG-rebellen die strijden tegen de Islamitische Staat en Assad.

Deze anti-Assad-rebellen genieten de steun van en samenwerking met de VS. Rusland en het Syrische leger zouden op de hoogte zijn gebracht dat er Amerikanen meevechten met de YPG-rebellen. De Russen steunen Assad en het Syrische regeringsleger.

De VS ondersteunde de noodkreet van de generaal door vliegtuigen naar de regio te sturen die de Amerikanen en anti-Assad-rebellen moeten beschermen tegen de luchtaanvallen van het Syrische of Russische leger.

Yuri van Gelder op Lowlands

Yuri mocht niet meer optreden bij de Olympische Spelen. Gelukkig wel zojuist bij Lowlands!
 

Lindsay Lohan wil Vladimir Poetin ontmoeten

Lindsay Lohan wil graag een onderonsje met Vladimir Poetin. Dit staat op het eisenlijstje dat de diva indiende voor een interview in Pust Govoryat, de Russische versie van De Wereld Draait Door, op de Russische staatstelevisie.

Behalve een gezellig privémomentje en wat selfie’s met Ruslands grootse leider, eist ze ook nog wat kleinigheidjes. Zoals een visum voor een jaar, een smak cash (500.000 Britse pond), privéjet en een penthouse suite in het Ritz-Carlton hotel. Daarnaast moet de privéjet, behalve een piloot en stewards, ook nagel-, haar- knip en opmaak- personeel aan boord hebben voor de broodnodige verzorging. Een paar eisen zijn al toegezegd.

Lindsay is dol op Russen, ze wil zelfs met een trouwen. Behalve een leuk koppie, goddelijk lichaam en de Russische nationaliteit heeft de 23-jarige Egor Tarabasov ook heel erg veel geld. Recentelijk waren er wel een paar incidentjes in de sfeer van echtelijke trouw aan de zeven jaar oudere actrice, maar dat mag de pret niet drukken.

Fun met Funda #23: wonen als Ollie B. Bommel

Heb je je altijd al een heer van stand willen voelen of een voorvaderlijk kasteel willen bewonen? Dan moet je nu dit eenvoudige stulpje in Well (dat ligt in Gelderland) kopen. Je hebt er wel een kruiwagen vol geld 3.250.000 euro voor nodig. Je krijgt daarvoor wel een echt kasteel met dikke muren, een ophaalbrug, een hoektoren, kantelen en een slotgracht. Een huisspook wordt echter niet bijgeleverd. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw maar werd totaal verwoest, waarna het van eind 17e eeuw tot 1934 uitgroeide tot zijn huidige staat. En laten we eerlijk zijn, zo'n toren is uiteraard de natte zolderkamer-droom voor iedere FOK!ker.

Kasteeltje in Well (foto: Funda)
Kasteeltje in Well (foto: Funda)

'Pssst... wc-papier kopen?'

Een buitenkansje voor Fok!kers die er een schijthekel aan hebben om van hun zolderkamer af te komen, maar wel zonder toiletpapier zitten: neem contact op met Happy Toilet. Zij praten geen poep en doen wat ze beloven.

Happy Toilet staat altijd voor je klaar. Voor een abonnement vanaf drieënhalf euro per maand komen ze regelmatig (zelf noemen ze het periodiek) langs om ervoor te zorgen dat het toiletpapier nooit opraakt. Die stress is dus voorgoed van de aardbodem verdwenen. Goed voor de nachtrust.

Hoewel het Happy Toilet niet lukt om zijn eigen product correct te spellen, doen ze wat ze beloven: "Op basis van het aantal personen leveren wij per 2, 3, 4, 6, of 12 maanden GRATIS aan huis je toilet papier. Dit allemaal tegen een vaste lage prijs en 100% flexibel abonnement". Daarvoor krijg je het beste wc-papier (3-laags) voor een eerlijke prijs (wat dat ook betekenen mag). Bovendien weet Happy Toilet te melden dat het papier strak is opgerold en is opgedeeld in 250 velletjes papier per rol.

Happy Toilet is zeer ambitieus in haar doelstellingen. Zo laat oprichter van Venrooij (tevens de submitter van dit bericht) weten dat zij binnen enkele jaren 60 procent van de huishoudens van wc-papier willen voorzien. En niet alleen gezinnetjes kunnen profiteren van het bedrijf: ook het bedrijfsleven ontkomt niet is welkom. Binnenkort krijgt de indrukwekkende site een Engels- en Duitstalig broertje, zodat ook het buitenland niet langer geïsoleerd is van Happy Toilet.

Mocht je nog steeds twijfelen; Happy Toilet biedt tevens een testpakket aan. Het gevaar daarvan is dat je waarschijnlijk nooit meer zonder kan en nooit meer terug wilt naar het huis-tuin-en-keukenpapier uit de supermarkt.

Abonneren kan hier.

 

School vraagt ouders om wc-papier (Foto: ANP)
Zo ziet toiletpapier eruit (foto: ANP)

Asiels overvol vechtersbazen

Dierenasiels zitten stampvol met gevluchte gedumpte vechthonden. De vaak impulsief aangeschafte honden blijken dan ineens het baasje te zijn in plaats van de eigenaar. Aankomende eigenaren weten ook vaak het verschil tussen een temperamentvol pittig karakter van bijvoorbeeld een Audi RS3 en een Stafford of pitbull niet te onderscheiden. Ook weten de baasjes niet dat consequent opvoedgedrag heel belangrijk is en hoe ze de trouwe vriend vanaf schattige pup moeten socialiseren. Dat leidt tot autoriteitsconflicten waarna het beestje in het asiel belandt.

Vooral in de stedelijke gebieden, waar gebrek is aan de ruimte en tijd die deze energieke honden nodig hebben, gaat het vaak mis. Daardoor beland 70 procent van de statussymbolen in het asiel. De verkeerd opgevoede honden zijn ook nauwelijks meer herplaatsbaar.

Uitroeier pokkenvirus overleden

De Amerikaan aan wie te danken is dat de ziekte pokken is uitgeroeid, is overleden. Donald Henderson (87), de man die zichzelf een detective voor ziektes noemde, leidde de strijd tegen het virus.

Het was het eerste succes tegen een virus, in 1980 kon plechtig worden verklaard dat de wereld pokkenvrij was. Het virus heeft duizenden jaren rondgewaard, zeker ook al in de tijd van de Egyptische farao's, en heeft alleen al in de 20e eeuw zo'n 300 miljoen mensen het leven gekost.

Henderson werkte ondermeer voor Amerikaanse gezondheidsorganisaties en de WHO en was onder drie Amerikaanse presidenten adviseur op het gebied van bioterrorisme.

Dodental bomaanslag Gaziantep loopt op

Het dodental door de bomaanslag op een trouwfeest in de Turkse stad Gaziantep is opgelopen tot zeker 30. Meer dan 90 mensen raakten gewond.

De vermoedelijke zelfmoordaanslag vond zaterdagavond laat plaats. Volgens de Turkse president Tayyip Recep Erdogan zit Islamitische Staat waarschijnlijk achter de aanslag. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

De bom ging af in de wijk Akdere op het moment dat een grote groep mensen van de Koerdische trouwerij het feest op straat verder vierde. "De viering liep op haar einde en er was een grote explosie tussen de mensen die aan het dansen waren", aldus de 25-jarige Veli Can. "Overal waren lichaamsdelen en bloed".

Turkije heeft te maken met een reeks van gewelddadigheden. In juli eiste de mislukte staatsgreep door het leger veel burgerlevens. In juni kwamen 44 mensen om het leven door zelfmoordterroristen op het belangrijkste vliegveld van Istanbul. Vorig jaar oktober stierven 95 mensen door twee zelfmoordaanslagen op pro-Koerdische activisten in Ankara.

Dodental bomaanslag Gaziantep loopt op
Dodental bomaanslag Gaziantep loopt op (Foto: ANP)

Rio Vandaag - Zondag 21 augustus

160802_134184_riovandaag_21-8.jpg

Het is alweer de laatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. We kijken nu al met weemoed terug op deze Spelen, maar het is nog niet klaar! Vandaag nog kans op Nederlands goud in het boksen, met onze finaliste Nouchka Fontijn, die voor het negende goud kan zorgen voor Nederland. Komende nacht wordt de Spelen dan daadwerkelijk afgesloten met de Sluitingsceremonie.

Nederlanders in actie

Een overzichtelijk schema voor de Nederlanders vandaag. Om 14.30 uur start Abdi Nageeye op de olympische marathon. Vanaf 17.30 uur komt Rudi van Houts in actie bij het mountainbiken, in de hoop de eerste Nederlandse medaille te pakken naar Bart Brentjens. Al mag de kans daarop klein genoemd worden.

Er komt in ieder geval één medaille voor Nederland op de slotdag erbij. Nouchka Fontijn zal in de finale aantreden bij het boksen -78 kg. Ze treft daarin de Amerikaanse Claressa Maria Shields, die haar in de WK-finale nog wist te verslaan. De finale zal starten om 19.00 uur.

Opmerkelijk

Naast Abdi Nageeye start ook Ambroise Uwiragiye in de marathon vanmiddag. De Rwandees vluchtte twintig jaar geleden samen met zijn broer uit zijn geboorteland, nadat hij als 13-jarige zijn ouders en zeven van zijn broers en zussen afgeslacht zag worden tijdens de genovide aldaar. Hij woont inmiddels al vijf jaar in Nederland, waar hij ook werkt.

Tijdens de Rotterdam Marathon wist hij 36 seconden onder de limiet van de IAAF te blijven en mocht zich klaarmaken voor de Spelen, waar hij alsnog uitkomt voor Rwanda. 

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
14.30 uur Atletiek Marathon mannen*
16.50 uur Rit. Gymnastiek Team allround vrouwen
17.30 uur Wielrennen Mountainbike mannen*
18.15 uur Volleybal Mannen
19.00 uur Handbal Mannen
19.00 uur Boksen Halfzwaargewicht vrouwen*
19.15 uur Boksen Vlieggewicht mannen
19.15 uur Worstelen Vrije stijl <65 kg mannen
20.00 uur Boksen Halfweltergewicht mannen
20.15 uur Worstelen Vrije stijl <97 kg mannen
20.15 uur Boksen Superzwaargewicht mannen
20.45 uur Basketbal Mannen

* = Met Nederlandse deelname

CMO baalt van uitspraak Gülen-turk

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) baalt van de oplossing voor de Turkse onrust die Gülenist Ahmet Taskan in het Algemeen Dagblad voorstelde: "Alle imams zijn ambtenaren van Erdogan. Ik noem ze zijn geheim agenten. Stuur ze terug naar Turkije."

Het CMO zegt daarover: "Het is op zijn minst onverantwoord en provocatief om religieuze instellingen en hun bedienaren op deze manier in het diskrediet te brengen. Wij zetten ons in voor rust en harmonie in de samenleving en deze uitspraken zijn allesbehalve bevorderlijk."

Volgens Ahmet zijn het juist de imams die de onrust tussen Gülenisten en Erdogan aanhang in de moskee flink aan het opstoken zijn. Mark Rutte (Premier, VVD) en minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) komen qua oplossing niet veel verder dan roepen dat ze de strijd tussen Turken onderling niet in Nederland willen. Daarmee lopen ze achter de feiten aan want die strijd is er al.

Op de social media gonst het van de oproepen van Turken om kinderen van vermeende Gülenistische scholen af te halen. Ook kregen diverse scholen al signalen dat er het nodige te verwachten valt van geradicaliserde Erdofan-Turken die terugkomen van vakantie in Turkije. Er worden opgeroepen gedaan om Gülenisten in Turkije aan te geven als terrorist.

De persoonlijke haat van Recep Tayyip Erdogan tegen zijn voormalige vriend Fethulla Gülen veroorzaakt ook internationaal veel onrust en is aanleiding voor brandstichtingen, vernielingen en mishandelingen van vermeende Gülenisten en hun eigendommen. Erdogan jaagt op Gülenisten zoals Hitler op de joden jaagde. Hij noemde Gülenisten openlijk ongedierte en een kanker die wereldwijd uitgeroeid dient te worden.

Behalve tegen Gülenisten vechten Turken in Nederland ook tegen Koerden. Een demonstratie in van Koerden in Rotterdam liep uit op een stevige vechtpartij met Erdofans.

PVV-leider Geert Wilders liet in een 'meer, meer, meer' tweet blijken de aanpak van Mark Rutte maar niets te vinden.

Standbeeld voor Tony Bennett in San Francisco

Met zijn 90 jaar heeft de gevierde Amerikaanse zanger Tony Bennett ('Because of you') in het Amerikaanse San Francisco vrijdagavond (plaatselijke tijd) een levensgroot standbeeld van zichzelf onthuld. Het bronzen beeld is een verlaat cadeau voor zijn 90e verjaardag op 3 augustus.

Met San Francisco heeft de geboren New Yorker een nauwe band. Hier zong hij in 1961 voor het eerst zijn beroemde herkenningsmelodie 'I left my heart in San Francisco', die hem een jaar later zijn eerste Grammy-award opleverde.

Zichtbaar ontroerd onthulde de zanger voor juichende fans zijn bronzen evenbeeld. Ook was hij te gast bij het honkbalstadion van de San Francisco Giants, waar meer dan 40.000 toeschouwers een verjaardagsserenade ten gehore brachten.

Natuurbrand Californië verder teruggedrongen

De natuurbrand die sinds dinsdag in Californië woedt is grotendeels teruggedrongen. De brandweer heeft 68 procent geblust. Duizenden geëvacueerde inwoners kunnen weer terugkregen naar hun woningen.

De 'Blue Cut brand', genoemd naar de smalle kloof 120 kilometer noordoostelijk van Los Angeles, heeft meer dan 15.000 hectare verwoest. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat 105 woningen en 213 bijgebouwen in de as zijn gelegd. Meer dan 80.000 inwoners werden gedwongen een veilig heenkomen te zoeken.

Ook in andere staten in het westen van de VS woeden natuurbranden. In de gebieden is al langere tijd weinig neerslag gevallen en heersen ongewoon hoge temperaturen. Daarbij waait het hard. In totaal gaat het om bijna dertig grote branden over een gebied van 1373 vierkante kilometer.

Natuurbrand Californië verder teruggedrongen
Natuurbrand Californië verder teruggedrongen (Foto: ANP)

Spanje winnaar vuurwerkfestival Scheveningen

Spanje is uitgeroepen tot de winnaar van het 37e Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen. Met het uitroepen van de winnaar is een einde gekomen aan het vuurwerkfestival.

De organisatie spreekt van een overtuigende winnaar. "Spanje viel op door de samenstelling van de show. Een goede opbouw met mooie kleurencombinatie", aldus een woordvoerster.

Het jaarlijkse evenement was dit jaar op 12, 13, 19 en 20 augustus en trok in totaal 350.000 bezoekers. Iets minder dan vorig jaar toen een recordaantal van 400.000 mensen kwamen kijken in Scheveningen. "De organisatie is desondanks erg tevreden. Het weer was vrijdag erg slecht en dat zie je direct terug in de bezoekersaantallen."

De politie sprak ook van een rustig en prima verlopen vuurwerkfestival.

Spanje winnaar vuurwerkfestival Scheveningen
Spanje winnaar vuurwerkfestival Scheveningen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog steeds wisselvallig

Stephan schreef het gisteren al, het is ook vandaag flink wisselvallig met flink wat kans op regen en ook onweer. De zon krijgt niet veel kans vandaag, hoewel het westen 's middags nog een sprankje kan meepikken. De temperaturen komen vandaag niet boven de 19 graden uit. De zuidwestenwind is aan de kust krachtig, boven land matig, maar bij buien vlagerig. 

Zon op 06:34
Zon onder 20:50
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Buitje op komst boven Pfalzdorf (Foto: Rewimo)
Buitje op komst boven Pfalzdorf (Foto: Rewimo)

Buitje op komst boven Pfalzdorf (Foto: Rewimo)
Buitje op komst boven Pfalzdorf (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1911 De Mona Lisa wordt op klaarlichte dag gestolen uit het Louvre in Parijs.
1959 Hawaï wordt de vijftigste staat van de Verenigde Staten van Amerika.
1965 Lancering van de Gemini 5. Met deze ruimtevlucht van bijna acht dagen breken de Verenigde Staten het duurrecord voor bemande ruimtevluchten.
1976 De Lange Jan, de 135 meter lange schoorsteen van de voormalige mijn Oranje Nassau I in Heerlen, wordt opgeblazen. De schoorsteen valt verkeerd en beschadigt een leegstaand kantoorgebouw.
2005 The Rolling Stones beginnen in Boston (VS) aan hun 31e wereldtournee. Mick Jagger is dan inmiddels 62.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Taxichauffeur New York niet meer Engelstalig

Taxichauffeurs in New York zijn niet langer verplicht om Engels te praten. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die vrijdag is ingegaan.

De wet is onderdeel van een breder pakket om de taxibranche in New York te reguleren. Naast het schrappen van de Engelse taal als verplichte taal komt met de nieuwe wet ook één licentie voor alle taxichauffeurs. De New Yorkse gemeenteraad beschrijft de veranderingen als nodig en stelde dat de taalverplichting een "grote drempel was voor beginnende taxichauffeurs".

New York kent bijna 144.000 actieve chauffeurs. Meer dan negentig procent van die bestuurders is geboren buiten de Verenigde Staten.

Taxichauffeur New York niet meer Engelstalig
Taxichauffeur New York niet meer Engelstalig (Foto: ANP)

Niger grijpt naast eerste gouden medaille ooit

Niger heeft net niet het eerste olympische goud in de geschiedenis kunnen vieren. In Rio de Janeiro ging taekwondoka Abdoul Razak Issoufou in de finale onderuit.

Issoufou was in de klasse boven 80 kilogram de man van de dag in Rio. Bokser Issaka Daborg had in 1972 eens brons gewonnen, maar verder dan dat was Niger nog nooit gekomen. Dat de 21-jarige Issoufou in de halve finales won van de Oezbeekse wereldkampioen Dimitry Shokin werd in de hal dan ook met enorm gefeest ontvangen. Het 'Olé olé olé olé, Niger! Niger!' schalde van de tribunes en de boomlange Issoufou maakte met Nigerese vlag en al een ereronde onder luid applaus.

Issoufou gaat met vlag en al het stadion rond na het bereiken van de olympische finale (Foto: Getty)

In de finale stond hij tegenover de Azeri Radik Isayev en die bleek, helaas voor de meeste fans, simpelweg te sterk. In de slotfase was duidelijk dat Issoufou hem niet ging verslaan, maar toch zwelde het gezang van de Nigerese kant van de tribunes weer aan, want hun man leverde een wereldprestatie met olympisch zilver. Brons was er voor de verrassende Braziliaan Maicon Siqueira, wat met minstens zoveel gefeest ontvangen werd als de finaleplek van Issoufou. Cha Dong-min pakte voor Zuid-Korea het andere brons.

Bij de vrouwen boven 67 kilogram, de klasse van de Nederlandse Reshmie Oogink, ging het goud naar de Chinese favoriete Zheng Shuyin. In de finale was ze te sterk voor de Mexicaanse Maria Espinoza. De eerste bronzen medaille ging naar Jackie Galloway, de Amerikaanse die Oogink uit het toernooi knikkerde. De Britse Bianca Walkden pakte de tweede bronzen medaille. 

China verslaat Servië in zinderende volleybalfinale

Het Chinese vrouwen volleybalteam is olympisch kampioen geworden en won de finale van Servië met 3-1. Het team dat Nederland versloeg in de halve finale werd onder coach en oud-volleybalster Lang Ping voor de derde keer in de Chinese geschiedenis olympisch kampioen bij de vrouwen.

De eerste set verliep redelijk gelijk op, totdat Servië een voorsprong wist te creëren van 12-7. De Chinese dames lieten dit niet zomaar gebeuren en kwamen weer terug tot 13-12. Servië had er daarna wel weer genoeg van en ging via een 19-15 voorsprong naar de eerste setwinst in 25-19. 

In de tweede set waren de rollen compleet omgedraaid en was de voorsprong voor China met 6-3 al snel gemaakt. Dit werd vrij makkelijk volgehouden door de Chinese dames en via 15-9 en 22-16 sloegen China hun eerste set binnen met 25-17. 

Het begin van de derde set leek weer de kant van Servië op te gaan na een voorsprong van 4-2. Toch kwam China weer terug en ging erop en erover. Via 10-8 stond het zomaar ineens 20-12 voor de Chinese dames en leek de derde set binnen, maar niets was minder waar. De Servische dames kwamen nog terug tot 22-21 voor China, maar daarna wist China het weer af te maken via de 1.98 meter lange Zhu Ting. De set eindigde in 25-22. 

In de vierde set ging het wederom gelijk op, hoewel Servië het op de belangrijke punten nog behoorlijk liet liggen. Tijana Bošković was erg belangrijk de hele wedstrijd door en ook in de vierde set wist ze de nodige punten binnen te halen. China kwam op een voorsprong van 13-11 en bouwde dit met dezelfde marge uit naar 20-18. Vanaf dat moment zette Servië alles op alles. Op 23-23 serveerde de Servische Milena Rasic een fout en kon China het afmaken naar 25-23. 

Russische worstelaar met speels gemak naar goud

De Russische worstelaar Abdulrashid Sadulaev heeft met speels gemak olympisch goud gewonnen in de vrije stijl in de klasse tot 86 kilogram. De pas 20-jarige Rus is al twee jaar onverslaanbaar, won twee wereldtitels en was ook in Rio torenhoog favoriet voor goud.

Sadulaev maakte op weg naar de finale gehakt van al zijn opponenten en in de finale was dat niet anders. Hij stond daarin tegen Selim Yasar, die tegenwoordig niet meer voor Rusland maar voor Turkije uitkomt. Hij had echter geen schijn van kans tegen Sadulaev, die de paar kansloze pogingen tot een aanval van Yasar eenvoudig pareerde. Zelf scoorde hij vijf punten tegen de Turk en daarmee was het gedaan. Sharif Sharifov uit Azerbeidzjan pakte brons, net als de Amerikaan J'Den Cox.

Sadulaev speelt in de finale met Yasar (PROSHOTS/Action Images)
Sadulaev speelt in de finale met Yasar (PROSHOTS/Action Images)

In de klasse tot 125kg was de Turkse wereldkampioen Taha Akgül de grote favoriet en ook hij maakte het helemaal waar. Met groot machtsvertoon werkte hij zich naar de finale, waarin hij tegenover de Iraniër Komeil Ghasemi stond. Die gaf Akgül goed partij, maar bleek toch niet sterk genoeg. Ibrahim Saidau uit Wit-Rusland won brons, terwijl de andere bronzen medaille naar de Georgiër Geno Petriashvili ging. 

Amerikaanse basketbalsters pakken overtuigend goud, Spanje zilver

Het Amerikaanse basketbalteam bij de vrouwen heeft in de finale overtuigend gewonnen van Spanje. Na vier kwarten stond er een score van 101-72 op het bord. Net als bij de mannen domineren ook de Amerikaanse vrouwen het basketbal op de Olympische Spelen; van de elf finales wonnen ze er acht. Vanaf de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta gingen alle gouden medailles naar Team USA.

Het eerste kwart ging redelijk gelijk op. Amerika kwam al snel op voorsprong, maar de Spaanse dames kwamen terug tot 14-14. Na een driepunter kwamen ze zelfs voor te staan. Dit was echter van korte duur, want de Amerikaanse speelsters zette even gas bij en sloot de eerste periode winnend af met 21-14.

De tweede en derde periode gingen veel beter voor Amerika, het gat met Spanje werd groter en groter. Spanje wist in de tweede periode achttien punten te maken, tegenover 28 van Team USAOok in de derde periode kwam Spanje maar tot zeventien punten, wat niet genoeg was om Amerika met 32 punten bij te blijven. De tussenstand na drie periodes was 81-49 en leek al onoverbrugbaar voor de nummer drie van de wereldranglijst.

Spanje legde beslag op de vierde periode. De 23-20 winst was echter lang niet genoeg om het enorme gat richting de regerend olympisch kampioen te dichten. Van de 101 punten die Amerika maakte kwamen er zeventien van topscorers Lindsay Whalen en Diana Taurasi. Zij zijn samen met Tamika Catchings en Sue Bird al sinds de Spelen van 2004 deel van het team.

De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Servië. De huidige Europees kampioen won nipt van Frankrijk met 70-63. Servië leidde bijna de halve wedstrijd, maar de winnaars van het zilver in 2012 kwamen sterk terug en bogen de achterstand zelfs om naar een 27-25 voorsprong. Het vervolg van de wedstrijd was weer voor de Servische basketbalsters, want ze liepen uit naar 55-42 en gaven die voorsprong niet meer weg.

Russisch één-tweetje in ritmische gymnastiek

De Russische ritmisch gymnasten hebben zoals een klein beetje viel te verwachten een één-tweetje gepakt in de individuele wedstrijd. Zowel het goud als het zilver ging naar het land dat al jaren de voornaamste kracht is in de sport.

Opvallend genoeg ging dat goud niet naar de 18-jarige Yana Kudryavtseva, die al drie keer op rij de individuele wereldkampioene werd. Vooral met de knotsen liet ze veel punten liggen ten opzichte van landgenote Margarita Mamun, die met de hoepel, bal en het lint minder scoorde. Voor de 20-jarige Mamun was het echter genoeg om goud te pakken. Ganna Rizatdinova uit Oekraïne greep de bronzen medaille.

Zondag staat nog de groepswedstrijd op het programma in de ritmische gymnastiek. 

Mamun op weg naar goud (PROSHOTS/Action Images)
Mamun op weg naar goud (PROSHOTS/Action Images)

Farah completeert dubbele dubbel

Hardloper Mo Farah heeft voor de tweede keer op rij zowel de 5000 als de 10.000 meter gewonnen op de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro was de Brit eerder in de week al de beste op de 10 kilometer, zaterdag voegde hij daar net als in Londen ook de 5 kilometer aan toe.

In het begin van de race probeerde het Ethiopische trio Hagos Gebhriwet, Dejen Gebremeskel en Muktar Edris nog om het de Brit moeilijk te maken, maar dat faalde jammerlijk. Farah kwam geen moment in de problemen, hoewel hij het bij het inzetten van de eindsprint nog eventjes op moest nemen tegen de Amerikaan Paul Chelimo. Die moest dat duel opgeven en werd tweede achter Farah, en voor Gebhriwet.

Chelimo kon zijn medaille echter niet lang vieren: na de race werden hij, Edris en de Canadees Mo Ahmed gediskwalificeerd waardoor zij hun plek in de top-6 kwijtraakten. Het zilver ging daarom naar Gebhriwet, terwijl de 41-jarige Bernard Lagat na brons en zilver in 2000 en 2004 nog een bronzen medaille pakt. 

Update 04.30 uur

Toch nog wat nieuws uit Rio: Chelimo en Ahmed zijn weer teruggezet op hun plaatsen na protesten van de Amerikaanse en Canadese bonden. Dat betekent dat Chelimo alsnog zilver pakt, Gebhriwet weer naar brons gaat en Lagat dus niet twaalf jaar later weer een medaille pakt. 

Eindelijk goud voor 37-jarige hoogspringster

De Spaanse hoogspringster Ruth Beitia heeft in de nadagen van haar imposante loopbaan eindelijk een mondiale titel gewonnen. Dat deed de 37-jarige atlete dan ook maar gelijk op het allerhoogste podium: in Rio de Janeiro pakte ze olympisch goud.

Het hoogspringen mondde uit in een bijzonder gezapige finale. Maar liefst twaalf dames sprongen over 1,93 meter, maar slechts vier van hen haalden ook de 1,97 meter. Naast Beitia deden ook Mirela Demireva uit Bulgarije, de Amerikaanse Chaunté Lowe en de Kroatische Blanka Vlasic dat. Op 2,00 meter slaagde echter helemaal niemand er in over de lat te springen. Lowe werd vanwege het aantal foutsprongen vierde, terwijl Vlasic na jaren blessureleed kon juichen om het brons. De in Zoetermeer trainende Demireva pakte zilver, maar Beitia kreeg het goud omgehangen. 

Beitia en Demireva vieren hun medailles (PROSHOTS/Action Images)
Beitia en Demireva vieren hun medailles (PROSHOTS/Action Images)

Rohler gooit speer 90 meter ver en pakt goud

Het speerwerpen had een mooie competitie kunnen worden, maar eindigde toch een beetje in mineur. Voor de Duitser Thomas Rohler was er zeker niks mis mee, hij plaatste de speer over 90 meter en pakte zo de gouden medaille, voor een Keniaan en iemand uit Trinidad and Tobago.

In de eerste worp was het gelijk vuurwerk toen de Keniaan Julius Yego naar 88.24 gooide. Ook Rohler liet zien goed in vorm te zijn met een worp naar 87 meter. Daarachter viel het wat tegen, al gooide Keshorn Walcot nog naar 85 meter, wat ook de derde beste worp van de wedstrijd bleek.

Daarop volgde de hoop op een epische strijd tussen Yego en Rohler, maar na zijn tweede mislukte worp moest Yego geblesseerd de strijd staken. Het duurde nog tot de vijfde worp voordat Rohler zichzelf verbeterde naar een worp over 90 meter, 90.39. Dit was uiteraard voldoende voor goud. 

Alweer estafettegoud voor de VS

De Verenigde Staten heeft de derde van de vier gouden medailles gepakt op de atletiekestafettes. De laatste estafette, de 4x400 meter voor de mannen, ging duidelijk naar de VS, ze wonnen met overmacht. LaShawn Merritt bracht het stokje over de streep voor de States.

Lang ging Botswana toch licht verrassend mee, maar bij de laatste loper wilden ze te graag. Uiteindelijk verloor Botswana daardoor zelfs uitzicht op een medaille. Zilver ging zo toch naar Jamaica, waarbij de laatste loper een sterke eindsprint inzette. Ook de Belgen met de Borlee-broertjes hadden goede kansen, maar zij werden 4e, drie honderdste achter de Bahama's met Chris Brown in de gelederen. Zodoende grepen zij net mis voor het brons.

Amerikaanse dames de beste op 4x400 meter

Het voorlaatste olympische onderdeel in het atletiekstadion in Rio de Janeiro is gewonnen door de Verenigde Staten. Op de 4x400 meter bij de dames was de VS wederom de beste, nadat het land al goud veroverde in 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012. Op de vorige drie Spelen ging zilver naar Rusland en brons naar Jamaica, maar bij afwezigheid van de Russen in Rio pakte Jamaica dit keer het zilver.

Courtney Okolo, Natasha Hastings en Phyllis Francis brachten slotloopsters Allyson Felix in de perfecte positie om het af te maken, wat de winnares van zilver op de 400 meter met verve deed. De Jamaicaanse slotloopster Novlene Williams-Mills kwam voor het zilver niet meer in gevaar, terwijl Christine Ohuruogu de Britten naar het brons liep. 

Semenya snelt naar goud op 800 meter

Caster Semenya heeft aan de verwachtingen voldaan en goud gepakt op de 800 meter. De Zuid-Afrikaanse liep naar een snelle doorkomst en ging vanaf daar er hard vandoor om in 1:55.28 te finishen, een absolute toptijd. 

De Zuid-Afrikaanse kwam in opspraak door een te hoog testosterongehalte na het WK in Berlijn in 2009. Ze moest lang remmers slikken om dit tegen te gaan, maar sinds dit seizoen geldt dit niet meer voor haar en loopt ze snel als vanuits. Daarachter pakte Francine Niyonsaba zilver, het was de allereerste zilveren medaille voor Burundi dat wel al eens goud pakte. Margaret Wambui werd derde.

Amerikaan wint goud op 1500 meter van kop af

Matthew Centrowitz heeft voor een lichte verrassing gezorgd door de 1500 meter op de Olympische Spelen op zjin naam te zetten. Hij won nadat hij de hele race op kop liep en versloeg bijvoorbeeld Asbel Kiprop, de Keniaanse topfavoriet, en Taoufik Makhloufi.

Centrowitz nam al vroeg in de wedstrijd de leiding en stond die niet meer af. Kiprop probeerde er op de laatste ronde in een trage race nog langs te komen, maar strandde net voor het eind. Hij viel vervolgens ook nog ver terug, terwijl Makhloufi nog op kwam zetten. De Algerijn kwam uiteindelijk net tekort om de eerste plaats nog te pakken. De Nieuw-Zeelander Willis pakte uiteindelijk nog de derde plaats.

Servië verslaat Kroatië in olympische waterpolofinale

Servië mag zich na vandaag naast wereldkampioen ook olympisch kampioen waterpolo noemen. In een herhaling van de WK-finale was Servië wederom te sterk voor de Kroaten. Het werd 7-11.

Beide ploegen gingen in tegenstelling tot wat de stand doet vermoeden enorm gewaagd aan elkaar. Met slechts een klein verschil: Kroatië slaagde er niet in om de bak tussen de doelpalen te krijgen, terwijl Servië vanaf de meest onmogelijke posities wel wist te scoren. Al vroeg in de wedstrijd was de voorsprong al dusdanig groot dat er van echte spanning geen sprake meer was. 

In de troostfinale boekte Italië een verrassende zege op Montenegro. Met 10-12 pakte Italië het brons en hun tweede waterpolo medaille na het eerdere zilver van de vrouwen. 

Brazilië neemt revanche in Maracana en pakt goud

 Brazilië heeft de slechte smaak van het WK 2014 een beetje weg kunnen poetsen. Tegen Duitsland, het land dat ze op dat WK in eigen land met 7-1 versloeg, werd na penalties gewonnen. Neymar mocht aanleggen voor de beslissende penalty en schoot hem erin, hetgeen goud opleverde.

Julian Brandt schoot na 10 minuten op de paal, de eerste serieuze kans voor de Duitsers. Het was Brazilië dat daarna beter werd en ook de 1-0 scoorde. De Duitse keeper zag er slecht uit bij een vrije trap van Neymar die binnen vloog. Toch was Duitsland niet slecht en kreeg het goede kansen. Brandt trof in de eerste helft zelfs nog een keer de lat.

In de tweede helft was Brazilië eigenlijk oppermatig, totdat in de zestigste minuut Duitsland opeens een kans kreeg. Max Meyer aarzelde niet en drukte af voor de 1-1. Brazilie bleef eigenlijk beter en kreeg ook nog een paar aardige mogelijkheden, maar verpestte er een hoop van. Ook had Neymar pech met een schot van afstand dat net naast ging. Zodoende gingen de landen de verlenging in.

In die verlenging kreeg alleen Gabriel Jesus een grote kans voor Brazilië. Verder bleef het bij wat druk van beide teams, maar het leverde geen doelpunten op. De welbekende penalties moesten het gaan uitmaken. Mathias Ginther schoot de eerste binnen voor Duitsland. Brazilië deed dat ook en had pech bij de 2-1, die de keeper misschien wel had moeten hebben. Beide landen bleven maar raak schieten en binnen mum van tijd stond het 4-4. Dat betekende dat elke penalty vanaf toen beslissend was. Weverton pakte de vijfde penalty van Duitsland en zo was het Neymar die de klus mocht klaren. Hij faalde niet vanaf 11 meter en zo was er olympisch goud voor Brazilië.

Nigeria pakte het brons na een 3-2 overwinning op Honduras. Zo zal Honduras nog altijd moeten wachten op de allereerste olympische medaille.

Russinnen domineren handbalfinale

Het olympisch handbaltoernooi bij de vrouwen is gewonnen door Rusland. De ploeg won in 2009 het derde WK op rij, maar daarna was het gedaan met de prijzen. Tot zaterdag, want tegen Frankrijk was de ploeg niet te kloppen.

Rusland nam het heft gelijk in handen en stond bij rust al met 10-7 voor. Een kwartier voor het einde kwam Frankrijk eindelijk op gelijke hoogte (14-14), maar de Russische ploeg nam direct daarna weer afstand. Frankrijk kwam nooit echt lekker in de wedstrijd en na een uur spelen was het gedaan: 22-19 en goud voor Rusland. 

Rusland viert feest (PROSHOTS/Action Images)
Rusland viert feest (PROSHOTS/Action Images)

'Onwetende' olympisch kampioene heeft na 116 jaar opvolgster

De Zuid-Koreaanse golfster Park In-bee is gekroond tot eerste vrouwelijke olympisch golfkampioene in 116 jaar. Park volgt de Amerikaanse Margaret Abbott op, die in 1900 in Parijs de beste was. Abbott wist zelf overigens nooit dat ze olympisch kampioene was: zij en haar moeder Mary waren toevallig in Parijs aanwezig en dachten dat ze gewoon aan een leuk toernooi mee hadden gedaan.

In Rio de Janeiro was Park gedurende de vier dagen duidelijk de beste. Op een mindere derde dag na speelde de zevenvoudig majorwinnares dagelijks een van de beste ronden van de dag. Het leverde een totaalscore op van zestien slagen onder par - het baangemiddelde. Dat was ruimschoots voldoende voor goud, want de Nieuw-Zeelandse favoriete Lydia Ko kwam niet meer in de buurt en eindigde op vijf slagen afstand met zilver. Feng Shanshan uit China pakte het brons op zes slagen van Park. 

Park slaat af op de elfde hole tijdens de slotdag in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Park slaat af op de elfde hole tijdens de slotdag in Rio (PROSHOTS/Action Images)

Bomaanslag op trouwzaal in Turkije

Bij een bomaanslag op een trouwerij in de Turkse stad Gaziantep zijn acht mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt.

De aanslag gebeurde zaterdag net voor 23.00 uur. Een luide explosie was te horen bij een trouwzaal in de wijk Akdere, waar een huwelijksceremonie gaande was. Het was niet duidelijk hoeveel mensen daarbij aanwezig waren. De autoriteiten spreken van acht doden en zestig gewonden.

De gouverneur van Gaziantep spreekt van een "terreuraanslag". Vicepremier van Turkije Mehmet Simsek zei tegen Turkse media dat het om een zelfmoordaanslag gaat. De aanslag is nog niet opgeëist.

In juli kwamen bij drie zelfmoordaanslagen op het vliegveld van Istanbul 44 mensen om het leven. Het was de dodelijkste aanslag in een reeks van aanslagen in Turkije dit jaar.

Bomaanslag op trouwzaal in Gaziantep
Bomaanslag op trouwzaal in Gaziantep (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.