Keniaans marathongoud, topprestatie Nageeye

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft in Rio de Janeiro de olympische marathon gewonnen. De 31-jarige veteraan pakte zo zijn derde olympische medaille, nadat hij in 2004 en 2008 al brons en zilver pakte op de 5000 meter. 

Het duurde lang voor de marathon echt op gang begon te komen, want pas na een kilometer of dertig 'ontplofte' de wedstrijd pas echt. Alsmaar meer lopers vielen weg en binnen de kortste keren waren er nog maar vier over: Kipchoge, de Amerikaan Galen Rupp en de Ethiopiërs Lemi Berhanu en Feyisa Lilesa. 

Ook Berhanu moest snel lossen, terwijl Kipchoge juist ijzersterk bleef lopen. Rupp kon dat tempo na 35 kilometer niet meer bijbenen en liet zijn medekoplopers gaan, waarna Lilesa even later ook af moest haken. Kipchoge kwam niet meer in de problemen en snelde na 2:08.44 uur over de finish als nieuwe olympisch kampioen. Lilesa en Rupp hielden nog stand en pakten zilver en brons, omdat de Eritrese wereldkampioen Ghirmay Ghebrselassie niet meer dicht genoeg in de buurt kwam en vierde werd. 

De Nederlander Abdi Nageeye lag een tijd rond de veertigste plek, maar kwam aan het slot van de marathon flink naar voren. Hij pikte de een na de ander op en kwam zeer knap als elfde over de finish. Dat is de op één na beste Nederlandse marathonprestatie ooit: alleen Gerard Nijboer was in 1980 met zilver nog beter.