Niger grijpt naast eerste gouden medaille ooit

Niger heeft net niet het eerste olympische goud in de geschiedenis kunnen vieren. In Rio de Janeiro ging taekwondoka Abdoul Razak Issoufou in de finale onderuit.

Issoufou was in de klasse boven 80 kilogram de man van de dag in Rio. Bokser Issaka Daborg had in 1972 eens brons gewonnen, maar verder dan dat was Niger nog nooit gekomen. Dat de 21-jarige Issoufou in de halve finales won van de Oezbeekse wereldkampioen Dimitry Shokin werd in de hal dan ook met enorm gefeest ontvangen. Het 'Olé olé olé olé, Niger! Niger!' schalde van de tribunes en de boomlange Issoufou maakte met Nigerese vlag en al een ereronde onder luid applaus.

Issoufou gaat met vlag en al het stadion rond na het bereiken van de olympische finale (Foto: Getty)

In de finale stond hij tegenover de Azeri Radik Isayev en die bleek, helaas voor de meeste fans, simpelweg te sterk. In de slotfase was duidelijk dat Issoufou hem niet ging verslaan, maar toch zwelde het gezang van de Nigerese kant van de tribunes weer aan, want hun man leverde een wereldprestatie met olympisch zilver. Brons was er voor de verrassende Braziliaan Maicon Siqueira, wat met minstens zoveel gefeest ontvangen werd als de finaleplek van Issoufou. Cha Dong-min pakte voor Zuid-Korea het andere brons.

Bij de vrouwen boven 67 kilogram, de klasse van de Nederlandse Reshmie Oogink, ging het goud naar de Chinese favoriete Zheng Shuyin. In de finale was ze te sterk voor de Mexicaanse Maria Espinoza. De eerste bronzen medaille ging naar Jackie Galloway, de Amerikaanse die Oogink uit het toernooi knikkerde. De Britse Bianca Walkden pakte de tweede bronzen medaille.