Amerikaanse basketbalsters pakken overtuigend goud, Spanje zilver

Het Amerikaanse basketbalteam bij de vrouwen heeft in de finale overtuigend gewonnen van Spanje. Na vier kwarten stond er een score van 101-72 op het bord. Net als bij de mannen domineren ook de Amerikaanse vrouwen het basketbal op de Olympische Spelen; van de elf finales wonnen ze er acht. Vanaf de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta gingen alle gouden medailles naar Team USA.

Het eerste kwart ging redelijk gelijk op. Amerika kwam al snel op voorsprong, maar de Spaanse dames kwamen terug tot 14-14. Na een driepunter kwamen ze zelfs voor te staan. Dit was echter van korte duur, want de Amerikaanse speelsters zette even gas bij en sloot de eerste periode winnend af met 21-14.

De tweede en derde periode gingen veel beter voor Amerika, het gat met Spanje werd groter en groter. Spanje wist in de tweede periode achttien punten te maken, tegenover 28 van Team USAOok in de derde periode kwam Spanje maar tot zeventien punten, wat niet genoeg was om Amerika met 32 punten bij te blijven. De tussenstand na drie periodes was 81-49 en leek al onoverbrugbaar voor de nummer drie van de wereldranglijst.

Spanje legde beslag op de vierde periode. De 23-20 winst was echter lang niet genoeg om het enorme gat richting de regerend olympisch kampioen te dichten. Van de 101 punten die Amerika maakte kwamen er zeventien van topscorers Lindsay Whalen en Diana Taurasi. Zij zijn samen met Tamika Catchings en Sue Bird al sinds de Spelen van 2004 deel van het team.

De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Servië. De huidige Europees kampioen won nipt van Frankrijk met 70-63. Servië leidde bijna de halve wedstrijd, maar de winnaars van het zilver in 2012 kwamen sterk terug en bogen de achterstand zelfs om naar een 27-25 voorsprong. Het vervolg van de wedstrijd was weer voor de Servische basketbalsters, want ze liepen uit naar 55-42 en gaven die voorsprong niet meer weg.