Oezbeken sluiten beste Spelen ooit met dubbel goud af

Oezbekistan heeft de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgesloten met dubbel goud op de slotdag. Twee Oezbeekse boksers waren de beste in hun finales, of kregen die finales in elk geval toegewezen. Het land sluit de Spelen daardoor af met dertien medailles, waaronder vier keer goud, en dat is veruit hun beste resultaat ooit.

In de klasse tot 52 kilogram stond Shakhobidin Zoirov tegenover tweevoudig wereldkampioen Misha Aloyan uit Rusland. Die wist geen moment echt partij te bieden, waardoor Zoirov alle ronden en het goed toegewezen kreeg. De Venezolaanse tiener Yoel Finol kreeg het brons omgehangen, net als de Chinees Hu Jianghuan. 

In het lichtweltergewicht, tot 64 kilogram, ontstond flink wat controverse. De Oezbeek Fazliddin Gaibnazarov stond daar tegenover Lorenzo Sotomayor die Azerbeidzjan vertegenwoordigt. De neef van hoogspringlegende Javier Sotomayor is geboren in Cuba, maar is niet de typische door Azerbeidzjan gekochte sporter: Sotomayor was een veelbelovend bokser, maar gaf dat op om voor zijn straatarme familie te zorgen door op straat van alles te verkopen. Daar kwam hij een in Azerbeidzjan woonachtige Russische toerist tegen, op wie hij verliefd werd. Lorenzo ging met haar mee naar Azerbeidzjan en komt sindsdien voor dat land uit.

Sotomayor deelt een rake klap uit, maar verliest de finale (PROSHOTS/Action Images)
Sotomayor deelt een rake klap uit, maar verliest de finale (PROSHOTS/Action Images)

De 31-jarige Sotomayor leek in de finale tegen zijn zes jaar jongere Oezbeekse tegenstander constant de beste, zo lieten ook internationale bokskenners weten. Toch kreeg Gaibnazarov na afloop de partij en dus olympisch goud toegewezen, ook al weet niemand precies waarom - boze tongen beweren dat de boksprestaties van Oezbekistan in Rio wel héél opvallend zijn en het resultaat zijn van corruptie. Sotomayor moest in elk geval genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Rus Vitaly Dunaytsev en de Duitser Artem Harutyunyan. 

De laatste boksfinale in Rio ging tussen de superzwaargewichten Tony Yoka uit Frankrijk, regerend wereldkampioen, en de Brit Joe Joyce. Yoka was gedurende het hele gevecht de bovenliggende partij en dat werd beloond: hij won goud, net als eerder in het toernooi zijn verloofde Estelle Mosselly al had gedaan. Brons was voor de Kroaat Filip Hrgovic en Ivan Dychko uit Kazakhstan.