Verrassende olympische titel Deense handbalmannen

Denemarken heeft verrassend de olympische titel weten te veroveren in het handbal. De Deense mannen, die tot nu toen geen enkele wereld- of olympische titel wisten te behalen waren in de finale te sterk voor de tot vandaag regerende olympisch kampioen Frankrijk; 28-26.

De Denen waren vrij onverwacht in de finale terecht gekomen. Bij de Spelen had het land pas eenmaal de halve finale gehaald en bij het afgelopen WK werd het in de kwartfinale uitgeschakeld. In de groepsfase werden de Denen derde in de groep en verloren daarin nog met 33-30 van de Fransen.

In de eerste helft was van een verschil lang niks te merken. De Denen sloegen wel vlak voor de rust een klein gat en mochten met een 16-14 voorsprong aan de thee. Tien minuten na rust was het verschil teniet gedaan, waarna weer een goede Deense periode volgde. Met onder meer drie goals van Kapser Sondergaard stond er met ruim tien minuten te gaan opeens een voorsprong van 25-20 op het bord.

De olympisch kampioen van 2008 en 2012 gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich terug in de wedstrijd en met drie minuten te gaan was het gat gekrompen tot één punt; 26-25. Een doelpunt van Lasse Svan (27-25) en een aanvalsfout van de Fransen beslisten vervolgens het duel. Met nog een minuut te gaan bleek dat gat te groot te zijn en konden de Denen het feestje gaan vieren. Daar konden twee doelpunten geen verandering meer in aanbrengen.