Braziliaans volleybalgoud in kolkend Maracanăzinho

Frank (franklop)

Het Braziliaanse volleybalteam heeft de gouden medaille binnengehaald. In de finale in een kolkend Maracanãzinho werd Italië met een 3-0 nederlaag naar het zilver verwezen.

In de groepsfase hadden beide landen elkaar ook al getroffen, toen was Italië met 1-3 duidelijk de sterkste. De Brazilianen waren geenzins van zin om in de finale verslagen te worden en kregen het hele thuispubliek in Maracanãzinho achter zich.

In het kolkende stadion won de thuisploeg de eerste set (25-22), maar de tweede set leek naar Italië te gaan. Ze kregen diverse setpunten, maar Brazilië, dat in 2012 en 2008 zilver won, kwam nogmaals terug in de set en wist op zijn eigen eerste setpunt wel toe te slaan; 28-26.

De derde set ging volledig gelijk op tussen beide landen; er werd geen duimbreed toegegeven en geen enkele keer een voorsprong van twee punten behaald. Op 24-23 kreeg Brazilië zijn eerste wedstrijdpunt, maar die werd door een slimmigheidje van Italië weggewerkt.

Direct daarna volgde een nieuwe wedstrijdpunt, die werd benut door een killblock van Luiz Felipe Marques. Waarmee de eerste olympische titel voor Brazilië volgde sinds 2004 en Italië weer werd opgezadeld met zilver. Het brons was voor de Verenigde Staten dat eerder op de dag Rusland versloeg.