FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 maart 2015

AS Roma blijft kwakkelen in de Serie A

AS Roma heeft na vier gelijke spelen in de Serie A ook nog eens verloren. Sampdoria was te sterk voor de Romeinen. Het werd 0-2 voor de gasten. Alles leek erop te duiden dat AS Roma weer eens zou winnen in de eerste helft, maar het lukte de ploeg nog niet om het vizier op scherp te krijgen. Dat duurde tot na de rust. De Romeinen hoefden weinig te vrezen van het zwakke Sampdoria.

Toch was het Lorenzo de Silvestri die de score een kwartier na de rust opende. Samuel Eto'o nam een korte corner, waarna Alessio Romagnoli zijn ploeggenoot op maat bediende. Opmerkelijk, want de doelpuntenmaker heeft een verleden bij Roma's aartsrivaal Lazio.

In de 78ste minuut maakte Muriel het feest voor Sampdoria compleet. De ploeg counterde er op los en kreeg daarvoor een beloning in de vorm van een tweede goal. Muriel was het eindstation voor de counter via Duncan en Eder.

Roma wist dat het verder van huis was toen Seydou Keita ook nog eens een tweede gele kaart kreeg. De middenvelder gedroeg zich zeer onprofessioneel door na een gele kaart cynisch te applaudiseren. Toen hij daarvoor een tweede gele kaart kreeg, moest de staf van Roma alle moeite doen om Keita daadwerkelijk van het veld af te krijgen.

Opnieuw zelfmoord in loverboy-zaak Valkenburg

Opnieuw heeft een verdachte van de loverboy-zaak in Valkenburg zelfmoord gepleegd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dit bericht van RTL Nieuws. De man was al verhoord door de politie, meldt het OM maandag.

De politie kwam na een inval in een hotel in Valkenburg tientallen mannen op het spoor die mogelijk seks hadden gehad met een minderjarig meisje. Agenten vonden in het hotel gebruikte condooms en een klantenlijst op de gsm van de aangehouden 21-jarige man die ervan wordt verdacht de loverboy te zijn. Aan de hand daarvan konden mannen worden getraceerd die mogelijk misbruik van het meisje hebben gemaakt.

PlayStation 4 2.5 firmware uitgelekt

Vorige week werd er bekendgemaakt welke vette opties de nieuwe PlayStation 4 2.5 firmware allemaal in petto had. Nu blijkt dat deze al een geruime tijd in beta vorm al op het net staat. Twitteraar SKFU heeft op twitter een stap-voor-stap handleiding gepost zodat iedereen zich eraan kan wagen.

  • Get any SKFU’s Pr0xy server (wololo.net)
  • Start & setup the Proxy Server on your PlayStation4
  • Redirect “http://feu01.ps4.update.playstation.net/update/ps4/list/eu/ps4-updatelist.xml” to “http://zload.net/ps4/beta/ps4-updatelist.xml”
    • In case your from another region, change “/eu/” to your regioncode!
  • Search for an update on your PS4
  • Download, install and enjoy 2.50 Beta
    • In case this does not work, try the installation via safemode “Update using Internet”. If you have setup the proxy already, it also works in safemode.

Een van de features die in de release te vinden is, is de al lang gelden beloofde suspend/resume-functie, waarmee je de PlayStation 4 'uit' kunt zetten terwijl je een game speelt en later weer verder kunt gaan waar je gebleven was. Andere features zijn 60fps Remote Play richting PlayStation Vita of Vita TV indien de game het toelaat, een screenshot van het moment dat je een trophy haalt zodat je die kunt delen, games met 0% trophies kun je uit de trophy-lijst verwijderen, video's delen via Dailymotion en meer handige opties.

Uiteraard, dit betreft de beta-versie van de zolang verwachte firmware update. Dus installeren is op eigen risico. Voor de twee mensen met een PS Vita is het trouwens niet aan te raden om deze al te installeren, want deze helpt Remote Play om zeep. Daarvoor moeten zij nog even wachten totdat Sony een nieuwe firmware uitbrengt. Meer details zijn te lezen op zijn blog.

Nogmaals, installeren op eigen risico!

Liverpool blijft in spoor Manchester United

Manchester United moet nog steeds vrezen voor Liverpool. De ploeg versloeg Swansea City in de Premier League. Het werd 0-1. Swansea City speelde in de eerste helft dominant tegen Liverpool. De club had veel kansen om de score te openen, maar faalde om het vizier op scherp te krijgen.

Bafetimbi Gomis, Gilfy Sigurdsson en Wayne Routledge hadden grote kansen. Liverpool wist zich echter staande te houden. De ploeg van trainer Brendan Rodgers was er veel aangelegen om in het spoor van Manchester United te blijven.

Liverpool kwam na de rust steeds meer in de wedstrijd. De club creëerde wat kansjes en werd al snel beloond. Daniel Sturridge gooide snelheid in het spel en bediende Jordan Henderson. De vice-aanvoerder tikte de bal over doelman Fabianski.

Swansea probeerde nog wat klaar te spelen met twee wissels, maar faalde in efficiëntie. Liverpool mag daardoor nog steeds hoop houden op plaatsing voor de Champions League. Het verschil met Manchester United bedraagt twee punten.

Reading naar halve finale FA Cup

Reading heeft zich maandagavond geplaatst voor de halve finale van de FA Cup. De club, uitkomend op het tweede Engelse niveau, was voor eigen publiek te sterk voor Bradford City (3-0).

Beide clubs troffen elkaar nog een keer omdat de eerste ontmoeting geen winnaar opleverde (0-0). Bradford voetbalt op het derde niveau van Engeland. Reading dankte de zege aan doelpunten van Hal Robson-Kanu, Garath McCleary en Jamie Mackie. Bradford eindigde het duel met tien man, na een rode kaart voor Felipe Morais.

Reading treedt in de halve eindstrijd op als gastheer van Arsenal. De andere halve eindstrijd gaat tussen Aston Villa en de winnaar van het duel tussen Liverpool en Blackburn Rovers.

Kanye zet naaktfoto's Kim K. online

Kanye West heeft eindelijk eens iets goeds gedaan in zijn leven. Hij heeft namelijk zojuist naaktfoto's van Kim Kardashian online gezet.

De rapper voegt eraan toe dat hij trots is op zijn vrouw. Verder houdt hij gelukkig zijn mond...

Zevenklapper voor N.E.C. tegen Volendam, FC Eindhoven en Roda JC onderuit

Op maandagavond had de dertigste speelronde van de Jupiler League plaats. N.E.C. won thuis met een zevenklapper en omdat nummer twee FC Eindhoven onderuit ging met 3-2 bij FC Emmen bedraagt het verschil aan kop nu 21 punten. N.E.C. kan vrijdag tijdens de uitwedstrijd bij MVV Maastricht al kampioen worden. Daarvoor moet Eindhoven wel punten verliezen van Sparta Rotterdam.

Volendam keek in de Goffert al na 21 minuten tegen een kansloze 3-0 achterstand aan, het werd uiteindelijk 7-0. Keeper Theo Zwarthoed produceerde met een eigen doelpunt de openingstreffer. In het vervolg scoorden Alireza Jahanbakhsh, Sjoerd Ars (twee goals), Anthony Limbombe, Navarone Foor en Jasper Waalkens.

FC Emmen kwam tegen FC Eindhoven op voorsprong door Cas Peters. Alexander Bannink schoot vlak na rust de 2-0 binnen. De gasten kwamen op gelijke hoogte door Cas Peters en Joey Sleegers. Toch bleven alle punten in Emmen na opnieuw een treffer van Peters. 

Roda JC verzuimde om van de nederlaag van FC Eindhoven te profiteren. Telstar was in Kerkrade met 2-4 te sterk voor de Koempels. Een hoofdrol was weggelegd voor Ralf Seuntjens. In de 17e minuut scoorde Kevin van Essen de 1-0, op aangeven van Seuntjens. Amper vijf minuten was het weer raak: Tissoudali. HIj maakte de 2-0, wederom op aangeven van de Seun of God.

Na rust was het Seuntjens zelf die de 0-3 op het bord liet zetten. Even leken de Limburgers terug te komen via Van Hyfte (1-3) en Schreurs (2-3), maar uiteindelijk was het opnieuw Seuntjens die in de eindfase de genadeklap uitdeelde: 2-4.

Alle uitslagen - 30e speelronde
Almere City FC 2-2 De Graafschap
FC Emmen 3-2 FC Eindhoven
FC Oss 4-1 RKC Waalwijk
Helmond Sport 1-2 Jong Twente
Jong Ajax 3-0 Fortuna Sittard
Jong PSV 1-1 MVV Maastricht
NEC Nijmegen 7-0 FC Volendam
Roda Kerkrade 2-4 SC Telstar
Sparta Rotterdam 0-0 Achilles '29
VVV Venlo 4-0 FC Den Bosch

Russische zwemmer Melnikov 2 jaar geschorst

De Russische zwemmer Vitali Melnikov is met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst wegens doping. Dat maakte de internationale zwembond FINA maandag bekend. Melnikov was al bij de EK kortebaan in december 2013 betrapt op het gebruik van epo. In april was hij al voorlopig geschorst.

Door de positieve test van Melnikov moet Rusland het goud voor de 4x50 wissel teruggeven. De zondaar raakt ook zijn zilveren medaille op de 100 meter rugslag kwijt.

Koploper Brugge opent play-off tegen Standard

Koploper Club Brugge begint play-off 1, de strijd tussen de zes beste Belgische voetbalclubs om de titel, met een thuisduel tegen Standard Luik. Dat bleek maandag bij de presentatie van het programma van de kampioenscompetitie. In België werd het reguliere seizoen zondag afgesloten. Komend weekeinde is de bekerfinale tussen Anderlecht en Club Brugge. Het weekeinde daarop beginnen de diverse play-offs.

In play-off 1 komen verder AA Gent, Kortrijk, Anderlecht en Charleroi uit. Het in de competitite behaalde puntentotaal wordt aan het begin van de play-off gehalveerd. Brugge houdt een voorsprong van twee punten op AA Gent en Anderlecht.

D66: alle oude dieselauto's weg uit Rotterdam

Alle dieselauto's ouder dan acht jaar moeten weg uit heel Rotterdam. Het verbod zou over anderhalf jaar in moeten gaan. Dat wil de Rotterdamse coalitiepartij D66. Er ligt een plan om deze vervuilende auto's, gebouwd voor 2006, uit het centrum en bepaalde stadsdelen te weren, maar dat gaat D66 niet ver genoeg.

De partij vindt wel dat er een overgangsregeling moet komen voor bijvoorbeeld ondernemers of mensen met een lager inkomen, zodat zij niet in de financiële problemen komen als ze een nieuwe auto moeten aanschaffen.

"Rotterdam staat in Nederland bovenaan op het gebied van smerige luchten. De concentratie stikstofdioxine en fijn stof is hier veel hoger dan in andere steden'', aldus D66-raadslid Samuel Schampers.

In Utrecht bestaat al een verbod op vervuilende auto's, daar zijn diesels gebouwd voor 2001 al niet welkom in delen van de stad.

Man schiet op politieauto's in Breda

Op de parkeerplaats Chasséveld in Breda is op geparkeerde politieauto's geschoten. Niemand raakte daarbij gewond. De politie kon in het nabijgelegen Prinsenbeek een 26-jarige man aanhouden, is maandagavond bekendgemaakt.

Eerder op de avond was de man al gezien bij een ander politiebureau in Breda.

Verdere informatie ontbreekt nog.

Fiorentina in slotfase langs AC Milan, Lazio verhoogt druk op AS Roma

AC Milan blijft kwakkelen op de ranglijst van de Serie A. Dit keer was Fiorentina met 2-1 te sterk voor de Rossoneri. AC Milan schoot uit de startblokken tegen Fiorentina. Dat leverde niet direct een doelpunt op. Sterker nog, toen de wind weer was gaan liggen was het Fior dat het heft in handen nam. Ook La Viola wist echter niet tot scoren te komen.

Na de rust scoorde Mattia Destro de openingsgoal voor Milan. De aanvaller profiteerde van een prutsbal van Giacomo Bonaventura. Die schoot de bal dusdanig naast het doel, dat hij in het bezit kwam van Destro. Een onhoudbare knal volgde.

In de 83ste minuut begon de ommekeer van de wedstrijd. Fiorentina kwam op gelijke hoogte door een doelpunt van Gonzalo Rodriguez. Hij werd daarbij geassisteerd door Joaquin, die halverwege het duel in het veld kwam voor Micah Richards.

Joaquin was even later opnieuw beslissend. Dit keer door zelf te scoren. De buitenspeler kopte keihard binnen in de bovenhoek en bepaalde daarmee de eindstand op 2-1. Fiorentina maakte een blamage van vorige week tegen Lazio goed, terwijl Milan nog steeds zoekende is.


Voor Stefan de Vrij zijn het mooie tijden in Italië. Met Lazio is hij er opnieuw in geslaagd om te winnen: 0-2. Het was de derde competitiewedstrijd op rij zonder tegendoelpunt.

Torino bleek in eerste instantie niet de eerste de beste tegenstander om opnieuw drie punten tegen te pakken. Lazio verraste vorige week met frivool voetbal tegen Fiorentina (4-0 winst) en hoopte die lijn door te trekken. Torino liet zich echter niet kennen.

Pas in de tweede helft ontstond er steeds meer ruimte voor Lazio. Felipe Anderson profiteerde dankbaar in de 71ste minuut. De 21-jarige middenvelder trof alweer voor de zevende keer doel voor zijn Romeinse werkgever. Dit keer prikte hij de bal in de rechterbenedenhoek.

Daar bleef het niet bij. Zeven minuten later was het opnieuw raak voor Anderson, die aan het begin van vorig seizoen van Santos overkwam. De Braziliaan was het eindstation van een razendsnelle actie die Lazio naar het Turijnse doel bracht.

Twee minuten later werd de middenvelder naar de kant gehaald. Hij had zijn taak volbracht. De Vrij stond niets anders te doen dan zorgen dat hij geen tegengoals meer zou incasseren met de defensie van Lazio. Dat lukte. Zijn werkgever staat daardoor weer een stap dichterbij de toptwee van Italië, gevormd door AS Roma en Juventus.

Dijksma wil EU-aanpak tegen bont

Nederland wil dat er een Europese aanpak komt tegen het levend plukken en villen van angorakonijnen en pelsdieren voor wol en bont. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft maandag Europese landen en de Europese Commissie opgeroepen de textiel- en kledingsector te stimuleren om te komen met garanties dat wol of bont niet afkomstig is van dieren die slecht zijn behandeld.

Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België, Denemarken en Luxemburg steunen dat pleidooi, meldde het ministerie van Economische Zaken maandag. Dijksma vindt dat de "barbaarse praktijken'' moeten worden uitgebannen. Het probleem moet volgens haar internationaal worden aangepakt. Daarom is het goed dat de Nederlandse textielsector de misstanden ook over de grens aan de kaak wil stellen, aldus de staatssecretaris.

Nederlander na bordeelbezoek mishandeld

Een 24-jarige Nederlander is het afgelopen weekeinde na een bezoek aan een bordeel in de Duitse stad Duisburg zwaar mishandeld. Dat heeft de Duitse politie maandag gemeld.

De man was zaterdag met twee vrienden naar Duisburg gereisd. Een van de twee vrienden vond hem in de ochtend van zaterdag op zondag op een trottoir. Hij ligt met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen die meer over de mishandeling weten.

Officieel 24 doden na cycloon in Vanuatu

Het officiële dodencijfer na de cycloon Pam in de eilandengroep Vanuatu in het zuiden van de Stille Oceaan is maandag opgelopen tot 24. Verder zijn 3300 mensen ontheemd geraakt. Dat meldt het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden. Het tekent hierbij aan dat er nog steeds geen radio- of telefoonverkeer mogelijk is met afgelegen eilanden.

De 3300 ontheemden zijn ondergebracht in 37 evacuatiecentra op het hoofdeiland Efate en in de provincies Torba en Penama. Volgens de president van Vanuatu, Baldwin Lonsdale is door de storm alleen al in de hoofdstad Port Vila negentig procent van de gebouwen verwoest of beschadigd. Lonsdale was zelf in Japan toen de storm de eilandengroep trof. De president noemde de cycloon 'een monster' en zei dat hij zelf ook nog niet wist hoe het bijvoorbeeld met zijn familie was.

Vanuatu telt 267 duizend inwoners, verspreid over 65 eilanden. Ongeveer 47 duizend mensen wonen in Port Vila. Militaire vliegtuigen uit Nieuw-Caledonië, Australië en Nieuw-Zeeland proberen de schade op de afgelegen eilanden in kaart te brengen. Volgens het Rode Kruis melden de piloten dat het grootste deel van het land met de grond gelijk is gemaakt.

Het vliegveld van Port Vila is beschadigd geraakt, maar kan worden gebruikt voor de aanvoer van hulpgoederen. Volgens president Lonsdale is aan van alles behoefte, van zeildoeken tot watercontainers, medicamenten en bouwmateriaal.

Het ziekenhuis van de hoofdstad zit tjokvol. Bedden zijn naar buiten verplaatst omdat de constructie van het gebouw wellicht niet meer helemaal veilig is.

De leukste sporttweets van week 11

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Beijing wil graag de Olympische Winterspelen van 2022 binnenhalen en daarbij hebben ze hulp gekregen van een beroemdheid:

De woordgrap van de week is voor de NOS:

Wat een geweldige foto, we snappen dat de wedstrijd wat later begon:

We vatten het Formule 1-weekend even samen met ons favoriete Twitter-account van het moment:

Arme Adam Hansen:

Andrés Guardado was zeer dankbaar voor de actie van de PSV-supporters:

Roy Curvers had het koud in Italië:

Whoops, zo'n net is niet altijd even handig:

Afgelopen weekend viel Douwe de Vries in Calgary het werelduurrecord schaatsen aan en alle schaatsnerds zaten er klaar voor:

En het resultaat mocht er wezen, De Vries verbeterde het wereldrecord:

Het stond al in het Sportblog maar we wilden het de mensen die dat gemist hebben niet onthouden. Chris Froome heeft grote bewondering voor 'onze' Marianne Vos:

Bij team Sky hadden ze een spion op bezoek:

Terwijl velen de lente al in hun hoofd hebben is het nog gewoon winter, dus we houden de vinger aan de pols:

FC Dordrecht, wij zijn fan:

'Nederlanders reden 150 km/u bij ongeluk Antwerpen'

Drugs speelden geen rol bij het dodelijk ongeval in Antwerpen, waarbij drie Nederlanders betrokken waren. Dat stelde het Openbaar Ministerie in de Belgische stad maandag. Wel is vastgesteld dat de auto die het ongeluk veroorzaakte 140 tot 150 kilometer per uur reed. Er mocht niet harder dan 70 kilometer per uur worden gereden.

Het ongeluk gebeurde zondagochtend iets voor 9.00 uur. Een Audi met drie Nederlanders en twee Belgen aan boord ramde een andere auto. De twee inzittenden daarvan, een man en vrouw van 71 en 67 jaar oud, werden door de klap uit de auto geslingerd. De man overleed ter plekke, de vrouw in het ziekenhuis.

De Audi raakte vervolgens nog een auto. Daar zaten twee volwassenen en drie kinderen in. De kinderen kwamen er met de schrik vanaf, de bestuurder en de vrouw naast hem raakten lichtgewond. De Audi sloeg over de kop en kwam tientallen meters verderop tot stilstand. Over een lengte van tweehonderd meter lag de weg vol brokstukken.

Er wordt nog onderzocht of een 24-jarige man uit Ossendrecht (Noord-Brabant) daadwerkelijk de bestuurder was van de Audi. De politie heeft daarom van alle betrokkenen DNA-materiaal afgenomen. Dat werd vrijwillig gedaan. De jongeman was niet onder invloed van alcohol, maar de twee andere Nederlandse passagiers (een 27 jarige man uit Bergen op Zoom en een 24-jarige man uit Roosendaal) wel.

De politie heeft niemand aangehouden. Na behandeling voor zijn wonden kon ook de bestuurder terug naar Nederland. Zijn rijbewijs is wel ingetrokken.

PSV wil duidelijkheid over transfersom Guardado

PSV hoopt snel duidelijkheid te hebben omtrent de situatie van Andrès Guardado. De Eindhovenaren willen graag door met de Mexicaan, die er ook positief tegenover staat. Toch moeten de gesprekken met Valencia, de eigenaar van Guardado, nog opgestart worden.

"We komen er wel uit met Andrés, maar er is geen principeakkoord", liet Brands in een gesprek met PSV TV weten. "Dat Andrés wil blijven, dat is natuurlijk een belangrijk argument. De vraag is nu of we aan de wensen en eisen van Valencia kunnen voldoen. Dan gaat het om de transfersom, hoe hoog die zal zijn."

PSV is niet van plan erg veel geld voor Guardado neer te leggen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de Mexicaan over een paar jaar tegen een laag bedrag verkocht zal worden.

Menig PSV-fan hoopt hoe dan ook op een langer verblijf van Guardado. Afgelopen weekend, voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen FC Groningen (2-1), werd voor de Mexicaan een fraaie sfeeractie op poten gezet.

Duizenden groene, witte en rode papieren werden omhoog gehouden en vormden samen de Mexicaanse vlag. Daarbij was over de gehele breedte van de westtribune de tekst: 'Andrés Guardado, onze gouden Mexicaanse adelaar, moet bij PSV blijven. Ons huis is jouw huis' te lezen.


Marcel Brands in gesprek met PSV TV (YouTube)

Man smokkelt Russische bruid in koffer

Een zestigjarige Fransman is opgepakt in Wit-Rusland omdat hij zijn Russische bruid in een koffer had gestopt. Achteraf bleek dat de vrouw gewoon de Schengenzone in mocht zonder dat ze zich in een koffer hoefde te vouwen.

Het stel was met de trein vanuit Moskou op weg naar het zuid-Franse Nice maar werden bij een grenscontrole betrapt. Op de grens van Wit-Rusland en Polen roken de douaniers onraad omdat de man een wel erg grote koffer bij zich had. Na verdere controle bleek er een vrouw in te zitten.

De vrouw had echter gewoon een visa om de Schengenzone zonder belemmering binnen te komen. Als ze gewoon netjes op een stoel was gaan zitten had ze probleemloos kunnen doorreizen. Nu hangt zowel haar als haar man een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd vanwege het ontwijken van een grenscontrole.

Hamburg gaat bieden voor Spelen 2024

Hamburg gaat een gooi doen naar het organiseren van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024. Het Duits Olympisch Comité heeft maandag eindelijk de knoop doorgehakt en verkiest de stad boven hoofdstad Berlijn, waar de bevolking een stuk minder positief was over het mogelijk organiseren van het grootste sportevenement ter wereld.

De Duitse zender rbb meldde het nieuws maandagavond. Het is nog geen officiële keuze, maar een aanbeveling van het Olympisch Comité. De kans lijkt echt nihil dat op 21 maart door de leden van het Comité gekozen zal worden voor Berlijn.

Het zou de vijfde keer kunnen worden dat Duitsland de Spelen toegewezen krijgt. In 1916 mocht Berlijn de Zomerspelen organiseren, wat vanwege de Eerste Wereldoorlog niet doorging. In 1936 werden de Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen en de Zomerspelen alsnog in Berlijn gehouden. In 1972 was München gastheer van de Zomerspelen. Hamburg mag het de komende jaren in elk geval op gaan nemen tegen Rome en Boston, die eerder hun kandidatuur al bekendmaakten.

Aankomend weekend weer gratis online multiplayer op PlayStation 4

Aankomend weekend kan iedereen weer gratis online gamen op hun PlayStation 4. Normaal gesproken heb je daar een abonnement op PlayStation Plus voor nodig, maar daar wordt weer een uitzondering op gemaakt. 

Je hoeft hiervoor geen speciale actie te ondernemen, behalve dan dit weekend tijd maken om daadwerkelijk te kunnen gamen. Sony lijkt hiermee in te springen op de release van Battlefield Hardline, die deze week wordt uitgebracht. Het is hopen dat de servers het aankunnen.

Five nights at Freddy's-maker doneert smak geld voor zieke kinderen

De meningen over Five Nights at Freddy’s zijn verdeeld. De ene vindt het een waardeloze game die vooral door YouTubers hopeloos is uitgemolken, de andere vindt het een geweldig staaltje horror die de rillingen over je rug laat lopen. Hoe je ook over Five Nights at Freddy’s denkt, de maker van de game, Scott Cawthon, is wel een enorme baas. In het weekend heeft hij namelijk bijna 250.000 dollar gedoneerd aan het St. Judes Children’s Research Hospital.

Het St. Judes Children’s Research Hospital staat in Memphis en is een non-profitorganisatie die zich richt op het helpen en genezen van kinderen met een terminale ziekte, zoals kanker.  Oorspronkelijk was het doel 15.000 dollar op te halen, maar dankzij Scott Cawthon gaan ze nu ruimschoots daarover heen.

tellergoeddoelFNAF
Five Nights at Freddy's-maker doneert smak geld voor zieke kinderen

Nederlandse zuurgooier dinsdag naar België

De Nederlandse verdachte van een zuuraanval op een schoonmaakster in een Antwerpse supermarkt wordt dinsdag aan België overgedragen. Hij zal vervolgens worden verhoord. De man zit nu nog in een cel in Parijs.

De Nederlander was begin maart in Frankrijk gearresteerd. Volgens Vlaamse media gaat het om de 42-jarige Amsterdammer Jelle F. De man wordt ervan verdacht de supermarktketen Delhaize sinds eind vorig jaar geld te hebben afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hij voegde de daad bij het woord en zo raakte op 20 februari een schoonmaakster in een winkel van Delhaize in Antwerpen levensgevaarlijk gewond.

De Nederlander werkte bij een scheepvaartbedrijf, maar zei in oktober dat hij naar Barcelona zou verhuizen. De Belgische justitie vermoedt dat hij de hele tijd in België heeft rondgezworven.

Wouters interim-trainer Kasimpasa

Jan Wouters heeft even het eerste elftal van Kasimpasa onder zijn hoede. Hij is de tijdelijke vervanger van Shota Arveladze, die ontslag heeft genomen.

Wouters was al actief als hoofd jeugdopleiding bij de club uit Istanbul, waarvoor Ryan Babel en Ryan Donk uitkomen. De voormalige middenvelder leidde maandag al de training van Kasimpasa.

Hoes: onderzoek jihadnetwerk Maastricht

Politie en justitie onderzoeken of er in Maastricht een netwerk bestaat dat mensen ronselt voor de jihad en ze helpt naar het kalifaat te reizen. Dat zei burgemeester Onno Hoes van Maastricht maandag naar aanleiding van de ontvoering van twee schoolkinderen, die door hun moeder zijn meegenomen naar Syrië.

Hoes weet niet of sprake is van een netwerk van jihadisten in de Limburgse hoofdstad. "Dat zal uit het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) moeten blijken'', aldus Hoes. Het OM laat de uitspraken voor rekening van de burgemeester. "Over lopende onderzoeken doen we nooit uitspraken.''

Het vertrek van de moeder en haar twee kinderen Luca en Aysha (beiden acht jaar) is het derde incident binnen korte tijd in Maastricht. In november vorig jaar pleegde een jihadstrijder uit Maastricht, Sultan Berzel, vermoedelijk een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. In dezelfde maand kwam ook de negentienjarige Maastrichtse Syriëgangster Aïcha in het nieuws. Ze zou door haar moeder uit dat land zijn gehaald.

De gemeente Maastricht, hulpinstanties en de politie hebben er volgens Hoes alles aan gedaan om te voorkomen dat een Maastrichtse moeder twee van haar kinderen naar het kalifaat van IS ontvoerde. De vrouw van Tsjetsjeense afkomst nam haar kinderen eind oktober vorig jaar mee.

De vrouw loog volgens Hoes iedereen voor. Dat maakte het onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al werden gemeente en andere instanties door de school van de kinderen goed op de hoogte gehouden. "We hebben er bovenop gezeten'', zei Hoes. "Maar als ze iedereen voorliegt, is het heel moeilijk erachter te komen wat ze van plan is.''

Bij de Kinderbescherming was het gezin niet bekend. Deze dienst doet er alles aan om via kennissen en vriendinnen de moeder ertoe te bewegen de kinderen terug te laten keren.

De moeder heeft nog twee kinderen. Kinderbescherming heeft zich over deze achtergelaten kinderen ontfermd en ze op een veilig adres ondergebracht. Jeugdzorg begeleidt de kinderen en hun nieuwe gezin. "Deze kinderen missen hun moeder'', aldus de woordvoerder.

Sagan wint zesde etappe Tirreno

De Slowaak Peter Sagan heeft maandag de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. Het was een grotendeels vlakke rit van Rieti naar Porto Sant'Elpidio, onder barre omstandigheden verreden. Voor Sagan was het de eerste zege in het shirt van zijn nieuwe werkgever Tinkoff-Saxo. Hij versloeg in de sprint van een omvangrijke groep de Duitser Gerald Ciolek en de Belg Jens Debusschere.

Weer afvalboete voor Brabantse gemeenten

Brabantse gemeenten hebben bij afvalverwerker Attero ook in 2014 minder restafval afgeleverd dan was afgesproken. Attero heeft de gemeenten daarom weer een factuur gestuurd met een naheffing van in totaal 5,2 miljoen euro. De totale boete voor de Brabantse steden is daarmee opgelopen tot ongeveer 12,7 miljoen euro.

Brabantse gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker en moeten tot en met 2017 jaarlijks samen ten minste 510.000 ton restafval aanbieden. Omdat afval steeds beter wordt gescheiden voldoen de Brabantse gemeenten sinds 2011 niet meer aan de afspraken. De vrees bestaat dat de naheffing tot 2017 kan oplopen tot 47 miljoen euro.

De gemeenten weigeren de boete te betalen. Ze menen onder andere dat ze worden gestraft voor goed gedrag. Het conflict wordt uitgevochten in een arbitragezaak.

Voetbal tijdens Spelen 2016 in zes steden

Zeven stadions in zes steden zullen volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van Rio worden gebruikt om het voetbaltoernooi voor de mannen en vrouwen te huisvesten. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA maandag bekendgemaakt. In Rio wordt het olympisch stadion gebruikt en het vermaarde Maracanã, waar vorig jaar de finale van het WK voetbal werd gespeeld.

De andere speeloorden zijn Belo Horizonte, Brasilia, Manaus, Salvador en São Paulo. "De olympische voetbaltoernooien zijn een mooie gelegenheid om de geweldige sfeer van het WK van vorig jaar te doen herleven", zei Marco Polo Del Nero, voorzitter van het comité dat bij de Spelen verantwoordelijk is voor het voetbal. Er nemen zestien mannenploegen deel en twaalf vrouwenteams. Bij de vrouwen kan Oranje ook nog deelname afdwingen. De olympische voetbaltitel is de enige nog ontbrekende hoofdprijs op de erelijst van de Braziliaanse voetbalbond.

Provincies steken flink meer geld in wegen

De Nederlandse provincies verwachten dit jaar 1,4 miljard euro uit te geven aan de aanleg en het onderhoud van wegen. Dat is bijna twee derde meer dan in 2011, het jaar van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend in de aanloop naar de verkiezingsronde op woensdag.

Gelderland spant de kroon met een verwachte investering van bijna 600 miljoen euro, terwijl Drenthe met 11 miljoen euro het minst diep in de buidel tast. Volgens het CBS is het hoge bedrag in Gelderland onder meer toe te schrijven aan groot onderhoud van het eigen wegennet, bijdragen aan de rijksinfrastructuur (A15, A1 en knooppunt Hoevelaken) en de ontsluiting van landelijke gebieden.

Vijfde etappe Volvo Ocean Race start woensdag

De vijfde etappe van de Volvo Ocean Race gaat woensdagochtend 9:00 (lokale tijd) in Auckland van start. Dat heeft de organisatie van de zeilrace om de wereld maandag laten weten. Vanwege de cycloon Pam moest de start van de etappe al twee keer worden uitgesteld.

"We zien op de weerberichten dat de omstandigheden tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend beter zullen worden. Het was de voorkeur van het grootste gedeelte van de teams om woensdag te vertrekken", zei racedirecteur Knut Frostad na overleg met de navigators van de zes teams.

De havenrace ging zaterdag in Auckland wel door en werd gewonnen door de vrouwenboot SCA Team met stuurvrouw Carolijn Brouwer. De vijfde etappe gaat naar het Braziliaanse Itajai.


PRO SHOTS/Dppi Abu Dhabi Ocean Racing en Team Brunel in actie.

'UM wil weer beginnen met proeven op honden'

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht willen weer beginnen met experimenteren op honden. Zij hebben een nieuwe aanvraag ingediend bij de dierexperimentencommissie (DEC). Dat meldt Stichting Animal Rights maandag.

In september vorig jaar schortte de universiteit alle experimenten met honden op, naar aanleiding van de publieke ophef die was ontstaan. De UM wilde labradors gebruiken voor experimenten met pacemakers. Uiteindelijk werden de honden niet gebruikt voor de proeven, nadat 130.000 dierenliefhebbers een petitie hadden getekend tegen de experimenten.

Een woordvoerster van de universiteit bevestigde maandag dat de aanvraag is ingediend en dat DEC de aanvraag inmiddels 'ethisch' heeft goedgekeurd. Maar dat betekent volgens haar niet dat de proeven met honden nu worden hervat. "De proeven zijn nog steeds opgeschort. We wachten op het oordeel van een externe commissie voordat we een besluit nemen".

Vierde dode na flatbrand Nijmegen

Een tachtigjarige bewoonster van een seniorenflat in Nijmegen is maandag overleden aan de gevolgen van de brand die op 20 februari woedde in een cafetaria onder de flat. De vrouw is het vierde slachtoffer van de brand. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen noemde de dood van de vrouw maandag 'vreselijk nieuws'.

Eerder overleden al twee hoogbejaarde vrouwen en een hoogbejaarde man aan de gevolgen van de brand. Er liggen nog steeds mensen in zorgelijke toestand in het ziekenhuis. Door de brand raakten tientallen mensen gewond.

Glazen koets reserve bij uitval gouden koets

De glazen koets dient de komende decennia als reserve bij officiële evenementen zoals Prinsjesdag. Als de gouden koets om wat voor reden dan ook niet beschikbaar is, wordt de glazen koets ingezet.

Dat bleek maandag bij de onthulling van het rijtuig door koning Willem-Alexander in het Louwman Museum in Den Haag. De glazen koets, het oudste nog bewaard gebleven rijtuig van de koninklijke familie, is vijf jaar lang grondig gerestaureerd. Uitgangspunt van de restauratie was dat het galarijtuig weer gebruikt moet kunnen worden. De glazen koets met zijn zeven ramen is volgens de Oranjes qua uitstraling het enige rijtuig dat de gouden koets kan vervangen.

Koning Willem I bestelde de glazen koets in 1821 voor 16.000 gulden bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het werd in 1907 voor het laatst op Prinsjesdag gebruikt. Daarna werd het rijtuig enkele keren van stal gehaald bij speciale gelegenheden, zoals bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937 en (voor het laatst) bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966.

In 2007 bleek de glazen koets dringend aan een opknapbeurt toe te zijn. De bekleding en de satijnen hemel werden erg broos, de leren draagriemen verloren hun kracht en het houtwerk aan de achterkant vertoonde rot en begon te scheuren. De veren dreigden door het houtwerk heen te breken en zouden bij gebruik nog meer schade veroorzaken.

Toenmalig koningin Beatrix ging akkoord met restauratie. Zij besloot onder meer dat de restauratoren de koperen springveren te versteviging van de stabiliteit mochten weghalen, omdat er naar verwachting geen langere afstanden meer met de koets zullen worden afgelegd. Ook mocht de met gouddraad geborduurde 'W', verwijzend naar koning Willem I, terugkeren. De op enig moment aangebrachte witte rolgordijntjes mochten weg.

Het Haagse automuseum stelt 'een van de mooiste rijtuigen ter wereld uit de negentiende eeuw' tentoon in het kader van de viering van twee eeuwen Koninkrijk. Op maandag is het precies tweehonderd jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

Platini: FIFA heeft wissel in de top nodig

Michel Platini hoopt dat de wereldvoetbalbond FIFA op 29 mei een nieuwe voorzitter krijgt. "We wachten op het programma van de vier kandidaten, maar ik denk dat het belangrijk voor het voetbal is dat er in de top van de FIFA een wissel plaats vindt", zei de preses van de Europese voetbalfederatie UEFA maandag.

Michael van Praag is een van de uitdagers van de zittende voorzitter Sepp Blatter. De Nederlandse bestuurder gaat samen met de Portugees Luis Figo en de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein de strijd aan. Platini werd door Blatter gezien als zijn ideale opvolger, maar de Fransman zag af van een kandidatuur. "Dit was geen keuze tegen de FIFA, maar voor de UEFA. Ik ben zeer gelukkig en tevreden op dit moment. Misschien is het nu voor mij niet de tijd naar de FIFA te gaan. We zullen zien of die dag ooit komt", zei Platini.

Onderwijsministers aan de slag met extremisme

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) overlegt dinsdag in Parijs met haar Europese ambtgenoten over de rol van onderwijs bij het voorkomen en tegengaan van radicalisme. Aanleiding voor het beraad zijn de recente aanslagen in Parijs en Kopenhagen en het vertrek van veel Europese jongeren naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de jihad.

De conferentie is een initiatief van de Franse onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem, de Europese Commissie en het Letse voorzitterschap van de EU. De ministers zullen er ook een manifest in ontvangst nemen, dat is ondertekend door zeker honderd docenten en deskundigen die bezorgd zijn over het toenemende extremisme.

"Op school leren kinderen elkaars achtergrond kennen en ontwikkelen ze zich tot zelfstandig en kritisch denkende burgers. Door kinderen al vroeg te leren wat het betekent om een goede burger te zijn, proberen we hen minder vatbaar te maken voor extremistische denkbeelden", laat het ministerie van Bussemaker maandag weten.

Ontslag dreigt voor piloten Martinair

Martinair sluit niet langer uit dat de eerder aangekondigde inkrimping van zijn vloot uitmondt in gedwongen ontslagen bij zijn pilotenkorps. Dat maakte de vrachtdochter van KLM maandag bekend.

Martinair heeft enkele tientallen piloten die door de reorganisatie boventallig worden, binnen de luchtvaartgroep kunnen herplaatsen. Zij zijn aan de slag gegaan bij Transavia. Zo'n 110 vliegers hebben geen gebruik gemaakt van de interne herplaatsingsmogelijkheden. Voor hen wordt een oplossing buiten KLM gezocht, maar als dat niet lukt kan dat gedwongen ontslag betekenen.

'Harrison Ford nog steeds in ziekenhuis'

Bijna twee weken na zijn vliegtuigcrash ligt Harrison Ford nog steeds in het ziekenhuis. Een bron vertelt aan People dat zijn vrouw, actrice Calista Flockhart, zo vaak als ze kan naar het ziekenhuis gaat om hem te bezoeken.

"Ze brengt hun zoon Liam in de ochtend naar school en dan rijdt ze gelijk door naar het ziekenhuis. Ze zit vervolgens uren naast zijn bed", aldus de insider. "Ze brengt eten, boeken en tijdschriften voor hem mee zodat hij wat te eten en te lezen heeft."

De acteur was twee weken geleden betrokken bij een vliegtuigcrash. Ford zat in een sportvliegtuigje en moest plotseling een noodlanding maken op een golfbaan in Los Angeles. Hij werd vervolgens met verwondingen naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Een ooggetuige vertelde People eerder dat Harrison een flinke wond had aan zijn hoofd.

Drie havenbranden Limburg aangestoken

Drie van vier verdachte havenbranden in Limburg in december en januari zijn naar alle waarschijnlijkheid aangestoken. De politie heeft dat maandag bekendgemaakt. De politie wil nog niet zeggen om welke drie branden het precies gaat.

Op 6 december werden vier boten op een jachtwerf in Herten door brand vernield. Op 10 december brandde een woonboot uit en liepen twee boten schade op in Ohé en Laak.

In Roermond woedde op 16 december een grote brand in de haven waardoor veel asbest over de stad verspreid raakte. In de haven van Wessem werden in januari tien tot twintig luxewoonboten verwoest door brand.

Een team met twintig rechercheurs onderzoekt de branden. De zaak krijgt dinsdagavond opnieuw aandacht in Opsporing Verzocht.

'Katy datet met Mumford&Sons-artiest'

De relatie tussen Katy Perry en John Mayer lijkt weer voorbij. Volgens NY Daily News heeft de Amerikaanse zangeres het afgelopen weekend in Berlijn heel erg gezellig gehad met Mumford&Sons-bandlid Winston Marshall.

Perry speelde zaterdagavond in de Duitse hoofdstad, net als Mumford&Sons. Na afloop van de twee shows zou de zangeres samen met de Britse band zijn uit geweest. Een bron vertelt de New Yorkse krant dat Katy en Winston het wel heel erg goed met elkaar konden vinden. Het management van Katy wil niet reageren op de geruchten, net als het team van Mumford&Sons.

Katy en zanger John Mayer, die vorig jaar uit elkaar gingen, werden in de afgelopen weken weer regelmatig samen gespot. Daardoor gingen er geruchten dat de twee het weer zouden proberen samen.

'Noord-Afrikanen' tuigen vrouw af om peuk

In de altijd gezellige Haagse Schilderswijk is afgelopen weekend een 22-jarige vrouw afgetuigd omdat zij een sigaret stond te roken. Het gaat hier om je raadt het nooit Noord-Afrikanen.

Het slachtoffer stond op de Van Dijckstraat op een taxi te wachten. Om de tijd te doden, genoot zij van een sigaretje.

Ineens stopte er een geel autootje, waar twee jongens van rond de zeventien jaar uitstapten. De knapen vonden het uiteraard haram, een rokende vrouw, en spraken haar hier op aan. De Haagse was hier natuurlijk niet van gediend en liep weg.

Dat pikten de jongens uiteraard niet, waarop een van hen haar hard in de buik schopte. De andere jongen was zo stoer om haar diverse malen hard in het gezicht te slaan.

De jongemannen sloegen na hun daad op de vlucht. De Haagse politie heeft gemeld dat het hier om jongens van 'Noord-Afrikaanse' afkomst gaat. Zij roepen getuigen op zich te melden.

Samsom bezorgd over dubbele pet senatoren

PvdA-leider Diederik Samsom maakt zich zorgen over de 'dubbele pet' van veel Eerste Kamerleden, die behalve het senatorschap vaak ook veel andere functies hebben. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek maandag dat de senatoren de afgelopen zittingsperiode 675 keer over een wetsvoorstel stemden waar ze zelf in een andere functie bij betrokken waren.

Samsom sloot zich maandag in RTL Z aan bij de zorgen die zijn voorganger als PvdA-leider, Wouter Bos, heeft geuit. Hij noemde als voorbeeld de senatoren die tegen de wet stemden die de salarissen in de publieke sector op een lager maximum legt. Hij noemde D66-senator Thom de Graaf die er tegen stemde en er in zijn rol als voorzitter van de HBO-raad ook tegen was.

Rechtbank matigt straf 'marktplaatsfraude'

Na een eis van vijf jaar cel wegens grootschalige internetoplichting en witwassen heeft de rechtbank in Haarlem de 29-jarige Remy D. maandag veroordeeld tot 32 maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk.

De rechtbank kwam op verschillende onderdelen van de aanklacht tot vrijspraak wegens onvoldoende bewijs. Bovendien ziet de rechtbank meer heil in behandeling van D. via een verplicht dagprogramma in een vorm van begeleid wonen. D. lichtte samen met vier kornuiten honderden mensen op via Marktplaats.nl door bestelde en betaalde goederen niet te leveren.

Tekken-teasers met Lucky Chloe-cosplay

De grote man achter Tekken, Harada Katsuhiro, heeft zojuist twee bijzondere teasers getweet van Tekken 7. Hij heeft Sano Hinako, een bekende Japanse actrice, bereid gevonden om te cosplayen als een van de nieuwe personages.

Waarschijnlijk is dat ook de reden dat Hinako niet sprekend op Lucky Chloe lijkt, om haar zo herkenbaar mogelijk te houden voor haar fans.
Voor de geïnteresseerde Fok!ker, Hinako is 20 lentes jong en 160 centimeter lang.

Sano Hinako

Sano Hinako

Veel bezitters gepimpte auto op de bon

Op en rond een bijeenkomst van gepimpte auto's in Groningen heeft de politie honderden bekeuringen uitgeschreven. Op de Gideonweg in de stad hadden zich zondag ongeveer honderd van dit soort auto's verzameld en er werd tegen de regels in ook geracet en gestunt.

Ter plekke deelde de politie 26 bekeuringen uit. Ook hield ze in de omgeving snelheidscontroles. Daarbij werden 450 overtredingen genoteerd. De betrokkenen krijgen de bon daarvan later toegestuurd, liet de politie maandag weten.

De bijeenkomsten zijn er wel vaker en de politie had een controlepost ingericht. Deelnemers gingen ter plekke niet alleen op de bon voor snelheidsovertredingen en gevaarlijk rijgedrag, maar ook voor uitlaatlawaai, donkere autoruiten, onjuiste verlichting en verkeerde spoorbreedte van de banden. Ook kregen drie bestuurders een boete van 370 euro voor onnodig claxonneren.

'Houwers niet terug in VVD-fractie'

Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. "Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maandag tegen persbureau ANP.

Hij reageerde op de boete van 4000 euro die Houwers heeft betaald voor hypotheekfraude. Houwers zou de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen, de VVD'er die onlangs opstapte als Kamerlid na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Houwers zou er wel voor kunnen kiezen om in de Tweede Kamer terug te keren. Maar omdat het Openbaar Ministerie bewezen acht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en fraude, kan er van een terugkeer in de VVD-fractie geen sprake zijn, aldus Zijlstra. Houwers was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Nederland maakt zich op voor zonsverduistering

Nederland maakt zich op voor de gedeeltelijke zonsverduistering die vrijdagochtend in heel het land is te zien. Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999.

De aarde, maan en de zon komen vrijdag op één lijn te staan, waardoor in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur de zon wordt bedekt door de maan. Meer dan 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt dan achter de maan. De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Svalbard.

Volgens Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde, is de zonsverduistering op aarde voor wetenschappers niet erg interessant meer omdat alles al wel bekend is. "Astronomisch gezien werken wij niet meer met zonsverduisteringen op aarde, maar het blijft natuurlijk wel een heel erg mooi, spannend en indrukwekkend verschijnsel", vertelt de sterrendeskundige van de Universiteit van Leiden. De volgende grote zonsverduistering is in Nederland pas in 2021 te zien.

Mensen die het bijzondere natuurfenomeen vrijdag willen aanschouwen moeten wel hun ogen goed beschermen, waarschuwt Icke: "Kijk nooit, maar dan ook nooit, direct naar de zon zonder de juiste oogbescherming. Ook niet met een zonnebril of een cd", aldus de sterrendeskundige. Ook mensen die een selfie gaan proberen te maken met de eclips als achtergrond moeten uitkijken dat ze niet rechtstreeks in de zon kijken.

En zelfs met een zogeheten eclipsbril is het volgens Icke oppassen. "Het risico bestaat dat deze van je neus valt op het moment dat je naar de zon kijkt, waardoor je ogen alsnog ernstige schade kunnen oplopen", aldus de hoogleraar.

Een veiligere manier om naar de verduistering te kijken is het beeld van de verduisterde zon te projecteren op een witte achtergrond. "Dat doe je door een klein gaatje van enkele millimeters te prikken in een stuk karton, waar je de zon door laat schijnen. Normaal gesproken zie je een rond beeld van de zon, maar door de verduistering zie je een sikkelvorm".

Topless kokkin laat mannen weer koken

'Jenn' heeft het begrepen. De 24-jarige Argentijnse weet dat haar beste plek de keuken is. Omdat de blondine ook nog eens kookles geeft in haar blote tieten, weet zij vele (mannelijke) kijkers te trekken.

Haar YouTube-kanaal 'A Fuego Maximo' is nog maar net in de lucht, maar kan nu al een hit worden genoemd. Al honderdduizenden kijkers hebben dankzij haar geleerd hoe je sausjes en gerechten met kaas klaarmaakt.

"Ik ben geïnspireerd geraakt door een mannelijke vriend", aldus Maxima's landgenoot. "Hij hield alleen van fastfood. Ik heb hem nu juist laten zien dat koken ook leuk kan zijn."

Hoewel de mooie kokkin altijd slechts is gekleed in een pikant slipje, zorgt ze er wel voor dat ze de strenge anti-naaktregels van YouTube niet overtreedt. "Soms moeten de scènes tientalen malen worden overgedaan. Ik moet er namelijk goed op letten dat alles wordt bedekt door voedsel."

Koken wordt eindelijk weer leuk!

EU overweegt vredesmissie voor Libië

De Europese Unie overweegt een vredesmissie in het verscheurde Noord-Afrikaanse land Libië. De EU-lidstaten hebben EU-buitenlandchef Federica Mogherini gevraagd zo snel mogelijk met voorstellen te komen voor mogelijke operaties. Europa wil de veiligheid in het land vergroten.

Het besluit werd maandag genomen op een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel. De EU wil echter eerst een akkoord over een regering van nationale eenheid. Onder toezicht van de Verenigde Naties proberen de partijen op dit moment in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tot een eenheidsregering te komen.

De situatie in Libië geldt als zorgelijk. De stroom bootvluchtelingen uit het land richting Europa houdt aan. Daarnaast geldt de opkomst van islamisten met banden met de terreurgroep Islamitische Staat als gevaar voor de regio en Europa. Een diplomaat sprak over Libië als een sluis waardoor veel problemen Europa bereiken.

Europese beurzen laveren op steunpakket

De Europese aandelenmarkten stonden maandag collectief in de plus. De graadmeters profiteren volop van het steunprogramma van de Europese Centrale Bank dat sinds begin deze maand van kracht is. Ook de hogere tussenstanden op Wall Street stuwden het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur na de openingsbel op Wall Street 0,9 procent hoger op 497,03 punten. Daarmee schurkt de index aan tegen de 500 puntengrens. De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 op 500 punten stond was op 8 januari 2008.

De MidKap klom 0,5 procent tot 755,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,7 procent. De DAX in Frankfurt klom 1,8 procent en slechtte voor het eerst in de geschiedenis de 12.000 puntengrens.

Sterkste stijger in de AEX was DSM met een plus van 2,3 procent. Het speciaalchemiebedrijf brengt twee onderdelen onder in een samenwerkingsverband met investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De transactie levert DSM netto tussen de 300 en 350 miljoen euro in contanten op.

SBM Offshore (min 1,8 procent) en Fugro (min 1,3 procent) waren de grootste verliezers in de hoofdindex in Amsterdam. Uit een rapport van de OPEC bleek dat de productie van het oliekartel afgelopen maand het laagste was sinds juni vorig jaar, als gevolg van een dalende vraag. De prijs voor olie zakte daarop fors. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 43,28 dollar. De prijs van Brentolie zakte 3,2 procent tot 52,95 dollar per vat.

Bij de kleinere bedrijven maakte Esperite een koerssprong van 16 procent. Beleggers waren enthousiast over de overeenkomst die het bedrijf heeft getekend met het Britse Premaitha Health voor het gebruik van zijn technologie voor het vaststellen van risico's op afwijkingen bij foetussen.

In Parijs verloor Lafarge 5 procent. De fusie tussen het Franse cementbedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Holcim staat op losse schroeven. Holcim (min 1 procent) wil niet langer doorgaan met de deal op basis van de eerder afgesproken voorwaarden.

De euro was 1,0578 dollar waard, tegen 1,0510 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

'Moeder ontvoerde kinderen loog iedereen voor'

De gemeente Maastricht, hulpinstanties en de politie hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat een Maastrichtse moeder twee van haar kinderen naar het kalifaat van IS ontvoerde. De vrouw van Tsjetsjeense afkomst nam haar kinderen Luca en Aysha eind oktober vorig jaar mee.

De vrouw loog volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht iedereen voor, zei hij maandag.

Dat maakte het onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al werden gemeente en andere instanties door de school van de kinderen goed op de hoogte gehouden. ,,We hebben er bovenop gezeten'', zei Hoes. ,,Maar als ze iedereen voorliegt is het heel moeilijk erachter te komen wat ze van plan is.''

Bij Kinderbescherming was het gezin niet bekend. Deze dienst doet er alles aan om via kennissen en vriendinnen de moeder ertoe te bewegen de kinderen terug te laten komen, of zelf ook terug te keren.

Geen nieuwe maatregelen in Barneveld nodig

Nieuwe maatregelen tegen de vogelgriep in Barneveld zijn niet nodig. Het vogelgriepvirus heeft zich beperkt tot één pluimveebedrijf. De zeventien bedrijven in een straal van een kilometer rond de getroffen onderneming blijken vogelgriepvrij te zijn. Dat blijkt uit de definitieve testuitslagen van maandag, meldde het ministerie van Economische Zaken.

Bij het getroffen bedrijf zijn 30.000 legkippen afgemaakt om verdere verspreiding van de milde variant van de vogelgriep te voorkomen. De maatregelen die zijn genomen, blijven van kracht tot en met 2 april. Het gaat om een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel. Ook geldt tot die datum een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Gezin huurt woning in Doorwerth nog

Het gezin uit Doorwerth waarnaar vorige week intensief is gezocht, is nog gewoon huurder van de woning aan de Johanniterweg in het Gelderse plaatsje. Woningcorporatie Vivare heeft dan ook geen aangifte gedaan van de ravage die in de woning is aangericht, zei een woordvoerster maandag.

Vorige week zondagavond vertrokken de ouders met hun vijf kinderen van 0 tot 10 jaar. Ze lieten hun huis volledig vernield achter. Ze zouden de huur per 15 maart hebben opgezegd.

Maandag vond de Duitse politie het gezin terug in Gronau, net over de grens bij Enschede. De ouders verklaarden dat ze een poosje op vakantie gingen met hun kinderen. Aangezien dat niet verboden is en de kinderen geen hulp nodig leken te hebben, heeft de politie hen laten gaan. Volgens de politie is er sinds maandagavond geen contact meer met de familie geweest.

Vivare zegt pas eventueel naar de politie te stappen als het pand niet is hersteld wanneer de huur wel opgezegd zou worden.

Sluiten winkels geen oplossing voor V&D

V&D ziet het sluiten van winkels niet als oplossing voor de financiële problemen waar het warenhuis mee kampt. Die boodschap gaat de leiding van de keten komende twee weken op ruim 120 personeelsbijeenkomsten aan zijn medewerkers verkondigen.

Het betreft een poging om de verstoorde verhoudingen met het personeel te herstellen. De vakbonden hadden V&D hierom gevraagd. Daarna kunnen de V&D en de bonden pas weer om de tafel om verder te praten over de salarisverlaging die het warenhuis wil doorvoeren.

Het hebben van minder vestigingen zou ertoe leiden dat de kosten die V&D maakt over minder locaties verdeeld zouden moeten worden, redeneert het warenhuis. Het vertrek van vele winkelmedewerkers betekent daarnaast hoge afvloeiingskosten. Ook wordt het serviceniveau op de winkelvloer dan negatief beïnvloed, aldus V&D.

Mogelijk doorbraak in zaak diamantroof Zaventem

De Belgische autoriteiten denken een doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar de grote diamant- en juwelenroof twee jaar geleden op de internationale luchthaven van Brussel. Op verschillende plaatsen in België werden maandagochtend invallen gedaan en goederen in beslag genomen. Ook werd een aantal arrestaties verricht.

Acht mannen reden op 18 februari 2013 door een gat in het hek het luchthaventerrein op, waar op dat moment vanuit een gepantserde vrachtwagen diamanten en juwelen werden overgeladen op een vliegtuig met bestemming Zürich. Ze overvielen het transport en gingen ervandoor met een buit ter waarde van veertig miljoen euro.

Tot dusver werden in de zaak veertien personen aangeklaagd, maar bleef het grootste deel van de buit onvindbaar.

Straffen voor vervalsen keuringen draaimolens

Een 41-jarige man uit Nuenen is maandag veroordeeld voor het vervalsen van keuringscertificaten van draai- en zweefmolens die hij verhuurde. De man kreeg een taakstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf. Ook twee bedrijven van hem werden veroordeeld.

Om kosten te besparen liet de man de attracties niet meer keuren en vervalste hij de oude certificaten. Huurders gingen er vanuit dat de toestellen goedgekeurd waren. Ze zijn misleid, aldus de rechter. Tevens was het risico dat attracties niet goed functioneerden en gevaarlijk zijn geweest.

Het criminele voordeel heeft de rechtbank berekend op ruim 43.000 euro en dat moet worden terugbetaald, aldus de uitspraak.

Sunderland ontslaat manager Poyet, Advocaat genoemd als opvolger

Sunderland heeft manager Gus Poyet is door Sunderland ontslagen. De manager van sinds oktober 2013 in dienst bij The Black Cats. Sunderland wist onder leiding van Poyes slechts één van de laatste twaalf Premier League-wedstrijden te winnen. Dick Advocaat is in beeld om Poyet op te volgen.

De 47-jarige Uruguayaan volgde bij zijn aantreden Paolo Di Canio op, die destijds ontslagen werd toen de club onderaan stond. Poyet leidde de club uiteindelijk dat seizoen naar de veertiende plaats in de competitie. Ook haalde hij met Sunderland de finale van de League Cup, die verloren ging tegen Manchester City.

Zaterdag werd er thuis met 0-4 verloren van directe concurrent Aston Villa. Tijdens de rust verlieten veel Sunderland-supporters al het stadion. De ploeg is staat momenteel zeventiende in de Premier League en staat daarmee net boven de degradatiestreep. De één punt meer dan Burnley dat achttiende staat en drie punten meer dan QPR. 

Dick Advocaat wordt genoemd als opvolger van Poyet. De Hagenaar zou volgens onder andere The Guardian al in gesprek zijn met club die zijn thuiswedstrijden speelt in de Stadium of Light.

Gus Poyet kan na anderhalf jaar weer vertrekken bij Sunderland (Pro Shots/Actionimages)
Gus Poyet kan na anderhalf jaar weer vertrekken bij Sunderland. (Pro Shots/Action Images)

Veiling van boek over Friesland uit 1622

Bij Veilinghuis Adams in Amsterdam wordt dinsdag 24 maart een opvallend boek over Friesland uit 1622 van Pieter Winsemius geveild. Het bijzondere aan het exemplaar is dat het geheel met de hand is ingekleurd. De verwachting is dat het tussen de 25.000 en 35.000 euro opbrengt.

Het boek is destijds gemaakt voor een belangrijke diplomaat uit het gevolg van de Zweedse koningin. "Waarschijnlijk was het de bedoeling om hiermee te laten zien wat we in Nederland allemaal konden'', aldus Piet van Winden van het veilinghuis. Het boek, waarin een opdracht van Winsemius staat, is destijds gedrukt in Franeker. De schrijver is één van de voorvaderen van oud-minister Pieter Winsemius van VVD-huize.

Met merendeel van de collectie die 24 maart wordt geveild is afkomstig uit Kasteel Rosendael in het Gelderse Rozendaal. "Veel van de boeken zijn al vierhonderd jaar in dezelfde handen'', zegt Van Winden. Het gaat om exemplaren over onderwerpen als filosofie, ridderschap, adeldom en literatuur.

Meer agenten ontslagen om wangedrag

Vorig jaar zijn er in totaal 164 politiemedewerkers (on)voorwaardelijk ontslagen voor wangedrag. In 2013 waren dat er nog 146, meldt de Nationale Politie maandag.

"Ik constateer een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar'', reageert korpschef Gerard Bouman. "Bezien over een langere periode daalt het aantal strafontslagen bij de politie echter wel degelijk.''

Naar gemiddeld 2 procent van de ongeveer 65.000 politiemensen is onderzoek gedaan voor mogelijk plichtsverzuim. In bijna twee derde van die gevallen trof de medewerker van de politie uiteindelijk geen blaam.

Longartsen: geen tabak meer in supermarkt

Stichting Rookpreventie Jeugd wil dat supermarktketen Jumbo stopt met het verkopen van tabak. De stichting, die is opgericht door twee longartsen, heeft dit maandag geschreven in een open brief aan de directie van Jumbo.

Aanleiding voor de brief is het nieuws dat Jumbo snoep aan de kassa in de ban wil doen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Als Jumbo het thema gezondheid hoog op de agenda heeft staan, moet de keten behalve snoep ook sigaretten weghalen, vindt de stichting. "Het liefst helemaal de winkel uit'', schrijven longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Maar als eerste stap zou Jumbo ervoor kunnen zorgen dat sigaretten uit het zicht worden gelegd, aldus de longartsen.

Een woordvoerder van de antirookstichting laat weten dat de organisatie op korte termijn ook andere supermarkten gaat oproepen om te stoppen met het verkopen van tabakswaren.

Bosnië dichter bij EU-lidmaatschap

Bosnië is een stap dichter bij het lidmaatschap van de Europese Unie. Het Balkanland gaat nauwer samenwerken met de EU.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen zetten maandag in Brussel het licht op groen. Het akkoord was mogelijk nadat de Bosniërs zich bereid hadden getoond tot drastische hervormingen. De EU eist ingrijpende maatregelen op politiek, sociaal en economisch gebied. Zo moet bijvoorbeeld de rechtsstaat worden verbeterd, en is het nodig de (jeugd-)werkloosheid en de corruptie beter te bestrijden.

De Bosnische regering moet de beloofde verbeteringen verder uitwerken en uitvoeren, voordat de volgende stap richting toetreding volgt.

Rutte: Griekenland desnoods uit 'Schengen'

Griekenland wordt van het Schengen-akkoord uitgesloten als het land zijn grens opent om massaal vluchtelingen naar de rest van Europa te laten doorreizen. Dat zei premier Mark Rutte maandag in de Tweede Kamer. De Griekse minister van Defensie dreigde onlangs de vluchtelingensluis open te draaien als de Europese Unie zijn land niet onder zijn voorwaarden helpt.

Rutte sprak van "idiote dreigementen'' die onacceptabel zijn. Als de regering in Athene dit idee ooit in praktijk zou brengen, dan zou Griekenland "heel snel'' buiten Schengen kunnen worden gesloten. Het dreigement is volgens hem "te bizar en onzinnig'' om over na te denken.

Het Schengen-verdrag regelt dat mensen binnen de 26 landen die zijn aangesloten bij het verdrag vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles.

Toename aantal cryptoware-besmettingen

Het aantal computer-infecties met zogeheten cryptoware is toegenomen sinds begin dit jaar. Dat meldt het bedrijf Data Recovery Nederland (DRN). Een woordvoerster van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) laat weten dat ook zij een toename van het aantal infecties zien met het bewuste virus sinds begin dit jaar. Aantallen kan ze niet noemen.

DRN zegt steeds meer meldingen te krijgen van gedupeerden en spreekt van een "schadegolf''. Sinds begin 2015 zijn bij het bedrijf al 25 meldingen gedaan, dat is evenveel als over heel 2014. De meldingen komen vooral uit het midden- en kleinbedrijf.

Cryptoware is een virus dat bestanden vernietigt. Criminelen versleutelen ongemerkt gegevensbestanden. Nadat dit is gebeurd, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend. De criminelen vragen vervolgens 'losgeld' en beloven in ruil daarvoor de bestanden weer te herstellen.

'Geert Wilders is pedofiel'

Met nog twee dagen te gaan voor de verkiezingen, is het moddergooien begonnen. Nu wordt niemand minder dan Geert Wilders uitgemaakt voor pedofiel.

Gekke Geert is al voor alles uitgemaakt. Zo zou de Blonde Leider een racist zijn, een zionist en nog veel meer. En nu dus zelfs een pedofiel.

Op Twitter is namelijk een foto gezet waarop Wilders is te zien die een wel erg jong meisje op de mond kust. "Geert Wilders is gewoon een pedofiel", luidt het commentaar. "Bah. Wat een ongepaste foto."

Volgens een ander zou de foto uit een verkeerde hoek zijn genomen. Weer een ander denkt juist dat het kiekje een fotoshop is. Alles om Geert zwart te maken, zo voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Tien acteurs spelen 150 personages in Genesis

In de theatervoorstelling Genesis spelen tien acteurs samen 65 hoofdrollen en 150 personages. Het maar liefst vijf uur durende spektakel van Het Nationale Toneel is de afscheidsvoorstelling van regisseur Johan Doesburg. Het was al lange tijd zijn wens om een stuk te maken op basis van het eerste boek van de Bijbel.

Genesis gaat over 'de mens op reis', van het hof van Eden naar het hof in Egypte. De acteurs Ruta van Hoof en Joris Smit zijn Adam en Eva, Reinout Scholten van Aschat en Yannick Jozefzoon nemen de rol van Kaïn en Abel op zich, Michiel Sluysmans en Esther Scheldwacht vertolken Noach en zijn vrouw, Mohammed Azaay is Abraham, Antoinette Jelgersma speelt Sara, Hannah Hoekstra staat op het toneel als de jonge Rachel en Dries Vanhegen is Jakob. Maar tegelijkertijd spelen ze meerdere rollen en zijn ze allemaal verteller.

Het stuk is te zien van 15 april tot en met 24 mei in het Haagse Zuiderstrandtheater. Tijdens de lange zit krijgen de bezoekers een maaltijd.

'Online bestedingen bijna 14 miljard euro'

Nederlanders hebben vorig jaar bijna 14 miljard euro besteed aan aankopen via internet, een stijging van 8,4 procent vergeleken met 2013. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels.

Ongeveer de helft van het bedrag werd uitgegeven aan producten die via webwinkels werden besteld, bijvoorbeeld kleding, elektronica en speelgoed. De andere helft ging naar diensten die via het online kanaal worden aangeboden. Dit zijn onder meer reizen en verzekeringen.

Het merendeel van de uitgaven is gedaan bij Nederlandse webwinkels. Maar 3 procent van de online bestedingen komt voor rekening van webshops in het buitenland. Vooral vliegtickets, hotelovernachtingen, kleding en IT-producten worden nog al eens via een anderstalige site van over de grens aangeschaft. Met name Chinese en Duitse webwinkels zijn populair.

Grote Russische legeroefening bij Noordpool

De Russische krijgsmacht is maandag bij de Noordpool begonnen met een enorme legeroefening. Meer dan 38 duizend militairen, vijftig schepen en onderzeeërs en 110 vliegtuigen doen mee aan de manoeuvres, zei minister van defensie Sergej Sjoigoe. Ter vergelijking: Nederland heeft in totaal ongeveer 42 duizend militairen, 33 schepen en 83 vliegtuigen.

Volgens Sjoigoe heeft president Vladimir Poetin persoonlijk opdracht gegeven voor de manoeuvres en zijn ze bedoeld om de paraatheid van de Russische Noordelijke Vloot te testen. "De nieuwe uitdagingen en dreigingen vergen meer aandacht voor de capaciteiten van de krijgsmacht", aldus Sjoigoe. Daarmee verwijst de minister indirect naar de spanningen tussen Rusland en het Westen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten houden later deze maand een gezamenlijke legeroefening met Estland, Letland en Litouwen.

Keizerin Agrippina naar Nijmegen

In museum Het Valkhof is binnenkort een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina te zien. Het is volgens het Nijmeegse museum een van de weinig vrijwel intacte grote Romeinse bronzen beelden in de wereld. De expositie opent 21 maart en loopt tot medio juni.

In de tentoonstelling staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal die zijn gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. Aan de expo ging een internationaal onderzoek vooraf. Daarin zijn meer dan 5500 bronzen fragmenten onderzocht. De wetenschappers vonden de uitkomst verrassend: de provincies in het noordelijk deel van het Romeinse Rijk bleken ooit vol te staan met honderden grote, schitterend uitgevoerde standbeelden van kostbaar brons, soms zelfs nog met restanten van vergulding.

Poetin toont zich weer in openbaar

De Russische president Vladimir Poetin is maandag voor het eerst in tien dagen in het openbaar verschenen. Hij ontving in Sint-Petersburg de president van Kirgizië, Almazbek Atanbajev. Sinds Poetin op 5 maart voor het laatst werd gezien gonste het van de geruchten.

Atanbajev ging in op de geruchten rond Poetin en zei dat de Russische leider het goed maakt. Poetin voegde er met een glimlach aan toe dat het leven 'saai zou zijn zonder roddels'.

Poetins afwezigheid begon vorige week op te vallen toen hij een reis naar Kazachstan op het laatste moment afzegde. Speculaties in de media over een medische kwaal of een staatsgreep werden door het Kremlin naar het rijk der fabelen verwezen. Een ander wild gerucht kwam uit een Zwitserse krant: Poetin zou een relatie hebben met voormalig gymnasiast Alina Kabajeva en in het alpenland zijn geweest om de bevalling van hun kind bij te wonen. De staatstelevisie bleef de afgelopen dagen beelden tonen van Poetin, die zouden zijn gemaakt tijdens officiële bijeenkomsten. De Russische media hebben echter geopperd dat het ging om bewerkte oude fragmenten en foto's.

Een woordvoerder van Poetin liet zich maandag van zijn sarcastische kant zien in een ontmoeting met verslaggevers. "Zo. Hebben jullie de president gezien, verlamd en opgepakt door de generaals? Hij is net terug uit Zwitserland waar hij de bevalling heeft bijgewoond."

Basketballer Westbrook op dreef voor Thunder

Basketballer Russell Westbrook was zondag (lokale tijd) op dreef in de wedstrijd van Oklahoma City Thunder tegen Chicago Bulls. Hij maakte 36 punten en pakte elf rebounds en had daarmee een belangrijk aandeel in de zege van de Thunder: 109-100. In de strijd om een plek in de play-offs is de ploeg concurrent New Orleans Pelicans gepasseerd.

Bij Houston Rockets blonk James Harden uit met 34 punten tegen Los Angeles Clippers. De Rockets wonnen nipt met 100-98. Zonder de basisspelers Jeff Teague, Paul Millsap en DeMarre Carroll versloeg Atlanta Hawks Los Angeles Lakers met 91-86.

Overige uitslagen
New Orleans Pelicans - Denver Nuggtes 111-118
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 108-123
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 123-97
Toronto Raptors - Portland Trail Blazers 97-113
Phoenix Suns - New York Knicks 102-89

Op de bon?

Met mijn voeten reeds op de witte vlakken (de tussenliggende ruimtes vermijd ik meestal), kijk ik recht in de ogen van de bestuurder van de witte auto. Hoewel deze stapvoets het zebrapad nadert, maakt hij zeker geen aanstalten om te stoppen. Ik blijf de man achter het stuur streng aankijken. Mijn vriendin knijpt in een reflex in de vingers van mijn rechterhand. Onverschrokken loop ik door.

Renault trekt boetekleed aan

Renault heeft toegegeven dat de motor die het levert aan de Formule 1-renstallen Red Bull en Toro Rosso ondermaats presteert. "De betrouwbaarheid is ver beneden peil", erkende topman Remi Taffin na de Grand Prix van Australië in Melbourne, waarin onder anderen Max Verstappen de dupe was van een falende motor. De jongste debutant aller tijden in de Formule 1 haalde in Melbourne de finish niet vanwege een defecte krachtbron.

"Het was een bijzonder frustrerend weekend. We hebben deze winter absoluut progressie gemaakt in de ontwikkeling van de motor, maar we lieten het duidelijk niet zien in Melbourne. Het lijkt erop dat we er zelfs op achteruit zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar", zei Cyril Abiteboul, een andere baas van de Franse motorleverancier.

Weer AFA geklieder om PVV'er

De Friese AFA afdeling komt wederom in aksie om niet minder, minder, minder, maar nul PVV'ers in Friesland te regelen. Deze tolerantie-aksie werd uitgevoerd in Jubbega en is gericht aan PVV-kandidaat Nick Sikkenk nu nog woonachtig in die plaats.

Ditmaal hebben de creatieve kneusjes besloten in blauw te kliederen in plaats van PvdA-schaamrood. De boodschap luidde dat Nick Sikkenk zich beter kan gaan aanmelden bij het UWV voor ander werk dan PVV'er zijn. Het is niet bekend of de AFA'isten eigenlijk wel weten waar het UWV is en wat werken betekent.

Ook is nog onbekend hoeveel opsporingsenergie de AIVD en lokale veldwachters gaan gebruiken om de democratieslopers op te sporen en en op te pakken. Eerder waren de Friese PVV-kandidaten in Hilaard, Paesens en Ternaard slachtoffer van aksies van de anonieme achterbaksen.

N.B.
De Friese AFA woordvoerder Reimer van Ruiten zegt in de Volkskrant van 9 maart dat AFA niet verantwoordelijk is voor deze aanslagen, maar sluit ook niet uit dat er AFA-sympathisanten zijn die menen AFA een beetje te moeten helpen met hun officiële anti-PVV campagne.

QTE's in Mortal Kombat X storymode

Er zijn wederom nieuwe beelden van Mortal Kombat X uitgekomen. Dit keer zien we fragmenten uit de singleplayer/verhaalmodus, waarin de cutscenes op inleidende wijze voorbereiden op de daadwerkelijke gameplay.

In onderstaande trailer zien we Johnny Cage aangevallen worden door Sub-Zero en Scorpion in een 2-motorige transporthelicopter, waarna de twee ninja's het moeten ontgelden in een matpartij met diezelfde Johnny Cage. Gedurende de cutscenes zijn enkele quicktime events te zien. Geen zorgen, Netherrealms heeft al aangegeven dat het niet halen van de QTE's niet zal resulteren in doodgaan of anderszins falen van een level. Wel zal het vanzelfsprekend resulteren in een ander verloop van de betreffende cutscene.

Nederlanders doen goede zaken in UFC

Afgelopen weekeinde was er weer een UFC. Omdat we hier nog niet veel over geschreven hebben volgt eerst een korte uitleg: UFC is de grootste organisatie ter wereld in MMA, mixed martials arts. De gevechten vinden plaats in een kooi en er is een hoop toegestaan. De uitgebreide regels kan je hier nalezen. De wedstrijden van de UFC worden meestal uitgezonden via het zogenaamde pay-per-view, waarbij de eerdere gevechten op de avond vaak gratis te bekijken zijn op de Amerikaanse tv: de prelims. Het pay-per-view-gedeelte is in Nederland sinds kort te kijken op FOX Internationaal.

Afgelopen weekeinde waren er naast twee titelgevechten ook twee Nederlanders die de nationale trots verdedigden. Bij de prelims was er de Iron Lady, Germaine de Randamie. Het was duidelijk dat haar kickboxing superieur was tegenover haar Braziliaanse tegenstander Larissa Pacheco. In de tweede ronde had de scheidsrechter genoeg gezien en stopte hij de wedstrijd. Op de maincard, de 'hoofdwedstrijden', kwam zwaargewicht Alistair Overeem in actie tegen Roy Big Country Nelson. Ondanks dat Overeem op het einde nog even alle zeilen bij moest zetten kon hij verder met tactische geplaatste knieën en trappen ervoor zorgen dat de drie juryleden hem met 30-27 lieten winnen.


De titelgevechten waren deze keer ook bijzonder. Bij de vrouwen van 48 to 52 kilogram ging de Poolse Joanna Jedrzejczyk er met de winst vandoor nadat ze de huidige titelhoudster, Carla Esparza, in de tweede ronde knock-out wist te slaan. Het main event was helemaal bijzonder. Alle ogen waren gericht op een verdediging van de titel door Anthony Showtime Pettis maar zijn tegenstander Rafael dos Anjos wilde daar niets van weten. Met een gigantische energie wist Pettis het complete gevecht over te nemen en alle vijf de rondes te winnen.

Uitslagen UFC 185
Rafael dos Anjos def. Anthony Pettis via unanimous decision (50-45, 50-45, 50-45)
Joanna Jedrzejczyk def. Carla Esparza via TKO (strikes) – Round 2, 4:17
Johny Hendricks def. Matt Brown via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)
Alistair Overeem def. Roy Nelson via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)
Henry Cejudo def. Chris Cariaso via unanimous decision (30-27, 30-27, 30-27)
Ross Pearson def. Sam Stout via knockout (punches) – Round 2, 1:33
Elias Theodorou def. Roger Narvaez via TKO (punches) – Round 2, 4:07
Beneil Dariush def. Daron Cruickshank via submission (rear-naked choke) – Round 2, 2:48
Jared Rosholt def. Josh Copeland via TKO (strikes) – Round 3, 3:12
Ryan Benoit def. Sergio Pettis via TKO (punches) – Round 2, 1:34
Joseph Duffy def. Jake Lindsey via TKO (strikes) – Round 1, 1:47
Germaine de Randamie def. Larissa Pacheco via TKO (punches) – Round 2, 2:02

Zieke Stef Clement uit Tirreno

Stef Clement is maandag niet meer van start gegaan in de zesde etappe van de Tirreno - Adriatico. De Nederlandse wielrenner is ziek, zo laat zijn ploeg IAM Cycling via Twitter weten. Hij stond 128e in het klassement op 42.36 minuten op de Colombiaanse leider Nairo Quintana.

De rit van zondag was een zware beproeving voor de renners. De etappe eindigde in de sneeuw op de Terminillo met temperaturen net onder het vriespunt.

De Jong: "PSV heeft niets te verliezen in Kuip"

Met een riante voorsprong op zak reist PSV zondag naar De Kuip, voor de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord. In Rotterdam bezweek de Eindhovense ploeg de laatste jaren steeds onder de druk en de spanning. Dit keer kan de ploeg van trainer Phillip Cocu echter vrijuit voetballen tegen Feyenoord, aangezien de marge ten opzichte van de concurrentie enorm is. "Natuurlijk willen wij graag winnen in De Kuip. Maar zelfs als we verliezen, is er nog niets aan de hand", benadrukt spits Luuk de Jong.

In de Rotterdamse voetbaltempel verloor PSV de laatste jaren meer dan eens het uitzicht op de landstitel. Zoals in februari 2013, toen de Eindhovenaren met 2-1 kopje onder gingen en de frustraties na afloop tot uitbarsting kwamen in de catacomben, met de vechtende Jeremain Lens als middelpunt. De laatste overwinning van PSV in De Kuip dateert van 20 september 2009, toen Danny Koevermans nog de grote man was (1-3). "Heeft PSV al zo lang niet gewonnen in Rotterdam? Dan moet daar maar eens verandering in komen", aldus De Jong. "Tegen topclubs laten wij dit seizoen vaak het beste van onszelf zien, dat willen we ook daar doen."

PSV koerst in een zetel af op de eerste landstitel sinds 2008. De voorsprong op Ajax bedraagt elf punten, Feyenoord staat al op negentien punten. De Jong: "Het is fijn dat we zoveel punten voor staan. Daar hebben we dit seizoen ook keihard voor gewerkt en daar mogen we trots op zijn. Maar we blijven ieder duel als een finale zien. We mogen die voorsprong niet weggeven in wedstrijden als tegen FC Groningen", zo doelde de spits op de moeizame zege van zondag (2-1). "Als we punten hadden verspeeld, zou iedereen weer zeggen: PSV gaat het moeilijk krijgen. Nu blijft het stil. We willen in De Kuip winnen en vervolgens ook bij FC Twente. Net zolang totdat de titel binnen is."

Als enige basisspeler van PSV maakte De Jong al eens een kampioenschap op het hoogste niveau mee, al was zijn inbreng in het seizoen 2009-2010 bij FC Twente beperkt. Nu lonkt zijn tweede landstitel. Nog maximaal vijf overwinningen scheiden PSV van de felbegeerde schaal, waar het zo lang op heeft gewacht. In De Kuip kunnen de Brabanders weer een stap dichter bij het ultieme doel komen. "In dit soort wedstrijden is iedereen extra gemotiveerd. We gaan er vol voor."

Veltman kijkt optimistisch in glazen bol

Met een piepjong elftal speelde Ajax bij sc Heerenveen één van de beste wedstrijden van het seizoen. "Deze ploeg heeft toekomst", zei Joël Veltman na de zege (1-4) in het Abe Lenstra-stadion. "Het mooie is dat de kern nog even wil blijven. Ook onze trainer. Hij kan er iets moois van maken."

Riechedly Bazoer kreeg van coach Frank de Boer een dikke negen. Jaïro Riedewald, eveneens achttien jaar jong, ontving van zijn coach ook een groot compliment. De negentienjarige Daley Sinkgraven was uitblinker nummer drie in het stadion waar hij tot aan de jaarwisseling vaak bejubeld werd. Hij leverde twee assists en dacht voortdurend aanvallend.

"Die jongen kan zo goed voetballen", zei Veltman over het talent dat in januari Heerenveen verruilde voor Ajax. "Onze middenvelders zochten de laatste duels niet altijd de diepte. Dat gebeurde nu wel met Sinkgraven. Dan is het voor een verdediger lekker opbouwen. Dan kan je de bal veel vaker kwijt en lijkt het vanzelf te gaan."

De 23-jarige Veltman was de op één na oudste speler van Ajax in het Abe Lenstra-stadion. Alleen doelman Jasper Cillessen (25) vierde meer verjaardagen. Opvallend was ook dat Ajax de wedstrijd met elf Nederlanders eindigde. Dat was sinds 17 maart 1996, toen Volendam de tegenstander was, niet meer voorgekomen.

Diep in zijn hart heeft Veltman al een beetje afstand genomen van de landstitel. "Al blijf je hopen dat PSV nog heel veel gaat verliezen", zegt hij. "Als dat niet gebeurt, dan moeten we tweede worden en via de voorronde het hoofdtoernooi van de Champions League bereiken. Dat is niet makkelijk, maar we hebben dan inmiddels wel een ingespeeld team."

Tweede worden in de eredivisie en de achtste finales van de Europa League overleven zijn de overgebleven doelen van Ajax in de nabije toekomst. Aankomende donderdag komt Dnipro Dnipropetrovsk naar de uitverkochte ArenA om een voorsprong van 1-0 te verdedigen. "We hadden het ons zelf zo veel makkelijker kunnen maken door daar te scoren", besefte Veltman. "Maar dat hebben we niet gedaan. Nu wordt het heel moeilijk, maar we hebben nog kans. Deze wedstrijd tegen Heerenveen geeft vertrouwen. Dnipro zal zonder aanvallende bedoelingen naar ons toe komen. Het is aan ons om de nul te houden en minimaal twee keer te scoren.''

Golfer Spieth zesde van de wereld na zege

De Amerikaanse topgolfer Jordan Spieth is vier plaatsen geklommen op de wereldranglijst door zijn zege zondag in het Valspar Championship. De 21-jarige Spieth staat nu zesde.

Hij boekte in Palm Harbor (Florida) zijn tweede overwinning op de Amerikaanse tour PGA en won na een spannende play-off. Op de derde extra hole troefde hij met een birdie zijn landgenoten Patrick Reed en Sean O'Hair af, die evenals Spieth na de reguliere vier ronden op tien slagen onder par waren uitgekomen.

Nederlands beste golfer Joost Luiten speelde dit weekeinde ook mee in het Valspar Championship, maar hij miste de cut. De Bleiswijker handhaafde zich desondanks op de 39e plaats op de wereldranglijst. De Noord-Ier Rory McIlroy voert de lijst al 71 weken aan.

Luitens volgende toernooi in de Verenigde Staten is het Shell Houston Open van 2 en met 5 april.

Kinderen uit Maastricht ontvoerd naar Syrië

Twee jonge kinderen uit Maastricht zijn door hun moeder ontvoerd naar Syrië. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bevestigd na berichtgeving hierover door Dagblad De Limburger.

De krant schrijft dat de vrouw van Tsjetsjeense afkomst de kinderen eind oktober vorig jaar heeft meegenomen. Het is de eerste keer dat kinderen zijn ontvoerd naar het 'kalifaat'.

Het is niet de eerste keer dat kinderen door hun ouders naar het oorlogsgebied zijn gebracht. Maar deze kinderen zijn onttrokken aan het ouderlijk gezag van hun vader.

Boef steelt meer dan 1.000 paar schoenen

In Australië is de politie op een wel heel opmerkelijke boef gestuit. Een 57-jarige Australische man blijkt meer dan duizend paar schoenen achterovergedrukt te hebben. 

De politie kwam de man op het spoor toen een vrouw in een voorstad van Melbourne gestolen sneakers rapporteerde. De dienders Down Under gingen daarna op onderzoek uit, waar ze al snel bij een man uitkwamen wiens huis uitpuilde van de schoenen. Er werden duizenden schoenen aangetroffen door het hele huis. Allemaal gestolen, naar later bleek. Waarom? Daar kon de verdachte kort over zijn. 'Ik hou gewoon van schoenen'.

Één geestig detail in deze zaak willen we je niet onthouden. Een Autralische krant vroeg hierop rond bij buurtbewoners, die geen idee hadden wat er aan de hand was. Wel zeiden ze allemaal dat de man altijd hetzelfde paar schoenen droeg. 

'Hot Sauce redde mijn leven'

Een man die een kwaadaardige hersentumor overwon, beweert dat een deelname aan een 'Hot Sauce'-competitie zijn leven heeft gered. Tijdens de wedstrijd kreeg hij een beroerte, waardoor hij naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Daar werd de kwaadaardige tumor door de opname op tijd ontdekt.

De Amerikaanse Randy Schmitz was op vakantie in South Carolina toen hij besloot dat het een kek idee was mee te doen aan de plaatselijke Hot Sauce-wedstrijd. Voor wie niet bekend is met de bizarre Amerikaanse competitie: een 'Hot Sauce'-competitie is een wedstrijd waar men bizar hete saus moet nuttigen of op de tong aanbrengen om vervolgens te kijken hoe lang je dat volhoudt voor je om je mams gaat gillen. Onze Randy hield het vijf minuten vol, waarna hij zich niet helemaal jofel voelde. 'Toen mijn zus wilde deelnemen, raadde ik het haar af want ik voelde me opeens erg ziek. Mijn hoofd voelde raar aan. En plots werd ik wakker en lag op een stretcher op de gang van het ziekenhuis. Ik wist gewoon niet wat er was gebeurd.'

 Het bleek dat Schmitz een beroerte had gehad. Normaal niet bepaald iets om blij mee te zijn, maar in dit geval kunnen we een uitzondering maken. Een MRI bracht namelijk aan het licht dat de man een hersentumor had. Verder had hij nog helemaal geen klachten, dus zonder die beroerte had hij er misschien pas achtergekomen als het al te laat was. Schmitz is nu ontzettend dankbaar dat de pikante saus zijn leven redde. 

Wij op de FOK!redactie willen geen roet in het eten gooien, maar wel even benadrukken dat je veel dingen van een overdosis Hot Sauce kan krijgen, van een brandende poepert tot een hartaanval, maar dat een beroerte veroorzaakt door pikante saus ons wel érg vergezocht lijkt. Het oordeel laten we aan jullie.

Hieronder gewoon eens even een filmpje van zo'n soort gekke wedstrijd. Only in...

Gelukkige gamer heeft Bloodborne al in handen

Bloodborne komt 24 maart uit voor PlayStation 4, maar gamer rmchiva925 heeft nu al een exemplaar kunnen bemachtigen. Hij heeft Bloodborne bij Kijiji in Toronto besteld en gekregen. Kijiji lijkt nog meeste op een kruising tussen Marktplaats en Bol.com. Opvallend genoeg is deze game hier niet (meer) te verkrijgen.

..kwijl..

In ieder geval heeft rmchiva925 een aantal foto’s geplaatst en is verder lyrisch over het spel. De beelden zijn mooi, de omgevingen hebben zijn vol details en een framerate van 30 wordt heel constant gehaald. Mocht je meer plaatjes willen zien en hem zelf ondervragen, zijn PlayStation-naam is “rubhen925”.

..kwijl..

..kwijl..

Dead Space-verwijzingen in Battlefield Hardline

Gisteren maakten we al een opmerkelijke easter egg bekend die gespot was in Battlefield Hardline: een bestuurbaar bankstel. Inmiddels zijn er nog twee gevonden, namelijk enkele referenties naar Dead Space, de geliefde sci-fi-franchise afkomstig van dezelfde ontwikkelaar, Visceral, als Hardline.

De eerste betreft een Dead Space black marker monolith, die te vinden is in één van de speelbare multiplayermaps. Deze geheimzinnige buitenaardse artefacten speelden een belangrijke rol in de Dead Space-games.

De tweede referentie is een crimineel die een potje Dead Space aan het spelen is. Skip naar 0:33 om deze baas te zien kontschoppen in de fameuze horror-shooter.

DSM stoot onderdelen af

DSM zet enkele bedrijfsonderdelen die al langer in de etalage stonden, apart in een nieuw bedrijf. Daarin houdt het speciaalchemiebedrijf een minderheidsbelang van 35 procent, de rest komt in handen van investeringsmaatschappij CVC. Dat maakte DSM maandag bekend.

De af te stoten onderdelen maken composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic, nylon en lijm. Dat zijn producten die niet passen in de toekomstplannen van DSM. Het bedrijf wil zich toeleggen op de productie van toevoegingen voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals vitamines, en van materialen en coatings voor onder meer de automobielindustrie.

Met de transactie is een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid. Daar kan, afhankelijk van de toekomstige financiële prestaties van het nieuwe bedrijf, tot 175 miljoen euro bijkomen. DSM verwacht netto tussen de 300 en 350 miljoen euro aan de deal over te houden.

Storing bezorgt WNL Op Zondag meer kijkers

De storing die WNL Op Zondag zondagochtend trof, heeft het televisieprogramma wat de kijkcijfers betreft goed gedaan. Er keken 's avonds laat naar de uitgestelde uitzending ruim de helft meer mensen dan de week ervoor in de ochtend. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De rechtstreekse uitzending met onder meer CDA-leider Sybrand Buma en zanger Lee Towers viel zondagochtend om 09.30 uur door een storing in het water. Het praatprogramma werd opgenomen en verplaatst naar zondagavond 23.15 uur. Naar deze verlate uitzending keken 436.000 mensen. Een week eerder op de vroege zondagochtend waren het nog 272.000 kijkers.

'NLdoet trekt 300.000 vrijwilligers'

Aan de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds, NLdoet, doen dit jaar 300.000 vrijwilligers mee. Het fonds laat maandag weten dat deze vrijwilligers komend weekeinde aan de slag gaan bij 7600 klussen. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligers die in het actieweekeinde aan de slag gaan, in de loop van het jaar contact blijven houden met de organisatie waarvoor ze werkten.

Het Oranje Fonds ondervroeg 2348 vrijwilligers die vorig jaar meededen naar hun ervaringen. Van hen zei 55 procent dat de contacten met het klusadres zich niet tot één keer beperken.

Pakistan rouwt om slachtoffers aanslagen kerken

In Pakistan wordt maandag uitgebreid stilgestaan bij de aanslagen op twee kerken van zondag, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen. Pakistaanse christenen hebben twee mensen in brand gestoken die volgens hen met de aanslagen te maken hadden.

In de oostelijk gelegen steden Faisalabad en Gujranwala hebben betogers met blokkades het verkeer lamgelegd en ook elders in het land worden protestacties verwacht.

De Pakistaanse scheepvaartminister en christelijke gemeenschapsleider Kamran Michael riep zijn geloofsgenoten op tot kalmte. Op verschillende plaatsen in het land worden maandag gebedsbijeenkomsten en herdenkingen gehouden. Christelijke scholen blijven gesloten.

Twee kerken in de stad Lahore waren doelwit van de aanslag. De bommen gingen tijdens de ochtendmis af. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Minister van binnenlandse zaken Chaundry Nisar Ali Khan noemde de aanslagen tegen christenen een 'onmenselijke daad van terreur'. Volgens hem waren die waarschijnlijk ingegeven door frustratie over het offensief dat het leger sinds juni tegen de militanten voert.

Groningers in beroep tegen gasbesluit

De Groninger Bodem Beweging (GBB), Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging zijn in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp (Economische Zaken).

De organisaties willen dat het besluit wordt vernietigd en de gaswinning veel verder omlaag gaat dan de 39,4 miljard kubieke meter waar Kamp mee heeft ingestemd. Dit om de veiligheid van de Groningers te vergroten, verdere schade aan huizen en natuur te voorkomen en de overstap naar duurzame energie een impuls te geven, aldus de GBB maandag.

De organisaties halen in hun beroep het Europese verdrag voor de rechten van de mens en de Grondwet aan.

Sijsling niet opgewassen tegen Nadal

Tennisser Igor Sijsling heeft in het Amerikaanse Indian Wells niet voor een stunt kunnen zorgen. De Nederlander verloor zondagavond (lokale tijd) in de tweede ronde van de Spanjaard Rafael Nadal: 6-4 6-2. Sijsling staat op de wereldranglijst 131 plekken lager dan Nadal, die de nummer drie van de wereld is.

In de eerste ronde rekende de 27-jarige Sijsling vrijdag af met de Serviër Filip Krajinovic: 6-4 3-6 6-2.

In tegenstelling tot Sijsling stuntte Robin Haase zondag wel in Indian Wells. Hij schakelde in de tweede ronde Stan Wawrinka uit, de nummer zeven van de wereld.

Nieuwe Oculus Rift heeft twee schermen

Het nieuwste prototype van de Oculus Rift, Crescent Bay, krijgt twee schermen. Het idee is dat twee schermen voor meer stabiliteit zorgt bij de verwerking en correctie van beelden. Of dit in de praktijk ook zo is moeten we afwachten. De Crescent Bay bevat nieuwe beeldtechnologie, 360° head tracking, uitgebreider positional tracking volume en geïntegreerde audio van hoge kwaliteit.

De HTC Vive beschikt ook over twee schermen. De andere concurrenten zoals Project Morpheus van Sony moet het doen met één scherm. Wanneer wij in Nederland eindelijk kennis kunnen gaan maken met de Oculus Rift is niet bekend. Het lijkt er op dat Oculus niet kiest voor een wereldwijde release maar zich eerst op de Verenigde Staten richt. De prijs moet ergens tussen de 200 en 400 dollar gaan worden.

vr

vr

Serena Williams wint overtuigend van Dijas

Twee dagen na haar emotionele rentree bij het tennistoernooi in Indian Wells is de focus bij Serena Williams weer volledig op de wedstrijden gericht. De Amerikaanse nummer een van de wereld gunde Zarina Dijas uit Kazachstan zondag (lokale tijd) slechts twee games. Williams won de partij met 6-2 6-0 en plaatste zich voor de vierde ronde.

Ze maakte vorige week voor het eerst sinds veertien jaar weer haar opwachting in Indian Wells en kreeg bij haar eerste partij een staande ovatie. "Ik voelde me nu weer relaxed op de baan. Het is weer normaal. Ik heb me vooral gefocust op de bal en op mijn spel", aldus Williams.

Bij de mannen haalde Roger Federer ten koste van de Argentijn Diego Schwartzman de derde ronde. Hij was tevreden na zijn zege van 6-4 6-2. "Ik denk dat ik het goed heb gedaan. Het is altijd fijn een toernooi goed te beginnen", zei de Zwitser. Hij speelt nu tegen de Italiaan Andreas Seppi, die hem in januari versloeg op de Australian Open.

Geen schot gelost in Destiny raid Crota's End

De meeste mensen lukt het nog niet eens om op de normale manier Crota’s End uit Destiny uit te spelen. Crota’s End is de moeilijkste raid die op dit moment beschikbaar is. Een speler genaamd TheHM05  heeft in zijn eentje de raid uitgespeeld zonder ook maar één kogel af te vuren.

Om dit te kunnen doen is TheHM05 drie maanden bezig geweest en maakt hij gebruik van een Warlock. De mogelijkheden van deze Warlock zijn om bijvoorbeeld snel granaten te respawnen. Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe hij het gedaan heeft.

Ontevreden Red Bull dreigt met vertrek

Red Bull was niet bepaald te spreken over het optreden bij de eerste race van dit seizoen in Melbourne. Adviseur Helmut Marko dreigt zelfs dat het team uit de Formule 1 stapt als de technische regels niet veranderen. "We zijn erg ontevreden over de manier waarop de Formule 1 wordt geregeerd en wordt geleid. We denken ook zeker na over een vertrek uit de sport als de kosten niet meer tegen de inkomsten opwegen", zei Marko tegen de Duitse media.

Ook teambaas Christian Horner baalde na de soevereine zege zondag van regerend wereldkampioen Lewis Hamilton in zijn Mercedes en de tweede plek van zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg. "Ik ben bang dat de interesse afneemt, als dit zo doorgaat", stelde Horner.

Toto Wolff, de hoogste baas van Mercedes, reageerde met duidelijk taal op de kritiek van de concurrent. "In Jeruzalem is een muur, waar men voor kan staan en tegen kan klagen. Misschien moeten ze daar eens heen gaan."

Ruim 1,8 miljoen kijkers voor Miljoenenjacht

Naar de eerste aflevering van Postcode Loterij Miljoenenjacht hebben zondagavond ruim 1,8 miljoen mensen gekeken. Het programma van Linda de Mol staat hiermee op de zesde plek van best bekeken programma's van de zondag.

Boer zoekt Vrouw wist zondag weer de meeste kijkers aan zich te binden. Bijna 4,4 miljoen mensen keken naar de boeren en hun geliefden die een weekendje weg gingen.

Studio Sport Eredivisie trok ruim 3,3 miljoen kijkers en het Journaal van 20.00 uur was goed voor bijna 3,3 miljoen kijkers. Naar de RTL4-serie Divorce keken bijna twee miljoen mensen.

Cities: Skylines snelst verkopende Paradox-titel

Veel mensen lijken hun hoop op Cities: Skylines te hebben gevestigd om de nare nasmaak van SimCity weg te spoelen. In de eerste 24 uur na release is de game ruim 250.000 keer verkocht. Een record voor ontwikkelaar Paradox Interactive.

Dit aantal had hoger kunnen uitvallen, aangezien de game ook slachtoffer is van piraterij. Op de eerste dag lag het percentage illegale kopieën op nul procent, maar de dag erna was dit al zestien procent. Eerlijke kopers hoeven niet bang te zijn voor negatieve maatregelen om dit tegen te gaan. Paradox Interactive is van plan om piraterij tegen te gaan door een superieure service aan te bieden voor mensen die de game eerlijk gekocht hebben, bijvoorbeeld door het uitbrengen van gratis updates.

Ons beviel Cities: Skylines goed. Voldoet de game aan jouw verwachtingen?

Cities3

One Piece: Pirate Warriors 3 toont meer in trailer

One Piece: Pirate Warriors 3 komt deze zomer naar het Westen, terwijl Japanners over tien dagen al met de game aan de slag kunnen. Dit betekent dat er snel veel beeldmateriaal en informatie gaat verschijnen, te beginnen met onderstaande trailer.

De trailer toont gameplay en twee modi waarin gamers in los kunnen gaan. De eerste is de Legend Log modus, waarin de meest epische gevechten van Monkey D. Luffy worden herleefd. De tweede is de Dream Log modus, waarin nieuwe personages zijn vrij te spelen. Als laatste zien we ook meer over de aanpassingsmogelijkheden van je personages.

De game is in de maak voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Half miljoen van Ploumen voor Vanuatu

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft een half miljoen euro ter beschikking gesteld voor noodhulp voor de slachtoffers van de cycloon die over de eilandengroep Vanuatu is geraasd. Dat maakte ze maandagochtend bekend op Twitter.

Volgens de minister is de 'verwoesting verschrikkelijk' en de 'ontreddering groot'. Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend voor de slachtoffers van de cycloon.

Het land van 65 eilanden in de Grote Oceaan werd vrijdag getroffen door de cycloon Pam. Het officiële dodental ligt nog steeds op acht, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt vrijwel zeker veel hoger. Over de meeste getroffen gebieden zijn nog geen cijfers bekend.

Leven volgens Nino gekozen tot beste film in Zweden

De Nederlandse familiefilm Het leven volgens Nino is in Zweden uitgeroepen tot beste jeugdfilm van het jaar. De productie van regisseur Simone van Dusseldorp won de prijs op het Zweedse International Children and Young People's Film Festival in Malmö.

Dat heeft distributeur A-Film maandag gemeld. Eerder sleepte Het leven volgens Nino ook al de award voor beste kinderfilm in de wacht op jeugdfestival Cinekid in Amsterdam. De film vertelt over een jongetje waarvan het gezinsleven dreigt te ontsporen wanneer zijn moeder plots wegvalt. Dankzij de dieren waar hij mee kan praten, weet Nino het gezin toch bij elkaar te houden.

De hoofdrollen in de film zijn voor Rohan Timmermans, Arend Bouwmeester, Koen de Graeve en Rifka Lodeizen. De stemmen van de dieren zijn ingesproken door Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt, Martin van Waardenberg en Marc-Marie Huijbregts. Het leven volgens Nino is in Nederland inmiddels uitgebracht op dvd en VOD.

Schokkend bullygedrag van X-Factor jury kost baan

In de Nieuw-Zeelandse versie van faalprogramma The X-Factor wordt een op zich keurig ogende, maar wat onzekere jongeman, Joe Irvine, op genadeloze wijze de grond ingetrapt door een onbekend wijf (Natalia Kills) dat het idee heeft dat haar man kennelijk het driedelig pak heeft uitgevonden. Haar man naast haar, Willy Moon, die ook in de jury zit, gooit nog even wat olie op het vuur.

Als gevolg van deze pestkopperij heeft zender TV3 beide juryleden per direct uit het programma getrapt.

Tijdens de tirade van het duo probeert de zichtbaar aangeslagen Irvine zich groot te houden. Irvine is in zijn dagelijks leven veel gepest. Daaraan mag hij nu een publieke, ongenadige en totaal onnodige vernedering toevoegen.

In onderstaand video is te zien hoe de kandidaat 'disgusting' wordt genoemd, vergeleken wordt met een seriemoordenaar en dat Kills er misselijk van wordt zelfs maar in dezelfde ruimte te zijn met hem. Het voorval veroorzaakte - logischerwijze - veel ophef onder de overigens amper 250.000 kijkers.

Oxfam: zeker 100.000 mensen Vanuatu dakloos

Het lijkt erop dat meer dan honderdduizend mensen in Vanuatu dakloos zijn geworden door cycloon Pam, die vrijdag over de eilandengroep trok. Dat meldt Oxfam Novib Australië maandag op Twitter. De organisatie stelt ook dat "iedere school" is verwoest en dat gezondheidscentra zijn beschadigd. Opvangcentra zitten volgens Oxfam helemaal vol.

De president van Vanuata zei eerder al dat de meeste inwoners dakloos zijn, omdat hele dorpen zijn weggevaagd. Het officiële dodental staat nog steeds op acht, maar gevreesd wordt dat er veel meer doden zijn gevallen. Inmiddels zijn de eerste hulpgoederen aangekomen. Vliegtuigen van Australië en Nieuw-Zeeland brachten artsen, noodvoorraden en reddingswerkers naar Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu.

In 2013 had Vanuatu ruim 260.000 inwoners.

Oxfam: zeker 100.000 mensen Vanuatu dakloos
Oxfam: zeker 100.000 mensen Vanuatu dakloos (Foto: ANP)

Acties op spoor België na geweld op station

Op een aantal plekken in België zijn maandagochtend vroeg treinen geschrapt omdat medewerkers van de Belgische spoorwegen actievoeren. Ze hebben het werk neergelegd als reactie op geweld tegen vier collega's afgelopen weekend. Tientallen treinen in Wallonië zijn uitgevallen.

Op het station van Moeskroen werden zaterdag vier controleurs van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) aangevallen door meerdere jongeren.

In Nederland waren vorige week ook acties wegens geweld tegen NS-medewerkers. Directe aanleiding was de mishandeling van een conductrice in een trein bij Hoofddorp. Hetzelfde gebeurde afgelopen donderdag met een conducteur in een trein in Frankrijk. Vrijdagochtend legden collega's van de man het werk daar een tijd neer, waardoor treinen uitvielen.

Acties op spoor België na geweld op station
Acties op spoor België na geweld op station (Foto: ANP)

Ongeval Antwerpen mogelijk door Nederlander

De Belgische politie onderzoekt of een 24-jarige man uit Ossendrecht de bestuurder was van een auto die zondagochtend in Antwerpen betrokken was bij een dodelijk ongeval. Hij was een van de vijf inzittenden van de wagen en meldde dat hij de auto bestuurde. De politie van Antwerpen zoekt uit of dat ook echt zo is, meldde de politie zondagavond. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Door de aanrijding kwamen twee mensen om, een echtpaar uit het Belgische Ekeren. Zes mensen raakten lichtgewond.

Er zaten nog twee Nederlanders in de auto, een 27-jarige man uit Bergen op Zoom en een man van 24 uit Roosendaal. De andere inzittenden waren Belgische mannen. Allemaal zijn ze getest op alcohol en drugs. De mannen uit Bergen op Zoom en Roosendaal hadden alcohol op. De vermeende bestuurder en de Belgen niet, meldde de politie.

Koning onthult gerestaureerde glazen koets

Koning Willem-Alexander onthult maandagmiddag in het Haagse Louwman Museum de gerestaureerde glazen koets. Het bijzondere rijtuig, de oudste uit het koninklijk staldepartement, wordt de komende tijd tentoongesteld in het museum.

Restaurateurs hadden vijf jaar nodig voor de grondige opknapbeurt van het voertuig. Daar ging al twee jaar historisch onderzoek aan vooraf. Koning Willem I bestelde de glazen koets in 1821. Vijf jaar later werd het donkerblauwe rijtuig geleverd. De koets wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo werd het rijtuig ingezet bij de bruiloft van prinses Juliana in 1937 en bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966. Koningin Wilhelmina reed op Prinsjesdag vaak in de glazen koets naar de Ridderzaal.

Het voertuig dankt zijn naam aan het glas dat de kwetsbare rand met ornamenten onder de vensters beschermt. Het is vanaf dinsdag tot 21 juni voor het publiek in het museum te zien in het kader van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Op 16 maart 1815 nam Willem I de titel Koning der Nederlanden aan, het begin van het koninkrijk.

Stemmen voor water, wegen, dijken en Senaat

Nog ongeveer 48 uur tot de stembureaus opengaan. Nederland kiest woensdag voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. Maar waar gaan zij over? En hoe werken de verkiezingen?

De twaalf provincies zijn onder meer verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van wegen en voor natuur en milieu. Daarnaast controleren provincies de begrotingen van gemeenten. In noodgevallen kunnen provincies gemeenten onder toezicht stellen. Elke provincie heeft zijn eigen 'parlement', de Provinciale Staten. Die kiezen het provinciebestuur, de Gedeputeerde Staten. Voorzitter daarvan is de benoemde commissaris van de Koning. Daarnaast is Nederland opgedeeld in 24 waterschappen. Die moeten onder meer de dijken en waterkeringen inspecteren en beheren. Waterschappen zorgen ook voor de kwaliteit van het water en beheren de waterstand in de polders. Daaraan geven ze elk jaar ongeveer 2,4 miljard euro uit. De besturen van die waterschappen kunnen we woensdag kiezen.

In de provincies en waterschappen doen landelijke partijen mee. Daarnaast zijn er regionale partijen, zoals de Fryske Nasjonale Partij in Friesland, Red het Noorden in Groningen en de Partij voor Zeeland. In de waterschappen zijn er ook partijen als de Algemene Waterschapspartij en Water Natuurlijk.

Het aantal leden van de Provinciale Staten is afhankelijk van het aantal inwoners per provincie. Hoe meer inwoners, hoe meer Statenleden. Groningen heeft straks 43 Statenleden, Friesland 43, Drenthe 41, Overijssel 47, Flevoland 41, Gelderland 55, Utrecht 49, Noord-Holland 55, Zuid-Holland 55, Zeeland 39, Noord-Brabant 55 en Limburg 47. In totaal zijn er 570 Statenleden. De waterschappen hebben in totaal 641 bestuurders.

De leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de Eerste Kamer. Daarvoor bestaat een puntensysteem. Een stem uit een provincie met veel inwoners weegt zwaarder dan een stem van een Statenlid uit een kleine provincie. Een stem van een Statenlid uit Noord-Holland is bijvoorbeeld goed voor 502 punten, een Zeeuws Statenlid levert 98 punten op. Anders gezegd: vijf Zeeuwse stemmen staan gelijk aan één Noord-Hollandse stem. Een Brabantse stem levert drie keer zo veel op als een Friese stem.

Nee. Wel in alle twaalf provincies, maar niet in alle waterschappen. Het waterschap Blija Buitendijks in het hoge noorden van Friesland doet niet mee. Daar wonen namelijk geen mensen, het is een natuurgebied. Ook voor het waterschap Vechtstromen zijn geen verkiezingen. Dat had vorig jaar na een fusie al verkiezingen.

Rechter velt vonnis over 'Marktplaatsfraude'

Vermeend 'Marktplaatsoplichter' Remy D. hoort maandag zijn vonnis. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tijdens de behandeling van deze zaak dat hij vijf jaar achter de tralies gaat. Volgens de aanklager heeft D. zich schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Zijn bende zou vanuit Alkmaar tussen februari 2012 en juni 2013 ruim een kwart miljoen euro hebben buitgemaakt door advertenties op Marktplaats te zetten en betaalde goederen vervolgens niet te leveren. In totaal werden ruim 2200 mensen op deze manier opgelicht.

In de ogen van het OM is D. de onbetwiste leider van de bende. "Remy is the man", citeerde de officier van justitie uit de verklaring die een medeverdachte aflegde. In de zaak staan in totaal 34 personen terecht.

De aanklager wil verder dat D. 35.000 euro schadevergoeding betaalt aan ruim 250 gedupeerden die een claim indienden. Daarnaast wil het OM hem bijna 230.000 euro criminele winst ontnemen.

Mag de 'plasdreiger' het Stedelijk weer in?

De rechter beslist maandag of een kunstschilder de toegang tot het Stedelijk Museum in Amsterdam geweigerd mag worden. De man, wiens naam niet bekendgemaakt is, had gedreigd tegen een schilderij van Marlene Dumas aan te plassen. Hij wilde het "met een welgemikte pisstraal verbeteren", zo schreef hij in e-mails in 2012.

De man zou behalve het schilderij van Dumas ook een werk van Luc Tuymans willen onderplassen. Het museum ontzegde hem daarom de toegang.

Dit jaar wilde het Stedelijk de kunstschilder weer toelaten voor een proeftijd van een jaar. Daarop kondigde de man aan samen met onder anderen crimineel Willem Holleeder naar het museum te komen. Er zou dan een grote kans zijn dat Holleeder "tegen een beeld van Dan Flavin gaat staan pissen". Hierop werd hem de toegang tot het museum weer ontzegd.

Ex-vriend van vermoorde Zweedse hoort straf

De 23-jarige ex-vriend van de Zweedse studente Saga Backman hoort maandag of hem een straf wordt opgelegd voor de moord op het meisje. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar cel geëist.

De 19-jarige Backman werd in september 2013 neergestoken in Den Bosch. Dat gebeurde in de brandgang achter haar huis. Haar ex gaf toe dat hij bij haar in de straat in Den Bosch was geweest, maar hij ontkende dat hij de moord heeft gepleegd. Dat op zijn schoenen en horloge bloed van Backman zat, weet hij aan een incident in de keuken. Ze zou zich bij het koken hebben gesneden.

Wel gaf hij toe dat hij Backman een maand voor de moord een sms had gestuurd, waarin hij haar met de dood bedreigde. De studente deed daarop aangifte, maar de recherche heeft daar niets mee gedaan.

Meteoriet vliegt over Europa

Zondagavond omstreeks 20.50 uur is er een meteoriet over Europa heen gevlogen, met name in Zwitserland en Oostenrijk was deze goed te zien. Ook zijn er beelden verschenen vanuit Schotland en Duitsland.

Getuigen zeggen dat ze, nadat ze de meteoriet voorbij zagen vliegen, een harde knal hoorden. Een wetenschapper bij de sterrenwacht in het Zwitserse Samedan vertelt echter dat dit ook door de geluidsgolf die de meteoriet voortbrengt kan komen.

De groene kleur die de meteoriet met zich meebrengt komt waarschijnlijk door bepaalde metalen die verbranden tijdens het binnendringen van de atmosfeer. Dit licht is goed te zien in onderstaande video die in de buurt van Tirol is opgenomen.

Of en waar de meteoriet op aarde is ingeslagen blijft voor nu nog onduidelijk, het kan ook zijn dat deze volledig is verdampt in de atmosfeer.

Meteoriet boven Loch Ness (Foto:  The Hebridean Explorer)
Meteoriet boven Loch Ness (Foto: The Hebridean Explorer)

Hobby met speldenknoppen

Het begon een paar jaar geleden met een website genaamd Postcrossing. Als je wilde instappen maakte je een profiel aan met wat personalia, hobby's, muziekvoorkeur, opleiding en dergelijke. Dan kreeg je een code voorzien van een afkorting per land. Als je daarna inlogde en een bepaalde toets indrukte kreeg je een code te zien van een persoon ergens ter wereld die ook was aangesloten. Die stuurde je dan een ansichtkaart, met wat tekst in het lege vlak aan de linkerkant.

Haase stunt tegen Wawrinka op Indian Wells

Tennisser Robin Haase heeft in de tweede ronde van het tennistoernooi Indian Wells voor een enorme verrassing gezorgd door de als zevende geplaatste Stan Wawrinka uit te schakelen. De nummer 104 van de wereld won met 6-3, 3-6 en 6-3.

Haase kwam goed uit de startblokken tegen Wawrinka en wist op de stand van 3-3 in de eerste set zijn eerste break te plaatsen. De Nederlander deed dit vervolgens op de stand van 5-3 wederom en pakte zo de eerste set. Op het Amerikaanse hardcourt zette hij de nummer zeven van de wereld stevig onder druk en profiteerde van fouten van zijn tegenstander.

Wawrinka worstelde zich in de tweede set wat onder de Nederlandse druk vandaan en ging beter spelen. De Zwitser brak Haase tweemaal om zo de achterstand in sets ongedaan te maken. In de derde set leek de 29-jarige Wawrinka door te kunnen drukken, maar Haase werkte op de stand van 3-2 op eigen service een breakpunt weg om vervolgens op de service van de tegenstander toe te slaan. Daarna was het verzet gebroken en kon de Nederlander na 1.48 uur spelen zich op gaan maken voor de derde ronde.

Daarin speelt Haase tegen de als 27e geplaatste Tsjech Lukas Rosol. De nummer 30 van de wereld ontdeed zich van de Slowaak Martin Klizan in 4-6, 6-0 en 6-3.

Ex-gijzelaar IS beschrijft oefen-executies

De bewering dat IS nep-executies uitvoert op gijzelaars wordt steeds geloofwaardiger, nu ook een voormalig gijzelaar die lezing onderstreept. Spanjaard Javier Espinoza schreef zondag in The Sunday Times een soortgelijk verhaal als dat van een voormalig lid van de terreurgroep.

Die man, Saleh genaamd, zei eerder deze week in een interview met Sky News dat de terroristen vaak nep-onthoofdingen uitvoerden. Dat zou de gevangenen meer op hun gemak maken in dergelijke situaties, waardoor de paniek niet zou toeslaan als de echte onthoofding zou plaatsvinden, vaak voor een camera. De gijzelaar zou immers niet weten dat het dan echt zou gebeuren.

Ook Espinoza beschrijft de neppe executies, maar wel met een andere lezing. Beul Mohammed Emwazi, ook bekend als Jihadi John, zou grappen maken over de aanstaande onthoofding. "Stel je de pijn voor als het mes je snijdt", zou Emwazi hebben gezegd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.