Poetin toont zich weer in openbaar

De Russische president Vladimir Poetin is maandag voor het eerst in tien dagen in het openbaar verschenen. Hij ontving in Sint-Petersburg de president van Kirgizië, Almazbek Atanbajev. Sinds Poetin op 5 maart voor het laatst werd gezien gonste het van de geruchten.

Atanbajev ging in op de geruchten rond Poetin en zei dat de Russische leider het goed maakt. Poetin voegde er met een glimlach aan toe dat het leven 'saai zou zijn zonder roddels'.

Poetins afwezigheid begon vorige week op te vallen toen hij een reis naar Kazachstan op het laatste moment afzegde. Speculaties in de media over een medische kwaal of een staatsgreep werden door het Kremlin naar het rijk der fabelen verwezen. Een ander wild gerucht kwam uit een Zwitserse krant: Poetin zou een relatie hebben met voormalig gymnasiast Alina Kabajeva en in het alpenland zijn geweest om de bevalling van hun kind bij te wonen. De staatstelevisie bleef de afgelopen dagen beelden tonen van Poetin, die zouden zijn gemaakt tijdens officiële bijeenkomsten. De Russische media hebben echter geopperd dat het ging om bewerkte oude fragmenten en foto's.

Een woordvoerder van Poetin liet zich maandag van zijn sarcastische kant zien in een ontmoeting met verslaggevers. "Zo. Hebben jullie de president gezien, verlamd en opgepakt door de generaals? Hij is net terug uit Zwitserland waar hij de bevalling heeft bijgewoond."