Officieel 24 doden na cycloon in Vanuatu

Redactie

Het officiële dodencijfer na de cycloon Pam in de eilandengroep Vanuatu in het zuiden van de Stille Oceaan is maandag opgelopen tot 24. Verder zijn 3300 mensen ontheemd geraakt. Dat meldt het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden. Het tekent hierbij aan dat er nog steeds geen radio- of telefoonverkeer mogelijk is met afgelegen eilanden.

De 3300 ontheemden zijn ondergebracht in 37 evacuatiecentra op het hoofdeiland Efate en in de provincies Torba en Penama. Volgens de president van Vanuatu, Baldwin Lonsdale is door de storm alleen al in de hoofdstad Port Vila negentig procent van de gebouwen verwoest of beschadigd. Lonsdale was zelf in Japan toen de storm de eilandengroep trof. De president noemde de cycloon 'een monster' en zei dat hij zelf ook nog niet wist hoe het bijvoorbeeld met zijn familie was.

Vanuatu telt 267 duizend inwoners, verspreid over 65 eilanden. Ongeveer 47 duizend mensen wonen in Port Vila. Militaire vliegtuigen uit Nieuw-Caledonië, Australië en Nieuw-Zeeland proberen de schade op de afgelegen eilanden in kaart te brengen. Volgens het Rode Kruis melden de piloten dat het grootste deel van het land met de grond gelijk is gemaakt.

Het vliegveld van Port Vila is beschadigd geraakt, maar kan worden gebruikt voor de aanvoer van hulpgoederen. Volgens president Lonsdale is aan van alles behoefte, van zeildoeken tot watercontainers, medicamenten en bouwmateriaal.

Het ziekenhuis van de hoofdstad zit tjokvol. Bedden zijn naar buiten verplaatst omdat de constructie van het gebouw wellicht niet meer helemaal veilig is.