Europese beurzen laveren op steunpakket

De Europese aandelenmarkten stonden maandag collectief in de plus. De graadmeters profiteren volop van het steunprogramma van de Europese Centrale Bank dat sinds begin deze maand van kracht is. Ook de hogere tussenstanden op Wall Street stuwden het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur na de openingsbel op Wall Street 0,9 procent hoger op 497,03 punten. Daarmee schurkt de index aan tegen de 500 puntengrens. De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 op 500 punten stond was op 8 januari 2008.

De MidKap klom 0,5 procent tot 755,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,7 procent. De DAX in Frankfurt klom 1,8 procent en slechtte voor het eerst in de geschiedenis de 12.000 puntengrens.

Sterkste stijger in de AEX was DSM met een plus van 2,3 procent. Het speciaalchemiebedrijf brengt twee onderdelen onder in een samenwerkingsverband met investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De transactie levert DSM netto tussen de 300 en 350 miljoen euro in contanten op.

SBM Offshore (min 1,8 procent) en Fugro (min 1,3 procent) waren de grootste verliezers in de hoofdindex in Amsterdam. Uit een rapport van de OPEC bleek dat de productie van het oliekartel afgelopen maand het laagste was sinds juni vorig jaar, als gevolg van een dalende vraag. De prijs voor olie zakte daarop fors. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 43,28 dollar. De prijs van Brentolie zakte 3,2 procent tot 52,95 dollar per vat.

Bij de kleinere bedrijven maakte Esperite een koerssprong van 16 procent. Beleggers waren enthousiast over de overeenkomst die het bedrijf heeft getekend met het Britse Premaitha Health voor het gebruik van zijn technologie voor het vaststellen van risico's op afwijkingen bij foetussen.

In Parijs verloor Lafarge 5 procent. De fusie tussen het Franse cementbedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Holcim staat op losse schroeven. Holcim (min 1 procent) wil niet langer doorgaan met de deal op basis van de eerder afgesproken voorwaarden.

De euro was 1,0578 dollar waard, tegen 1,0510 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.