Veltman kijkt optimistisch in glazen bol

Met een piepjong elftal speelde Ajax bij sc Heerenveen één van de beste wedstrijden van het seizoen. "Deze ploeg heeft toekomst", zei Joël Veltman na de zege (1-4) in het Abe Lenstra-stadion. "Het mooie is dat de kern nog even wil blijven. Ook onze trainer. Hij kan er iets moois van maken."

Riechedly Bazoer kreeg van coach Frank de Boer een dikke negen. Jaïro Riedewald, eveneens achttien jaar jong, ontving van zijn coach ook een groot compliment. De negentienjarige Daley Sinkgraven was uitblinker nummer drie in het stadion waar hij tot aan de jaarwisseling vaak bejubeld werd. Hij leverde twee assists en dacht voortdurend aanvallend.

"Die jongen kan zo goed voetballen", zei Veltman over het talent dat in januari Heerenveen verruilde voor Ajax. "Onze middenvelders zochten de laatste duels niet altijd de diepte. Dat gebeurde nu wel met Sinkgraven. Dan is het voor een verdediger lekker opbouwen. Dan kan je de bal veel vaker kwijt en lijkt het vanzelf te gaan."

De 23-jarige Veltman was de op één na oudste speler van Ajax in het Abe Lenstra-stadion. Alleen doelman Jasper Cillessen (25) vierde meer verjaardagen. Opvallend was ook dat Ajax de wedstrijd met elf Nederlanders eindigde. Dat was sinds 17 maart 1996, toen Volendam de tegenstander was, niet meer voorgekomen.

Diep in zijn hart heeft Veltman al een beetje afstand genomen van de landstitel. "Al blijf je hopen dat PSV nog heel veel gaat verliezen", zegt hij. "Als dat niet gebeurt, dan moeten we tweede worden en via de voorronde het hoofdtoernooi van de Champions League bereiken. Dat is niet makkelijk, maar we hebben dan inmiddels wel een ingespeeld team."

Tweede worden in de eredivisie en de achtste finales van de Europa League overleven zijn de overgebleven doelen van Ajax in de nabije toekomst. Aankomende donderdag komt Dnipro Dnipropetrovsk naar de uitverkochte ArenA om een voorsprong van 1-0 te verdedigen. "We hadden het ons zelf zo veel makkelijker kunnen maken door daar te scoren", besefte Veltman. "Maar dat hebben we niet gedaan. Nu wordt het heel moeilijk, maar we hebben nog kans. Deze wedstrijd tegen Heerenveen geeft vertrouwen. Dnipro zal zonder aanvallende bedoelingen naar ons toe komen. Het is aan ons om de nul te houden en minimaal twee keer te scoren.''