De Jong: "PSV heeft niets te verliezen in Kuip"

Met een riante voorsprong op zak reist PSV zondag naar De Kuip, voor de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord. In Rotterdam bezweek de Eindhovense ploeg de laatste jaren steeds onder de druk en de spanning. Dit keer kan de ploeg van trainer Phillip Cocu echter vrijuit voetballen tegen Feyenoord, aangezien de marge ten opzichte van de concurrentie enorm is. "Natuurlijk willen wij graag winnen in De Kuip. Maar zelfs als we verliezen, is er nog niets aan de hand", benadrukt spits Luuk de Jong.

In de Rotterdamse voetbaltempel verloor PSV de laatste jaren meer dan eens het uitzicht op de landstitel. Zoals in februari 2013, toen de Eindhovenaren met 2-1 kopje onder gingen en de frustraties na afloop tot uitbarsting kwamen in de catacomben, met de vechtende Jeremain Lens als middelpunt. De laatste overwinning van PSV in De Kuip dateert van 20 september 2009, toen Danny Koevermans nog de grote man was (1-3). "Heeft PSV al zo lang niet gewonnen in Rotterdam? Dan moet daar maar eens verandering in komen", aldus De Jong. "Tegen topclubs laten wij dit seizoen vaak het beste van onszelf zien, dat willen we ook daar doen."

PSV koerst in een zetel af op de eerste landstitel sinds 2008. De voorsprong op Ajax bedraagt elf punten, Feyenoord staat al op negentien punten. De Jong: "Het is fijn dat we zoveel punten voor staan. Daar hebben we dit seizoen ook keihard voor gewerkt en daar mogen we trots op zijn. Maar we blijven ieder duel als een finale zien. We mogen die voorsprong niet weggeven in wedstrijden als tegen FC Groningen", zo doelde de spits op de moeizame zege van zondag (2-1). "Als we punten hadden verspeeld, zou iedereen weer zeggen: PSV gaat het moeilijk krijgen. Nu blijft het stil. We willen in De Kuip winnen en vervolgens ook bij FC Twente. Net zolang totdat de titel binnen is."

Als enige basisspeler van PSV maakte De Jong al eens een kampioenschap op het hoogste niveau mee, al was zijn inbreng in het seizoen 2009-2010 bij FC Twente beperkt. Nu lonkt zijn tweede landstitel. Nog maximaal vijf overwinningen scheiden PSV van de felbegeerde schaal, waar het zo lang op heeft gewacht. In De Kuip kunnen de Brabanders weer een stap dichter bij het ultieme doel komen. "In dit soort wedstrijden is iedereen extra gemotiveerd. We gaan er vol voor."