FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 augustus 2014

[DFB Pokal] Blamage Augsburg, Wolfsburg door na strafschoppen

FC Augsburg is vandaag verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde van de DFB Pokal. De ploeg van verdediger Paul Verhaegh verloor met 1-0 van 1. FC Magdeburg uit de Regionalliga Nordost, een competitie op het vierde niveau van de Duitse voetbalpiramide. Christian Beck trof na bijna een uur het doel.

Het naar de Bundesliga gepromoveerde SC Paderborn 07 verloor na verlenging bij RB Leipzig, dat net is gepromoveerd naar de 2. Bundesliga. Süleyman Koc zette Paderborn na een klein half uur op voorsprong, waarna Anthony Jung kort voor rust gelijk maakte. Clemens Fandrich schoot de Oost-Duitsers in de verlenging naar de tweede ronde.

SC Freiburg won door doelpunten van Julian Schuster en Karim Guédé met 2-0 bij Eintracht Trier uit de Regionalliga Südwest (4). De laatste wedstrijd van de avond ging tussen SV Darmstadt (2) en VfL Wolfsburg. Na negentig minuten bleef de stand 0-0. Ook in de verlening werd niet gescoord. Wolfsburg ging door na strafschoppen. Bas Dost kwam aan het begin van de verlenging in het veld als vervanger van Aaron Hunt. De Nederlander schoot de tweede penalty raak.

Obsidian krijgt Pathfinder-licentie

Obsidian mag games maken die gebaseerd zijn op de tabletop RPG Pathfinder. De studio heeft namelijk een licentie in handen gekregen van Paizo Inc., eigenaar van het bordspel. Het eerste spel is al in ontwikkeling en is, volgens een woordvoerder, bedoeld om te spelen op een tablet. 

Naast een tabletop spel, is er ook een kaartspel van Pathfinder. Hierbij kunnen vier spelers kiezen uit classes zoals de fighter, rogue, wizard en cleric, en vervolgens samen monsters doodmaken. Het spel waar Obsidian nu aan werkt is een adaptatie van dit kaartspel. De licentie geldt voor meerdere games, dus de kans is groot dat een game over de tabletop RPG zelf later komt. 

Er is al een MMORPG genaamd Pathfinder Online, gemaakt door ontwikkelaar Goblin Works. De MMORPG blijft bij die studio. 

Van Basten: "Toen hebben we gegokt"

Hij had het graag anders gezien, maar Marco van Basten noemt de zege die Ajax zondagmiddag op AZ boekte verdiend. De Amsterdammers hebben het traditioneel lastig op bezoek bij de provinciegenoot uit Alkmaar, en dat was zondag niet anders. Pas in de slotfase zorgde invaller Anwar El Ghazi ervoor dat de spanning uit de wedstrijd verdween. Hij maakte de 1-3.


"Ajax was dominant aan de bal en maakte al snel een mooie goal", blikt Van Basten terug ten overstaan van de camera's van FOX Sports. "Wij hadden moeite met verdedigen en aanvallen. We zijn wel blijven knokken en kwamen op 1-1."

Na die gelijkmaker kregen beide ploegen mogelijkheden op de 2-1. Lasse Schöne profiteerde van slap verdedigen bij de Alkmaarders, en bracht Ajax voor de tweede keer aan de leiding. 

"We zijn lang in de wedstrijd gebleven. Op het moment dat we gelijkwaardig waren, kregen we echter een goal tegen. Toen hebben we gegokt en kreeg Ajax veel kansen. Het had nog een paar keer 2-2 kunnen zijn, maar ook al een aantal keer beslist kunnen worden", luidt de lezing van Van Basten.

Tijdens de nederlaag tegen Ajax werd voor Van Basten andermaal duidelijk dat AZ een nieuwe spits goed kan gebruiken. "Jóhannsson is al een tijd geblesseerd. Dat is een positie die vacant is en dat heeft wel onze prioriteit."

Dodental Gazastrook boven de 2000

Het aantal Palestijnen dat sinds begin juli door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook is omgekomen, is zondag gestegen tot 2016.

Er wordt weliswaar sinds woensdag niet meer gevochten, maar het tijdelijke staakt-het-vuren gaf de Palestijnen de afgelopen dagen de gelegenheid meer lijken onder de puinhopen vandaan te halen.

Volgens de nieuwste cijfers van de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn onder de doden zeker 541 kinderen, 250 vrouwen en 95 bejaarden.

Vermisten na bootongeluk Indonesië

Een boot met buitenlandse toeristen aan boord is in de nacht van zaterdag op zondag in de Indonesische provincie West-Nusatenggara gezonken. Ongeveer vijftien mensen worden vermist, melden de reddingsdiensten. Volgens de website van het Indonische tijdschrift Tempo werden tien buitenlanders onder wie twee Nederlanders gered.

De houten boot was op weg van het eiland Lombok naar het eiland Komodo. Aan boord waren vermoedelijk twintig toeristen, vier Indonesische bemanningsleden en een Indonesische gids. Het precieze aantal is onzeker, omdat er volgens Tempo.co geen passagierslijst was opgesteld.

De boot zonk even na middernacht bij Sangeang Api, een vulkaaneiland in het district Bima voor de oostkust van Sumbawa. De oorzaak is nog niet bekend, maar in het gebied heerste noodweer. Bij het zoeken naar de vermisten zijn vier schepen ingezet.

Korte onderbreking vakantie Obama

De Amerikaanse president Barack Obama keert zondagavond terug naar Washington. Hij onderbreekt zijn vakantie om niet nader genoemde onderwerpen te bespreken met vicepresident Joe Biden en andere adviseurs.

Met zijn terugkeer naar Washington lijkt Obama de kritiek te willen pareren dat hij twee weken op een vakantie-eiland zit terwijl er in binnen- en buitenland allerlei crises gaande zijn. In de eerste week van zijn vakantie heeft Obama echter wel van zich laten horen, door zich voor de camera's uit te spreken over Amerikaanse militaire actie in Irak en de botsingen tussen politie en betogers in Ferguson in Missouri. Ook belde hij met buitenlandse leiders om de spanningen tussen Oekraïne en Rusland en het conflict tussen Israël en Hamas te bespreken.

Dinsdag vertrekt Obama weer uit Washington. Hij verblijft tot en met het volgende weekeinde met zijn gezin op het eiland Martha's Vineyard.

Koerden heroveren delen dam Mosul

Koerdische strijdkrachten hebben zondag het oostelijke deel van de stuwdam bij Mosul in het noorden van Irak heroverd op strijders van de extremistische groep Islamitische Staat. Ze kregen luchtsteun van Amerikaanse en Iraakse gevechtsvliegtuigen die IS-stellingen bij de dam bestookten.

De dam in de rivier de Tigris is grootste van Irak en voorziet een groot deel van Irak van elektrische stroom en water voor bevloeiing. Volgens de Koerdische generaal Tawfik Desty wordt er nog gevochten, maar hebben de peshmerga het oosten van de dam in handen.

Een andere commandant zei dat de Koerdische strijders zondagochtend het stadje Tel Kasouf hebben ingenomen. De peshmerga worden in hun opmars echter afgeremd door bermbommen en explosieven die de terugtrekkende IS-strijders langs wegen en in gebouwen hebben achtergelaten, voegde hij eraan toe.

Luchtmacht Syrië voert aanvallen uit op IS

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben zondag zeker 25 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van strijders van de Islamitische Staat. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten 31 strijders gedood en rond de veertig gewond geraakt. Ook vielen er 22 doden of gewonden onder burgers. De Lokale Coördinatiecomités houden het vooralsnog op elf doden.

Vooral Raqqa, een stad in het noorden van Syrië die een bolwerk van IS is, werd zwaar onder vuur genomen. De Coördinatiecomités en het Observatorium maakten ook melding van luchtaanvallen op stellingen van IS in de provincie Deir el-Zour aan de grens met Irak en in de provincie Aleppo aan de grens met Turkije.

In het afgelopen jaar nam de luchtmacht van president Bashar Assad voornamelijk het 'gewone' verzet op de korrel en werden gebieden in het noorden die door IS werden beheerst grotendeels met rust gelaten. Maar sinds de jihadisten in juni grote gebieden in het noorden en westen van Irak in handen kregen richten de luchtaanvallen van het regime zich vaker op de extremisten. Door de terreinwinst van IS groeit de dreiging van een directe confrontatie met Syrische regeringstroepen in de provincie en de stad Aleppo.

Pas maandagochtend weer treinen rond Vlaardingen

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Vlaardingen wordt naar verwachting pas maandagochtend weer hervat. Dat meldt de NS zondagavond.

Vanwege de grote brand in een bedrijfspand in de haven van Vlaardingen kunnen er nog altijd geen treinen rijden. Hoewel het vuur onder controle is, is het sein brand meester nog niet gegeven.

Voor treinreizigers rijden er tussen Schiedam en Vlaardingen en tussen Schiedam en Nieuwland stopbussen. De extra reistijd bedraagt een halfuur tot een uur.

Afghaanse sikhs verstopt in scheepscontainer

Dokwerkers hebben zaterdag in de haven Tilbury ten oosten van Londen 35 Afghaanse sikhs aangetroffen in een scheepscontainer. Een bleek te zijn overleden, verscheidene andere moesten worden behandeld wegens onderkoeling en uitdroging.

De verstekelingen bonkten en beukten op de wanden van de container om de aandacht te trekken. Vier van hen lagen zondag nog in het ziekenhuis.

Het duurde een dag voordat de politie de nationaliteit van de verstekelingen kon vaststellen. Ze hadden geen identiteitsdocumenten bij zich en het duurde lang voordat de juiste tolken waren gevonden. De politie dacht in eerste instantie dat het om Indiërs ging.

De mensen in de groep varieerden in leeftijd van 1 tot 72 jaar. Onder hen waren dertien kinderen, zei de politie.

De Britse politie heeft haar collega's in België ingeschakeld om de vrachtwagen te achterhalen die de container vrijdag in een Belgische haven heeft afgeleverd.

Ultraorthodoxe joden pro-Palestijns

Een opvallend gezicht zondagmiddag bij een pro-Palestinademonstratie in Utrecht. Drie orthodoxe joden die meeliepen met een Palestijnse vlag in de hand en teksten als "het jodendom veroordeelt de staat Israël en zijn wreedheden" en "de Torah wil dat heel Palestina onder Palestijnse soevereiniteit valt."

Het blijkt te gaan om leden van Neturei Karta, een beweging die fel tegen de staat Israël is. De organisatie noemt zich ''joden samen tegen zionisme''. Op hun website is te zien dat de beweging, die zou bestaan uit enkele duizenden aanhangers, in verschillende steden in de wereld demonstreert tegen Israël en het geweld van het Israëlische leger in de Gazastrook.

In de demonstratie in Utrecht zondagmiddag liepen enkele honderden demonstranten vanaf het Vredenburg in colonne door de stad. De organisatie had deelnemers gevraagd "met alle vlaggen te komen die ze hebben: Palestijnse, Nederlandse, Somalische, Turkse, Marokkaanse, Bosnische, Surinaams, Pakistaanse, Indonesische en overige vlaggen", zo staat op Facebook. "Het is de bedoeling dat wij laten zien dat Palestijnen worden gesteund door alle landen."

Ultraorthodoxe joden bij pro-Palestinademo
Ultraorthodoxe joden bij pro-Palestinademo (Foto: ANP)

Mars- en Snickersdrankjes teruggeroepen

Het chocoladebedrijf achter Mars roept een aantal Mars- Snickers- Milky Way- en Bountydrankjes terug. De drankjes met de smaak van de bekende repen bevatten mogelijk een bacterie genaamd bacillus subtilis, meldt de organisatie zondag. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in het Verenigd Koninkrijk al zo'n 60 mensen er ziek van geworden.

Het gaat om Mars Refuel Milk, Snickers On the Go, Milky Way Chocolate Milk en Bounty Drink, allemaal flesjes van 350 milliliter met een sportdop. Alleen de drankjes die zijn geproduceerd door Milchwerke Mittelelbe GMBH en een houdbaarheidsdatum van 19/12/2014 tot en met 11/4/2015 hebben, vormen een risico.

Wie zo'n drankje in huis heeft, wordt aangeraden het niet op te drinken maar contact op te nemen met de consumentenservice op 0800-73344733.

Palestijnse vissers mogen zee weer op

Het verbod dat Israël aan Palestijnse vissers had opgelegd om hun beroep uit te oefenen is gedeeltelijk opgeschort. Vissersboten mogen voor de kust van Gaza weer 3 zeemijlen de Middellandse Zee op. Dat bevestigde een woordvoerder van het Israëlische leger zondag in Tel Aviv.

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook op 8 juli mochten Palestijnen niet meer de zee op, schreef de krant Haaretz. De gedeeltelijke opheffing van dat verbod wordt gezien als een teken van goede wil van Israël om het conflict met de Palestijnen op te lossen.

Williams wint toernooi Cincinnati

Serena Williams heeft het WTA toernooi van Cincinnati gewonnen. Ondanks dat de Amerikaanse al een lange erelijst heeft was het voor het eerst dat ze dit toernooi won.

In de finale klopte Williams vandaag Ana Ivanovic, het werd 6-4 en 6-1. Ze lijkt daarmee op tijd in vorm voor de US Open dat over een week begint. Ook Ivanovic, die in de halve finale na een thriller won van Maria Sharapova, kan met vertrouwen uitkijken naar het laatste grand slam toernooi van het jaar.

FOK!sport foto-onderschrift week 33

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Digi_Djeff met het volgende onderschrift: "Normaal gesproken zet ik alleen mijn handtekening op een miljoenencontract maar vooruit, ben goed gehumeurd vandaag"

De opgave van deze week:

Erwin van de Looi wil iets duidelijk maken, maar wat? (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Erwin van de Looi wil iets duidelijk maken, maar wat? (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Joods-islamitisch stel met bewaking getrouwd

Een joodse vrouw en een islamitische man in Israël zijn zondag onder politiebewaking van 200 agenten met elkaar getrouwd. Dat gebeurde onder protest van zo'n 200 rechtsgeoriënteerde Israëlische demonstranten, zo meldden Israëlische media. Er waren ook veel mensen gekomen die juist hun steun aan het paar betuigden.

De extremistische joodse organisatie Lehava had mensen opgeroepen de voltrekking van het huwelijk te verstoren. Een rechtbank gaf zondag toestemming voor de demonstratie, onder de voorwaarde dat de demonstranten 200 meter afstand hielden. Lehava is erop tegen dat joden zich met mensen met een andere geloofsovertuiging inlaten.

De Israëlische president Reuven Rivlin veroordeelde het protest als een hetze. Hij wenste het paar dan ook veel geluk.

Joods-islamitisch stel met bewaking getrouwd
Joods-islamitisch stel met bewaking getrouwd (Foto: ANP)

Scorende doelman Cummins: "Geen waarde"

Doelman Erik Cummins mocht tegen Excelsior dan scoren, hij had liever de drie punten gepakt met Go Ahead Eagles. Cummins gaf na 69 minuten spelen maar eens een knal naar voren. Hij zag de bal pardoes in het net achter Excelsior-doelman Jordy Deckers belanden. Hij is daarmee de elfde speler die er in de Eredivisie in slaagt om als keeper een doelpunt te maken.

"Leuk voor de statistieken, maar ik heb er niets aan", zei Cummins na afloop voor de camera's van FOX Sports. Zijn club Go Ahead Eagles kwam door de treffer wel terug in de wedstrijd, maar kreeg in de slotminuten het deksel op de neus door een benutte strafschop van Excelsior.

"We hebben nog steeds nul punten", constateerde de sluitpost, die weinig woorden vuil wilde maken aan zijn opvallende optreden onder de lat van de Eagles. "Ik lette vooral op Alex Schalk, die onderuit ging. Ik dacht: misschien krijgen we wel een vrije trap. Tot ik iedereen ineens zag juichen. Xandro Schenk kwam op me afrennen en riep: dit is jouw goal. Leuk, maar voor de rest heeft het voor mij momenteel niet zoveel waarde. Want uiteindelijk verliezen we deze wedstrijd."

Go Ahead staat door de tweede nederlaag op rij op de twee na laatste plek in de Eredivisie. De Deventenaren verloren vorige week ook al met 3-2 van FC Groningen.

[jOS] Historische medaille El Salvador

Zwemmer Marcelo Acosta heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing voor een historische prestatie gezorgd door op de 400 meter vrije slag namens El Salvador het zilver te veroveren.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat El Salvador een medaille wint welke vorm van de Olympische Spelen dan ook. Sinds 1968 deed het Midden-Amerikaanse land mee aan tien Olympische Zomerspelen. Het beste resultaat ooit was een vijfde plaats voor baanwielrenster Maureen Kaila Vergara tijdens de Spelen van Atlanta in 1996. 

Aan de Winterspelen deed het land nog nooit mee, terwijl ze vier keer van de partij waren op de Paralympische Spelen. Ook daar werd nog nooit een medaille gehaald. In 2010 deden vier Salvadorianen mee aan de eerste Jeugd Olympische Spelen, maar in Singapore kwamen ze niet verder dan een elfde plek voor een schermster. 

Acosta verscheen in Nanjing aan de start met een inschrijftijd in de 3:59 minuten. Dat verbeterde hij in de series al met bijna zes seconden, waarna hij in de finale nog eens uithaalde. Na 3:51,32 minuten tikte hij als tweede aan, achter de Oekraïener Mykhailo Romanchuk.

Met zijn prestatie heeft Acosta in zijn thuisland de voorpagina's alvast gehaald. "Bij het aantikken heb ik me zo ver mogelijk uitgestrekt ondanks de pijn. Zo kon ik de tweede positie nog net vasthouden. Nadat ik aangetikt had en mijn naam als tweede op het scherm zag verschijnen voelde ik de grootst mogelijke blijdschap", aldus de achttienjarige Acosta tegenover El Gráfico. 

"Met Rio 2016 aan de horizon en Acosta op weg naar de top kan het land dromen van nog een olympische medaille, maar dan op het allerhoogste niveau", aldus de trotse tekst in de Salvadoriaanse krant.

[EKZ] Zwemsters 4x100 vrij direct naar finale

De zwemsters van de 4x100 meter vrije slag hoeven morgenochtend niet in actie te komen bij de Europese kampioenschappen in Berlijn. Vanwege gebrek aan belangstelling zijn de series voor dit onderdeel geschrapt.

Nederland zal daardoor morgenavond zijn opwachting mogen maken in de finale en krijgt daarin gezelschap van Frankrijk, Groot-Brittannië, Finland, Zweden, Italië, Rusland en Denemarken. Gastland Duitsland doet niet mee. Het Nederlandse team zal waarschijnlijk bestaan uit Femke Heemskerk, Inge Dekker, Esmee Vermeulen en Maud van der Meer. Het mist dus Ranomi Kromowidjojo, die dit EK aan zich voorbij laat gaan.

Kali: "De Kogel is zeker een wapen"

Volgens Anouar Kali heeft FC Utrecht niets teveel gekregen met de drie punten tegen Willem II. De Domstedelingen hadden het lange tijd zwaar tegen de Tilburgers, maar dankzij een laat doelpunt van invaller Leon de Kogel trok de thuisploeg alsnog de overwinning over de streep. Kali is de matchwinner dankbaar.

"Leon is een grote speler, sterk ook. Dat is zeker een wapen. Hij komt erin bij 1-1 en maakt de winnende. Complimenten voor Leon", zo vertelde de van Roda JC teruggekeerde middenvelder in gesprek met FOX Sports.

Volgens Kali verdiende Utrecht de overwinning. "We waren veel beter dan tegen PEC Zwolle. We winnen veel duels en creëren heel veel kansen. Natuurlijk krijgt Willem II ook mogelijkheden, maar wij creëerden vandaag vijf, zes honderd procent kansen."

"Deze zege is zeker verdiend. Als we al die kansen maken, is er niets aan de hand. We hadden gewoon het betere van het spel, maar we hadden eerder afstand moeten nemen. Na de 1-1 bleven we erin geloven. Dat resulteerde in deze zege."

F. de Boer: "Schöne is heel bepalend voor ons"

Frank de Boer leeft met een goed gevoel toe naar de topper tegen PSV van volgende week. De 44-jarige trainer zag zijn spelers met 3-1 winnen op bezoek bij AZ. Een goed resultaat, concludeerde De Boer na afloop van het treffen met de provinciegenoot. Maar niet alleen de uitslag stemt de succesvolle oefenmeester tevreden, ook over het vertoonde spel was De Boer vol lof.

"Ik denk dat we wel tevreden kunnen zijn over ons vertoonde spel", zo vertelde hij FOX Sports na afloop. "Ik denk dat wij continu de bovenliggende partij zijn geweest. We gaven een doelpunt weg, toen was het even over en weer en rommelig. Maar daarna herpakten we ons."

Met name in de slotfase kreeg Ajax bij een 2-1 tussenstand veel mogelijkheden om de score verder uit te breiden. "We hebben zo'n acht of negen kansen gehad", zag ook De Boer. "Zij toevallig één of twee. Voor de rest hebben wij de controle gehad."

Een speciaal dankwoord had De Boer voor Lasse Schöne. De Deense middenvelder opereerde als hangende flankspeler en was in die rol opnieuw van grote waarde voor de regerend landskampioen. Hij leverde een doelpunt en een assist.

"Hij is heel bepalend voor ons geweest de afgelopen jaren. Wij zijn blij dat hij erbij is. We weten dat hij met spelopvattingen heel belangrijk is en daarnaast ook in het spel als valse links- of rechtsbuiten. Met veel dreiging geeft hij toch weer een goal en assist", complimenteerde De Boer zijn speler.

Van de Looi: "Wil De Leeuw niet kwijt"

FC Groningen-trainer Erwin van de Looi ruimt lang niet altijd een basisplek in voor Michael de Leeuw, maar moet er niet aan denken dat de speler vertrekt. Na de wedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1 winst) maakte de trainer een gematigd tevreden indruk.

"We hebben in de eerste helft prima gespeeld, veel kansen gecreëerd. Ik vond dat er in de tweede helft een ander Groningen op het veld stond. In de eerste helft was het een acht, in de tweede helft een drie. Je geeft een tegenstander die eigenlijk al verslagen was, nog een kans om te winnen", zei hij tegen FOX Sports.

Groningen zit in de lift. Met een brede selectie is de kans voor lang niet iedere Eredivisiewaardige speler aanwezig bij de club. "Ik heb net ook in de kleedkamer gezegd dat we heel goed kunnen spelen. We moeten ons doorontwikkelen. Wij hebben wel meer dan elf goede spelers. We hebben eigenlijk meer dan elf basisspelers. Ik heb de KNVB al gebeld, maar ze willen het helaas niet veranderen", grapte hij.

Michael de Leeuw was belangrijk voor Groningen door uit een invalbeurt de 2-0 op het scorebord te zetten. De aanvaller klaagt over een gebrek aan speeltijd in het shirt van de Groningers.

"Laat ik vooropstellen dat ik hartstikke blij ben met Michael de Leeuw", verklaarde Van de Looi. "Dat is dit seizoen zo en dat was vorig seizoen zo. Vorig seizoen heeft hij zijn waarde al meerdere keren bewezen. Dit keer is de keuze voor de basis niet op hem gevallen, maar het is wel lekker om spelers als hij in de ploeg te kunnen brengen. Ik weet niet of hij naar een andere club wil, maar ik snap wel het gevoel dat hij heel graag in de basis speelt."

"Hoe het gaat lopen, is niet alleen aan mij. Ik wil Michael de Leeuw helemaal niet kwijt. Hij is een speler die aanspreekt, die het goed doet. Zonder hem kunnen we het ook, maar de variant met Michael de Leeuw kunnen we ook heel goed spelen. Dat maakt ons team alleen maar sterker."

[Vid] Sanne Meijer (17) pakt wereldtitel wakeboarden

Sanne Meijer heeft in het Noorse Telemark voor een stunt gezorgd door de wereldtitel kabelwakeboarden te pakken. De pas zeventienjarige Nederlandse werd twee jaar eerder al eens wereldkampioene bij de junioren, dit keer was het in haar seniorendebuut direct raak.

Meijer was de vijfde finaliste die in de eerste van twee runs een score neer mocht zetten en deed dat meer dan uitstekend: Ze pakte gelijk de leiding. De Duitse Julia Rick deed het echter beter en nam de eerste plek over. De andere Nederlandse, Maxine Sapulette, stond halverwege op de derde plek.

De competitie bestond uit twee runs, waarvan de beste score telde. Sapulette was de eerste van de topdrie die voor de tweede keer het water op mocht. Ze ging vol voor goud, maar nam teveel risico en wist geen score neer te zetten. Vervolgens was het de beurt aan Meijer, die met een fantastische run de eerste plek overnam van Rick. De Duitse nam daarna al het risico om alsnog te winnen, maar ze ging onderuit en moest genoegen nemen met het zilver. Sapulette maakte met brons het Nederlandse feestje compleet.

Bekijk hier vanaf 1:27 minuten beelden van de gouden run van Meijer.

Rare werkt aan echte Rare-game

Rare, de studio achter Banjo-Kazooie en GoldenEye, werkt weer aan een 'echte Rare-game'. In 2010 werd Scott Henson directeur van Rare en richtte de ontwikkelaar zich op Kinect-games. Nu de Kinect steeds minder belangrijk wordt voor Microsoft is het daarmee afgelopen.

"Ik wil niet dat Rare bekend staat om Kinect Sports," zei Phil Spencer, topman van Xbox. "Het gaat erom dat zij kunnen nadenken over een volgende 'Rare-game', en iets kunnen maken dat laat zien wie ze echt zijn." 

Over het volgende project van Rare is nog niet veel bekend: "Ik weet dat ze een aantal geweldige ideeën hebben. Ik ben de afgelopen zes maanden niet in Twycross geweest, maar ik ben van plan om deze herfst langs te gaan om iets van hun nieuwe game te zien. Ik weet dat ze hard aan het werk zijn en Phil Harrison heeft al vaak met ze gesproken."

De toekomst van Rare leek even onzeker. Werknemers werden ontslagen door de tegenvallende verkoop van Kinect Sports Rivals. Na de 'onthulling' van de Xbox One zonder Kinect verlieten nog meer mensen de studio. Met de komst van Phil Spencer en zijn focus op gaming lijkt de studio te zijn gered. 

[DFB Pokal] Bayern zonder Robben simpel verder

Bayern München heeft zondag overtuigend de eerste ronde van de DfB Pokal overleefd. Zonder Arjen Robben werd Preussen Münster, dat uitkomt op het derde niveau, met 1-4 verslagen. Mario Götze, Thomas Müller, David Alaba en Claudio Pizarro scoorden voor de Rekordmeister, waarna Rogier Krohne voor Preussen Münster in de 89e minuut iets terugdeed.

Arjen Robben bleef op de bank. Bijzonderheden bij Bayern waren de rentree van Holger Badstuber na anderhalf jaar blessureleed en de 100e goal van Müller in een officieel duel voor Bayern.

Werder Bremen kon pas in de verlening afrekenen met Illertissen, een club dat speelt op het vierde niveau in Duitsland. Na 90 minuten was het 1-1. Assani Lukimya en Davie Selke zorgde in de eerste verlening voor de 1-3 voorsprong. De kleine Beierse club deed zorgde voor de 2-3 en daar bleef het bij. 

Hoffenheim vond negen keer het net bij SC Paloma (5) uit Hamburg (0-9). Sven Schipplock trof vijf keer doel namens de Hoffenheimers. 

Overige uitslagen 

Arminia Bielefeld 4-1 SV Sandhausen
Eintracht Trier 0-2 SC Freiburg
Neubrandenburg 1-3 Karlsruher
Würzburger Kickers 3-2 (nv) Fortuna Düsseldorf
BSV Rehden 1-1 (3-4 ns) VfR Aalen
Carl Zeiss Jena 0-1 Erzgebirge Aue
Holstein Kiel 1-2 TSV 1860 München

Kruijswijk wint Artic Race of Norway

Steven Kruijswijk heeft zondag de de Artic Race of Norway gewonnen. De Nederlandse coureur van Belkin handhaafde zich in de slotrit naar Tromsø aan kop van het klassement. Thuisrijder Alexander Kristoff schreef de vierde etappe op zijn naam door landgenoot Thor Hushovd in de sprint voor te blijven.

Kruijswijk, die zaterdag de macht greep, hield uiteindelijk een voorsprong van vier seconden op Kristoff over. Een andere Noor en ploeggenoot van Kruijswijk, Lars-Petter Nordhaug, eindigde als derde.

De 27-jarige Kruijswijk volgt met zijn zege Hushovd op, die vorig jaar de eerste editie van de Artic Race of Norway won.

Missende fatality komt terug in Mortal Kombat X

Mortal Kombat heeft een rijke geschiedenis als het aankomt op fatalities. Fatalities, babalities, friendship, brutalities en ga maar door. Bedenker van Mortal Kombat, Ed Boon, heeft de terugkeer van een oude en bekende fatality geteased.

''For those who are familiar with the Mortal Kombat, we’ve first had the Fatality and we added a Babality. We had the Friendship moves, Brutality moves and all of these crazy things over the years. We are going to be reinstating an ‘Ality’ from a previous game into Mortal Kombat X,'' aldus Boon.

'Ality' doet gamers bekend met Mortal Kombat al snel denken aan de 'animalities', waarin vechters veranderden in een dier om de fatality uit te voeren. Of dit ook hetgeen is waar Boon naar verwijst, is nog niet bekend.

[PL] Janmaat verliest bij Newcastle-debuut van City

Daryl Janmaat is met een nederlaag gedebuteerd bij Newcastle United. De Nederlandse rechtsback, overgekomen van Feyenoord, verloor met zijn ploeg met 0-2 van Manchester City. David Silva scoorde zeven minuten voor rust de openingsgoal, terwijl invaller Sergio Agüero in blessuretijd de zege voor de landskampioen veiligstelde.

Bij Newcastle begonnen ook Janmaats landgenoten Tim Krul en Vurnon Anita in de basis. Laatstgenoemde werd na 63 minuten vervangen. Een andere Nederlandse aanwinst, Siem de Jong, ontbrak door een blessure.

Newcastle maakte na rust vol overgave jacht op de gelijkmaker. Het dichtstbij was Ayoze Pérez Gutiérrez, die zijn poging via een City-been net naast het vijandelijke doel zag verschijnen. Diep in blessuretijd maakte Agüero aan alle onzekerheid een einde.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 2

Dit weekend werd de tweede speelronde afgewerkt in de Eredivisie. Alleen Ajax, PSV, PEC Zwolle en FC Groningen zijn na deze twee rondes nog zonder puntverlies. Het opmerkelijkste moment kwam uit de wedstrijd Excelsior - Go Ahead Eagles, waarin Go Ahead-doelman Cummins wist te scoren.

Op vrijdag speelde Feyenoord thuis lang tegen tien spelers van Heerenveen. De Rotterdammers kwamen desondanks nog op achterstand door een goal van Ziyech en kwamen niet verder dan een gelijkspel na een goal van Te Vrede. Op zaterdag speelde Dordrecht zijn eerste thuisduel in de Eredivisie na negentien jaar. Het speelde tegen bekerwinnaar PEC Zwolle, dat voor rust door een goal van Thomas op voorsprong kwam.

Na rust kreeg Van Hintum (PEC) rood, waarna Dordrecht via Korte gelijkmaakte. Een tweede stunt leek voor Dordrecht dichtbij, maar ze kregen in de slotfase nog de deksel op de neus, toen Saymak alsnog de winnende voor Zwolle binnenschoot. Zwolle behield dus net als PSV zijn ongeslagen status. De Eindhovenaren hadden een helft lang moeite met NAC Breda, maar liepen na rust uit tot een 6-1 zege. WK-gangers Wijnaldum en Depay waren met twee goals de grote namen aan PSV zijde.

Vitesse en FC Twente kennen nog geen gelukkige seizoensstart. De Arnhemmers verloren hu eerste duel bij Ajax en speelde op zaterdag met 2-2 gelijk tegen SC Cambuur. Door twee goals van Labyad stond Vitesse bij rust met 2-1 voor, maar een late gelijkmaker van Ogbeche leverde Cambuur toch nog een puntje op. FC Twente speelde net als in zijn eerste duel gelijk. Mokotjo had met zijn eerste goal voor de Enschedeërs de ploeg op voorsprong gezet, maar opponent ADO Den Haag draaide het duel na rust om via doelpunten van Alberg en Van Duinen. Vlak voor tijd zorgde Eghan toch nog voor een Twents punt.

Op zondag boekte Ajax ook zijn tweede overwinning van het seizoen. In Alkmaar werd AZ met 1-3 geklopt door doelpunten van Klaassen, Schöne en El Ghazi. Berghuis had AZ nog vlak na rust op gelijke hoogte gebracht, maar na het doelpunt van Schöne kwam de Amsterdamse zege nooit echt in gevaar.

Go Ahead-doelman Cummins scoorde, maar verloor alsnog met 3-2. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Het opmerkelijkste moment van het weekend kwam uit het duel tussen promovendus Excelsior en Go Ahead Eagles. Bij een 2-0 achterstand via Rotterdamse doelpunten van Botaka en Van Weert wist Go Ahead-doelman Cummins via een uittrap te scoren. Het gaf zijn ploeg nieuwe moed, want Nieuwpoort maakte niet lang daarna de gelijkmaker. Het slotakkoord was echter voor Excelsior, dat diep in blessuretijd een penalty kreeg en deze via Fischer wist te benutten. 

FC Utrecht pakte zijn eerste punten van het seizoen door in eigen huis met 2-1 van Willem II te winnen. De score werd pas na rust geopend door Toornstra, die in de belangstelling staat van Feyenoord. Haemhouts maakte een kwartier voor tijd nog gelijk voor Willem II, maar De Kogel scoorde vlak voor tijd de winnende voor Utrecht. 


Wedstrijden 

Thuis Uit Uitslag
Feyenoord sc Heerenveen 1-1
PSV NAC Breda 6-1
FC Twente ADO Den Haag 2-2
FC Dordrecht PEC Zwolle 1-2
Vitesse SC Cambuur 2-2
AZ Ajax 1-3
FC Utrecht Willem II 2-1
Excelsior Go Ahead Eagles 3-2
FC Groningen Heracles Almelo 3-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 2 2 0 0 6 9 - 2
2 Ajax 2 2 0 0 6 7 - 2
3 FC Groningen 2 2 0 0 6 6 - 3
4 PEC Zwolle 2 2 0 0 6 4 - 1
5 Excelsior 2 1 1 0 4 4 - 3
6 Feyenoord 2 1 1 0 4 2 - 1
7 AZ 2 1 0 1 3 4 - 3
8 FC Dordrecht 2 1 0 1 3 3 - 3
9 FC Utrecht 2 1 0 1 3 2 - 3
10 FC Twente 2 0 2 0 2 3 - 3
11 SC Cambuur 2 0 2 0 2 3 - 3
12 ADO Den Haag 2 0 1 1 1 2 - 3
13 sc Heerenveen 2 0 1 1 1 2 - 3
14 Vitesse 2 0 1 1 1 3 - 6
15 NAC Breda 2 0 1 1 1 2 - 7
16 Go Ahead Eagles 2 0 0 2 0 4 - 6
17 Willem II 2 0 0 2 0 2 - 5
18 Heracles Almelo 2 0 0 2 0 1 - 6


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Memphis Depay PSV 4 2
Lasse Schöne Ajax 3 2
Tien spelers   2 2

Bolt wint eerste 100 meter van 2014

Usain Bolt heeft in Rio de Janeiro zijn eerste 100 meter van het jaar gewonnen. Op de beroemde Copacabana was voor de gelegenheid een atletiekbaan neergelegd. 

De Jamaicaanse superster wist een tijd neer te zetten van 10,06 seconden. Daarmee won hij makkelijk van de drie andere deelnemers: De Brit Mark Lewis-Francis, thuisloper Jefferson Lucindo en de Amerikaan Wallace Spearmon. 

Volgens Bolt voelde zijn race nog niet helemaal lekker aan. Wel gaf hij aan dat hij over een paar races een stuk beter verwacht te lopen. Dat zal hij dan wel snel moeten doen, want hoewel dit pas zijn tweede competitie van het jaar was - tijdens de Commonwealth Games hielp hij Jamaica naar het goud op de 4x100 meter - loopt hij nog maar twee wedstrijden dit jaar.

Op 23 augustus komt hij op de 100 meter in Warschau in actie, vijf dagen later gevolgd door de Diamond League in Zürich waar hij ook de 100 meter loopt.

Bolt loopt op de beroemde Copacabana makkelijk naar de winst (Foto: Getty)

Uitslag FC Groningen - Heracles Almelo

FC Groningen heeft ook het tweede duel in het Eredivisieseizoen 2014/2015 gewonnen. In de eigen Euroborg werd Heracles Almelo aan de zegekar geregen. De Groningers staan nu samen met PSV, Ajax en PEC Zwolle gedeeld eerste, terwijl Heracles de hekkensluiter is.

FC Groningen

3 - 1

Heracles Almelo

 8' Chery
 35' De Leeuw
 61' Van Nieff
   57' Bel Hassani
 
 Gele kaart: Van der Laan (FC Groningen), Schenkeveld (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.324
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff (Van der Laan/64)
Lindgren (De Leeuw/33)
Chery
Kieftenbeld
Van der Velden (Hateboer/83)
Hoesen
Antonia
  Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld
Zomer
Aktaou
Sibum (Pelupessy/46)
Bel Hassani
Fledderus
Tannane (Gyasi/64)
Avdic
Linssen

[jOS] Gemengde estafette vijfde, De Waard via swim-off naar finale

De Nederlandse zwemploeg heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing naast de medailles gegrepen op de gemengde 4x100 meter vrije slag. In de series zwom het team nog de derde tijd, maar een verbetering van die tijd bracht de ploeg naar de vijfde plek.

Kyle Stolk opende goed, want na zijn 100 meter lag Nederland op de tweede plek. Omdat op de gemengde estafette zelf gekozen mag worden wie wanneer start, moest Esmee Bos het tegen twee mannen opnemen, maar toch hield ze met de vijfde plek redelijk stand. Nederland zakte met Robin Neumann naar de zevende plek, maar slotzwemmer Laurent Bams wist de ploeg toch nog naar de vijfde plaats te zwemmen. Het goud ging naar China, voor Brazilië en Australië. 

Op de 100 meter rugslag moest er voor Maaike de Waard een swim-off aan te pas komen om zich voor de finale te plaatsen. Ze zwom in de halve finales een tijd van 1:02,34 minuten. Daarmee eindigde ze gelijk met de Tsjechische Tereza Grusova en dus was er een swim-off nodig. Daarin was De Waard een stuk beter, want met 1:01,66 bleef ze Grusova ruimschoots voor. Bij de mannen kwam Laurent Bams tekort om zich voor de finale te plaatsen.

Gamemodi The Crew in beeld

Ubisoft heeft een nieuwe trailer van The Crew uitgebracht. In de trailer zien we beelden van de verschillende gamemodi die het spel te bieden heeft. Daarnaast zijn er nog twee nieuwe hi-res screenshots uitgekomen.

De open wereld-racegame lijkt ook een DLC season pass te krijgen, zo blijkt uit een Gold Edition-vermelding op Steam. Wat er allemaal in de season pass zit, is niet bekend.

Vorige week maakte Ubisoft bekend dat er naast een versie voor Xbox One, PlayStation 4 en pc ook een Xbox 360-versie komt. Ubisoft verklaarde dat de technische infrastructuur van de Xbox 360 het meest overeenkomt met die van de nieuwe generatie. Er wordt niet gewerkt aan een versie voor PlayStation 3. De releasedatum voor The Crew is veertien november.

The Crew

The Crew

The Crew

Ziyech voor vier jaar naar FC Twente

Hakim Ziyech verruilt sc Heerenveen voor FC Twente. De aanvallende middenvelder tekent in Enschede een contract voor vier seizoenen, bevestigt zijn zaakwaarnemer zondag aan De Telegraaf. Ziyech verkiest Twente boven Feyenoord.

"Het contract dat Feyenoord aanbood was geweldig, zelfs beter dan dat van FC Twente. Maar hij heeft niet voor het geld, maar de sportieve uitdaging gekozen", zegt Ziyechs zaakwaarnemer Mustapha Nakhli. De 21-jarige speler zou bij de Tukkers vaker op zijn favoriete nummer 10-positie kunnen spelen.

Ziyech moet bij Twente de leemte opvullen die Dusan Tadic en Quincy Promes hebben achtergelaten. De ploeg van coach Alfred Schreuder is moeizaam aan het seizoen begonnen met gelijke spelen tegen SC Cambuur (1-1) en ADO Den Haag (2-2).

[EKA] Ruuskanen pakt laatste titel van Zürich 2014, Gaisah zesde

Antti Ruuskanen heeft in Zürich de laatste titel van het Europees kampioenschap atletiek gepakt. De Finse speerwerper was de laatste atleet die in actie kwam. Zijn tweede poging van 86,85 meter was al genoeg geweest voor de titel, maar in zijn volgende worp kwam hij zelfs tot de beste prestatie in Europa dit jaar: 88,01 meter.

Uittredend kampioen Vítezslav Veselý uit Tsjechië kwam 'slechts' tot 84,79 meter, maar dat was wel genoeg voor het zilver. Brons was wederom voor de Finnen. Tero Pitkämäki kwam uiteindelijk tot 84,40 meter.

Ruth Beitia heeft haar Europese hoogspringtitel met succes kunnen verdedigen. De 35-jarige Spaanse wist als enige over 2,01 meter te springen, de gedeeld beste wereldjaarprestatie. Favoriete Mariya Kuchina was tot en met 1,99 meter foutloos, maar kwam niet over 2,01. De Kroatische Ana Simic pakte met 1,99 meter het brons.

Greg Rutherford pakte bij het verspringen de Europese titel, nadat hij eerder dit jaar al de beste was op de Commonwealth Games. De regerend olympisch kampioen sprong naar 8,29 meter. De strijd om het zilver was bijzonder spannend en werd gewonnen door de Griek Loúis Tsátoumas. Hij kwam tot 8,15 meter, één centimeter meer dan de verrassende Fransman Kafétien Gomis. Ignisious Gaisah werd met 8,08 meter zesde.

Ruth Beitia op weg naar goud bij het hoogspringen (Foto: Getty)

'Pestdorpen' in Liberia afgezonderd

In Liberia heeft men de grootst mogelijke moeite om ebola onder controle te krijgen. Daarom heeft de regering enkele dorpen in het epicentrum van de uitbraak hermetisch afgesloten.

In de Middeleeuwen deed men dit ook wanneer de Zwarte Dood weer eens uitbrak en werden de volledig afgesloten plaatsen 'pestdorpen' genoemd. Het Liberische leger is ingeschakeld om de quarantaine te bekrachtigen.

Een groot deel van de besmette mensen loopt nog gewoon over straat. Dit omdat veel klinieken overvol zijn en er angst bestaat dat een tripje naar het ziekenhuis doorgaans een enkeltje is: de Engelse term 'death traps' wordt in het bronartikel gebruikt.

Hulporganisaties vrezen dat de nog niet besmette burgers in de pestdorpen aan hun lot zullen worden overgelaten en houden de situatie scherp in de gaten.

Cricketers Engeland maken gehakt van India

De cricketers van Engeland hebben in eigen land gehakt gemaakt van de cricketers uit India. In The Oval in Londen werd de vijfde en laatste testwedstrijd door Engeland gewonnen met een inning en 244 runs. Engeland won de testserie met 3-1 en wint daarmee de Pataudi Trophy. 

India ging de laatste wedstrijd matig van start en ging uit op 148 runs. Engeland zette op dag twee en de ochtend van dag drie een score neer van 486, maar India had ook in de tweede inning geen potten breken. India ging vandaag uit na 94 runs en daarmee was de partij al na drie dagen afgelopen. 

De eerste wedstrijd eindigde nog in een gelijkspel. De tweede wedstrijd ging naar India, maar Engeland kon de overige drie testwedstrijden eenvoudig naar hun hand zetten. India blijft nog in Engeland om vijf ééndaagse wedstrijden te spelen en één T20 wedstrijd. 

[upd] 29 ebolapatiënten op de vlucht

Een medisch centrum in de Liberische hoofdstad Monrovia waarin ebolapatiënten in quarantaine gehouden worden, is door demonstranten aangevallen en geplunderd. Dat meldt de BBC.

Er zouden bij de plunderingen tevens liefst zeventien ebolapatiënten uit het centrum zijn ontsnapt. Zij bevinden zich nu vermoedelijk onder de burgerbevolking in Liberia.

Het incident gebeurde zaterdagavond in het dichtbevolkte township West Point. Volgens de lokale politie waren de demonstranten boos dat er patiënten vanuit andere delen van het land naar de hoofdstad werden gebracht.

Volgens officials werden onder meer met bloed doordrenkte dekens uit het centrum gestolen. Het hoeft niet vermeld te worden dat de plundering de verspreidingskans van ebola vergroot.

Update 17.40 uur: 
De Times of India meldt dat er 29 patiënten op de vlucht geslagen zijn nadat de 'gewapende demonstranten' het centrum aanvielen. Het centrum huisde zaterdagavond 29 geïnfecteerden. Die zijn kortom allemaal zoek. 

[EKA] Estafettevrouwen laten stokje vallen

Dafne Schippers heeft geen derde Europese titel kunnen winnen in Zürich. Tijdens de finale van de 4x100 meter ging het al bij de eerste wissel, van Madiea Ghafoor op Schippers, fout. Schippers kon het stokje niet aanpakken waardoor de finale voor Nederland klaar was.

De titel ging na 42,24 seconden naar de Britse vrouwen. De piepjonge ploeg, bestaande uit Asha Philip, Ashleigh Nelson, Jodie Williams en Bianca Williams waren net te sterk voor Frankrijk. Vooraf werd al verwacht dat de Britse en Franse vrouwen om het goud zouden strijden. De Russische vrouwen, met de pas zeventienjarige Kristina Sivkova als slotloopster, pakten verrassend het brons.

Zwitserland werd gezien als mogelijke outsider voor het brons, maar startloopster Munjinga Kambundji liet tot ontsteltenis van zichzelf, haar team en het publiek het stokje vallen voor ze goed en wel enkele passen gezet had.

Slotloopster Desiree Henry brengt de Britse vrouwen het goud (Foto: Getty)

'Clasie naar Portugal om transfer af te ronden'

Jordy Clasie is op weg naar FC Porto. Volgens de Portugese krant Daily Record is de middenvelder naar Portugal afgereisd om de transfer af te ronden. Feyenoord zou zo'n negen miljoen euro ontvangen voor zijn aanvoerder.

Voor Bruno Martins Indi, die eerder al de overstap maakte, kreeg Feyenoord ruim een miljoen euro minder. Clasie ontbrak vrijdag nog tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Trainer Fred Rutten zei dat het jeugdproduct van Feyenoord met een hamstringblessure kampte en ontkende een akkoord met Porto.

Belg Wellens wint Eneco Tour

Lars Boom en Tom Dumoulin hebben de Belg Tim Wellens niet van de eindzege kunnen houden in de laatste etappe van de Eneco Tour. De renner van Lotto-Belisol behield zijn voorsprong van zeven seconden op Boom, Dumoulin strandde op dertien tellen op de derde plaats. De slotrit werd gewonnen door Guillaume van Keirsbulck.

De Belg van Omega Pharma-Quick-Step kwam solo over de finish in Sittard. Zijn Italiaanse ploeggenoot Matteo Trentin maakte het feestje compleet door de sprint van een achtervolgende groep te winnen. Yves Lampaert (Topsport Vlaanderen) legde beslag op de derde plaats.

Voor de 23-jarige Wellens is het het grootste succes in zijn loopbaan. Hij veroverde de leiderstrui door zijn zege op La Redoute zaterdag.

[PL] Koeman verliest bij debuut nipt op Anfield

In navolging van Louis van Gaal is ook Ronald Koeman zijn Engelse avontuur begonnen met een nederlaag. De Nederlandse trainer ging zondag in zijn eerste competitiewedstrijd met Southampton met 2-1 onderuit bij Liverpool. Koeman leek op weg naar een punt, maar Daniel Sturridge maakte elf minuten voor tijd de winnende goal.

Koeman had een basisplaats ingeruimd voor Graziano Pellè, die in zijn kielzog overkwam van Feyenoord. Ook de van Twente overgekomen Dusan Tadic mocht starten. De Serviër beschaamde het vertrouwen niet. Hij leverde met een subtiel hakballetje de assist voor de schitterende 1-1 van Nathaniel Clyne.

Liverpool was halverwege de tweede helft op voorsprong gekomen door Raheem Sterling. Door de goal van Sturridge begon Koeman als tweede Nederlandse coach in mineur aan de Premier League. Zaterdag debuteerde Louis van Gaal bij Manchester United met een 1-2 thuisnederlaag tegen Swansea City.

[EKA] Farah pakt tweede gouden medaille

Mo Farah heeft in Zürich opnieuw een Europese titel toegevoegd aan zijn indrukwekkende palmares. De Brit was dit keer veruit de beste op de 5000 meter, nadat hij eerder in Zürich al de 10 kilometer won.

Het tempo in de wedstrijd werd bijzonder laag gehouden, wat voor Farah alleen maar in het voordeel werkte. Anderhalve ronde voor het einde werd er voor het eerst aangevallen. De Azeri Hayle Ibrahimov zette een versnelling in, maar Farah kon zonder moeite pareren.

Met één ronde te gaan kwam dan de verwachte aanval van Farah, die alleen door Ibrahimov gevolgd kon worden. De slotronde van Farah, 52,23 seconden, was veel te snel voor Ibrahimov, die ruim moest buigen maar wel zilver pakte. De winnende tijd van Farah, 14:05,82 minuten, was de langzaamste winnende tijd op een EK sinds 1946. 

Farah komt over de finish met zijn kenmerkende 'Mobot' (Foto: Getty)

Bij het kogelstoten voor de vrouwen ging de titel zoals verwacht naar de Duitse Christina Schwanitz. Vier van de vijf geldige worpen van Schwanitz zouden genoeg zijn geweest voor de titel, uiteindelijk werd het 19,90 meter. Yevgeniya Kolodko uit Rusland pakte met 19,39 het verwachte zilver, terwijl Anita Márton met een Hongaars record van 19,04 meter het brons kreeg omgehangen.

Ook op de steeplechase ging het goud naar de Duitse vrouwen. Dit keer was het Antje Möldner-Schmidt, die nadat ze enkele jaren geleden kanker overleefde eindelijk haar eerste titel pakte. Ze rekende in de eindsprint af met de Zweedse favoriete Charlotta Fougberg, Diana Martín bracht het brons naar Spanje. 

[EKA] Mannen lopen naar vijfde plek op 4x100 meter

De Nederlandse estafettemannen zijn hun Europese titel op de 4x100 meter kwijtgeraakt. Giovanni Codrington, Churandy Martina, Hensley Paulina en Wouter Brus liepen naar een tijd van 38,60 seconden, goed voor de vijfde plek.

Het goud was er zoals verwacht voor de Britse ploeg. James Ellington, Harry Aikines-Aryeety, Richard Kilty en Adam Gemili snelden naar 37,93 seconden, de gedeeld beste tijd in Europa dit jaar. Duitsland bleef dichtbij, maar moest met 38,09 seconden genoegen nemen met het zilver, voor Frankrijk. De Zwitsers kwamen 0,09 seconden tekort om het brons te pakken.

Gemili loopt de Britten naar het goud, terwijl Wouter Brus op de achtergrond tekort komt om Nederland naar het brons te helpen (Foto: Getty)

Moskou nerveus om Siberisch separatisme

In het kader van 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet', lijkt de Russische regering in Moskou niet bepaald gelukkig met een voor deze zondag geplande mars in Siberië. 

De demonstranten die in de 'Mars voor de Federalisatie van Siberië' mee willen lopen in de stad Novosibirsk roepen op tot meer Siberisch zelfbestuur. Dit tot ongenoegen van het Kremlin.

Veel webpagina's die aan de actie gelieerd zijn, geven een 404-error. Zeker zeventien sites die nieuws over de protestmars meldden zijn offline gehaald door de Russische autoriteiten.

Zelfs de Russische BBC-website is bedreigd met het eruit trekken van de stekker. Daarop zegde de BBC de Russische regering toe om flink te knippen in het interview met organisator Artyom Loskoetov.

Wel weigerde de BBC om het artikel volledig offline te halen. Volgens de door het Kremlin bestierde krant Izvestia werd daarop gedreigd om ook BBC.ru offline te halen als er niet volledig aan de bevelen tot censuur wordt voldaan.

De protestmars is door lokale politici officieel verboden; of de mars echter alsnog doorgang vindt is niet bekend. Met een bevolking die voor 85 procent achter Poetin staat waren er naar verwachting sowieso niet veel mensen op komen dagen.

Uitslagen Eredivisie 17/8/2014

FC Utrecht heeft in de Eredivisie een overwinning geboekt op Willem II. In de eigen Galgenwaard werd het 2-1 voor de Domstedelingen. De andere wedstrijd die om 14.30 uur begon was Excelsior tegen Go Ahead Eagles. De Rotterdammers wonnen in eigen huis in blessuretijd met 3-2.

Utrechter Barazite met een goede kopkans (Pro Shots/Joep Leenen)

FC Utrecht

2 - 1

Willem II

 64' Toornstra
 88' De Kogel
   75' Haemhouts
 
 Gele kaart: Ayoub (FC Utrecht), Cornelisse (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Markiet
Leeuwin
Kum
Kali
Toornstra
Ayoub
Janssen (De Kogel/80)
Rubin
Barazite (Antwi/69)
  Meul
Cornelisse
D.Wuytens
Peters
Heymans
Haemhouts
Messaoud
S.Wuytens
Ondaan
Andrade (Vicento/72)
Sahar (Van der Struijk/81)

Botaka hakt de 1-0 binnen achter Cummins die zelf later ook zou scoren (Pro Shots/Kay In t Veen)

Excelsior

3 - 2

Go Ahead Eagles

 19' Botaka
 59' Van Weert
 90+4' Fischer
   69' Cummins
 75' Nieuwpoort
 
 Gele kaart: Karami (Excelsior), Leiws, Vriends, Turuc (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.213
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Deckers
Karami
Fischer
Van Diermen
Brito
Stans (Vermeulen/85)
Kruys
Auassar
Botaka
Van Weert (Maletic/76)
Van Mieghem (Gouriye/62)
  Cummins
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Schenk
Van Ooijen (Rijsdijk/66)
Overgoor
Turuc
De Sa (Reimerink/82)
Kolder
Schalk (Lewis/76)

Vliegtuig door rebellen neergehaald

Een Oekraïens legervliegtuig is volgens het Oekraïense leger neergeschoten door rebellen. Inclusief passagiersvliegtuigen en helikopters loopt het aantal neergehaalde toestellen reeds richting de twintig. 

Het zou gaan om een Oekraïens gevechtsvliegtuig van het type MIG-29 dat in de buurt van het nog door rebellen bezette stuk van Oost-Oekraïne vloog, te weten de regio Loehansk.  Dat meldt persbureau AP.

De piloot heeft de schietstoel op tijd kunnen gebruiken en is volgens één woordvoerder in veiligheid gebracht. Een ander wist nog niet te bevestigen dat de piloot veilig is.

Een (Slowaakse) MIG-29Een Slowaakse MIG-29. Copyright afbeelding Wikipedia.org. 

Quintana wint Ronde van Burgos

Nairo Quintana heeft net als vorig jaar de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De Colombiaan reed in de afsluitende tijdrit Daniel Moreno uit de leiderstrui. Voor de race tegen de klok stonden beide renners al op gelijke hoogte in het klassement. Quintana deed het zondag echter net iets beter.

De 24-jarige Movistar-renner eindigde in de tijdrit als tweede, achter de Let Aleksejs Saramotins. Moreno was drie tellen langzamer dan zijn rivaal en werd vijfde. Daan Olivier was op de achtste plaats de beste Nederlander in het klassement.

Quintana reed de Ronde van Burgos als voorbereiding op de Vuelta, die volgende week zaterdag begint. Eerder dit jaar was hij de beste in de Giro d'Italia.

[EKA] Britten nemen titel België over op 4x400 meter

Na drie keer op rij zilver te hebben gepakt is de Britse mannenploeg er op de 4x400 meter eindelijk in geslaagd de Europese titel te veroveren. Ze nemen die titel over van België, dat in 2012 de beste van Europa was.

Vooraf was Groot-Brittannië torenhoog favoriet, vooral door de aanwezigheid van Martyn Rooney en Matthew Hudson-Smith, de nummers één en twee van de individuele 400 meter. Bij de laatste wissel was er geen voorsprong, want er werd samen gewisseld met de Russen en Fransen. Slotloper Martyn Rooney was echter toch sterker dan zijn concurrenten en bleef Rusland en Polen voor. België lag halverwege nog op de derde plek, maar werd uiteindelijk zevende en voorlaatste.

De gouden Britse ploeg na de gewonnen 4x400 meter (Foto: Getty)

Verstappen bekroont inhaalrace met derde plaats

Max Verstappen heeft een derde plaats gehaald bij de derde en laatste race in de Formule 3 op de Nürnburgring. De rijder van Van Amersfoort Racing, bekroonde zijn inhaalrace met een podiumplaats en liep daardoor vijftien punten in op leider Esteban Ocon, die uitviel.

Verstappen moest na zijn uitvalbeurt in de tweede race zijn motor wisselen, waardoor hij tien plaatsen moest inleveren op de startopstelling. Mede daardoor bleef hij uit de problemen in de eerste bocht, waarin onder andere zijn grote concurrent Esteban Ocon uitviel na een botsing met Antonio Giovinazzi. Die situatie leverde een safety-car op, waarin Verstappen zich op plek vijf wist terug te vinden.

Vlak daarna klom hij naar de vierde plek, waarna een hevig duel met Antonio Fuoco losbarstte. Het duurde tot twee rondes van het einde, toen het lichtjes ging regenen, dat Verstappen de teamgenoot van Ocon kon passeren. De leiders Lucas Auer en Tom Blomqvist waren echter te ver weg, waardoor de derde plaats het maximaal haalbare was. Auer won uiteindelijk de race.

In het kampioenschap liep Verstappen dus vijftien punten in op Ocon en staat nu nog 77 punten achter in het klassement met nog zes races te gaan. Het slechte nieuws is echter dat Verstappen ook de komende twee races een inhaalslag zal moeten slaan, aangezien hij door zijn motorwissel drie races lang tien plekken moet inleveren.

[EKA] Sensationele zege Franse estafettevrouwen

De Franse vrouwen hebben op sensationele wijze de Europese titel veroverd op de 4x400 meter. Door een ongekende finish van Floria Guei schoven de Françaises op van de vierde naar de eerste plek.

Na de eerste drie loopsters bevond de wedstrijd zich in een vooraf verwachte situatie. Groot-Brittannïe, Oekraïne en Rusland leken de medailles te gaan verdelen, terwijl Frankrijk op ogenschijnlijk kansloze positie lag.

Ook met nog slechts honderd meter te lopen werd er amper rekening gehouden met Frankrijk, maar in de laatste tientallen meters kwam Guei plotseling opzetten. Ze passeerde eerst de Russische Yekaterina Renzhina, waarna op de streep ook de Britse Margaret Adeoye en de Oekraïense Olha Zemlyak eraan moesten geloven.

Het verschil tussen de winnende Franse dames en de bronzen Britten was uiteindelijk slechts 0,07 seconden.

Floria Guei 'vliegt' de concurentie voorbij en pakt het goud voor Frankrijk (Foto: Getty)

[EKA] Mekhissi neemt 'wraak' met goud op 1500 meter

Mahiedine Mekhissi-Benabbad heeft in Zürich tijdens het EK atletiek goud gewonnen op de 1500 meter. De Fransman nam daarmee wraak - vooral op zichzelf - voor zijn domme fout tijdens de 3000 meter steeplechase. Hij passeerde daar ruim als eerste de streep, maar omdat hij zijn shirt uittrok moest hij zijn titel inleveren.

De finale was bijzonder onrustig. De een na de andere atleet ging tegen de vlakte. Mekhissi hield zich lang schuil, maar met ongeveer een ronde te gaan zette hij een ziedende aanval in. Niemand slaagde erin om de Fransman bij te houden, waarna hij de laatste honderd meter al vierend aflegde. Favoriet Henrik Ingebrigtsen uit Noorwegen moest genoegen nemen met zilver, voor de Brit Chris O'Hare.

Mekhissi-Benabbad op het laatste stuk van zijn gouden 1500 meter (Foto: Getty)

Honderden bij stille tocht Hilversum

Honderden mensen lopen zondagmiddag mee in een stille tocht door Hilversum om de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne te herdenken. De mensen lieten rond 14.00 uur 15 witte duiven los voor de 15 Hilversummers die zijn omgekomen. Daarna volgden 283 andere duiven voor de andere slachtoffers.

Vervolgens lieten de mensen, allen in het wit gekleed, witte ballonnen wegvliegen in een park. Daarna begonnen ze aan de wandeling naar de Sint-Vituskerk. Vlaggen langs de route hingen halfstok. Later op de middag is er een herdenkingsdienst.

Het is zondag precies een maand geleden dat een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Hilversum verloor 12 inwoners, drie gezinnen. Drie andere slachtoffers hadden een band met de stad.

De stoffelijke resten zijn naar een kazerne in Hilversum gebracht, waar experts proberen ze te identificeren.

Honderden bij stille tocht Hilversum
Honderden bij stille tocht Hilversum (Foto: ANP)

Suárez staat voor debuut bij FC Barcelona

Coach Luis Enrique wil Luis Suárez maandag laten debuteren voor FC Barcelona in een vriendschappelijk duel tegen het Mexicaanse Leon. "Ik wil hem wat minuten geven", zei Enrique zondag op een persconferentie. Barcelona en Leon strijden in Camp Nou om de Joan Gamper trofee.

Suárez trainde vrijdag voor het eerst mee bij de Catalaanse club, nadat het sporttribunaal CAS een dag eerder had besloten dat zijn schorsing van vier maanden alleen nog geldt voor officiële duels. De Uruguayaan kreeg de straf voor het bijten van Giorgio Chiellini op het WK.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Tsjechië

De Grand Prix van Tsjechië is, enigszins verrassend, gewonnen door Dani Pedrosa. Het was de elfde race van het seizoen, maar de vorige tien werden allemaal gewonnen door Márc Márquez, de teamgenoot van Pedrosa.

Zoals wel vaker dit seizoen was de beste start voor Andrea Iannone, die van de derde naar de eerste plek opschoof. Hij kreeg Andrea Dovizioso, als tweede gestart, achter zich aan, terwijl polesiter Márquez terugviel naar de zesde plek. Binnen een ronde schoof de als zesde gestarte Jorge Lorenzo op naar voren en in de tweede ronde pakte hij al de leiding.

Lorenzo kon al snel een klein gaatje slaan naar Iannone, totdat Pedrosa op de tweede plek belandde. Hij dichtte het gat met Lorenzo opvallend snel en pakte bij zijn eerste poging direct de leiding over. Vervolgens ging de strijd voorin een beetje liggen. Pedrosa had een gat te pakken naar Lorenzo, die op zijn beurt Márquez dichterbij zag komen. Valentino Rossi lag eenzaam op plek vier, met Iannone en Dovizisio daarachter.

Waar Márquez tot nu toe in elke race naar voren kon komen, moest hij nu ineens aanvallen van Rossi zien te pareren. Met tien ronden te rijden probeerde de Italiaan het twee keer in een halve ronde, de derde keer was raak. Dat was direct het laatste echte gevecht voorin het veld. Lorenzo leek in de slotronde nog bij Pedrosa in de buurt te komen, maar moest genoegen nemen met plek twee. Rossi werd derde, terwijl Márquez voor het eerst in zijn MotoGP-loopbaan het podium niet haalde.

Vitesse huurt weer speler van Chelsea

Peter Bosz krijgt vanaf maandag de beschikking over Josh McEachran. De 21-jarige middenvelder komt op huurbasis over van Chelsea. McEachran geldt al jarenlang als een van de grootste talenten uit de stal van Chelsea, en mocht al diverse keren ruiken aan het eerste elftal.

De voorbije seizoenen werd hij al op huurbasis gestald bij Swansea City, Middlesbrough, Watford en Wigan Athletic. Nu krijgt hij dus de kans om zich bij Vitesse verder te ontwikkelen. Via Twitter maakt hij zijn aanstaande overstap zelf wereldkundig. "Morgen op weg naar Nederland. Kan niet wachten om daar te beginnen", laat hij weten.

De komst van McEachran vloeit voort uit het samenwerkingsverband tussen Vitesse en Chelsea. In Arnhem komt de veelvoudig jeugdinternational medehuurlingen Wallace en Bertrand Traoré tegen.

[EKZ] Fransman Reymond wint 25 km open water, Schouten achtste

Axel Reymond is Europees kampioen 25 kilometer open water zwemmen geworden. De Fransman zwom in de roei- en kanobaan van Berlijn een tijd van 4.59.18,8. De Rus Evgenii Drattcev werd tweede op twaalf seconden van Reymond. Marcel Schouten moet genoegen nemen met een achtste plaats op 11,5 minuten van de Fransman. 

Reymond en Drattcev kwamen na tien kilometer los van het rest van het veld en pakten een voorsprong die de rest van de wedstrijd alleen maar groter werd. Het brons ging naar de Italiaan Edoardo Stochino. Hij werd derde op 9,5 minuut van Reymond. 

Schouten zat de hele wedstrijd in de achtervolgende groep. In het slot van de wedstrijd moest hij echter lossen en kon niet meer meedoen in de strijd om het brons. Het toernooi voor de openwaterzwemmers zit er nu op. Met driemaal goud en éénmaal zilver is het openwatertoernooi voor Nederland het meest succesvolle EK allertijden. Maandag begint het Europees kampioenschap voor de zwemmers in de lange baan. 

Tienduizenden bij demonstratie in Hong Kong

Tienduizenden mensen hebben zondag in Hong Kong deelgenomen aan een steunbetuiging voor de regering in Beijing. Met de mars maakten de betogers, die gekleed gingen in het rood als teken van hun vaderlandslievendheid, hun ongenoegen kenbaar over een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid die opgezet is door actievoerders.

Sommigen droegen spandoeken mee of schreeuwden leuzen gericht tegen 'Occupy Central with Love and Peace'-beweging. Anderen zwaaiden met Chinese vlaggen. Er leek ook echter een groep mensen mee te lopen die niet leken te weten waar ze eigenlijk tegen protesteerden.

De Occupy-beweging is van plan om met een betoging, waaraan zo'n tienduizend mensen deel moeten nemen, het centrale zakendistrict van Hong Kong stil te leggen als de regering geen democratische hervormingen doorvoert. De plannen hebben geleid tot onrust in Hong Kong en Beijing.

Hong Kong kent een bepaalde mate van autonomie ten opzichte van de centrale regering in Beijing. De Chinese regering heeft de bevolking van Hong Kong beloofd dat ze vanaf 2017 zelf haar leider mag kiezen. De kandidaten moeten echter eerst worden goedgekeurd door een speciale commissie en dat is tegen de zin van prodemocratische actievoerders.

Uitslag AZ - Ajax

Om 12.30 uur werd er in Alkmaar afgetrapt voor het Eredivisieduel tussen AZ en Ajax. De Amsterdammers wisten ook hun tweede duel in winst om te zetten. Het werd 1-3 voor de regerend landskampioen.

Klaassen zette Ajax op 0-1. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AZ

1 - 3

AFC Ajax

 50' Berghuis    15' Klaassen 
 69' Schöne 
 90' El Ghazi 
 
 Gele kaart: Wuytens, Hupperts, Gouweleeuw (AZ), Sigthórsson, Moisander (AFC Ajax)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.011
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson (Elm/77)
Gouweleeuw
Wuytens
S. Poulsen
Gudelj
Ortiz
Henriksen
Berghuis
Tankovic (Rosheuvel/84)
Hupperts
  Cillessen
Ligeon
v.d. Hoorn
Moisander
Boilesen
Klassen
Viergever
Blind (Serrero/77)
Schöne
Sigthórsson
Kishna (El Ghazi/46)

'Intercity Direct valt steeds vaker uit'

De Intercity Direct is sinds januari steeds vaker uitgevallen. Dat stelt belangenorganisatie Maatschappij voor Beter OV zondag. Waar in januari iets meer dan drie procent van de treinen op het hogesnelheidsspoor tussen Amsterdam en Breda niet reed, zo was dat in juli opgelopen tot 8,8 procent.

De Intercity Direct rijdt normaal gesproken 33 keer per dag tussen Amsterdam en Breda. Het vertragingspercentage in juli betekende dat de halfuursdienst gemiddeld drie keer per dag uitviel. De uitval in juli verbeterde het record van april, toen 8,71 procent van de Intercity Direct-treinen niet reed.

De Maatschappij voor Beter OV baseert zich op de gegevens van ICdefect, dat met openbare gegevens de treinuitval op de verbinding bijhoudt. De NS liet zondagmiddag weten niet direct te kunnen zeggen of de cijfers kloppen. Het bedrijf meldt maandag met een reactie te komen.

Over 2013 zijn cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu beschikbaar. Volgens die gegevens lag in het derde en vierde kwartaal van 2013 het percentage uitgevallen treinen op de hogesnelheidsverbinding - toen nog Fyra geheten - op 4,5 en 7,7 procent. Van de totale uitval was respectievelijk 2,0 en 4,1 procent te wijten aan de NS.

Het percentage uitval dat de NS valt aan te rekenen mag van het ministerie maximaal 0,5 procent bedragen. In hoeveel procent van de gevallen de snelle reiziger tussen Amsterdam en Breda dankzij de NS tussen januari en juli het nakijken had is niet duidelijk.

Maatschappij voor Beter OV vindt dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) zich door de NS een oor heeft laten aannaaien. De kwaliteit van de dienstverlening zal volgens de organisatie niet verbeteren, vooral door de onbetrouwbare locomotieven waarmee wordt gewerkt. Staatssecretaris Mansveld zou de afspraken met de NS moeten openbreken.

Madonna viert verjaardag met topless foto

Madonna heeft haar fans zaterdag getrakteerd op een topless kiekje. De Queen of Pop deed dat in het kader van haar 56e verjaardag. "In mijn geboortekostuum", schreef ze op Instagram bij de oude zwartwitfoto van zichzelf. "Bedankt voor al jullie gelukswensen. Dankbaar."

Madonna trok er vervolgens op uit om haar verjaardag te vieren, blijkt uit een later geplaatste foto van haar zoon David strak in pak. "Mijn escort voor de avond", aldus de zangeres. Hij vergezelde zijn moeder eerder dit jaar ook al bij de uitreiking van de Grammy Awards in een chique outfit.

Ivanovic verslaat Sharapova in halve finale

Ana Ivanovic heeft ten koste van Maria Sharapova de finale van het WTA-toernooi in Cincinnati bereikt. De Servische, als negende geplaatst, won zaterdag in een thriller met 6-2, 5-7 en 7-5 van de Russische (5). In de eindstrijd neemt ze het op tegen Serena Williams, die Caroline Wozniacki al de baas was.

De 26-jarige Ivanovic begon sterk. Na de winst in de eerste set, kwam ze in het tweede bedrijf snel op op 4-0. Toen viel de mondiale nummer elf echter stil. Sharapova knokte zich terug en serveerde in de derde set op 5-4 voor de wedstrijd. Ze kreeg twee matchpoints, maar verloor mede door twee dubbele fouten alsnog de game. Ook de volgende twee games gingen vervolgens naar Ivanovic.

De Servische verloor nog acht van de elf eerdere ontmoetingen tegen Sharapova, die in 2011 bovendien al eens de beste was in Ohio. Ze pakte dit jaar al de titel in Auckland, Monterrey en Birmingham.

Optimisme over oplossing Gaza neemt af

De Palestijnen zijn 'minder optimistisch' over de indirecte gesprekken met Israël. Dat heeft een Palestijnse onderhandelaar zondag gezegd. Ondertussen begint de tijd te dringen, omdat een staakt-het-vuren maandag afloopt.

Een team van Palestijnse onderhandelaars keerde zondag weer terug naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Leden van het team waren eerder afgereisd naar Qatar en Libanon en andere landen in het Midden-Oosten. Ook de Israëlische afvaardiging is in Caïro voor de hervatting van het overleg.

De verschillen tussen beide partijen zijn volgens de Palestijnse onderhandelaar, die anoniem wil blijven, nog altijd groot en het is nog maar zeer de vraag of voor maandag een akkoord kan worden bereikt. "We zijn minder optimistisch dan eerder."

Een van de grootste struikelblokken is de blokkade van Gaza. Hamas eist dat Israël de blokkade opheft, maar Jeruzalem is dat niet van plan. Israël eist dat er einde komt aan de raketbeschietingen en aanvallen op Israëlische burgers en wil dat Hamas wordt ontwapend. De beweging weigert dat echter.

De partijen onderhandelen sinds vorige week. Doel is een einde te maken aan de oorlog die wordt gevoerd tussen Israël en Gaza.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Tsjechië

Esteve Rabat heeft op het circuit van Brno de Grand Prix van Tsjechië in de Moto2 op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in een saaie race de sterkste en pakte zo zijn vijfde zege van het seizoen.

De start was voor polesitter Rabat, terwijl nummer twee Thomas Lühti enkele plaatsen in moest leveren. Sam Lowes en Sandro Cortese konden daarvan profiteren, net als Mika Kallio. De Finse teamgenoot van Rabat kwam al snel voorbij Cortese en Lowes, maar zijn teamgenoot had al een gat te pakken. In de vijfde ronde kwam Lowes ten val, waardoor de Brit zijn podiumaspiraties moest laten varen.

In de rest van de race viel verder geen enkele actie meer te noteren in de strijd om de podiumposities. Alleen tussen plek vier en vijf was het verschil klein, maar de Zwitsers Lühti en Dominique Aegerter leken weinig zin te hebben in een strijd. Rabat kon de zege pakken, voor Kallio en Cortese.

Holla transfervrij naar Brighton

Danny Holla vervolgt zijn loopbaan in Engeland. De 26-jarige middenvelder heeft een driejarig contract getekend bij Brighton & Hove Albion, meldt de club die uitkomt in de Championship. Hij is na Kemy Agustien de tweede Nederlander bij Brighton, waar voormalig Willem II- en Liverpool-verdediger Sami Hyypiä aan het roer staat.

Holla speelde de afgelopen twee seizoenen voor ADO Den Haag, maar vertrok daar deze zomer transfervrij. Eerder stond hij onder contract bij FC Groningen en speelde hij op huurbasis voor PEC Zwolle en VVV-Venlo. "Danny is een speler die veel ervaring heeft opgedaan in Nederland", laat Hyypiä weten. "Die ervaring kunnen wij goed gebruiken."

Arrestaties Ferguson na ingaan avondklok

De politie in de Amerikaanse stad Ferguson, de voorstad van St. Louis waar het sinds een week onrustig is nadat een politieagent een zwarte tiener had doodgeschoten, heeft zondag zeven mensen opgepakt. Ook werd traangas ingezet. Zaterdagavond werd de noodtoestand afgekondigd en een uitgaansverbod ingesteld.

Volgens politiechef Ron Johnson heeft de politie stevig ingegrepen nadat de avondklok om middernacht was ingegaan. Woedende demonstranten weigerden naar huis te gaan toen het uitgaansverbod van kracht werd, waarna rook- en traangasgranaten werden afgevuurd.

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri, waar Ferguson in ligt, zei zaterdagavond dat betogers vanzelfsprekend het recht hebben om op vreedzame wijze hun geluid te laten horen. Hij wees er echter ook op dat de staat niet toestaat dat wordt geplunderd en dat de veiligheid in gevaar wordt gebracht.

"We moeten eerst zorgen voor veiligheid en deze handhaven. Dit is een test. De ogen van de hele wereld zijn op ons gericht", aldus Nixon. "We zullen niet toestaan dat de kwade zin van enkele personen de goede wil van vele anderen ondermijnt."

Sommigen vrezen echter dat het uitgaansverbod alleen maar tot meer geweld en onrust leidt. "Ik denk dat het besluit om niet toe te staan dat mensen hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen een averechts effect heeft", aldus een inwoner van de stad.

'Christina Aguilera is bevallen'

Christina Aguilera heeft zaterdag haar tweede kindje op de wereld gezet. Dat beweert althans de Amerikaanse entertainmentwebsite Pop Dust, die zegt te hebben gesproken met een goed ingelichte bron. De 33-jarige zangeres zou middels een keizersnede zijn bevallen van een meisje, in ziekenhuis Cedars-Sinai in Los Angeles.

Naar verluidt week verloofde Matt Rutler geen moment van haar zijde en is alles volgens plan verlopen. In februari werd bekend dat Aguilera en Rutler een kindje verwachtten, een week nadat ze bekend hadden gemaakt te gaan trouwen. De zangeres is al eerder getrouwd geweest en hield een zoon over aan dat huwelijk.

Kenia weigert reizigers uit ebolalanden

Reizigers uit landen waar ebola heerst worden vanaf dinsdag niet langer toegelaten tot Kenia. Dat heeft de Keniaanse regering zondag gezegd. Hulpverleners die in Sierra Leone, Guinee en Liberia helpen bij de bestrijding van de ebola-uitbraak krijgen wel de gelegenheid naar huis terug te keren.

Na het besluit van de regering heeft Kenya Airways alle vluchten naar Liberia en Sierra Leone opgeschort. De luchtvaartmaatschappij, een belangrijke speler in West-Afrika, worstelde al langer met de vraag of ze moest blijven vliegen op landen waar ebola slachtoffers heeft gemaakt. Gevreesd wordt dat de ebola-uitbraak overslaat naar Kenia.

Asielzoekers kraken Amsterdamse school

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam al sinds 2012 van locatie naar locatie trekt heeft een nieuw onderkomen gevonden in een school in de Rivierenbuurt. De rechter bepaalde eerder deze week dat de groep voor zondag weg moest zijn uit een pand in het oosten van de stad.

De 'Vluchtschool' aan de Zuidelijke Wandelweg waar de asielzoekers zaterdag hun intrek namen is eigendom van de gemeente. GroenLinks en SP in de hoofdstad willen dat de vluchtelingen mogen blijven zitten tot er structurele opvang is voor vluchtelingen in Amsterdam, zo laten ze zondag weten.

Een woordvoerder van de groep van vele liet zaterdagavond tegenover stadszender AT5 weten dat nog niet bekend is hoelang de groep in de school mag blijven. De asielzoekers hopen daar deze week meer duidelijkheid over te krijgen.

De groep asielzoekers verbleef sinds vorig jaar op meerdere locaties in Amsterdam. Van een tentenkamp in Osdorp gingen ze naar een gekraakte kerk in Amsterdam-West. Daarna zaten ze onder meer in een oude gevangenis, en kantorencomplex en in een garage in de Bijlmer.

Verstappen valt op weg naar zege uit

Max Verstappen heeft op de Nürburgring niet zijn tweede overwinning kunnen boeken. De zestienjarige Nederlander was hard op weg naar de zege, tot hij enkele ronden voor het einde met mechanische problemen tot stilstand kwam.

Verstappen begon de race vanaf de tweede plek, maar nam al heel snel de leiding over van polesitter Tom Blomqvist. Die leiding stond de Nederlander vervolgens niet meer af, tot hij na 20 van de 25 ronden plotseling stil kwam te staan. 

Antonio Giovinazzi kon profiteren en pakte de overwinning, voor Blomqvist en kampioenschapsleider Esteban Ocon. De Fransman breidt zijn voorsprong op Verstappen daardoor uit naar 92 punten. Met nog zeven races te gaan betekent dat dat er nog maximaal 175 punten te pakken zijn. 

Zondagmiddag om 15.25 uur wordt de derde en laatste race op de Nürburgring verreden. Als het team van Verstappen de auto op tijd in orde krijgt start de Nederlander ook in die race vanaf de tweede positie. Als de motor echter vervangen moet worden, moet hij de komende drie races tien plekken inleveren op de startgrid.

Dave Roelvink 'intensief' aan de tand gevoeld

Dave Roelvinks tijd in de cel heeft een grote indruk op hem gemaakt. "Het viel niet mee drie dagen opgesloten te zitten in een kale cel, met alleen een betonnen tafeltje en een plastic matrasje", zegt de zoon van zanger Dries Roelvink zondag in De Telegraaf. "De verhoren waren intensief, maar ik heb steeds vastgehouden aan wat er in mijn ogen echt is gebeurd."

Dave verbleef van donderdag tot en met zaterdag op een politiebureau wegens verdenking van betrokkenheid bij een roof van onder meer juwelen. Dat gebeurde vorige maand tijdens een huisfeest waar hij en zijn vrienden aanwezig waren. Ook zijn vrienden werden opgepakt en zaterdag na verhoor weer vrijgelaten.

De zoon van Dries Roelvink zegt niet te weten wat de anderen hebben gezegd. "Dat maakt me ook niet uit", laat hij weten. "Ik weet dat ik de spullen niet heb gestolen, dat is het belangrijkste."

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Tsjechië

Alexis Masbou heeft in zijn 134e grand prix eindelijk zijn eerste overwinning geboekt. De Fransman, die er al bijna tien jaar bij is, was in een sensationele race de beste tijdens de Grand Prix van Tsjechië op het circuit van Brno.

De start was voor polesitter Álex Márquez en zijn Spaanse landgenoot Isaac Viñales, die echter al snel terugviel tot de achtste plek. Enea Bastianini kende wellicht de beste start van het hele veld. De Italiaan vertrok als negende, maar pakte al in de derde bocht tijdelijk de leiding over. Na een paar ronden leek het veld zich een beetje te vormen, met Márquez, Bastianini, Álex Rins en Jack Miller als voorste mannen.

Na tien ronden bestond de langgerekte kopgroep nog altijd uit maar liefst zeventien rijders. Márquez en Bastianini kregen voorin concurrentie van vooral Masbou en Brad Binder, die beiden zelfs een tijdje de leiding in handen pakten. De grote kopgroep bleef rondenlang bij elkaar, want ook met nog slechts vijf ronden te rijden werd er door veel rijders gevochten voor de podiumplekken.

Drie ronden voor het einde kwam Miller plots opzetten. De Australiër reed lang rond de negende plek, maar kwam in één ronde opzetten naar de tweede positie, kort daarop zelfs gevolgd door de eerste plek. 

Bij het ingaan van de laatste ronde speelde zich wel een erg opmerkelijk tafereel af. Rins passeerde als eerste start/finish en dacht gewonnen te hebben. Pas na enkele seconden juichen bedacht hij zich dat er nog een ronde afgelegd moest worden, maar hij was al teruggevallen buiten de toptien. 

In die slotronde leken Miller en Márquez het uit te vechten voor de zege, maar in de laatste bochten werd het veld nog volledig op haar kop gezet. Masbou kwam plotseling onderdoor en raasde als eerste over de finish, voor Bastianini en Danny Kent, die uit het niks nog naar de derde plek reed. De verschillen waren extreem klein: Nummer zeven Miguel Oliveira gaf minder dan een halve seconde toe op Masbou, terwijl de eerste zestien binnen twee seconden over de streep kwamen.

Paus Franciscus reikt China de hand

Paus Franciscus heeft zondag China de hand gereikt. Hij zei de betrekkingen met het communistische land te willen verbeteren en hij benadrukte nog eens dat de rooms-katholieke kerk niet moet worden gezien als 'veroveraar', maar als een gesprekspartner.

Franciscus deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in Zuid-Korea van zo'n tachtig bisschoppen uit Azië. "In de geest van openheid jegens anderen hoop ik oprecht dat de landen van uw continent waar de Heilige Stoel nog geen volledige banden mee heeft niet zullen twijfelen om - in het belang van eenieder - de dialoog voort te zetten", aldus de paus. "Ik heb het niet alleen over een politieke dialoog, maar over een gebroederlijke dialoog."

Volgens woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi zijn de uitlatingen van de paus een 'teken van goede wil' aan de landen waarmee het Vaticaan geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Naast China zijn dat Noord-Korea, Vietnam, Myanmar, Laos, Bhutan en Brunei. "Het aanbod van de paus voor een dialoog geldt niet alleen voor China, dat natuurlijk het grootste land is, maar voor alle landen."

China verbrak in 1951 de banden met het Vaticaan, nadat de Communistische Partij aan de macht was gekomen en een eigen katholieke kerk stichtte die zich onttrok aan het pauselijk gezag. Het grootste struikelblok in de betrekkingen tussen China en het Vaticaan is dat China zelf zijn bisschoppen benoemt. Ook de diplomatieke banden met Taiwan zijn Beijing een doorn in het oog.

Federer via Raonic naar finale in Cincinnati

Roger Federer strijdt met David Ferrer om de titel bij het masterstoernooi van Cincinnati. In navolging van de Spanjaard plaatste zaterdagavond ook de 33-jarige Federer zich voor de eindstrijd. De Zwitser, als tweede geplaatst, rekende eenvoudig af met Milos Raonic (5) met 6-2 en 6-3.

Federer won in de eerste set al zijn zestien servicepunten en sloeg twee keer toe op de opslag van Raonic. In het tweede bedrijf bood de Canadees iets meer weerstand, maar door een break van Federer in de achtste game was de partij in 68 minuten beslist. Ook in de vijf voorgaande ontmoetingen was de mondiale nummer drie de sterkste.

"Ik speel veel beter dan vorig jaar en kan mij weer vrij bewegen", zei Federer tegen ESPN. "Ik ben blij dat dat is terug te zien in de uitslag. Ik speel met veel meer plezier. Dit is mijn achtste finale van het seizoen, hopelijk win ik er hier nog een." Vorige week legde hij het in de eindstrijd in Toronto af tegen Jo-Wilfried Tsonga.

Federer, die dit jaar de titel pakte in Halle en Dubai, staat voor de zesde keer in de eindstrijd in Ohio. Hij was er in 2005, 2007, 2009, 2010 en 2012 de beste. Ferrer versloeg eerder op de dag Julien Benneteau.

Van Marwijk niet naar Zuid-Korea

Bert van Marwijk gaat niet aan de slag als bondscoach van Zuid-Korea. De gesprekken tussen de voormalig keuzeheer van het Nederlands elftal en de Zuid-Koreaanse voetbalbond zijn stukgelopen, meldden de Aziaten zondag. De 62-jarige Van Marwijk gaf eerder aan interesse in de functie te hebben.

De salariseisen van Van Marwijk en zijn wens om meer tijd in Nederland door te brengen zijn volgens Zuid-Koreaanse media spelbreker. Hij was in beeld als opvolger van Hong Myung-bo, die na het WK in Brazilië ontslag nam. Daar werd Zuid-Korea laatste in een groep met België, Algerije en Rusland.

Van Marwijk had de vijfde Nederlandse bondscoach van Zuid-Korea kunnen worden. Guus Hiddink, Jo Bonfrère, Dick Advocaat en Pim Verbeek waren eerder werkzaam voor het Aziatische land.

Van Marwijk leidde Oranje in 2010 naar de WK-finale, maar vertrok na de deceptie op het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne. Als clubtrainer stond hij aan het roer bij Fortuna Sittard, Feyenoord, Borussia Dortmund en Hamburger SV.

Saturday Night Live grote winnaar Creative Emmy's

Saturday Night Live heeft zaterdag vijf Creative Arts Emmy Awards gewonnen. De sketchshow was daarmee de grote winnaar bij de uitreiking van de Amerikaanse tv-prijzen, een opwarmer voor de prijzenregen van volgende week. Dan worden de Primetime Emmy Awards uitgereikt in de grote categorieën. De Creative Arts Emmy Awards zijn voor de kleinere categorieën.

Saturday Night Live won onder meer in de categorie beste gastacteur dankzij het optreden van Tonight Show-presentator Jimmy Fallon. Daarnaast won het Creative Arts Emmy Awards voor beste kostuums, beste make-up en beste hairstyling. In de laatste twee categorieën klopte Saturday Night Live de van oorsprong Nederlandse talentenjacht The Voice.

De documentaireserie Cosmos: A SpaceTime Odyssey volgde met vier Emmy's, net als Game of Thrones en True Detective. Een andere noemenswaardige winnaar was Uzo Aduba. Ze won in de categorie beste gastactrice voor haar doorbraakrol in de serie Orange is the New Black en gaf een emotionele toespraak. De Creative Arts Emmy Awards werden uitgereikt in Los Angeles.

[EKA] Meucci wint marathontitel, Nederlanders kansloos

Daniele Meucci heeft zich in Zürich gekroond tot beste marathonloper van Europa. De Italiaan liep tactisch een sterke race en bleek uiteindelijk veel te sterk voor de concurrentie. In de landenwedstrijd pakte Rusland het goud, voor Frankrijk en de dolblije Zwitsers. De Nederlanders speelden geen enkele rol van betekenis. Koen Raymaekers was met de 31e plek de eerste Nederlander.

De marathon begon wat anders dan bij de vrouwen, waar er al snel een kleine kopgroep vormde. Bij de mannen bleef het grootste deel van het veld in de eerste kilometers bij elkaar. Na ruim vijf kilometer kwam de eerste aanval op naam van de Pool Marcin Chabowski. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag uit, via 28 seconden na 15 kilometer naar 48 seconden halverwege de marathon.

Ook na het lopen van een halve marathon bleef Chabowski zijn voorsprong uitbreiden, want al snel had de achtervolgende groep liefst 1:11 minuten achterstand. Even na het passeren van het 25 kilometerpunt werd er dan eindelijk wat tempo gemaakt. Dat was vooral te danken aan Viktor Röthlin, de Zwitserse titelverdediger. 

Na ruim dertig kilometer begon Chabowski dan eindelijk tekenen van zwakte te vertonen. Vooral de Italiaan Daniele Meucci liep snel in op de Pool, terwijl Röthlin het achtervolgende groepje moest laten gaan. Chabowski leek overal last van te hebben en verloor razendsnel tijd op Meucci, die hem na 1 uur en 48 minuten voorbijliep. Chabowski viel vervolgens razendsnel terug en gaf er niet veel later de brui aan.

Meucci bleek niet meer te verslaan en liep in stevig tempo door naar de overwinning. De Italiaan passeerde de streep na 2:11,08 uur. Hij had daardoor 52 seconden voorsprong op de Pool Yared Shegumo, die het zilver wist te pakken. Aleksey Reunkov kwam in de laatste kilometers nog sterk opzetten en dat leverde de Rus het brons op. De 39-jarige uittredend kampioen Röthlin kwam in zijn allerlaatste race onder luid gejuich binnen op de vijfde plek.

Oekraïne wil meer hulp EU en NAVO

De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin vraagt de Europese Unie en de NAVO meer te doen voor het land. Behalve politieke zou ook militaire hulp nodig zijn om de situatie in het oosten van het land onder controle te krijgen. Dat zegt Klimkin zondag in een vraaggesprek met de radiozender Deutschlandfunk.

"We hebben militaire hulp nodig. Want met die hulp zou het voor onze troepen gemakkelijker zijn om ter plaatse op te treden", aldus Klimkin. Toch is volgens de bewindsman op dit moment vooral politieke hulp belangrijk.

Oekraïne zal de situatie in het oosten van het land hoe dan ook onder controle krijgen, benadrukte de bewindsman. "Uiteindelijk gaat het niet om het militaire offensief. Het gaat om het zwijgen van de wapens. Het gaat om een vreedzame oplossing." De pro-Russische separatisten weigeren volgens Klimkin echter overleg. "Ze willen niet praten."

De EU zou Oekraïne meer moeten helpen bij het doorvoeren van hervormingen. De NAVO zou moeten helpen bij het hervormen van de Oekraïense strijdkrachten, maar ook bij terrorismebestrijding en cybersecurity. Een lidmaatschap van de NAVO is volgens hem op dit moment niet aan de orde.

De EU en de NAVO zouden bij zichzelf te rade moeten gaan wat ze moeten doen als een partij alle regels en beloften aan zijn laars lapt. Dat deed Rusland volgens Klimkin bij de annexatie van de Krim eerder dit jaar. maar ook nu in de oostelijke Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk.

In de praktijk voert Rusland volgens Klimkin een oorlog tegen Oekraïne. "Als men dan zegt: daar valt niet veel aan te doen, leidt dat toch tot de vraag hoe je dan nog kunt worden gezien als een partner die zijn verantwoordelijkheid neemt."

Timmermans favoriete bewindsman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is de populairste bewindsman van het kabinet. De PvdA-politicus krijgt van de kiezer een 6,1, zo blijkt zondag uit de peiling van Maurice de Hond. Hij steekt daarmee zijn partijgenoot op Financiën Jeroen Dijsselbloem voorbij. Twee maanden geleden scoorde Timmermans nog een 4,9.

Ook premier Mark Rutte (VVD) doet het beter in de peiling van De Hond. Hij stijgt van een 4,5 naar een 5. Een oorzaak voor de verschuiving noemt De Hond niet, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de betere rapportcijfers komen door het publieke optreden van Timmermans en Rutte na de ramp met de MH17.

Ten opzichte van augustus vorig jaar is de waardering voor het hele kabinet overigens gestegen. Alleen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) krijgt een lager cijfer. Hij staat nu op een 4,2. Vorig jaar was dat nog een 4,4.

Ook hopen meer mensen dan eerst dat het kabinet-Rutte 2 de rit uitzit. In juni hoopte 39 procent van de kiezers dat nog. Inmiddels zou 46 procent van de kiezers niet graag zien dat het PvdA-VVD-kabinet struikelt.

Bij het aantal zetels zet de stijging van regeringspartijen VVD en de PvdA door. De VVD staat deze week op 28 zetels, de PvdA op 15. Twee weken geleden kwamen beide partijen een zetel lager uit. VVD en PvdA hebben samen bij De Hond nu zes zetels meer dan vijf weken geleden. Grootste verliezer op een maand tijd is D66. De partij verliest vier zetels en komt uit op 22 zetels.

Kat terroriseert gezin

In de Amerikaanse staat Californië heeft een agressieve en levensgevaarlijke felis catus urenlang een moeder en dochter in gijzeling gehouden. Slechts in de slaapkamer leken ze veilig voor het kattengeweld. In opperste paniek werd het alarmnummer gebeld.

De dierenambulance had geen dienst, dus moesten er vier dienders aan te pas komen om het stel te ontzetten. De dochter werd 's nachts aangevallen door de kat, toen zij de wc probeerde te bereiken. Wanneer moeder en dochter de slaapkamerdeur op een kiertje zetten, viel –naar eigen zeggen- het zwart/witte monster hen aan.

De politieagenten konden van een buurvrouw een extra wapen lenen toen zij aan hun queeste begonnen. De deur naar een veronderstelde hel werd geopend en al snel stonden zij oog in oog met het beest zelf. De kat leek totaal niet onder de indruk van de koene bevrijders. Doodgemoedereerd liep het dier op zijn dooie akkertje naar de overkant van de straat, waardoor een toeschouwer van het tafereel niet de indruk zou hebben dat het moedige gedrag van de agenten ook maar enige invloed op het gedrag van de kat zou hebben gehad.

Cuppy, zoals de hellekat heet, woont al veertien jaar bij het gezin. Af en toe is het diertje een beetje opvliegerig. Bijvoorbeeld wanneer er een hond (met een d) voorbij loopt.

 


Een kat die niet voor de poes is...

[jOS] Gemengd estafettezwemmers als derde naar finale

De Nederlandse zwemploeg heeft zich tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing overtuigend geplaatst voor de finale van de gemengde 4x100 meter vrije slag. Kyle Stolk, Laurent Bams, Kim Busch en Robin Neumann zwommen met een tijd van 3:34,43 minuten naar de winst in hun heat. 

In de andere heats lieten alleen China en Brazilië een snellere tijd noteren. Met 3:29,36 lijkt China de topfavoriet om even na 12.45 uur Nederlandse tijd het goud te pakken. 

Bams en Maaike de Waard wisten zich eerder al te plaatsen voor de halve finales op de 100 meter rugslag. Bams kwam met 56,47 seconden tot de elfde tijd, terwijl De Waard met 1:02,33 de vijfde tijd liet noteren bij de vrouwen. Neumann (100 meter rugslag) en Esmee Bos (200 meter wisselslag) haalden de halve finales niet.

Schilderswijk is IS-radicalen zat

Voor de verandering een keertje een positief geluid uit de Haagse Schilderswijk: veel jongeren voelen zich misbruikt door de relikneuzen die openlijk sympathiseren met de IS. Ze zijn van mening dat justitie deze radicalen snoeihard zou moeten aanpakken.

"Opgeflikkerd uit onze Schilderswijk, anders gaan er koppen met baarden rollen", zegt Brahim met veel gevoel voor ironie. Volgens de 34-jarige moslim gaat het ontspoorde figuren en niet om moslims. "Ik heb ze gevraagd welke moskee ze bezoeken. Maar daar komen ze dus nooit. Ze halen hun kennis van internet en komen bijeen in buurtparken. De Haagse moskeeën weigeren hen terecht de toegang. Ze laten zich leiden door obscure filmpjes, waarin alleen maar haat wordt gepredikt"

Bewoners van de wijk denken dat er zich ongeveer honderd IS-sympathisanten in de wijk bevinden. Ze worden fijntjes vergeleken met jongeren uit Volendam en Urk. "Drugsproblemen en drankgebruik. Ze hebben alles gedaan wat God heeft verboden. Net als de leider van de Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi die nu doet alsof hij strenggelovig is. Ook hij had een ontspoorde jeugd", aldus de 46-jarige Ali Tiryaki.

Veel jongeren voelen zich in de maling genomen door de radicalen. "Ze zijn vooraf door de wijk gelopen met een oproep om voor het lot van Palestijnen te komen demonstreren. We zijn misbruikt. Het was geen protest voor Gaza, maar een IS-protest. Kinderen die van toeten noch blazen weten, kregen een vlag in hun handen en riepen Allâhu akbar"

Ook een Koerdische winkelier is het spuugzat. De ramen van zijn winkel zijn ingegooid, waarschijnlijk omdat hij de euvele moed had drank te verkopen. "Ik ben veertien jaar geleden als Koerd gevlucht uit Irak. Nu ben ik in Nederland en krijg ik te maken met dezelfde fundamentalisten. Niemand die me beschermt. Nederland zou hard moeten ingrijpen, voordat het hier helemaal uit de hand loopt".

Sociaal Lowlands

Lowlands: socialer dan dat wordt het niet. Een complete stad waar het al snel ons-kent-ons wordt. Iedereen zegt hoi, buren helpen elkaar een handje op de camping en mensen halen wat te drinken voor elkaar. Kán het nog wel socialer? Nedap dacht van wel en introduceerde vorig jaar de polsbandjes met RFID-chip. Wat is hier allemaal mee mogelijk en voornamelijk: wat schiet je er mee op? Het is gewoon leuk. Haast iedereen op Lowlands wilde inchecken of een opdracht uit de 'bucket list' halen en dit vast laten leggen. Nedap kan makkelijk deze technologie verder ontwikkelen, want er is duidelijk vraag naar. En nu heb je eindelijk de kans om thuis antwoord te geven op die ene vraag: wat heb je eigenlijk gezien?

Lowlands gaat laatste dag in

De derde en laatste dag van Lowlands begint zondag klassiek met een optreden van het Radio Filharmonisch Orkest. Maar dan wel klassiek om op te dansen, belooft de organisatie. De 100 orkestleden maken de festivalgangers wakker met onder meer mambo's en bolero's uit het oeuvre van componisten als Bernstein, Ravel, Ginastera en Abreu.

Voor hiphopliefhebbers bijt Snoop Dogg aka Snoop Lion het spits af in de grootste tent: de Alpha. Hij was 5 jaar geleden ook al op het driedaagse muziekfestival bij Biddinghuizen en speelt dit keer een mix van reggaenummers afgewisseld met hiphophits. Later op de dag staan nog optredens gepland van onder anderen Blaudzun, Gogol Bordello, Portishead, Skrillex en Typhoon. Queens Of The Stone Age is de grote afsluiter zondagavond, al kunnen de bezoekers daarna nog tot diep in de nacht door dansen.

Het maatschappelijk-politieke programma Llowgenda heeft zondag onder anderen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher te gast. Liefhebbers van theater kunnen terecht bij optredens van bijvoorbeeld The Ashton Brothers.

Lowlands gaat laatste dag in
Lowlands gaat laatste dag in (Foto: ANP)

Telers op zoek naar nieuwe afzetmarkten

Telers die worden getroffen door de Russische importsancties, zijn hard aan het werk om alsnog afzetmarkten te vinden voor de waar die eigenlijk voor Rusland was bestemd. Hoe lastig de omstandigheden ook zijn, men zit niet stil en zoekt naar oplossingen, zo blijkt uit een rondgang door het ANP.

"Je kijkt bijvoorbeeld of je een ander product kan gaan telen. Je probeert wegen te zoeken. Je bent toch een ondernemer", zegt groentekweker Leon Duijvestijn uit 's Gravenzande. Hij oogstte vanwege de boycot afgelopen week maar zo'n 20.000 kroppen krulandijvie, tegen 40.000 in een normale week.

Als de sancties lang aanhouden rekent Duijvestijn op rode cijfers in zijn boekhouding. Maar door de kosten iets omlaag te brengen, bijvoorbeeld door minder nieuwe planten te bestellen, kan hij het nog wel een tijd uitzingen.

Voor Fruitpartners Blom uit Deil pakt de Russische ban wel 'dramatisch' uit. Het bedrijf dat appels en peren teelt en sorteert, is voor ruim vijftig procent van de omzet afhankelijk van de Russische markt. Een lang aanhoudende boycot betekent hier wellicht het einde van de onderneming.

Directeur Aart Blom belt nu veel supermarkten en handelaren af, of zij niet wat extra fruit van hem willen afnemen. Het is erg lastig omdat veel klanten vastzitten aan contracten met leveranciers. En de prijzen dalen door overaanbod. Maar het alternatief is dat de appels en peren voor een paar cent per stuk aan de industrie worden verkocht om tot moes of sap geperst te worden, en dat levert nog minder op.

Fruitbedrijf Pronk uit Zwaagdijk, waarvan twee tiende van de perenoogst bestemd was voor Rusland, heeft de hoop gevestigd op verre markten als China. Nederland heeft recent afspraken gemaakt waardoor daar voor het eerst ook peren naartoe kunnen worden verscheept. Daar zijn veel regels aan verbonden en het is waarschijnlijk ook niet genoeg om alles te compenseren. Maar het is een begin. En de peren kunnen altijd nog even in de koelcel worden gelegd.

Supermarkten en belangenorganisaties proberen het te veel aan fruit en groente momenteel extra te promoten bij de consument. En in Den Haag en Brussel werken politici aan steunmaatregelen om de zwaarst getroffen bedrijven te hulp te komen. Het CBS becijferde vrijdag dat maar enkele tientallen van de circa 4000 Nederlandse exporteurs naar Rusland echt hard worden geraakt door de boycotactie.

Telers op zoek naar nieuwe afzetmarkten
Telers op zoek naar nieuwe afzetmarkten (Foto: ANP)

Dove marathonkampioen (31) overleden tijdens training

De Keniaanse atleet Edwin Kipkosgei Kipchumba is in eigen land overleden nadat hij tijdens een training in elkaar is gestort. Kipchumba, die slechts 31 jaar oud was, maakte furore op de Deaflympics in 2005.

Op de Olympische Spelen voor dove sporters pakte hij in Melbourne goud op de marathon. Daarnaast pakte Kipchumba in 2005 brons op de 3000 meter steeplechase en de 800 en 5000 meter. 

Volgens berichten was Kipchumba rond het bekende hardloopcentrum Eldoret aan het trainen met onder meer Wilson Chebet, dit jaar nog tweede in de marathon van Boston. Volgens de voorzitter van de Keniaanse atletiekbond ging alles goed, tot hij na 12 kilometer plotseling naar de kant van de weg liep en in elkaar zakte, waarna hij niet meer bijkwam.

Rotterdamse peuter aangereden bij oversteken

Een 2-jarig jongetje uit Rotterdam heeft zaterdagavond een ernstige beenbreuk opgelopen toen hij plotseling een straat in die stad overstak. De 18-jarige bestuurder van een auto kon volgens de politie niet meer uitwijken toen de jongen plots tussen twee auto's door de straat op liep.

Het ongeval gebeurde aan de Bergstraat, in de wijk Oude Noorden. Een traumahelikopter werd ingeschakeld voor de eerste medische zorg. Het slachtoffer is vervolgens met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.

15 mld liter afvalwater verontreinigt British Columbia

Imperial Metal Corp heeft er voor gezorgd dat er zo'n 15 miljard liter aan verontreinigd afval water en slib van de goud en kopermijnen in de schone waterwegen van British Columbia terecht is gekomen. Het afval zou giftige stoffen en zware metalen bevatten.

De executive van de verantwoordelijke Imperials Metal Corp zegt zelf dat het wel meevalt en dat hij er zelf uit zou drinken. Het water is vooral van belang omdat er een grote zalmpopulatie doorheen trekt. De provincie heeft laten weten op meerdere locaties tests te hebben gedaan en dat ze het gebruik van water uit de waterwegen weer hebben vrijgegeven.

'Duitsland luistert per ongeluk politici af'

Duitse inlichtingendiensten luisteren niet bewust politici van bevriende staten af. Het kan wel voorkomen dat er per ongeluk telefoongesprekken worden afgeluisterd, omdat de politici naar een crisisgebied afreizen dat Duitsland in de gaten houdt. Dat zei CDU-politicus Patrick Sensburg in een interview met persbureau DPA.

Zaterdag meldden Duitse media dat de Duitse dienst BND vorig jaar een telefoongesprek van de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken heeft afgeluisterd. In 2012 was ook zijn voorganger Hillary Clinton per ongeluk afgeluisterd. "In dat soort gevallen worden de inlichtingen niet geëvalueerd en niet geanalyseerd", aldus Sensburg.

Hilversum verwacht grote toeloop herdenking

Hilversum verwacht zondagmiddag grote drukte bij een stille tocht met aansluitend een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij de crash, zondag precies een maand geleden, kwamen 15 Hilversummers om het leven. Volgens de gemeente gaat het om drie complete gezinnen, een echtpaar en een jongen.

De stille tocht is georganiseerd door particulieren en begint op het Laapersveld om 13.30 uur. De organisatie verzoekt deelnemers om in het wit gekleed te gaan. Aan het begin van de tocht worden witte ballonnen opgelaten.

Drie kwartier later arriveert de stoet bij de Sint-Vituskerk, waar om 15.00 uur de herdenking begint. Tijdens de bijeenkomst spreekt een aantal nabestaanden. Ook namens scholen, sportclubs en werkgevers wordt iets gezegd. Het Groot Omroepkoor zingt en harpiste Lavinia Meijer treedt op. De herdenking duurt ongeveer 5 kwartier en eindigt met het leggen van witte bloemen bij foto's van de slachtoffers.

De Sint-Vituskerk telt honderden plaatsen. Die zijn in eerste instantie voor naasten, vrienden en bekenden van de slachtoffers, maar iedereen is welkom. Als de kerk vol is, kan de bijeenkomst op grote schermen buiten worden gevolgd.

Oekraïne accepteert goederen Russisch hulpkonvooi

Oekraïne heeft de lading van de 262 Russische vrachtwagens die sinds vrijdag aan de Oekraïense grens staan erkend als hulpgoederen. Dat blijkt uit een verklaring van de regering van het land. De hulpgoederen voor de belegerde stad Loehansk worden van de Russen overgenomen door het Rode Kruis.

De Oekraïense regering zegt dat het Rode Kruis heeft gemeld dat de hulpgoederen onder meer water, zout, rijst en boekweit omvatten, maar ook medicijnen, slaapzakken en generatoren. In totaal gaat het om ruim 1856 ton. Ook de Oekraïense regering zelf stuurde hulpgoederen naar het oosten van het land, waar het leger en pro-Russische separatisten vechten om de macht.

Het Rode Kruis liet zaterdag weten dat vijf van haar medewerkers al bij het Russische konvooi waren. Nog eens vijftien Rode Kruis-medewerkers zouden onderweg zijn. De organisatie eist van alle betrokken partijen garanties voor de veiligheid voordat ze aan de slag gaat met het vervoer en het uitdelen van de hulpgoederen.

De vrachtwagens, die deze week vertrokken uit Moskou, staan al enkele dagen vlak bij de Oekraïense grens in de regio Rostov. Oekraïne wantrouwt het aanbod en is bang dat het konvooi wordt gebruikt als aanleiding of dekmantel voor een militaire invasie.

[jOS] Zesde plek voor triatlete Nuyes

Kirsten Nuyes heeft zondag tijdens de Jeugd Olympische Spelen de zesde plek behaald op de triatlon. De zestienjarige Brabantse was de eerste sporter die voor Nederland in een finale in actie kwam in Nanjing, waar de Spelen zondag definitief van start zijn gegaan.

Nuyes legde de 750 meter zwemmen af in 10:30 minuten, goed voor de veertiende tussentijd. De twintig kilometer wielrennen ging een stuk beter: Slechts drie vrouwen waren sneller dan de 31:18 minuten die Nuyes nodig had. Door haar goede optreden op de fiets kwam ze in de groep achtervolgers terecht. De Australische Brittany Dutton was de enige die daarvoor reed.

Ook bij het hardlopen - twee rondes van 2,5 kilometer - was Dutton een klasse apart. Daarachter moest Nuyes lossen uit de groep medaillekandidaten, maar ze kwam uiteindelijk als zesde over de streep. Stephanie Jenks uit de VS pakte zilver, voor de Française Emilie Morier.

De Australische Brittany Dutton is de beste en pakt het eerste goud van Nanjing 2014 (Foto: Getty)

Akkoord over inspectie Russisch konvooi

Rusland en Oekraïne hebben zaterdag een akkoord bereikt over de inspectie van het Russische hulpkonvooi dat Oekraïne wil binnenrijden. Na uren van onderhandelingen tussen douanefunctionarissen werden beide partijen het eens over de voorwaarden, zei Pascal Cuttat, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Rusland.

"De uitdaging is dat we absoluut veiligheidsgaranties van alle betrokken partijen nodig hebben voordat we in beweging kunnen komen", zei Cuttat, daaraan toevoegend dat nog onduidelijk is hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen. Het wachten is nu op toestemming van de Oekraïense regering op het formele verzoek om de lading te kunnen controleren.

Zo'n tweehonderd vrachtwagens staan sinds donderdag op ongeveer dertig kilometer van de Oost-Oekraïense grens te wachten tot ze hun naar eigen zeggen humanitaire lading naar door het conflict tussen Oekraïne en separatisten getroffen burgers kunnen brengen. Het is de bedoeling dat het Rode Kruis de hulpgoederen gaat distribueren.

Oekraïense functionarissen vermoeden dat Rusland het konvooi misbruikt om militaire steun naar de rebellen te vervoeren. De lading moet worden gecontroleerd in het Russische grensplaatsje Donetsk, zei Cuttat, ongeveer tweehonderd kilometer van de Oekraïense stad met dezelfde naam.

Assyrische PvdA'ers willen actie van Timmermans

Nu de regering heeft aangegeven dat de Islamitische Staat (IS) vermoedelijk genocide pleegt in Irak is zij verplicht te handelen. Dat schrijven vier Assyrische PvdA'ers die sinds vrijdag in hongerstaking zijn in een open brief aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Drie van hen waren raadslid in Enschede of Hengelo en een van hen, Attuya Gamri, is momenteel Statenlid voor de PvdA in Noord-Holland.

Het viertal schrijft blij te zijn dat de regering heeft aangegeven dat IS vermoedelijk genocide pleegt. "Aan de ene kant zijn wij hier erg blij mee maar aan de andere kant baart het ons zorgen omdat Timmermans dit niet overtuigend heeft gezegd." Volgens de Assyriërs mag niet worden getwijfeld of sprake is van genocide. "Het raakt ons immens als wij twijfel voelen bij Timmermans."

De vier wijzen erop dat de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron en de Verenigde Naties dit woord ook gebruiken 'voor wat nu met Assyriërs en andere minderheden in Irak gebeurt'. De PvdA'ers willen nu weten wat de regering nu gaat doen. "Hoe gaat u de slachtoffers van de etnische zuivering helpen?"

Timmermans schreef vrijdag dat het vermoeden van 'zeer ernstige misdrijven' noodzaakt tot het voorkomen van verdere escalatie en het bieden van hulp. Eerder werd al duidelijk dat Nederland parachutes, voedsel en dekens levert voor het droppen van hulpgoederen boven Irak. Ook heeft het kabinet steun uitgesproken voor acties van de Verenigde Staten en andere landen om gevluchte minderheden te beschermen. Er gaan ook stemmen op om meer te doen, maar er zijn nog geen concrete plannen.

Met de hongerstaking, die in Enschede wordt gehouden, wil de Assyrische gemeenschap de druk verhogen om in te grijpen.

[EKA] Hugo van den Broek niet op marathon

Atleet Hugo van den Broek moet de marathon bij het EK in Zürich laten schieten. Hij heeft een beenblessure en het zou onverantwoord zijn om zondagochtend van start te gaan, laat de Atletiekunie zaterdag weten.

Door het afhaken van Van den Broek bestaat de Nederlandse eqipe nog uit drie man: Olfert Molenhuis, Koen Raymaekers en Ronald Schröer. Ook een goede positie in het landenklassement wordt nu moeilijker. Daarvoor gelden de tijden van de eerste drie gefinishte lopers per land. De Oranjemannen moeten nu alle drie de wedstrijd uitlopen.

Ferrer ten koste van Benneteau in finale Cincinnati

David Ferrer heeft zaterdag ten koste van Julien Benneteau de finale van het masterstoernooi in Cincinnati bereikt. De Spaanse nummer zes van de plaatsingslijst versloeg zijn Franse opponent met 6-3 en 6-2. In de finale wacht de winnaar van het duel tussen Milos Raonic en Roger Federer.

Ferrer had slechts 72 minuten nodig om zijn overwinning te boeken. Hij brak zijn tegenstander vier keer in tien breakkansen. De enige breakmogelijkheid van Benneteau kwam aan het begin van de wedstrijd, maar die liet de Fransman onbenut.

'Ebolabesmetting in Alicante'

In de Spaanse stad Alicante is een Nigeriaan opgenomen die mogelijk besmet is met het dodelijk ebolavirus. Volgens Spaanse media zaterdag is de man overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis en zit hij in quarantaine.

De man zou symptomen hebben die overeenkomen met de ziekteverschijnselen van ebola zoals koorts en overgeven. Hij was samen met zijn zus. Zij zou niet ziek zijn.

De Spaanse overheid heeft een speciaal ebolaprotocol in werking gesteld.

'Mogelijke ebolabesmetting in Alicante'
'Mogelijke ebolabesmetting in Alicante' (Foto: ANP)

Huizen Schilderswijk ontruimd na brand

Veertig huizen in de Haagse Schilderswijk zijn zaterdagavond ontruimd geweest vanwege een brand in een parkeergarage. In de garage zijn twee auto's uitgebrand. Veel andere auto's hebben rook- en roetschade. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus de brandweer.

De brandweer kreeg een telefoontje van een buurtbewoner die zei dat er rook uit de meterkast kwam. Bij aankomst bleek dat er brand was uitgebroken in de onderliggende garage. Uit voorzorg zijn de woningen om de garage heen ontruimd. De brandweer heeft het vuur onder controle.

Burgemeester Jozias van Aartsen kwam op het incident af en maakte een praatje met de bewoners.

Huizen Haagse Schilderswijk ontruimd na brand
Huizen Haagse Schilderswijk ontruimd na brand (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.