Timmermans favoriete bewindsman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is de populairste bewindsman van het kabinet. De PvdA-politicus krijgt van de kiezer een 6,1, zo blijkt zondag uit de peiling van Maurice de Hond. Hij steekt daarmee zijn partijgenoot op Financiën Jeroen Dijsselbloem voorbij. Twee maanden geleden scoorde Timmermans nog een 4,9.

Ook premier Mark Rutte (VVD) doet het beter in de peiling van De Hond. Hij stijgt van een 4,5 naar een 5. Een oorzaak voor de verschuiving noemt De Hond niet, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de betere rapportcijfers komen door het publieke optreden van Timmermans en Rutte na de ramp met de MH17.

Ten opzichte van augustus vorig jaar is de waardering voor het hele kabinet overigens gestegen. Alleen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) krijgt een lager cijfer. Hij staat nu op een 4,2. Vorig jaar was dat nog een 4,4.

Ook hopen meer mensen dan eerst dat het kabinet-Rutte 2 de rit uitzit. In juni hoopte 39 procent van de kiezers dat nog. Inmiddels zou 46 procent van de kiezers niet graag zien dat het PvdA-VVD-kabinet struikelt.

Bij het aantal zetels zet de stijging van regeringspartijen VVD en de PvdA door. De VVD staat deze week op 28 zetels, de PvdA op 15. Twee weken geleden kwamen beide partijen een zetel lager uit. VVD en PvdA hebben samen bij De Hond nu zes zetels meer dan vijf weken geleden. Grootste verliezer op een maand tijd is D66. De partij verliest vier zetels en komt uit op 22 zetels.