[EKA] Meucci wint marathontitel, Nederlanders kansloos

Daniele Meucci heeft zich in Zürich gekroond tot beste marathonloper van Europa. De Italiaan liep tactisch een sterke race en bleek uiteindelijk veel te sterk voor de concurrentie. In de landenwedstrijd pakte Rusland het goud, voor Frankrijk en de dolblije Zwitsers. De Nederlanders speelden geen enkele rol van betekenis. Koen Raymaekers was met de 31e plek de eerste Nederlander.

De marathon begon wat anders dan bij de vrouwen, waar er al snel een kleine kopgroep vormde. Bij de mannen bleef het grootste deel van het veld in de eerste kilometers bij elkaar. Na ruim vijf kilometer kwam de eerste aanval op naam van de Pool Marcin Chabowski. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag uit, via 28 seconden na 15 kilometer naar 48 seconden halverwege de marathon.

Ook na het lopen van een halve marathon bleef Chabowski zijn voorsprong uitbreiden, want al snel had de achtervolgende groep liefst 1:11 minuten achterstand. Even na het passeren van het 25 kilometerpunt werd er dan eindelijk wat tempo gemaakt. Dat was vooral te danken aan Viktor Röthlin, de Zwitserse titelverdediger. 

Na ruim dertig kilometer begon Chabowski dan eindelijk tekenen van zwakte te vertonen. Vooral de Italiaan Daniele Meucci liep snel in op de Pool, terwijl Röthlin het achtervolgende groepje moest laten gaan. Chabowski leek overal last van te hebben en verloor razendsnel tijd op Meucci, die hem na 1 uur en 48 minuten voorbijliep. Chabowski viel vervolgens razendsnel terug en gaf er niet veel later de brui aan.

Meucci bleek niet meer te verslaan en liep in stevig tempo door naar de overwinning. De Italiaan passeerde de streep na 2:11,08 uur. Hij had daardoor 52 seconden voorsprong op de Pool Yared Shegumo, die het zilver wist te pakken. Aleksey Reunkov kwam in de laatste kilometers nog sterk opzetten en dat leverde de Rus het brons op. De 39-jarige uittredend kampioen Röthlin kwam in zijn allerlaatste race onder luid gejuich binnen op de vijfde plek.