[EKA] Farah pakt tweede gouden medaille

heywoodu

Mo Farah heeft in Zürich opnieuw een Europese titel toegevoegd aan zijn indrukwekkende palmares. De Brit was dit keer veruit de beste op de 5000 meter, nadat hij eerder in Zürich al de 10 kilometer won.

Het tempo in de wedstrijd werd bijzonder laag gehouden, wat voor Farah alleen maar in het voordeel werkte. Anderhalve ronde voor het einde werd er voor het eerst aangevallen. De Azeri Hayle Ibrahimov zette een versnelling in, maar Farah kon zonder moeite pareren.

Met één ronde te gaan kwam dan de verwachte aanval van Farah, die alleen door Ibrahimov gevolgd kon worden. De slotronde van Farah, 52,23 seconden, was veel te snel voor Ibrahimov, die ruim moest buigen maar wel zilver pakte. De winnende tijd van Farah, 14:05,82 minuten, was de langzaamste winnende tijd op een EK sinds 1946. 

Farah komt over de finish met zijn kenmerkende 'Mobot' (Foto: Getty)

Bij het kogelstoten voor de vrouwen ging de titel zoals verwacht naar de Duitse Christina Schwanitz. Vier van de vijf geldige worpen van Schwanitz zouden genoeg zijn geweest voor de titel, uiteindelijk werd het 19,90 meter. Yevgeniya Kolodko uit Rusland pakte met 19,39 het verwachte zilver, terwijl Anita Márton met een Hongaars record van 19,04 meter het brons kreeg omgehangen.

Ook op de steeplechase ging het goud naar de Duitse vrouwen. Dit keer was het Antje Möldner-Schmidt, die nadat ze enkele jaren geleden kanker overleefde eindelijk haar eerste titel pakte. Ze rekende in de eindsprint af met de Zweedse favoriete Charlotta Fougberg, Diana Martín bracht het brons naar Spanje.