Moskou nerveus om Siberisch separatisme

In het kader van 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet', lijkt de Russische regering in Moskou niet bepaald gelukkig met een voor deze zondag geplande mars in Siberië. 

De demonstranten die in de 'Mars voor de Federalisatie van Siberië' mee willen lopen in de stad Novosibirsk roepen op tot meer Siberisch zelfbestuur. Dit tot ongenoegen van het Kremlin.

Veel webpagina's die aan de actie gelieerd zijn, geven een 404-error. Zeker zeventien sites die nieuws over de protestmars meldden zijn offline gehaald door de Russische autoriteiten.

Zelfs de Russische BBC-website is bedreigd met het eruit trekken van de stekker. Daarop zegde de BBC de Russische regering toe om flink te knippen in het interview met organisator Artyom Loskoetov.

Wel weigerde de BBC om het artikel volledig offline te halen. Volgens de door het Kremlin bestierde krant Izvestia werd daarop gedreigd om ook BBC.ru offline te halen als er niet volledig aan de bevelen tot censuur wordt voldaan.

De protestmars is door lokale politici officieel verboden; of de mars echter alsnog doorgang vindt is niet bekend. Met een bevolking die voor 85 procent achter Poetin staat waren er naar verwachting sowieso niet veel mensen op komen dagen.