Optimisme over oplossing Gaza neemt af

De Palestijnen zijn 'minder optimistisch' over de indirecte gesprekken met Israël. Dat heeft een Palestijnse onderhandelaar zondag gezegd. Ondertussen begint de tijd te dringen, omdat een staakt-het-vuren maandag afloopt.

Een team van Palestijnse onderhandelaars keerde zondag weer terug naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Leden van het team waren eerder afgereisd naar Qatar en Libanon en andere landen in het Midden-Oosten. Ook de Israëlische afvaardiging is in Caïro voor de hervatting van het overleg.

De verschillen tussen beide partijen zijn volgens de Palestijnse onderhandelaar, die anoniem wil blijven, nog altijd groot en het is nog maar zeer de vraag of voor maandag een akkoord kan worden bereikt. "We zijn minder optimistisch dan eerder."

Een van de grootste struikelblokken is de blokkade van Gaza. Hamas eist dat Israël de blokkade opheft, maar Jeruzalem is dat niet van plan. Israël eist dat er einde komt aan de raketbeschietingen en aanvallen op Israëlische burgers en wil dat Hamas wordt ontwapend. De beweging weigert dat echter.

De partijen onderhandelen sinds vorige week. Doel is een einde te maken aan de oorlog die wordt gevoerd tussen Israël en Gaza.