Arrestaties Ferguson na ingaan avondklok

De politie in de Amerikaanse stad Ferguson, de voorstad van St. Louis waar het sinds een week onrustig is nadat een politieagent een zwarte tiener had doodgeschoten, heeft zondag zeven mensen opgepakt. Ook werd traangas ingezet. Zaterdagavond werd de noodtoestand afgekondigd en een uitgaansverbod ingesteld.

Volgens politiechef Ron Johnson heeft de politie stevig ingegrepen nadat de avondklok om middernacht was ingegaan. Woedende demonstranten weigerden naar huis te gaan toen het uitgaansverbod van kracht werd, waarna rook- en traangasgranaten werden afgevuurd.

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri, waar Ferguson in ligt, zei zaterdagavond dat betogers vanzelfsprekend het recht hebben om op vreedzame wijze hun geluid te laten horen. Hij wees er echter ook op dat de staat niet toestaat dat wordt geplunderd en dat de veiligheid in gevaar wordt gebracht.

"We moeten eerst zorgen voor veiligheid en deze handhaven. Dit is een test. De ogen van de hele wereld zijn op ons gericht", aldus Nixon. "We zullen niet toestaan dat de kwade zin van enkele personen de goede wil van vele anderen ondermijnt."

Sommigen vrezen echter dat het uitgaansverbod alleen maar tot meer geweld en onrust leidt. "Ik denk dat het besluit om niet toe te staan dat mensen hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen een averechts effect heeft", aldus een inwoner van de stad.