Oekra´ne accepteert goederen Russisch hulpkonvooi

Oekraïne heeft de lading van de 262 Russische vrachtwagens die sinds vrijdag aan de Oekraïense grens staan erkend als hulpgoederen. Dat blijkt uit een verklaring van de regering van het land. De hulpgoederen voor de belegerde stad Loehansk worden van de Russen overgenomen door het Rode Kruis.

De Oekraïense regering zegt dat het Rode Kruis heeft gemeld dat de hulpgoederen onder meer water, zout, rijst en boekweit omvatten, maar ook medicijnen, slaapzakken en generatoren. In totaal gaat het om ruim 1856 ton. Ook de Oekraïense regering zelf stuurde hulpgoederen naar het oosten van het land, waar het leger en pro-Russische separatisten vechten om de macht.

Het Rode Kruis liet zaterdag weten dat vijf van haar medewerkers al bij het Russische konvooi waren. Nog eens vijftien Rode Kruis-medewerkers zouden onderweg zijn. De organisatie eist van alle betrokken partijen garanties voor de veiligheid voordat ze aan de slag gaat met het vervoer en het uitdelen van de hulpgoederen.

De vrachtwagens, die deze week vertrokken uit Moskou, staan al enkele dagen vlak bij de Oekraïense grens in de regio Rostov. Oekraïne wantrouwt het aanbod en is bang dat het konvooi wordt gebruikt als aanleiding of dekmantel voor een militaire invasie.