FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 augustus 2014

Bloodborne, wat we tot nu toe weten

Op Gamescom afgelopen week was Bloodborne één van de grote namen. Naast een veelbelovende trailer en enkele mededelingen over de gameplay, was de game ook op de vloer te spelen. Gelukkig zijn meerdere mensen zo vrij geweest om hun gameplaytijd op te nemen. Kortom, tijd voor een resumé.

In de het onderstaande filmpje zien we zo'n anderhalve minuut Bloodborne-actie. Er zijn ontzettend veel elementen te zien die herkenbaar zullen zijn voor mensen die bekend zijn met de Souls-franchise.

Wat meteen opvalt is de gameplay. Te zien is dat er, net als in de spirituele voorgangers, sprake is van een light attack en een heavy attack. Ook is te zien dat de bekende 'jumping overhead smash'-move terug is. Verder zien we bekende moves zoals de backstep, de rol en een nieuwe soort side-step bij het locken van een enemy. Geheel nieuw is de charge attack; het wapen lijkt opgeladen te worden om vervolgens optimaal uit te kunnen halen. Deze aanval lijkt een opening te creëren voor een critical attack.

In de categorie wapens heeft het schild uit de Souls-games plaatsgemaakt voor een vuurwapen. Miyazaki verklapte eerder al dat er geen schilden aanwezig zijn in Bloodborne. Een opluchting voor mensen die vreesden voor een overpowered jachtgeweer kunnen opgelucht ademen; deze wapens lijken vooralsnog uitsluitend een stun-effect te hebben en vrij weinig schade aan te richten. Het stun-effect biedt vervolgens een opening voor een voltreffer of een critical. Ook lijkt het weer mogelijk te zijn om vijanden te stunnen door ze een rotschop te verkopen, ook geen onbekende tactiek. Kogels zullen schaars zijn en het aantal vuurwapens talrijk.

Voor wat betreft de HUD zijn ook weer een paar herkenbare zaken die in het oog springen. De HP-balk en stamina-balk zijn terug en lijken op dezelfde manier te werken als in de Souls-games. Daar komt een nieuw element bij: het is nu zo dat wanneer je klappen incasseert, je kan kiezen om te vluchten waardoor je health sowieso pleite is, óf om juist in de tegenaanval te gaan. Als je voor dat laatste kiest heb je kans om (een deel van) de opgelopen schade terug te winnen.

Wat wapens betreft hebben we in de verschillende filmpjes die op internet de ronde doen al een aantal verschillende, voortreffelijke gereedschappen mogen aanschouwen. Hetgeen echter het meest bijblijft, is de schaalbaarheid van je standaardwapen. Een ogenschijnlijk al vrij fors kapmes kan met een druk op de knop worden getransformeerd in een enorme zeis, waarmee de wijdte en schade van je wapen ineens flink toeneemt.

Over de multiplayer is nog niet veel bekend, behalve dat er sowieso co-op en PvP mogelijk zal zijn. Een onderdeel van de PvP zal bestaan uit 'beast hunting'. In Bloodborne heerst er een vloek die mensen transformeert in weerwolf-achtige wezens. Gespeculeerd wordt dat er dus ook als 'beast' gespeeld kan worden en dat dit onderdeel verweven is in de multiplayer.

Tenslotte hebben mensen die de game hebben gespeeld aangegeven dat het leveldesign overeenkomt met dat in Demon's Souls en Dark Souls. In plaats van de wat meer lineaire gameplay in Dark Souls II zitten levels weer complex in elkaar. Miyazaki heeft zelf aangegeven dat qua leveldesign men moet denken aan de sfeer en de toon van Tower of Latria uit Demon's Souls. Degenen die dat level nog kennen weten hoe frustrerend en complex die omgeving in elkaar zat.

Om al deze feiten en speculaties op een rijtje te bekijken, verwijs ik naar onderstaande trailer. In deze vijftien minuten durende video worden de verschillende aspecten die tot nu toe in meer of mindere mate bekend zijn, uiteengezet. Hier zitten ook verscheidene nieuwe fragmenten in van opgenomen beelden van de Gamescom.

Guinee: ebola onder controle

Guinee zegt de ebola-uitbraak in het land onder controle te hebben. Het aantal nieuwe besmettingen stokt in vergelijking met andere gebieden die zwaar gebukt gaan onder de epidemie. Zo zijn in Guinee slechts 9 nieuwe gevallen gemeld op 12 en 13 augustus, terwijl dat er in Liberia 116 waren en 27 in Sierra Leone.

Tot nu toe zijn 380 mensen in Guinee doodgegaan nadat ze ebola hadden opgelopen. In totaal zijn ruim 1100 mensen overleden na de ebola-uitbraak in West-Afrika.

Het West-Afrikaanse land gaat in het zuidoosten van het land wel een ebolakliniek heropenen. Reden dat de kliniek in het afgelegen gebied de deuren weer opent, is de toestroom van Guinezen die ebola hebben opgelopen in Liberia en Sierra Leone. In hun thuisland zouden ze betere zorg kunnen krijgen. Guinee is dan ook bang dat het aantal nieuwe besmettingen weer toeneemt, omdat de buurlanden de ziekte nog niet onder controle hebben.

Artsen zonder Grenzen schatte vrijdag nog in dat het een half jaar zou duren om de uitbraak van het dodelijke ebolavirus onder controle te krijgen.

Noodtoestand in Ferguson

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in Ferguson. Het was in de buitenwijk van de stad St. Louis al dagen onrustig na de dood van Michael Brown. De zwarte tiener werd vorige week zaterdag door een blanke politieagent doodgeschoten.

Behalve de noodtoestand kondigde Nixon ook een avondklok in. Die loopt van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. "We moeten eerst de rust terugkrijgen en die bewaren. De wereld kijkt toe. Dit is een test", verklaarde Nixon zijn stappen. "We kunnen niet toestaan dat een paar mensen de goede wil van de meerderheid ondermijnen."

Na een aantal onrustige dagen leek de rust in Ferguson donderdag teruggekeerd. Toen werd de politie van de staat Missouri door Nixon verantwoordelijk gemaakt voor de ordehandhaving. Tot die tijd had de lokale politie dat gedaan, maar de inzet van militaire uitrusting had alleen maar meer olie op het vuur gegooid.

Afgelopen nacht was het echter opnieuw onrustig in de voorstad van Saint Louis. Er waren rellen, aanvaringen tussen betogers en de politie en er werden winkels geplunderd. Aanleiding was een verklaring van de politie waarin de doodgeschoten Brown werd beticht van het plegen van winkeldiefstal.

Het Amerikaanse ministerie van justitie was al aangesteld om het onderzoek naar de dood van Brown te leiden. Volgens Nixon is dat onderzoek uitgebreid. De FBI zou tientallen agenten hebben die de waarheid boven tafel proberen te krijgen.

Volleybalsters klaar in World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters lopen de Final Six van de World Grand Prix mis. In de finale van de tussenronde gingen de Oranjevrouwen zaterdag nipt onderuit tegen België: 25-20, 23-25, 23-25, 27-25 en 15-10. In de poulefase had Nederland nog twee keer van België gewonnen.

Na de zege in de eerste set gaf Nederland in de volgende twee sets een voorsprong uit handen en keek zo tegen een 2-1 achterstand aan. In de derde set ging het juist andersom en een 23-20 achterstand werd omgebogen in setwinst. In de beslissende set kwam Nederland op 9-6 voor, maar daarna ging het alsnog mis.

[JL] De Graafschap boekt zege tegen Almere City

De Graafschap heeft zaterdag in de Eerste Divisie met 3-0 gewonnen van Almere City FC. De Doetinchemmers maakten het verschil in het laatste kwartier. Jerry van Ewijk, Krizstopher Vida en Vincent Vermeij scoorden de doelpunten voor de thuisploeg.

Voor De Graafschap was het de eerste overwinning na de 1-1 van vorige week tegen FC Emmen. De club heeft nu dus vier punten. Almere City won vorige week ruim van MVV en blijft dus op drie punten. De Flevolanders moeten daardoor de koppositie prijsgeven.

Al 200 jaar vrede in Zweden

De Eerste en Tweede Wereldoorlog gingen aan de Zweden voorbij. Sinds 15 augustus 1814 kende het land geen oorlog meer. Het land kent daarmee al 200 jaar (en één dag) vrede.

Buitenlandminister Carl Bildt stelt dat dit 'voornamelijk geluk' is geweest. Hoewel Zweden wel aan diverse internationale vredesmissies deelnam, zijn er 'geen politiek geweld in het land, geen internationale oorlogen, geen burgeroorlogen en geen militaire coups' geweest.

Zelfs de Zwitsers, die zich van oudsher neutraal houden, weten dat record niet te verbreken: zij vochten in 1847 nog een burgeroorlog uit.  Dit terwijl de Zweden dus al 200 jaar in alle rust Köttbullar vreten en Movits! luisteren.

Hun neutraliteit kwam ze overigens tijdens WO2 wel op zware kritiek te staan: zo mochten de Duitsers via Zweedse spoorwegen Noorwegen aanvallen en hingen er in die tijd in heel 't land posters met het opschrift 'en svensk tiger', hetgeen zowel 'een Zweedse tijger' betekent, alsook 'een Zweed houdt z'n mond dicht.'


Het beste dat ooit uit Zweden kwam: de hiphopswingjazzrapband Movits! 

Uitslag Vitesse - SC Cambuur Leeuwarden

Om 20.45 uur begon in het Gelredome de wedstrijd tussen Vitesse en Cambuur Leeuwarden. Het werd uiteindelijk 2-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Cambuur-speler Dejan Meleg in duel met Vitesse-speler Arnold Kruiswijk (Foto: PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

Vitesse

2 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 20' Labyad
 37' Labyad(pen)
   10' Hemmen 
 89' Ogbeche 
 
 Gele kaart: Pröpper, Velthuizen (Vitesse), Ogbeche, Bijker, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Wallace
Kashia
v.d.Heijden
Kruiswijk
Pröpper
Vejinovic
Leerdam
Traoré (Oliynyk/75)
Kazaisjvili (Dauda/90)
Labyad
  Nienhuis
Droste
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
Bakker (Barto/64)
Rusnák (Dijkstra/81)
El Makrini
Meleg (Schepers/56)
Hemmen
Ogbeche

'Bieber en Gomez opnieuw stelletje'

De ooraids van de muziekindustrie, ook wel Justin Bieber geheten, is volgens de SOA der media -TMZ- voor de zoveelste keer weer terug bij zijn liefje Selena Gomez. 

Volgens bronnen werken de twee aan het repareren van eerdere schade in hun relatie en gingen ze woensdagavond zelfs naar de kerk. "Ze proberen betere mensen te worden", stelt de bron. Dat wordt vermoedelijk nog een hele klus.

Bieber postte de dag erna een Bijbelvers op z'n Instagram: "Als je een tijd hebt geleden, zal God je herstellen, bevestigen, sterken en opbouwen."

De twee gingen eerder deze week ook samen naar de film. Daarnaast postte Justin een -snel weer verwijderde- foto waarop hij Selena op de wang zoende.

Hoewel onkruid dus blijkbaar weer eens helaas niet lijkt te vergaan, is Selena Gomez in elk geval nog leuk om aan te gluren. De clip van haar 2013-hit 'Come & Get It' bevestigt dat.

Bieber lijkt 'it' kortom niet alleen al herhaaldelijk te zijn komen halen, maar is 'coming back for more'.

Wozniacki maakt het Serena Williams een set lastig

Serena Williams is zaterdag doorgedrongen tot de finale van het WTA-toernooi van Cincinnati. De Amerikaanse titelfavoriete werd een set lang gedeclasseerd door de Deense Caroline Wozniacki (12), maar hervond vervolgens haar vorm: 2-6, 6-2 en 6-4.

Williams kan haar vijfde titel van het jaar winnen in Cincinnati. De nummer een van de wereld, die vorig jaar de finale verloor van Victoria Azarenka, treft Maria Sharapova (5) of Ana Ivanovic (9) in de eindstrijd.

Liverpool haalt Moreno binnen

Liverpool heeft zijn achtste versterking van deze zomer binnen. De Reds nemen linksback Alberto Moreno over van Sevilla. Over de lengte van zijn contract of de transfersom doet Liverpool geen mededelingen.

Moreno moet bij de Premier League-club gaan concurreren met José Enrique. De drievoudig Spaans international is nog niet speelgerechtigd voor de thuiswedstrijd tegen Southampton van zondag.

Liverpool versterkte zich eerder deze zomer al met Rickie Lambert, Adam Lallana en Dejan Lovren van Southampton. Verder maakten Emre Can, Javi Manquillo, Lazar Markovic en Kevin Stewart de overstap naar de ploeg van Brendan Rodgers.

[PL] Arsenal voorkomt blamage tegen Crystal Palace

Arsenal heeft zaterdag met veel moeite gewonnen van Crystal Palace: 2-1. In het eigen Emirates Stadium kwamen de Gunners verrassend op achterstand door Brede Hangeland. Laurent Koscielny maakte de gelijkmaker, Aaron Ramsey zorgde voor de late zege.

De Londense derby leek in de beginfase weinig problemen op te leveren voor Arsenal. De ploeg die vorige week de Community Shield won, tikte de bal makkelijk rond. Grote kansen creëerde Arsenal nog niet voordat Crystal Palace plots scoorde.

De mannen van Arsène Wenger zetten aan en in de blessuretijd van de eerste helft zorgde Koscielny voor de gelijkmaker. Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg aandringen, maar puntenverlies kwam steeds dichter bij. Ramsey was uiteindelijk in de blessuretijd de verlosser van Arsenal.

'IS doodt ruim 700 mensen in Syrië'

De jihadisten van Islamitische Staat (IS) hebben de afgelopen twee weken in het oosten van Syrië zeker 700 mensen geëxecuteerd. De meeste slachtoffers waren burgers. Honderden andere leden van de Al Sheitaat-stam zijn verdwenen.

Dit stelde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag. IS heeft aangegeven dat het leden van de Al Sheitaat 'ongelovigen' vindt die 'geen rust, veiligheid, geld, eten, familie of echtgenotes' verdienen. Bronnen hebben aan het Observatorium laten weten dat burgers zijn onthoofd.

IS en de Al Sheitaat-stam liggen sinds juli met elkaar in de clinch nadat IS-strijders twee olievelden veroverden. Tot de stam behoren zo'n 70.000 Syriërs.

De leider van Al Sheitaat riep zondag in een videoboodschap nog andere stammen op om mee te vechten in de strijd tegen IS. "We roepen andere stammen op ons te steunen, want de volgende keer zijn zij aan de beurt. Als IS klaar is met ons zullen ze anderen aanvallen. Zij zijn het volgende doelwit."

Uitslagen Eredivisie 16/08/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente kwam in eigen huis niet verder dan 2-2 tegen ADO Den Haag terwijl FC Dordrecht voor eigen publiek 1-2 onderuit ging tegen PEC Zwolle. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Twente

2 - 2

ADO Den Haag

 45+1' Mokotjo
 86' Eghan 
  54' Alberg (pen) 
 77' v. Duinen 
 
 Gele kaart: Mokhtar, Bengtsson, (FC Twente), Alberg (ADO Den Haag)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Lachman
Bengtsson (Börven/82)
Koppers
Hölscher (Eghan/66)
Mokotjo
Ebecilio
Kusk
Castaignos
Mokhtar (Ould-Chikh/82)
  Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Alberg
Kristensen
Houtkoop (Bakker/86)
Kramer
v.Duinen


FC Twente-speler Kasper Kusk in duel met ADO Den Haag-speler Kevin Jansen. (Foto: PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

FC Dordrecht

1 - 2

PEC Zwolle

 81'Korte    40' Thomas 
90+3'Saymak 
 
 Gele kaart: Troost-Ekong, Ojo, (FC Dordrecht)
 Rode kaart: v. Hintum (PEC Zwolle) (2x Geel) 
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Fortes
Haddad
Troost-Ekong
Peersman
v.Overeem
Ojo
Gosens
Korte
Lieder
Pisas (Meulens/73)
  Boer
v.Polen
v.d.Werff (Lam/63)
Broerse
v.Hintum
Saymak
Drost
Rienstra
Lukoki
Nijland
Thomas (Necid/56)

Rusland stuurt 1200 troepen naar rebellen

Volgens pro-Russische rebellenleiders in Oost-Oekraïne zijn er recentelijk door Rusland ruim 1200 troepen gestuurd om de rebellenposities te helpen verdedigen. Dat schrijft de Telegraph. 

De troepen zouden vier maanden militaire training hebben gekregen in Rusland en daarmee klaar zijn voor de strijd tegen regeringstroepen uit Kiev. Het ziet er daarmee naar uit dat de Oekraïeners hun oostelijke regio's niet zonder slag of stoot terug zullen krijgen.

Rebellenleider Zakharchenko stelt in een video: "De volgende reserves zijn toegevoegd: 150 gepantserde voertuigen, waaronder 30 tanks (...), alsook 1200 militairen, die reeds gearriveerd zijn en vier maanden training hebben genoten in de Russische Federatie. Ze zijn op een cruciaal moment in de strijd gebracht."

Zakharchenko is de premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, maar gaf niet te kennen waar de troepen en voertuigen zich momenteel bevinden.

31% Duitse stroom is groen

In 2014 is tot nu toe 31 procent van de Duitse stroom opgewekt door windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Dat meldt Business Week. 

Het is daarmee één der groenste energielanden van de beschaafde wereld. Vorig jaar werd al een kwart van de Duitse energie opgewekt uit natuurlijke energiebronnen.

Op Reddit grapt men dat 'de wereld duidelijk dient te worden verenigd onder sterk Duits leiderschap.'

Zonne-energie groeide in één jaar met 28 procent, wind met 19 procent. De consumptie van bruinkool nam sinds 2013 met 4 procent af, die van aardgas met een kwart. Kernenergie wist echter minder te dalen: slechts 2 procent minder dan vorig jaar.

In dit tempo zal het slechts nog een paar jaar duren voor het merendeel van Duitse energie compleet schoon zal zijn. In de VS wordt echter slechts 4 procent van de energie uit de natuur gehaald, meldt Business Week.

Duitsland loopt, zoals van oudsher al, technologisch kortom vér voor op de rest van het Westen. In Nederland liep het aandeel van groene stroom in 2013 zelfs behoorlijk terug van 12,5 naar 11,8 miljard kilowattuur - ongeveer 10 procent van het totaalverbruik.

Uitslag PSV - NAC Breda

PSV kreeg NAC Breda op bezoek. PSV kon vertrouwen tanken voor een Europees weekje. Het werd 6-1. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay scoorden twee keer. Aleksandar Damcevski trof namens NAC vanaf elf meter doel. 

 Georginio Wijnaldum scoort de 1-0. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PSV

6 - 1

NAC Breda

 21' Wijnaldum
 26' Damcevski (ed)
 52' Depay
 53' Locadia
 57' Wijnaldum
 74' Depay
   31' Damcevski (pen) 
 
 Gele kaart: Arias (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Hendrix/73)
Bruma
Rekik
Tamata (Brenet/46)
Wijnaldum (Vloet/79)
Hiljemark
Maher
Locadia
L.de Jong
Depay
  Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux
Falkenburg
De Kamps
Matic
Hooi (Seuntjens/69)
Boateng
Tighadouini (Sarpong/49)

Huub Stapel ziet theater niet als therapie

Voor Huub Stapel was zijn stukgelopen huwelijk een belangrijke inspiratiebron voor M/V 2, het vervolg op zijn succesvolle theatershow Mannen Komen van Mars, Vrouwen van Venus. Maar daar stopt het dan ook. "Ik wil mijn show niet zie als mijn eigen relatietherapie", zegt de acteur zaterdag in het AD.

De 59-jarige Stapel, die vorig jaar na veertig jaar scheidde van zijn vrouw, heeft absoluut geen behoefte met dat soort zaken te koop te lopen. "Ik ga niet mijn eigen gevoelsleven uitventen op het podium. Het moet een algemene herkenbaarheid zijn voor het publiek."

Dat wil niet zeggen dat zijn programma's geen heilzame werking kunnen hebben voor mensen met relatieproblemen. "Ik ken een huisarts die vijf dvd's bij me kocht van mannen Komen van Mars, Vrouwen van Venus. Gaf hij aan stellen die langskwamen en hulp nodig hadden. 'Kom maar terug als je dit bekeken hebt', zei hij. Dat had ik op de toneelschool nooit verwacht, dat mijn show een therapeutische lading zou hebben. Buitengewoon geestig."

Momenteel is hij bezig de teksten van M/V 2, dat vanaf november op de planken komt, bij te schaven. Maar eerst staat hij, vanaf zaterdagavond, nog op het podium in Soldaat van Oranje. Een megaproductie, zeker vergeleken bij zijn onemanshow. "Ik was echt verdwaald als ze me niet aan de hand hadden meegenomen", zegt de acteur. Hij speelt Van 't Sand, de adjudant van de koningin.

"Een vrij strakke rol, want je hebt te maken met het decorum rond de koningin", legt Stapel uit. "Maar ik probeer 'm zo losjes mogelijk te spelen, daar beleef ik meer lol aan."

De acteur heeft de rollen tegenwoordig voor het uitkiezen, en krijgt daarnaast allerlei privileges. "Ik krijg het beste tafeltje van het restaurant. Daar kun je toch alleen maar van genieten?"

Hij peinst er dan ook niet over om te stoppen met werken. "Ik begrijp nooit waarom acteurs met pensioen gaan. Er zijn toch ook rollen voor ouderen?"

Dan is ook een relatief kleine rol als Van 't Sand boeiend voor de veteraan. "Dit is zo'n bijzonder spektakel, die machinerie", zegt Stapel over Soldaat van Oranje. Dat met je gewoon eens in je leven meegemaakt hebben."

[Upd] [EKA] Mannen 4x400 ook na herkansing niet in finale

De Nederlandse mannen van de 4x400 meter mogen zaterdagavond in Zürich alsnog proberen om zich voor de finale te plaatsen. Dat heeft de organisatie van het EK zaterdagavond via Twitter gemeld.

In hun heat werden ze bij de eerste wissel zeer ernstig gehinderd door het naast hun lopende Oekraïnse team, die daarvoor gediskwalificeerd werden. Als Björn Blauwhof, Terrence Agard, Obed Martis en Liemarvin Bonevacia sneller lopen dan de Tsjechen in de heat van zaterdagmiddag, mogen ze zondag alsnog meedoen in de finale. Tsjechië kwam in de heats tot 3:04,07 minuten. 

De Nederlanders mogen zaterdag om 20.00 uur alsnog proberen de finale te bereiken. 

Update 20.05 uur

De herkansing heeft de Nederlandse mannen helaas geen succes op kunnen leveren. De lopers, uiteraard nog vermoeid van de series enkele uren eerder, kwamen in een met ongeveer vijftig Nederlanders gevuld stadion tot een eindtijd van 3:05,93 minuten. Dat was bij lange na niet genoeg om alsnog de finale te bereiken.

Koerden vragen Duitsland om wapens

De leider van de Koerden in Irak, Masoud Barzani, heeft Duitsland verzocht om wapens. Hij drong er daarnaast op aan dat de internationale gemeenschap de geldstroom naar de extremisten van de Islamitische Staat (IS) afknijpt. De Koerden zijn in het noorden van Irak in strijd verwikkeld met IS.

De Europese Unie liet vrijdag weten de besluiten van individuele lidstaten om wapens aan de Koerden te leveren te steunen. Duitsland deinst van oudsher terug voor militaire betrokkenheid bij internationale conflicten, maar ditmaal lijkt de regering toch te willen overwegen de Koerden te bewapenen.

Barzani zei dat de hulpgoederen die Duitsland nu stuurt niet voldoende zijn. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier was zaterdag op bezoek in Koerdisch Irak. Steinmeier zegde 24 miljoen euro aan humanitaire hulp toe.

Barzani zei verder dat de geldstroom naar IS moet worden dichtgedraaid. "De eerste bron van inkomsten van IS waren de oliebronnen van Syrië. Later stalen ze meer dan een miljard dollar van staatsbanken in Mosul en Tikrit. Daarnaast krijgen ze financiële steun van meerdere landen en donoren."

Softbalsters verliezen ook tweede duel op WK

De softbalsters hebben ook hun tweede wedstrijd op het wereldkapioenschap in Haarlem niet weten te winnen. In de verlenging waren de dames uit Taiwan met 4-5 te sterk. Deze score kwam in de elfde inning op het bord. Na zeven innings was de stand nog 1-1. 

Taiwan kwam in de vierde slagbeurt zonder een enkele honkslag op 1-0 door fouten van Nederland. Een inning later kwam Voortman over de thuisplaat na een honkslag van Karin Tuk. Oranje nam in eerste verlenging, de achtste inning, twee keer een voorsprong (2-1 en 4-2), maar Taiwan kwam iedere keer weer op gelijke hoogte. Uiteindelijk trok Taiwan in de elfde inning aan het langste eind. 

Vrijdag verloor Oranje al met 10-0 van titelfavoriet Verenigde Staten. Zondag staat het derde duel met Italië op het programma. 

Dave Roelvink weer vrij man

Dave Roelvink is zaterdag aan het eind van de middag op vrije voeten gekomen. Het Openbaar Ministerie zag geen reden hem langer vast te houden, laat zijn advocaat Nienke Hoogervorst weten. "Dave was erg opgelucht en blij", aldus de raadsvrouw. Volgens haar zijn ook vijf of zes medeverdachten vrijgelaten.

Roelvink werd donderdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van onder meer juwelen tijdens een huisfeest. Hij is donderdag en vrijdag verhoord, waarbij hij opnieuw heeft gezegd dat hij zelf niets heeft meegenomen. Hij gaf wel toe achteraf te hebben bemiddeld. De zoon van zanger Dries Roelvink blijft verdachte.

Het Openbaar Ministerie zet het onderzoek voort en beslist te zijner tijd of Roelvink voor de rechter moet komen. "Maar die beslissing zal nog wel enige tijd in beslag nemen", denkt de advocaat.

De diefstal vond plaats tijdens een huisfeest in Burgerbrug, waar eind juli spullen verdwenen, naar verluidt met een waarde van zestigduizend euro.

[EKA] Lavillenie met slechts twee sprongen naar goud

Renaud Lavillenie heeft met speels gemak de Europese titel polsstokhoogspringen gepakt. Het was de derde keer op rij dat de Fransman zich liet kronen tot beste van Europa. 

Lavillenie had slechts twee sprongen nodig om zijn titel te verdedigen. Door zijn aanvangshoogte van 5,65 meter in één keer te halen nestelde hij zich gelijk aan de top van het klassement. Nadat iedereen verder faalde op 5,75 meter werd de lat voor de Fransman op 5,80 meter gelegd. Nadat hij dat wederom in één keer haalde was hij al zeker van de titel. 

Lavillenie was nog niet klaar, want hij wilde ook de 5,90 meter nog halen en slaagde daar na twee pogingen in. Het zilver was er voor de Pool Pawel Wojciechowski, de wereldkampioen van 2011. Jan Kudlicka uit Tsjechië en de Fransman Kévin Menaldo sprongen net als de Pool over 5,70 meter, maar door het aantal foutsprongen moesten zij het brons delen.

Eilidh Child heeft haar favorietenrol op de 400 meter horden waargemaakt. De Schotse kwam na 54,48 seconden als eerste over de streep en hield daarmee net genoeg over voor de titel. De finish was bijzonder spannend, want er zaten slechts 0,22 seconden tussen Child en de nummer vier, Denise Rosolová uit Tsjechië. Anna Titimets pakte met 54,56 het zilver voor Oekraïne, terwijl de Russin Irina Davydova met 54,60 naar het brons liep.

 

Child op weg naar haar eerste Europese titel op de 400 meter horden (Foto: Getty)

[JL] Jong Ajax verslaat Fortuna in rood gekleurd duel

Jong Ajax heeft ook zijn tweede duel van het seizoen gewonnen. De ploeg van Jaap Stam versloeg Fortuna Sittard zaterdag in Limburg met 2-0 in een duel dat eindigde met negentien man. Richairo Zivković scoorde zijn eerste doelpunt in het shirt van Ajax.

Ajacied Riechedly Bazoer trapte na een halfuur de rodekaartenregen af. De Amsterdammers stonden toen dankzij een goal van Sheraldo Becker al twintig minuten met 1-0 voor.

Fortuna wist geen gebruik te maken van de overtalsituatie en kwam na 54 minuten ook met tien man te staan. Ramon Voorn moest met rood van het veld na een overtreding in het strafschopgebied. Zivkovic benutte de buitenkans vanaf elf meter en besliste de wedstrijd in Amsterdams voordeel.

Door een rode kaart voor Jordy ter Borgh moest Fortuna na 69 minuten met slechts negen man verder. De Limburgers hadden vorige week hun eerste wedstrijd van het seizoen tegen Helmond Sport wel gewonnen.

[PL] Spurs ontsnappen op bezoek bij West Ham

Tottenham Hotspur heeft op het nippertje drie punten gepakt op bezoek bij West Ham United. Eric Dier scoorde in blessuretijd op aangeven van Harry Kane de enige treffer van de wedstrijd: 1-0.

De Spurs leken na een halfuur op niet meer te mogen hopen dan een punt. Kyle Naughton maakte hands in het strafschopgebied en werd van het veld gestuurd. Mark Noble mistte de penalty echter. Na 63 minuten moest vervolgens ook West Ham met tien man verder. James Collins mocht gaan douchen na zijn tweede gele kaart.

Michel Vorm kwam niet in actie voor de Spurs. De van Swansea City overgekomen goalie zat nog niet bij de selectie. Hugo Lloris stond zoals gebruikelijk onder de lat.

Ron Vlaar en Leandro Bacuna kenden een uitstekende seizoensstart bij Aston Villa. De verdedigers wonnen met 1-0 bij Stoke City, waar Erik Pieters en oud-Ajacied Bojan Krkic de hele wedstrijd speelden. Andreas Weimann werd matchwinner.

Patrick van Aanholt debuteerde met een gelijkspel bij Sunderland. De van Vitesse overgenomen back zag zijn ploeg met 2-2 remiseren op bezoek bij West Bromwich Albion. Van Aanholt maakte de negentig minuten vol.

Leicester City begon na zijn promotie prima aan het nieuwe seizoen. The Foxes hielden Everton in eigen huis op 2-2. Een andere promovendus, Queens Park Rangers, kende een minder goede start. De Londenaren verloren op eigen veld met 1-0 van Hull City.

[EKA] Historische worp en goud voor Perkovic

Discuswerpster Sandra Perkovic heeft in Zürich voor de derde keer op rij de Europese titel veroverd. Ze deed dat met een immense uithaal van maar liefst 71,08 meter, een prestatie die jaren niet vertoond werd.

De laatste keer dat er over de 71 meter werd geworpen was in 1992, toen een Chinese en een Russische dat deden. Perkovic schuift door haar worp op naar 'slechts' de achttiende plaats aller tijden, maar alle vrouwen die voor haar stonden - waaronder de Nederlandse Ria Stalman - waren actief in de hoogtijdagen van de dopingpraktijken in de atletiek. 

Eerder dit jaar was Perkovic al de eerste vrouw sinds 1999 die de discus verder dan 70 meter wist te werpen. Ze deed dat zelfs al twee keer in 2014. Zoals verwacht kreeg ze in Zürich geen enkele concurrentie. Mélina Robert-Michon pakte voor Frankrijk het zilver met een afstand van 65,33 meter, exact één meter verder dan de Duitse Shanice Craft.

Perkovic tijdens de kwalificaties in Zürich (Foto: Getty)

Jan Jaap van der Wal is 'beetje mensenschuw'

Jan Jaap van der Wal staat voor de zoveelste keer op Lowlands, maar zal zich niet snel op het feestgedruis storten. "Dat is toch niet aan mij besteed, daar word ik een beetje onrustig van", zegt hij in Biddinghuizen tegen Novum Nieuws. "Ik ben toch een beetje mensenschuw."

"Daarom ben ik op het podium gaan staan, dat ik toch een beetje de ruimte heb", gaat hij verder. "Dat je denkt ik sta hier en ik heb drie à vier meter om me heen, minstens. Dit is goed." Hij vindt het soms dan een beetje vermoeiend om herkend te worden.

Toch heeft hij nog geen nare ervaringen gehad. "Nee, mensen kennen me van iets leuks, dus het is altijd grappig. Mensen schreeuwen het er soms al uit voordat ze doorhebben dat het misschien een beetje gênant was," gaat hij verder. "En dan niet meer weten hoe ik heet, dus alleen maar een paar kreten uitslaan. Dat gebeurt ook."

Optreden voor Lowlands-publiek is voor veel cabaretiers best eng volgens de 34-jarige Van der Wal. "Iedereen denkt dat er alleen dronken mensen in het publiek zitten te schreeuwen en mensen zijn bang voor het lawaai, maar je moet gewoon doorspelen", adviseert de Fries. "Als je erop gaat letten, dan gaan mensen met jou mee luisteren."

Hoewel Van der Wal houdt van optreden op Lowlands, is hij blij dat hij zich af en toe kan terugtrekken. "Ik zie het als een soort stormloop van zo'n kudde beesten die rennen, met dat opwaaiende stof. Als je vanaf backstage opgaat, dan heb je het gevoel ik moet meerennen, meerennen."

Het publiek is volgens Van der Wal erg gewillig. "Mensen komen naar de tent toe om jou te zien spelen." De cabaretier laat in zijn programma altijd ruimte voor improvisatie. "In minuut een kan er al iets gebeuren waardoor je alles helemaal om moet gooien."

Van der Wal stond afgelopen seizoen met de voorstelling Dystopia in tal van clubs in Nederland. Zo stond hij in Paradiso in Amsterdam en de Effenaar in Eindhoven. In november gaat hij in België optreden in clubs.

Zes mensen verbrand in Congo wegens hekserij

In Congo zijn begin augustus vier vrouwen en twee mannen levend verbrand, omdat ze schuldig waren bevonden aan hekserij. Dat meldt de Congolese radiozender Radio Okapi zaterdag. De gruwelijke vonnissen werden voltrokken in Businga, in de Evenaarsprovincie.

De beschuldigden zouden bij meerdere personen aanvallen van epilepsie hebben veroorzaakt. De scherprechters gingen grondig te werk. Ook 48 woningen van vermoedelijke heksen en hun familieleden werden in brand gestoken, waardoor driehonderd mensen dakloos raakten.

De beulen zouden na de heksenverbranding de jungle in zijn gevlucht.

Brits spionagevliegtuig boven Noord-Irak

Groot-Brittannië heeft een spionagevliegtuig ingezet boven Noord-Irak om de humanitaire crisis in het gebied en de bewegingen van strijders van de Islamitische Staat in kaart te brengen. Dat heeft het Britse ministerie van defensie zaterdag gezegd.

De omgebouwde Boeing KC-135 kan mobiel telefoonverkeer en ander communicatieverkeer onderscheppen. Twee Britse toestellen landen zaterdag ondertussen in Irbil met humanitaire hulpgoederen aan boord.

Radioactieve Duitse wilde zwijnen niet eetbaar

Bijna dertig jaar na de kernramp bij Tsjernobyl bevatten wilde zwijnen in het Duitse Thüringen nog altijd dusdanig veel radioactieve straling dat ze niet voor consumptie in aanmerking komen. Dat meldt het Duitse persbureau dpa zaterdag.

Vorig jaar werd bij ongeveer tien procent van 586 onderzochte dieren een hoger stralingsgehalte dan de toegestane hoeveelheid gemeten. De dieren waren door jagers geschoten voor hun vlees, maar in veel gevallen moest het vlees door zijn radioactiviteit dus vernietigd worden.

Wilde zwijnen zouden erger zijn getroffen door de kernramp dan andere dieren. Dat zou komen doordat ze op zoek naar voedsel de grond omwoelen. In de bosbodem ligt veel van het radioactieve cesium opgeslagen dat bij de ramp in de kerncentrale in 1986 vrijkwam.

Het cesium heeft een halfwaardetijd van dertig jaar en breekt maar langzaam af. Dat betekent dat de hoeveelheid cesium in de bodem over dertig jaar met de helft is afgenomen.

Man verdronken in Fries recreatiegebied

In een recreatiegebied in Friesland is zaterdagmiddag een man verdronken. Omstanders hebben hebben hem uit het water gehaald, waarna hulpdiensten hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, laat een politiewoordvoerder weten.

Of de man in een bootje zat of aan het zwemmen of surfen was is nog onduidelijk. De komst van een traumahelikopter en een ambulance naar Earnewâld in de gemeente Tietjerksteradeel bleek tevergeefs. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

Van Gaal baalt van niveau Man United

Louis van Gaal was na afloop van Manchester Uniteds nederlaag tegen Swansea City teleurgesteld in zijn spelers. "We haalden niet ons niveau", zei de debuterende coach op de clubwebsite. "Daardoor speelden we niet als een team. Ondanks dat hadden we de kansen om deze wedstrijd te winnen."

Swansea was effectief en schoot in de 72e minuut de winnende 2-1 in het doel, nadat het voor rust al op voorsprong was gekomen. "We gaven een hoop ruimte weg in de tweede helft, we zetten meer druk", zei Van Gaal. "Zij benutten een van de twee kansen die ze in de tweede helft kregen."

United won al zijn duels in de voorbereiding. "En dan verlies je de eerste wedstrijd. Dat is teleurstellend voor de fans, en ook voor de spelers en mij", zei de oud-bondscoach. "Het is een beroerde dag voor ons."

Van Gaal hoopt van de nederlaag te leren. "Aan het eind van het seizoen zullen we weten wie er kampioen is en welke spelers hebben geleerd van de stappen die we hebben gemaakt."

Tim Wellens grijpt macht op La Redoute

Tim Wellens heeft zaterdag op de voorlaatste dag van de Eneco Tour een dubbelslag geslagen. De Belgische renner van Lotto-Belisol kwam na een etappe van 173 kilometer solo boven op La Redoute. Hij nam bovendien genoeg voorsprong om Tom Dumoulin uit de leiderstrui te rijden. Ook de andere Nederlandse kanshebber, Lars Boom, zette hij op flinke achterstand.

Nadat Nathan Haas als laatste van een groep vroege vluchters was ingerekend, waagde Wellens zijn kans. De 23-jarige renner, die zestiende stond in het klassement, had eerst nog het gezelschap van Arnold Jeannesson en Alexandre Pichot en ging later alleen verder. Ondanks de lastige aankomst op La Redoute gaf hij niets van zijn voorsprong meer prijs en veroverde ook nog eens tien bonificatieseconden.

Boom wist de schade nog enigszins binnen de perken te houden. De renner van Belkin kwam op vijftig seconden als tweede over de streep. Dumoulin gaf twee seconden meer prijs en duikelt in het klassement van de eerste naar de derde plaats. Boom staat tweede op zeven seconden van Wellens, die zondag alleen nog maar stand moet zien te houden in de rit naar Sittard-Geleen.

[EKA] Twee medailles voor Nederland op 5000 meter

Sifan Hassan en Susan Kuijken hebben Nederland twee EK-medailles gebracht op de 5000 meter. Het goud zat er echter niet in voor Hassan, eerder al de winnares van de 1500 meter. Dat ging naar de Zweedse Meraf Bahta. Hassan is de eerste vrouw ooit die op hetzelfde EK een medaille pakt op zowel de 1500 als de 5000 meter.

Hassan begon zoals gewoonlijk weer achterin, waarna ze langzaam wat opschoof naar voren. Kuijken kon uitstekend mee en hield zich vooral in het midden van de groep op.

In de eindfase begon Kuijken naar voren te schuiven, waarna ze zelfs samen met Bahta het tempo bepaalde. Hassan kwam ondertussen ook naar voren en bleef rond de vijfde plek lopen. Met minder dan één ronde te lopen leek ze de beslissende aanval te plaatsen, maar Bahta kon toch nog mee.

In de laatste bocht leek het erop dat Hassan dan toch te snel was, maar wederom wist de Zweedse de aanval te pareren. Dit keer was de koek op bij Hassan, die met 15:31,79 vier tienden van een seconde toegaf op haar concurrente. Kuijken wist daarachter in een ziedende sprint de Russische Yelena Korobkina nog te pakken voor het brons. Tussen de twee zat slechts 0,07 seconden, het kleinste verschil tussen de derde en vierde plek ooit op deze afstand tijdens een EK.

Bahta verslaat Hassan voor goud, terwijl Kuijken op de achtergrond naar het brons sprint (Foto: Getty)

[DFB Pokal] Dortmund ronde verder, Stuttgart faalt

Borussia Dortmund heeft in de DFB Pokal afgerekend met Stuttgarter Kickers. De ploeg van Jürgen Klopp won met 1-4 van de laagvlieger. De Stuttgarter Kickers komen uit in de 3. Liga van Duitsland en lootten dus heel zwaar tegen de verliezend finalist van afgelopen seizoen. Jürgen Klopp had daarnaast veel van zijn sterkste spelers opgesteld, waardoor de thuisploeg flink aan de bak kon.

Borussia Dortmund kwam na een halfuur op voorsprong, toen Henrikh Mkhitaryan op de juiste plek stond om een snelle aanval af te ronden. De bezoekers bleven tot de rust het overwicht houden en verdubbelden de stand na de pauze. Pierre-Emmerick Aubameyang schoot na een geweldige actie de 0-2 binnen.

Maar de Kickers kwamen terug in de wedstrijd, toen Randy Edwini-Bonsu een afvallende bal voor zijn voeten kreeg en direct afrondde. Aubameyang bracht de marge echter weer op twee, door opnieuw aan het einde van een snelle counter te staan. In de 89e minuut maakte Adrian Ramos er zelfs nog 1-4 van. Dortmund bekert zo eenvoudig verder en wacht zo op de start van de Bundesliga, die volgende week op het programma staat.

Ook Hertha BSC kwam zaterdagmiddag in actie in de DFB Pokal. De club uit de Duitse hoofdstad trad, met Roy Beerens en John Heitinga in de basis, aan tegen Viktoria Kölnen dat leverde een doelpuntrijk duel op. Na 51 minuten had Hertha een 0-3 voorsprong bereikt, waarbij Beerens de derde goal van Die Berliner maakte.

Vervolgens liet de club echter de teugels vieren, waardoor Viktoria terug kwam in de wedstrijd. Via Wunderlich en Candan werd het 2-3 en was de spanning weer helemaal terug. Julian Schieber bepaalde de eindstand echter op 2-4, zodat ook Hertha een ronde verder is in de beker.

VfB Stuttgart strandde tegen een club uit de 2. Bundesliga. De ploeg verloor met 2-0 bij VfL Bouchum. Simon Terodde maakte beide doelpunten. 

Overige uitslagen DFB Pokal 

Astoria Walldorf 1-3 Hannover 96
Bremer SV 0-1 Eintracht Braunschweig
FC Homburg 1-3 Mönchengladbach
FT Braunschweig 0-4 1.FC Köln
Optik Rathenow 1-3 St. Pauli
SV Waldkirch 0-3 Greuther Fürth

Liberia opent tweede ebolacentrum

Liberia heeft een tweede centrum geopend waar patiënten met ebola behandeld kunnen worden. Het eerste centrum kon de toestroom van zieken niet meer aan, zei onderminister voor volksgezondheid Tolbert Nyenswah.

In het eerste centrum was plek voor 25 patiënten, maar er liggen er nu ongeveer tachtig. Het nieuwe centrum, dat zaterdag geopend werd, biedt plek aan 120 zieken, maar kan, als de crisis voortduurt, uitbreiden tot driemaal dit aantal.

Het isoleren van zieken is essentieel in het bestrijden van de ebola-epidemie. De ziekte wordt alleen overgedragen via lichaamssappen, zoals bloed, zweet of urine.

Ondertussen waarschuwde de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties dat de epidemie nog wel een maand of zes kan voortduren. Meer dan duizend mensen zijn al aan het ebolavirus bezweken.

Zwaargewonde door vluchtende scooterrijder

Een 39-jarige fietser is zaterdagmorgen zwaargewond geraakt toen hij werd aangereden door een scooterrijder die op de vlucht was voor de politie. De scooter was mogelijk gestolen.

Agenten surveilleerden in de buurt van de Rijswijkseweg toen ze een scooter zonder verlichting zagen rijden, zo meldde de politie. De 33-jarige Haagse scooterrijder gaf geen gehoor aan hun stopteken en vluchtte. Op het Johanna Westerdijkplein botste hij tegen een 39-jarige fietser uit Rijswijk. De scooterbestuurder brak zijn arm, maar probeerde na de botsing nog weg te rennen. Agenten konden hem aanhouden en hebben hem voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De fietser is met ernstig hoofdletsel opgenomen in het ziekenhuis.

De scooter waarop de Hagenaar reed, had een kentekenplaat die niet bij het voertuig hoorde. Daarom vermoedt de politie dat de scooter gestolen is, maar dat wordt nog onderzocht. Ook naar de toedracht van de botsing wordt onderzoek gedaan.

Lindeman schrijft Tour de l'Ain op zijn naam

Bert-Jan Lindeman heeft de Tour de l'Ain gewonnen. De 25-jarige renner van Rabobank Development Team gaf zijn leiderstrui in de slotetappe naar het in de Alpen gelegen Arbent niet uit handen. Vrijdag had hij met een etappezege de basis gelegd voor zijn eindoverwinning.

Lindeman bleef in de eindstand Romain Bardet (AG2R) voor, de nummer zes in de meest recente Tour de France. De Fransman werd voor Daniel Martin (Garmin-Sharp) tweede in het eindklassement. De Ier eindigde in de slotrit achter Julian Alaphilippe van Omega Pharma-Quick-Step op plek twee.

In de Artic Race of Norway gaat ook een Nederlander aan de leiding. Steven Kruijswijk van Belkin kwam zaterdag in de derde etappe net tekort voor ritwinst, maar nam wel de leiding over van ploeggenoot Lars Petter Nordhaug. Simon Spilak van Katoesja wist Kruijswijk in het uiterste noorden van Noorwegen als enige voor te blijven in de etappe met finish bergop.

Lloyd Mondory zegevierde in de Ronde van Burgos. De Fransman van AG2R sprintte in het Spaanse Villarcayo naar winst in de vierde etappe. Hij bleef Vicente Reynes Mimo nipt voor. Dani Moreno uit Spanje was een seconde sneller dan Nairo Quintana en nam de leiderstrui over van de Colombiaan.

Medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Afghanistan

Het Rode Kruis probeert vijf van zijn medewerkers vrij te krijgen die vrijdag in de Afghaanse provincie Herat zijn ontvoerd. Dat heeft een woordvoerder van de hulporganisatie zaterdag gezegd.

De hulpverleners werden door een lokale gewapende groepering tegengehouden toen ze in Herat op reis waren. Ze brachten schapen naar dorpen in de omgeving. De gewapende mannen namen zowel de hulpverleners als de schapen mee. Dat wijst er mogelijk op dat het hier geen ontvoering door opstandelingen maar een roofoverval betreft, zei Raouf Ahmadi, politiewoordvoerder in Herat.

Tientallen doden door noodweer Nepal en India

Overstromingen en aardverschuivingen in het westen van Nepal hebben de afgelopen drie dagen aan zeker 54 mensen het leven gekost. Bijna honderdvijftig mensen worden vermist, zei de Nepalese politie. Aangenomen wordt dat het dodental nog verder zal stijgen. In Noord-India vonden 24 mensen de dood door noodweer.

Het regent sinds donderdag in de regio, zo'n vierhonderd kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. Straten en wegen zijn ondergelopen of door aardverschuivingen afgesneden. Reddingswerkers ondervinden daardoor grote moeite in het getroffen gebied te komen.

Hoogspanningslijnen zijn geknapt en zendmasten zijn door de overstromingen omver geworpen. Duizenden mensen zijn gestrand.

Ook in de Indiase deelstaat Uttarakhand regent het al dagen. De politie liet weten dat er 24 doden zijn gevallen. Uttarakhand grenst aan Nepal.

Weer otter doodgereden in Overijssel

Voor de tweede keer in een week tijd is een otter doodgereden in het Overijsselse natuurgebied de Weerribben. "Ironisch genoeg ligt hij precies boven een goed belopen ottertunnel", meldt boswachter Ronald Messemaker zaterdag op Twitter.

Rond de weg zijn de nodige maatregelen genomen om aanrijdingen met otters te voorkomen. Zo zijn niet alleen ottertunnels aangelegd. Ook is een afrastering geplaatst om te voorkomen dat de zeldzame dieren de weg oplopen.

Zondag werd nog een otter bij de boswachter binnengebracht die was doodgereden op de Zomerdijk in het gehucht Doosje. "Het is de harde realiteit dat we te veel drukke wegen rond ons nationaal park hebben", concludeerde de boswachter toen. Ook nu reageert hij berustend. "Het moet zo zijn."

Honderden fazanten geconfisqueerd

In Klein Zundert zijn vrijdagmiddag honderden wilde fazanten die in hokken achter een huis werden gehouden in beslag genomen. Waarschijnlijk waren de dieren voor de jacht bestemd, laat de politie zaterdag weten. De betrokkenen worden verhoord.

Agenten van de dierenpolitie en het milieuteam troffen de fazanten rond 15.00 uur aan in twee grote volières achter een huis in het Brabantse dorp. De meeste dieren waren ongeringd. De vogels die wel geringd waren, hadden waarschijnlijk een valse ring om. De fazanten zijn naar een opvangadres gebracht.

Artsen pleiten voor prijsplafond extra levensjaar

Een ruime meerderheid (59 procent) van de medisch specialisten denkt dat de zorg onbetaalbaar wordt als er geen maximum aan de vergoeding van de zorgkosten voor een gewonnen levensjaar wordt gesteld. Zeven op de tien specialisten zijn voorstander van een prijsplafond in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten onder ruim 2294 medisch specialisten.

De kwestie is een heet hangijzer. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg gooide in 2006 de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat tachtigduizend euro aan zorgkosten per gewonnen levensjaar het maximum zou moeten zijn, mits de behandeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Als de kosten te hoog zijn in relatie tot de opbrengst van de behandeling, zouden die niet moeten worden vergoed, betoogde het adviesorgaan.

De politiek heeft dat pleidooi vanwege de gevoeligheid destijds niet opgepakt. "We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie," zegt bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum Wouter Bos zaterdag in EenVandaag. De PvdA-politicus was destijds minister van Financiën. Hij spreekt zich nu wel uit voor een prijsplafond. "Ik hoop dat mijn opvolgers in Den Haag moediger zijn dan ik destijds was." Dat zou betekenen dat sommige mensen niet meer worden behandeld, terwijl dat nog wel mogelijk is.

Een op de zes medisch specialisten zegt patiënten te behandelen die meer kosten dan tachtigduizend euro per gewonnen levensjaar. "Een voordeel van een prijsplafond is dat je de besluitvorming buiten de spreekkamer kunt leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten", stelt cardioloog Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten in het programma. "Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn."

Ruim zes op de tien medisch specialisten willen geen uitlatingen doen over de hoogte van een prijsplafond. Bijna driekwart vindt dat een commissie van medici, ethici, patiëntenverenigingen en financieel specialisten zich zou moeten buigen over de wenselijke hoogte van het bedrag.

Aan het onderzoek deden afgelopen maand 2294 medisch specialisten mee. De enquête was verstuurd aan een kleine tienduizend specialisten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kon vanwege haar vakantie niet reageren op de resultaten, laat een van de programmamakers weten.

Bedrijfsongeval Helmond eist tweede leven

Een ongeluk bij Xycarb Ceramics in Helmond heeft het leven van een tweede werknemer geëist. Bij het bedrijf was woensdag gas vrijgekomen in een silo, waarna twee onderhoudsmedewerkers onwel werden en naar een ziekenhuis werden gebracht. Het eerste slachtoffer overleed donderdag en het tweede vrijdagnacht, meldt het bedrijf zaterdag.

De slachtoffers waren bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een reinigingsinstallatie toen ze onwel raakten door het gas. De precieze toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.

"Xycarb in diepe rouw om overlijden tweede collega", twittert het bedrijf. "Onze aandacht en gedachten zijn bij naasten." Xycarb Ceramics maakt onder meer onderdelen voor de halfgeleider- en ledlampindustrie.

Oprah Winfrey aangeklaagd om kippenvleugels

Oprah Winfrey is aangeklaagd om een eenmalige uitzending, getiteld Wingmen. Het programma gaat over twee vrienden die met hun snackcar gevulde kippenvleugels verkopen. Producent Rags to Rick heeft echter al een realityprogramma, Wing-Men, dat gaat over een man die kippenvleugelrestaurants uitbaat.

Rags to Rick stelt in Canada de namen 'wingmen' en 'wing-men' als handelsmerk te bezitten en daarvoor in de Verenigde Staten een aanvraag te hebben lopen. De producent heeft nu een aanklacht ingediend omdat hij verwacht dat de twee programma's, met vrijwel dezelfde titels en over praktisch hetzelfde onderwerp, voor verwarring bij het publiek zullen zorgen.

Hij wil dat het programma van Winfrey wordt verboden. Een woordvoerder van de talkshowkoningin zegt dat het Oprah Winfrey Network nog geen aanklacht heeft ontvangen.

Winfreys uitzending van Wingmen staat gepland voor zaterdagavond. De aanklacht van Rags to Rick komt waarschijnlijk te laat om nog tot een verbod te leiden. De pilotaflevering van Wing-Men verscheen al op 5 december op de Amerikaanse tv. Volgende afleveringen zijn al aangekondigd.

Meisje (4) dood door spel met wasmachine

Een vierjarig Turks meisje is in een wasmachine om het leven gekomen tijdens het spelen met haar broer van 6. Het meisje had zich in de wasmachine verstopt. De broer deed de deur van de wasmachine dicht en zette het apparaat aan met het meisje erin.

De moeder en een oom brachten de kleuter nog naar een ziekenhuis in de Oost-Turkse provincie Erzurum, maar dat mocht niet meer baten, aldus persbureau Anadolu zaterdag.

Meisje (4) dood door spel met wasmachine
Meisje (4) dood door spel met wasmachine (Foto: ANP)

[EKA] Mannen 4x400 door toedoen Oekraïne niet in finale

De Nederlandse mannen hebben zich op de 4x400 meter niet geplaatst voor de finale van het EK in Zürich. Tijdens de eerste wissel, van Björn Blauwhof op Terrence Agard, werd het stokje door de Oekraïners - die naast Nederland liepen - uit de handen van Blauwhof en Agard gelopen.

Agard, Obed Martis en vooral Liemarvin Bonevacia deden het vervolgens nog wel goed, maar meer dan een vijfde plek in de heat zat er niet in. Er lijkt nog wel een protest ingediend te worden, maar de kans dat dat een finaleplek op zal leveren lijkt niet heel groot. In de tweede heat waren de Spanjaarden 0,04 seconden sneller, wat voor Nederland 'fataal' kan zijn, ook als een eventueel protest gehonoreerd wordt.

Schweinsteiger mist seizoensstart bij Bayern

Bayern München kan in de eerste wedstrijden van het seizoen geen beroep doen op Bastian Schweinsteiger. De 30-jarige aanvoerder kan door een knieblessure nog niet voluit trainen, zei trainer Pep Guardiola zaterdag op een persconferentie. Hoelang hij zijn seizoensstart precies moet uitstellen moet nog blijken.

De WK-finale was de laatste officiële wedstrijd waarin Schweinsteiger in actie kwam. De voetballer hielp Duitsland in Brazilië aan de vierde wereldtitel.

Het middenveld van Bayern, dat vrijdag aan de Bundesliga begint, is inmiddels flink uitgedund. Javi Martínez scheurde woensdag in het supercupduel tegen Borussia Dortmund zijn kruisband. Daarnaast verkocht de landskampioen deze zomer Toni Kroos aan Real Madrid.

Oud-sportbestuurder Kastermans overleden

De voormalige sportbestuurder Marten Kastermans is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NOC*NSF zaterdag. Kastermans had in het verleden de leiding over NOC*NSF en was vicevoorzitter van de KNVB.

Kastermans was in de jaren tachtig en negentig een belangrijke spil bij de fusie van de Nederlandse Sport Federatie (NSF) en het Nederlands Olympisch Comité (NOC). Bij de KNVB was hij naast vicevoorzitter ook een tijd de baas van het amateurvoetbal. In 1990, toen hij terugtrad, werd hij benoemd tot erelid van de voetbalbond.

André Bolhuis heeft fraaie woorden over voor Kastermans. "De Nederlandse sportwereld is Kastermans veel dank verschuldigd. Kastermans maakte als voorzitter van de NSF de fusie met het NOC mogelijk", zegt de voorzitter van NOC*NSF.

[EKA] Pars met fantastische worp naar goud

Olympisch kampioen kogelslingeren Krisztián Pars heeft in Zürich de Europese titel gepakt. Hij deed dat in zijn laatste poging met een fantastische worp van 82,69 meter, de beste wereldjaarprestatie.

De laatste keer dat iemand die niet voor doping is veroordeeld verder wierp was in 2007, Vadim Devyatovskiy. Ook om hem hangt echter een zweem van verdenking. Het niveau in Zürich was sowieso enorm hoog, want Pars gooide in zijn derde poging ook al 82,18 meter. Het zilver ging met 82,05 meter naar wereldkampioen Pawel Fajdek uit Polen. Sergey Litvinov pakte met 79,35 meter het brons namens Rusland.

Pars op weg naar de Europese titel en een topprestatie (Foto: Getty)

Van Gerwen wint Singapore Darts Masters

Michael van Gerwen heeft de Singapore Darts Masters op zijn naam geschreven. In de finale was Mighty Mike met 11-8 te sterk voor Simon Whitlock. Het toernooi in Singapore hoort bij de World Series of Darts van de PDC. Een serie toernooien om het darten in de hele wereld te promoten. 

Van Gerwen won eerder op de dag al met 11-9 van James Wade. Whitlock versloeg in de halve finale Dave Chisnall met 11-6. Van Gerwen won eerder dit jaar al een toernooi in Dubai. De darters vliegen nu door naar Perth voor de Perth Darts Masters. Een week later is er ook nog een toernooi in Sydney. 

[EKA] Arzamasova treedt in voetsporen ouders

Maryna Arzamasova heeft tijdens het EK atletiek in Zürich de 800 meter gewonnen. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar moeder Ravilya Agletdinova, die in 1986 de Europese titel pakte op de 1500 meter. Ook haar vader won al eens een Europese medaille: In 1985 pakte Aleksandr Kotovich zilver bij het hoogspringen tijdens het EK indoor.

Arzamasova trok halverwege de finale samen met Lynsey Sharp ten aanval. Onder meer favoriete Yekaterina Poistogova probeerde nog wel het gat te dichten, maar dat mocht niet meer baten. In de slotfase moest Sharp haar Wit-Russische rivaal laten gaan, die vervolgens in 1:58,15 minuten over de streep kwam. Het brons ging verrassend naar de Poolse Joanna Józwik.

Arzamasova is uitzinning van vreugde na het behalen van de Europese titel op de 800 meter (Foto: Getty)

[PL] Valse start Van Gaal bij Manchester United

Louis van Gaal is de competitie met Manchester United belabberd begonnen. Swansea City versloeg de ploeg van de Nederlandse trainer, nota bene op Old Trafford, met 2-1. Gylfi Sigurdsson schoot in de 72e minuut de winnende binnen voor de club uit Wales.

De fans van United zijn het niet gewend om hun club de openingswedstrijd van het seizoen op Old Trafford te zien verliezen. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 1972-1973, toen Ipswich Town met 2-1 te sterk was.

Van Gaal begon het duel met twee debutanten. De 20-jarige Tyler Blackett en de een jaar oudere Jesse Lingard konden echter niet voorkomen dat Swansea na 28 minuten brutaal de voorsprong nam. De Zuid Korean Sung-Yong Ki schoot bekeken raak na goed werk van Wilfried Bony.

United was aangetreden in een 3-5-2-formatie die aan het Nederlandse WK-elftal deed denken. Met die speelwijze creëerden de spelers van Van Gaal echter nauwelijks kansen. Pas kort na rust, toen was overgeschakeld naar 4-4-2, vond Rooney van dichtbij het net met een knappe omhaal. Dwight Tiendalli viel na de treffer in bij Swansea.

De 2-1 viel echter aan de andere kant. Sigurdsson kreeg de bal na 72 minuten wat gelukkig voor de voeten en schoot via doelman David de Gea raak. Het slotoffensief van United stelde vervolgens weinig voor.

De nederlaag van United, dat het nog zonder Robin van Persie moest stellen, is na de uitstekende voorbereiding opvallend. De twintigvoudig landskampioen versloeg onder meer Real Madrid, Liverpool en AS Roma.

[EKA] Ook Martina en co naar finale estafette

Na de vrouwen hebben ook de Nederlandse mannen zich geplaatst voor de EK-finale van de 4x100 meter. Giovanni Codrington, Churandy Martina, Hensley Paulina en Wouter Brus liepen naar de derde plek in hun heat.

De mannen hadden aanzienlijk meer problemen dan de vrouwen. De wissels waren stuk voor stuk slecht, waardoor Brus alles uit de kast moest halen om nog bij de beste drie te eindigen, goed voor automatische kwalificatie. Dat lukte nog net, hij hield de Oekraïeners 0,13 seconden achter hem en kwam na 38,90 seconden over de streep.

De snelste tijd van de series was met 38,15 voor de Duitse ploeg. De Britten, topfavoriet voor goud, waren met 38,26 seconden eveneens erg snel.

Mollema laat Eneco Tour voor wat hij is

Bauke Mollema is zaterdag tijdens de zesde etappe uit de Eneco Tour gestapt. De Belkin-renner was niet in goede doen en kon het tempo van het peloton al vrij snel niet meer bijhouden, meldt de Nederlandse wielerploeg. Mollema's ploegmaat Barry Markus gaf er ook de brui aan.

Mollema stond kopman Lars Boom bij in de Eneco Tour. De Groninger komt dit jaar waarschijnlijk niet meer in actie in een grote ronde. De renner, die volgend jaar voor Trek rijdt, laat de Vuelta die over een week van start gaat vermoedelijk links liggen.

[EKA] Estafettevrouwen probleemloos naar finale

De Nederlandse vrouwen hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de EK-finale op de 4x100 meter. Madiea Ghafoor, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Jamile Samuel liepen met 42,77 seconden naar de tweede plaats in de heat.

De wissels leken niet helemaal soepel te gaan. Met name de eerste wissel, op Schippers, verliep slordig. De winst in de heat ging naar de Franse ploeg. Myriam Soumaré en haar teamgenoten snelden naar de beste tijd in Europa dit jaar: 42.29 seconden. De Françaises lijken het zondag in de finale samen met Groot-Brittannië uit te gaan vechten om het goud.

Tram ontspoort in Den Haag

In Den Haag is zaterdag aan het begin van de middag een tram ontspoord. Daarbij vielen geen gewonden, laat vervoersbedrijf HTM weten.

Tram 15 ontspoorde door onduidelijke oorzaak rond 13.00 uur bij halte Laan van 's Gravenmade. Het voertuig moet van de rails worden getakeld en hoe lang dat nog duurt, is niet duidelijk. Voorlopig rijden er geen trams maar bussen tussen station Voorburg en Nootdorp Centrum.

HTM kampte de laatste jaren vaker met ontsporingen en ongevallen. Begin maart vielen 19 gewonden bij een trambotsing op de grens van Delft en Rijswijk. In december ontspoorden twee trams op één dag, in het centrum van Den Haag en in een tunnel bij station Hollands Spoor. In 2012 raakten 24 reizigers gewond toen een tram achter op een stilstaande tram botste bij Hollands Spoor.

Tram ontspoort in Den Haag
Tram ontspoort in Den Haag (Foto: ANP)

Chelsea stalt WK-ganger Moses bij Stoke City

Chelsea verhuurt Victor Moses dit seizoen aan Stoke City. Dat meldt de club waar Erik Pieters onder contract staat zaterdag. Moses speelde vorig seizoen al op huurbasis voor Liverpool.

De 23-jarige Nigeriaan viel op het voorbije WK in tegen Iran en Frankrijk. Voordat de buitenspeler in 2012 naar Chelsea verhuisde, maakte hij furore bij Wigan Athletic en Crystal Palace. Hij komt bij Stoke onder anderen oud-Ajacied Bojan Krkic tegen in de voorhoede.

Poetin opent aanval op dollar

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag tijdens een toespraak op de Krim gezegd dat Rusland ernaar streeft om de internationale handel in zijn olie en gas in roebels te laten verlopen, in plaats van in dollars zoals nu het geval is. Dit meldt Z24.

Poetin zegt dat het monopolie van de dollar in de internationale grondstoffenhandel schadelijk is voor de Russische economie. Rusland probeert daarom met een aantal andere landen middels BRICS overeenstemming te bereiken voor een tegengewicht aan dat monopolie. Poetin liet weten dat voorzichtigheid op dit vlak geboden is. Andere landen die in het verleden poogden onder het monopolie van de dollar uit te komen kregen altijd te maken met destabilisatie en sancties.

Poetin nam tevens de gelegenheid te baat om te melden er een militaire taskforce komt op de Krim. Hij heeft toegestemd in een plan van het Russische ministerie van Defensie om zo’n strijdmacht op te zetten. De strijdmacht zal niet buitensporig zijn. Wat dat precies inhoudt is niet bekend.

Denzel Washington in afkickkliniek na feestmaand

Denzel Washington heeft zich twee weken laten opnemen in een afkickkliniek. De acteur heeft het er tijdens de zomer op een jacht wel erg van genomen, zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Hoewel de meeste bronnen spreken van een feestmaand waarin vooral veel werd gedronken, beweert een van hen dat het ook om andere substanties zou gaan. Hoe dan ook was de ontgiftingsperiode voor een verscheidenheid aan onwenselijke stoffen in het lichaam.

De 59-jarige Washington werd bijgestaan door een arts, voedingsdeskundige, trainer en kok. Nu kan hij er weer helemaal tegenaan. Dat is maar goed ook, want eerdaags begint de promotiecampagne van zijn nieuwe actiefilm The Equalizer, waarin hij een voormalig soldaat speelt die vroeger clandestiene operaties uitvoerde. Die film gaat 25 september in première.

LTO niet blij met lage prijzen in supermarkt

Sommige supermarkten zijn naar de mening van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland iets te ver doorgeslagen in het promoten van Nederlandse groente en fruit van telers die zijn getroffen door de Russische boycot. De boeren zijn blij met alle extra aandacht, maar zij storen zich wel aan de lage prijzen waarvoor bijvoorbeeld tomaten in de schappen te vinden zijn.

Of dit het begin is van een heuse prijzenoorlog is volgens LTO nog moeilijk te zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. Maar de brancheorganisatie wil wel graag in gesprek gaan met de supermarkten. Als er extra groente en fruit wordt verkocht, dan moet dat wel voor een redelijke prijs, vindt LTO.

Zaterdag maakte supermarktketen PLUS in verschillende kranten met paginagrote advertenties reclame voor zijn Hollandse trostomaten. Die zijn flink in prijs verlaagd. Concurrent Jumbo liet vrijdag al weten groenten en fruit van eigen bodem te gaan promoten, in reactie op Ruslands importstop. En marktleider Albert Heijn hield zaterdag een 'eenmalige actie voor 1 dag' om Nederlandse producten als komkommer, paprika's en trostomaten extra onder de aandacht te brengen.

Door de Russische ban kunnen de Nederlandse groente- en fruittelers geen waar uitvoeren naar Rusland. Door meer groente en fruit te consumeren in eigen land, kan het wegvallen van de Russische exportmarkt enigszins worden gecompenseerd. Maar omdat er momenteel sprake is van een overaanbod aan groente- en fruit in Europa, liggen de inkoopprijzen voor winkeliers en marktverkopers nu ook lager dan voorheen.

[EKZ] Maat en De Graaf 9e bij het synchroonzwemmen

Het Nederlandse duet Christina Maat en Margot de Graaf zijn zaterdag als negende geëindigd bij de Europese kampioenschappen synchroonzwemmen in Berlijn. Het tweetal kwam in de finale op de vrije routine tot een score van 81,6333. Daarmee brachten ze hun totaal, in combinatie met de score van de technische routine op woensdag, op 158,3840.

Het goud was voor Daria Korobova en Svetlana Kolesnitsjenko uit Rusland, die in de voorrondes ook al de beste scores lieten noteren. Ze hadden met 188,0391 ruim 6 punten voorsprong in de eindstand op de Oekraïense vrouwen Lolita Anasova en Anna Volsjina. Het brons was voor het Spaanse duet Ona Carbonell en Paula Klamburg.

Maat en De Graaf 9e op EK synchroonzwemmen
Maat en De Graaf 9e op EK synchroonzwemmen (Foto: ANP)

Cancellara stapt uit Eneco Tour

Fabian Cancellara is zaterdag in de voorlaatste etappe van de Eneco Tour niet meer van start gegaan. De Zwitser gebruikt de rittenkoers door Nederland en België als voorbereiding op het WK van volgende maand en vindt het na vijf etappes genoeg geweest. Cancellara stond op de twaalfde plaats in het klassement op 31 seconden van leider Tom Dumoulin.

Ook Andrea Guardini heeft de Eneco Tour verlaten. De Italiaan won maandag de openingsetappe naar Terneuzen en droeg een dag de leiderstrui.

De renners rijden zaterdag een kleine Luik-Bastenaken-Luik met finish op La Redoute. Zondag wordt de ronde afgesloten met een rit naar Sittard-Geleen.

Reis hoopt op nieuwe kans in Nederland

Jonathan Reis zit sinds december 2013 zonder club. In die maand liet hij zijn contract met Vitesse ontbinden. Sindsdien was de aanvaller niet meer op het veld te zien, maar inmiddels hoopt hij in Nederland zijn rentree te kunnen maken.

"Ik mis Nederland", liet Reis in een gesprek met Helden Online weten. De voetballer was zeven jaar actief op de Nederlandse velden en speelde voor PSV en het eerdergenoemde Vitesse. Eind 2013 had Reis zijn buik vol van de situatie bij de Arnhemmers. "Bij het tweede elftal trainden we vaak met zeven man. Het was helemaal niks, ik was diep ongelukkig. Na overleg met de clubleiding heb ik mijn contract, dat doorliep tot medio 2015, laten ontbinden."

Reis blikte nog wel kort terug op het moment, waarop het bij Vitesse mis is gegaan. Dit had namelijk te maken met zijn instelling, die niet deugde. "Ik heb in het verleden veel domme dingen buiten het veld gedaan, maar bij Vitesse niet. In het nachtleven liet ik me zelden zien. Ik was daar al lang klaar mee. Ik ben een soort opa, blijf liever thuis. Wat vooral telt, is mijn zoontje Caique. Ik wil een voorbeeld voor hem zijn."

Inmiddels hoopt Reis op een nieuwe kans. Zijn voorkeur gaat uit naar Nederland, omdat hij graag wil laten zien dat hij weldegelijk een professioneel voetballer kan zijn. "Ik ga zelfs in de Jupiler League voetballen als het moet. Dan maak ik dertig doelpunten en keer ik terug naar de eredivisie. Als ik mijn loopbaan uiteindelijk bij een mooie club als PSV of FC Twente kan beëindigen, ben ik meer dan tevreden."


Jonathan Reis in betere tijden (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Pokémon-kaartspel naar de iPad

Hoewel je The Pokémon Trading Card Game al online kon spelen, brengt The Pokémon Company een officiële app uit voor de iPad. Dit nieuws werd de wereld in geholpen tijdens de officiële Pokemon World Championship die wordt gehouden in Washington DC.

Spelers kunnen hun fysieke gekochte kaarten inzetten in de digitale wereld en het dan opnemen tegen andere Pokémontrainers. Spelers die nu al een de slag willen, kunnen de gratis pc-versie downloaden en digitaal een kaartje leggen.

[EKA] [Sportblog] Cooly is cool

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Normaal gesproken verschijnt deze rubriek alleen op woensdag maar vandaag is er een extra editie ter meerdere eer en glorie van Cooly.

Velen van jullie zullen Cooly niet kennen dus stellen we hem graag aan jullie voor. Cooly is de mascotte van het EK atletiek in Zürich. In Zwitserland is hij al langer bekend, hij was eerder al mascotte van de Zwitserse ijshockeyers. Laten we eens kijken hoe de carrière van deze bijzondere mascotte hem in het atletiekstadion bracht:


Hoe Cooly carrière maakte (Bron: YouTube)

Cooly blijkt ook een ware atleet, hier zie je hem bij het polsstokhoogspringen:


Cooly in actie (Bron: YouTube)

Naast de polsstok springt de mascotte ook met gemak over hordes heen:

En zelfs de Fosburyflop beheerst hij:

Zoals u merkt zijn wij fan van Cooly. De tienkamp moet geen probleem zijn voor deze sportieve mascotte. Maar helaas heeft hij het te druk met het publiek vermaken en natuurlijk draagt bij ook zijn steentje bij achter de schermen:


Cooly helpt mee in het restaurant voor de vrijwilligers (Bron: YouTube)

Maar gelukkig gaat het ook weleens mis met deze geweldige mascotte:

Cooly te water (Bron: YouTube)


Een zeer pijnlijk ongeluk voor Cooly (Bron: YouTube)

Vrouw gearresteerd wegens vloeken in bijzijn van haar kinderen

In de Amerikaanse staat South Carolina zal een vrouw haar bezoek aan een supermarkt niet snel vergeten. Na een scheldtirade in het bijzijn van haar kinderen werd ze gearresteerd door de plaatselijke politie.

De vrouw had uiteraard wel een gegronde reden om zo te keer te gaan: haar man plette het brood door deze onderin de winkelwagen te leggen. Deze zware misdaad leidde tot grote ruzie met de kinderen in de buurt. Woorden als ‘Fuck’ waren de druppel en een omstander begon zich ermee te bemoeien. Het hielp echter niet en toen besloot men de politie erbij te halen. De vrouw werd opgepakt wegens ordeverstoring.

De misdadigster moet volgende maand voor de rechter verschijnen. "Ik heb toch niemand gekwetst," verklaarde de opgepakte vrouw achteraf. "Die andere klant zei dat ze gewoon een slechte dag had. Maar dat is nog geen excuus om iemand zijn leven te verwoesten."

Verstappen wint eerste race als Red Bull-rijder

Max Verstappen heeft zijn eerste race als rijder van het opleidingsprogramma van Red Bull gewonnen. De zestienjarige Nederlander was op de Nürburgring de beste in de eerste race van het weekend tijdens het Europees Formule 3-kampioenschap.

Verstappen mocht in de regen van poleposition starten en hield die positie in de eerste bocht vast. Daarna werd hij echter ingehaald door de van de vijfde plek vertrokken Antonio Fuoco. De Italiaan, die net als Verstappen op slicks reed, maakte enkele ronden later een fout waar de Nederlander van kon profiteren.

Ondertussen kwam Richard Goddard razendsnel opzetten. De Australiër was als twintigste gestart, maar doordat hij op de langzaam opdrogende baan, in tegenstelling tot veel anderen, op regenbanden reed kon hij veel rijders inhalen. Binnen een mum van tijd zat hij vlak achter Verstappen, die hij na een ronde vechten kon passeren.

Het duurde echter niet lang voor de slicks sneller waren dan de regenbanden van Goddard, want in de negende ronde liet Verstappen de snelste rondetijd van de race noteren. In de minuten daarna was er een boeiend gevecht te zien tussen Goddard, Verstappen en Fuoco, die veelvuldig van positie wisselden.

Halverwege de race kon Verstappen de Australiër inhalen, waarna ook Fuoco en de snel opkomende Antonio Giovinazzi dat deden. Het trio bleef vervolgens lang bij elkaar, tot Verstappen in de laatste ronden een gat sloeg nar de Italianen. Zijn voorsprong groeide snel en hij kwam ruim drie seconden voor Fuoco over de streep.

In het kampioenschap loopt Verstappen wederom in op de Fransman Esteban Ocon, die op de Nürburgring genoegen moest nemen met de zesde plek. Ocon staat nu nog 77 punten voor op Verstappen, die dankzij zijn zege 25 punten krijgt. Zondag staan om 11.00 uur en 15.25 uur de andere twee races op de Nürburgring gepland.

Zeecontainer met 31 mensen in Britse haven

In de haven van Tilbury in het Britse Essex is zaterdag een container ontdekt met daarin 30 mensen, onder wie 7 kinderen. Een man heeft het transport in de vrachtcontainer niet overleefd.

Verschillende Britse media melden dat twee personen naar een ziekenhuis zijn gebracht. Anderen worden met 'ernstige gezondheidsproblemen' ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

De ontdekking werd gedaan toen een vrachtschip uit het Belgische Zeebrugge rond 07.30 uur aanmeerde in Tilbury, dat aan de noordelijke oever van de Theems ligt. De politie van Essex heeft een onderzoek naar het incident ingesteld.

Zeecontainer met 31 mensen in Britse haven
Zeecontainer met 31 mensen in Britse haven (Foto: ANP)

Rutten: "Het was heel matig, dat weet ik"

Fred Rutten was niet tevreden met het spel dat zijn ploeg tegen sc Heerenveen op de mat legde. Met name in de eerste helft speelde Feyenoord in zijn optiek ondermaats.

"Onze tegenstander was voetballend beter", reageerde de ervaren trainer na afloop ten overstaan van FOX Sports. "Wij hadden problemen met de positiewisselingen. Er werd niet doorgedekt. Er waren twee, soms drie vrije mensen. Dan kom je te laat. In de rust hebben we dat gerepareerd. Toen stond het in ieder geval beter. Met voetbal was vandaag gewoon heel matig, dat weet ik."

Voorts kwam Rutten te spreken over Mitchell Te Vrede, die op diverse momenten dicht bij een doelpunt was. Hij kreeg uiteindelijk de gelijkmaker op zijn naam (1-1), maar gaf later zelf aan dat Lex Immers dat doelpunt in zijn ogen verdient.

Rutten is blij met de gretigheid van zijn spits. "Te Vrede legt de lat bij zichzelf heel hoog. Misschien had hij wel één of twee keer moeten scoren, maar chapeau voor de manier waarop hij op het veld staat", aldus de Wijchenaar.

Net als in de eerste competitiewedstrijd gingen ook tegen Heerenveen beide flankspelers vroegtijdig naar de kant. "Ik wissel de buitenspelers, want als je meerdere spelers hebt van ongeveer hetzelfde kaliber, en eentje zit niet lekker in de wedstrijd, dan moet je wisselen", verklaarde Rutten die keuze.

Tot slot sprak Rutten over Jordy Clasie, die wegens blessureleed ontbrak. Volgens diverse media was een aanstaande transfer naar FC Porto echter de werkelijke reden voor het ontbreken van de talentvolle middenvelder.

"Clasie? Dat zijn de media", zei de trainer. "Ik begrijp de speculaties, maar het is absoluut niet waar. Jordy klaagt al langer over pijn in zijn hamstring, en uiteindelijk heb ik de knoop maar doorgehakt. Woensdag spelen we Europees, dan wil ik heb erbij hebben. Ik heb niets gehoord van een eventuele transfer."

Paus maakt anti-abortusstandpunt duidelijk

Paus Franciscus houdt zich doorgaans op de vlakte waar het gevoelige onderwerpen betreft, zoals abortus. Het standpunt van het Vaticaan over de heiligheid van het leven mag als bekend worden verondersteld, zegt hij. Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea liet de kerkvader toch duidelijk blijken hoe hij over de kwestie denkt toen hij bij een monument voor geaborteerde foetussen halt hield om te bidden.

De paus boog het hoofd voor gebed bij het monument - een tuin met eenvoudige witte kruisen - en sprak met een anti-abortusactivist zonder armen en benen. Het monument ligt in de gemeenschap Kkottongnae, die is toegewijd aan de zorg voor mensen met allerlei soorten genetische afwijkingen - in de prenatale fase dikwijls reden om tot abortus over te gaan.

Franciscus bracht een uur door in Kkottongnae, waar hij de tientallen gehandicapte Koreanen zegende.

Eerder op de dag ging de kerkvorst in aanwezigheid van honderdduizenden Koreanen over tot de zaligverklaring van 124 Koreanen die twee eeuwen geleden voor het geloof gestorven waren.

[EKA] Marathongoud voor Daunay, Deelstra dertiende

Christelle Daunay heeft in Zürich de Europese titel op de marathon gepakt. De Française was na een lange strijd met de Italiaanse Valeria Straneo de sterkste op het zware parcours, waar een bijzonder pittige klim in opgenomen was. Met haar 39 jaar is Daunay de oudste vrouw ooit die de Europese marathontitel pakt.

De Nederlandse vrouwen moesten alle vier al na enkele minuten lossen bij de kopgroep en leken ervoor te kiezen om wat rustiger te beginnen. Voorin ontstond een kopgroep, die na tien kilometer al was uitgedund tot minder dan tien loopsters. Onder leiding van vooral de Italiaanse Straneo en de Kroatische Lisa Nemec waren er na 15 kilometer nog zeven vrouwen over.

Onder meer olympisch triatlonkampioene Nicole Spirig zat in de kopgroep, maar na 15 kilometer moest zij, samen met een aantal anderen, langzaam lossen. Er bleven voorin nog vier vrouwen over nadat de klim in het parcours voor de tweede keer bedwongen was: Naast Straneo en Nemec konden ook Daunay uit Frankrijk en de Turkse Elvan Abeyelegesse nog mee.

De Nederlandse vrouwen Andrea Deelstra en Miranda Boonstra kwam na 15 kilometer door bij de beste twintig, Stefanie Bouma lag rond de 45e plek. Voor Ruth van der Meijden zat de marathon er op dat moment al op. Door de tussentijden lag Nederland in de landenwedstrijd, waar de drie beste tijden bij elkaar opgeteld worden, op de achtste plek na 15 kilometer.

Na de drinkpost op 20 kilometer moest Nemec lossen, waarna ze even verderop werd ingehaald door Jessica Augusto. De Portugese was bezig aan een sterke opmars en kreeg de leiders in zicht. Voorin plaatste Straneo tijdens de derde beklimming een eerste voorzichtige aanval op Daunay, terwijl Abeylegesse moest lossen en voorbij werd gelopen door Augusto.

De twee ervaren koploopsters, Straneo is 38, Daunay 39, bleven kilometerslang bij elkaar. Ook na 35 kilometer liepen de twee op kop, terwijl Augusto nog altijd maar op 20 seconden achterstand liep. In de laatste afdaling was het juist Daunay die de aanval plaatste op Straneo.

De Italiaanse kon de aanval nog pareren, maar met de finish in zich ging de Française er nog een keer vandoor. Ze sloeg al snel een gat naar Straneo, die dit keer niet meer terug kon komen. Met de Franse vlag in de hand kwam Daunay over de finish in 2:25,14 uur, een nieuw kampioenschapsrecord. Dertien seconden later kwam Straneo over de streep, niet veel later gevolgd door Augusto.

Deelstra kwam uiteindelijk als dertiende over de streep, in een knappe tijd van 2:32,39 uur. Daarmee haalt de 29-jarige Nederlandse bijna twee minuten van haar persoonlijk record af. Boonstra werd negentiende in 2:34,29 uur.

Filemon Wesselink heeft 'autistisch trekje'

Filemon Wesselink vindt zichzelf wel een tikkeltje apart. "Ik heb zeker een autistisch trekje", zegt de presentator zaterdag in De Telegraaf. "Als ik de zaterdagkrant lees, lees ik hem letterlijk van voren naar achter, elk stuk." Ook kon hij tijdens zijn vakantie de Ronde van Italië niet kijken. "Ik heb alles opgenomen en teruggekeken."

Daarnaast heeft de kersverse vader nog wel meer neurotische trekjes. "Toen ik me vandaag ging aankleden voor dit interview, wilde ik per se een overhemd aan. Dat lag in de kamer waar mijn zoontje lag te slapen. Dan moet ik die kamer insluipen om dat overhemd te bemachtigen."

De 35-jarige Wesselink is naar eigen zeggen zeer gehecht aan orde en controle. "Mijn leven is zeer ongestructureerd en daarom heb ik structuur nodig om te kunnen functioneren. Programma's die ik maak, zijn soms het tegenovergestelde van orde, ik kom vaak in een wanorde terecht. Die tegenstrijdigheid beheerst mijn leven."

Perfectionistisch is misschien nog wel een betere term dan autistisch of neurotisch. "Dat is waarom mijn werk vaak niet bevredigend is", vertelt hij. "Ik heb nog nooit iets gemaakt waarvan ik denk: dit is het helemaal."

Toch is er voor Wesselink een lichtpuntje, namelijk het interview dat hij vorig jaar had met Mart Smeets voor zijn programma De Week van Filemon. "Ik moet zeggen dat de reportage over Mart Smeets voor mij dicht bij perfecte televisie komt."

Halep neemt geen revanche op Sharapova

Maria Sharapova heeft de halve finale van het WTA-toernooi van Cincinnati bereikt. De Russische, als vijfde geplaatst, won na ruim 2,5 uur spelen met 3-6, 6-4 en 6-4 van Simona Halep. De als tweede geplaatste Roemeense moest twee maanden geleden in de finale van Roland Garros ook al haar meerdere in Sharapova erkennen.

Sharapova worstelde de hele partij met haar service, maar ondanks elf onnodige fouten liet ze zich niet uit het veld slaan. Op 4-4 in de beslissende set forceerde ze een break, om de partij vervolgens keurig uit te serveren. In de halve finale speelt Sharapova tegen de als negende geplaatste Ana Ivanovic.

Bij het masterstoernooi voor de mannen plaatste Roger Federer zich voor de halve eindstrijd. De Zwitser (2), vorige week verliezend finalist in Toronto, won met 6-3 en 7-5 van Andy Murray (8). De Canadees Milos Raonic wordt zijn volgende tegenstander. De andere halve finale gaat tussen David Ferrer en Julien Benneteau.

Wozniacki verslaat Radwanska in Cincinnati

Agnieszka Radwanska is in de kwartfinale van het tennistoernooi in Cincinnati uitgeschakeld. De Poolse (4) verloor van Caroline Wozniacki (12) in twee sets: 4-6 en 6-7 (5). De voorgaande drie onderlinge ontmoetingen had Radwanska nog gewonnen.

In het mannentoernooi zegevierde David Ferrer (6) in een Spaans treffen over Tommy Robredo (16). Het werd na ruim twee uur tennis 6-4, 3-6 en 6-3 voor de mondiale nummer zes. Ferrer boekte al zijn vijfde opeenvolgende zege op Robredo.

Toch DNA-materiaal Kremers in nieuwe resten

Botresten die begin augustus werd gevonden in Panama bevat toch DNA-materiaal dat matcht met dat van de Nederlandse Kris Kremers. Dat heeft onderzoeksleidster Bethsaida Pitti bekendgemaakt. De familie is door de Panamese autoriteiten geïnformeerd over de match, aldus een woordvoerster van de familie.

Eerder werd juist beweerd dat de gevonden botresten niet overeenkwamen met het DNA van Kremers of Lisanne Froon. De twee Nederlandse vrouwen verdwenen 1 april in Panama. In juni werden botresten en een rugzak van het overleden tweetal gevonden bij een rivier in de jungle in het noorden van het Midden-Amerikaanse land.

Langs diezelfde rivier zijn ook de nieuwe resten gevonden. In totaal ging het om zes botresten, waarvan een rib aan Kremers toebehoord, aldus Pitti. Wat het tweetal is overkomen is nog altijd niet duidelijk, aldus de woordvoerster van de familie. De ouders van Kris Kremers zijn in het gebied om daarover meer duidelijkheid te verkrijgen.

[EKZ] Nederland wint teamevent open water

Het Nederlands zwemtrio, bestaande uit Ferry Weertman, Marcel Schouten en Sharon van Rouwendaal, heeft op het Europees kampioenschap in Berlijn goud gewonnen op de vijf kilometer open water zwemmen voor teams. Oranje kwam binnen in 55.47,8. Met deze tijd waren ze achttien seconden sneller dan Griekenland. Duitsland werd derde op 27 tellen achter Nederland.

Halverwege de wedstrijd lag het Nederlandse trio nog twee en drie seconden voor op respectievelijk Griekenland en Duitsland. Net zoals de vijf kilometer individueel is het een race tegen de klok. Ieder team van drie personen, bestaande uit minimaal één man en één vrouw, gaat apart van start en als de derde zwemmer over de finish komt wordt de klok gestopt. 

Het toernooi in open water voor Oranje verloopt tot dus ver zeer goed. Van Rouwendaal en Weertman wonnen beiden al de tien kilometer en Van Rouwendaal pakte zilver op de vijf kilometer individueel. Zondag staat voor zowel de mannen als de vrouwen de 25 kilometer individueel op het programma. Schouten zal als enige Nederlander in actie komen. 

Maandag zal het Europees kampioenschap voor de langebaanzwemmers beginnen. Weertman en Van Rouwendaal zullen ook aan dat toernooi acte de presence geven. 

Wijkagent stopt met Twitter na azijngezeik

Wijkagent André Schutten uit Hengelo, bekend van de tweet: 'Don’t f*** with the wijkagent!', is gestopt met twitteren na het azijngezeik van zijn volgers. Na bovenstaande tweet, inclusief dienstwapen, heeft een tweet van afgelopen woensdag opnieuw tot een stortvloed van azijn geleid.

De eerste tweet kreeg veel nare reacties. "Iemand zei dat ik de laatste kogel maar voor mezelf moest bewaren", aldus de wijkagent. De teller stond erna al snel op 950 volgers.

De tweet van afgelopen woensdag: 'Er zijn weer 'babbel'zigeuners actief. Poeier ze af en laat ze niet binnen (...).' "Iemand reageerde dat het woord zigeuner stigmatiserend is. Een ander begreep niet wat ik met babbelzigeuners bedoel. Daar moet je dan weer energie in steken om dat uit te leggen. Ik ben er wel klaar mee.", zegt de wijkagent.

Hij heeft er geen zin meer in om elke tweet uit te moeten gaan leggen en hangt het twittervogeltje in de wilgen.

Van Aartsen 'overwoog terug te keren'

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag 'heeft serieus overwogen om zijn vakantie af te breken' vanwege de uit de hand gelopen protesten in zijn stad. "Maar na overleg met verschillende mensen heb ik besloten het niet te doen. Ik wilde die knieval niet maken", aldus Van Aartsen in het AD zaterdag.

In een interview met de krant zegt de burgemeester, die donderdag een demonstratieverbod in de Schilderswijk afkondigde, dat "het fout gaat als een openbaar bestuurder voor iedere hype of hetze zijn vakantie afbreekt een knieval maakt. Ik heb besloten dat vakantie vieren belangrijker is dan mijn overheidsstaken uitvoeren de storm over te laten razen en verantwoording af te leggen wanneer het mij uitkomt waar dat hoort: in de Haagse raad."

Het kwam Van Aartsen op veel kritiek te staan dat hij niet terugkeerde van zijn vakantie in Frankrijk, waar de burgemeester naar eigen zeggen niet echt van heeft kunnen genieten. "Het werd een werkvakantie, waarin mijn tijd en energie werden opgeslokt door de demonstraties in de Schilderswijk."

Verschillende betogingen in de wijk verliepen onrustig. Bij twee demonstraties ten faveure van de Islamitische Staat (IS, het voormalige ISIS) werden antisemitische leuzen geroepen. Een demonstratie tegen moslimextremisme afgelopen zondag werd verstoord in de Schilderswijk door stenengooiende tegendemonstranten.

Van Aartsen'overwoog terug te keren'
Van Aartsen'overwoog terug te keren' (Foto: ANP)

Paginagrote advertenties voor 'boycottomaten'

Ook supermarktketen PLUS gaat zijn Nederlandse tomaten promoten, nu telers worden getroffen door de Russische boycot. Zaterdag verspreide PLUS in verschillende kranten paginagrote advertenties met de titel: "Mag het een tomaatje meer zijn?"

Bij de supermarkt gaan de Hollandse trostomaten met 2 euro in prijs omlaag naar 89 cent voor een kilo. "Een deel van de oogst dreigt te worden vernietigd", zo staat in de advertentie. "Samen kunnen we de Nederlandse telers helpen."

Concurrent Jumbo liet vrijdag al weten groenten en fruit van eigen bodem te gaan promoten, in reactie op de Ruslands importstop. Jumbo wilde alleen nog niet zeggen wanneer de campagne start.

Marktleider Albert Heijn houdt zaterdag in zijn supermarkten een 'eenmalige actie voor 1 dag' om Nederlandse producten als komkommer, paprika's en trostomaten extra onder de aandacht te brengen.

Door de Russische ban kunnen de Nederlandse groente- en fruittelers geen waar uitvoeren naar Rusland. Door meer groente en fruit te consumeren in eigen land, kan het wegvallen van de Russische exportmarkt enigszins worden gecompenseerd. Omdat er momenteel sprake is van een overaanbod aan groente- en fruit in Europa, liggen de inkoopprijzen voor winkeliers en marktverkopers nu ook lager dan voorheen.

Paginagrote advertenties voor'boycottomaten'
Paginagrote advertenties voor'boycottomaten' (Foto: ANP)

Tweede dag Lowlands met Stromae en Jett Rebel

Lowlands maakt zich op voor dag twee. De festivalgangers kunnen de zaterdag rustig beginnen met een lesje tai chi of voor de uitgeslapen bezoekers met een meezingoptocht compleet met fanfare. Rond 11.30 uur trappen de Zweedse indiefolkzusjes van First Aid Kit het muzikale programma af.

Wie de dag politiek verantwoord wil beginnen, kan terecht bij de LLowgenda. Hier is onder anderen staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) te gast, evenals programmamaker Teun van de Keuken en voetbalcommentator Hugo Borst.

Later op de dag staan optredens gepland van onder andere Jungle By Night, Kensington, Selah Sue, Jett Rebel, The Kik, James Holden, The National en als afsluiter op het grootste podium Stromae. Daarna kunnen de 55.000 festivalgangers nog tot in de late uurtjes door op diverse dj's.

Het driedaagse muziekfestival vindt voor de 22e keer plaats bij Biddinghuizen en duurt nog tot en met zondag.

Tweede dag Lowlands met Stromae en Jett Rebel
Tweede dag Lowlands met Stromae en Jett Rebel (Foto: ANP)

'Defensie krijgt er honderd miljoen euro bij'

Het ministerie van Defensie krijgt volgend jaar waarschijnlijk honderd miljoen euro extra te besteden. Dat schatten ingewijden bij de begrotingsbesprekingen die volgende week beginnen, schrijft De Telegraaf zaterdag. Het extra geld moet de slagkracht van Defensie vergroten.

Voor de zomer werd nog gedacht dat Defensie er vijftig miljoen euro bij zou krijgen. VVD, ChristenUnie en SGP gaven toen aan dat ze meer geld voor Defensie willen omdat daar de afgelopen jaren veel op is bezuinigd. Ondertussen zou vanwege de brandhaarden in de wereld steeds vaker een beroep op de krijgsmacht worden gedaan.

Het extra geld moet niet worden ingezet voor kantoormedewerkers, maar voor extra materieel, wapens en operationele mensen, zegt een ingewijde in de krant. De extra kosten zouden moeten worden gedekt met meevallers. Die meevallers zouden ook een extra lastenverlichting mogelijk moeten maken.

'Gemeenten niet voorbereid op beschermen privédata'

Veel gemeenten hebben nog niets geregeld voor de bescherming van de privacygevoelige informatie die ze begin volgend jaar bij de zorgdecentralisatie in handen krijgen. Dat concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit een rondgang langs vijftig gemeenten. Tien van de vijftig gemeenten weten nog helemaal niet hoe zo om willen gaan met bijvoorbeeld het medisch dossier.

Gemeenten krijgen er vanaf volgend jaar taken bij op het gebied van zorg, jeugd en werk. Hierdoor krijgen ze ook meer privégegevens van burgers in handen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor het privacygevaar dat hiermee gepaard gaat.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) stelde hierop dat privacybescherming kon worden gezien als onderdeel van de lerende praktijk. Dat vindt het CBP onacceptabel omdat dit erop neer zou komen dat gemeenten aanvankelijk laks omgaan met persoonsgegevens en gaandeweg leren hoe ze die goed moeten beschermen.

Toch zijn veel gemeenten niet van plan dit al geregeld te hebben voor ze de gegevens in handen krijgen. Zo is in Breda nog niet duidelijk welke medewerkers inzage krijgen in medische en strafrechtelijke gegevens. "Daar zullen we in de looop van 2015 verder invulling aan geven", schreef de gemeente aan de krant.

Gemeenten moeten zorgen dat gevoelige informatie niet zomaar op vergaderingen of op interne systemen wordt gedeeld. In de praktijk heeft echter bijna geen enkele gemeente regels voor de eigen medewerkers opgesteld over wat kan en wat niet kan. Voorzitter van het CBP Jacob Kohnstamm stelt in de krant dat gemeenten moeten zorgen dat geen blunders worden gemaakt. Hij schat in dat zonder speciaal protocol gaten zullen vallen.

NS lapt oude treinen op

Om het probleem van overvolle treinen aan te pakken haalt de NS oude intercity's van stal. In afwachting van nieuwe sprinters komen achttien oudere dubbeldekkers volgend jaar na een oplapbeurt tijdelijk weer in dienst, zegt president-directeur van de NS Timo Huges zaterdag in het AD.

In de oude treinen wordt zeventien miljoen euro geïnvesteerd. Het is volgens de NS de eerste keer dat de 'volledige strategische reserve' structureel wordt ingezet om het tekort aan treinen tegen te gaan. Volgens Huges moeten hier geen wonderen van verwacht. Hij hoopt dat het helpt, maar benadrukt dat staan in de spits erbij blijft horen.

De treinstellen ondergaan een technische revisie bij Nedtrain. Daar zijn eerder al dubbeldekkers met groene bankjes omgebouwd tot de nieuwe intercitytreinen. Dat heeft 280 miljoen euro gekost.

Al jaren wordt geklaagd over te volle spitstreinen en vertragingen. "We proberen daar natuurlijk verandering in te brengen", zegt Huges in de krant. Hij wijst erop dat meer mensen worden ingezet op treinen en stations en dat ook treinen zijn verlengd. Ook wordt overlegd over meer spoor. "Ik zeg niet dat alle knelpunten over vijf jaar zijn opgelost, maar ze zijn dan wel verbeterd."

Softbalsters verliezen openingswedstrijd WK in eigen land

De Nederlandse softbalsters zijn het wereldkampioenschap in eigen land hard onderuit gegaan in de eerste wedstrijd. Oranje verloor in Haarlem met 10-0 van Verenigde Staten, de favoriet voor het goud. Na vier innings was wedstijd gespeeld.

De Nederlandse softbalsters konden slechts twee twee honkslagen maken, tegenover negen Amerikaanse hits. Van de laatste elf mondiale kampioenschappen wist Amerika er elf te winnen. Tijdens het vorige toernooi twee jaar geleden in Canada moest de Amerikaanse ploeg in de finale echter buigen voor Japan.

Oranje speelt zaterdag tegen Taiwan en treft vervolgens Italië, Australië, de Dominicaanse Republiek, Groot-Brittannië en Botswana.

Moslims claimen Malieveld

Moslims hebben alvast het Malieveld geclaimd op de dag dat de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil demonstreren in de Haagse Schilderswijk. Door de demonstratie nu al aan te kondigen, is de kans kleiner dat de NVU nog naar het Malieveld kan uitwijken.

In de Schilderswijk zijn de afgelopen tijd verschillende demonstraties gehouden waarbij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) centraal stond. Omdat de demonstraties steeds uitliepen op ongeregeldheden, heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in de wijk een demonstratieverbod afgekondigd.

Op 20 september stond echter al een demonstratie tegen de Islamitische Staat gepland van de groep Pro Patria. De NVU, die ook wilde deelnemen, maakte vrijdag bekend het demonstratieverbod te laten toetsen door een rechter.

Mocht die rechter het demonstratieverbod in stand houden, dan is de kans aanwezig dat de de NVU wil uitwijken naar het Malieveld. Daar heeft de groepering Muslim Defence League alvast rekening mee gehouden. De groepering stuurde vrijdag een brief naar de politie, waarin een betoging op 20 september wordt aangemeld die van 14.00 tot 17.00 uur moet duren. De groepering schrijft in de brief, die ook op Facebook is geplaatst, vijfhonderd tot duizend man deelnemers te verwachten.

Met de betoging wil de Muslim Defence League duidelijk maken dat er in de Schilderswijk 'en de rest van Nederland geen plaats is voor nationalisten en rechtsextremisten van groeperingen zoals Pro Patria, de Nederlandse Volks-Unie en de Dutch Defence League'. Ook moet bij de betoging steun worden betuigd aan de Palestijnen.

[DFB Pokal] Mainz uitgeschakeld na spektakelstuk

FSV Mainz 05 heeft zich geblameerd in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi. De club uit de Bundesliga werd vrijdag uitgeschakeld door Chemnitzer FC, dat uitkomt op het derde niveau. Na 120 minuten voetbal en een 5-5 stand moesten penalty's uitkomst bieden. Daarin was Chemnitzer het koelbloedigst.

Bayer Leverkusen maakte geen fout. Bij de amateurs van Alemannia Waldalgesheim (6) werd met 6-0 gewonnen. Stefan Kießling scoorde liefst vijfmaal. Verder won MSV Duisburg (3) met 1-0 van 1. FC Nürnberg (2). 

Meisje (5) verdronken in Andel

Een 5-jarig meisje is vrijdag om het leven gekomen in Andel. Het kind is verdronken nadat het in het water terecht was gekomen. Dat meldt de politie. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het meisje te reanimeren, maar dat was tevergeefs.

Het incident vond plaats aan de Hoge Maasdijk in de Brabantse plaats. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Omroep Brabant meldt dat het meisje met andere kinderen aan het spelen was en dat er geen volwassenen in de buurt waren toen ze in het water viel.

Merkel tegen Poetin: stop toestroom wapens

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen niet langer militairen en materieel Oekraïne in te sturen. Dat heeft Merkels woordvoerder Steffen Seibert vrijdag gezegd.

De twee leiders spraken elkaar vrijdag voorafgaand aan een overleg tussen de ministers van buitenlandse zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk. Dat overleg staat voor zondag gepland in Berlijn.

Merkel drukte Poetin op het hart bij te dragen aan de de-escalatie van de situatie in Oekraïne. Daarnaast sprak ze de hoop uit dat konvooien met hulpgoederen snel op de plek van bestemming arriveren.

VS: vernietiging militair konvooi Oekraïne niet zeker

Het Witte Huis zegt dat het niet kan worden bevestigd of het Oekraïense leger een konvooi Russische militaire wapens in het oosten van het land heeft vernietigd. De Verenigde Staten waarschuwen Rusland dat inmenging in het conflict in Oekraïne, zonder toestemming van de autoriteiten in Kiev, onacceptabel is.

De VS maken zich zorgen over "'herhaalde Russische en door Rusland gesteunde invallen in Oekraïne', liet een woordvoerder van het Witte Huis vrijdag weten. "Rusland heeft niet het recht om voertuigen, mensen of goederen Oekraïne in te sturen."

VS: vernietiging konvooi Oekraïne niet zeker
VS: vernietiging konvooi Oekraïne niet zeker (Foto: ANP)

Volleybalsters naar finale na zege op Puerto Rico

De Nederlandse volleybalsters hebben bij de Final Four van de World Grand Prix de finale bereikt. Oranje was vrijdag in het Poolse Kozalin in de halve eindstrijd met 3-1 (22-25, 31-29, 25-20 en 25-12) te sterk voor Puerto Rico.

Nederland treft zaterdag in de finale België, dat Polen met 3-0 versloeg. De winnaar plaatst zich voor de Final Six, de grote finale waar alle toplanden aan deelnemen.

Lege enveloppen als dank voor Indische atleten Glasgow 2014

Twee Indische sporters hebben als dank voor hun prestaties tijdens de Commonwealth Games in Glasgow een envelop met daarin helemaal niks gekregen. De para-sporters Prashant Karmakar en Jaideep Singh waren uitgenodigd op een ceremonie voor de Indiase medaillewinnaars.

Hoewel beide sporters geen medaille wonnen, werden ze toch op de lijst gezet van sporters die prijzengeld zouden krijgen voor hun prestaties. Zowel zwemmer Karmakar als discuswerper Singh dachten dat ze een cheque van omgerekend ruim 6000 euro zouden krijgen. 

Toen de twee van een hoge lokale politicus hun envelop kregen, bleken deze echter leeg te zijn. Een administratieve fout, volgens de autoriteiten. "Ik werd vierde bij het discuswerpen in Glasgow. Na het openen van de envelop was ik geschokt, zo hoort de regering haar sporters niet te behandelen", aldus een verontwaardigde Singh.

De lokale overheid heeft inmiddels toegezegd dat de twee alsnog een cheque toegestuurd zullen krijgen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.