Paus Franciscus reikt China de hand

Paus Franciscus heeft zondag China de hand gereikt. Hij zei de betrekkingen met het communistische land te willen verbeteren en hij benadrukte nog eens dat de rooms-katholieke kerk niet moet worden gezien als 'veroveraar', maar als een gesprekspartner.

Franciscus deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in Zuid-Korea van zo'n tachtig bisschoppen uit Azië. "In de geest van openheid jegens anderen hoop ik oprecht dat de landen van uw continent waar de Heilige Stoel nog geen volledige banden mee heeft niet zullen twijfelen om - in het belang van eenieder - de dialoog voort te zetten", aldus de paus. "Ik heb het niet alleen over een politieke dialoog, maar over een gebroederlijke dialoog."

Volgens woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi zijn de uitlatingen van de paus een 'teken van goede wil' aan de landen waarmee het Vaticaan geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Naast China zijn dat Noord-Korea, Vietnam, Myanmar, Laos, Bhutan en Brunei. "Het aanbod van de paus voor een dialoog geldt niet alleen voor China, dat natuurlijk het grootste land is, maar voor alle landen."

China verbrak in 1951 de banden met het Vaticaan, nadat de Communistische Partij aan de macht was gekomen en een eigen katholieke kerk stichtte die zich onttrok aan het pauselijk gezag. Het grootste struikelblok in de betrekkingen tussen China en het Vaticaan is dat China zelf zijn bisschoppen benoemt. Ook de diplomatieke banden met Taiwan zijn Beijing een doorn in het oog.