[jOS] Gemengde estafette vijfde, De Waard via swim-off naar finale

heywoodu

De Nederlandse zwemploeg heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing naast de medailles gegrepen op de gemengde 4x100 meter vrije slag. In de series zwom het team nog de derde tijd, maar een verbetering van die tijd bracht de ploeg naar de vijfde plek.

Kyle Stolk opende goed, want na zijn 100 meter lag Nederland op de tweede plek. Omdat op de gemengde estafette zelf gekozen mag worden wie wanneer start, moest Esmee Bos het tegen twee mannen opnemen, maar toch hield ze met de vijfde plek redelijk stand. Nederland zakte met Robin Neumann naar de zevende plek, maar slotzwemmer Laurent Bams wist de ploeg toch nog naar de vijfde plaats te zwemmen. Het goud ging naar China, voor Brazilië en Australië. 

Op de 100 meter rugslag moest er voor Maaike de Waard een swim-off aan te pas komen om zich voor de finale te plaatsen. Ze zwom in de halve finales een tijd van 1:02,34 minuten. Daarmee eindigde ze gelijk met de Tsjechische Tereza Grusova en dus was er een swim-off nodig. Daarin was De Waard een stuk beter, want met 1:01,66 bleef ze Grusova ruimschoots voor. Bij de mannen kwam Laurent Bams tekort om zich voor de finale te plaatsen.