FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 maart 2013

Doden bij botsing 75 voertuigen in VS

Bij enkele kettingbotsingen in dichte mist op een autosnelweg in de Amerikaanse staat Virginia zijn zondag drie mensen om het leven gekomen en meer dan twintig gewond geraakt.

Bij de ongelukken waren volgens de politie ongeveer 75 voertuigen betrokken, waarvan sommige in brand raakten. De weg is in beide richtingen afgesloten zodat de hulpdiensten bij de plaatsen van de ongelukken kunnen komen.

Iraanse toeristen bezoeken Egypte

Ruim vijftig Iraanse toeristen hebben zondag oudheidkundige plaatsen in het zuiden van Egypte bezocht. Het bezoek vond plaats onder strenge bewaking; de Iraanse toeristen werden in hun bewegingen beperkt vanwege bezwaren van sommige ultraorthodoxe soennitische moslims.

Leden van de salafistische beweging in Egype beschouwen de Iraanse sjiieten als ketters en verdenken Iran ervan het sjiitische geloof in de soennitische wereld te willen verspreiden. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen mogen Iraanse toeristen niet naar de hoofdstad Caïro komen, voornamelijk omdat zich daar verscheidene ereplaatsen voor belangrijke figuren uit de sjiitische geschiedenis bevinden. De Iraanse toeristen zijn alleen welkom in Luxor en Aswan, of badplaatsen aan de Rode Zee zoals Sharm el-Sheikh.

De betrekkingen tussen Iran en Egypte waren lange tijd bevroren, nadat Egypte in 1979 vrede had gesloten met Israël en Iran zijn islamitische revolutie onderging. Na de verkiezing van de Egyptische president Mohammed Morsi in juni zijn de betrekkingen enigszins ontdooid en kwamen Iran en Egypte overeen het toerisme tussen de twee landen te bevorderen.

Crytek showcaset CryEngine 3 op GDC

Op de Game Developers Conference in San Francisco heeft Crytek de allernieuwste versie van CryEngine 3 laten zien . Het filmpje laat een compilatie zien van verscheidene games die ontwikkeld worden op basis van deze engine.

In de video is een grote verscheidenheid aan games te zien. Lange tijd was de CryEngine vooral gericht op first-person shooters, maar in de video valt te zien dat de engine ook prima omgaat met racing games, rpg's, hack 'n slash-games en zelfs een golfgame is van de partij.

Ineens was het daar, kanker (2)

Blijkbaar is bestraling een intense vorm van de zonnebank ofzo. Ik kijk naar mijn heldin en zeg: “Vraag of ze je hele lichaam niet kunnen doen, hoef je van de zomer ook niet op vakantie naar Turkije voor een kleurtje.” Ze moet lachen, wij lachen altijd om hele slechte grappen in lastige situaties. De dokter kijkt eerst wat scheef en kan daarna ook niet anders dan een lachje weggeven. Mijn heldin en ik, we kijken elkaar weer aan en denken allebei hetzelfde, wij zijn grappig! Zelfs nu.

Zomertijd ingegaan: klok achteruit

Vannacht is in Nederland de zomertijd ingegaan. Zoals ieder jaar in het laatste weekend van maart kan je je klok om 02.00 uur drieëntwintig uur achteruit zetten. (Wel even opletten dat de datum blijft staan!) Als gevolg duurt de nacht dus een uur korter. Mensen met een analoge klok vallen onder een speciale regeling: zij hoeven hun klok slechts elf uur achteruit te zetten om bij te blijven.

Sinds 2002 slaan alle landen in de Europese Unie op de laatste zondag van maart een uur over. Dat gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. Wereldwijd verzetten in totaal ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok: sommige niet-EU-landen doen dat eerder of later dan eind maart. Door de zomertijd blijft het 's avonds een uur langer licht. In de ochtend blijft het juist iets langer donker.

In 1977, 4 jaar na de oliecrisis van 1973, voerde Nederland de zomertijd definitief in. De maatregel moest energie besparen: doordat het 's avonds langer licht blijft, wordt er minder stroom gebruikt voor verlichting, was het idee. Tussen 1916 en 1945 was de zomertijd ook al van kracht.

De zomertijd duurt tot het laatste weekend van oktober. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer drieëntwintig uur vooruit.

'Freddie Mercury smokkelde Princess Diana gay bar in'

Freddie Mercury zou eind jaren tachtig Princess Diana een gay bar binnen hebben gesmokkeld. Dat beweert Cleo Rocos in het boek 'The Power of Positive Drinking' waarin ze schrijft over hoe Rocos, Kenny Everett en Freddie Mercury Princess Diana hadden vermomd als man zodat ze binnen konden komen in een gay bar in het zuiden van Londen.

Verkleed in een legerjas, zwarte pet en zonnebril genoot Diana van een avond uit, zonder herkend te worden. "Toen we naar binnen liepen... we dachten dat het duidelijk zou zijn dat ze Princess Diana was en ze snel ontdekt zou worden. Maar mensen leken haar over het hoofd te zien. Ze verdween erin. Maar ze vond het erg leuk," zo zegt Rocos. Doordat Rocos, Everett en Mercury al in de bar aanwezig waren, zorgde dat ervoor dat Diana onopgemerkt bleef. Ze bleven slechts twintig minuten in de bar. 

Carlsen achterhaalt Kramnik

Schaker Magnus Carlsen heeft weer alles in eingen hand om het kandidatentoernooi in Londen te winnen. De nummer één van de wereldranglijst versloeg Teimour Radjabov en de Rus Vladimir Kramnik kwam niet verder dan een remise tegen Boris Gelfand. Beide heren staan nu op 8,5 punten, maar het voordeel is bij Carlsen.

Het onderlinge resultaat is gelijk en omdat Carlsen één duel meer heeft gewonnen dan Kramnik is de Noor in het voordeel. Carlsen speel morgen tegen Peter Svidler, de nummer drie op de ranking. Kramnik speelt tegen de nummer zeven Ivanchuk en heeft op papier een makkelijkere opponent. De winnaar van het kandidatentoernooi mag in november Viswanathan Anand uit India uitdagen, met als inzet de wereldtitel.

Traditionele paasvuren ontstoken

Op diverse plaatsen in het land zijn volgens traditie zondagavond paasvuren aangestoken. Vanwege de droogte waren het er wel minder dan andere jaren. Ook mochten enkele vuren zoals het paasvuur in Espelo alleen in afgeslankte vorm doorgaan. Voor zover bekend hebben de vuren nergens tot problemen geleid.

In een groot gedeelte van het land geldt code oranje wegens brandgevaar. Omdat door de droogte de risico's te groot zijn werden onder meer in Friesland en Gelderland paasvuren afgeblazen. Mogelijk worden sommige paasvuren maandag nog aangestoken bij betere vooruitzichten.

In Espelo ging om 21.00 uur de brand in een stapel die afgelopen week in allerijl werd opgebouwd omdat de oorspronkelijke vuurstapel te dicht bij een bosperceel ligt. De tweede stapel van ruim twintig meter mocht maar een volume van vijfhonderd kubieke meter hebben.

Vorig jaar werd in Espelo nog een wereldrecordpoging gedaan voor het grootste paasvuur. De stapel had toen een inhoud van 9200 kubieke meter en was bijna 46 meter hoog.


Traditionele paasvuren ontstoken (Foto: Novum)

Kernwapens voor Noord-Korea 'niet onderhandelbaar'

Kernwapens zijn voor Noord-Korea van levensbelang en zullen zelfs niet voor miljarden dollars van de hand worden gedaan. Dat staat in een verklaring die zondag na een plenaire vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij is uitgegeven.

Kernwapens zijn 'geen politiek of economisch ruilmiddel dat in onderhandelingen kan worden ingebracht om (Noord-Korea) te dwingen zichzelf te ontwapenen', aldus de verklaring. Ze 'staan voor het leven van het land en kunnen niet worden losgelaten zolang de imperialisten en nucleaire bedreigingen op aarde bestaan'.

Noord-Korea voelt zich in zijn bestaan bedreigd door het Amerikaanse kernwapenarsenaal. Het voert die bedreiging aan om zijn eigen streven naar kernwapens te rechtvaardigen. Het heeft zaterdag gezegd dat het Koreaanse schiereiland nog altijd in een 'staat van oorlog' verkeert. De Koreaanse oorlog is in 1953 geëindigd met een wapenstilstand, maar is nooit formeel afgesloten met een vredesverdrag.

Het centrale comité heeft ook opgeroepen tot versterking van de Noord-Koreaanse economie. Buitenlandse handel en investeringen moeten gediversifieerd worden en er moet nadruk worden gelegd op landouw, nijverheid en een kernenergie-industrie die op eigen kracht kan draaien. Ook moet de ruimtevaart ontwikkeld worden. Noord-Korea heeft in december een satelliet gelanceerd met een langeafstandsraket. Volgens de Verenigde Naties betrof het een verkapte test van een ballistische raket.

Het centrale comité is het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Het houdt gewoonlijk een keer per jaar een voltallige vergadering. Volgens Zuid-Koreaanse media was het de eerste plenaire vergadering sinds 2010 en ook de eerste onder de nieuwe leider, Kim Jong Un.

HSV komt fans tegemoet met barbecue

Hamburger SV wil iets terugdoen voor de supporters die hun club zaterdagavond met liefst 9-2 zagen verliezen op bezoek bij Bayern München.

HSV evenaarde zaterdag de grootste nederlaag in de clubhistorie. Net als 1963/64 tegen 1860 München werd het tegen Bayern 9-2. De selectie onderging zondag een straftraining en besloten iets te bedenken om de fans tegemoet te komen. De uitkomst is een gezamenlijke barbecue na het duel met Fortuna Düsseldorf op 20 april.

HSV betaalt de drank en het eten. "We willen ons bij de fans verontschuldigen voor het onwaardige optreden", zegt doelman René Adler tegen Duitse media. "We hadden natuurlijk ook een bedrag kunnen neerleggen, maar ik ben daar geen fan van, dat is te anoniem. Ik vind het belangrijker de fans te ontmoeten, elkaar de waarheid te vertellen en dan samen met een groter saamhorigheidsgevoel de toekomst in te gaan", aldus de HSV-goalie.

Meisje (4) doodgeschoten in auto in Miami

Een 4-jarig meisje is zaterdag in Miami doodgeschoten terwijl zij in een auto zat. De politie denkt dat het dodelijke schot is gelost door een ander kind in de auto.

De kleuter werd in het bovenlichaam geraakt. Ze werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten.

Het meisje zat met minstens twee andere kinderen van onder de 10 jaar in de auto. Het schot viel in het voertuig terwijl een volwassene zich buiten de auto bevond. De officier van justitie heeft een onderzoek ingesteld.

Dode bij ongeluk in kerncentrale VS

In een kerncentrale in de Amerikaanse staat Arkansas is zondag een arbeider om het leven gekomen en zijn drie anderen gewond geraakt toen een zwaar onderdeel uit de turbinekamer op hen viel. De twee kernreactoren van de centrale in Russellville zijn na het incident stilgelegd, maar het bedrijf benadrukt dat er geen gevaar is voor de omgeving.

Het voorval is er als een van de laagste categorie gemeld bij de Nuclear Regulatory Commission.

De centrale Arkansas Nuclear One voorziet volgens energieleverancier Entergy in ongeveer dertig procent van de energiebehoefte van Arkansas. Entergy levert stroom aan 2,8 miljoen afnemers in Arkansas, Louisiana, Mississippi en Texas.

De Boer: "Misschien iets te nonchalant"

Ajax verstevigde zondag de koppositie dankzij een 4-1 zege op NEC. Trainer Frank de Boer was niet helemaal gelukkig met het spel in de tweede helft.  "Ik ben zeer tevreden over de eerste helft. Met een beetje geluk hadden we meer goals gemaakt", zei De Boer tegen Eredivisie Live. "Na de hervatting ging NEC beter spelen en waren wij wat minder. Niet dat zij veel kansen creëerden, maar er waren wel een paar dreigende momenten. Het ging op en neer."

"Misschien waren wij iets te nonchalant, leden we te makkelijk balverlies. De 3-0 van Viktor Fischer kwam op het juiste moment, een schitterende goal", aldus de coach van Ajax. De voorsprong op PSV en Vitesse bedraagt drie punten. "Wij hebben het voordeel dat we in Eindhoven gelijk kunnen spelen."

Ajax gaat op 14 april langs bij PSV. "Maar eerst gaat het vizier richting volgende week, naar Heracles Almelo. Dat is een leuke tegenstander, maar soms ook lastig", zei De Boer, die te spreken was over invaller Danny Hoesen. "Hij is fysiek veel sterker geworden door de vele krachttraining die hij heeft gedaan. We wisten dat die fysieke arbeid ten koste kon gaan van zijn spel. Maar hij plukt daar nu de vruchten van."

Ferrer laat Murray ontsnappen in finale Miami

Andy Murray heeft voor de tweede keer in zijn carrière het masterstoernooi van Miami gewonnen. De als tweede geplaatste Brit won in de finale met 2-6, 6-4 en 7-6 (1) van David Ferrer (3). Murray kroop bij 6-5 in de derde set door het oog van de naald toen de Spanjaard een matchpoint verspeelde.

Murray pakte in 2009 al de titel in Miami en verloor vorig jaar de finale. Door de toernooizege verdringt hij Roger Federer op de maandag gepubliceerde wereldranglijst van de tweede plaats. De Brit moet alleen Novak Djokovic nog boven zich dulden.

De twee finalisten deden in de slopende hitte in Florida weinig voor elkaar onder. In de derde set waren er in totaal acht servicebreaks, keurig verdeeld over beide spelers. Even leek Ferrer aan het langste eind te trekken, totdat hij op matchpoint plots de rally stopte in de overtuiging dat Murray de bal uit had geslagen. Hawkeye gaf hem echter geen gelijk.

De gemiste kans werkte door in het hoofd van Ferrer en in de tiebreak had hij dan ook niets meer in te brengen. Het toernooi van Miami moet door het verlies van Ferrer nog zeker een jaar langer wachten op de eerste Spaanse winnaar. Rafael Nadal verloor de eindstrijd drie keer, Carlos Moya en Sergi Bruguera waren één keer verliezend finalist.

[EDT Darts] Uitslagen tweede ronde, Van Gerwen langs Webster

Gistermiddag ging de tweede European Tour van 2013 van start in Sindelfingen. Na de eerste schifting verschenen vandaag de darters terug aan de oche voor de tweede ronde. Van Gerwen won vandaag ook zijn tweede wedstrijd. De Brabander hoefde niet geweldig te spelen voor een eenvoudige zege: 6-0.

Van Gerwen zette Darren Webster eenvoudig opzij door geen enkele leg af te staan. De Engelsman kreeg in totaal slechts twee pijlen voor een dubbel. Hoewel Mighty Mike wederom niet aan zijn gebruikelijke niveau kwam, eindigde hij de partij met een 13-darter op tops wel in stijl.

Van Gerwen blikte al vooruit op de wedstrijden van morgen: "Dat zal een zware dag worden omdat ik vier wedstrijden moet spelen als ik het toernooi wil winnen. Ik wil graag tweede worden op de wereldranglijst. Het is geweldig dat ik daar voor kan gaan spelen." Als Van Gerwen een finaleplek weet te bemachtigen zal hij Adrian Lewis voorbij gaan op de PDC Order of Merit. De Engelsman besloot eerder niet deel te nemen in Duitsland.

Ook Kim Huybrechts heeft zich verzekerd van een plekje bij de laatste zestien. In een thriller was de Belg Jamie Caven de baas: 6-5. Beide spelers kregen in de sudden-death leg meedere pijlen om de overwinning te pakken, maar uiteindelijk bleek de The Hurricane mentaal de sterkste. Titelverdediger John Part rekende in zijn partij af met de Schot Robert Thornton.

Wedstrijdschema laatste 16:

Mensur Suljovic (Oos) vs  Andy Smith (Eng)
Kim Huybrechts (Bel) vs Terry Temple (Eng)
Wes Newton (Eng) vs  Peter Wright (Eng)
Justin Pipe (Eng) vs Nick Fullwell (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs  Jamie Robinson (Eng)
John Part (Can) vs  Ronnie Baxter (Eng)
Ian White (Eng) vs  Mark Webster (Wal)
Dean Winstanley (Eng) vs  Paul Nicholson (Aus)

[Bundesliga] Degradatie Fürth lijkt onafwendbaar

Het avontuur voor Greuther Fürth in de Bundesliga lijkt al na één seizoen te eindigen. De hekkensluiter leed thuis tegen Eintracht Frankfurt al de zestiende nederlaag van het seizoen: 2-3. Met nog zeven wedstrijden te gaan staat Fürth veertien punten onder de veilige vijftiende plaats. Plaats zestien, die recht geeft op deelname aan de play-offs, is negen punten weg.

Fürth stelde eerder deze maand Frank Kramer aan als opvolger van de ontslagen Mike Büskens. De nieuwe trainer begon aardig met een 2-2 gelijkspel bij Werder Bremen, maar tegen Frankfurt ging het ondanks een vroege voorsprong mis. Frankfurt stijgt door de winst naar de vijfde plaats en houdt zicht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

VfL Wolfsburg en FC Nürnberg speelden met 2-2 gelijk. De thuisploeg nam een 2-0 voorsprong door goals van Diego en Ivica Olica, waarna oud-PSV'er Timmy Simons en Per Nilsson de stand weer in evenwicht brachten. Bas Dost speelde bij Wolfsburg alleen het laatste kwartier mee.

Recordkou gemeten op eerste paasdag

Eerste paasdag is nog nooit zo koud geweest. In De Bilt werd zondagochtend met -5,3 graden de laagste minimumtemperatuur ooit gemeten met Pasen. De maximumtemperatuur kwam niet boven de 4,3 graden, waarmee eerste paasdag officieel de koudste in ruim een halve eeuw is. Dat meldt weeronline.nl zondag.

Ook op andere plaatsen in Nederland werd het zondagochtend bijzonder koud. In het Gelderse Deelen noteerde de thermometer -7,8 graden. Aan de grond vroor het soms zelfs streng met tot onder de -10 graden. Tot nu toe kwamen de laagste minimumtemperaturen tijdens Pasen uit 2008. Toen werd het -4,4 graden.

Eerste paasdag wist overdag geen records te verpulveren. In 1964 bleef het kwik steken op 3,9 graden boven nul. De warmste Pasen ooit stamt uit 2011 toen het 26 graden werd. Normaal liggen de temperaturen rond een graad of 11.

Voorlopig is er van lenteweer nog geen sprake in de vooruitzichten. Pas in de tweede week van april is kans op zachter weer. Maart komt uit op een zesde plaats van koudste maartmaanden ooit. De gemiddelde temperatuur komt uit op 2,4 graden, wat normaal 6,2 graden is. Vooral de laatste tien dagen van maart waren uitzonderlijk. Nooit eerder was dat deel van de maand zo koud.


Recordkou gemeten op eerste paasdag (Foto: Novum)

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 28

Afgelopen weekend stond de 28ste speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Ajax werd door puntverlies van PSV en Feyenoord goed in het zadel geholpen richting een derde opeenvolgende kampioenschap. De Amsterdammers staan nu drie punten voor op PSV en Vitesse, dat Feyenoord passeerde.

PSV en Feyenoord laten punten liggen, Ajax en Vitesse profiteren.
Ajax heeft zijn leidende positie in de Eredivisie weten te verstevingen. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 4-1 van N.E.C. Nijmegen, mede door twee goals van Fischer en profiteerde optimaal van het puntverlies dat PSV (2-2 bij Roda JC) en Feyenoord (2-0 nederlaag bij Heerenveen) leden.

Feyenoord zakte zelfs naar de vierde plaats, want Vitesse wist door hun 2-1 overwinning op PEC Zwolle de Rotterdammers te passeren op de ranglijst en staat nu gelijk in punten met PSV. Met nog zes speelrondes te gaan staat de top vier nu binnen vier punten. FC Twente is na nieuw puntverlies defitief afgehaakt in de strijd om de topposities. De Tukkers speelden zaterdag met 1-1 gelijk tegen NAC Breda en zijn nu achterhaald in de stand door FC Utrecht.

Onderin deed AZ goede zaken door een zwaar bevochten overwinning te boeken op Heracles Almelo (1-2). De Alkmaarders klommen daardoor naar de veertiende positie. Hekkensluiter Willem II kan zich alvast gaan opmaken voor een hernieuwd avontuur in de Jupiler League. De Tilburgers staan nog vijf punten achter de nummer zeventien VVV-Venlo.

Bony scoorde alweer zijn 27e doelpunt van dit seizoen. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Twente NAC Breda 1-1
SC Heerenveen Feyenoord 2-0
Heracles Almelo AZ 1-2
Willem II FC Groningen 1-2
RKC Waalwik ADO Den Haag 4-0
Roda JC Kerkrade PSV 2-2
FC Utrecht VVV-Venlo 2-1
Ajax N.E.C. Nijmegen 4-1
Vitesse PEC Zwolle 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 28 17 9 2 60 66 - 28
2 PSV 28 18 3 7 57 85 - 31
3 Vitesse 28 17 6 5 57 57 - 32
4 Feyenoord 28 17 5 6 56 53 - 35
5 FC Twente 28 13 9 6 48 44 - 26
6 FC Utrecht 28 14 6 8 48 42 - 32
7 sc Heerenveen 28 10 8 10 38 43 - 48
8 ADO Den Haag 28 8 12 8 36 42 - 52
9 NEC 28 10 6 12 36 37 - 49
10 Heracles Almelo 28 8 10 10 34 53 - 55
11 FC Groningen 28 9 6 13 33 27 - 44
12 NAC Breda 28 8 8 12 32 33 - 44
13 RKC Waalwijk 28 7 8 13 29 31 - 36
14 AZ 28 7 8 13 29 40 - 48
15 PEC Zwolle 28 7 8 13 29 31 - 45
16 Roda JC Kerkrade 28 5 11 12 26 40 - 56
17 VVV-Venlo 28 5 7 16 22 29 - 56
18 Willem II 28 3 8 17 17 25 - 61

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Wilfried Bony Vitesse 27 25
Graziano Pellè Feyenoord 21 23
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 21 25
Jozy Altidore AZ 18 27
Sanharib Malki Roda JC Kerkrade 14 26
Georginio Wijnaldum PSV 14 28
Dries Mertens PSV 13 24
Jacob Mulenga FC Utrecht 12 24
Dusan Tadic FC Twente 12 28
Siem de Jong Ajax 11 28

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Feyenoord VVV-Venlo 05 apr 2013 20.00
Vitesse NAC Breda 06 apr 2013 18.45
FC Twente Roda JC Kerkrade 06 apr 2013 19.45
PEC Zwolle RKC Waalwijk 06 apr 2013 19.45
Willem II PSV 06 apr 2013 20.45
FC Utrecht ADO Den Haag 07 apr 2013 12.30
FC Groningen sc Heerenveen 07 apr 2013 14.30
NEC AZ 07 apr 2013 14.30
Ajax Heracles Almelo 07 apr 2013 16.30

Wijnaldum en Messaoud weg bij AZ

Giliano Wijnaldum en Ali Messaoud spelen volgend seizoen niet meer bij AZ. Dat maakt de Alkmaarse club zondag bekend. Linksback Wijnaldum en middenvelder Messaoud wilden meer speeltijd, maar AZ kon dat niet beloven. Wijnaldum, het jongere broertje van PSV'er Georginio Wijnaldum, kwam tot twaalf wedstrijden in het eerste. Messaoud heeft een invalbeurt op zijn naam staan.

AZ wil reservedoelman Erik Heijblok wel behouden. De club gaat met de ervaren sluitpost om de tafel om een nieuw contract. De contracten van Milan Hoek, Jeffrey Ket, Robert Klaasen, Kevin Luckassen en Terell Ondaan worden aan het einde van dit seizoen niet verlengd.

Groot politieonderzoek bij Maastricht

De politie houdt sinds zaterdagavond een grootschalig onderzoek in een buitengebied bij Maastricht. Daarbij is ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) betrokken. De politie wilde zondag geen mededelingen doen over het onderzoek.

Het gebied aan de Bodemsweg bij Amby is met linten en zwarte schermen afgezet. De brandweer heeft containers geplaatst. Er staan tenten en er wordt gewerkt met röntgenapparatuur. Dit en de aanwezigheid van het LFTO doet vermoeden dat het om een grote zaak gaat, wellicht een moordzaak. Zaterdagavond werden ook helikopters ingezet.

Groot politieonderzoek bij Maastricht
Groot politieonderzoek bij Maastricht (Foto: ANP)

Syrische coalitie vraagt militaire hulp

De militaire leider van de Syrische Nationale Coalitie, generaal Salim Idris, reist binnenkort naar Arabische landen om militaire hulp te vragen in de strijd tegen de regering van president Bashar Assad. Dat heeft de voorzitter van de SNC, Mouaz al-Khatib, zondag tegen het dagblad Al Sharq in Qatar gezegd.

Al-Khatib zei niet welke landen Idris zal aandoen. De reis volgt op de verklaring vorige week van de Arabische Liga, dat de lidstaten het 'recht' hebben de Syrische oppositie te steunen.

"Als we alles winnen zijn we gewoon kampioen"

PSV stelde zondagmiddag teleur door gelijk te spelen tegen Roda JC. De Eindhovenaren kwamen in Kerkrade niet verder dan 2-2.

Aanvoerder Mark van Bommel houdt de moed er in. "We hebben nog zes wedstrijden te gaan. Als we die allemaal winnen, zijn we gewoon kampioen hoor. We kregen heel veel goede mogelijkheden in de tweede helft. Dit mogen we onszelf aanrekenen", aldus de captain tegen Eredivisie Live.

"Ik kan begrijpen dat de supporters boos zijn. Wij verdienden het namelijk te winnen. Als we de 3-1 hadden gemaakt, was het 4-1 of 5-1 geworden", vervolgde Van Bommel, die het duel een 'mooi gevecht' vond. "De mensen op de tribunes en voor de televisie hebben genoten. Maar daar heb je weinig aan."

Boonen moet Parijs-Roubaix laten schieten

Tom Boonen moet door zijn val in de Ronde van Vlaanderen volgende week Parijs-Roubaix aan zich voorbij laten gaan. Dat heeft de renner van Omega Pharma-Quick-Step zondagavond laten weten. "Het is echt geen optie. Ik heb veel pijn en dat zal de komende dagen zeker niet beter worden", meldt hij in een persverklaring.

Boonen, een van de kanshebbers in de Ronde van Vlaanderen, viel zondag al na negentien kilometer uit. Hij reed tegen een paaltje en viel daarna. Met last van zijn heup, knie en elleboog werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd vastgesteld dat hij niets gebroken had.

Boonen is gedeeld recordhouder in Parijs-Roubaix. Hij won de Hel van het Noorden net als zijn landgenoot Roger De Vlaeminck vier keer.

"We hadden nog de 3-2 kunnen maken"

Ruud Brood zag zijn Roda JC in eigen huis met 2-2 gelijk spelen tegen PSV. De oefenmeester beseft dat er meer in had gezeten.

"Gelukkig scoorden we vlak voor tijd de verdiende gelijkmaker. En we hadden in die laatste acties nog zomaar de 3-2 kunnen maken", vertelde Brood na afloop van de wedstrijd. "Maar met een punt ben ik heel blij, zeker gezien de achterstand."

Brood was niet blij met het vertoonde spel van zijn ploeg in de eerste helft. "Vooraf benadrukte ik nog dat we strijd moeten leveren, zeker thuis. Dat gebeurde voor rust echter niet zoveel. Het leek wel of er een paar ontzag hadden voor PSV. Zij konden heel makkelijk de bal in de ploeg houden, wij kwamen overal net te laat."

"In de rust hebben we gezegd dat het anders moest. Gelukkig konden we nog terugkomen. Dat had er niet alleen mee te maken dat we opportunistischer gingen spelen, maar ook omdat onze invallers het goed deden en PSV het niet afmaakte", aldus de keuzeheer.

Recordaantal bezoekers voor Paaspop

Het driedaagse festival Paaspop in Schijndel heeft dit jaar zo'n 52 duizend bezoekers getrokken. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar. "En dat ondanks de crisis en de kou. We zijn er heel tevreden mee", zegt een woordvoerder.

De tweede nacht van Paaspop is net als de eerste zonder problemen verlopen. Kampeerders op het festival zijn voorbereid op de kou en letten goed op elkaar, meldt de zegsman. Een surveillanceteam houdt in de gaten of er geen mensen in slaap vallen naast hun tent.

De derde festivaldag begon zonnig, maar de heldere lucht vulde zich al snel met wolken. In de verschillende verwarmde tenten zorgden bands uit binnen- en buitenland, zoals Barry Hay Flying V Formation en Stuurbaard Bakkebaard, voor vermaak.

Een van de meest besproken acts van de eerste twee dagen was Skunk Anansie. Tijdens het optreden op vrijdagavond werd zangeres Skin letterlijk op handen gedragen, toen ze al zingend over de handen van het publiek liep. "De band noemde het zelf een van hun favoriete festivaloptredens ooit. Normaal gesproken is dat obligaat, maar nu was het echt gemeend", aldus de woordvoerder.

De internationale programmering, met naast Skunk Anansie ook The Gaslight Anthem en afsluiter Beth Hart, is voor Paaspop relatief nieuw. Het festival werd in 1978 voor het eerst gehouden in bescheiden opzet. Een paar jaar geleden werd het een driedaags festival. De organisatie is zich inmiddels dan ook bewust dat een festival meer is dan 'een paar tentjes op een veld'. Het decor is zo uitgebreid met gekleurd licht dat het festivaldorp aandoet als een 'Brabants Las Vegas'.

Ondanks het nog groeiende aantal bezoekers, heeft het festival geen ambitie om zo groot te worden als Pinkpop, met een bezoekersaantal van bijna tachtigduizend. "We hebben nu een goede balans gevonden tussen internationale en binnenlandse bands, en bekende rn minder bekende acts."

De organisatoren willen zich onderscheiden door de meeste diepgang te bieden per muzikaal genre. Vooral de hardere rockmuziek is volgens de woordvoerder op Paaspop beter vertegenwoordigd dan op bijvoorbeeld Lowlands.

Geruchten dat het festival wil verhuizen om te groeien, doet de organisatie van de hand. "Paaspop is Schijndel. Het festival is hier geboren en getogen, en zal hier blijven."

Langeler: "We waren veel te schijterig"

PEC Zwolle verloor zondag op bezoek bij Vitesse (2-1). Trainer Art Langeler was na afloop niet te spreken over het spel van zijn ploeg.

De oefenmeester van de Zwollenaren vond het niveau van zijn equipe 'bedroevend'. Vooral in de eerste helft ergerde hij zich aan het spel. "Het was een verschrikkelijke eerste helft. We waren veel te schijterig, we liepen alleen maar achteruit en we maakten te veel fouten", vertelde Langeler na afloop. 

Door een fout kon Vitesse-aanvaller Wilfried Bony zijn ploeg op een voorsprong (1-0) zetten. Fouten hielpen Vitesse volgens Langeler in het zadel. "Zij gaan lekker tegen de eigen zestien aan staan. Vitesse kan natuurlijk uitstekend verdedigen. Groningen lukte het zaterdag wel om een achterstand goed te maken, Zwolle blijkbaar niet."

Janssen pakte bewust een gele kaart

Theo Janssen pakte in het duel met PEC Zwolle een bewuste gele kaart. Door die prent krijgt de middenvelder van Vitesse een duel schorsing, maar speelt hij wel tegen Feyenoord.

Vitesse gaat over drie weken op bezoek bij Feyenoord en Janssen is dan graag van de partij. In het met 2-1 gewonnen duel met Zwolle pakte Janssen zijn vijfde gele kaart. Bewust, geeft hij aan in gesprek met Voetbal International. 

De Arnhemmers krijgen volgende week NAC Breda op bezoek en een week later treft de ploeg van trainer Fred Rutten Roda JC in Kerkrade. "De scheidsrechter kon hem geven", vertelt Janssen. De middenvelder leverde commentaar op de scheidsrechter en kreeg daarom een gele kaart. 

"Ik moest hem pakken, nu of volgende week. Ik ben niet zo ongelukkig met die gele kaart. Volgende week NAC-thuis is eenvoudiger dan Roda-uit", aldus Janssen, die met Vitesse volop strijdt om het landskampioenschap.

Vitesse heeft 57 punten uit 28 wedstrijden en staat daarmee op gelijke hoogte met PSV. 

Judoka G. Elmont tweede in Turkije

Judoka Guillaume Elmont heeft zondag genoegen moeten nemen met een tweede plaats tijdens Grand Prix van Samsun. De Nederlander die zijn tweede wedstrijd judo in de tot 90 kilogram verloor in de Turkse stad in de finale van de Rus Kirill Denisov. Na vijf minuten was het 0-0, maar Elmont had meer straffen op zijn naam staan.

Onderweg naar de finale won Elmont vier keer, waarvan drie keer op ippon. Elmont is voormalig wereldkampioen in de klasse tot 81 kg en maakte na de Olympische Spelen de overstap naar de categorie tot 90 kg. Het was de eerste keer dat in Turkije een Grand Prix werd gehouden.

In de klasse tot honderd kilogram kwam Henk Grol niet verder dan de vijfde plaats. Na twee zeges verloor hij in de halve finale van Elmar Gasimov uit Azerbeidzjan. In de strijd om het brons verloor Grol van Dmytro Luchin uit Oekraïne. Het volgende toernooi voor de judoka's is het Europees kampioenschap over vier weken in Budapest. 

Rotterdammers met vuurwapens aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht in Rotterdam drie mannen aangehouden voor vuurwapenbezit. Het gaat om Rotterdammers van 21, 24 en 29 jaar, meldt de politie zondag.

Agenten kwamen de verdachten op het spoor na een melding dat een van hen mogelijk een vuurwapen zou hebben. In een woning aan de Schiedamseweg Beneden werden de drie even later opgepakt. In het huis werden twee vuurwapens gevonden die direct in beslag zijn genomen.

'Patiënten krijgen vaak niet veiligste medicijn'

Patiënten krijgen nog te vaak medicijnen met een hoger risico op bijwerkingen. Dat zeggen deskundigen zondag tegen de NOS. Artsen moeten, waar dat kan, volgens de richtlijnen het middel voorschrijven met de laagste risico's, vinden ze.

Door onder meer de marketing van farmaceutische bedrijven lukt dat niet altijd. Dergelijke bedrijven zetten huisartsen ertoe aan hun product voor te schrijven, zegt een apotheker. Ook de wens van de patiënt speelt een rol, benadrukt het Nederland Huisartsen Genootschap. Huisartsen houden daar rekening mee als iemand een bepaald middel graag wil hebben, aldus een woordvoerder tegen de omroep.

Een epidemioloog van het Leids Universitair Medisch Centrum vermoedt dat veel huisartsen veel bijwerkingen als trombose niet zien omdat ze maar zelden voorkomen. Soms heeft maar een op de tienduizend patiënten last van een bijwerking.

Een van de geneesmiddelen waarbij niet altijd het veiligste wordt voorgeschreven, is de anticonceptiepil. Meer dan een kwart van de Nederlandse pilgebruiksters slikt een pil van de derde of vierde generatie. Die anticonceptiepillen geven een twee keer zo hoog risico op ernstige bijwerkingen als de pillen van eerdere generaties. Vorige maand bleek dat zeker 25 vrouwen mogelijk zijn gestorven door het slikken van dergelijke pillen.


'Patiënten krijgen vaak niet veiligste medicijn' (Foto: Novum)

[EHL] Dragons en Keulen bij laatste vier

In Amsterdam hadden de eerste eerste twee kwartfinales plaats van de Euro Hockey League(EHL). Negenvoudig Europees kampioen Uhlenhorst Mülheim nam het in het Wagener Stadion op tegen Rot Weiss Köln en Dragons uit Brasschaat speelde tegen Reading.

UHC kwam twee keer op voorsprong tegen Rot Weiss Köln. In eerste instantie via een strafbal van Rabente, die hard en scherp inschoot. Later door een velddoelpunt van Stralkowski, die profiteerde van een fout van Benjamin Wess. Rot Weiss kwam terug door strafcorners van Montag en Christopher Zeller. Beide ploegen gingen vol voor de overwinning, wat zich uitte in veel overtredingen. De scheidsrechters deelden dit duel vier gele en een rode kaart (Philipp Zeller) uit.

In de verlenging trokken de rood-witten uit Keulen aan het langste eind. Wess rondde met een knappe tip-in een vrije bal binnen het 23-metergebied af. Met deze overwinning plaatst de ploeg van Stefan Kenmas zich als eerste voor de halve finales van deze editie van de EHL.

De tweede kwartfinale van deze editie van de EHL ging tussen Reading en KHC Dragons. Eerder speelden deze ploegen in de poulefase tegen elkaar. Toen waren de Belgen de sterkste met 3-4. Zondag won het elftal uit Brasschaat opnieuw, ditmaal met overtuigende cijfers: 1-5.

In de elfde minuut rondde Maurice Dubois knap af met zijn backhand nadat de bal was teruggekomen van de Engelse keeper. Acht minuten later was het opnieuw Dubois die scoorde. Ditmaal kon hij in alle vrijheid intikken nadat de bal via een langer corner de cirkel was ingebracht.

Aan het begin van het derde kwart tekende aanvoerder Jeffrey Thys voor het derde doelpunt van de Dragons. Ook bij dit doelpunt kregen onze zuiderburen weinig tegenstand van de Engelse verdediging. Pas in de 46ste minuut kon Reading wat terug doen. Christopher Newman kwam goed vrij halverwege de cirkel en tipte de bal langs keeper Manu Leroy.

Dragons liep in het vierde kwart nog verder uit. Jeffrey Thys maakte de 1-4 met zijn backhand. Vlak voor het einde sleepte de 21-jarige Loïck Luypaert een strafcorner snoeihard in de rechterbovenhoek. De tegenstanders van beide ploegen is nog niet bekend. Morgen speelt Bloemendaal tegen Beeston en Amsterdam neemt het op tegen Berliner HC. Na afloop van die wedstrijden kunnen de halve finales worden opgemaakt want in de finale mogen niet clubs uit hetzelfde land tegen elkaar uitkomen. 

Vier minderjarigen beroven Zoetermeerder (15)

De politie heeft vier minderjarigen aangehouden op verdenking van beroving van een 15-jarige jongen in Zoetermeer. Het kwartet beroofde het slachtoffer vrijdag van zijn geld, pinpas en mobiele telefoon. Bij de beroving werd de jongen ook geslagen omdat hij zich verzette.

Vrijdag werden al twee van de vier verdachten aanhouden. De andere twee werden zondag in de kraag gevat, meldde de politie. De vier van 14, 15 en 16 (2) zitten vast en worden waarschijnlijk dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'Rebellen Syrië steken oliebronnen in brand'

Tegenstanders van het bewind van president Bashar Assad hebben volgens het Syrische staatspersbureau SANA drie oliebronnen in brand gestoken. Hierdoor zouden dagelijks 4670 vaten ruwe olie en 52 kubieke meter aardgas verloren gaan.

SANA berichtte zondag dat 'terroristen' de bronnen in brand hebben gestoken nadat ze onderling slaags waren geraakt over de verdeling van de olie.

De bronnen liggen in het oosten van het land, waar grote delen in handen van rebellen zijn. De opstandelingen bezitten niet de technische kennis of middelen om de oliebronnen te exploiteren, maar het verlies ervan betekent in elk geval minder inkomsten voor de regering.

[ECCC] Den Bosch te sterk voor Ritm-Azot Grodno

Den Bosch is na zondag nog steeds ongeslagen in de ECCC. Eerder won de Bossche formatie van Club de Campo (7-1) en Hamburg (3-1). Zondag werd Ritm-Azot Grodno verslagen: 2-0.

Den Bosch had het in de eerste helft zichtbaar moeilijk met de tactiek van de vrouwen uit Wit-Rusland. Ritm-Azot Grodno speelde erg verdedigend en volgens het halfcourt-systeem. Desondanks waren de Brabanders heer en meester in het veld en kwamen ze verschillende keren dicht bij een openingstreffer.

Het lukte de formatie van coach Raoul Ehren echter niet om de score te openen. Zo gingen de laatste passjes in de cirkel regelmatig mis en bleven de gekregen strafcorners onbenut. De Wit-Russen kregen ook een aantal kansen, maar meer dan een handvol was het niet. Goalie Lizzy Koeton hoefde slechts eenmaal in actie te komen.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld hetzelfde. Den Bosch, met inmiddels Sophie Bravenboer in het doel, bleef druk zetten op de verdediging van Ritm-Azot Grodno, maar lange tijd lukte het de ploeg niet om doel te treffen. Uiteindelijk was het Pauline Brugts die haar team via een corner op voorsprong zette. Even later verdubbelde Sabine Mol de stand, door de bal hard in het doelnet te slaan.

Bolt komt niet aan wereldrecord in Rio

Sprinter Usain Bolt heeft zijn eigen wereldrecord op de 150 meter niet verbeterd. Op het Copacabana-strand in Rio de Janeiro legde de Jamaicaan de incourante afstand zondag af in 14,42 seconden. Daarmee bleef hij zeven honderdsten boven zijn eigen wereldrecord. Dat zette hij vier jaar geleden in Manchester neer.

Bolt won zijn eerste race van het jaar wel. De beste sprinter van de wereld liet de Braziliaan Bruno Lins (14,91) ruim achter zich. Alex Quinones uit Ecuador werd derde, Daniel Bailey uit Antigua en Barbuda vierde en laatste.

Eerder zondag won de Braziliaanse paralympiër Alan Oliveira van de Amerikaan Jerome Singleton. Oliveira, die de 200 meter won op de Paralympische Spelen in Londen, zou eigenlijk tegen Oscar Pistorius rennen. De Zuid-Afrikaan moest echter afzeggen nadat hij werd aangeklaagd voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag.

Uitslag Ajax - N.E.C. Nijmegen

Om 16.30 uur werd in de Amsterdam ArenA afgetrapt voor het duel tussen Ajax en N.E.C. Nijmegen. De Amsterdammers boekten een 4-1 zege en zag daardoor hun voorsprong op PSV groeien naar drie punten. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

AFC Ajax

4 - 1

N.E.C. Nijmegen

 21' Fischer
 25' v. Eijden (e.d.)
 77' Fischer
 81' Babel
   78' v.d. Velden 
 
 Gele kaart: Conboy (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.376
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S. de Jong
Schone
Eriksen (Serero/80)
Boerrigter (Hoesen/73)
Sigtórsson (Babel/73)
Fischer
  Babos
Will
v. Eijden
Cmovs
Conboy
v.d. Velden (Falkenburg/86)
Pálsson
Stutter (Foor/46)
Koolwijk
Platje
Rieks

Van Eijden (midden) werkte de 2-0 in eigen goal. (Foto: Pro Shots)

Roeiers Oxford winnen Boat Race

Oxford heeft zondag de Boat Race gewonnen. In de traditionele roeiwedstrijd door Londen werd aartsrivaal Cambridge met anderhalve bootlengte verslagen. De zege voor Oxford is de 77e in de geschiedenis. Cambridge blijft met 81 overwinningen nog wel succesvoller. Het was de 159e keer dat de race werd gevaren.

Hoewel Cambridge vanaf het Middlesex station vertrok en dus in het eerste deel van de race de binnenbocht had, was het Oxford dat al snel een kleine voorsprong nam. De donkerblauwen zetten nog eens aan in de aanloop naar de Hammersmith Bridge en vergrootten de voorsprong tot bijna een bootlengte.

Cambridge weigerde echter op te geven en klampte door de lange Surrey Bend, waar Oxford de binnenbocht had, aan. Met de laatste binnenbocht nog voor de boeg moest Cambridge toch toestaan dat de achterstand opliep naar meer dan een lengte. Oxford kon daardoor voor de lichtblauwe boot gaan varen en ontnam Cambridge het voordeel. De lichtblauwen konden dat niet meer goedmaken.

Egyptische komiek meldt zich bij justitie

De Egyptische televisiekomiek Bassem Youssef heeft zich zondag bij justitie in Caïro gemeld. Er was aangifte tegen hem gedaan wegens belediging van de islam, het spotten met gebeden en het 'kleineren' van president Mohammed Morsi. Nadat hij gedurende bijna vijf uur was ondervraagd werd hij tegen een borg van 1700 euro vrijgelaten.

Youssef is de prominentste van vijf vooraanstaande critici van de regering tegen wie recentelijk aanhoudingsbevelen zijn afgegeven wegens opruiing. Youssef presenteert wekelijks een satirisch televisieprogramma waarin Morsi en andere politici van de Moslimbroederschap op de hak worden genomen, maar ook de oppositie en de media. In de laatste aflevering bedankte Youssef de president nog voor het vele materiaal dat hij hem voor zijn programma had verschaft.

Amr Moussa, voormalig presidentskandidaat en secretaris-generaal van de Arabische Liga, noemde het arrestatiebevel voor Youssef een 'provocatie van de Egyptenaren die bekend staan om hun gevoel voor humor'.

Cypriotische kerkleider belooft hulp

De leider van de Cypriotisch-orthodoxe Kerk heeft zondag beloofd dat hij zal doen wat hij kan om ervoor te zorgen dat gewone mensen 'geen honger lijden' nu het land kampt met de grootste financiële crisis in decennia.

Aartsbisschop Chrysostomos II zei dat de eigendommen van de kerk het volk toebehoren, maar dat waardigheid de burgers soms belet om hulp te vragen. Hij zei zijn pastoors te hebben geïnstrueerd op discrete wijze te achterhalen wie behoeftig zijn.

Chrysostomos zei zondag dat de kerk zal helpen met het creëren van banen 'zodat de lach kan terugkeren op de gezichten van onze mensen'.

Cyprus heeft een werkloosheidspercentage van vijftien procent, maar economen vrezen dat dat de komende maanden flink zal oplopen.

[Premier League] Liverpool drukt Aston Villa verder weg in moeras

Liverpool heeft Aston Villa zondag in de Premier League dieper in de degradatiezorgen gedrukt. De Reds wonnen het uitduel met 2-1. De Belg Christian Benteke bracht Villa in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar na rust stelde Liverpool orde op zaken. Eerst scoorde Jordan Henderson, waarna Steven Gerrard uit een door Luis Suarez versierde strafschop de winnende goal binnenschoot.

Bij Aston Villa maakte Ron Vlaar als aanvoerder de negentig minuten vol. Karim El Ahmadi werd als invaller een klein kwartiertje speeltijd gegund. Oussama Assaidi was bij Liverpool niet in de wedstrijdselectie opgenomen.

Villa blijft achttiende, wat aan het einde van het seizoen tot degradatie leidt, maar hoeft nog niet te wanhopen. De achterstand op nummer twaalf Southampton bedraagt maar vier punten. Liverpool kwam door de overwinning steviger op de zevende plaats.

Punten ronde 2 FOK! Formule 1-manager 2013

De tweede Formule 1-race van het seizoen 2013 is inmiddels verreden. De punten voor de Grand Prix van Maleisië zijn verwerkt in de FOK! Formule 1-manager. Welke teams hebben deze ronde het beste gepresteerd? Je leest het hieronder.

Strafpunten
- Kimi Räikkönen, teruggezet op grid: -15
- Chassis Force India, uitval Di Resta en Sutil wegens problemen wielmoer: -30
- Motor Scuderia Toro Rosso, uitval door problemen met uitlaat: -15
- Motor Williams, uitval door problemen met KERS: -15


Punten ronde 2 - Grand Prix van Maleisië

# team user ronde 2 totaal
1 Pig-City Racing Team Pig-City1908 383 697
- ASPENDOS-F1 ASPENDOS 383 619
- BW013 Barbewire 383 619
- bluetigerracing blue_tiger99 383 590
- Dickiedik Grindbak Racing dickiedik 383 590
- Bink jbink 383 590
- zaanlan racing mrdjey 383 590
- Tipsy Cats MyrdinnEmrys 383 590
- NIFR Gitano 383 576
10 Das Beste oder nichts! S210320CDI 379 693
- SiebrenF1 sieb 379 684
- Bacoo F1 Bacoo83 379 678


Algemeen klassement na ronde 2

# team user ronde 2 totaal
1 Pig-City Racing Team Pig-City1908 383 697
2 Das Beste oder nichts! S210320CDI 379 693
3 SiebrenF1 sieb 379 684
4 Bacoo F1 Bacoo83 379 678
5 Strawweb bwt 364 669
- Durxas Durxas 364 669
- wheelsonfire incr 364 669
- Killinglaw Killinglaw 364 669
9 Rad Bull Racing Asskicker14 362 667
- Dio's Crash Team (DCT) Diovarus 362 667
- SlowmoF1 GerardH69 362 667
- Racing.nl henderie1971 362 667
- teamxxl mielos 362 667
- FayruZ mrklaassen 362 667
- GT-R Zaff 362 667


Algemeen klassement subleagues na ronde 2

# subleague beheerder ronde 2 totaal leden
1 InTraffic GerardH69 340 636 4
2 marco010 marco010 357 620 4
3 't Reeskliekske 2013 Peditor 306 610 3
4 REROAX-2 RoBo1957 330 603 4
5 For The Fun 2013 KingGeitje 334 598 3
6 Wir haben freunden gambit01 310 596 4
- Pedal to the Metal open Louike 315 596 9
8 Racing For Fok! FiRePaTH 323 592 3
9 Den Haag F1 Cleetus 300 590 4
10 mlo1 Killinglaw 321 587 7


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De derde race is de Grand Prix van China op zondag 14 april. De komende managerronde sluit op vrijdag 12 april 2013 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 3 – Grand Prix van China gaat weer open op maandag 15 april 2013 om 19:59 uur.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2013 van de FOK! Formule 1-manager!

Beatles-plaat voor 300.000 dollar geveild.

Een speciaal exemplaar van het Beatles-album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band heeft bijna driehonderdduizend dollar opgebracht. Een Amerikaanse fan had tijdens een veiling in Dallas 290.500 dollar, meer dan 226 duizend euro, over voor de plaat.

Het exemplaar is speciaal omdat alle Beatles hun handtekening zetten op de albumhoes, meldt veilinghuis Heritage Auctions. "Dit behoort tot een van de twee top-items van Beatles-memorabilia ooit", zegt een Beatles-expert.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band verscheen in 1967. Het album bevat nummers als Lucy in the Sky with Diamonds, Getting Better en het controversiële A Day In The Life. 

Parkeerwacht tientallen meters meegesleurd

Een foutparkeerder heeft zaterdagavond in Nijmegen een medewerker van Bureau Toezicht tientallen meters meegesleurd met zijn auto. De man raakte gewond aan zijn arm en is naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt de politie zondag.

Het 45-jarige slachtoffer sprak de automobilist aan op zijn verkeersovertreding op de Van Schevichavenstraat. Toen de parkeerwacht vervolgens om zijn rijbewijs vroeg en zijn arm door het autoraam naar binnen stak, gaf de bestuurder plotseling gas.

De automobilist is daarna spoorloos verdwenen. Twee getuigen probeerden hem nog te achterhalen maar konden de man niet meer vinden. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Cancellara wint tweede Ronde van Vlaanderen

Fabian Cancellara heeft zondag de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser van Radioshack-Leopard demarreerde op de top van de Patersberg weg bij medevluchter Peter Sagan en reed de laatste veertien kilometer solo. Voor Cancellara is het na 2010 zijn tweede zege in Vlaanderens Mooiste.

De koers bleef lang gesloten. De kopgroepjes die er waren, waarbij onder andere Maarten Tjallingii betrokken was, kregen nauwelijks ruimte. De Belg Jürgen Roelandts was de enige die lange tijd voorop wist te blijven, maar hij zag Cancellara en Sagan vlak voor de laatste beklimming van de Paterberg langzij komen. 

Vlak voor de top van die laatste klim liet de Zwitser zijn metgezellen staan en soleerde naar een nieuwe zege. Sagan versloeg Roelandts op bijna anderhalve minuut van de winnaar in de sprint om plaats twee. Beste Nederlander werd Sebastian Langeveld, die in een groep binnenkwam vlak na Sagan en Roelandts. De renner van GreenEdge werd tiende en bleef daarmee Lars Boom één plaats voor.

[Darts] Spugende Premier League fan niet meer welkom op PDC toernooien

Tijdens de opkomst van Phil Taylor voorafgaand aan zijn partij tegen Raymond van Barneveld in de Premier League afgelopen donderdag, werd er op de grootmeester gespuugd. PDC voorzitter Harry Hearn heeft het gedrag van de fan bestraft.

De zestienvoudig wereldkampioen betreurt het incident: "Ik ben een beetje verontwaardigd om eerlijk te zijn. Ik wil een show wegzetten, het is dus een schande als één van de fans dit proberen te verpesten." Aldus Taylor.

Hearn bevestigde dat de betreffende meteen uit de zaal was gezet na het onsmakelijke incident. "De spugende fan is niet meer welkom op darttoernooien. Er waren 8000 mensen in de arena en één idioot besloot zoiets te doen. De Premier League Darts straalt een positieve sfeer uit en is een populaire sport. Er zal altijd een idioot tussen zitten die tot zulke acties overgaat. Bannen is het beste afschrikmiddel."

Vlaar: "Van Persie speler van het seizoen"

Ron Vlaar is onder de indruk van de prestaties van Robin van Persie. De verdediger verkiest de spits boven Liverpool-ster Luis Suarez.

Zowel Van Persie als Suarez zijn bezig aan een uitstekend seizoen. Laatstgenoemde speler voert de topscorerslijst aan met 22 doelpunten. Hoewel Van Persie er drie minder heeft gescoord, verkiest Vlaar zijn landgenoot boven Suarez als speler van het seizoen.

"Je zou kunnen zeggen dat het mijn vriend is, maar ik denk dat we allemaal wel kunnen zien hoe goed Robin is", aldus de voormalig Feyenoorder tegen Engelse media. "Ondanks dat Suarez meer doelpunten heeft. Manchester United is de top van de wereld en Van Persie maakt daar het verschil."

Vlaar denkt dat de negatieve kant van Suarez hem wel eens parten wanneer de persoonlijke prijzen worden verdeeld. "De verhalen over zijn fopduiken blijven hem achtervolgen. Maar zijn kwaliteiten hebben er wel voor gezorgd dat de meeste verhalen zijn gestopt."

Turken demonstreren opnieuw tegen Jeugdzorg

Een grote groep Turken heeft zondagmiddag opnieuw geprotesteerd tegen het beleid van Jeugdzorg Nederland. De demonstratie verloopt rustig, laat een woordvoerder van de politie weten. Volgens RTV Rijnmond zijn er enkele honderden mensen aanwezig. De politie is uit voorzorg aanwezig.

Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media. De biologische moeder van een 9-jarige Turkse jongen riep de hulp in van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan omdat Jeugdzorg haar zoon Yunus bij lesbische pleegmoeders had geplaatst.

Eerdere protesten in Rotterdam en Lelystad trokken ook al veel demonstranten. De organisatoren hadden wel meer mensen verwacht. Alle betogingen verliepen zonder problemen.

Uitslagen Eredivisie (31/03/2013)

Om 14.30 werd er bij drie duels afgetrapt in de Eredivisie. Vitesse kreeg PEC Zwolle op bezoek. RKC Waalwijk speelde thuis tegen ADO Den Haag en AZ ging op bezoek van Heracles Almelo. Hieronder vind je de statistieken van de duels.

Vitesse

2 - 1

PEC Zwolle

 9' Bony
 35' Havenaar
   78' Valpoort 
 
 Gele kaart: Janssen (Vitesse), Valpoort, Pluim, v. Polen, Broerse, Lachman (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.516
Arbiter: Verbist (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d. Heijden
Yasuda
v. Ginkel
Bony
Janssen
Ibarra
Havenaar (v.d. Struijk/81)
Kakuta
  Boer
v. Polen
Lachman
Broerse (Reniers/77)
Achenteh
Valpoort
Gravenbeek (Saymak/46)
Klich
Pluim
Mokhtar
Avdic (Benson/46)

RKC Waalwijk

4 - 0

ADO Den Haag

 10' Lieder
 42' Wormgoor (e.d.)
 45+2' Braber
 88' Drost
   
 
 Gele kaart: Jozefzoon (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Ramos
Drost
v. Peppen
Jungschläger (Stans/79)
Duits
Braber
Jozefzoon
Lieder
Boukhari
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk (Meijers/46)
Koppers (Vincento/46)
Jansen
Malone
Holla
Chery
v. Duinen (Visser/71)
Kolk

Heracles Almelo

1 - 2

AZ

 43' Te Wierik    22' Henriksen 
 24' Te Wierik (e.d.) 
 
 Gele kaart: Schamp, Koenders (Heracles Almelo), Altidore (AZ)
 Rode kaart: Lam (31) (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.481
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Koenders
Paljic (Schamp/38)
Duarte
Vejinovic
Belterman (Navratil/87)
Gouriye (v. Mieghem/71)
Castillion
Everton
  Esteban
Marcellis
Lam
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm
Beerens (Reijnen/32)
Altidore
Berghuis (Gudmundsson/75)

'Slaapkamerbelasting treft vooral armste Britten'

Hervormingen van het sociale stelsel in Groot-Brittannië, zoals de invoering van de 'slaapkamerbelasting', treffen vooral de kwetsbaarste mensen. Dat hebben Britse religieuze leiders en activisten zondag gezegd.

Onder de slaapkamerbelasting, die maandag van kracht wordt, worden huurders van sociale huurwoningen gekort op de huurtoeslag als ze een extra slaapkamer hebben. De regering, die de voorkeur geeft aan de term 'onderbezettingsboete', stelt dat het een van de aanpassingen is die het logge sociale stelsel eenvoudiger, goedkoper en eerlijker moeten maken.

Maar duizenden vakbondsleden en activisten demonstreerden zaterdag tegen de hervormingen en zondag publiceerden vier kerken gezamenlijk hun kritiek op de maatregelen. Ze noemen de bezuinigingen oneerlijk en vrezen dat 'de kwetsbaarste mensen een buitensporige prijs betalen'.

"Wij hebben het gevoel dat deze veranderingen een symtoom zijn van het verkeerde begrip van mensen die in Groot-Brittannië in armoede leven", zei Paul Morrison van de Methodistische Kerk. "Het begrip dat mensen hun armoede op een of andere manier verdienen, dat ze op een of andere manier 'minder' zijn, dat ze niet op waarde worden geschat."

Volgens het departement van werk en pensioenen zal de heffing bij een extra slaapkamer - veertien procent als een huishouden één kamer extra heeft en 25 procent bij twee - de belastingbetaler geld besparen en voor extra woonruimte zorgen, omdat mensen met te veel kamers naar kleinere woningen zullen verhuizen. De regels gelden niet voor gepensioneerden of mensen die de ruimte echt nodig hebben, zoals gezinnen met ernstig gehandicapte kinderen.

Tegenstanders van de maatregel vragen zich af waarom de regering villa's of tweede huizen niet extra belast, in plaats van de armen. Frank Fields, oud-minister en nu adviseur van de overheid op het gebied van armoedebestrijding, zei tegen The Guardian dat de regering maatregelen invoert waarop 'Stalin trots zou zijn'.

Vilanova reist met Barça mee naar Parijs

Tito Vilanova keerde deze week weer terug bij FC Barcelona. De oefenmeester was twee maanden in New York waar hij werd behandeld tegen speekselklierkanker.

De oefenmeester keerde deze week na twee maanden afwezigheid weer terug in Barcelona en stond vrijdag weer op het trainingsveld van de Catalanen. De club meldt nu via officiële kanalen dat Vilanova komende dinsdag met de selectie meereist naar Parijs.

Barcelona speelt dan in de kwartfinale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain. Zaterdagavond, toen Barcelona tegen Celta de Vigo speelde (2-2), was de oefenmeester nog niet de partij. Asssistent-trainer Jordi Roura nam de afgelopen twee maanden zijn taken waar en deed dat ook in Vigo.

Veel last heeft Barcelona overigens niet gehad van het gelijke spel tegen Celta. Concurrent Real Madrid kon het gat verkleinen tot elf punten, maar speelde zaterdagavond gelijk tegen Real Zaragoza: 1-1.

Voor zomer plan voor kleine scholen

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) komt nog voor de zomer met een plan om het probleem rond kleine scholen aan te pakken. Dat zei hij zondag in een programma van Frits Huffnagel op Omroep West. Hij wil 'slimmer' met het probleem omgaan om overal onderwijs te kunnen behouden.

Volgens Dekker zijn er veel gebieden in Nederland waar het aantal kinderen afneemt. "In sommige gevallen wel twintig tot dertig procent. Dat betekent ongelooflijk veel voor de scholen die daar zitten", vreest hij.

De staatssecretaris benadrukt dat op veel van de plaatsen al kleine scholen zijn. "En die kleine scholen zullen alleen maar in aantal toenemen en ze worden steeds kleiner", aldus Dekker. "Als we daar nu niets aan doen, zul je zien dat de scholen daar straks willekeurig gaan omvallen en dat er straks helemaal geen onderwijs meer is in die gebieden."

De Onderwijsraad adviseerde Dekker eerder om kleine scholen met minder dan honderd leerlingen uiterlijk in 2019 te sluiten. De scholen zouden geen bestaansrecht hebben omdat ze relatief duur zijn en de kwaliteit minder goed zou zijn dan op een grote school. Ook zou vaak genoeg een alternatief op redelijke afstand te vinden zijn. Vorig jaar had een op de vijf basisscholen minder dan honderd leerlingen.


Dekker komt voor zomer met plan kleine scholen (Foto: Novum)

Sierra Leone zoekt bondscoach

Sierra Leone kan op zoek naar een nieuwe bondscoach. Lars-Olaf Mattsson heeft namelijk zijn spullen gepakt na het verlies tegen Tunesië.

Tevens is de chaos binnen de bond een reden voor de Zweed om zijn functie neer te leggen. “We kunnen niet zo doorgaan. Ik heb al een paar keer op het punt gestaan er mee te stoppen. Ik ben steeds gebleven voor de spelers. Maar het houdt een keer op.”

Islamitische militanten vallen Timboektoe aan

Islamitische militanten hebben de aanval geopend op de Noord-Malinese stad Timboektoe. Dat heeft het legerwoordvoerder kapitein Samba Coulibaly zondag gezegd.

Er wordt over en weer geschoten tussen het Malinese leger en militanten gelieerd aan Al-Qaida in de Islamitische Maghreb. De vuurgevechten begonnen zaterdagavond toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij een militaire controlepost bij de westelijke toegangsweg van Timboektoe, aldus Coulibaly. Daarbij verloor de militant het leven en raakte één militair gewond.

Sinds de aanslag beschieten jihadisten vanuit hun schuilplaatsen het Malinese leger. Het Franse leger, dat sinds in januari in het noorden van Mali is om de militanten te bestrijden, is niet bij de gevechten betrokken.

Geen 'bedankt voor die bloemen' dit jaar

Paus Franciscus heeft zondag na de paasmis op het Sint-Pietersplein in Rome in het Italiaans bedankt voor de bloemen uit Nederland. Zijn voorgangers, Benedictus XVI en Johannes Paulus II, deden dat voorheen in het Nederlands. Ook het toewensen van een 'zalig Pasen' dat zijn voorgangers voorheen in verschillende talen deden, gebeurde in het Italiaans.

De Leidse bloemist Charles van der Voort was net als voorgaande jaren verantwoordelijk voor de bloemenzee op het Sint-Pietersplein. Donderdagmiddag kwamen twee vrachtwagens in Vaticaanstad aan, waar vrijdag honderd bloemstukken mee werden gemaakt om het plein in een bloemenzee te veranderen.

Het plein stond zondag al vroeg vol met tienduizenden toeristen, pelgrims en inwoners van Rome. Na de mis sprak de nieuwe paus vanaf het balkon het 'urbi et orbi', zijn zegen voor de stad en de wereld, uit.


Paus Franciscus bedankt in Italiaans voor bloemen (Foto: Novum)

Vechtende voetballers levenslang geschorst

Twee voetballers van een club uit Oss die zaterdag betrokken waren bij een grote vechtpartij op het veld zijn direct voor het leven geroyeerd. Ze zijn niet meer welkom, laat de club FC Schadewijk zondag in een verklaring weten.

Het geweld ontstond vlak voor het eindsignaal van de wedstrijd tussen de eerste elftallen van SES Langenboom en Schadewijk. Een speler van Oss zou een tegenstander die onderuit was geschoffeld nog eens hard tegen het hoofd hebben geschopt. Daarna gingen volgens Omroep Brabant spelers, bankspelers en toeschouwers met elkaar op de vuist. Ook werd de scheidsrechter bedreigd.

Het bestuur van Schadewijk zegt zich diep te schamen voor het gedrag van de spelers. "Er is geen excuus mogelijk als een speler een andere voetballer slaat of schopt. FC Schadewijk herkent zich niet in dit gedrag en accepteert dit gedrag van zijn spelers niet", aldus de club.

[Upd] Geen breuken voor Boonen

Tom Boonen zal zijn titel in de 97e Ronde van Vlaanderen niet meer kunnen verdedigen. De Belgisch kampioen kwam tijdens het eerste wedstrijduur ten val en moest meteen de strijd staken. Boonen kwam op zijn heup terecht en is overgebracht naar een ziekenhuis in Turnhout.

Er lijkt geen einde te komen aan de pech voor Boonen. Hij kampte eerder dit seizoen al met een elleboogontsteking en een knieblessure. Hoe ernstig de nieuwe kwetsuur is, is nog niet duidelijk. Tijdens Gent-Wevelgem kwam Boonen ook al ten val, desondanks werd hij beschouwd als een van de topfavorieten voor Vlaanderens Mooiste.

Update 14.32 uur
Tom Boonen heeft zondag bij zijn val in de Ronde van Vlaanderen geen breuken opgelopen. Dat maakte de woordvoerder van zijn ploeg Omega Pharma-QuickStep bekend. Boonen, die naar huis mocht, heeft zijn heup gekneusd en heeft ook zijn rechterknie moeten laten hechten. Ook liep hij verwondingen aan zijn elleboog op. Het is nog onzeker of hij volgende week kan meedoen aan Parijs - Roubaix.

[Primera División] Osasuna weet weer wat winnen is

Na drie opeenvolgende nederlagen heeft Osasuna weer eens gewonnen in de Primera Division. De ploeg van José Luis Mendilibar zegevierde in het uitduel bij Real Valladolid met 3-1. Osasuna kende een valse start met een eigen doelpunt van Ruben, maar stelde in de tweede helft orde op zaken. Kike Sola scoorde tweemaal, waarna Miguel de las Cuevas het slotakkoord verzorgde.

Osasuna blijft ondanks de zege vijftiende, met 31 punten uit 29 duels. Wel werd het gat met nummer twaalf Valladolid, dat voor de vierde wedstrijd op rij zonder overwinning bleef, verkleind tot vier punten.

Uitslag Roda JC - PSV

Om 12.30 uur begon in Kerkrade het duel tussen Roda JC en PSV. Het werd 2-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Roda JC

2 - 2

PSV

 13' Demouge
 87' Malki
   19' Toivonen 
 33' Toivonen 
 
 Gele kaart: Monteyne(Roda JC), Lens (PSV)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15450
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne(Lebedynski/86)
Biemans
Danilo
Tamata
Fledderus
Donald(Delorge/68)
Bonevacia(Sutchuin Djoum/27)
Hupperts
Demouge
Malki
  Waterman
Bouma
Marcelo
Van Bommel
Toivonen(Matavz/75)
Strootman
Wijnaldum
Lens
Hutchinson
Willems
Depay(Hiljemark/85)

Robben blijft nuchter na monsterscore

Na de galavoorstelling van Bayern München tegen Hamburger SV, 9-2 winst, was Arjen Robben erg tevreden. De vleugelspeler scoorde tweemaal en gaf twee assists.

Het is natuurlijk niet niks deze uitslag. Negen keer scoren, dat doe je niet vaak op dit niveau. Maar we zullen scherp moeten blijven. We moeten niet arrogant worden door dit resultaat,” sprak de Bedummer.

Bayern kan volgend weekend kampioen worden. De ploeg moet dan wel winnen van Eintracht Frankfurt.

Vos voegt Ronde van Vlaanderen toe aan palmares

Marianne Vos heeft weer eens een overwinning geboekt. De veelvraat was vandaag de beste in de wereldbekerwedstrijd Ronde van Vlaanderen, een koers die ze nog niet eerder wist te winnen. De rijdster van Rabobank was in een sprint van een klein groepje sneller dan landgenote Ellen van Dijk.

De derde plaats was voor de Zweede Emma Johansson. Vos verstevigde door de zege haar leidende positie in de strijd om de wereldbeker.

Servische bisschop verkettert EU en NAVO

De Servisch-Orthodoxe bisschop Amfilohije heeft Pasen aangegrepen om de Europese Unie en de NAVO te verketteren. Europa heeft volgens de geestelijke "met de bombardementen op Servië in 1999 opnieuw zijn veroveringsdrang getoond", waarbij hij verwees naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Eerder had hij God opgeroepen de NAVO te ontbinden, meldden Servische media zondag.

De invloedrijkste bisschop van de Servisch-Orthodoxe Kerk beschuldigde de EU ervan Kosovo te willen domineren, dat zich in februari 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië. Servië verzet zich daar nog altijd tegen. Onlangs wees de Servische regering plannen van de EU af die een eind moesten maken aan het conflict tussen Servië en Kosovo.

[NBA] LA Lakers blijven in race voor play-offs

Los Angeles Lakers heeft in de strijd om de play-offs van de NBA een broodnodige overwinning geboekt. Sacramento Kings werd met 103-98 verslagen. Dwight Howard noteerde 24 punten, terwijl Kobe Bryant er negentien toevoegde.

Bryant bracht daarmee het puntentotaal uit zijn carrière op 31.421, wat voldoende was om Wilt Chamberlain op de topscorerslijst aller tijden te passeren. De vedette van de Lakers heeft op de befaamde ranglijst nu nog slechts drie spelers boven zich. Lijstaanvoerder Kareem Abdul-Jabbar is met 38.387 punten nog ver uit zicht.

De grootste concurrent van de Lakers voor de achtste en laatste play-off-plek van de Western Conference, Utah Jazz, won ook. Brooklyn Nets beet met 116-107 in het stof. De Lakers en de Jazz hebben beide 38 van hun 74 competitieduels gewonnen.

Overige uitslagen
Dallas - Chicago 100-98
Atlanta - Orlando 97-88
Philadelphia - Charlotte 100-92
Houston - LA Clippers 98-81
Minnesota - Memphis 86-99
Mikwaukee - Oklahoma 99-109
Phoenix - Indiana 104-112
Golden State - Portland 125-98 

Liverpool wil Michel Vorm

Michel Vorm kan komende zomer naar Liverpool. Dat meldt de Engelse krant The Telegraph. Brendan Rodgers is groot fan van de Nederlander en haalde hem eerder al naar Swansea City.

Nu is Rodgers coach bij Liverpool en wil zijn huidige doelman Pepe Reina willen vervangen. De Spanjaard zelf zou echter op Anfield willen blijven spelen.

In de Premier League doet Vorm het erg goed. Met Swansea staat hij negende en won de League Cup. Bij dat toernooi zat hij echter vooral op de bank.

'Zwakke banken nú aanpakken'

Europese leiders moeten per direct beginnen met de schoonmaak van de Europese bankensector. Daarvoor is de oprichting van een bankenunie, met een gezamenlijke pot om banken te ondersteunen en de afwikkeling van faillissementen uit te betalen, noodzakelijk. Dat stelde de toonaangevende econoom Bas Jacobs zondag in het tv-programma Buitenhof.

"Banken moeten nu hun verliezen openbaren en afschrijven en zich herkapitaliseren", stelde de hoogleraar Openbare Financiën. "Anders krijg je zombiebanken die niets uitlenen en ontstaat er in Europa een verloren decennium zonder economische groei. Een groot deel van de Europese banken is nu al afhankelijk van de ECB. Die banken met verborgen verliezen verlenen geen kredieten en knijpen de economie af."

Om de bankensector op deze manier aan te kunnen pakken is een Europese bankenunie onontbeerlijk, aldus Jacobs. "Zonder regime om banken af te wikkelen, te saneren of te redden, durven beleggers geen geld te steken in zwakke banken. Om de kredietverlening in Europa aan de gang te krijgen, moet de bankenunie in no time worden aangepakt."

[ECCC] Vrouwen Laren ook te sterk voor Atasport

De vrouwen van Laren hebben ook het derde ECCC-groepsduel gewonnen. In Hamburg was de Gooise ploeg met 5-0 te sterk voor Atasport. Laren speelt maandag de halve finale tegen de nummer twee uit poule A.

De Gooise equipe kreeg al snel in de wedstrijd de kans om via een strafcorner de score te openen, nadat Macey de Ruiter op haar stick werd geslagen. De doelpoging van Kim Lammers mislukte echter. Zeven minuten later was het wel raak voor de topscorer van vorig seizoen. Een strakke dribbel van De Ruiter werd door Lammers gepromoveerd tot een doelpunt: 1-0.

De ploeg van coach Maarten Gehner bleef, weliswaar niet met flitsend hockey, de overhand houden en in de 27ste minuut was het weer raak voor de Gooise vrouwen. Lammers maakte vanuit een corner haar tweede doelpunt van de wedstrijd. In de slotfase van de eerste helft zorgde Juliette Hentenaar ervoor dat de ruststand 3-0 werd. Hentenaar liet met een harde cornerslag de Atasport-goalie kansloos.

Na rust bleef Laren de bovenliggende partij, maar het scoren verliep moeizaam. Pas in de slotfase van het duel breidden de blauwhemden de stand uit. Fabienne Roosen tekende voor de 4-0, waarna Maxime Kerstholt de 5-0 op haar naam schreef. Atasport kreeg nog een loei van een kans om de eretreffer te maken. Goalie Charmaine van Wensen, die aan het begin van het vierde kwart werd ingebracht, reageerde echter uiterst attent en voorkwam een tegentreffer.

Kwakkelend Sunderland ontslaat O'Neill

Sunderland neemt per direct afscheid van trainer Martin O'Neill. Het is de 104de ontslagen trainer annex coach dit seizoen in Engeland.

De oefenmeester slaagde er dit seizoen niet in om hoge ogen te gooien met de ambitieuze Black Cats. Sunderland staat momenteel op een teleurstelende zestiende plaats en moet zelfs waken voor degradatie naar de Championship.

Na de nederlaag tegen Manchester United (0-1) besloot Sunderland maatregelen te nemen. Via de officiële clubwebsite werd bekendgemaakt dat er per direct afscheid wordt genomen van O'Neill, die sinds december 2011 de scepter zwaaide bij de Engelse club.

Daarvoor stond O'Neill aan het roer bij onder meer Aston Villa en Celtic.

One Direction verdient het meest

De jochies van One Direction hebben ieder vijf miljoen pond op hun bankrekening staan. Bij elkaar opgeteld maakt dat hen de rijkste Britse boyband. Dat blijkt uit de jaarlijkse Sunday Times Rich List die volgende maand verschijnt, weet de Britse boulevardkrant The Sun al te melden.

De 19-jarige Harry Styles, Liam Payne en Niall Horan, de 20-jarige Zayn Malik en 21-jarige Louis Tomlinson schraapten hun fortuin in drie jaar tijd bij elkaar. De groep werd in 2010 samengesteld uit deelnemers van de X-Factor in de categorie 'jongens' en kwam een jaar later met het eerste album, dat in zestien landen de nummer 1-positie bereikte. De toer die volgde bracht zo'n twaalf miljoen pond op.

De One Direction-zangers doen het ook goed in de lijst van muziekmiljonairs onder de 30 jaar. Met hun van Blondie gejatte benefietsingle One Way or Another (Teenage Kicks) haalden ze bovendien het meeste geld op voor het goede doel.

'Ook De Boer op verlanglijstje City'

Frank de Boer is de tweede Nederlandse trainer die in korte tijd de belangstelling zou hebben gewekt van Manchester City. Eerder gaf de oefenmeester aan best de Alex Ferguson van Ajax te willen worden.

The Mirror meldt dat de kans groot is dat City na dit seizoen afscheid neemt van haar huidige trainer Roberto Mancini. Waar eerder Feyenoord-trainer Ronald Koeman genoemd werd als opvolger van de Italiaan, zou ook Ajax-coach De Boer op de verlanglijst staan.

De kans dat de oefenmeester naar Engeland verkast, lijkt echter niet zo groot. De Boer heeft al verscheidene keren aangegeven voorlopig nog niet te willen vertrekken bij Ajax, waar hij de afgelopen twee seizoenen kampioen van Nederland mee werd.

City veroverde afgelopen seizoen de landstitel, maar moet het kampioenschap dit seizoen zo goed als zeker aan aartsrivaal Manchester United laten. De achterstand op The Red Devils bedraagt op dit moment liefst vijftien punten.

FIFA waarschuwt Zuid-Afrikaanse regering

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Zuid-Afrikaanse regering gewaarschuwd zich niet te bemoeien met een onderzoek naar matchfixing in het land.

De confederatie van de sportbonden en het Zuid-Afrikaanse olympisch comité (SASCOC) pleit voor een gerechtelijke commissie. Volgens de FIFA leidt dit echter tot inmenging door de regering en volgens de regels van de mondiale federatie is dit verboden. De FIFA vindt matchfixing een zaak voor de voetbalbond in Zuid-Afrika.

De minister van Sport, Fikile Mbalula, reist komende week naar de FIFA voor overleg over de zaak. "SASCOC wil dat wij een onderzoek instellen, dat willen wij ook doen", aldus Mbalula.

Duitsers met heroïne in schoenendoos aangehouden

Twee Duitsers zijn zaterdag in een winkelcentrum in Roermond aangehouden omdat er naast een paar schoenen ook harddrugs zat in de schoenendoos die ze bij zich hadden. Vermoedelijk gaat het om heroïne, meldt de politie.

Een beveiliger van het winkelcentrum aan de Stadsweide in de Limburgse plaats controleerde zaterdagmiddag de tas van de twee mannen. In de schoenendoos die daarin zat, vond de man naast de schoenen ook een pakketje.

De beveiliger vertrouwde het niet en waarschuwde de politie, die de mannen van 41 en 33 jaar oud uit Bochold en Dorndorf aanhield. Na onderzoek bleek het pakketje 350 gram harddrugs, vermoedelijk heroïne, te bevatten.

Lekker rocken op Paaspop

Gevestigde namen en opkomend talent wisten het publiek op de tweede dag van Paaspop al vroeg in de middag in de stemming te brengen. Duizenden bezoekers waren zaterdag afgereisd naar het Brabantse Schijndel om de verschillende nationale en internationale publiekstrekkers live te kunnen zien op de podia van het festival. Kensington, die de 3FM Serious Talent Award op zijn naam wist te schrijven, was de eerste grote act van dag twee.

Het publiek kwam massaal af op de twee optredens die de Utrechtse rocksensatie gaf. Met zo veel interesse was het eigenlijk geen verrassing dat Kensington de Serious Talent Award 2013 in ontvangst mocht nemen. De interesse van het Paaspop-publiek voor Douwe Bob was er echter niet minder om. Ook hij mocht tweemaal met zijn band optreden in een bomvolle zaal. Bovendien wist het gezelschap een tent die tot dan toe schandalig leeg was gebleven tot de nok toe te vullen.

Zaterdag was Paaspop niet alleen het podium van de 3FM Serious Talent Award, er waren nog tal van andere optredens. Moke bracht bekende, maar ook nieuwe nummers ten gehore, waar het publiek nog een beetje aan moest wennen. Het ietwat brave optreden stond in schril contrast met de show van de Nederlandse band van wereldformaat Epica. De snoeiharde metal galmde over het festivalterrein en zette de tent volledig op zijn kop.

In een heel ander genre wist de Finse dj Huoraton de zaal flink op te peppen met een stevige set die zeer gewaardeerd werd door het publiek. De dj werd opgevolgd door de Belgische elektrorockband met de kenmerkende sound, Goose. Will and the People was voor veel bezoekers een positieve verrassing. De band, die in Nederland vooral bekend is van de nummers Lion in the Morning Sun en No Shame, zorgde voor veel energie in de festivaltent.

Caro Emerald liet zien dat haar jazzy sound niet alleen goed tot zijn recht komt bij huiskamerconcerten of in kleine zalen, maar ook de grootste tent op het festivalterrein van Paaspop volledig mee kan krijgen. Naast nummers van haar eerste album, zong Emerald verschillende liedjes van het nieuwe The Shocking Miss Emerald, dat binnenkort verschijnt. De tweede dag van Paaspop werd afgesloten door Kane.

Politie verslikt zich in 1 april-grap

De politie heeft zich zondagochtend verslikt in een 1 april-grap. Een medewerker verspreidde een bericht dat de A2 tussen Utrecht en Amsterdam maandagochtend dicht zou gaan voor opnamen voor het televisieprogramma Top Gear.

"Het was een individuele actie van een collega die niet heeft nagedacht over de mogelijke consequenties", aldus een woordvoerder van de landelijke eenheid in een reactie. Voor de duidelijkheid: het BBC-programma Top Gear maakt maandag (1 april) géén opnamen op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

Het bericht stond vanaf 10.53 uur op de site politie.nl, afkomstig van de regio Utrecht. De drie BBC-presentatoren zouden een wereldsnelheidsrecord op de openbare weg (sneller dan 431 kilometer per uur) willen vestigen.

Politie verslikt zich in 1 april-grap
Politie verslikt zich in 1 april-grap (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: The Lincoln Lawyer

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Deze verfilming van de Charles Dickens’ roman vertelt het verhaal van de arme weesjongen Pip die een ontsnapte gevangene helpt. Hij groeit op in het gezelschap van de bittere vrouw Miss Havisham en haar beschermelinge Estella. Jaren later wordt hij door een onbekend persoon financieel geholpen om een echte gentleman te worden. Het originele Great Expectations uit 1946 om 14.00 uur op Één.

De zebra Marty en de leeuw Alex zijn elkaars beste vrienden en wonen in de dierentuin van Central Park in New York. Marty heeft het er goed, maar droomt van een leven buiten de hekken van de dierentuin. Op een nacht besluit hij, gedeprimeerd door zijn tiende verjaardag en opgejut door een stel rebelse pinguïns, te ontsnappen. Alex zet samen met de giraffe Melman en het nijlpaard Gloria de achtervolging in, waarna op Grand Central Station de ontsnapping eindigt. Als gevolg van deze poging worden alle dieren op een boot gezet om in Afrika te worden vrijgelaten, maar door een actie van de pinguïns belandt het stel op het eiland Madagascar, waar het echte avontuur begint. Om 14.55 uur op BBC1,

Mickey Haller is een goedkope advocaat uit Los Angeles die kantoor houdt in zijn auto, een Lincoln Continental. De meeste strafzaken uit zijn carrière bestonden uit het verdedigen van allerhande kleine criminelen. Totdat hij de kans van zijn leven krijgt wanneer Louis Roulet uit Beverly Hills hem inhuurt. Deze rijke playboy wordt verdacht van moord. De zaak lijkt eenvoudig, maar draait uit op een levensgevaarlijke zaak voor Haller. Met een cast die onder andere bestaat uit: Matthew McConaughey, Ryan Phillippe, Marisa Tomei, William H. Macy en John Leguizamo. The Lincoln Lawyer om 20.00 uur op NET5.

Rocky Balboa is een tweederangs bokser uit Philadelphia. Hij is een mislukking: hij woont in een afgedankt appartement en als bijbaantje is hij een inner van schulden. Ook probeert hij indruk te maken op de ietwat verlegen Adrianna, de liefde van zijn leven. Dan krijgt Rocky de kans van zijn leven als hij door een publiciteitsstunt mag vechten tegen de wereldkampioen, Apollo Creed, om de wereldtitel. Rocky is vastberaden om het 15 rondes vol te houden, niet alleen voor zijn zelfvertrouwen, maar ook zodat hij kan bewijzen dat hij niet één of andere schooier van de straat is. Om 00.00 uur op SBS6.

Je kan ook kijken naar Bon Voyage, Limo, Galaxy Quest, Out of Time, Enigma of House of Sand and Fog.

Vies programma trekt driehonderdduizend kijkers

De eerste aflevering van Drekwerk heeft zaterdagavond driehonderdduizend kijkers getrokken. Het nieuwe SBS6-programma, waarin smaakagent Rob Geus 'smerige' beroepen uitoefent, wist daarmee niet een plekje in de top 25 van best bekeken programma's van de dag te bemachtigen.

Het achtuurjournaal trok zaterdag de meeste kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De uitzending op Nederland 1 wist 2,3 miljoen mensen te boeien. Linda de Mols kennisquiz Weet Ik Veel eindigde op de tweede plaats. Het RTL 4-programma trok ruim twee miljoen kijkers.

Paus Franciscus doet paasmis

Paus Franciscus gaat zondag voor het eerst voor in de paasmis op het Sint-Pieterplein.

Het plein stroomde al vroeg vol met duizenden pelgrims, toeristen, inwoners van Rome en andere mensen die verder niets te doen hebben. Na de mis spreekt Franciscus vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek het 'urbi et orbi' uit. Met Pasen, het belangrijkste feest in het christendom, vieren christenen wereldwijd de wederopstanding van Jezus Christus na zijn kruisiging op Goede Vrijdag.

Nelson Mandela nog niet naar huis

Nelson Mandela blijft zondag nog in het ziekenhuis voor de behandeling van een longontsteking die weer de kop was opgestoken. Er is nog geen nieuwe update over de toestand van de 94-jarige Zuid-Afrikaanse ex-president sinds de officiële verklaring van zaterdag, zei woordvoerder Mac Maharaj.

Zaterdag werd bekend dat Mandela dankzij het wegzuigen van vocht bij de longen weer zonder problemen ademt. Mandela werd woensdagavond opgenomen. Het is de derde keer sinds december dat hij in het ziekenhuis ligt.

Pic tevreden bij Caterham

Het gevecht tussen Caterham en Marussia is op de baan erg spannend. Charles Pic reed vorig jaar voor de Russen en is nu in dienst van de Britse renstal.

Pic ziet het niet als een stap terug ondanks dat Marussia tot op heden sneller is dan Caterham. “Ik heb een fantastisch jaar gehad bij Marussia, maar ik ben nu erg gelukkig bij Caterham dit seizoen en in de toekomst. Er zijn een aantal dingen die we moeten verbeteren, maar het is ons werk om dingen te verbeteren en stappen vooruit te maken,” aldus de Fransman.

We zullen een paar races moeten wachten tot de updates er zijn voor de wagen, maar ik heb er volledig vertrouwen in dat het team daarmee een stap vooruit kan maken. Met de set-up van de wagen alleen kunnen we uiteraard niet een seconde goed maken op de concurrentie.

Automobilist rijdt tegen boom en overlijdt

Een automobilist is zondagochtend om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeval in het Limburgse Puth. De man overleed ter plaatse, meldt de politie.

De man kwam uit Doenrade en reed in de richting van Schinnen, toen hij rond 08.00 uur door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor en tegen de boom tot stilstand kwam. De identiteit van de man is nog niet bekend. De politie onderzoekt het ongeluk.

Koeman: "We durfden hier niet te voetballen"

Ronald Koeman zag zaterdagavond met lede ogen aan hoe Feyenoord een terechte nederlaag leed bij sc Heerenveen (2-0).De oefenmeester toonde zich na afloop realistisch en gaf Heerenveen de complimenten.

Koeman gaf aan 'niet ziek' te zijn van de nederlaag. "Dat ben ik niet zo snel als je verdiend verliest en dat hebben we in deze wedstrijd duidelijk gedaan." De keuzeheer had tegenover Eredivisie Live een duidelijke verklaring voor het verlies. "Omdat we onszelf niet waren. Dat zag ik eigenlijk al vanaf de eerste minuut. We hebben in de beginfase de bal zo'n 88 keer terug gespeeld in plaats van naar voren. We durfden hier gewoon niet te voetballen. Het geloof was er niet."


Feyenoord geloofde de laatste weken in de landstitel, maar die aspiraties zijn voorlopig even in de ijskast gezet. "Het komt niet vaak voor dat we op agressiviteit en fitheid worden afgetroefd. Maar dat gebeurde nu dus wel", besloot Koeman.

Liverpool wil langer door met Gerrard

Liverpool gaat binnenkort om de tafel met icoon Steven Gerrard. The Reds willen de samenwerking met de middenvelder graag verlengen.

Dat bevestigt trainer Brendan Rodgers tegenover diverse Engelse media. "Steven staat hier nog een jaar onder contract en daar willen we over praten. Vervolgens zal ik het bestuur inlichten. Er is geen twijfel over mogelijk dat Gerrard veel heeft betekend voor deze club, maar hij heeft nog veel meer in zijn mars."


"Het feit dat hij nog niet over zijn contract heeft willen praten, omdat hij zich wil richten op het team en zijn eigen spel, toont nog maar eens hoe onbaatzuchtig hij is", vervolgt de oefenmeester. "Maar het is duidelijk dat ik hem heel graag deel zie blijven uitmaken van onze plannen. We zullen daarom tussen nu en de zomer over een nieuw contract gaan praten."

Gerrard is bezig aan zijn zestiende seizoen in Liverpool. De aanvoerder speelde tot dusver liefst 434 competitiewedstrijden voor de club, waarin hij 98 keer scoorde.

VVD en 50Plus dalen verder in peilingen

VVD en 50Plus verliezen deze week opnieuw zetels en zetten zo een dalende trend voort. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Beide partijen leveren twee zetels in. VVD komt daarmee op 22 zetels en 50Plus op veertien.

De PVV stijgt deze week een zetel en komt op 25 zetels. Met drie zetels meer dan de VVD is de partij van Geert Wilders wederom de grootste. PvdA komt deze week wat terug en stijgt twee zetels naar twintig. Ook SP stijgt een zetel en is met 23 zetels na de PVV de grootste partij in de peilingen.

De Hond peilde verder onder meer de reactie over de oplossing die is gekozen voor de problemen op Cyprus. Vooral PVV-stemmers vinden, in de lijn der verwachting, dat Europa Cyprus failliet had moeten laten gaan. Onder alle stemmers ligt dit percentage met 36 procent een stuk lager. Een meerderheid van de D66- en PvdA-stemmers vindt echter dat dit onder de omstandigheden de beste oplossing was.

Over het optreden van Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is deze week minder kritiek dan vorige week. Deze week noemt 48 procent de kritiek op Dijsselbloem onterecht, vorige week was dat nog 34 procent. Van de PVV-stemmers vindt 72 procent de kritiek overigens nog wel terecht.

In een interview zei Dijsselbloem vorige week dat de aanpak van Cyprus, waarbij de rekening niet alleen bij de belastingbetaler terechtkomt, ook in de toekomst gebruikt zou worden. Dat kwam hem op veel kritiek te staan en leidde tot paniek op de financiële markten. Vervolgens verklaarde Dijsselbloem in allerijl dat hij nooit had gesproken over een 'blauwdruk' en dat Cyprus een uniek geval was.

Islamitische aanslag op Pakistaanse politicus

Het verkiezingskonvooi van een Pakistaanse politicus is zondag getroffen door een bermbom. Twee aanhangers van Malik Adnan Wazir kwamen daarbij om het leven, aldus de politie. Wazir wordt gesteund door de seculiere Awami Nationale Partij, een partij waartegen de Taliban fel zijn gekant, aangezien seculariteit volgens moslimextremisten een zonde is.

Twee voertuigen werden door de explosie compleet verwoest. Acht mensen raakten gewond, onder wie Wazir. Twee van hen overleden later in het ziekenhuis, aldus de politie. De situatie van Wazir is stabiel.

Gemuteerde griep doodt Chinezen

In de Chinese stad Shanghai zijn deze maand twee mannen overleden aan een variant van het vogelgriepvirus dat nooit eerder is overdragen op mensen. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua zondag. De twee mannen, 27 en 87 jaar oud, werden eind februari ziek en overleden begin maart. Een vrouw raakte begin maart besmet en verkeert in kritieke toestand.

De variant is door Chinese gezondheidsautoriteiten geïdentificeerd als H7N9, waarvoor geen vaccins bestaan. Koorts en hoesten waren de symptomen in alle drie de gevallen, uitmondend in longontsteking. Het is onduidelijk hoe de drie slachtoffers besmet zijn geraakt.

Doden in China door vogelgriep
Gemuteerde griep doodt Chinezen (Foto: ANP)

Islamitische aanslag in noorden Mali

Bij een zelfmoordaanslag en de ontploffing van een landmijn in het noorden van Mali zijn zaterdag drie mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Een islamitische zelfmoordterrorist bracht zijn explosieven zaterdagavond tot ontploffing in een buitenwijk van Timboektoe. "De jihadist reed in een auto vol explosieven", zei een bron bij het leger in Timboektoe. "Hij kwam vanaf de weg uit Goundam aan bij de controlepost in Timboektoe. Onze mensen openden het vuur, waarna hij zichzelf opblies." Daarbij kwam de zelfmoordterrorist om het leven en raakte ten minste één militair gewond.

Op zo'n honderd kilometer van de Noord-Malinese stad Ansongo reed zaterdag een legervoertuig over een landmijn. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Dat heeft het ministerie van defensie in een verklaring bevestigd.

Timboektoe en een groot deel van de rest van het noorden van Mali waren tien maanden in handen van islamitische militanten. In januari begon het Franse leger een offensief om de jihadisten te verdrijven. De meeste steden konden direct worden ingenomen, maar buiten zwaarbewaakte steden zoals Timboektoe worden de aan Al-Qaida gelieerde militanten steeds actiever.

Immers zwaar geblesseerd van het veld

Behalve drie punten verloor Feyenoord in Heereveen ook Lex Immers. De Hagenees liet de bal van zijn voet springen en in een poging de bal terug te veroveren maakte hij een overtreding op Joey van den Berg.

Maar bij deze overtreding raakte Immers zelf geblesseerd. Hij werd met een brancard van het veld gehaald. Het leek op de beelden dat zijn enkel dubbel klapte maar wat de exacte schade is is nog niet bekend.

NOS zendt 14 uur lang uit op 30 april

De NOS bereidt zich voor op een 14 uur durende marathonuitzending op dinsdag 30 april. Het programma Inhuldiging koning Willem-Alexander begint in de ochtend om 9.00 uur en gaat waarschijnlijk tot ’s avonds 23.00 uur door.

’s Ochtends zijn de kijkers van Nederland 1 getuige als koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam de Akte van Abdicatie tekent. Daarna volgt op tv de balkonscène met de toespraken van de nieuwe koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

De centrale presentatie is gedurende de dag in handen van Astrid Kersseboom en Rob Trip die in een tijdelijke studio zitten op de Dam. Kysia Hekster verzorgt de verslaggeving van de officiële plechtigheden. Andere NOS-verslaggevers kijken hoe de troonswisseling elders in Nederland wordt gevierd.

"We zijn volop bezig met de voorbereidingen. De komende weken is het zaak dat de puzzelstukjes in elkaar gaan vallen", zegt Jan de Roode, regisseur van de tv-beelden die de wereld zullen overgaan. "Natuurlijk is het voor mij als regisseur een eervolle en tegelijk uitdagende klus. Dat geldt eigenlijk voor alle collega’s die beroepshalve een steentje mogen bijdragen aan deze historische nieuwsgebeurtenis."

De Roode regisseert sinds 2002 landelijke evenementen voor de NOS, waaronder een aantal keren Koninginnedag, Prinsjesdag en Dodenherdenking. Hij zat ook achter de knoppen tijdens de uitvaarten van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Op zijn cv staat eveneens de registratie van de huwelijken van de prinsen Friso, Pieter-Christiaan en Floris en de doopdiensten van prinses Amalia en haar zusjes Alexia en Ariane.

De marathonuitzending van de NOS gaat tot in de avond door als in Ahoy Rotterdam het koningslied wordt ingezet. Willem-Alexander en Máxima maken daarna een koningsvaart over het IJ in Amsterdam. Onderweg varen ze onder andere langs olympisch turner Epke Zonderland, presentator Ali B en dj Armin van Buuren. De NOS eindigt met het Oranjebal op het Museumplein, waar onder anderen André Rieu optreedt.

RTL doet op 30 april verslag van de festiviteiten in de reguliere bulletins van RTL Nieuws op RTL4 en overdag op RTL7.

Radio 1 is de hele dag in de lucht met een programma van de gezamenlijke omroepen vanuit de sociëteit De Groote Industrieele Club op de Dam in Amsterdam.

Geen explosieven in Eiffeltoren

De politie in Parijs heeft geen explosieven aangetroffen in de Eiffeltoren. Dat heeft een bron bij de politie gezegd. Bijna veertienhonderd bezoekers moesten het monument zaterdagavond verlaten, nadat een onbekende persoon een telefonische bommelding had gedaan. De politie zette speurhonden in, maar trof niets aan.

De Eiffeltoren wordt zeker één keer per jaar ontruimd vanwege bommeldingen, in 2011 zelfs twee keer.

Langeveld gaat in de aanval

Vandaag staat de Ronde van Vlaanderen op het programma. Sebastian Langeveld wil een rol van betekenis spelen in de finale. Vorig jaar viel hij en in 2011 werd hij vijfde.

"Het is lastig om voor een wedstrijd een echt doel te stellen. Ik ben al blij als ik de finale kan rijden met de mogelijkheid om te winnen. Als je zover komt, dan kan er van alles gebeuren. Dit is voor mij de mooiste wedstrijd van het jaar," aldus de Orica-GreenEdge-renner.

"Al die mensen aan de kant, dat is zo speciaal. Het lijkt net of op die dag heel België langs de weg staat. Ik heb alle grote namen zien winnen: Johan Museeuw, Rolf Sörensen en Peter van Petegem. Het is zo'n speciale wedstrijd, dat gevoel kun je eigenlijk alleen maar ervaren als je hem rijdt."

In Harelbeke werd Langeveld afgelopen week vijfde tijdens de E3. Hij en zijn team gaan vol voor een succesvol Vlaanderens Mooiste. "In deze wedstrijd heb je 260 kilometer 105 procent focus nodig. Maar het scheelt wel als je het parcours goed kent en als je je ploeggenoten op de juiste manier kan inschakelen. Iedereen heeft een specifieke rol. Voor Jens Mouris is het bijvoorbeeld belangrijk dat hij mij de eerste 150 kilometer uit de wind houdt en hij moet zorgen dat ik op de juiste momenten goed zit."

Langeveld denkt dat op de Oude Kwaremont tijdens de tweede beklimming de beslissing geforceerd zal worden. "We zitten dan 24 kilometer voor de finish. Ik zal er dan klaar voor zijn."

'SM-huisje' uitgebrand op park IJhorst

Een vakantiehuisje in IJhorst (Overijssel) is in de nacht van zaterdag op zondag door brand verwoest. Hoewel de buitenkant van het chalet nog overeind stond, is het volgens de brandweer zo zwaar beschadigd geraakt dat het waarschijnlijk afgebroken zal moeten worden.

Over de oorzaak van de brand kon de brandweer nog geen uitsluitsel geven. Het gerucht gaat dat het uitgebrande chalet het zogeheten SM-huisje is. "Wij hebben dat gerucht ook gehoord, maar of het klopt moet nog blijken uit het politie-onderzoek", zei een woordvoerder.

Over het SM-huisje op park 't Veldhuijs was onlangs ophef ontstaan. De eigenares verhuurt het chalet aan mensen die zich willen afzonderen om aan sadomasochisme te doen. Tientallen eigenaren van andere huisjes vinden dat ze daar nadeel van hebben. Ze verzochten de gemeente Staphorst, waar IJhorst onder valt, in te grijpen.

De gemeente onderzocht de zaak en kwam tot de slotsom dat SM niet verboden kan worden. Wel kreeg de eigenares te horen dat ze moest stoppen met het geven van workshops omdat dit een vorm zou zijn van betaalde seks, wat plaatselijk verboden is.

Vakantiehuisje uitgebrand op park IJhorst
Vakantiehuisje uitgebrand op park IJhorst (Foto: ANP)

Hoer doet een Jezusje

Terwijl een groot deel van de wereldbevolking de geboorte van Zombiejezus viert, besloot een Zimbabwaanse hoer het kunstje eens fijntjes over te doen. Ze stond namelijk ook op uit de dood.

De hoer, die alleen bekend staat als MaNdlo, was net als de heiland bezig met het uitdelen van liefde, maar dan aan één van haar klanten. Plots stortte ze in en legde ze, naar men vermoedde, het loodje.

Ze is echter iets beter in het hele 'opstaan uit de dood'-trucje dan Christus, want zij had er geen drie dagen voor nodig. Toen de politieagenten haar juist hadden opgetild en in de kist hadden geponeerd, kwam ze bij en begon ze te roepen: "Jullie willen me vermoorden!"

De reactie van de aanwezigen was echter heel anders dan bij Jezus. In plaats van zich iedere zondag netjes aan te kleden om crackers met wijn te eten, besloten ze ervandoor te gaan. Alleen de politieagenten hadden de ballen om te blijven en de vrouw te kalmeren.

Uiteindelijk kon MaNdlo op eigen kracht naar huis, geëscorteerd door een andere hoer.

Linda de Mol blijft scoren

Weet Ik Veel, de spelshow van Linda de Mol, blijft scoren. Zaterdagavond keken er ruim twee miljoen mensen naar. Dat is wel iets minder dan de week ervoor.

Het RTL4-programma belandde op de tweede plek van de Dag Top 25 van de Stichting KijkOnderzoek. Bovenaan staat het achtuurjournaal van de NOS (bijna 2,3 miljoen kijkers). Weet Ik Veel haalde vorige week ruim 2,4 miljoen.

Naar Golden Oldies (BNN), waarin een seniorenkoor rockmuziek zingt, keken bijna 970.000 mensen (plek 10). Matterhorn, het speelfilmdebuut van Diederik Ebbinge, haalde 586.000 kijkers (plek 14). De film kreeg onlangs op het International Film Festival Rotterdam de publieksprijs.

Lente ernstig vertraagd

Pas in de tweede week van april is er kans op zachter weer. Dat meldt weeronline.nl zondag. Vooralsnog blijft de lente echter uit. Eerste paasdag verloopt koud met lokaal nog wat natte sneeuw. Tweede paasdag wordt het vrij zonnig en droog, maar nog steeds fris.

Eerste paasdag is het wisselend bewolkt en kunnen stapelwolken uitgroeien tot een natte sneeuwbui. Tussendoor schijnt wel af en toe de zon. In het noorden wordt het zo'n 3 of 4 graden, in het midden en zuiden van het land is het met een maximumtemperatuur van 6 graden mogelijk iets warmer. Zondagnacht vriest het in het hele land, lokaal loopt de temperatuur terug tot -4 graden.

Tweede paasdag blijft het droog en is er meer ruimte voor de zon. Met 5 graden in het noorden en 8 graden in het zuiden wordt het iets warmer dan zondag.

Deze Pasen wordt mogelijk de koudste sinds 1964, liet weeronline.nl eerder weten. Toen werd het op eerste paasdag 3,9 graden. In 2008 werd het 5,9 graden. De kans bestaat wel dat het dit jaar nog net iets warmer wordt dan in dat jaar.

Grote vechtpartij bij voetbalwedstrijd in Brabant

Een voetbalwedstrijd in Langenboom, onder Nijmegen, is zaterdagmiddag ontaard in een grote vechtpartij. Dat gebeurde nadat een speler die op de grond lag na een overtreding, hard tegen het hoofd werd geschopt, meldt Omroep Brabant zondag. Daarop volgde een vechtpartij tussen de teams en toeschouwers en moest de politie ingrijpen.

De wedstrijd tussen de eerste elftallen van SES Langenboom en FC Schadewijk Oss was bijna voorbij toen een speler van de thuisspelende partij onderuit werd gehaald door een tegenstander. De scheidsrechter gaf een rode kaart, waarop de speler van Oss de speler die op de grond lag, nog eens hard tegen het hoofd schopte. Vervolgens gingen spelers, bankspelers en toeschouwers met elkaar op de vuist.

De scheidsrechter deelde nog twee rode kaarten en twee gele kaarten uit en schorste de wedstrijd met het doel deze na enige tijd uit te spelen. Toen de wedstrijd werd voortgezet werd de scheidsrechter echter bedreigd door een speler van Oss, waarop de wedstrijd werd gestaakt en de politie werd gebeld, aldus een speler van Langenboom tegenover Omroep Brabant. Na de wedstrijd zou opnieuw een vechtpartij zijn ontstaan, meldde een toeschouwer aan de regionale omroep.

Visser opgenomen in juniorprogramma Red Bull

Red Bull heeft Beitske Visser in het Red Bull Junior Team opgenomen. De Nederlandse coureur is de eerste vrouw in het team.

Dit jaar zal Visser weer in de Formule ADAC Masters in Duitsland rijden. Vorig jaar werd ze achtste in het kampioenschap. Dit was erg knap omdat ze geteisterd werd door blessures en pech.

De 18-jarige meid zal in een auto rijden van Motopark Academy maar dit jaar in het blauw-zilver van Red Bull. De Oostenrijkers hebben het jeugdprogramma sinds 2001 en willen daarmee jonge coureurs opleiden en ondersteunen op weg naar de Formule 1.

Schreuder: "Tempo lag te laag"

Na afloop van de zoveelste deceptie die FC Twente sinds de winterstop moest incasseren, kon interim-trainer Alfred Schreuder zijn teleurstelling niet verbergen.

Ofschoon Schreuder op voorhand al rekende op een defensief ingesteld NAC Breda, slaag zijn team er niet in het verdedigende raamwerk te doorbreken. In de slotfase voorkwam Wout Brama een nederlaag voor de thuisploeg: 1-1.

"Vooral voor rust lag ons tempo te laag", analyseerde Schreuder voor de camera's vanEredivisie Live. "Pas bij achterstand en de goede invalbeurt van Felipe Gutierrez ging het beter. Uiteindelijk levert ons dat nog drie grote kansen op. We hadden wat dat betreft nog kunnen winnen ook."

Het gelijkspel was in de ogen van de Twentse tussenpaus verdiend. "We hadden er recht op. Aan de andere kant moet ik ook stellen dat een aantal spelers individueel beduidend beter moeten gaan voetballen."

Wouters: "VVV verdiende een punt"

De buit van drie punten kon de onvrede bij Jan Wouters niet wegnemen. De trainer van FC Utrecht zag zijn team ondermaats presteren tegen VVV-Venlo (2-1).

FC Utrecht maakte het zichzelf onnodig moeilijk en mocht van geluk spreken dat de Venlonaren zonder punten huiswaarts keerden. "We hebben wel drie punten, maar ik blijf met een vervelend gevoel zitten", zei Wouters tegenover persbureau ANP

"De uitvoering was namelijk niet best", vervolgt Wouters, die in de aankomende week op zoek gaat naar de oorzaak van het teleurstellende optreden. "Ook als je goed speelt, wil je er dingen uithalen die beter kunnen. Deze week wordt het huiswerk nog iets moeilijker."

"Het was allemaal heel statisch bij ons. In de tweede helft stond het wel iets beter, zonder dat we aan de bal tot grootse dingen zijn gekomen. VVV verdiende gewoon een punt."

Horner neemt het op voor Vettel

Aan Red Bull-gate lijkt geen einde te komen. Nu sprak teambaas Christian Horner weer met Sky Sports over het voorval in Maleisië.

"Wat er op zondag is gebeurd, is erg ongelukkig, maar laten we nu niet doen alsof dit een unieke gebeurtenis is. Als Fernando Alonso of Lewis Hamilton in die situatie had gezeten, hadden zij precies hetzelfde gedaan als Sebastian. En als Mark op die plek had gereden, hadden we hem Sebastian voorbij zien gaan," aldus de Brit.

"Laten we dus niet doen alsof alleen Sebastian zoiets zou doen", sprak Horner. "Het zit gewoon in het DNA van iedere competitieve coureur om dit te doen."

Gudelj: "Twente zeer goede tegenstander"

Ook tegen FC Twente liet NAC Breda zien sinds de winterstop van geen enkele ploeg te hoeven verliezen. Nebojsa Gudelj kon leven met het 1-1 gelijkspel.

Het resultaat tegen de Enschedeërs stemde de Servische trainer in Noord-Brabantse dienst tot tevredenheid. "Ik ben hier tevreden mee. FC Twente is een zeer goede tegenstander. We zijn knap overeind gebleven", vertrouwde hij Eredivisie Live toe.

In de slotfase gaf NAC een zege een handen, door Wout Brama de gelijkmaker te laten scoren. Gudelj zag zijn ploeg slim profiteren van de ruimte achter de verdedigende linie van de thuisploeg.

"We begonnen redelijk, maar eigenlijk pas na de rust hebben we gebruik gemaakt van de ruimte die er lag", stelt Gudelj. "Daardoor kwamen we ook op voorsprong. Door enkele blessures aan onze kant werd het in de slotfase wat onrustig. Daardoor hebben we de voorsprong nog moeten weggeven."

Fong gaat GP3 rijden

Status Grand Prix zal komend jaar Adderly Fong in de GP3 laten debuteren. Het team heeft al eerder Josh Webster en Jimmy Eriksson vastgelegd.

De Chinees heeft vorig jaar in de Aziatische Audi R8 LMS Cup en de Formule 3 gereden. “Dit seizoen concentreer ik me weer volledig op de singleseaters. Ik kijk erg uit naar het komende seizoen. Er zal flink wat concurrentie zijn, maar we hebben goede mensen in het team rondlopen.

“De snelheid van de GP3-auto is op het rechte stuk fenomenaal. Het lijkt op een grotere versie van een Formule 3, waar ik aan gewend ben. Alles is echter veel intenser, zoals het sturen, de g-krachten en de remkrachten,” aldus Fong.

Ferguson: "Het was een zware tweede helft"

Het gaat goed met Manchester United. Na een 1-0 zege op Sunderland lijkt de twintigste landstitel een kwestie van tijd.

Dat beseft ook Sir Alex Ferguson. De ervaren Schot gaat lang genoeg mee om te beseffen dat zijn team aan een bijzonder seizoen bezig is. "De spelers hebben een record verbroken door 25 van de eerste dertig duels te winnen. Dat zegt genoeg over de club", zo vertelde hij de BBC.

De weg naar het kampioenschap is geplaveid voor The Mancunians. "De volgende competitiewedstrijd spelen we tegen Manchester City en we gaan die wedstrijd in met een voorsprong van vijftien punten."

Terugblikkend op de magere zege op Sunderland is Ferguson gedeeld tevreden. "Het was een zware tweede helft, maar in het eerste bedrijf speelden we erg goed. We verdienden het om te winnen."

 

"Messi heeft dezelfde stijl als ik"

Lucas Moura is een grote hit in Frankrijk. De jeugdige aanvaller van Paris Saint-Germain had weinig tijd nodig om de fans te overtuigen van zijn kwaliteiten.

De snelle en technisch vaardige Braziliaan vergelijkt zijn speelwijze met die van Lionel Messi. In de ogen van de Braziliaans international toont zijn spel veel gelijkenissen met het spel van de beste speler ter wereld.

"Messi deelt mijn stijl om de bal te pakken en vooruit te spelen", zegt Moura op de officiële website van de UEFA. De laatste aanwinst van de vermogende Fransen zou graag het pad bewandelen dat Messi de voorbij jaren heeft afgelegd.

In de kwartfinale van de Champions League komt Moura zijn idool tegen. Paris Saint-Germain hoopt zich ten koste van FC Barcelona te plaatsen voor de halve finale. "We maken een kans", meent Moura. "We hebben een goed team, erg vaardig met geweldige spelers, dus we hebben alles in huis om verder te komen."

De Vrij: "We misten balvaste Pellè"

De titelaspiraties van Feyenoord hebben een flinke deuk opgelopen na de 2-0 nederlaag op bezoek bij sc Heerenveen. Zonder Pellè speelde de Stadionclub erg onherkenbaar.

Dat weet ook Stefan de Vrij, die beseft dat de Rotterdammers zichzelf een slechte dienst hebben bewezen. "We hebben wel gezien dat het in de eredivisie allemaal onvoorspelbaar is, maar het gaat voor ons wel heel moeilijk worden zo", baalde hij ten overstaan van het ANP.

Toch is de landstitel nog altijd in zicht voor Feyenoord. "Je kan altijd stiekem hopen. De concurrenten moeten allemaal zondag spelen", refereert De Vrij aan de programma's van Ajax (NEC thuis), PSV (Roda JC uit) en Vitesse (PEC Zwolle thuis).

De zege van sc Heerenveen noemt de Oranje-international 'verdiend'. "Er zat voor ons niks meer in. We waren slordig, hadden veel onnodig balverlies en verloren te veel duels. Dat heeft ons uiteindelijk genekt. Feit is gewoon dat wij hier terecht verliezen. We konden de bal niet in de ploeg houden en dat is juist een kwaliteit van Graziano Pellè. Die misten we hier wel."

FOK! wat een weer... Muurvast

Goedemorgen! We kunnen rustig stellen dat het weer op dit moment muurvast zit. Af en toe zon afgewisseld met een enkele sneeuwbui. De sneeuwbuien leveren echter totaal geen problemen op omdat ze maar kort duren en de temperatuur boven nul ligt. De zon schijnt ook geregeld.

Vandaag is er dus weinig verschil met gisteren, al is de kans op een sneeuwbui wel iets kleiner geworden. De wind uit het noordoosten neemt helaas weer iets in kracht toe en de temperaturen blijven met 3 tot 4 graden nog steeds bedroevend laag.

Maart gaat in de top 10 eindigen van de koudste maanden ooit en dat zal niemand verbazen. De afwijking is met ruim 3 graden behoorlijk fors te noemen.

Wat ook niemand zal verbazen is dat de waterreservoirs in Spanje voldoende gevuld zijn om de komende zomer iedereen van voldoende water te voorzien. Plaatselijk viel er gisteren weer 70 millimeter en het einde is nog niet meteen in zicht. Overigens was het op Kreta gisteren ruim 24 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Wandeling
Qltel maakte weer een flinke wandeling en maakte zodoende weer een paar mooie foto's voor ons.

Knotwilg
Deze knotwilg staat er maar armoedig bij...

Knoppen
Toch zag qltel ook dat er al wat in bloei staat. Waarschijnlijk de eerste hooikoortsklachten?

'Britse Premier Cameron is een xenofoob'

De Britse premier David Cameron heeft zich de woede van Brussel op de hals gehaald vanwege zijn harde opstelling tegenover migranten uit andere EU-landen. Europees Commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) noemt het in een interview met de Britse zondagskrant The Observer onverantwoordelijk om "toe te geven aan een xenofobische reflex".

Volgens Andor is Camerons gehamer op het tegengaan van 'misbruik' van onder meer de Britse gezondheidszorg en overheidstoeslagen misleidend en vertellen de cijfers een ander verhaal. "De realiteit is dat migranten uit andere EU-landen goed zijn voor de Britse economie", zegt Andor. "Vooral omdat ze arbeidstekorten opvullen, per persoon meer belasting betalen en minder uitkeringen aanvragen dan Britse werknemers."

Brussel waarschuwt Cameron voor'xenofobie'
Brussel waarschuwt Cameron voor'xenofobie' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.