Kernwapens voor Noord-Korea 'niet onderhandelbaar'

Kernwapens zijn voor Noord-Korea van levensbelang en zullen zelfs niet voor miljarden dollars van de hand worden gedaan. Dat staat in een verklaring die zondag na een plenaire vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij is uitgegeven.

Kernwapens zijn 'geen politiek of economisch ruilmiddel dat in onderhandelingen kan worden ingebracht om (Noord-Korea) te dwingen zichzelf te ontwapenen', aldus de verklaring. Ze 'staan voor het leven van het land en kunnen niet worden losgelaten zolang de imperialisten en nucleaire bedreigingen op aarde bestaan'.

Noord-Korea voelt zich in zijn bestaan bedreigd door het Amerikaanse kernwapenarsenaal. Het voert die bedreiging aan om zijn eigen streven naar kernwapens te rechtvaardigen. Het heeft zaterdag gezegd dat het Koreaanse schiereiland nog altijd in een 'staat van oorlog' verkeert. De Koreaanse oorlog is in 1953 geëindigd met een wapenstilstand, maar is nooit formeel afgesloten met een vredesverdrag.

Het centrale comité heeft ook opgeroepen tot versterking van de Noord-Koreaanse economie. Buitenlandse handel en investeringen moeten gediversifieerd worden en er moet nadruk worden gelegd op landouw, nijverheid en een kernenergie-industrie die op eigen kracht kan draaien. Ook moet de ruimtevaart ontwikkeld worden. Noord-Korea heeft in december een satelliet gelanceerd met een langeafstandsraket. Volgens de Verenigde Naties betrof het een verkapte test van een ballistische raket.

Het centrale comité is het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Het houdt gewoonlijk een keer per jaar een voltallige vergadering. Volgens Zuid-Koreaanse media was het de eerste plenaire vergadering sinds 2010 en ook de eerste onder de nieuwe leider, Kim Jong Un.