Recordkou gemeten op eerste paasdag

Eerste paasdag is nog nooit zo koud geweest. In De Bilt werd zondagochtend met -5,3 graden de laagste minimumtemperatuur ooit gemeten met Pasen. De maximumtemperatuur kwam niet boven de 4,3 graden, waarmee eerste paasdag officieel de koudste in ruim een halve eeuw is. Dat meldt weeronline.nl zondag.

Ook op andere plaatsen in Nederland werd het zondagochtend bijzonder koud. In het Gelderse Deelen noteerde de thermometer -7,8 graden. Aan de grond vroor het soms zelfs streng met tot onder de -10 graden. Tot nu toe kwamen de laagste minimumtemperaturen tijdens Pasen uit 2008. Toen werd het -4,4 graden.

Eerste paasdag wist overdag geen records te verpulveren. In 1964 bleef het kwik steken op 3,9 graden boven nul. De warmste Pasen ooit stamt uit 2011 toen het 26 graden werd. Normaal liggen de temperaturen rond een graad of 11.

Voorlopig is er van lenteweer nog geen sprake in de vooruitzichten. Pas in de tweede week van april is kans op zachter weer. Maart komt uit op een zesde plaats van koudste maartmaanden ooit. De gemiddelde temperatuur komt uit op 2,4 graden, wat normaal 6,2 graden is. Vooral de laatste tien dagen van maart waren uitzonderlijk. Nooit eerder was dat deel van de maand zo koud.


Recordkou gemeten op eerste paasdag (Foto: Novum)