FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 april 2013

[Primera División] Athletic Bilbao klopt Granada

Athletic Bilbao heeft maandag in de Primera Division met 1-0 gewonnen van Granada. De Baskische ploeg had de zege te danken aan Aritz Aduriz. Hij scoorde in de 67e minuut zijn twaalfde treffer van het seizoen.

Door de overwinning staat Bilbao nu dertiende met 35 punten uit 29 wedstrijden. Granada vergaarde zeven punten minder en staat zestiende. Het verschil met nummer achttien Celta de Vigo, dat net onder de degradatiestreep bivakkeert, is vier punten.

"Gerrard sluit zijn carrière hier af"

Jamie Carragher is er zeker van dat zijn ploeggenoot Steven Gerrard een nieuw contract tekent en zijn carrière afsluit bij Liverpool. De ervaren verdediger sluit zelf aan het einde van het seizoen zijn carrière af bij The Reds. Hij speelde nooit voor een andere werkgever.

Ook de 32-jarige Gerrard is uit de jeugd van Liverpool afkomstig. De middenvelder was zondag tegen Aston Villa een van de uitblinkers. "Ik weet zeker dat Steven hetzelfde als mij doet: bijtekenen en hier eindigen", vertelt Carragher aan pers. "Ik twijfel er geen moment over. In de komende maanden komen hij en Liverpool er wel uit. Hij is iedere week 'captain fantastic'. Niet alleen tegen Aston Villa, maar al jaren."

Liverpool slaagde er tegen The Villains in om een goede reeks door te trekken, al werd die vorige week nog onderbroken door Southampton. "We hadden voorafgaand aan die wedstrijd juist gezegd dat we alles voor de drie punten zouden doen. Nu lijkt het erop dat die nederlaag slechts een kink in de kabel was. We zijn weer op de goede weg", aldus Carra.

[EDT Darts] Van Gerwen struikelt in halve finale, Newton wint toernooi

Michael van Gerwen is er niet in geslaagd een finaleplek te bemachtigen in de tweede European Tour van het seizoen. De darter verloor in de halve eindstrijd van Paul Nicholson en zag daarmee zijn beoogde tweede positie op de wereldranglijst voorlopig buiten bereik geraken.

Van Gerwen versloeg in Sindelfingen achtereenvolgens Leo Hendriks, Darren Webster, Jamie Robinson en John Part, maar moest tegen Nicholson het hoofd buigen. Van Gerwen kwam onnodig op een 5-1 achterstand, want hij kreeg genoeg kansen op de dubbels. Doordat de Australiër op zijn beurt zes pijlen op dubbel zestien verprutste, kwam Mighty Mike nog even terug in de partij. Maar in de daaropvolgende leg was het voor The Asset alsnog raak: 6-2.

Nicholson ontmoette in de eindstrijd Wes Newton, die zijn halve finale won van Mensur Suljovic. Nicholson kreeg bij een 4-3 stand kansen om The Warrior te breken. Maar zo effectief als hij was tegen Van Gerwen, zo onzorgvuldig was hij tegen Newton. In de allerlaatste leg van het toernooi was het Newton die het koelst bleef.

Wes Newton kan door zijn overwinning in Duitsland £20.000 bijschrijven. Michael van Gerwen verdiende met zijn halve finale plaats £5.000.

Halve finales:

Mensur Suljovic (Oos) 4-6 Wes Newton (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 2-6 Paul Nicholson (Aus)

 

Finale:

Wes Newton (Eng) 6-5 Paul Nicholson (Aus)
     

Donk voelt zich onmenselijk behandeld

Ryan Donk werd woest na een beslissing van scheidsrechter Serge Gumienny. De verdediger van Club Brugge verklaart dat hij onmenselijk zou zijn behandeld.

"Ik ging gewoon uitleg vragen over een fase aan Gumienny, maar hij behandelde me alsof ik geen mens was. Daardoor ging ik door het lint", zegt de Nederlander in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Club Brugge verloor van Standard Luik en verspeelde daardoor opnieuw een vleugje hoop in de Belgische titelrace. "We kunnen enkel leren uit onze nederlaag. We mogen niet opgeven, er zijn nog negen wedstrijden te spelen. We moeten gewoon proberen om die allemaal te winnen", aldus Donk.

De boomlange centrale verdediger speelt al vier seizoenen in dienst van Club Brugge. Daarvoor stond hij onder contract bij West Bromwich Albion. In Nederland voerde zijn carrière langs RKC Waalwijk en AZ. In totaal speelde hij tot nu toe 161 competitieduels, waarin hij zeven keer het net vond.

Rus blijft zonder overwinning in 2013

Arantxa Rus is er in Charleston ook niet ingeslaagd een overwinning te boeken. In 2013 heeft ze nog geen WTA-partij weten te winnen. De Spaanse Anabel Medina-Garrigues(WTA-69) was met twee keer 6-2 te sterk. 

De partij duurde één uur en vijf minuten. In acht servicegames sloeg ze zeven dubbele fouten. Het is de dertiende nederlaag op rij voor Rus. Haar laatste overwinning dateert van augustus vorig jaar. 

Ibra: "Wordt veel van me verwacht"

Zlatan Ibrahimovic kijkt uit naar het treffen met FC Barcelona in de Champions League en hoopt de verwachtingen waar te maken. "Er wordt veel van mij verwacht voor deze wedstrijd", beseft de Zweedse spits. "Het is voor mij een belangrijke wedstrijd, waar ik lange tijd individueel voor heb getraind. Maar we moeten ook niet vergeten dat het collectief het uiteindelijk moet doen."

Ibra is de vragen over zijn ploeggenoot David Beckham zat. De Engelse middenvelder kan mogelijk op een langer verblijf in Parijs rekenen, maar heeft bij Paris Saint-Germain nog weinig laten zien. "Ik denk dat deze maand al vijf keer aan mij is gevraagd wat ik van hem vindt. Natuurlijk is hij een fantastische speler."

Om naar de kwartfinale te komen, boekte Barcelona een topprestatie tegen AC Milan. Of ook PSG slachtoffer wordt van de dadendrang van Barça, betwijfelt Ibra. "Deze wedstrijden staan totaal los van die met Milan, want we zitten nu in de kwartfinale."

'Van Ginkel op schaduwlijst bij Ajax'

Marco van Ginkel komt voor op het verlanglijstje van Ajax. Hij zou de opvolger moeten worden van Siem de Jong. Althans, zo meldt Voetbal International.

Volgens het blad staat Van Ginkel op een schaduwlijst van Ajax, waar verder nog een vijftiental potentiële aankopen op staat. Ook Adam Maher kan een aanbieding verwachten als de Amsterdammers in de komende zomer een vervanger van een basiskracht zoeken.

Vitesse heeft eerder al laten weten dat Van Ginkel in principe niet te koop is. De middenvelder annex aanvaller heeft nog een contract tot medio 2015 in Arnhem. De eredivisionist hoeft hem niet te verkopen en voorziet voor hem in de komende jaren een belangrijke rol.

De jongeling brak vier jaar geleden door in de hoofdmacht van Vitesse. Inmiddels staan er 88 competitieduels en zeventien doelpunten achter zijn naam. Het leverde hem tot dusver één interland bij het Nederlands elftal op.

Vier miljoen euro voor Syrische vluchtelingen

Het kabinet trekt vier miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Dat maakte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandag bekend tijdens een televisieactie. Nederland gaf al dertig miljoen aan de opvang van Syrische vluchtelingen.

Ploumen is momenteel in Libanon, waar ze een vluchtelingenkamp bezoekt. Waar de vier miljoen euro aan besteed gaat worden is nog niet bekend, maar Ploumen wil dat een deel ten goede komt aan de drinkwatervoorziening in het kamp.

Giro 555 is vanaf maandag geopend voor donaties aan Syrië en de kampen in omliggende landen.

Al-Qaida eist aanslag Timboektoe op

Al-Qaida in de Islamitische Maghreb heeft maandag de aanslag op de Malinese stad Timboektoe die zaterdag plaatshad opgeëist. De gevechten in Timboektoe woedden maandag nog voort.

De strijd barstte zaterdag los toen een zelfmoordterrorist zich opblies bij een militaire controlepost bij de westelijke toegangsweg van de stad. Die aanslag lijkt een afleidingsmanoeuvre te zijn geweest, aldus een woordvoerder van het Malinese leger. Toen de veiligheidsdiensten zich naar de plek des onheils snelden wisten extremistische strijders op andere plekken de stad binnen te dringen.

De extremisten die de stad infiltreerden verschansten zich onder meer in het centraal gelegen hotel Colombe, waar journalisten en hulpverleners vaak verblijven. "Een groep van zeven jihadisten infiltreerde onze tuin", zei de manager van het hotel. "De strijd woedde de hele nacht."

Volgens de legerwoordvoerder duurde de gevechten tot maandagochtend. Het leger was maandagmiddag nog bezig de stad uit te kammen. Sinds zaterdag heeft het leger elf jihadisten gedood, aldus de woordvoerder.

Inlichtingendienst tipte politie over Sarin

De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) heeft de Limburgse politie afgelopen woensdagavond getipt dat een met naam genoemde verdachte een gevaarlijke stof, mogelijk Sarin, te koop zou aanbieden. Daarop startte de politie een groot opsporingsonderzoek. Daarbij waren verschillende onderdelen van de Nationale Politie betrokken. Dat zei korpschef Gery Veldhuis van de Limburgse politie maandag.

Sinds de tip door de inlichtingendienst heeft de politie de verdachte voortdurend geschaduwd. Samen met een ander ging deze verdachte zaterdagavond naar de plek in Amby waar ze begonnen te graven. Op dat moment werd het tweetal gearresteerd, aldus Veldhuis. Tegelijkertijd werden in Heerlen twee andere verdachten aangehouden.

"Degenen die wilden gaan graven zijn vermoedelijk niet de kopers geweest", zei Veldhuis nog. "Maar op de rollen van de verdachten ga ik niet in."

Inlichtingendienst tipte politie over Sarin
Inlichtingendienst tipte politie over Sarin (Foto: ANP)

Vonk: "We moeten naar onszelf kijken"

Michel Vonk kon er niet bij dat Sparta Rotterdam zoveel kansen liet liggen om de koppositie in de Jupiler League te behouden. Sparta had de eerste plek in het vizier, omdat de concurrentie allemaal een wedstrijd meer had gespeeld. Door de 0-1 nederlaag tegen FC Emmen staat de ploeg nu op de vierde plaats, achter Helmond Sport, MVV en FC Volendam.

"Ik wil het niet alleen pech noemen. Als je zo veel kansen mist, moet je naar jezelf kijken", steekt hij van wal in gesprek met Voetbal International. "De eerste helft speelden we gewoon slecht, na rust was het beter en krijgen we voldoende kansen. Maar je moet ze wel maken, anders win je nooit."

"De druk is groot. die hebben we onszelf opgelegd en dat is terecht. Ik zie op de trainingen ontspannen spelers, maar in wedstrijden is het heel anders. Het is onverklaarbaar. We moeten snel weer succesbeleving krijgen. Dat krijgje pas als je weer wedstrijden gaat winnen", aldus de coach.

Zeilster Bouwmeester ziet coach vertrekken

Zeilster Marit Bouwmeester moet op zoek naar een nieuwe coach. Mark Littlejohn heeft na lang wikken en wegen besloten een punt te zetten achter de succesvolle samenwerking, omdat hij een 'rustigere koers' wilde gaan varen. Het duo werkte sinds 2008 samen.

Onder leiding van Littlejohn heeft Bouwmeester in de Laser Radial grote stappen gezet. Zo werd de Friezin in 2011 wereldkampioene en pakte ze vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Londen zilver. Voorlopig wordt ze nu in de voorbereiding op de Spelen van 2016 in Londen op afstand begeleid door verschillende coaches, waaronder Laserzeiler Serge Kats.

Bouwmeester heeft begrip voor het besluit van Littlejohn. "Ik ben hem dankbaar voor wat we samen hebben bereikt. Maar ik zie nu ook kansen om een meer zelfstandige sporter te worden."

Palestijnse premier opgenomen in ziekenhuis

De Palestijnse premier Salam Fayyad is maandag in het ziekenhuis opgenomen met een infectie in de onderbuik. Dat heeft een woordvoerder van de Palestijnen gezegd.

Volgens de woordvoerder is de 61-jarige Fayyad voor onderzoek naar een ziekenhuis in Ramallah gegaan omdat hij last had van maagpijn. Het is onduidelijk of de premier de nacht in het ziekenhuis zal doorbrengen. Een bron dichtbij Fayyad zei dat de premier een ontstoken alvleesklier heeft.

Fayyad werd twee jaar geleden getroffen door een hartaanval tijdens een bezoek aan familieleden in de Verenigde Staten

Mortiergranaat op strand Zandvoort gevonden

Op het strand van Zandvoort is maandag een oude mortiergranaat aangetroffen. De Explosieven Opsporingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief naar een veilige locatie vervoerd. Daar werd het tot ontploffing gebracht, meldt de politie.

De granaat werd 's middags door een wandelaar aangetroffen. Explosievenverkenners onderzochten het voorwerp. Een deel van het strand werd enige tijd afgezet.

'City mengt zich in strijd om Sanchez'

Manchester City hoopt Alexis Sanchez in de zomer te verwelkomen als nieuwe versterking. De middenvelder speelt nu nog bij FC Barcelona. Dat meldt Daily Mail.

City-directeur Txiki Begiristain haalde Sanchez aan het begin van vorig seizoen naar Barcelona. Nu is hij naar verluidt van plan om de middenvelder opnieuw een transfer te bezorgen. In Spanje zit hij dit seizoen vaker op de bank dan hem lief is. Sanchez wordt vaker met een vertrek in verband gebracht sinds hij op regelmatige basis een reserverol vervult bij Barcelona. Juventus en Internazionale zouden de voornaamste kandidaten zijn om de international van Chili over te nemen.

Vorig seizoen was de aanvallende middenvelder nog goed voor elf competitiegoals in 25 wedstrijden. Dit seizoen kwam hij in 21 duels tot twee treffers. Barça nam hem over van Udinese, waar hij al jaren een vaste waarde was. Voorheen speelde hij ook in het shirt van onder meer River Plate.

Trailer: Percy Jackson: Sea of Monsters

Percy Jackson maakte zijn entree naar de bioscopen in 2010. Dit jaar wordt het tweede boek verfilmd, en hoe! Nadat je de trailer hebt gezien word je waarschijnlijk even ongeduldig als wij.

Percy, de zoon van Poseidon, vindt zijn avontuur dit keer in de Zee van Monsters om aldus zijn woonplaats te redden, Kamp Halfbloed. Hij heeft maar een paar dagen de tijd om dit te doen voordat het kamp wordt overspoeld door een horde monsters. Tijdens dit avontuur ontdekt hij een familiegeheim waarna hij zich af begint te vragen of het eerder een vloek is dan een zegen om de zoon van Poseidon te zijn.

Percy Jackson: Sea of Monsters komt op 15 augustus in Nederland in de bioscoop.

Aston Villa wint Nextgen Series

Aston Villa heeft maandag verrassend de finale van de Nextgen Series gewonnen. Een Engels onderonsje met Chelsea werd door twee benutte strafschoppen met 2-0 gewonnen. Villa volgt Internazionale op dat vorig jaar de eerste winnaar werd van het Europese toernooi voor jeugdteams. Toen was Ajax verliezend finalist.

Chelsea, met oud-Feyenoorder Nathan Aké in de gelederen, had de hele wedstrijd het betere van het spel, maar gaf vlak voor rust een penalty weg. Graham Burke benutte die. Villa hield de voorsprong vervolgens vast en kreeg vlak voor tijd weer een strafschop. Burke schoot raak.

Carlsen wint kandidatentoernooi ondanks nederlaag

Magnus Carlsen mag ondanks een nederlaag toch in november Viswanathan Anand uitdagen met als inzet de wereldtitel schaken. Carlsen verloor van Peter Svidler, maar Vladimir Kramnik ging ook onderuit tegen Vassily Ivanchuk. Beide spelers hebben 8,5 punten na veertien ronden maar omdat Carlsen heeft meer partijen gewonnen dan Kramnik(vijf tegen vier) wint hij het toernooi en pakt daarmee de hoofdprijs van 115.000 euro. 

De 22-jarige Noor is de nummer één op de wereldranglijst en was vooraf de grote favoriet. Hij heeft zijn favorietenrol waar kunnen maken, al was het wel moeizaam. In het begin van het toernooi kreeg Carlsen concurrentie van Levon Aronian en halverwege het toernooi kwam de wereldkampioen van 2006 Kramnik opzetten. Carlsen won eerder dit jaar al het toernooi in Wijk aan Zee. 

Paris Hilton zou Kim Kardashian nooit ontvoeren

Paris Hilton zou de Kardashians nooit ontvoeren, aangezien ze nog goed bevriend is met de dames. Dat heeft ze in een reactie gezegd op de ophef die was ontstaan over een uitgelekte advertentie van autofabrikant Ford.

De advertentie liet de Kardashians vastgebonden zien in de kofferbak van een auto waar Paris Hilton achter het stuur zat. Paris gaf tijdens een signeersessie op vliegveld LAX aan dat ze de advertentie 'stom' vond en heeft daarom de campagne afgeblazen.

[Upd EDT Darts] Halve finale voor Van Gerwen

In de European Darts Trophy zijn nog steeds een Nederlander en een Belg actief. Michael van Gerwen en Kim Huybrechts wonnen beide hun derde-ronde-partij en staan nu in de kwartfinales. Mighty Mike werd vanmiddag wederom niet op de proef gesteld. Jamie Robinson kon de Nederlander geen pijn doen: 6-1.

Vanavond komt Van Gerwen uit in de kwartfinale tegen de winnaar van het vorige Europese toernooi, John Part. Huybrechts stuit op de Oostenrijker Mensur Suljovic. 

Update 20:45 uur:

Van Gerwen is ook doorgestoten naar de halve finales. Tegen John Part haalde hij zijn normale niveau terwijl de Canadees scorend ver achter bleef. Gevolg was een, toch verassende, ruime overwinning: 6-1. Van Gerwen scoorde gemiddeld 97,34 punten, Part kwam slechts tot 78,00.

Kim Huybrechts had het erg moeilijk tegen Mensur Suljovic. In een spannende partij kwam hij 4-2 in legs voor. De Oostenrijker lukte het daarna zijn achterstand in een voorsprong om te buigen: 4-5. The Hurricane kreeg in de tiende leg nog zes darts om een beslissende leg te forceren maar bezweek onder de druk. Suljovic zal in de halve finale uitkomen tegen Wes Newton, die eerder won van Justin Pipe.

Laatste 16:

Mensur Suljovic (Oos) 6-0 Andy Smith (Eng)
Kim Huybrechts (Bel) 6-3 Terry Temple (Eng)
Wes Newton (Eng) 6-4 Peter Wright (Eng)
Justin Pipe (Eng) 6-3 Nick Fullwell (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 6-1 Jamie Robinson (Eng)
John Part (Can) 6-2 Ronnie Baxter (Eng)
Ian White (Eng) 5-6 Mark Webster (Wal)
Dean Winstanley (Eng) 4-6 Paul Nicholson (Aus)

 

Kwartfinales:

Mensur Suljovic (Oos) 6-4 Kim Huybrechts (Bel)
Wes Newton (Eng) 6-4 Justin Pipe (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 6-1 John Part (Can)
Mark Webster (Wal) 6-4 Paul Nicholson (Aus)

Game of Thrones: Valar Dohaeris

Toen Game of Thrones 2 vorig jaar juni eindigde was de chaos in de Zeven Koninkrijken van Westeros compleet. King's Landing heeft maar net een aanval weten af te slaan, dankzij Tyrion Lannisters defensie en de versterking van zijn vader. Die bracht ook Loras Tyrell en zijn zus Margaery mee, en zij werd prompt aangeboden als bruid voor Joffrey, ten nadele van Sansa Stark. Jon Snow infiltreerde in de groep wildlingen, hopende bij Mance Rayder te komen en Winterfell brandde af. Daenerys nam het op tegen de Warlocks van Qarth en bemachtigde een berg goud; weer een stap dichter bij Westeros. Stannis Baratheon likte zijn wonden, of liet Melisandre dat voor hem doen, op Dragonstone en Bran en de zijnen zijn gevlucht uit Winterfell.

Veendam in spanning na drukbezocht concert

Het benefietconcert voor SC Veendam is maandag door circa drieduizend mensen bezocht. Onder anderen Jannes trad op om geld in te zamelen om de eerstedivisionist van het faillissement te redden. Vanwege Pasen is er pas dinsdag duidelijk hoeveel geld er in totaal is opgehaald. In totaal heeft de club dinsdag 675 duizend euro nodig. Zaterdag was de laatste tussenstand 225 duizend euro.

Overigens is er ook als de 675 duizend euro niet gehaald wordt nog een mogelijkheid om het bankroet te vermijden. Een groep geldschieters onder leiding van hoofdsponsor Koos Gjaltema zou volgens RTV Noord het opgehaalde bedrag aan willen vullen tot de benodigde 675 duizend euro.

SC Veendam hoopt dinsdag rond het middaguur duidelijkheid te hebben of er beroep wordt aangetekend tegen het faillissement. Dat moet voor dinsdag 16.00 uur gebeuren.

Vos blijft maar winnen op de mountainbike

Marianne Vos blijft maar winnen in dit kalenderjaar. Zondag was de Nederlandse nog de beste in Vlaanderens Mooiste, een dag later schreef ze al weer een mountainbike koers op haar naam.

Vos won vanmiddag in het brabantse Nieuwkuijk al weer haar vierde wedstrijd op de mountainbike op rij. En dat terwijl ze pas een paar maanden mountainbiked.  Zondag zal ze weer van start gaan in Norg. Op de weg is de olympisch kampioene op 17 april weer te bewonderen. Dan zal ze proberen ook de Waalse Pijl aan haar palmares toe te voegen.

Apple-topman zegt sorry tegen Chinezen

Apple heeft maandag excuses aangeboden aan Chinese consumenten over de eigen communicatie en dienstverlening. Dat deed het bedrijf in een brief in het Chinees, ondertekend door topman Tim Cook, op de Apple-site.

Cook schreef in de brief zijn excuses aan te bieden als het bedrijf arrogant is overgekomen door een gebrek aan communicatie met klanten. Chinese staatsmedia leverden de afgelopen weken scherpe kritiek op de dienstverlening van Apple. Het Amerikaanse concern zou onder meer garantieperiodes proberen te begrenzen en met het klantenservicebeleid Chinese consumenten discrimineren.

De technologiegigant liet weten het garantiebeleid voor de iPhone 4 en 4S aan te passen en er duidelijker over te gaan communiceren. Apple garandeert voortaan onder meer dat kapotte telefoons binnen 15 dagen vervangen worden. Ook wil het bedrijf kritiek van klanten beter gaan stroomlijnen en verkooppersoneel beter trainen.

Apple-topman zegt sorry tegen Chinezen
Apple-topman zegt sorry tegen Chinezen (Foto: ANP)

Toeriste verkracht in Rio de Janeiro

Twee toeristen zijn afgelopen weekeinde in Brazilië urenlang vastgehouden. De man werd mishandeld en de vrouw werd verkracht. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De twee waren zaterdag in een bus gestapt in de beroemde buurt Copacabana. Twee mannen dwongen de andere passagiers in de bus uit te stappen, waarna ze de man mishandelden en de vrouw verkrachtten. De toeristen werden zo'n zes uur vastgehouden, aldus de politie.

De politie heeft twee mannen van 20 en 22 jaar opgepakt. De politie heeft niet bekendgemaakt waar de toeristen vandaan klomen, maar volgens Braziliaanse media gaat het om twee Amerikanen.

Nieuwe premier voor Noord-Korea

Noord-Korea heeft maandag een nieuwe premier benoemd. Pak Pong Ju, die al eerder premier was, staat te boek als een hervormer op economisch gebied. Pak werd maandag op een jaarlijkse bijeenkomst van het Noord-Koreaanse parlement benoemd. Hij vervangt de 82-jarige afzwaaiende premier Choe Yong Rim.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording was Pak al eerder premier, tussen 2003 en 2007. Hij werd de laan uitgesturd omdat hij had voorgesteld een uurloon in plaats van een maandloon in te stellen. Dit voorstel zou te veel gelijkenissen hebben vertoond met het kapitalisme zoals dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bestaat.

De benoeming van Pak betekent mogelijk dat er enkele economische hervormingen op stapel staan in het streng communistische land. "Pak Pong Ju is het gezicht van economische hervormingen, voor zover dat bestaat. Hervormingen met zogenoemde Noord-Koreaanse trekjes", aldus John Delury, hoogleraar en een expert op het gebied van Noord-Korea aan Yonsei University in Seoul.

Ubisoft komt met nieuwe game

Alhoewel het vandaag 1 april is gaan sommige bedrijven gewoon door met werken en zo ook Ubisoft. Vandaag hebben ze Far Cry 3 Blood Dragon aangekondigd.

Het is nog niet duidelijk of Far Cry 3 Blood Dragon een uitbreiding, DLC of iets anders in die geest is. Blood Dragon is gericht op de toekomst van 2007 aldus de website. De aarde is verwoest door een nucleaire oorlog en de vrede moet terugkeren. Een mogelijke oplossing daarvoor is een  krachtig biowapen dat op een afgelegen eiland staat.

Op deze website zie je meer informatie en wie zich verveelt kan daar ook de Konami-code invoeren en klikken op alle plaatjes voor een verrassing. Bekijk hieronder een eerste teasertrailer voor het spel.

Di Canio verdedigt zich tegen racismebeschuldiging

Paolo di Canio heeft zich maandag verdedigd tegen beschuldigingen dat hij een racist is. De 44-jarige Romein, die afgelopen weekeinde door Sunderland werd aangesteld als nieuwe oefenmeester, deed dat in een verklaring waarin hij zei dat de beschuldigingen hem pijn deden.

"Praten over racisme? Dat is dom, dom en belachelijk", liet Di Canio weten. "De mensen die me kennen kunnen dat idee snel rechtzetten."

Ook Sunderland zelf koos de aanval. De club beschuldigde oud-vicevoorzitter David Milliband ervan een 'politiek circus' te hebben ontketend. De voormalige Britse minister van buitenlandse zaken stapte op bij Sunderland nadat de club Di Canio aan had gesteld. Daarbij verwees hij naar racistische uitlatingen van Di Canio. Sunderland noemt dat nu 'beledigend'.

Di Canio, die onder meer voor Lazio, Juventus, Napoli, AC Milan, Celtic en West Ham United speelde, werd in 2005 door de FIFA beboet nadat hij een doelpunt had gevierd met een fascistische groet. In een interview liet hij toen weten: "Ik ben een fascist, geen racist."

De Italiaan wees er nu op dat dat interview 'vele jaren oud' was. "Mijn opmerking werd op een heel negatieve manier neergezet. Als iemand zich gekwetst voelt, dan spijt me dat. Maar dit komt niet van mij."

Gerrans wint openingsrit in Baskenland

Simon Gerrans heeft maandag de eerste etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge won na 156 kilometer de sprint van de voorste groep in Elgoibar. Hij troefde de Slowaak Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step) af. De Spanjaard Angel Vicioso van Katusha kwam als derde over de streep.

De etappe werd kleur gegeven door een ontsnapping van zeven renners, waarvan Amets Txurruka het langste stand hield. Op de voorlaatste klim moest evenwel ook de Spanjaard capituleren, met name door het werk van Saxo Bank, de ploeg van Alberto Contador.

Op de slotklim van de tweede categorie bleven de favorieten aanvankelijk bij elkaar, maar een valpartij zorgde alsnog voor enkele verschillen. De Belg Jurgen van den Broeck was het grootste slachtoffer.

Pieter Weening was op de tiende plaats de beste Nederlander. Tom-Jelte Slagter, Laurens ten Dam en Wout Poels maakten deel uit van een groep die op vijf seconden binnenkwam.

Gerrans is door zijn overwinning ook de eerste leider in de zesdaagse rittenkoers. Dinsdag staat een rit van Elgoibar naar Vitoria over 170 kilometer op het programma.

PSG-preses wil Beckham behouden

Voorzitter Nasser Al-Khelaifi van Paris Saint-Germain wil David Beckham voor de club behouden. De Qatarees zei dat maandag in de Franse sportkrant l'Équipe. Beckham is volgens hem 'zowel in als buiten het veld fantastisch'. De 37-jarige Beckham stapte in januari over naar PSG en heeft een contract tot het einde van het seizoen.

Al-Khelaifi laat weten dat Beckham het naar zijn zin heeft in Parijs. "We willen hem volgend seizoen houden." De preses noemt het aantrekken van de geroutineerde middenvelder zelfs 'een van onze beste beslissingen'. "Als persoon, als speler en als ambassadeur is hij buitengewoon."


PSG-preses wil Beckham behouden (Foto: Novum)

Russische ijshockeyer dood na klap tegen hoofd

De Russische ijshockeyer Dmitri Uchaykin is zondag overleden nadat hij drie dagen eerder een klap tegen zijn hoofd had gekregen. Zijn Kazachse club Ertis Pavlodar maakte het verscheiden van de 32-jarige bekend zonder details te geven. Uchaykin speelde lang voor de Russische club Amur Khabarovsk.

Woensdag had Uchaykin een harde klap gekregen van tegenstander Donatas Kumeliuskas van Arystan. Dat gebeurde tijdens een play-offwedstrijd tussen de twee clubs.

Volgens de Russische krant Svetsky Sport verliet Uchaykin op eigen kracht het ijs en ging hij na de wedstrijd naar huis. Daar verloor hij de volgende dag het bewustzijn. Zondag bezweek hij in een lokaal ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Taylor Swift wil prins Harry

Taylor Swift heeft haar naar verluidt haar oog laten vallen op prins Harry. "Taylor doet er alles aan om haar naam op een VIP-lijst te krijgen, met sterren die prins Harry mogen ontmoeten", verklapt een bron aan de Britse boulevardkrant The Sun.

De Amerikaanse Swift, die eerder een relatie had met sterren als Harry Styles, Jake Gyllenhaal en Taylor Lautner, vindt alles geweldig aan de Britse prins. "Vooral zijn rode haar en Britse accent", aldus de bron.

De 23-jarige zangeres, die bekend staat om haar liedjes over exen, zag onlangs haar relatie met One Direction-zanger Harry Styles stranden. Prins Harry werd twee maanden geleden gefotografeerd toen hij model Cressida Bonas kuste.

Gevechten in Timboektoe gaan door

In de Malinese stad Timboektoe wordt maandag voor de derde dag op rij gevochten tussen het regeringsleger en islamitische extremisten. Militairen gingen van deur tot deur om de extremisten die de stad afgelopen weekeinde infiltreerden te vinden.

Volgens een woordvoerder van het leger hebben de jihadisten zich verschanst in de buurt van een kamp van het leger in het centrum van de stad en in steegjes bij de Dinjareyber-moskee, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Sinds de gevechten zaterdagavond begonnen zijn elf extremisten gedood, aldus de woordvoerder.

Het Franse ministerie van defensie liet weten dat Franse gevechtsvliegtuigen de militairen in Timboektoe ondersteunen.

Persconferentie over geheimzinnig onderzoek Maastricht

Om 19.00 uur wordt in Maastricht een persconferentie gehouden over de zoekactie in een natuurgebied. De politie zoekt al drie dagen naar 'belastend materiaal'. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes, politiechef van de eenheid Limburg Gerry Veldhuis en hoofdofficier van justitie Roger Bos zullen uitleg geven over het onderzoek, dat inmiddels is afgerond.

Onduidelijk is waar het onderzoek zich op richt, de politie wilde vooralsnog alleen kwijt dat het onderzoek zich niet op een moord of een vermissing richt. De persconferentie vindt plaats op het politiebureau aan de Prins Bisschopsingel.

De politie heeft zondagnacht in het bos aan de Bodemsweg, aan de noordoostelijke rand van Maastricht, doorgewerkt in het licht van bouwlampen. In het onderzoek zijn eerder bomen omgezaagd en op sommige plekken is het gras gemaaid. Meerdere keren is een politiehelikopter ingezet.

De regionale omroep L1 meldde dat mannen met beschermende pakken bodemonderzoek deden, wat kan betekenen dat de aanwezigheid van giftige stoffen wordt vermoed. De politiewoordvoerder wilde maandagochtend niet bevestigen of ontkennen dat het onderzoek zich op een milieudelict richt.

Doodstraf geëist tegen bioscoopschutter

De openbare aanklagers in de Amerikaanse staat Colorado eisen de doodstraf tegen James Holmes, de man die vorig jaar in een bioscoop twaalf mensen doodschoot. Dat hebben de aanklagers maandag bekendgemaakt.

Justitie in Colorado wees vorige week nog een aanbod van de advocaat van Holmes af. Volgens de advocaat was Holmes bereid schuld te bekennen in ruil voor een levenslange gevangenisstraf. Volgens de aanklagers was het aanbod van Holmes niet serieus.

Holmes opende op 20 juli het vuur in een bioscoop tijdens een vertoning van de film The Dark Knight Rises. Naast de twaalf dodelijke slachtoffers raakten ook zeventig mensen gewond.


En hij ziet er nog wel zo redelijk uit (Foto: Novum)

Rihanna slaan mag dus niet

Chris Brown heeft door therapie geleerd dat het niet goed is dat hij Rihanna heeft geslagen. De 23-jarige zanger timmerde in 2009 zijn vriendin in elkaar, en kwam er tijdens sessies achter dat dat fout was.

"Ik focus me niet op het negatieve, voor mij is nu alles eraan positief. Ik heb 52 weken therapie gehad, en toen heb ik geleerd dat het heel erg fout was", vertelde Brown in de talkshow van Matt Lauer. "Ik zat daar en dacht: waarom heb ik het gedaan? Ik wilde hulp."

Vanwege de mishandeling van Rihanna kreeg Brown een taakstraf, een proeftijd en moest hij een cursus woedebeheersing volgen. Na een breuk zijn de twee sinds enkele maanden weer samen. "Zij kent mijn hart en ik dat van haar."

Minder toeristen door koud paasweekeinde

Door de kou hebben een stuk minder toeristen de paasdagen in Nederland doorgebracht dan in andere jaren. Zo'n 750 duizend buitenlandse toeristen verbleven in Nederland. Een jaar eerder waren dat er nog honderdduizend meer. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag.

Ook waren er iets minder Nederlanders die in eigen land een korte paasvakantie vierden. De binnen- en buitenlandse toeristen gaven dit jaar tijdens Pasen gezamenlijk ruim vijfhonderd miljoen euro uit, honderd miljoen minder dan vorig jaar.

Volgens het NBTC waren de bungalows, vakantiehuisjes en hotels redelijk bezet. Accomodaties aan de kust waren ondanks het koude weer populair, net als de grote steden. Op campings was het vanwege het koude weer wel een stuk rustiger dan andere paasweekeinden.

Nederlandse snowboarder verongelukt in Zwitserland

Een 31-jarige man uit Nederland is zondag bij een snowboardongeval overleden. Hij was in een skigebied in de buurt van de Matterhorn buiten de piste gegaan. Daar werd hij rond 15.00 uur ernstig gewond aangetroffen, zo melden Zwitserse media.

Hij werd per helikopter direct overgevlogen naar een ziekenhuis in Lausanne. Medische hulp bleek tevergeefs, hij overleed 's avonds aan zijn verwondingen.

Opnieuw dodelijke explosie in Chinese kolenmijn

Een explosie in een kolenmijn in het noordoosten van China heeft maandag aan zes kompels het leven gekost. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld. Vrijdag kwamen bij een vergelijkbaar ongeluk in dezelfde mijn nog 28 mijnwerkers om het leven.

Volgens staatspersbureau Xinhua worden elf mijnwerkers nog vermist. De toedracht van de explosie van vrijdag werd nog onderzocht en het is onduidelijk waarom het werk al zo snel was hervat na het vorige ongeluk.

Slechts 2 procent doneert aan Syrië

Syrië hoeft niet veel financiële hulp te verwachten van de gewone burger. Dat blijkt uit de FP poll met de vraag of je zou doneren voor Syrië.

Slechts 2 procent (1,9 zelfs) maakt een donatie over. Een oorverdovende 81 procent zegt NEE, en 14 procent weet niet eens wat er aan de hand is. De 2 procent JA kan overigens nog stijgen want 2,8 procent weet het nog niet. In Syrië is een burgeroorlog aan de gang.

Ook stemmen? Dat kan hier.

[ECCC] Nederlandse finale tijdens pinksteren

In een weinig aantrekkelijk duel hebben de hockeyvrouwen van Laren zich geplaatst voor de finale van de ECCC. In Hamburg trok de Gooise ploeg in de laatste seconde van de wedstrijd met 4-3 aan het langste eind. In de eindstrijd speelt Laren, net als vorig seizoen, tegen Den Bosch. 

Er was nog niet zoveel gebeurd, toen Hamburg aan het einde van het eerste kwart de score opende. De gastvrouwen mochten een strafcorner nemen, die via een variant achter goalie Joyce Sombroek belandde: 1-0.

In het begin van het tweede kwart kwam Macey de Ruiter nog dicht bij de gelijkmaker, maar het backhandschot van de Larense aanvaller werd gepareerd door de Hamburgse goalie. De thuisploeg daarentegen had meer geluk. Opnieuw verzilverden de Duitse vrouwen een korte hoekslag: 2-0. Even later was het de beurt aan Laren. De Gooise ploeg kreeg een corner en Kim Lammers pushte deze in het doel: 2-1.

Vervolgens golfde het duel op en neer. Beide teams kregen wat kansen, maar het merendeel van het duel werd op het middenveld afgewerkt. Laren kwam in het derde kwart nog goed weg, toen een cornerschot van Hamburg op de lat landde. Een kleine tien minuten later mocht de formatie van coach Maarten Gehner aanleggen voor een korte hoekslag. Opnieuw werd deze verzilverd, doordat Macey de Ruiter de push van Lammers binnentikte: 2-2.

Bij de volgende corner was het opnieuw raak voor Laren. Wederom reageerde De Ruiter attent op een schot van Lammers: 3-2. De Gooise vrouwen leken op de overwinning af te stevenen, maar vijf minuten voor het einde van het duel besliste Kristina Hillmann anders. Na een actie over de linker achterlijn pushte ze de bal achter Sombroek. Laren bleef doorgaan en in de laatste seconde scoorde Lammers uit een corner. 

[JL] Volendam ontneemt jarig Sparta koppositie

FC Volendam heeft de koppositie in de Jupiler League gegrepen. De ploeg van trainer Hans de Koning profiteerde van puntenverlies van Sparta Rotterdam. Koploper Sparta nam het in eigen huis op tegen laagvlieger FC Emmen, maar slaagde er niet in de drie punten op Het Kasteel te houden. Door een doelpunt van Elson Almeida na 25 minuten kwam de ploeg van trainer Michel Vonk op een 0-1 achterstand en deze klap kwam Sparta niet meer te boven.

Zo leed de ploeg, ondanks enkele goede kansen op de gelijkmaker van onder meer Sandro Calabro gevoelig puntenverlies. De nederlaag was een flinke domper voor de supporters, die het 125-jarig bestaan de club uiteraard liever met een zege wilden vieren. Een grotere zorg was misschien nog wel dat de concurrentie kon profiteren van deze misstap.

Concurrent FC Volendam maakte echter geen fout op bezoek bij FC Eindhoven en nam daardoor de koppositie over van de Rotterdammers. De club uit het vissersdorp zag topscorer Jack Tuyp en Michiel Kramer in een tijdsbestek van vier minuten scoren en de drie punten veilig stellen. Met deze zege heeft Volendam nu twee punten meer dan Sparta Rotterdam in de Jupiler League.

Ook Helmond Sport en MVV Maastricht wonnen hun wedstrijden, wat betekent dat deze ploegen op gelijke hoogte staan met Volendam, al is het doelsaldo van Het andere Oranje nog iets beter. De Helmonders waren met 0-1 te sterk voor FC Den Bosch, terwijl de Limburgers met 1-2 bij Telstar wonnen. Dit betekent dat Sparta door deze speeldag op de vierde plaats is beland.

Uitslagen Jupiler League:
Sparta Rotterdam - FC Emmen: 0-1
FC Eindhoven - FC Volendam: 0-2
FC Den Bosch - Helmond Sport: 1-2
FC Oss - Almere City FC: 3-2
Fortuna Sittard - SBV Excelsior: 4-2
SC Cambuur Leeuwarden - GA Eagles: 2-0
Telstar - MVV Maastricht: 1-2

Boze moslims eisen eigen vlag

Zo'n drieduizend inwoners van de Indonesische provincie Atjeh zijn maandag de straat opgegaan om te eisen dat een separatistische vlag de officiële vlag van de provincie wordt. Dat heeft de politie gezegd.

De demonstratie werd gehouden bij de grootste moskee in de provinciale hoofdstad Banda Atjeh, waar de betogers de vlag - rood met een witte halve maan en ster - ontvouwden. Ze scandeerden onder meer 'Allahu akbar' (dat roepen ze echt altijd en overal) en 'Lange leve Atjeh'. Later trokken ze op naar het parlementsgebouw van de provincie.

Het provinciale bestuur in Atjeh nam vorige week een wet aan om het gebruik van de vlag als officiële vlag van de provincie toe te staan. De vlag was ooit het symbool van de Beweging voor een Vrij Atjeh. De Indonesische wet verbiedt echter het gebruik van separatistische vlaggen en andere symbolen. Wetten die door provinciebesturen worden aangenomen moeten worden goedgekeurd door het Indonesische ministerie van binnenlandse zaken.

Volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is de wet die het provinciebestuur vorige week aannam een tegenslag voor de vredesovereenkomst die de regering in 2005 sloot met de Beweging voor een Vrij Atjeh. Het ministerie van binnenlandse zaken zei dat de wet momenteel wordt bestudeerd. Minister Gamawan Fauzi zei te hopen dat de wet zo kan worden aangepast dat hij niet indruist tegen de Indonesische wetgeving.

Atjeh leed meer dan 140 jaar onder oorlogen. Na de tsunami in 2004 sloot de regering een vredesovereenkomst met de separatisten. De provincie werd semi-autonoom en mocht de sharia invoeren. In ruil daarvoor legden de rebellen hun wapens neer en lieten ze hun wens om onafhankelijkheid varen.


Boze moslims eisen eigen vlag (Foto: Novum)

Herlings wint GP in eigen land

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft de Grote Prijs van Nederland in de MX2 klasse op zijn naam geschreven. In Valkenswaard won hij beide manches.

Herlings, regerend wereldkampioen in de MX2 klasse, moest door een diskwalificatie gisteren in de kwalificaties beide keren vanaf de laatste positie starten. Hij ging namelijk onderuit en werd door het publiek weer op weg geholpen terwijl die hulp verboden is. Maar dit hinderde Herlings dus niet vandaag alsnog tweemaal te winnen.

Herlings blijft hierdoor op de maximale score in het WK. Eerder dit seizoen won hij in zowel in Qatar als in Thailand eveneens beide manches.

[EHL] Amsterdam via Berliner naar laatste vier

Ook Amsterdam is nog in de race voor de EHL-titel. De Nederlandse kampioen rekende maandagmiddag af met Berliner HC: 3-2. Mirco Pruijser zorgde dertien minuten voor het einde voor de winnende treffer.

Amsterdam werd al na een halve minuut gewaarschuwd door de opponent uit de Duitse metropool. Een speler van Berliner dook vogelvrij op voor Amsterdam-goalie Derek van Essen, die zag dat zijn tegenstander niet van deze flinke kans profiteerde. Berliner pakte in de eerste 35 minuten de touwtjes in handen, maar dat was niet op het scorebord terug te zien.

Acht minuten na de lange pauze was het wel raak. Berlin-buitenspeler Robert Marx snelde langs Klaas Vermeulen en Teun Rohof en plofte de bal met zijn backhand in de lange hoek. Het bleek het startsein van een prachtige fase, waarin ontzettend veel gebeurde.

Want nog geen vierhonderd tellen na de openingstreffer, maakte Mirco Pruijser de gelijkmaker namens Amsterdam, dat overigens speelde zonder Taeke Taekema. Vlak daarna kantelde Santi Freixa de score in het voordeel van de thuisploeg: 2-1. In de dying seconds van het derde kwart zette Kevin Lim de stand echter weer in evenwicht.

Even dachten de bezoekers in het zonnige, maar koude Wagener Stadion aan een verlenging. Maar dat extra ging door een attent moment van Pruijser niet door. De lange spits promoveerde een lange pass van achteruit tot een treffer, zodat Amsterdam binnen de reguliere tijd een ticket voor de ‘Final Four’ bemachtigde. 

Amsterdam speelt in de halve finale tegen Bloemendaal, dit omdat de finale regelemantair twee clubs uit twee diverse landen moet hebben, nationale onderonsjes zijn verboden. De andere halve finale gaat tussen Rot Weiss Köln uit Duitsland en het Belgische Dragons HC. De halve finale en finale worden tijdens Pinksteren gespeeld. De locatie moet nog bekend gemaakt worden, kans is groot dat in Amsterdam of Bloemendaal plaats heeft.

Stafchef premier Libië vermoedelijk ontvoerd

De stafchef van premier Ali Zeidan van Libië is vermoedelijk ontvoerd. Dit hebben bronnen in Tripoli maandag gezegd. Stafchef Mohamed Ali Ghatous wordt sinds zondagavond vermist. Zijn auto werd maandag langs de kant van een weg aan de buitenrand van Tripoli verlaten aangetroffen.

Nog geen week geleden werd de premier in zijn kantoor door militieleden belaagd. Zij eisten zijn ontslag omdat hij had gezegd dat hij overwoog buitenlandse hulp in te roepen tegen de gewapende groepen die in delen van Libië de dienst uit maken en straffeloos kunnen doen en laten wat ze willen.

Woedende militieleden omsingelden zondag het ministerie van justitie in de hoofdstad nadat de minister had gezegd dat illegale milities op represailles van de regering kunnen rekenen.

Protest in Jemen tegen Guantanamo Bay

Zo'n 250 mensen hebben maandag gedemonstreerd bij de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De betogers eisen dat de Verenigde Staten hun landgenoten die vastzitten in Guantanamo Bay vrijlaten.

In totaal zitten er in Guantanamo Bay 166 mensen gevangen. Een meerderheid, zo'n negentig mensen, is Jemeniet. De meesten van hen werden in 2001 in Afghanistan opgepakt na de Amerikaanse invasie.

Volgens de Jemenitische activist Abdel-Rahman Barman zijn de omstandigheden in de gevangenis 'zeer slecht' en zijn zeker twee Jemenitische mannen momenteel in hongerstaking. Een 32-jarige Jemeniet in Guantanamo Bay zou vorig jaar zelfmoord hebben gepleegd. De regering in Sanaa heeft de VS vorig jaar verzocht de Jemenitische gevangenen over te dragen.

Een medewerker van de Amerikaanse ambassade nam maandag een brief aan van familieleden van de gevangenen. De ambassade was niet bereikbaar voor officieel commentaar.

Vuurwapen opgevist uit vijver Helmond

Uit een vijver in Helmond is zaterdag een geladen vuurwapen opgevist. Een jongen stuitte erop toen hij aan het magneetvissen was, meldt de politie maandag.

De vader van de jongen belde zaterdagmiddag de politie over de vondst van zijn zoon. Agenten namen het wapen mee naar het bureau. De politie onderzoekt waar het wapen vandaan komt. Het is niet duidelijk hoelang het wapen in de vijver in het Hortensiapark in de Brabantse plaats heeft gelegen.

[FA Cup] Demba Ba schiet Chelsea langs Manchester United

Chelsea heeft zich maandag geplaatst voor de halve finale van de FA Cup. De formatie van Rafael Benitez rekende in Londen af met Manchester United: 1-0. Demba Ba maakte vier minuten na rust op fraaie wijze het enige doelpunt. Na een pass van Juan Mata scoorde de aanvaller uit Senegal met een volley.

Robin van Persie begon op de bank bij Manchester United. Hij viel een halfuur voor tijd in, maar kon zijn ploeg niet meer voor uitschakeling behoeden. De met een liesblessure kampende Wayne Rooney en de Nederlandse linksback Alexander Büttner ontbraken bij de koploper van de Premier League.

De ontmoeting in Manchester was ruim drie weken geleden in 2-2 geëindigd. De thuisploeg gaf toen in de tweede helft een 2-0 voorsprong uit handen, waardoor de clubs op herhaling moesten.

De volgende tegenstander van Chelsea is volgende week zondag Manchester City. Een dag eerder staat de andere halve finale tussen Wigan Athletic en Millwall op het programma. De eindstrijd is 11 mei op Wembley.


Demba Ba schiet Chelsea langs Manchester United (Foto: Novum)

Dagattracties tevreden over paasweekeinde

Ondanks de kou was het een goed paasweekeinde voor meeste dagattracties. Sommige ontvingen zelfs meer bezoekers dan in andere jaren. Dat meldt maandag de Club van Elf, waarbij vijftien attractieparken zijn aangesloten.

Attractie- en vakantiepark Slagharen spreekt van een geslaagd paasweekend. Op eerste paasdag bezochten twintigduizend mensen het park. Tweede paasdag verliep vanwege het koude weer rustiger. Wel waren de accommodaties en camping goed bezet.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen verwelkomde vijftig procent meer bezoekers dan tijdens Pasen 2012. Volgens het park komt dat vooral door een nieuw verblijf voor gorilla's, dat het grootste is van Europa.

Madurodam werd tijdens de paasdagen door ruim twaalfduizend mensen bezocht, een stuk meer dan het miniatuurpark in Den Haag verwacht had. Vorig jaar ontving Madurodam in het paasweekeinde 12.500 bezoekers.

Op de Heineken Experience in Amsterdam kwamen twintig procent meer bezoekers af dan in het recordjaar 2012. Ook weerhield de kou dagjesmensen en toeristen er niet van in de hoofdstad een rondvaart te doen. Canal Company noemt de bezoekersaantallen in vergelijking met voorgaande jaren 'goed'.


Dagattracties tevreden over paasweekeinde (Foto: Novum)

Synagoge overleeft Arabische Lente niet

Een tweeduizend jaar oude synagoge heeft de Arabische Lente niet overleefd. De Jobar-synagoge bij de Syrische hoofdstad Damascus is geplunderd en tot de grond toe afgebrand. Dat meldden Israëlische media maandag op basis van berichten uit Syrië.

De strijdende partijen in Syrië geven elkaar de schuld van de vernieling. De synagoge was een van de oudste ter wereld. Het joodse gebedsgebouw was al beschadigd door beschietingen.

De Jobar-synagoge was gebouwd op een grot die de profeet Elia zou hebben gebruikt om zich te verbergen voor zijn vervolgers.

Historische synagoge verwoest in Syrië
Historische synagoge overleeft Arabische Lente niet (Foto: ANP)

'Prince mogelijk getuige in rechtszaak Jackson'

De moeder van Michael Jackson is van plan om niemand minder dan Prince op te roepen als getuige in de rechtszaak tegen AEG Live. De muzikant zou ook een negatieve ervaring hebben gehad met de concertorganisator, en zou Katherine Jackson daarom kunnen steunen in haar strijd tegen AEG. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Jacksons moeder en kinderen eisen veertig miljard dollar aan schadevergoeding. AEG zou Conrad Murray hebben aangenomen, de arts die in 2009 de fatale dosis propofol toediende aan de King of Pop. Het bedrijf zou Murray niet goed hebben gecontroleerd.

Katherine Jackson zou van plan zijn honderd getuigen op te roepen. Haar zoon Michael overleed vier jaar geleden toen hij op het punt stond te beginnen met zijn comebackconcerten, die AEG organiseerde. De drie kinderen eisen elk tien miljard dollar aan misgelopen inkomsten. Daarbij willen de nabestaanden nog eens een groot bedrag voor andere schadeposten. AEG zei eerder de eisen 'absurd' te vinden.

Kopschopper geeft zichzelf aan

Een 29-jarige man uit Oss is maandagmiddag aangehouden voor de mishandeling van een 22-jarige man uit het Brabantse dorp Zeeland tijdens een voetbalwedstrijd in Langenboom zaterdagmiddag. Hij meldde zich op verzoek van de politie op het bureau in Den Bosch.

De man uit Oss wordt ervan verdacht het slachtoffer bij een wedstrijd tussen de eerste elftallen van SES Langenboom en FC Schadewijk uit Oss tegen het hoofd te hebben geschopt toen hij op de grond lag. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan en is op een huisartsenpost behandeld aan zijn verwondingen.

De club uit Oss royeerde de speler zondag al, net als een andere speler van FC Schadewijk. Het bestuur van de club liet weten zich diep te schamen voor het gedrag van de spelers. "Er is geen excuus mogelijk als een speler een andere voetballer slaat of schopt."

Mauritius staat blank

Overstromingen in Port Louis, de hoofdstad van de eilandstaat Mauritius, hebben aan zeker elf mensen het leven gekost. De overstromingen waren het gevolg van niet-aflatende regenval. In minder dan een uur tijd viel er ruim 150 millimeter regen.

De meeste slachtoffers vielen zaterdag toen een ondergrondse doorgang voor voetgangers en een ondergrondse parkeergarage vol met water liepen.

Premier Navinchandra Ramgoolam heeft maandag tot dag van nationale rouw uitgeroepen. Hij weet de dramatische wateroverlast aan klimaatverandering.

Immers heeft enkelbanden verrekt

Feyenoord weet nog niet hoe lang het Lex Immers kwijt is. De aanvallende middenvelder ging vandaag naar het ziekenhuis.

De Hagenees heeft zijn enkelbanden verrekt tijdens een duel met Heerenveen-speler Joey van den Berg. Op de site van Feyenoord staat: "De medische staf van Feyenoord gaat Immers intensief behandelen om hem zo snel mogelijk weer op het veld te krijgen".

In Heereveen werd het duel 2-0 voor de Friezen en zo verloor Feyenoord dus niet alleen Immers.

[ECCC] Vrouwen Den Bosch plaatsen zich voor finale

Den Bosch heeft zich maandagmiddag geplaatst voor de finale van de ECCC. In Hamburg versloegen de Bossche vrouwen Rot-Weiss Köln met 3-0. Wie de tegenstander van Den Bosch wordt, is nog niet bekend. Het duel tussen de andere halve finalisten, Laren en Hamburg, wordt later op de middag gespeeld.

Even leek het erop dat Den Bosch een grote tegenslag in de beginfase van het duel moest slikken. Spits Vera Vorstenbosch botste met de Keulse goalie en verliet al strompelend het veld. Na een kwartier kwam de aanvaller weer binnen de lijnen en ondertussen had haar ploeg de stand al naar 2-0 getild. Maartje Paumen was tweemaal trefzeker: een keer vanuit een strafcorner en eenmaal via een strafbal.

In het tweede kwart kreeg Den Bosch verschillende kansen om verder uit te lopen. Zo was onder meer Sabine Mol en Maartje Paumen dicht bij een treffer. Uiteindelijk lukte het Marloes Keetels om de derde treffer voor de Bosschenaren te maken: 3-0. Na rust bleef de formatie van coach Raoul Ehren de overhand houden, al kwamen er steeds meer kansen voor de Duitse vrouwen. De verdediging van Den Bosch hield echter vakkundig de nul op het scorebord.

De regerend landskampioen speelt in het weekend van 17 tot en met 19 mei de ECCC-finale. Deze eindstrijd wordt gecombineerd met de final four van de EHL.

Filezwaarte sinds 2006 niet zo laag

Ondanks de recordspits in januari is de gemiddelde lengte en duur van files in het eerste kwartaal sinds 2006 niet zo laag geweest. Automobilisten in de regio's Amsterdam en Utrecht profiteerden het meest van de kortere files, meldt de ANWB maandag.

Weggebruikers in het zuiden hebben minder van de daling van het aantal files gemerkt. De daling van de filezwaarte (lengte maal de duur van de file) was nog groter geweest als het niet meerdere keren flink had gesneeuwd. Op 15 januari kwam het door sneeuwval in de ochtendspits tot een piek van 1007 kilometer. Daar moet overigens bij worden aangetekend dat tegenwoordig meer files worden geregistreerd dan ten tijde van eerdere records.

In februari zorgde sneeuw voor een spits van 530 kilometer file. De A50 van Arnhem naar Eindhoven tussen de knooppunten Grijsoord en Ewijk was in het eerste kwartaal met afstand het grootste knelpunt. De drukte komt door wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat is de weg tussen Valburg en Ewijk aan het verbreden. Ook wordt een extra Waalbrug gebouwd. De werkzaamheden moeten eind volgend jaar klaar zijn.

Het tweede knelpunt was de A28 van Zwolle naar Utrecht. Daar staat het verkeer vaak vast tussen Nijkerk en Leusden. De derde plaats wordt bezet door de A20 van Hoek van Holland naar Gouda, waar het vaak vaststaat bij knooppunt Kleinpolderplein.

Ploumen zegt geld toe voor opvang ontheemden Syrië

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft geld toegezegd voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Libanon. Dat deed ze tijdens een bezoek aan vluchtelingenkampen in het land, meldt haar ministerie maandag.

De hoogte van het bedrag wordt maandagavond bekendgemaakt tijdens een televisie-uitzending over Syrië, waarin de Samenwerkende Hulporganisaties oproepen geld te doneren. Vorige week werd giro 555 voor Syrië opengesteld.

"Als Nederland kunnen we niet aan de zijlijn blijven staan", schrijft Ploumen in een bericht dat door haar ministerie is uitgegeven. Ze wijst erop dat meer dan 1,2 miljoen Syriërs naar omliggende landen zijn gevlucht. "De situatie was al buitengewoon schrijnend en dreigt nog veel erger te worden."

Door een snel groeiend aantal vluchtelingen, te kleine opvangkampen en een tekort aan voedsel, water en medicijnen dreigt volgens de minister een humanitaire ramp. "Ik trek voor de opvang van de vluchtelingen in de regio dan ook graag extra geld uit." Zij roept Nederlanders op bij te dragen aan de actie van de hulporganisaties. "Het dieptepunt van deze tragedie is nog niet in zicht. Extra hulp is nu nodig om een grotere ramp te voorkomen."


Ploumen zegt geld toe voor opvang ontheemden Syrië (Foto: Novum)

India weigert patent aan Novartis

De hoogste rechtbank in India heeft geweigerd een patent te verstrekken aan de Zwitserse farmaceut Novartis voor het kankermedicijn Glivec. De beslissing van de rechtbank heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor andere producenten van medicijnen en voor de manier waarop zij hun nieuwe middelen op de markt brengen.

Glivec was volgens de rechtbank geen nieuw medicijn, maar een aanpassing van een reeds bestaand middel. Daarvoor verstrekt India geen nieuwe patenten. De Indiase autoriteiten proberen dure medicijnen beter beschikbaar te maken voor de arme bevolking, door minder patenten te verstrekken en patentloze middelen na te laten maken.

De farmaceutische bedrijven vechten al jaren dit beleid aan omdat zij toegang willen tot de grote Indiase markt. Volgens juristen zullen de farmaceuten nu vaker proberen eerst in India een patent te krijgen en pas daarna de medicijnen in andere landen naar de markt te brengen. Daarnaast heeft het Indiase beleid ook gevolgen voor het onderzoek dat de bedrijven in India uitvoeren. Dat zal mogelijk op een lager pitje worden gezet.

India weigert patent aan Novartis
India weigert patent aan Novartis (Foto: ANP)

Twellonaar zwaargewond na duw in paasvuur

Een 18-jarige man uit Twello is in de nacht van zondag op maandag zwaargewond geraakt toen hij in het Gelderse Teuge door een jongen in een paasvuur werd geduwd. Het slachtoffer liep ernstige brandwonden op en is naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht, meldt de politie.

Toen de hulpdiensten arriveerden bij het vuur aan de Bottenhoekseweg waren omstanders bezig het slachtoffer te koelen. Getuigen verklaarden dat ze hadden gezien dat een 15-jarige jongen uit Voorst hem had geduwd. De jongen was inmiddels vertrokken, maar kon thuis worden aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Leiders RK-kerk milder jegens homo's

Terwijl in de westerse wereld het homohuwelijk aan een enorme opmars is begonnen, beginnen ook katholieke leiders hun toon in dat debat te matigen. Waar homoseksuelen vroeger nog des duivels waren, hebben twee prominente katholieken nu aangegeven een stuk minder vijandig naar hen te kijken.

Aartsbisschop André Léonard, de belangrijkste katholiek in België, trapte af in een interview met de Waalse krant Le Soir. Daarin zij hij, tot vreugde van holebi-organisaties, dat homoseksualiteit geen ethische zaak is die hij wil veroordelen: "Je bent nu eenmaal zo, en daar kun je niks aan doen."

De belangrijkste katholiek in de VS, kardinaal Timothy Dolan, sloot zich daarbij aan in een interview op Amerikaanse tv. Hij zei dat de 'verdediging van het huwelijk' niet moet vervallen in een aanval op homoseksualiteit.

Homoseksuelen moeten zich ook thuis kunnen voelen in de katholieke kerk: "Jezus' kruisdood was net zo goed voor hen als voor mij." Dolan erkent ook dat de kerk niet zo'n goede reputatie heeft op dat gebied, maar hij wil dat graag veranderen: "We doen verdorie hard onze best om niet anti-iemand te zijn."

Toch kan men hier slechts met moeite spreken van een aanzienlijke verandering in doctrine. Beide mannen zeggen namelijk het homohuwelijk en de homoseksuele daad nog steeds te veroordelen. Léonard roept homoseksuelen op celibatair te leven, en Dolan benadrukt dat, hoewel vriendschappelijke liefde ook voor hen is, homoseksuelen af moeten zien van seksuele liefde.

Verschillende Belgische holebi-belangengroepen hebben al gereageerd op de uitlatingen van Léonard. Michiel Vanackere van 'Wel Jong Niet Hetero' windt zich erover op dat Léonard insinueert dat homoseksualiteit alleen met seks te maken heeft: "Hiermee bevestigt Léonard het vooroordeel dat holebi's er een promiscue seksleven op nahouden. Zo plaatst hij de hele holebigemeenschap wéér in een slecht daglicht."

Çavaria is van de ene kant blij dat Léonard z'n standpunten genuanceerd heeft, maar van de andere kant veroordelen ze het standpunt nog steeds. Woordvoerder Fran Brambust wijst erop dat zulke uitspraken gebruikt worden om geweld en uitsluiting goed te praten: "Daartegen zouden ze moeten preken: tegen moord en afwijzing in hun naam, niet tegen het al dan niet samen liggen van twee mannen of vrouwen."

[EHL] Bloemendaal bereikt de halve finale

Bloemendaal heeft zich als eerste Nederlandse ploeg geplaatst voor de halve finale van de EHL. De Noord-Hollanders wonnen maandag met 4-1 van het Engelse Beeston. Het is nog onbekend wie in de volgende ronde de tegenstander wordt van Bloemendaal.

Hoewel Bloemendaal in het begin van de wedstrijd domineerde, waren de eerste grote kansen voor de ploeg uit Nottingham. Beeston mocht in de eerste vijf minuten twee strafcorners nemen, maar liet het na deze mogelijkheden te benutten. Het eerste kwart leek doelpuntenloos de boeken in te gaan. Pelle Vos stak hier echter een stokje voor. De jonge aanvaller prikte de bal in de zestiende minuut knap langs de Britse goalie.

Bloemendaal kreeg vervolgens flinke kansen om de score te verdubbelen. Met name Roel Bovendeert was vaak dichtbij succes. De neo-international had bijvoorbeeld in de 49ste minuut de bal voor het intikken, na een voorbereidende actie van Rogier Hofman.

Omdat De Mussen het nalieten om de score uit te breiden, bleef het tamme Beeston in leven. De Engelsen hadden weinig in te brengen en creëerden bijna geen kansen, maar mochten tot in het laatste kwart blijven hopen op een stunt. Een strafcorner van Chris Ciriello werd Beeston fataal. De Australiër, zaterdag ook al tweemaal succesvol, pushte de bal hard tegen de plank.

De geel-zwarten waren amper bekomen van de schrik, toen de 3-0 al in het doel lag. De mee-opgekomen Wouter Jolie vuurde met zijn backhand raak. Beeston zorgde nog wel voor een eretreffer, via Oliver Willars. In de slotfase bepaalde Ciriello met zijn tweede treffer van de wedstrijd de eindstand op 4-1.

Langeveld had in top 5 kunnen eindigen

Vooraf wilde Sebastian Langeveld voor een top 5 plek in de Ronde van Vlaanderen. Maar door een verkeerd gok kwam de Nederlander als tiende aan de streep.

"De mannen op wie ik me richtte deden niets. Ik had gerekend op Chavanel, op renners van Sky, van BMC. Maar de koers zat op slot. Ik kan niet teleurgesteld zijn, maar met mijn conditie zou top 5 passender zijn geweest," aldus Langeveld.

De renner van Orica-GreenEdge was goed zei die zelf: "Het was net een WK. Wachten, wachten, wachten en dan net niet meekunnen als het erop aankomt. Ik zat waar ik moest zitten, maar kon Cancellara en Sagan niet volgen. Boasson Hagen moest eraf, maar ik kon met Chavanel op enige afstand volgen. Ik hoorde bij de beteren, maar daar heb je op zo'n moment niks aan. De vogels waren gevlogen."

Door zijn goede prestaties dit voorjaar en zijn prestaties in 2011 in Vlaanderens Mooiste zagen sommige Langeveld als kanshebber. "Maar je bent afhankelijk van het verloop van een koers. En in één week ga je niet zo verbeteren dat je meekunt met Cancellara en Sagan."

'Lohan wil medicijn gebruiken in afkickkliniek'

Lindsay Lohan heeft een voorwaarde gesteld aan haar verblijf in een afkickkliniek. De 26-jarige actrice, die vorige maand aan de rechter beloofde naar een gesloten afkickkliniek te gaan, wil naar verluidt het medicijn adderall blijven gebruiken.

Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat Lohan al jaren niet zonder het medicijn kan, dat vaak wordt gebruikt tegen ADHD. Ze zou het al jaren dagelijks gebruiken.

Volgens TMZ heeft Lindsay er moeite mee een geschikte kliniek te vinden om zich op te laten nemen. Zo zouden er weinig gesloten afkickklinieken zijn die de getroebleerde actrice zouden willen aannemen. Ook zijn er nauwelijks verblijven die aan de eisen van Lohan voldoen.

De actrice kwam weer in de problemen omdat ze vorig jaar na een aanrijding heeft gelogen tegen de politie, terwijl ze nog te maken had met voorwaarden uit haar proeftijd. Lohan sloot een deal met justitie en wist een celstraf te ontlopen. Lindsay, die kampt met verschillende verslavingen, laat zich onder meer negentig dagen opnemen in een afkickkliniek.

Afghaanse tiener steekt soldaat VS dood

Een Afghaanse tiener heeft eerder deze week een Amerikaanse soldaat doodgestoken. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse troepen in Afghanistan maandag gezegd. De Amerikaan werd door de Afghaanse jongen met een mes in zijn keel gestoken.

Het incident voltrok zich woensdag in de oostelijke provincie Nangarhar. De militair stond op wacht tijdens een bijeenkomst van Afghaanse en Amerikaanse functionarissen toen de naar schatting 16-jarige toestak. De jongen is na zijn daad ontkomen.

Het Pentagon liet eerder slechts weten dat in Nangarhar een Amerikaanse militair was bezweken aan verwondingen die hij woensdag bij een aanval van vijandelijke troepen had opgelopen.

Files naar vestigingen Ikea

De kou weerhoudt niet alle dagjesmensen ervan om op tweede paasdag de gebruikelijke gang naar de Ikea te maken. Op de A1 bij Amersfoort staat maandagmiddag in beide richtingen file, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Op de rijbaan vanuit Amsterdam staat voor de afrit Amersfoort-Noord een file, op de rijbaan in tegenovergestelde richting staat de file bij afrit Bunschoten. "Groot zijn de files niet, die bij Bunschoten is een kilometer lang." Ook op de A13 bij Delft zorgen bezoekers van de Zweedse meubelgigant voor oponthoud. "Maar vergeleken met andere jaren, toen het een stuk warmer was, valt het erg mee."

Ook op de wegen rond attractieparken is het veel minder druk dan gebruikelijk op tweede paasdag. De woordvoerder verwacht ook niet dat de drukte nog flink toeneemt. "De ergste drukte hadden we al moeten hebben. Normaal zie je bijvoorbeeld 's ochtends al veel drukte bij De Efteling, maar daar hebben nu helemaal geen files gestaan. Dat is met zulke kou ook niet verrassend."

In de loop van de dag wordt vooral drukte rond Utrecht verwacht door terugkerende weekendgangers.


Files naar vestigingen Ikea (Foto: Novum)

Moura: "Barça geen perfect team"

Paris Saint-Germain-ster Lucas Moura is optimistisch over de kansen van zijn ploeg in de Champions League-kwartfinale tegen FC Barcelona.

De Spaanse club is een van de favorieten voor de eindzege, maar dat maakt PSG niet kansloos, stelt Moura. "Barcelona heeft veel grote spelers en speelt het beste voetbal van de wereld", zegt de Braziliaan. "Maar iedere ploeg heeft zijn tekortkomingen. Er is geen perfect team."

"Ik heb er geen twijfel over dat Carlo Ancelotti ons alle informatie zal geven om van de zwakke punten van Barcelona te profiteren", aldus Moura.

Dinsdag staat het eerste treffen in Parijs op het programma. Op 10 april volgt de return in Barcelona.

Bløf trekt volle tent op Paaspop

Bløf was zondagavond een van de weinige acts op Paaspop die een volle tent wist te trekken, hoewel een recordaantal van 52 duizend bezoekers naar het festival kwam. De bezoekers zongen in de Apollo luidkeels mee met de Zeeuwse band, die als een van de grootste afsluiters gold in Schijndel.

Handsome Poets mocht het spits afbijten op het Phoenixpodium. De mannen probeerden de halfvolle tent - die gedurende het optreden wel iets voller liep - op gang te krijgen, maar dat ging niet altijd even makkelijk. Toen de indiepopband tegen het einde van de show bekende nummers als Dance (the War is Over) en Sky on Fire speelde, werd er zowaar gesprongen en gedanst in de tent.

Een stukje verderop probeerde ook Fresku meer mensen zijn tent in te lokken. "Het loopt al wat voller, daar ben ik blij om", zei de Brabantse rapper na een paar nummers, waaronder Lintworm. "Ik wil niet rustig op gang komen." Het was vervolgens een hele overgang naar de folkmuziek van Mister and Mississippi in de RestoLounge, waar aardig wat mensen rustig stonden te kijken en genieten.

Barry Hay staat komende zomer met zijn Flying V Formation, een aantal jonge muzikanten uit andere bands, op een aantal festivals en was zondag ook op Paaspop te vinden. De rocker is natuurlijk vooral bekend als zanger van Golden Earring, en hij wilde fans van die band dan ook niet teleurstellen. "Voor de diehard Earring-fans spelen we ook een paar Earring-nummers", zei hij, voor When the Lady Smiles werd ingezet.

Mr. Polska deed samen met Nouveau Riche flink zijn best in de kleine Roxy, waar veel jonge bezoekers te vinden waren. "Zijn jullie klaar om helemaal kapot te gaan?", vroeg de Nederlands-Poolse rapper, die naar eigen zeggen ook redelijk kapot was. "Ik heb gisteren een optreden gehad in Oostenrijk en ik heb niet geslapen, dus jullie moeten me helpen."

Het Catalaanse zevental La Pegatina bracht met zijn vrolijke muziek wat zonneschijn in de Apollo, wat vanwege de kou buiten erg welkom was. Na de rumba van de Spanjaarden was het de beurt aan Bløf en later ook de Amerikaanse band The Gaslight Anthem nog acte de présence. De tent was wederom niet geheel gevuld.

Pakistaanse uit stammenregio wil in parlement

Een 40-jarige huisvrouw uit het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammengebied wil in het parlement. Badam Zari heeft zich kandidaat gesteld voor de parlementsverkiezingen van 11 mei. Ze wil de vrouwen in haar regio een stem geven en meer aandacht vragen voor de problemen waar ze mee kampen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een vrouw in de regio Bajur een gooi naar een parlementszetel doet. Het gebied geldt als bolwerk van radicale moslims. De Pashtun-stam in deze regio heeft weinig op met vrouwenrechten. De meeste vrouwen hebben geen onderwijs genoten en buitenshuis werken is er niet bij.

Zari heeft wel op een middelbare school gezeten. Ze heeft de benodigde formulieren voor haar kandidaatsstelling zondag in Khar, de belangrijkste stad in Bajur, ingeleverd.

De Mos schrijft Feyenoord af voor titel

Ajax deed goede zaken door te profiteren van het puntenverlies van PSV en Feyenoord. De Amsterdammers gaan nu met drie punten voorsprong aan de leiding in de Eredivisie.

"Ajax is gelanceerd nu", zegt analist Aad de Mos tegen NUsport. "De ploeg gaat ook het beste met de druk om dankzij de twee eerdere titels. En in de laatste maanden van het seizoen is Ajax altijd beter. Wel blijft het voor hen gevaarlijk dat PSV een 'bonuspunt' heeft door het betere doelsaldo."

"Maar goed, PSV mag geen punt meer laten liggen en dat is bijna onmogelijk. Want het voetbal van PSV is momenteel niet om aan te zien en buiten het veld is er ook telkens weer gedoe daar."

''Feyenoord zie ik Ajax ook niet meer inhalen. Die ploeg staat door het verlies in Heerenveen te ver achter. Vitesse gaat het net zo min redden, want zij gaan op 21 april nog een 'pakkie' krijgen in De Kuip. Vitesse wint echt niet bij Feyenoord", aldus De Mos.

Nog geen duidelijkheid over onderzoek Maastricht

Een groot onderzoek van de politie in een natuurgebied vlak bij Maastricht is maandag de derde dag ingegaan. Waar het onderzoek zich op richt, wil een politiewoordvoerder nog altijd niet zeggen. Ze wil alleen kwijt dat het onderzoek zich niet op een moord of een vermissing richt.

De politie heeft zondagnacht in het bos aan de Bodemsweg, aan de noordoostelijke rand van Maastricht, doorgewerkt in het licht van bouwlampen. De politie zegt op zoek te zijn naar belastend materiaal.

In het onderzoek zijn eerder bomen omgezaagd en op sommige plekken is het gras gemaaid. Meerdere keren is een politiehelikopter ingezet. De regionale omroep L1 meldt dat mannen met beschermende pakken bodemonderzoek deden, wat kan betekenen dat de aanwezigheid van giftige stoffen wordt vermoed.

De politiewoordvoerder wilde niet bevestigen of ontkennen dat het onderzoek zich op een milieudelict richt. Maandagmiddag wordt volgens haar mogelijk meer informatie naar buiten gebracht.

Bankzitter Pepe: "Hier voor het team"

Pepe is sinds zijn enkelblessure niet langer basisspeler bij Real Madrid. De Portugees is voorbijgestreefd door Raphaël Varane.

"Ik zou niet verbaasd zijn als ik woensdag niet in de basis sta", zegt Pepe. "Maar ik ben hier voor het team. De coach bepaalt wat het beste is. We hebben een goede ploeg en, zoals ik al eerder zei, ik ben hier om te helpen. Ik heb al veel wedstrijden voor Real Madrid gespeeld, mijn aanpak zal hetzelfde blijven."

Real Madrid neemt het in de kwartfinale van de Champions League op tegen Galatasaray. De eerste wedstrijd wordt in Madrid gespeeld. 

Het centrum van de defensie van Real zal vermoedelijk gevormd worden door Varane en Sergio Ramos.

Grote zoekactie naar duiker in Grevelingenmeer

Hulpdiensten zijn massaal op zoek naar een duiker die sinds maandagochtend wordt vermist in het Grevelingenmeer in Zeeland. "We zoeken al met een traumahelikopter, twee duikploegen en twee boten. Meer duikploegen, een sonarboot en een extra helikopter uit België kunnen ieder moment aankomen", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland.

De duiker was rond 08.00 uur met een vriend bij Scharendijke het water in gegaan. De vriend raakte hem kwijt en sloeg rond 10.30 uur alarm. "De duiker heeft voldoende zuurstof bij zich om nog in leven te zijn. Maar we maken ons wel grote zorgen", zegt de woordvoerder.

Explosie in ijzerfabriek in China

Een explosie in een ijzerfabriek in de Oost-Chinese provincie Jiangxi heeft maandag aan zeker vier werknemers van de fabriek het leven gekost. Tweeëndertig mensen raakten gewond. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

In China doen zich vaak ongelukken in fabrieken voor. De rappe economische groei noopt de autoriteiten tot meer aandacht voor de veiligheid op de werkvloer. De van hogerhand opgelegde veiligheidsvoorschriften worden evenwel niet overal even getrouw nageleefd.

[NBA] Miami Heat wint topper tegen Spurs

De basketballers van Miami Heat hebben zondag de NBA-topper bij San Antonio Spurs gewonnen. Zonder sterspelers LeBron James en Dwyane Wade was de regerend kampioen met 88-86 te sterk. Met een driepunter in de slotseconde hielp Chris Bosh Miami aan de overwinning. Hij was met 23 punten ook topscorer in Texas.

Voor San Antonio, dat zijn laatste zeven thuisduels ongeslagen was, maakten Kawhi Leonard en Tim Duncan elk zeventien punten. Daarmee konden zij niet voorkomen dat de koploper in de Western Conference moest buigen voor de leider in de Eastern Conference.

James liet verstek gaan vanwege een hamstringblessure. Wade had last van zijn rechterenkel. Ook Mario Chalmers deed vanwege een kwetsuur aan zijn enkel niet mee.

New York Knicks rekende voor eigen publiek met 108-89 af met Boston Celtics. Carmelo Anthony was goed voor 24 punten en tien rebounds. Voor de Knicks was het de achtste zege op rij.

Overige uitslagen NBA:

Chicago Bulls - Detroit Pistons 95-94

New Orleans Hornets - Cleveland Cavaliers 112-92

Washington Wizards - Toronto Raptors 109-92


Miami Heat wint topper tegen Spurs (Foto: Novum)

Advocaat kan PSV niet beter maken

Fred Rutten beet er bijna 3 jaar zijn tanden op stuk en ook Dick Advocaat kan PSV maar niet van een repeterend probleem afhelpen. Steeds als het spannend wordt en de druk hoog is, staan de Eindhovenaren met knikkende knieën op het veld. "Ik zie constant dezelfde dingen fout gaan, dat krijgen we er maar niet uit. Voor mij als trainer is dit niet te repareren", zo was de even harde als pijnlijke conclusie van Advocaat, die zondag na het gelijkspel bij Roda JC (2-2) de indruk wekte dat hij geen oplossing meer weet.

Wéér liet PSV kostbare punten liggen in een uitwedstrijd. Dat gebeurde na de winterstop ook al bij Vitesse (2-2), Feyenoord (2-1) en sc Heerenveen (2-1). Tel daar de dramatische nederlaag in Eindhoven tegen PEC Zwolle bij op en duidelijk is dat de Eindhovenaren met vallen en stoten op weg zijn naar hun jubileumfeest, dat ze zo graag willen vieren met de kampioensschaal op zak. En dat terwijl de club die in 2008 voor het laatst landskampioen werd, daar ook financieel alles op heeft gezet.

"We kunnen nog steeds kampioen worden, ook met deze groep", zei Advocaat, echter zonder de van hem kenmerkende bravoure. De 65-jarige Hagenaar lijkt het vertrouwen in zijn selectie kwijt. Daarvoor heeft Advocaat de afgelopen maanden ook te vaak dezelfde dingen fout zien gaan. "In onze ogen hebben we alles uitgeprobeerd, we kunnen niet blijven schuiven en proberen. Het is heel frustrerend om steeds dezelfde dingen te zien terugkomen."

De achilleshiel van PSV ligt, zoals steeds de laatste jaren, achterin. De meest trefzekere ploeg van Nederland krijgt de doelpunten nog altijd heel gemakkelijk tegen. Of Advocaat daar nou Timothy Derijck, Mathias Jörgensen of Wilfred Bouma posteert, steeds gaat het mis. Opvallend genoeg is de Braziliaanse mandekker Marcelo, die zich tegen Roda JC weer eenvoudig liet foppen, bij de Hagenaar altijd onomstreden. "De rest is iets minder", zo beargumenteerde Advocaat. "Of ik geen betere heb? Nee, dat lijkt me niet."

De Hagenaar pleitte in de winterstop voor defensieve versterking, maar kreeg er met Oscar Hiljemark een extra middenvelder bij. In Kerkrade ging heel PSV achteruit lopen toen de wankele defensie in het laatste half uur onder druk kwam te staan. Het was schrijnend om te zien hoe snel de Brabanders van slag raakten door het opportunistische spel waarmee Roda JC op zoek ging naar de gelijkmaker. "We wisten er geen raad mee. Als je ziet hoe wij de laatste 10 minuten speelden, denk ik: nou, sorry. Dat is gewoon een gebrek aan kwaliteit. Ik wist dat PSV in de winter geen geld had om iets te doen, maar het is wel vervelend dat je dingen ziet terugkomen waar je continu mee bezig bent. Nu gaan steeds dezelfde dingen fout."

Barbie viert katoenen bruiloft

Barbie is maandag precies een jaar getrouwd met Michael van der Plas. De blonde realityster, die werd geboren als Samantha de Jong, stapte een jaar geleden in het huwelijksbootje in Den Haag in een wit met roze jurk.

Het stel werd in aanloop naar hun huwelijk gevolgd voor de reallifesoap Barbie's Bruiloft. In de serie Barbie's Baby was te zien hoe de twee ouders werden van dochter Angelina.

Eerder deze maand startte de reallifeserie Huisje, Boompje, Barbie. Hierin was te zien dat een ruzie van Barbie en Michael zo hoog opliep, dat ze op het punt stonden te gaan scheiden.

'Leninfossiel' in Rusland

Russische wetenschappers hebben een prehistorisch fossiel naar de Russische revolutionair Vladimir Lenin genoemd. Het gaat om overblijfselen van een nieuw ontdekte soort van de ichthyosaurus, een zwemmend zeereptiel dat lijkt op een hedendaagse dolfijn.

Het fossiel, een schedel van meer dan een meter lang, is naar schatting zo'n 125 miljoen jaar oud en is Leninia stellans genoemd. Lenin (1870-1924) was de eerste leider van de Sovjet-Unie en naamgever van het leninisme, een stroming van het marxisme.

Volgens de wetenschappers is de naam niet vreemd, omdat het wel vaker voorkomt dat een fossiel of soort wordt vernoemd naar een beroemdheid. Vorig jaar noemden Amerikaanse wetenschappers een prehistorische hagedis Obamadon gracilis, naar de Amerikaanse president Barack Obama.

'Religeweld moet gestopt worden'

De Birmese regering moet beslissend optreden om een eind te maken aan het religieuze geweld tegen de moslimgemeenschappen in het land. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag gezegd. HRW bracht satellietfoto's naar buiten waarop duidelijk te zien is dat hele wijken in de stad Meikhtila zijn verwoest.

In deze centraal gelegen stad braken op 20 maart gewelddadige rellen uit. Hordes boeddhisten hielden huis in moslimwijken. Huizen en moskeeën gingen in vlammen op. Het geweld kostte aan meer dan veertig mensen het leven. Rond de twaalfduizend mensen sloegen op de vlucht. Afgaande op het fotomateriaal van HRW moet worden geconcludeerd dat meer dan achthonderd gebouwen zijn platgebrand in een gebied van ruim 24 hectare.

In een verklaring zegt HRW dat de Birmese regering ervoor moet zorgen dat degenen die voor dit geweld verantwoordelijk zijn daarvoor gestraft worden. Ook moet de regering maatregelen treffen om discriminatie van minderheidsgroepen tegen te gaan en religieuze tolerantie te bevorderen, aldus HRW.

De Birmese president Thein Sein zei eerder dat zijn regering bereid is zonodig geweld te gebruiken om aan het religieuze geweld een eind te maken. Thein Sein waarschuwde politieke opportunisten en extremistische gelovigen in een televisietoespraak dat hij van alle wettelijke middelen gebruik zal maken om te voorkomen dat er haat wordt gezaaid tussen de verschillende gezindten in het land. Het geweld tussen boeddhisten en moslims kan de democratische hervormingen in het land in gevaar brengen, zo betoogde Thein Sein.

Paus trekt 445.000 kijkers

Zo'n 445.000 Nederlanders hebben zondag naar de paasmis gekeken. Daarmee valt de uitzending van Nederland 2 net buiten de top twintig van best bekeken programma's van eerste paasdag, blijkt maandag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Paus Franciscus ging zondag voor het eerst voor in de paasmis op het Sint-Pietersplein in Rome. Na de mis sprak Franciscus vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek het 'urbi et orbi' uit. Ook sprak hij na de mis in het Italiaans zijn dank uit voor de bloemen uit Nederland die het plein sierden.


Paasmis met nieuwe paus trekt 445 duizend kijkers (Foto: Novum)

Geri Halliwell is weer vrij

Geri Halliwell is niet langer samen met Anton Kaszubowski. De Spice Girl zou erachter zijn gekomen dat de Russische miljonair officieel nog getrouwd is met zijn ex Zoryna Ayzenshtat. De relatie tussen Anton en Zoryna is wel voorbij, maar Geri besloot toch een punt te zetten achter haar relatie met de Rus.

"Geri zegt dat de breuk niet zo'n punt is, aangezien ze hem toch nooit als iets meer zag dan een goede vriend", vertelt een ingewijde aan de Britse boulevardkrant The Daily Mail. Geri en Anton waren sinds eind vorig jaar samen.

De 40-jarige Spice Girl was eerder samen met onder anderen Robbie Williams en acteur Chris Evans. Ze werd in 2006 moeder van dochter Bluebell. Ze maakte nooit officieel bekend wie de vader is van haar kind.

Autobomaanslag op politiebureau Irak

Een zelfmoordterrorist heeft maandag een met explosieven geladen vrachtauto tot ontploffing gebracht bij een politiebureau in de Iraakse stad Tikrit. Vijf agenten vonden bij de aanslag de dood en vijftien raakten gewond.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist. Doorgaans zijn dit soort aanslagen het werk van de Iraakse afdeling van Al-Qaida, de tegen de sjiitische regering van Irak strijdende soennitische Islamitische Staat Irak.

Volgens de Iraakse inlichtingendienst maken de soennitische rebellen dankbaar gebruik van de chaotische situatie in het buurland Syrië om wapens Irak in te smokkelen en strijders te ronselen.

Bandenprikker Amsterdam-Zuid betrapt

De politie heeft zondagnacht een autobandenprikker die al langere tijd actief was in Amsterdam-Zuid op heterdaad betrapt. Agenten en burgers hielden de afgelopen periode al 's nachts de wacht in de hoop de bandenprikker te snappen, twittert wijkagent Tjako Drenth.

Zeker zeven autobezitters hebben aangifte gedaan omdat hun banden waren lekgeprikt. Zo'n twee weken geleden loofde de wijkagent al een taart uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de bandenprikker. Nu zegt hij toe dat zijn collega's die de man hebben aangehouden een chocoladetaart in de vorm van een autoband krijgen.

Grote brand in centrum Hoogeveen

In het centrum van het Drentse Hoogeveen woedt maandagochtend een brand in twee winkelpanden. De gemeente raadt omwonenden aan ramen en deuren gesloten te houden.

De brand ontstond in een schuur aan het Bilderdijkplein en sloeg al snel over naar de twee panden aan de Hoofdstraat. De brand geeft volgens de gemeente veel rook. Bij de brand, die inmiddels deels onder controle is, zijn geen gewonden gevallen.

Gebouw in Tanzania ingestort: dertig doden

Minstens dertig mensen hebben het leven verloren toen vrijdag in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam een torenflat instortte. Het nieuwe dodental werd maandag bekendgemaakt door de Tanzaniaanse regering. Een onbekend aantal slachtoffers ligt nog steeds onder het puin. Er is geen hoop meer dat overlevenden zullen worden gevonden.

De zestien verdiepingen hoge flat naderde zijn voltooiing en was nog niet bewoond. De meeste slachtoffers waren bouwvakkers, voorbijgangers en kinderen die op een veld naast het gebouw aan het voetballen waren.

Naar de oorzaak van de instorting is een onderzoek ingesteld. Mogelijk hebben projectontwikkelaars een loopje met bouwregels en veiligheidsvoorschriften genomen om kosten te besparen.

Vrouw gewond bij steekpartij Tilburg

Een vrouw is maandagochtend gewond geraakt bij een steekpartij in Tilburg. De politie vermoedt dat de aanleiding in de familiaire sfeer ligt, laat een woordvoerder weten via Twitter. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.

De steekpartij in de Van Hogendorpstraat in de Noord-Brabantse plaats vond rond 08.00 uur plaats. Volgens Omroep Brabant werd het slachtoffer aangetroffen in een grote plas bloed. De dader is nog voortvluchtig, maar de politie weet wel wie het is.

Stank door brand in afvalloods Almelo

Een brand in een afvalloods met slachtafval en bouwafval in Almelo zorgt maandagochtend voor veel rook en stank. Een geluk bij een ongeluk is dat de rook over het buitengebied trekt en er dus niet veel mensen last van hebben, zegt een brandweerwoordvoerder. De loods staat aan de Buitenhavenweg op een industrieterrein.

Uit metingen blijkt volgens de woordvoerder dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. "Maar je moet natuurlijk wel uit de rook blijven.

De brand in het pand van zo'n dertig bij veertig meter werd rond 05.45 uur ontdekt. Er was toen niemand aanwezig. Het pand moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd."We zijn hier nog wel een paar uur bezig met blussen."

Het is niet duidelijk of de brand is ontstaan doordat afval bijvoorbeeld is gaan broeien."Naar de oorzaak doen we later onderzoek.

Nederlandse veehouder vermist in Bolivia

Een 57-jarige Nederlandse veehouder wordt sinds donderdag vermist in het oosten van Bolivia. Dat meldden lokale media zondag. Personeel van de man zegt dat hij door twee gewapende mannen van zijn boerderij is meegenomen, maar de politie kan dit niet bevestigen.

De Boliviaanse vrouw van de Nederlander, die in het Zuid-Amerikaanse land woont, lichtte vrijdag de autoriteiten in over de vermissing. Zij zag haar man donderdagmiddag voor het laatst toen zij vanuit San Javier, waar zij wonen, vertrok naar Santa Cruz, de hoofdstad van het gelijknamige departement. Bij terugkomst was er geen spoor van de Nederlander.

Een politiecommandant heeft aan een lokale krant verklaard dat niemand losgeld voor de man heeft gevraagd. De politie onderzoekt de zaak.

Jupiler League op de schop

De Jupiler League gaat de komende jaren flink op de schop. Er komt een nieuwe regeling voor promotie en degradatie, het aantal clubs wordt teruggebracht naar zestien en de vaste speeldag op vrijdag staat ter discussie.

"Er gaat sowieso wat veranderen", Aldus operationeel directeur Jelle Beuker van de Jupiler League tegen de NOS. "Wellicht treden de beloftenteams van enkele eredivisieclubs toe tot de eerste divisie." Volgens Beuker hebben onder meer Ajax, PSV en Feyenoord daar wel oren naar. "Het is in eerste instantie de bedoeling dat er zestien clubs in de Jupiler League gaan voetballen."

Verder zijn er veranderingen op komst wat betreft het aantal contractspelers. Nu is elke betaaldvoetbalclub verplicht om zestien spelers onder contract te hebben. Voor veel Topklasse-clubs is dit een beletsel om promotie te ambiëren. De clubs besluiten komende week gezamenlijk of ze minder spelers in dienst gaan nemen.

Al jaren is de vrijdagavond de vaste speeldag in de eerste divisie, maar dat gaat wellicht ook veranderen. Beuker realiseert zich dat de clubs inmiddels zijn gehecht aan de vrijdagavond, maar weet ook dat bijvoorbeeld de zaterdag gunstiger is. Er zijn dan immers meer mensen in de gelegendheid om naar  het stadion te komen.

Ook is het de bedoeling dat promoveren vanuit de Topklasse verplicht wordt. Nu heeft de algeheel amateurkampioen nog het recht om te promoveren, maar vanwege de financiële eisen in de Jupiler League ziet daar de club daar vrijwel altijd vanaf. "Dat is gek en dat moet echt veranderen", stelt Beuker. "Dat lukt pas als de eerste divisie aantrekkelijk is. Dus moet je het financieel aantrekkelijk maken om te promoveren, maar dat kost tijd. We hebben bijna zestig jaar lang een strenge scheiding gehad tussen amateur- en beroepsvoetbal. Dat los je niet in een week op."

Sneijder: "Goede herinneringen aan Madrid"

Galatasaray kan tegen Real Madrid gewoon beschikken over Wesley Sneijder. De middenvelder kijkt uit naar het weerzien met zijn oude werkgever.

Sneijder raakte geblesseerd tijdens de interlandweek van het Nederlands elftal, maar keerde zondag alweer terug op het veld. Woensdag is hij inzetbaar als hij het met Galatasaray opneemt tegen de club waar hij tussen 2007 en 2009 onder contract stond. "Ik heb veel goede herinneringen aan Madrid", zegt Sneijder. 

"Ik heb nog steeds veel vrienden daar en heb geweldige herinneringen aan het team en de mensen bij de club", aldus Sneijder in Marca. "Er is geen reden waarom ik slechte herinneringen heb aan die periode van mijn leven."

"Ik heb een erg goed seizoen gehad daar en heb de titel gewonnen. Daarna had ik een slecht seizoen vanwege persoonlijke problemen", aldus Sneijder, die via Inter bij Galatasaray belandde.

Rebellenleider CAR benoemt nieuwe regering

De leider van de rebellen die vorige week de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek binnenvielen en president François Bozizé op de vlucht joegen heeft een nieuwe regering benoemd. De ploeg bestaat uit rebellen en burgers. Dit heeft de nieuwe minister van informatie zondagavond bekendgemaakt.

Rebellenleider Michel Djotodia heeft zichzelf tot president uitgeroepen. Vorige week liet hij weten de komende drie jaar aan de macht te zullen blijven, de resterende termijn van Bozizé. Bozizé heeft inmiddels asiel aangevraagd in Benin.

Volgens Djotodia is zijn staatsgreep te rechtvaardigen omdat Bozizé een dictator was geworden. De rebellenleider zei de komende drie jaar vooral te willen zorgen voor vrede en veiligheid. Bovendien wil hij de strijdkrachten en de rechtspraak hervormen en economische groei realiseren.

Djotodia is een van de leiders van Seleka, een los collectief van rebellenstrijders. Seleka begon in december aan een opmars naar de hoofdstad Bangui en nam moeiteloos stad na stad in. Onder druk van de buurlanden en de Verenigde Naties tekenden de rebellen op 11 januari echter een vredesakkoord met de regering-Bozizé en staakten ze hun veldtocht. Bozizé mocht volgens die overeenkomst tot 2016 - het einde van zijn ambtstermijn - aanblijven, maar al gauw bleek de president zich te hebben getroost met een dode letter. De rebellen besloten alsnog hem te verdrijven.

De Bakker terug in top honderd

Thiemo de Bakker is teruggekeerd in de top honderd van de wereldranglijst. De Nederlandse tennisser stijgt van de 102e naar de 97e plaats. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde ATP-ranking. De 24-jarige inwoner van Haarlem behoorde begin augustus 2011 voor het laatst tot de honderd beste tennissers van de wereld.

Robin Haase levert net als vorige week een paar plaatsjes in. De Hagenaar zakt twee posities en staat nu 52e. Igor Sijsling gaat van de 74e naar de zeventigste plek.

Bij de vrouwen blijft Kiki Bertens de beste Nederlandse tennisster. De Wateringse verruilt de 42e voor de 44e plaats. Arantxa Rus maakt een kleine duikeling, van de 75e naar de 84e positie. De Monsterse werd vorige week in de eerste ronde van het ITF-toernooi in Osprey uitgeschakeld, terwijl ze het toernooi een jaar eerder nog won.

Andy Murray verdringt door zijn toernooiwinst in Miami Roger Federer van de tweede plaats. Ook de Spanjaarden David Ferrer, verliezend finalist in Florida, (4) en Rafael Nadal (5), die niet in actie kwam, wisselen stuivertje. Novak Djokovic blijft eerste.

Serena Williams, die zich in Miami voor de zesde keer tot winnares kroonde, leidt de WTA-ranking, voor Maria Sharapova en Victoria Azarenka.

Niet fitte Mollema past voor Baskenland

Bauke Mollema gaat maandag niet van start in de Ronde van het Baskenland. De kopman van Blanco Pro Cycling kampt met griepsymptomen, laat de ploeg weten. Vorig jaar eindigde hij nog als derde in het eindklassement van de zesdaagse rittenkoers.

De 26-jarige Mollema zou Baskenland rijden als voorbereiding op de klassiekers Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. "Voelde me de afgelopen dagen niet fit. Ben erg moe en veel hoofdpijn, waarschijnlijk een virus onder de leden", zegt Mollema op zijn website.

"Met het oog op de Waalse klassiekers is het een flinke domper. Ik hoop over een paar dagen de training weer op te pakken en me dan met een goede trainingsweek klaar te stomen voor de Amstel Gold Race." De Limburgse heuvelklassieker wordt volgende week zondag verreden.

Voor Blanco gaan Laurens ten Dam, Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink, Juan Manuel Garate, Paul Martens, Lars Petter Nordhaug en David Tanner van start in het Baskenland.

President voetbalbond Brazilië onder vuur

Jose Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, ligt onder vuur. De 80-jarige Marin wordt in verband gebracht met de dood van de journalist Vladimir Herzog in de jaren zeventig, ten tijde van de dictatuur in Brazilië.

Ex-voetbalster Romario, tegenwoordig politicus, en Ivo Herzog, zoon van de journalist, bezorgen maandag op het kantoor van de bond een petitie ondertekend door bijna 54 duizend mensen die vraagt om het aftreden van Marin. Herzog werd als tegenstander van de dictatuur in oktober 1975 doodgemarteld door de politie in Sao Paulo. Marin, die bekend stond als een vriend van het dictatoriale bewind, was toen een belangrijke gedeputeerde in de Senaat.

Hij had kort voor de dood van Herzog in een felle toespraak, die werd onthuld door een Braziliaanse onderzoeksjournalist, indirect gesproken over actie tegen Herzog. Het is de zoveelste tegenslag voor de Braziliaanse bond. Marin werd vorig jaar maart aangesteld als opvolger van de vertrokken Ricardo Teixeira, die onder enorme druk was komen te staan na onthullingen over corruptie. In de aanloop naar de Confederations Cup komende juni heeft de Braziliaanse WK-organisatie al forse kritiek te verduren gekregen vanwege de vele vertragingen en hoge kosten.

Marin gebruikte de website van de voetbalbond om de kritiek te weerleggen en wimpelt het in de verklaring af als zijnde een haatcampagne tegen zijn persoon. Daarmee lijkt hij Romario, nu gedeputeerde voorzitter van de commissie voor Toerisme en Sport, en Herzog te onderschatten. De petitie, genaamd 'Fora Marin', 'Marin eruit', wordt door de twee ook opgestuurd naar de twintig voetbalclubs uit de Braziliaanse competitie en alle bestuurders van de voetbalbonden op staatsniveau.

"Hoe is het mogelijk dat wij aan het hoofd van onze meest geliefde en populaire sport, een sport waar wij trots op zijn, een persoon hebben staan die, op dit moment nog indirect, wordt verdacht van marteling en het onderdrukken van de democratie", stelt Romario. Zowel de Nationale Waarheidscommissie in Brazilië als de inter-Amerikaanse commissie voor Mensenrechten lieten recentelijk weten dat ze een onderzoek instellen naar de invloed van de overheid op de dood van Vladimir Herzog. De verwachting is dat dit onderzoek aan het eind van dit jaar wordt afgerond.

Mislukte plofkraak in Wijk bij Duurstede

Meerdere daders hebben maandagochtend geprobeerd een pinautomaat bij een bank in Wijk bij Duurstede open te breken. Bij de mislukte plofkraak werd een donkere Volkswagen Golf ingezet die ze de avond daarvoor hadden gestolen, zegt een politiewoordvoerder.

De Golf raakte beschadigd, maar het lukte de daders niet bij het geld te komen. Ze zijn er op scooters vandoor gegaan. De woordvoerder vermoedt dat ze die scooters kort na de kraak ergens in de omgeving in een busje hebben gezet en vervolgens met het busje verder zijn gereden. De politie zocht onder meer met een helikopter naar de verdachten.

Bij de bank aan de Steenstraat werd een gasfles gevonden. Gas wordt vaker gebruikt bij pogingen een pinautomaat op te blazen. De politiewoordvoerder wilde niet zeggen of de gasfles leeg of vol was. "Dat is informatie die nu alleen de daders hebben, dus dat houden we graag zo." De omgeving werd even afgezet omdat de politie zeker wilde weten dat er geen explosieven meer lagen. Die bleken inderdaad niet aanwezig en dus is de omgeving vrijgegeven.

Revolution: The Stand

In september 2012 rolde de nieuwe televisieserie Revolution de Amerikaanse huiskamers binnen. Bedacht door Eric Kripke (Supernatural) en J.J. Abrams (Lost) zette de serie haast eigenhandig de zender NBC weer op de kaart, die al enkele jaren met tegenvallende kijkcijfers te maken had. Samen met de Amerikaanse versie van The Voice is NBC op maandagavond weer één van de meest bekeken zenders. Waar ligt de kracht van deze postapocalyptische serie?

Vrouwelijke toeristen mijden India

Vrouwen laten India massaal links liggen als vakantiebestemming. Hun aantal is de afgelopen 3 maanden met 35 procent gedaald. Dat bleek maandag uit onderzoek van de Indiase Kamer van Koophandel.

Het imago van India heeft de afgelopen tijd flinke deuken opgelopen. Een dodelijke groepsverkrachting van een Indiase studente zorgde wereldwijd voor ophef. Ook kwamen enkele aanvallen op buitenlandse toeristes in het nieuws.

Ploumen bezoekt Syrische grens

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) brengt maandag met medewerkers van Unicef in Libanon een bezoek aan de Syrische grens. Daar laat zij zich informeren over de humanitaire situatie die door de oorlog in Syrië is ontstaan, meldt haar ministerie.

"Het dieptepunt van deze tragedie is nog niet in zicht", schrijft de minister in een verklaring. "Extra hulp is nu nodig om een grotere ramp te voorkomen."

Naar schatting zijn er ongeveer vierhonderdduizend Syrische vluchtelingen in Libanon en komen er elke dag duizenden bij. Ploumen spreekt van een 'enorme gedwongen volksverhuizing'. "Er is een groot tekort aan water, voedsel, medische voorzieningen en opvangmogelijkheden."

Vorige week stelden de Samenwerkende Hulporganisaties giro 555 open voor de Syrische slachtoffers. De minister roept op te doneren.


Ploumen bezoekt Syrische grens (Foto: Novum)

Café in brand in Obbicht

In een café in het Limburgse Obbicht woedt maandagochtend een flinke brand. De eigenaar liep ademhalingsproblemen op toen hij het vuur probeerde te blussen. Hij werd ter plaatse door ambulancepersoneel geholpen, zegt een brandweerwoordvoerder.

Het vuur in het café aan de Ecrevissestraat werd rond 04.30 uur ontdekt. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was al sprake van veel hitte en rook. "We hebben besloten het vuur gecontroleerd te laten uitbranden." De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op een naastgelegen huis. "Daar is hoogstens sprake van wat rookschade."

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. "Er zit geen asbest in het pand, het dak is recent nog gerenoveerd."

Koningshuis geliefd thema voor 1 aprilgrappen

Met een troonswisseling in aantocht blijkt het koningshuis een geliefd thema om mensen op 1 april mee om de tuin te leiden. Wie het wil geloven, kan vanaf maandag door een geneticus van het Meertens Instituut laten controleren of hij niet toevallig meer recht heeft op de troon dan prins Willem-Alexander.

Om alvast te wennen, kan de goedgelovige de uitslag van het onderzoek naar de genetische verbondenheid met Willem van Oranje afwachten in Paleis Soestdijk. Daar kunnen vanaf tweede paasdag namelijk hotelovernachtingen worden geboekt, zo beloofde een boekingskantoor.

Wie niet per se op de troon wil zitten maar meer volkse interesses heeft, kan maandag een historische bierkelder van Heineken bezichtigen. De kelder uit 1870 zou inclusief oude flesjes aan het licht zijn gekomen bij werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn.

Bierliefhebbers die hun nieuwsgierigheid naar de smaak niet kunnen bedwingen en na enkele flesjes met hoge nood kampen, kunnen van tevoren beter een plaspas regelen. Die zou vanaf deze maand verkrijgbaar zijn. Met de pas van 2,50 euro mag gebruik worden gemaakt van toiletten en horecazaken in Amsterdam. Een wildplasbrigade van handhavers en buurtbewoners zou extra toezicht houden om wildplassers te betrappen.

Andere organisaties zijn er niet op uit om mensen voor de gek te houden. Zij willen deze maandag juist de weg wijzen, zelfs aan vissen als dat nodig is. Het hoogheemraadschap van Delfland kondigde aan op twee locaties zwemrouteborden voor vissen te plaatsen. Dat moet de vissentrek bevorderen. De borden in fluor kleuren zouden zonlicht in het water doen oplichten. De glinstering zou hetzelfde moeten werken als lokaas waardoor vissen op het juiste pad worden gezet. Vanaf tweede paasdag kan worden bekeken of de borden werken, meldde het hoogheemraadschap.

Voor slechtziende automobilisten wordt het ook gemakkelijker om de weg te vinden. Op een website zegt een brillenproducent met autoruiten op iedere gewenste sterkte te komen. Deze keer is niet de tweede bril, maar de achterruit gratis.

Soms is de grap juist dat iets geen grap is. Voormalig hoofdredacteur van nrc.next, Rob Wijnberg, wist de afgelopen maand in korte tijd meer dan de benodigde vijftienduizend donateurs te verzamelen die elk zestig euro of meer bijdragen voor een site die journalistiek meer de diepte in gaat. Op decorrespondent.org wordt maandag echter gemeld dat het om een grap gaat om mensen ervan bewust te maken dat ze hun geld zomaar kwijt kunnen zijn aan loze toezeggingen. De site komt in opmaak voor een groot deel overeen met de echte site van Wijnberg, decorrespondent.nl.

Balkenende nog niet beboet in Porsche

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft met zijn hybride Porsche nog geen boetes gehad. Dat komt niet doordat hij nauwelijks rijdt, want hij legt zo'n veertigduizend kilometer per jaar af, zei hij op Radio 1.

Balkenende is tegenwoordig onder meer werkzaam als specialist duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen bij Ernst & Young. Hij gaat regelmatig bij klanten en bedrijven langs om presentaties te geven en legt dus veel kilometers af. Als premier had hij nog een chauffeur, maar hij vindt het geen straf om zelf te moeten rijden nu hij een Porsche heeft. "Dat doe ik met heel veel plezier."

Van Balkenende is al langer bekend dat hij een liefhebber van snelle wagens is. Zo kwam hij als premier al eens in een sportwagen van Mercedes naar Den Haag.

Een verslaggever van Radio 1 vergezelde de oud-premier op een reis van een kantoor van het accountancybedrijf in Rotterdam naar een kantoor in Amsterdam. Hij wees de oud-premier op een recent onderzoek van een autoleasebedrijf waaruit bleek dat leaserijders met een Porsche de meeste snelheidsovertredingen maken. Zij zouden 6,2 boetes per tienduizend gereden kilometers krijgen.

Balkenende zei dat hij er nog niet één heeft gehad."Serieus, maar dat komt ook doordat ik me aan de snelheidsbeperkingen houd." Hij ging niet direct in op de vraag of hij zijn schone lei ook te danken heeft aan waarschuwingssystemen voor controles waar zijn bolide wellicht mee is uitgerust. "Dat is ook grappig, dan hoor je van die piepjes. Maar als je regelmatig reist weet je na een tijd ook waar je controles kunt verwachten."


Balkenende nog niet beboet in Porsche (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Citizen Kane

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Citizen Kane uit 1941 van en met de destijds 25-jarige Orson Welles, geldt voor menig filmcriticus als de beste film aller tijden. Baanbrekend vanwege het innovatieve camerawerk en de bijzondere vertelwijze. Destijds werd deze bijdrage aan de cinema niet als zodanig erkend door de Academy: van de negen nominaties, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur, mochten Welles en Herman J. Mankiewicz alleen een Oscar in ontvangst nemen voor hun script. Het verhaal van de ultieme American Dream - Kane groeit op van onbeduidende krantenbezorger tot de machtigste man van het land - was gebaseerd op het leven van William Randolph Hearst, die daar helemaal niet blij mee was. Hij deed er alles aan om de film te laten floppen. Meer dan tien jaar later werd Citizen Kane voor een groter publiek uitgebracht en zag men in hoe belangrijk de film was voor de geschiedenis van de cinema.

Charles Foster Kane, zoals gezegd vertolkt door Orson Welles, is een krantenmagnaat met een ongekend machtig media-imperium. Hij beheerst vrijwel alle kranten, radio- en televisiestations in de Verenigde Staten halverwege de jaren '40. Toch leeft hij teruggetrokken en afgesloten van de buitenwereld in het gigantische, megalomane paleis Xanadu, dat hij voor zichzelf en zijn vrouw heeft laten bouwen. Vlak voordat hij sterft, eenzaam en verlaten in zijn paleis, prevelt hij een laatste woord: 'rosebud'. Een woord waar niemand de betekenis van begrijpt. De journalist Leland gaat in opdracht van zijn krant op zoek naar de 'ware' Charles Foster Kane, naar 'de man achter de mediamagnaat' en naar de betekenis van 'rosebud'. Om 10.40 uur op BBC2.

Harold Crick, in de persoon van Will Ferrell, heeft zijn hele leven op orde, maar door zijn obsessie met cijfers en tijd is Harold erg eenzaam. Hier komt echter snel verandering in als hij een stem in zijn hoofd hoort die zijn hele leven beschrijft. Wat blijkt? Harold is een personage uit een verhaal geschreven door de Britse schrijfster Kay Eiffel. Zij werkt aan een roman, maar lijdt aan een stevige writer's block. Het lukt haar maar niet om een einde te schrijven. Wel weet ze dat Harold dood moet. Wanneer hij hier achterkomt, probeert hij uit alle macht contact te zoeken met Kay om haar ertoe te zetten om hem in leven te houden. Stranger Than Fiction om 15.50 uur op RTL7.

Prins Dastan, gespeeld door Jake Gyllenhaal, moet met tegenzin zijn krachten bundelen met een mysterieuze prinses Tamina, gestalte gegeven door Gemma Arterton. Samen vechten ze tegen het donkere kwaad om een eeuwenoude dolk met enorme krachten in veiligheid te brengen. Deze mysterieuze dolk beschikt namelijk over de kracht van The Sands of Time - een gift van de goden. Met The Sands Of Time kan de drager van de dolk terug in de tijd reizen en heerser over de wereld worden. Prince of Persia: The Sands of Time om 20.30 uur op SBS6.

Niemand van de Hoovers heeft het echt voor elkaar, al doen ze nog zo hun best. Vader Richard probeert wanhopig zijn "9-stappen plan voor succes" te verkopen, zonder succes. Moeder Sheryl draagt eerlijkheid hoog in het vaandel, maar stuit telkens weer op familiegeheimen, vooral van haar suïcidale homoseksuele broer Frank. De zwaarmoedige zoon Dwayne heeft gezworen niet meer te praten tot hij bij de Luchtmacht kan en de zevenjarige, iets te dikke, brildragende Olive wil graag de Little Miss Sunshine-schoonheidswedstrijd winnen. Samen met opa, een vuilgebekte hedonist die uit het bejaardentehuis is geschopt wegens drugsgebruik, stopt de familie in hun busje om de droom van Olive te verwezenlijken. Met een cast van onder andere Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Alan Arkin en Toni Collette. Om 20.30 uur RTL8.

Pasen kan je ook vrolijk vieren met Teenage Mutant Ninja Turtles III, The Magnificent Ambersons, White Lion, Babe: Pig in the City, De scheepsjongens van Bontekoe, Sister Act 2: Back in the Habit, A Bunch of Amateurs en Underclassman.

Vergne wil niks weten van gevecht bij STR

Bij Scuderia Toro Rosso vechten de coureurs niet alleen voor punten maar ook om de steun van Red Bull. Jean-Eric Vergne weet dat alleen Daniel Ricciardo verslaan niet genoeg is.

Mensen doen alsof er een groot gevecht is, maar dat interesseert me niet. Ik ben hier om mijn eigen werk te doen en zo goed mogelijke resultaten voor het team te behalen”, aldus de Fransman. “Als ik dan de coureur ben die het beste resultaat behaalt, prima, ik zal er ook alles aan doen om deze coureur te zijn. Maar als het betekent dat ik elke race als zeventiende of achttiende finish, dan ben ik niet blij.

In Australië eindigde ik in de kwalificatie bijvoorbeeld voor Daniel, maar ik was toch behoorlijk pissig, omdat ik Q3 had kunnen halen en er niet in stond. Het gevecht binnen het team is voor mij niet alles, ik wil dat we sowieso beter gaan presteren.

Fischer: "Kwestie van in jezelf geloven"

Viktor Fischer stond lange tijd droog, maar de Deen vond zondag weer het net voor Ajax. Vooral zijn tweede doelpunt tegen NEC was van grote schoonheid.

Fischer scoorde acht weken geleden zijn laatste goal. De jongeling was daarom erg gelukkig met zijn treffers tegen NEC. Na 21 minuten opende de Deen de score in de ArenA. Daarna kreeg hij een dosis vertrouwen. Dat bleek wel toen hij met een stift zijn tweede maakte. "Dat had ik vorige week nooit gedurfd, denk ik", zei Fischer.

NEC-doelman Gabor Babos was kansloos op de inzet. "Het is gewoon een kwestie van weer in jezelf geloven", aldus de vleugelspeler tegen Eredivisie Live. "Dit durf je weer als je de eerste goal weer maakt. Het paste precies. Ik zag Babos iets voor zijn doel staan en dacht 'waarom niet?'." Ajax won uiteindelijk met 4-1.

Roura: "Waren niet met hoofd in Parijs"

FC Barcelona verspeelde zaterdag in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain verrassend twee punten bij Celta de Vigo (2-2). Jordi Roura vindt niet dat Barcelona al teveel bezig was met de kwartfinale tegen Paris Saint-Germain.

Toch koos de assistent van de afwezige trainer Tito Vilanova ervoor om Andrés Iniesta en Carles Puyol aan de kant te houden. "Dinsdag is een belangrijke wedstrijd, maar we zaten niet met onze hoofden in Parijs", zei Roura.

"We wisten dat het een lastige wedstrijd zou gaan worden", aldus de assistent van Vilanova op de clubsite van Barcelona. "We hebben de tweede helft gedomineerd, maar dit is voetbal. We hebben echt alles gegeven en uiteindelijk bleek dat niet voldoende." Barcelona blijft ondanks het gelijkspel eenzaam aan kop in Spanje.

"Koppers slecht, Beugelsdijk bedroevend"

ADO Den Haag leed zondag een pijnlijke nederlaag op bezoek bij RKC Waalwijk. Trainer Maurice Steijn haalde in de rust Dico Koppers en Tom Beugelsdijk naar de kant.

Het duo was op z'n zachtst gezegd niet gelukkig voor de pauze. "Koppers speelde slecht en Beugelsdijk speelde bedroevend slecht. We hebben vooraf diverse scenario's besproken en daar hadden zij heel veel moeite mee", zei Steijn na de 4-0 nederlaag tegen Omroep West. De coach zag de verliespartij van zondag niet aankomen.

"Ik heb geen idee hoe het kan. Ik hoop dat mijn spelers een verklaring hebben, ik heb hem niet. De slechtste en meest teleurstellende wedstrijd van het jaar kan ik het wel noemen", aldus de trainer van ADO, die nog niet weet of hij maatregelen neemt. "Het zou heel kortzichtig zijn als ik op basis van één slecht duel een andere keuze maak. Spelers hebben altijd lang krediet, alleen sommige moeten wel heel goed in de spiegel kijken."

[Upd] PSV ontkent wangedrag Lens

Jeremain Lens ontkent zondagmiddag na de uitwedstrijd tegen Roda JC (2-2) zijn middelvinger te hebben opgestoken richting de eigen aanhang. Volgens de PSV'er ging het om een wegwerpgebaar. Dat meldt een woordvoerder van de club aan het Eindhovens Dagblad.

Lens en de andere PSV'ers moesten het ontgelden toen ze na afloop het meegereisde uitpubliek gingen bedanken. Een deel van de supporters floot de spelers uit om hun ongenoegen te laten blijken over het puntverlies in de titelstrijd.

De selectie van PSV werd bij thuiskomst op de Herdgang opgewacht door een groepje supporters. Lens gaf daar te kennen spijt te hebben van het wegwerpgebaar.

Het is niet de eerste keer dat Lens dit seizoen in opspraak raakt. De international is net terug van een schorsing na een opstootje met Joris Mathijsen na afloop van de wedstrijd tegen Feyenoord. Algemeen directeur Tiny Sanders sprak onlangs zijn onvrede uit over het gedrag van enkele spelers.

Update 07:42:

PSV ontkent via een woordvoerder tegenover het Eindhovens Dagblad dat Lens zijn middelvinger heeft opgestoken richting de fans. De zegsman verklaart dat de aanvaller wel een gebaar heeft gemaakt. Daarvoor bood Lens zijn excuses aan bij terugkomst op De Herdgang. Zo'n veertig supporters waren naar het trainingscomplex gegaan om hun ongenoegen te uiten. 

FOK! wat een weer... Wat meer zon

Goedemorgen! Na een aantal vrij bewolkte dagen zullen we de zon op deze tweede paasdag wat vaker te zien gaan krijgen. Gisteren vielen er verspreid over het land nog een aantal sneeuwbuitjes, maar de kans daarop is vandaag wel heel erg klein. 

Na een paar nachten met matige vorst verliep de afgelopen nacht iets zachter en ook de komende nachten verlopen niet meer zo koud. Overdag blijft het kwik steken bij een graad of 5 en heel geleidelijk komt er deze week een graadje bij. We blijven echter nog steeds ruim 5 graden onder normaal. Verder is het droog en schijnt de zon behoorlijk veel.

Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat het na het komende weekend echt wat zachter gaat worden. Toch is de spreiding nog steeds erg groot, dus het zou ook nog koud kunnen blijven. Ach, wie het kleine niet eert...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Wandeling
Het was vaak bewolkt de afgelopen dagen, maar er stond niet zoveel wind meer. Op deze foto van qltel zien we dat de windmolens weinig werk te  verrichten hadden.

 


De Westerbork Serenade

Amsterdam, 1936 – zo ongeveer het dieptepunt van de diepste depressie sinds mensenheugenis. De werkloosheid was bizar hoog, de rijen bij de gaarkeukens bizar lang. In Rusland liep het bloed nog altijd door de straten, in Spanje bevochten ze Franco en de oosterburen hielden dat jaar Spelen vol onoprechte propaganda. Het was een tijd van deprimerende uitzichtloosheid en zoveel als mogelijk negeren van toekomstvrees.

300 circusartiesten overleden door kou

Voor een Duitse circusdirecteur voltrok zich woensdag een klein drama: al zijn 300 vlooien overleden door de kou tijdens hun transport. Dat maakte de circusdirecteur van het vlooientheater Robert Birk zondag bekend. De insecten zouden dit weekend optreden tijdens een jaarmarkt in Mechernich.

Birk verzekert dat het niet om een 1-aprilgrap gaat. De voorstellingen kunnen doorgaan, omdat een professor te hulp schoot en 50 vlooien aanbood. Birk begon meteen met de training. "Ik heb twee dagen doorgewerkt." De voorstellingen zullen wat chaotisch verlopen, maar volgens Birk zijn de insecten er klaar voor.

300 circusartiesten overleden door kou
300 circusartiesten overleden door kou (Foto: ANP)

VS stuurt meer vliegtuigen naar Zuid-Korea

De Verenigde Staten hebben zondag gevechtsvliegtuigen gestuurd naar Zuid-Korea, om zo richting Noord-Korea nogmaals te onderstrepen dat zij aan de kant van Seoul staan. De F-22's zullen deelnemen aan de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS al langer samen doen.

De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is flink opgelopen, sinds de kernproef die Noord-Korea in februari uitvoerde. Noord-Korea zei zaterdag zelfs dat het officieel in staat van oorlog verkeert met Zuid-Korea.

De F-22's zijn zeer geavanceerde vliegtuigen, die onzichtbaar zijn voor radars. Donderdag liet de VS al zijn spierballen aan Noord-Korea zien door boven Zuid-Korea een oefening te doen met twee bommenwerpers.

VS stuurt meer vliegtuigen naar Zuid-Korea
VS stuurt meer vliegtuigen naar Zuid-Korea (Foto: ANP)

[Primera Divisíon] Atletico profiteert niet van puntverlies Real

Atletico Madrid is er niet in geslaagd om de tweede plaats in de Primera Division te heroveren. Door een 1-1 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Valencia blijft de achterstand op Real Madrid één punt. Real kwam zaterdagavond tegen Real Zaragoza eveneens niet verder dan een remise (1-1).

Toeschouwers die iets te laat het Estadio Vicente Caleron betraden, liepen beide doelpunten mis. Jonas zette Valencia al in de vijfde minuut op voorsprong. Bijna direct vanaf de aftrap maakte Atletico's topscorer Radamel Falcao er 1-1 van. Dat bleek ook de eindstand.

Valencia blijft staan op de zesde plaats. De ploeg heeft twee punten minder dan nummer vier Real Sociedad, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Espanyol. De vierde plaats verschaft toegang tot de voorronde van de Champions League.


Atletico profiteert niet van puntverlies Real (Foto: Novum)

Di Canio moet Sunderland in Premier League houden

Paulo di Canio is aangesteld als nieuwe trainer van Sunderland. De 44-jarige Italiaan is de opvolger van Martin O'Neill, die zaterdag wegens povere resultaten werd ontslagen. Sunderland staat zestiende in de Premier League, slechts één puntje boven de degradatiestreep, en wist al acht wedstrijden op rij niet meer te winnen.

Di Canio begon zijn trainerscarrière in 2011 bij de Engelse derdedivisionist Swindon Town, waar hij in februari van dit jaar opstapte. Bij Sunderland tekent hij een contract voor 2,5 jaar.

Als speler kwam Di Canio uit voor onder meer Lazio, Juventus, AC Milan en West Ham United. Regelmatig wist hij ook in negatief opzicht de schijnwerpers op zich gericht. Zo kreeg hij ooit een lange schorsing voor het omverduwen van een scheidsrechter en raakte hij in opspraak voor het brengen van een fascistische groet naar het publiek.


Di Canio moet Sunderland in Premier League houden (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.