Voor zomer plan voor kleine scholen

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) komt nog voor de zomer met een plan om het probleem rond kleine scholen aan te pakken. Dat zei hij zondag in een programma van Frits Huffnagel op Omroep West. Hij wil 'slimmer' met het probleem omgaan om overal onderwijs te kunnen behouden.

Volgens Dekker zijn er veel gebieden in Nederland waar het aantal kinderen afneemt. "In sommige gevallen wel twintig tot dertig procent. Dat betekent ongelooflijk veel voor de scholen die daar zitten", vreest hij.

De staatssecretaris benadrukt dat op veel van de plaatsen al kleine scholen zijn. "En die kleine scholen zullen alleen maar in aantal toenemen en ze worden steeds kleiner", aldus Dekker. "Als we daar nu niets aan doen, zul je zien dat de scholen daar straks willekeurig gaan omvallen en dat er straks helemaal geen onderwijs meer is in die gebieden."

De Onderwijsraad adviseerde Dekker eerder om kleine scholen met minder dan honderd leerlingen uiterlijk in 2019 te sluiten. De scholen zouden geen bestaansrecht hebben omdat ze relatief duur zijn en de kwaliteit minder goed zou zijn dan op een grote school. Ook zou vaak genoeg een alternatief op redelijke afstand te vinden zijn. Vorig jaar had een op de vijf basisscholen minder dan honderd leerlingen.


Dekker komt voor zomer met plan kleine scholen (Foto: Novum)