VVD en 50Plus dalen verder in peilingen

VVD en 50Plus verliezen deze week opnieuw zetels en zetten zo een dalende trend voort. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Beide partijen leveren twee zetels in. VVD komt daarmee op 22 zetels en 50Plus op veertien.

De PVV stijgt deze week een zetel en komt op 25 zetels. Met drie zetels meer dan de VVD is de partij van Geert Wilders wederom de grootste. PvdA komt deze week wat terug en stijgt twee zetels naar twintig. Ook SP stijgt een zetel en is met 23 zetels na de PVV de grootste partij in de peilingen.

De Hond peilde verder onder meer de reactie over de oplossing die is gekozen voor de problemen op Cyprus. Vooral PVV-stemmers vinden, in de lijn der verwachting, dat Europa Cyprus failliet had moeten laten gaan. Onder alle stemmers ligt dit percentage met 36 procent een stuk lager. Een meerderheid van de D66- en PvdA-stemmers vindt echter dat dit onder de omstandigheden de beste oplossing was.

Over het optreden van Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is deze week minder kritiek dan vorige week. Deze week noemt 48 procent de kritiek op Dijsselbloem onterecht, vorige week was dat nog 34 procent. Van de PVV-stemmers vindt 72 procent de kritiek overigens nog wel terecht.

In een interview zei Dijsselbloem vorige week dat de aanpak van Cyprus, waarbij de rekening niet alleen bij de belastingbetaler terechtkomt, ook in de toekomst gebruikt zou worden. Dat kwam hem op veel kritiek te staan en leidde tot paniek op de financiële markten. Vervolgens verklaarde Dijsselbloem in allerijl dat hij nooit had gesproken over een 'blauwdruk' en dat Cyprus een uniek geval was.