Islamitische aanslag in noorden Mali

Bij een zelfmoordaanslag en de ontploffing van een landmijn in het noorden van Mali zijn zaterdag drie mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Een islamitische zelfmoordterrorist bracht zijn explosieven zaterdagavond tot ontploffing in een buitenwijk van Timboektoe. "De jihadist reed in een auto vol explosieven", zei een bron bij het leger in Timboektoe. "Hij kwam vanaf de weg uit Goundam aan bij de controlepost in Timboektoe. Onze mensen openden het vuur, waarna hij zichzelf opblies." Daarbij kwam de zelfmoordterrorist om het leven en raakte ten minste één militair gewond.

Op zo'n honderd kilometer van de Noord-Malinese stad Ansongo reed zaterdag een legervoertuig over een landmijn. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Dat heeft het ministerie van defensie in een verklaring bevestigd.

Timboektoe en een groot deel van de rest van het noorden van Mali waren tien maanden in handen van islamitische militanten. In januari begon het Franse leger een offensief om de jihadisten te verdrijven. De meeste steden konden direct worden ingenomen, maar buiten zwaarbewaakte steden zoals Timboektoe worden de aan Al-Qaida gelieerde militanten steeds actiever.