FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 juli 2008

Uitslag afscheidsduel Jaap Stam

Jaap Stam heeft vanavond in een wedstrijd van een sterrenteam tegen Ajax in Zwolle afscheid genomen van het betaalde voetbal. In het nieuwe stadion van FC Zwolle werd het in een door noodweer onderbroken duel 3-3. De wedstrijd betekende ook voor scheidsrechter Dick Jol het einde van zijn profcarrière.

In oktober stopte Stam met profvoetbal, omdat hij het niet meer op kon brengen. Hij wilde niet in de belangstelling staan als speler, maar als hem iets op voetbalgebied niet zinde, dan liet hij dat verbaal of fysiek weten aan de betreffende speler. Ook had wat hem betreft de afscheidswedstrijd niet gehoeven, maar hij liet zich door zijn vrouw Ellis en zijn voormalig manager Henk van Ginkel overhalen.

In een dankwoord naar de meer dan 10.000 fans in Zwolle zei hij: "Het is een juiste beslissing geweest als ik zie dat jullie allemaal zijn gekomen." Ook bedankte hij in zijn rede zijn vrouw die tijdens zijn profcarrière achter hem heeft gestaan en zijn familie.

Voor de wedstrijd kwamen een groot aantal sterren opdraven die allemaal samen met Stam hebben samengespeeld. Onder anderen Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer, Wim Jonk, Michael Reiziger, Bert Konterman, Philip Cocu, Clarence Seedorf, Marc Overmars, Edgar Davids, Ronald Waterreus en René Eijkelkamp toonden hun voetbalkunsten.

De eerste helft van de wedstrijd kwam Stam uit voor Ajax dat door de vele afwezige internationals nog niet op volle sterkte was. Het sterrenteam onder leiding van Guus Hiddink en Carlo Ancelotti was beter en kwam via Philip Cocu met schot dat beide palen raakte op 1-0. Ondertussen was het hevig begonnen te regenen en nadat het onweer te dichtbij gekomen was, onderbrak Jol de wedstrijd. Stam: "Dit is overmacht, hier kan je niets tegen doen."

Na een onderbreking van veertig minuten werd er direct aangevangen met de tweede helft en maakte Stam onderdeel uit van het sterrenteam. Door goals van Overmars en wederom Cocu liep het team uit naar een 3-0 voorsprong. In de slotfase wisten voor Ajax Mitchell Donald, Leonardo en Donovan Slijngard nog te scoren, zodat de wedstrijd alsnog in een gelijkspel eindigde en Marco van Basten een tweede nederlaag tegen Guus Hiddink in korte tijd bespaard bleef.

Meer controle op reisorganisaties Turkije

Circa dertig reisorganisaties worden de komende tijd scherper in de gaten gehouden. Het gaat met name om bedrijven die reizen naar Turkije organiseren. Dat meldde RTL Nieuws deze avond.

Directeur Piet Hein Debets van de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) zei dat de betreffende ondernemingen jaarlijks twee keer gecontroleerd worden, waar dat normaal gesproken een keer is. "We houden voortdurend een vinger aan de pols", aldus Debets.

Vorig jaar keerde de SGR bijna 9 miljoen euro uit aan vakantiegangers, van wie de reisorganisatiea failliet gingen. Opvallend genoeg gebeurde dat steeds in de drukke zomerperiode. Debets: "En in acht van de tien gevallen ging het om Turkije-specialisten, daarom besteden we nu extra aandacht aan die groep."

 

Turkije, een populaire vakantiebestemming

'Porsche boekt nettowinst van 11 miljard euro'

Autoconcern Porsche verwacht dit boekjaar een nettowinst te boeken van 11 miljard euro. De omzet komt uit op 8,6 miljard euro. Porsche heeft de hoge winst vooral te danken aan de herwaardering van het aandeel van 31 procent in Volkswagen. Dit meldde het Duitse magazine Der Spiegel vandaag.

Het is niet eerder voorgekomen dat bij een groot bedrijf de nettowinst fors hoger ligt dan de omzet. Porsche boekte een winst van slechts 1,2 miljard euro met de verkoop van auto's. Volgens een analist van de Zwitserse bank Credit Suisse strijkt het bedrijf ongeveer 5,9 miljard euro op door de herwaardering van het aandeel in Volkswagen. Overige transacties leveren nog eens 3,5 miljard euro op. Porsche krijgt verder 900 miljoen euro uit dividenden en winst van Volkswagen.

Porsche-topman Wendelin Wiedeking profiteert zelf ook van de goede cijfers. Zijn salaris zou uitkomen op 100 miljoen euro.

 

Tientallen doden door aanslagen in India

Door zestien explosies zijn vandaag in de Indiase stad Ahmadabad zeker 29 doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Dat verklaarde de politie in het Aziatische land.

Ahmadabad is de hoofdstad van de westelijke staat Gujarat waar bij rellen tussen hindoes en moslims in 2002 zeker 2500 doden vielen, overwegend moslims. Gisteren ontploften al zes bommen in de IT-hoofdstad van India, Bangalore. Hierbij vielen een dode en zes gewonden.

 

Wederom aanslagen in India

Record bungeejump vanaf 612 meter

Tijdens het festival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde is zaterdag het wereldhoogterecord bungeejump gebroken. Het Go Fast Stuntteam sprong met een bungeejump vanuit een vliegtuigje op een hoogte van 612 meter.

Het oude record stond op 233 meter. Dit weekeinde worden er tijdens de Zwarte Cross tal van professionele stunts uitgehaald. Zo werd vrijdag al een stuntman gelanceerd, die een sprong van 62 meter maakte.

De komende uren trekt een gebied met onweer en zware buien over de Achterhoek. Uit voorzorg heeft de organisatie alle hoge versieringen en decorstukken weggehaald en zijn de kermisattracties stilgelegd. "Tot nu toe verloopt alles prima. We hebben, ondanks het wisselvallige weer, 25.000 mensen op het terrein. Ook daarmee zijn we dik tevreden", zei de woordvoerder van de Zwarte Cross zaterdagavond.

Roemeense inbreker verstopt in systeemplafond

De politie in Breda heeft vrijdagavond een 36-jarige Roemeen opgepakt die had ingebroken in een supermarkt en zich daarbij had verstopt in het systeemplafond. Hij had zich waarschijnlijk in laten sluiten, maar was tegen de lamp gelopen toen personeel ontdekte dat sensoren van het inbraakalarm waren afgeplakt.

Nadat de politie was gearriveerd bij de winkel aan de Heksenakker, werd de zaak grondig doorzocht. Ondanks inzet van een politiehond werd aanvankelijk niemand gevonden.

Bij een nog grondiger inspectie werd de Roemeen gevonden. Hij is opgepakt en vastgezet, meldt de politie.

Blikseminslagen leggen treinverkeer stil

Treinreizigers moeten zaterdagavond door blikseminslagen bij Valkenburg en Zwolle rekening houden met vertragingen. Dat meldt spoorbeheerder Prorail.

Tussen Heerlen en Maastricht rijden door de inslag sinds circa 17.45 uur geen treinen meer. Een kwartier later was het raak bij Zwolle. Het is nog onduidelijk wanneer de treinen weer gaan rijden.

Het KNMI waarschuwde eerder op de dag al voor de onweersbuien die zaterdagmiddag en -avond over het land trekken. Zij brengen windstoten tot honderd kilometer per uur, fikse regen- en hagelbuien en bliksem met zich mee.

Wietteler meldt vakantie bij politie

Bij de controle van een woning van een vakantieganger in Tilburg stuitte de politie vrijdag op een kleine wietplantage. De teler had zijn afwezigheid bij de politie gemeld, zodat agenten een oogje in het zeil konden houden.

Agenten hebben een brief achtergelaten voor de 52-jarige bewoner van het huis, waarin zij hem vragen na zijn thuiskomst zich te melden bij de politie voor het overtreden van de Opiumwet.

De agenten maakten vrijdag hun ronde in het kader van het vakantiewoningenproject toen zij zagen dat er beweging was in de bewuste woning. Het bleken twee personen te zijn die de post kwamen ophalen en de plantjes van de bewoners verzorgden. In de woning roken de agenten een sterke hennepgeur. Op de zolder troffen zij een kleine hennepkwekerij aan. De twaalf hennepplanten zijn in beslag genomen. De agenten gaan er overigens van uit dat de twee sleutelhouders niet op de hoogte waren van de wietplantage.

Drenkeling blijkt nachtelijke zwemster

Bij het doen van hun ronde, stuitten agenten in het Groningse Stadskanaal afgelopen nacht op een zwemmende vrouw. Ondanks dat de politie maar bleef roepen dat het gezien het tijdstip van 01.00 uur beter was op de kant te komen, bleef de 42-jarige vrouw stug doorzwemmen.

Ook de eveneens gealarmeerde brandweer kreeg de vrouw niet op de kant. Op een gegeven moment bleek zelfs de duikploeg van de spuitgasten eraan te pas te moeten komen de vrouw weer op het droge te krijgen. De vrouw is nog even ter controle overgebracht naar het ziekenhuis, maar aangezien ze geen last van onderkoeling bleek te hebben, mocht ze weer snel naar huis.

De vrouw vertelde ijskoud dat ze al anderhalf uur aan het zwemmen was in het kanaal. Zij snapte er maar niets van dat haar nachtelijke zwemavontuur zoveel mensen heeft weten te verontrusten. Men is nog aan het kijken of de kosten van de reddingsoperatie kunnen worden verhaald op de nachtzwemster.

 


De vrouw was ongetwijfeld een REM-fan

Feyenoord stuurt Ghanees terug naar huis

De Ghanees Harrison Afful zal geen contract krijgen bij Feyenoord. De international was de laatste weken op proef in Rotterdam, maar kon niet overtuigen.

De 21-jarige rechtsback ging mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Tijdens de trainingen en in de oefenduels probeerde hij een contract af te dwingen. Dit bleek tevergeefs. Vanmiddag speelde Afful al niet meer mee in het in 1-1 geëindigde oefenduel met FC Dordrecht. Afful vertrekt overigens niet helemaal met lege handen, want de selectieleden van Feyenoord leerden hem onlangs zwemmen.

'Overtoom naar Heracles'

Zondaghoofdklasser Hollandia raakt smaakmaker Willy Overtoom kwijt. De aanvaller tekent deze week naar alle waarschijnlijkheid een contract bij Heracles Almelo.

De 21-jarige Overtoom speelde een belangrijke rol in het succesvolle seizoen van de club uit Hoorn. Hij werd met Hollandia afdelingskampioen en zondagkampioen. FC Lisse bleek in de strijd om de landstitel uiteindelijk te sterk, maar Overtoom scoorde in de eerste wedstrijd wel twee keer.

De pijlsnelle aanvaller, die ook achter de spitsen kan spelen, was de afgelopen tijd op proef in Almelo. Tijdens die stage kon hij de eredivisionist overtuigen van zijn kwaliteiten. Hiermee lonkt voor de 21-jarige Overtoom een rentree in het profvoetbal. De in Kameroen geboren speler kwam eerder uit in jeugdteams van AZ en speelde een jaar op huurbasis bij Telstar. Daarin speelde hij negen wedstrijden, waarin hij niet kon scoren.

Hulk naar FC Porto

De Braziliaanse spits Givanildo Vieira de Souza speelt komend seizoen voor FC Porto. De spits komt van de Japanse club Tokyo Verdy 1969 en voetbalt onder de naam "Hulk".

In Japan maakte de 22-jarige aanvaller furore met 44 treffers in 55 duels. Hulk is nog deels eigendom van Rentistas uit Uruguay. FC Porto betaalde 5,5 miljoen euro voor de helft van de eigendomsrechten van de Braziliaan. De Portugese topclub hoopt ongetwijfeld dat de tegenstanders zich de komende jaren groen en geel zullen ergeren aan de goals van Hulk.

Telstar legt Breeveld vast

Telstar heeft Nicandro Breeveld voor een jaar geconctracteerd. De aanvallende middenvelder komt over van FC Omniworld, dat zijn contract niet verlengde.

De in Paramaribo geboren Breeveld kwam vorig seizoen niet vaak meer in actie voor Omniworld. De club uit Almere deed in competitieverband slechts tien keer een beroep op hem. In zijn eerste seizoen kwam Breeveld 28 keer binnen de lijnen. Telstar ziet een diepgaande middenvelder in Breeveld, die kort achter de spits moet gaan opereren. Wel moet de speler de medische keuring nog goed doorstaan.

Voorlopige characterlist Mortal Kombat vs DC bekend

Een tijdje geleden zei Ed Boon, bedenker van Mortal Kombat, in een interview met GTTV dat ze veel informatie over Mortal Kombat vs DC Universe zouden geven op de Comic Con. De Comic Con is op het moment bezig in de VS, en helaas is er toch vrij weinig informatie over de game gegeven. Wel is er de hand gelegd op een lijst met characters die zeker in de game zullen zitten. Deze lijst is dus waarschijnlijk niet compleet.

De lijst met characters tot nu toe:

-Batman
- Sub Zero
- Superman
- Scorpion
- The Flash
- Sonya
- Catwoman
- Shang Tsung
- Shazam
- Liu Kang
- Jax
- The Joker
- Kitana
- Green Lantern



The Joker

Tour: Sastre houdt genoeg over voor geel

Carlos Sastre gaat, als hij morgen Parijs haalt, de Tour de France 2008 winnen. De Spanjaard moest vandaag in de tijdrit voornamelijk Cadel Evans van zich afhouden, en slaagde daarin. Hij verloor wel 29 seconden op Evans, maar hield een ruime minuut over.

De winst in de tijdrit ging naar Stefan Schumacher van Gerolsteiner. Hij had 1:03.50 nodig voor het 53 kilometer lange parcours. Tweede werd de wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara. 

Voor een uitgebreid verslag ga je naar FOK!sport!

Dronken man trekt vrouw haren uit hoofd

Een 31-jarige man uit Bergen op Zoom heeft zaterdagochtend een vrouw een grote pluk haar uit het hoofd getrokken, en later een agent verwond. De man, volgens de politie zwaar onder invloed van alcohol, had rond 04.30 uur geprobeerd een 21-jarige vrouw uit Leiden te zoenen op de Grote Markt in zijn woonplaats. Zij duwde hem weg, waarna de man de pluk haar uit haar hoofd trok.

De gewaarschuwde politie wilde de man arresteren, maar deze verzette zich hevig. Hij sloeg en schopte naar agenten, meldt de politie. Een van hen raakte lichtgewond. Ook werd zijn bril vernield.

De boosdoener, die uiteindelijk met pepperspray onder controle werd gebracht, kon zich volgens de politie na het uitslapen van zijn roes niets herinneren. Wel heeft hij spijt betuigd en beloofd de schade te vergoeden.

Groot Wekelijks Zaterdagavond-Matinee

Bij elkaar geraapte schrijfsels, stukjes die net te kort zijn om voor column door te gaan, vraag-en-antwoord-rubriekjes en ander schoolkrantachtig materiaal, om de zaterdagavond op te vullen, en zelf als crew ook lol te hebben. Bijeengeraapt door de columnisten. De moeite waard om eens nieuwsgierig te kijken, zodat er nog wat geklikt wordt op de op FOK!columns altijd zo dode zaterdag. Nu betalen we een stel illegalen 2 euro per uur om te F5'en tussen Driek op vrijdag en SunChaser op zondag, dus het is nog een flinke kostenbesparing ook.

Vanaf heden dus elke avond het FOK!columns Zaterdagavondmatinee! Zie het als een grote ONZ- of KLB-OP. Zie het als een column. Zie het als een blog. Zie het als losse stukjes, of zie het als geheel. Komt dat zien. Wij noemen het "matinee".

Celtic heeft Gravesen niet meer nodig

Celtic-manager Gordon Strachan heeft aangegeven dat Thomas Gravensen mag vertrekken. De 32-jarige middenvelder van 'The Boys' hoeft komend seizoen niet op veel speelminuten te rekenen.

Datzelfde geldt voor aanvaller Derek Riordan. "Daar kan ik niet veel aan veranderen. In onze plannen komen die jongens niet voor", aldus Strachen tegenover de BBC.

De Deense international Gravesen speelde eerder voor onder meer HSV, Everton en Real Madrid. Het afgelopen seizoen speelde de verdedigende middenvelder op huurbasis voor Everton.

Schumacher wint ook tweede tijdrit

Stefan Schumacher heeft de laatste tijdrit van deze Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Ook voor Carlos Sastre was het feest. De renner van Team CSC verloor nauwelijks tijd op zijn directe concurrent Cadel Evans en heeft de eindzege voor het grijpen.

Schumacher zette een voortreffelijke tijd (1.03:50) neer. Fabian Cancellara werd tweede met een achterstand van 21 seconden. Kim Kirchen eiste de derde plaats voor zich op en gaf iets meer dan een minuut toe. Rabobank-kopman Denis Menchov werd zaterdag zesde en zal het podium in Parijs zeer waarschijnlijk niet halen. De Rus bezet nu de vierde plaats in het algemeen klassement.

De spanning van zaterdag ging voornamelijk tussen Sastre en Evans. Voorafgaand aan de tijdrit van zaterdag had de renner van Silence-Lotto nog een achterstand van 1:34 minuten op de coureur van Team CSC. De Australiër zou deze schade wel even repareren, maar in deze opzet slaagde hij uiteindelijk niet. De renner wist namelijk maar 29 seconden goed te maken, wat niet voldoende was. Evans moet zich nu tevreden stellen met de tweede plaats. Bernhard Kohl, winnaar van het bergklassement, completeert de top drie van het algemeen klassement.


Uitslag twintigste etappe:

#NaamLandPloegTijd
1Stefan SchumacherDuitslandGerolsteiner1:03,50
2Fabian CancellaraZwitserlandTeam CSC+ 0,21
3Kim KirchenLuxemburgTeam Columbia+ 1,01
4Christian VandeveldeVerenigde StatenGarmin+ 1,05
5David MillarSchotlandGarmin+ 1,37
6Denis MenchovRuslandRabobank+ 1,55
7Cadel EvansAustraliëSilence-Lotto+ 2,05
8Sebastian LangDuitslandGerolsteiner+ 2,19
9Bernhard KohlOostenrijkGerolsteiner+ 2,21
10George HincapieVerenigde StatenTeam Columbia+ 2,28

Algemeen klassement:

#NaamLandPloegTijd
1Carlos SastreSpanjeTeam CSC84:01,00
2Cadel EvansAustraliëSilence-Lotto+ 1,05
3Bernhard KohlOostenrijkGerolsteiner+ 1,20
4Denis MenchovRuslandRabobank+ 2,00
5Christian VandeveldeVerenigde StatenGarmin+ 3,12
6Fränk SchleckLuxemburgTeam CSC+ 4,28
7Samuel SánchezSpanjeEuskaltel+ 6,32
8Kim KirchenLuxemburgTeam Columbia+ 7,02
9Alejandro ValverdeSpanjeCaisse d'Epargne+ 7,26
10Tadej ValjavecSlowakijeAG2R+ 9,12

KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien

Het KNMI waarschuwt zaterdag voor zware onweersbuien met windstoten tot 100 kilometer per uur. In de namiddag waren er hevige buien in de buurt van Den Helder, boven Schiphol en in het oosten van Nederland.

Volgens een woordvoerster van de luchthaven had het slechte weer geen invloed op het luchtverkeer. Deze zaterdag is een zeer drukke dag op Schiphol, met ongeveer 164.000 reizigers.

Boven Duitsland hebben zich volgens een woordvoerder van het KNMI buien ontwikkeld die naar het westen drijven. Vooral Oost-Nederland, maar ook andere delen van het land moeten daarom de komende uren met zware neerslag en onweer rekening houden.

Omdat de buien slechts langzaam wegtrekken, zal er op sommige plaatsen veel regen vallen. De regenbuien kunnen gepaard gaan met veel bliksem.

Ouders in Sichuan mogen extra kind krijgen

Ouders van kinderen die omkwamen of gehandicapt raakten door de zware aardbeving in de Chinese provincie Sichuan mogen een extra kind krijgen. Dat heeft het parlement van Sichuan beslist, melden de Chinese staatsmedia zaterdag.

Chinezen mogen meestal maar één en soms twee kinderen krijgen van de regering, maar van die strenge regels worden ouders in Sichuan nu dus uitgezonderd. De aardbeving in mei eiste bijna 70 duizend levens. Achttienduizend gezinnen verloren één of twee kinderen, meldde het persbureau Xinhua.

Veel Chinezen waren boos dat zoveel kinderen waren omgekomen en wezen erop dat scholen vaak slecht waren gebouwd, als gevolg van overheidscorruptie, en dus niet bestand tegen de beving. Ouders van overleden kinderen demonstreerden en eisten onderzoeken, maar de afgelopen weken zijn ze door de autoriteiten geïntimideerd. Ook hebben rouwende ouders zwijggeld gekregen.

Britney moet meer alimentatie betalen

Britney Spears en Kevin Federline hebben vrijdag de voogdijzaak over hun twee kinderen Sean Preston en Jayden James afgerond. Nadat vorige week al een nieuwe bezoekregeling werd getroffen, zijn nu ook de financiële zaken afgehandeld.

Besloten is onder meer dat de zangeres haar ex-man maandelijks ruim drieduizend euro extra alimentatie moet betalen. Het bedrag dat Federline tot nu toe ontving voor de opvoeding van zijn zoons van 1 en 2 jaar oud lag op ongeveer tienduizend euro per maand. Verder is afgesproken dat de 26-jarige popzangeres de advocaten die Federline bijstonden tijdens de slepende voogdijzaak een bedrag van ruim 150 duizend euro betaalt.

Vorige week was er al een doorbraak met betrekking tot de bezoekregeling. Federline houdt de voogdij, en Britney krijgt haar kinderen vaker op bezoek: ten minste twee nachten per week.

Nance kreeg bijzonder teken voor zwangerschap

Nance kreeg al voor haar positieve zwangerschapstest een teken dat ze in verwachting was. "Ik had opeens geen zin meer in alcohol. Normaal gesproken lust ik graag een wijntje of een Bacardi tijdens het stappen", vertelt de 34-jarige presentatrice vandaag in De Telegraaf.

Nance maakte begin deze maand bekend dat zij en haar vriend Pico in januari hun eerste kindje verwachten. "Vlak voordat ik over tijd raakte, wilde ik ineens cola. Dat vond ik heel vreemd", vertelt ze. "Want ik had nog helemaal niets gemerkt. Voelde me als altijd. Toen ik niet ongesteld werd, dacht ik: 'Oké, nu wordt het tijd om te testen.' En die was dus positief."

Voor de blonde presentatrice was het nooit vanzelfsprekend dat ze kinderen zou kunnen krijgen, aangezien ze aan de ziekte van Crohn lijdt, een darmaandoening. Ze moest lange tijd medicijnen slikken die niet samengaan met een zwangerschap.

Presenteren met een dikke buik vindt Nance niet erg. Volgende week beginnen de audities van Popstar, een nieuw programma dat ze samen met Gerard Joling presenteert. Hierbij neemt ze Tooske Ragas als voorbeeld. Ragas presenteerde de show van Uri Geller hoogzwanger. "Als ik vragen heb of tips wil, kan ik haar misschien eens bellen", zegt Nance.

Winkels dicht door stroomstoring Amsterdam

Een stroomstoring heeft zaterdagmiddag ongeveer vijftienhonderd woningen en winkels in de Amsterdamse binnenstad getroffen.

Verschillende winkels aan de Leidsestraat, Keizersgracht en Prinsengracht hebben besloten hun deuren te sluiten. Door de stroomstoring werken onder meer de kassa- en beveiligingssystemen niet meer, meldt energieleverancier Nuon.

De storing die even na 15.00 uur werd gemeld, zit volgens het energiebedrijf in een zogeheten middenkabel. Een woordvoerder liet rond 16.15 uur weten dat de storing vermoedelijk is getraceerd in een deel van de kabel langs de Leidsestraat. Als de storing daadwerkelijk op die plek zit, zou de storing om 17.00 uur verholpen kunnen zijn.

Illegale Somaliër moet land uit na botsing

Een Somaliër is Nederland uitgezet, nadat hij vrijdagmiddag in Dordrecht bij een stoplicht achterop een brandweerwagen was gereden. De politie vroeg hem na de aanrijding zijn papieren te laten zien. Hierbij werd ontdekt dat de 40-jarige bestuurder uitgeprocedeerd was en moest worden uitgezet naar zijn geboorteland.

Bovendien moest hij zeshonderd euro aan boetes betalen, meldt de politie. Hij had een valse naam opgegeven, reed zonder rijbewijs, kon geen kentekenbewijs tonen en had een aanrijding veroorzaakt. Bij de kop-staartbotsing op het Oranjepark raakte niemand gewond. Wel liepen de huurauto van de Somaliër en de brandweerwagen schade op.

In de huurauto zaten ook nog een 25-jarige man, eveneens uit Somalië, en een 31-jarige Ethiopische vrouw. Na enig onderzoek bleken ook zij het land te moeten verlaten. Het tweetal is uitgezet naar Zweden.

Bejaarde slaat hulpverlener bloedneus

Een 72-jarige man uit Winterswijk heeft vrijdag in Groningen een ambulancemedewerker een bloedneus geslagen. De politie laat weten dat de man is gearresteerd.

Het ambulancepersoneel kreeg 's avonds de melding dat op het Stationsplein een man onwel was geworden. Ter plaatse aangekomen, constateerden de hulpverleners dat er niets met de bejaarde man aan de hand was. Daarop haalde de Winterswijker uit en sloeg de verpleger in het gezicht.

500 vrachtwagens Jamaicaans zand gestolen

De politie in Jamaica spant zich in om de diefstal van meer dan vijfhonderd vrachtwagenladingen zand op te lossen.

Het zand werd ontvreemd van een privé-strand in Trewlawny, zeiden de autoriteiten vrijdag. De schuldigen -er zijn nog geen arrestaties verricht- kunnen tot een celstraf van maximaal een jaar worden veroordeeld. In het oosten van Jamaica wordt vaak zand ontvreemd. Meestal wordt de gestolen waar doorverkocht en gebruikt in de bouw.

Reallifesoap voor Corry Konings

Corry Konings krijgt volgend jaar een eigen reallifesoap, naar aanleiding van haar veertigjarige jubileum als artieste. Dat vertelde de zangeres zaterdag in het programma Camp op RadioNL.  In eerste instantie twijfelde de 56-jarige zangeres. "Als er camera's op me gericht zijn, moet ik zo op mijn woorden letten."

De blonde zangeres, die acht weken lang wordt gevolgd, wilde nog niet zeggen welke omroep het project op zich neemt. Hoewel de Tros al meerdere Nederlandse artiesten heeft gevolgd in een soap, verzekert een woordvoerder van de omroep dat de show van Konings niet wordt uitgezonden bij 'de grootste familie van Nederland'.

De zangeres zal zowel in Spanje als in Nederland door camera's worden gevolgd. Konings emigreerde vorig jaar naar Spanje en opent er volgende week een tapasrestaurant. De voorbereidingen zijn in volle gang. Konings is momenteel in Nederland, onder meer om tafels te regelen voor haar café met terras op een pleintje in het Spaanse plaatsje Benalmádena.

Het veertigjarig jubileum van de zangeres wordt volgend jaar niet alleen bekroond met de reallifeshow. In Breda, de geboortestad van Konings, vindt op 19 juni in het stadion van voetbalclub NAC een groot jubileumconcert plaats.

Voorlopig 415 dopingcontroles Tour

De organisatie van de Tour de France heeft bekend gemaakt dat er tot vandaag 415 dopingcontroles zijn uitgevoerd. Het Franse anti-dopingbureau (AFDL) nam 210 bloedmonsters af en het Italiaans olympisch comité deed vijftien testen. Verder werden er nog 175 plasjes ingeleverd en werden vijftien haarmonsters afgenomen.

Het voorlopige resultaat van alle dopingtests is niemand ontgaan. Manuel Beltran, Moisés Dueñas en Riccardo Riccò werden allen betrapt op het gebruik van verboden middelen en werden per direct uit La Grande Boucle gehaald. De baas van AFDL, Pierre Bordry, betreurde het overigens wel dat de internationale wielrenunie (UCI) niet wilde meewerken. Voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk werden zij echter door de Tourbazen buitenspel gezet.

De ASO, de organisatie die de Tour de France organiseert, koos er namelijk voor om alle banden met de UCI te verbreken. De wielerronde werd onder toezicht van de Franse wielerbond geplaatst. Dit betekende ook dat de dopingcontroles alleen door het AFLD uitgevoerd konden worden.

"We hebben meer gedaan dan de UCI zou doen," aldus Bordry, die graag wat meer over de biologische paspoorten van de renners had willen weten. Op die manier zouden mogelijke bedriegers in de gaten gehouden kunnen worden. "We voeren dezelfde strijd."

Opstootje Gouden Kooi-deelnemers in Spaanse disco

Gouden Kooi-deelnemers Huub en Claire zijn tijdens hun vakantie in het Spaanse Torremolinos betrokken geraakt bij een ruzie in een plaatselijke discotheek.

Tijdens de vakantie, waarbij ook Gouden Kooi-collega Jaap en zijn vriendin Cora aanwezig waren, besloten de twee woensdag om alleen op stap te gaan. "Die avond hebben we dus een opstootje gehad" vertelt Claire op haar website.

Over wat er precies is gebeurd wil Claire niets kwijt. "Dat verhaal lees je binnenkort wel in de roddelbladen." Het hele gedoe ging Huub in ieder geval niet in de koude kleren zitten. De dag na het incident stond in Spanje een optreden gepland. "Maar hij is niet gegaan", vertelt Claire. Verder was de vakantie volgens de visagiste uit Tilburg zeer geslaagd.

Claire won 25 duizend euro in De Gouden Kooi. Zij kwam vooral in de aandacht omdat zij tijdens het realityprogramma trouwde met medekandidaat Huub.

Paris St. Germain biedt op Kezman

Paris Saint Germain heeft een bod gedaan op Mateja Kezman. Dit liet Fenerbahçe zaterdag via de eigen website weten. De Turkse club is echter van mening dat het bod van de Franse ploeg niet in overeenstemming is met de waarde van de voormalig aanvaller van PSV.

Fenerbahçe gaf geen details over het bod van Paris Saint Germain, maar liet wel weten dat de 29-jarige speler een salaris van 2,5 miljoen euro per jaar ontvangt. In 2006 vertrok Kezman naar de Turkse club en tekende daar een contract voor de duur van vier jaar. Afgelopen seizoen trof de voetballer achttien keer doel.

Zaakwaarnemer: "Kaká gelukkig bij Milan"

De Braziliaanse spelmaker Kaká van AC Milan is in beeld bij Chelsea. De Engelse ploeg zou reeds een bod hebben uitgebracht op de 26-jarige Braziliaan, maar AC Milan wil Kaká niet verkopen. Bovendien is de middenvelder zelf erg tevreden bij AC Milan.

"Kaká heeft het altijd naar zijn zin gehad bij Milan en dat is nog steeds zo," aldus zaakwaarnemer Gaetano Paolillo. "Hij heeft een speciale band met de fans en zijn familie is gelukkig in Milan."

Van een transfer naar Chelsea lijkt dan ook geen sprake, hoewel Chelsea-manager Luiz Felipe Scolari ver zou willen gaan. "Maar als Milan hem niet wil verkopen, houdt het op."

Eerder dit jaar toonde ook Real Madrid belangstelling. Logisch in de ogen van Paolillo. "Het is toch niet gek dat clubs als Real Madrid en Chelsea het zien zitten in Kaka, het is een geweldige speler."

Robbie Keane bijna van Liverpool

Robbie Keane wordt waarschijnlijk deze week gepresenteerd bij Liverpool. De 28-jarige spits wordt volgens The Daily Mail voor zo'n 25 miljoen euro overgenomen van Tottenham Hotspur.

Na de jonge Fransman David N'Gog is de Ier de tweede aanvallende versterking voor The Reds, waar eerder wel Peter Crouch vertrok. Keane was niet langer gelukkig bij Spurs, waar hij sinds 2002 onder contract stond.

Volgens The Daily Mail wordt Keane, die eerder ook speelde bij Leeds United, Inter en Wolverhampton Wanderers, nog deze week gekeurd op Anfield Road.

Nederlanders in Belgische stad bedreigd

Tegen Nederlanders in de Belgische stad Oud-Turnhout, ten zuiden van Tilburg, blijkt een haatcampagne te worden gevoerd. Ze ontvangen regelmatig een scheldbrief gericht tegen Nederland. De scheldbrief rijmt onder meer: "Gij puilt van grote muilen", "O land van mest, een buil van pest" en "Van Groningen tot Westerscheld, werd gij Europa's vuilnisbelt."

De Nederlandse Yvonne Galama ontving al drie van zulke brieven. Ze reageerde met een tegengedicht, Racisme getiteld. "Racisme is een probleem van deze tijd. We moeten toch eens leren nadenken. En alleen een gedicht kan daartoe aanzetten", verklaarde ze vandaag in Gazet van Antwerpen.

De bevolking van Oud-Turnhout telt 11 procent Nederlanders, voornamelijk in grote villa's met zwembaden. De gemeenteraad kreeg zo eens het idee voor een belasting op zwembaden. Deze regeling is echter snel afgeschaft omdat het te lastig bleek om uit te voeren.

Rouvoet gunt vader meer tijd voor gezin

Het kabinet gaat zich inzetten voor vaders die minder willen werken om langer voor hun jonge kinderen te kunnen zorgen. In een interview in NRC Handelsblad geeft minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) vandaag aan dat hij broedt op een plan om het ouderschapsverlof te moderniseren.

De huidige regeling schrijft voor dat ouders voor een lange periode moeten aangeven wanneer zij ouderschapsverlof willen opnemen. "Dat kan je dan niet meer veranderen", zegt Rouvoet. "Ik zou mensen de mogelijkheid willen bieden om de situatie na een halfjaar opnieuw te bekijken. En ik kijk of we het verlof kunnen loskoppelen van de levensloopregeling. Die is niet populair."

Ongunstig voor carrière

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde vorige maand dat tien procent van de werknemers die recht hebben op ouderschapsverlof dat verlof ondanks een behoefte daaraan niet opneemt. Een reden daarvoor kan zijn dat vaders denken dat het ongunstig is voor hun carrière. Rouvoet beaamt in de middagkrant dat carrièrekansen kunnen lijden onder het opnemen van ouderschapsverlof.

Het voorstel zal deel uitmaken van Rouvoets gezinsnota, die hij in het najaar aan de Tweede Kamer aanbiedt. GroenLinks is fervent voorstander van het uitbreiden van het vaderschapsverlof -voor direct na de geboorte van een kind- van twee dagen naar twee weken. Daar is de partijleider van de ChristenUnie tegen, onder meer omdat het te duur is. Het plan van GroenLinks kon kort voor het zomerreces niet rekenen op een meerderheid in de Kamer. Na het reces zal een aangepast voorstel aan de orde komen.

Bussemaker: dopingcontroles gaan te ver

Staatssecretaris Jet Bussemaker vindt dat dopingcontroles te grote inbreuk maken op het leven van sporters. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei dat vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Bussemaker pleit ervoor dat de controles minder rigide worden. Zo zouden sporters vaker een 'no show' moeten kunnen krijgen, dus niet altijd hoeven te melden waar ze zijn. "Ik vind wel dat die dopingcontroles moeten blijven, maar je moet het afwegen tegen de rechten en de vrijheden van de sporters in de wetenschap dat je doping nooit helemaal uit kunt sluiten", aldus de staatssecretaris.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Red Alert 3 beta binnenkort van start

Iedereen die zijn Red Alert 3 beta-code heeft geregistreerd (deze zit bij de PC versie van Command & Conquer 3: Kane's Wrath) heeft ondertussen een mailtje gehad van EA dat de Red Alert 3 beta binnenkort los zal branden.

De beta is inmiddels al begonnen binnen het EA Friends & Family programma, een semi-afgesloten groep van enkele honderden familieleden en vrienden van EA medewerkers die als voorhoede zullen kijken of de beta in afdoende staat is om aan het publiek te geven.

Voor de beta zal gewerkt worden met een "first come, first serve"-systeem, dat betekent dat des te eerder je de beta-code geregistreerd hebt, des te eerder je in de beta zal zitten. EA stelt ons in ieder geval gerust, heb je de code binnen enkele weken na het uitkomen van Kane's Wrath geactiveerd dan is de kans zeer groot dat je in de eerste groep zult zitten, daarna zullen er wekelijks (misschien zelfs vaker) nieuwe activaties de deur uit worden gedaan.

Red Alert 3 wordt 31 oktober verwacht op de PC en Xbox 360, een PlayStation 3-versie is ook aangekondigd maar wanneer deze zal verschijnen is nog onduidelijk.

[Column] Hermann Tilke: geschikt?

We leven in een tijd dat de Formule 1 veiliger, commerciëler en bovenal spectaculairder moet zijn dan ooit tevoren. Een van de schakelfiguren die dit heeft weten te bewerkstelligen is baanontwerper Hermann Tilke.

De ontwerpen die de Duitser achterlaat worden door sommigen de hemel in geprezen. De laatste tijd scharen echter steeds meer Formule 1-liefhebbers zich bij de groep die Tilke als een handlanger van de vernieling van de Formule 1 ziet. Een erg betreurenswaardige ontwikkeling vind ik zelf, waarbij de kritiek te veel op de ontwerper zelf geuit wordt, in plaats van op de Formule 1-organisatie en haar belangen die achter de vernieuwingen schuilgaan. Iets wat ik met deze column van nadere toelichting wil voorzien.

Geschiedenis
Hermann Tilke wordt op oudejaarsdag 1954 geboren in Olpe, een stadje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Al in zijn jongste levensjaren interesseert hij zich enorm voor de autosport. In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt hij bij het grote publiek bekend door als coureur deel te nemen aan het VLN langeafstandskampioenschap op het oude Nürburgring Nordschleife-circuit en aan de 24-uursrace van dezelfde baan. Meer recentelijk, in 2003 en 2004, won hij samen met Dirk Adorf nog een aantal VLN-wedstrijden.

Zijn grote bekendheid heeft Tilke echter te danken aan zijn baanontwerpen voor de auto- en motorsport. Zijn bedrijf Tilke Engineering bestaat al sinds 1984 en kent tegenwoordig de naam Tilke GmbH & Co. KG. Het bedrijf, met inmiddels zo’n 130 werknemers, is zowel inzetbaar voor planologie (oftewel het indelen de beschikbare ruimte), architectuur, techniek, bouwkunde als elektrotechniek.

Een van Tilkes eerste werkzaamheden was het creëren van een korte toegangsweg van de Nürburgring in 1984. Hier ontving hij slechts enkele honderden Duitse marken voor. Daarnaast ontwierp de Duitser in zijn beginjaren enkele vuilnisbelten en tenniscentra. Zijn veelal bochtige creaties vielen bij Formule 1-goeroe Bernie Ecclestone in de smaak en sindsdien is Tilke vooral in de weer met het ontwerpen van circuits over de gehele wereld. Zes van de in totaal achttien circuits die het Formule 1-circus dit jaar aandoet, komen van zijn hand. Dat zijn de circuits van Maleisië (voor het eerst gebruikt in 1999), Bahrein (2004), Sjanghai (2004), Istanboel (2005), Singapore (2008) en Valencia (2008).

Veiliger en spannender
Het motto van Hermann Tilke is: meer comfort voor de toeschouwers, meer inhaalmogelijkheden, betere uitzichtpunten en meer sensatie, en dat alles met de best mogelijke veiligheid. In de praktijk betekent dit dat de banen over het algemeen volgens een bepaald basispatroon zijn opgebouwd. Dat houdt in dat Tilke-banen vaak veel lange rechte stukken kennen (voor hoge topsnelheden) afgewisseld met langzame bochten (voor de veiligheid). Veelal is de eerste bocht van het circuit niet scherp, om te voorkomen dat het hele veld op zijn kop ligt na de start van een race. De banen worden tot een architectonisch hoogstandje omgetoverd door hen een specifiek thema mee te geven die gekoppeld is aan de regio waarin de baan zich bevindt.

Tilke lijkt een heuse monopoliepositie binnen de Formule 1 te hebben als het het ontwerpen van nieuwe banen betreft, alhoewel de organisatie van de Formule 1 dit tot op de dag van vandaag stellig blijft ontkennen. Misschien ook wel logisch, als je ziet dat Tilke GmbH & Co. KG al jarenlange ervaring heeft met het ontwerpen en bouwen van circuits. Daarnaast heeft de Duitser erg goede banden met zowel de Formule 1-organisatie als de coureurs. Tilke en zijn bedrijf maken handig gebruik van de run die gaande is op het organiseren van grand prixs in wereldstreken die sterk in opkomst zijn. Zo zijn er plannen voor wedstrijden in Abu Dhabi, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en India, die haast vanzelfsprekend door de Duitser ontworpen worden. Een nieuwe baan kost tegenwoordig zo’n 100 tot 150 miljoen euro. Op het eerste gezicht lijkt dat een hoop geld, maar het blijkt slechts een kleine investering te zijn voor Bernie Ecclestone en de zijnen. Die kijken namelijk vooral op de lange termijn, waarin de investering zich in de orde van miljarden euro’s terugverdient.

Geschikt: ja/nee?
Hermann Tilke wordt voor het minste of geringste klusje van Bernie Ecclestone ingeschakeld. Op het eerste oog een erg jammerlijke ontwikkeling, want gaan de banen zo niet te veel op elkaar lijken? Het tegenovergestelde is echter waar, naar mijn idee. Tilke is namelijk in staat erg diverse ontwerpen af te leveren. Van op-en-neergaande banen (Turkije) en stratencircuits (Valencia) tot circuits die als een oase in de woestijn opduiken (Bahrein).

Het meesterwerk van de Duitse architect is toch wel het Istanbul Racing Circuit in Turkije. Een baan die erg veel weg heeft van het legendarische Spa-Francorchamps, waar de bolides nog geen milliseconde waterpas staan en met Bocht 8 als klap op de vuurpijl. De bocht die thuishoort in het rijtje Eau Rouge (Spa-Francorchamps) en 130R (Suzuka Circuit) en waarvan de naam nooit veranderd mag worden in een of andere inspiratieloze benaming. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat de race tegen de richting van de klok in wordt verreden. Iets waar nog steeds veel coureurs het moeilijk mee hebben, zeker wanneer er slechts enkele ‘anti-clockwise’-circuits per seizoen worden aangedaan.

Natuurlijk is ook Hermann Tilke geen God en dat blijkt wel met het circuit van Bahrein, wat ik hoogstpersoonlijk op een slap aftreksel van Magny-Cours vind lijken. Het is niets meer dan een strijd op een dorre vlakte om welke auto er het minst als gebraden haantje uitkomt. Sowieso vind ik dat er op elk circuit de mogelijkheid moet zijn dat er wel eens regen zou kúnnen vallen. Een kans die in de eilandstaat simpelweg is uitgesloten. Er bestaat een groepje Formule 1-fans, die zich de elite onder de supporters noemt, die zegt dat ze het niet amusant vindt als er crashes plaatsvinden of als het eens een keertje lekker mals regent. Maar kom op zeg, hoe meer auto’s van het asfalt afstuiteren, des te beter!

Op één punt ben ik het echter wél eens met dit elitegroepje: Herman Tilke is een grandioze baanontwerper. De leden van de elitesekte vinden dit echter omdat de Duitser de veiligheid van de rijders haast garandeert. Ik denk juist dat Tilke een meester is in het opvolgen van de strenge bevelen van Bernie Ecclestone en zijn gevolg. Ondanks alle regeltjes weet hij het telkens weer te flikken om met een overweldigend ontwerp te verschijnen. Dat de Formule 1 op sommige vlakken wat saai is geworden, is veel eerder de schuld van de Britse Formule 1-magnaat. Ecclestones prioriteiten liggen bij het werven van nieuwe geldschieters, zoals die er ook zijn in Bahrein met al zijn olie. Tilke heeft enkel als taak die ietwat groot uitgevallen zandbak om te toveren in een waar autosportparadijs. Iets wat hem ook in het Arabische golfstaatje weer gelukt is.

Circuits die slecht bereikbaar zijn of niet meer aan de veiligheidseisen voldoen, verdwijnen met een noodgang van de Formule 1-kalender. Ze worden vrijwel automatisch vervangen door Tilke-banen. Het Formule 1-management is hierin doorgeslagen, als je het aan mij vraagt. Men kijkt alleen nog maar naar de commercie in het gastland van een grand prix en vergeet dat er elk raceweekend opnieuw miljoenen mensen over de gehele wereld naar de koningsklasse van de autosport kijken. Deze mensen willen spectaculaire wedstrijden zien. Zij willen niet zonder de snelheid van Silverstone en het gevaar van Imola. Zonder dit miljoenenpubliek zou er ook geen Formule 1 zijn.

Geschikt: ja!
Hermann Tilke is de baanontwerper bij uitstek en ik vind het daarom ook geen bezwaar dat de Formule 1-organisatie hem een monopoliepositie in zijn vakgebied geeft. Voor het belang van de fans zou Bernie Ecclestone echter zijn overdreven verlangen naar nieuwe circuits om pure economische belangen wat mogen temperen. Ik stel voor dat er voortaan per twee seizoenen slechts één traditionele baan voor een nieuw opgeleverde baan ingewisseld mag worden. Overige nieuwe circuits zijn wel welkom, maar worden als extra race aan de Formule 1-kalander toegevoegd.

Bronnen en voor meer informatie:
Officiële website Tilke GmbH & Co. KG
Hermann Tilke op Wikipedia
Artikel Credit Suisse: Hermann Tilke - Lord of the chicanes
Artikel F1-Club: Architect Hermann Tilke over het Istanbul circuit

Bussemaker: Dopingcontroles te streng

Staatssecrataris Bussemaker vindt dat de dopingcontroles te streng zijn. Ze zei dit in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat de controles minder rigide worden. Vooral het feit dat sporters altijd moeten melden waar ze zijn stoort Bussemaker. "Ik vind wel dat die dopingcontroles moeten blijven, maar je moet het afwegen tegen de rechten en de vrijheden van de sporters in de wetenschap dat je doping nooit helemaal uit kunt sluiten", aldus de staatssecretaris.

Géén auto, toch parkeerplaats betalen

De gemeente Utrecht heeft bepaald dat aan elke nieuwe woning in de Spoorzone en De Gagel in de wijk Overvecht een parkeerplek wordt gekoppeld. In deze gebieden worden flats gebouwd met een ondergrondse parkeergarage en bewoners huren verplicht voor maximaal 35 euro per maand een parkeerplek, zelfs als ze geen auto hebben.

In dit geval gaat het om bewoners van de Maria van Hongarijedreef, die na de sloop van de huidige flats en herbouw van nieuwe flats, weer in dezelfde straat komen te wonen. Als zij hun nieuwe woning betrekken, moet er een hogere huur worden betaald en daar komt nu ook nog eens een parkeerplek bovenop. Verhuurder Mitros zegt niet anders te kunnen en wijst er op dat de huidige bewoners ook ergens anders kunnen gaan wonen.

Een woordvoerder van de verhuurder lijkt te willen zeggen dat de bewoners in de nieuwe situatie beter af zijn dan bijvoorbeeld mensen die in de binnenstad wonen. "Die huren geen stukje grond en hebben niet de garantie dat ze een plekje voor hun auto hebben."

De fracties van PvdA en SP nemen het op voor de bewoners en hebben schriftelijke vragen gesteld.

Met dank aan DJMO voor de submit

De Haan uit zorgen over Luijckx

Foppe de Haan heeft zijn zorgen geuit omtrent de blessure van Kees Luijckx. De speler van AZ heeft al enige tijd last van zijn rug. Volgens de bondscoach van het olympisch team is het hotelbed hier de oorzaak van.

"Hij heeft last van zijn rug door het hotelbed. Hopelijk slaapt hij vannacht (vrijdagnacht) goed in zijn eigen bed. Morgen (zaterdag) zitten we twaalf uur in het vliegtuig en dat is niet fijn voor hem," liet De Haan in een reactie weten.

De oefenmeester denkt overigens wel dat hij tijdens de komende oefenwedstrijden, tegen respectievelijk Ivoorkust en Kameroen, weer beroep kan doen op Otman Bakkal, Calvin Jong-a-Pin en Hedwiges Maduro. Het trio had last van lichte blessures.

Jankovic bijna nummer één van de wereld

Jelena Jankovic mag zich bijna de nummer één van de wereld noemen. Daarvoor zal de Servische, die zich voor de halve finales van het WTA-toernooi in Los Angeles wist te plaatsen, nog twee wedstrijden moeten winnen.

Jankovic ondervond tijdens de kwartfinales in de Amerikaanse stad weinig problemen tegen Nadia Petrova. De Servische versloeg de Russin in twee sets (7-5 en 6-4). Mocht de 23-jarige tennisster het toernooi op haar naam schrijven, dan haalt ze haar landgenote Ana Ivanovic in en staat eerste op de wereldranglijst.

Zover is het echter nog niet. In de halve finale zal Jankovic eerst nog van de Dinara Safina moeten winnen. De Russische tennisster versloeg in haar kwartfinale van de Wit-Russische Victoria Azarenka (6-3 en 6-1). De andere partij in de halve eindstrijd gaat tussen Flavia Pennetta uit Italië en Bethanie Mattek uit de Verenigde Staten.

Vijf maal meer boetes digitale flitspaal

Uit cijfers van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt dat door de komst van de digitale flitspaal vijf keer zoveel hardrijders worden geflitst als voorheen. Tot nu toe zijn er 62 digitale flitspalen geplaatst, die in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 107.000 snelheidsovertreders flitsten. De 938 analoge flitspalen registreeden ruim 342.000 hardrijders in diezelfde periode.

Volgens het BVOM worden de analoge palen niet vervangen door digitale exemplaren om meer overtreders te bekeuren, maar gebeurt dat simpelweg omdat de hele maatschappij digitaliseert. Woordvoerder Jos Steehouder zegt dat het wel duidelijk is dat de nieuwe palen meer overtreders registreren, omdat de palen 24 uur per dag aanstaan, in tegenstelling tot de oude palen die regelmatig buiten werking zijn, omdat bijvoorbeeld het fotorolletje vol is. "We willen een efficiënt en betrouwbaarder systeem maken. De digitale palen zijn veel beter bestand tegen vandalisme en bespaart de politie ook een hoop werk."

Hoogleraar verkeerspsychologie Talib Rothengatter vindt het een slechte zaak dat de palen 24 uur per dag werken. De insteek is volgens hem fout. "Het gaat er niet om meer boetes uit te schrijven, maar om de verkeersveiligheid te bevorderen. Als het aantal boetes met dit systeem vervijfvoudigt is dat onacceptabel."

Met dank aan DJMO voor de submit

Quick-Step sprak met Kohl

Quick-Step heeft zich al versterkt met Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau, maar het heeft er alle schijn van dat ploegleider Patrick Lefevere nog niet klaar is. De Belgische formatie zou namelijk gesproken hebben met de verrassing van de Tour de France, Bernhard Kohl.

Lefevere heeft inmiddels toegegeven een onderhoud met Kohl te hebben gehad. "Het is volop transfertijd en praten kost niets. Ik weet niet of hij haalbaar is. Daarvoor zal ik eerst nog eens mijn budget moeten checken", aldus de ploegleider van Quick-Step. De kans is groot dat de Oostenrijker volgend seizoen zonder ploeg zit. De sponsor van zijn huidige team, Gerolsteiner, heeft namelijk laten weten er volgend jaar mee te stoppen.

Het was al bekend dat Quick-Step, dat eerder over verschillende salariseisen van de renners klaagde, met vier Franse renners in gesprek was. Daarvan zijn Chavanel en Pineau inmiddels gecontracteerd. "De gekke prijzen zijn ook een beetje aan het dalen. Je ziet de renners ook de plaatsjes in de ploegen tellen en gelijktijdig zie je de prijs zakken.", aldus Lefevere.

'Tottenham gaat voor Villa'

De Engelse club Tottenham Hotspur zou al een poging hebben ondernomen om David Villa van Valencia over te nemen. De Spaanse club sloeg dit aanbod af, maar de 'Spurs' zouden met een nieuw voorstel komen. De spits van Valencia zou meer dan 37 miljoen euro moeten kosten.

De Daily Mail berichtte dat Tottenham Hotspur een nieuw aanbod voor David Villa voorbereidt. De spits werd deze zomer Europees kampioen met Spanje en is inmiddels uitgegroeid tot een garantie voor doelpunten.

De eerste poging van Tottenham Hotspur werd afgeslagen door Valencia, maar de Londense club lijkt niet op te geven. Villa zou tevens een goede vervanger voor Dimitar Berbatov zijn. De Bulgaar behoort nog steeds tot Tottenham Hotspur, maar Manchester United lijkt Berbatov over te willen nemen.

Ajax en Oleguer bereiken akkoord

Oleguer Presas Renom, beter bekend onder de naam Oleguer, speelt de komende seizoenen voor Ajax. De verdediger bereikte een akkoord met de Amsterdamse club en zal maandag een medische keuring ondergaan. Aansluitend zal hij een contract tot medio 2011 tekenen.

In de verbintenis is overigens een optie opgenomen om deze nog eens een jaar te verlengen. Afgelopen dinsdag slaagde Ajax er al in om overeenstemming met FC Barcelona, de huidige werkgever van Oleguer, te bereiken.

Oleguer werd in de zomer van 2001 naar FC Barcelona gehaald en debuteerde daar op 13 november 2002. Het betrof destijds een duel in het kader van de Champions League. In zijn periode bij de Catalaanse club werkte de 28-jarige speler 164 officiële duels af, won twee Spaanse landstitels, twee keer de Spaanse Super Cup en de Champions League.

De kans is groot dat Oleguer zich aanstaande dinsdag al bij de selectie van Ajax voegt. Een dag later vertrekken de Amsterdammers naar Engeland voor een trainingskamp.

Bussemaker: winst McCain zou grote ramp zijn

Winst van de Republikeinse kandidaat John McCain bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november zou een 'grote ramp' zijn. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker (PvdA) vandaag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Bussemaker, die aangeeft 'schoon genoeg' te hebben van het beleid van de regering van McCains partijgenoot George Bush, benadrukt dat dit geen kabinetsstandpunt is, maar een persoonlijke mening.

De staatssecretaris bewondert McCains Democratische rivaal Barack Obama, die volgens haar een enorme kracht heeft om mensen aan te spreken en 'het nieuwe Amerika' laat zien. Ze had Hillary Clinton ook graag als kandidaat voor de Democraten gezien, maar vindt het 'fantastisch' dat Obama de strijd om het witte huis aangaat. "Ik heb niets met McCain", zie Bussemaker.

In februari dit jaar kapittelde premier Jan Peter Balkenende (CDA) vicepremier Wouter Bos, omdat de PvdA-leider zijn voorkeur uitsprak voor Barack Obama in de race om het Democratische kandidaatschap met Clinton. Het is beleid dat het kabinet in dit soort kwesties geen mening heeft, zei een woordvoerder van de premier destijds. "Individuele leden mogen geen standpunt hebben." Bussemaker vindt dat zij haar persoonlijke mening niet onder stoelen of banken hoeft te steken. Het ministerie van Algemene Zaken was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

'Toestel met gat in romp had zware corrosie'

Maanden geleden is gewaarschuwd voor de onveiligheid van het passagiersvliegtuig dat gisteren een noodlanding in Manilla moest maken nadat er een gat in de romp was ontstaan. In maart ontdekten monteurs corrosie tijdens een onderhoudsbeurt in Australië. Dit meldde de BBC vandaag.

De twijfels over de veiligheid van de Boeing 747 van de Australische maatschappij Qantas werden op een online luchtvaartforum geplaatst. Daarin wordt gesproken over "ernstige corrosieproblemen" op de romp.

Een woordvoerder van Qantas zei in een reactie dat het toestel destijds inderdaad is gecontroleerd, maar dat er toen niets bijzonders is gevonden.

Volgens luchtvaartdeskundigen kan corrosie het gat van 2,5 bij 3 meter in de romp bij de rechtervleugel hebben veroorzaakt. Australische specialisten zijn in Manilla aangekomen om de zaak te onderzoeken.

Directeur Geoff Dixon van Qantas ontkende vandaag dat verwering de oorzaak is. "Uit de eerste onderzoeken is gebleken dat er nergens corrosie was in de buurt waar het gat is ontstaan", aldus Dixon.

Het toestel van Qantas met aan boord 346 passagiers en negentien bemanningsleden was gisteren op weg van Londen naar Melbourne. Net na een tussenlanding in Hongkong hoorden passagiers een harde knal waarna het toestel snel hoogte verloor.

Een anonieme functionaris die bij het onderzoek naar het incident is betrokken zei vandaag dat de inzittenden "heel veel geluk" hebben gehad dat de piloot het toestel veilig aan de grond wist te krijgen.

Imago geneesmiddelenindustrie slecht

Het imago van de farmaceutische industrie is slecht. Het heersende beeld van de sector is dat medicijnfabrikanten te weinig innoveren, niet transparant zijn en vooral aan hun eigen belang denken. Dit blijkt uit een onderzoek dat door onderzoeksbureau Motivaction is uitgevoerd in opdracht van Nefarma, de koepelorganisatie voor de farmaceutische industrie.

Voor het onderzoek werden interviews afgenomen met veertien ingewijden in de sector, onder wie politici, ambtenaren, artsen en patiëntenvertegenwoordigers en apothekers. Het beeld van de sector dat naar voren komt is weinig positief, concludeert Motivaction.

Het commerciële eigenbelang staat bij farmaceutische bedrijven voorop, gesteund door een geolied marketingapparaat, zegt een van de respondenten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij de pillenproducenten niet hoog in het vaandel, en innovatie is eerder een slimme marketingtruc dan dat er werkelijk baanbrekende nieuwe middelen worden gemaakt, stellen de ondervraagden.

Ook Nefarma staat er slecht op bij de geïnterviewden. Weliswaar vertegenwoordigt de koepelorganisatie de innoverende farmaceutische bedrijven 'op professionele wijze', maar in het publieke debat over geneesmiddelen zou de organisatie onzichtbaar zijn. Ook mist Nefarma volgens de ondervraagden een mandaat om namens de hele sector te spreken. 'Als het echt spannend wordt, behartigt elk lid zijn eigen belang.'

Nefarma-directeur Michel Dutrée is niet blij met de onderzoeksconclusies. Hij ziet het rapport als een nulmeting en wil dat de branche er over drie jaar beter voor staat. Dan zal er opnieuw een onderzoek worden gedaan naar het imago van de sector, zegt Dutrée in een interview in Trouw. "Dit rapport is een belangrijk signaal. We zijn er dus nog niet."

Halle Berry dient klacht in vanwege foto's

Halle Berry heeft een aanklacht ingediend vanwege foto's die zijn verschenen van haar en haar vier maanden oude dochtertje Nahla Ariela Aubry. Ze zouden zonder haar toestemming zijn gemaakt door een paparazzo. Volgens de actrice stond ze in haar achtertuin toen de foto's werden gemaakt.

"Ik heb geaccepteerd dat mijn carrièrekeuze een publiek figuur van mij heeft gemaakt, maar mijn kindje heeft die keuze niet gemaakt", verklaart de 41-jarige actrice haar juridische stappen. "Ik zal alles doen om haar uit de spotlights te houden."

De foto's zijn verschenen op internet en in de tijdschriften In Touch Weekly en Life & Style Weekly. De bladen zeiden zich van geen kwaad bewust te zijn over de herkomst ervan. Op de kiekjes is te zien hoe Berry haar dochtertje vasthoudt, terwijl ze klaarblijkelijk in een achtertuin vertoeft. Ook de moeder van de actrice is te zien.

Volgens Berry's advocaat stond Berry in haar eigen achtertuin en hebben getuigen gezien hoe een paparazzo een duidelijke poging van huisvredebreuk pleegde om haar te bespieden. De fotograaf verschool zich achter bosjes, zo zou blijken uit de blaadjes te zien zijn op de voorgrond van sommige foto's.

Doden door instortende afvalberg in Guatemala

In de Guatemalteekse hoofdstad Guatemala-stad zijn gisteren zeker zes mensen om het leven toen zij werden bedolven onder een instortende afvalberg. Ongeveer vijf mensen worden nog vermist en ten minste acht mensen raakten gewond.

De berg afval was door overvloedige regenval gaan schuiven. De slachtoffers waren arme Guatemalteken die in het afval zochten naar bruikbaar materiaal om door te verkopen. Een maand geleden stierven acht mensen door een vergelijkbaar ongeluk op een vuilnisbelt elders in Guatemala-stad.

Smoking hot

TheDarkPrince stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Daar liep ze dan weer, de mooie donkerblonde schoonheid naar wiens blik ik iedere keer weer blijf zoeken. Ik stond voor de ingang van het gebouw waar ik werkzaam ben een sigaretje te roken, stiekem in de hoop dat ik haar dan toch weer zou zien. Ik kijk naar de straat, naar de andere lieftallige vrouwen die daar voorbij fietsen. Sommigen gunnen mij een blik, anderen kijken star vooruit onderweg naar hun bestemming.

Feministen maken zich dik om Fat Princess

Een tijdje geleden is Fat Princess aangekondigd. In deze game moet je een prinses redden maar de tegenstanders maken dat niet makkelijk: zij kunnen eten naar de prinses toegooien om haar dikker en dus moeilijker te vervoeren te maken. Helaas zijn enkele feministen niet helemaal blij met de game.

Shakesville: [Fat Princess] looks and sounds just adorable—but the only thing I can't figure out is why anyone would want to rescue a fat princess in the first place, since everyone knows that fat girls are unlovable human garbage at whom any sensible bloke would sooner hurl invective than cast a longing glance... I'm positively thrilled to see such unyielding dedication to creating a new generation of fat-hating, heteronormative assholes.

Fat Princess gaat er dus voor zorgen dat hele generaties dikke vrouwen als "afschuwelijk menselijk afval" gaan zien! Ondanks dat het sarcastisch lijkt, bedoelt ze het bloedserieus.

Feminist Gamers: Honestly, the “core game mechanics” are brilliant, and if I didn’t care one whit about the objectification of women or fat-bashing, I would think this was the best thing since… well, Team Fortress 2…

Instead of running out into the forest to find cake to fatten up the princess with, why not go out and find gold (which is a lot heavier than cake) to stuff into a treasure chest. The more gold in the chest, the heavier it would be, and the harder it would be to carry.

Oh, but that’s not as “cute” as cake and fat chicks. Right.

Deze feminist stelt een alternatief voor, alhoewel net natuurlijk nergens op slaat om goud in de schatkist van de tegenstander te gooien. Gelukkig ziet ze ook in dat schatkisten niet zo schattig zijn als cake en dikke chicks. Tot nu toe heeft de Art Director van Fat Princess alleen deze korte reactie gegeven: de ontwerper hiervan een vrouw.

Does it make it better or worse that the concept artist (who designed the look, characters, everything) is a girl?

Eerste skate. 2 informatie druppelt binnen

Na het grote succes van de Tony Hawk's Pro Skater franchise kwam ook EA met een skategame aanzetten. Mede door het realisme werd Skate erg goed bevonden door skatefans. Na het grote succes van het eerste deel werd zoals verwacht ook bekend gemaakt dat een tweede deel zijn opwachting maakt. In het EGM magazine zijn de eerste details over de sequel verschenen.

-De game speelt zich vijf jaar na de eerste skate. af, de stad is getroffen door een ramp en is opnieuw opgebouwd
-Je hebt voortaan de mogelijkheid om met een vrouwelijke skater te skaten
-skate. 2 zal de mogelijkheid krijgen om zelfgemaakte video's te uploaden naar de site van EA.
-Je kan jezelf teleporten naar een locatie waar je al geweest bent zonder hinderlijke laadtijden
-De game zal een character-editor krijgen die te vergelijken is met die van de Tiger Woods games.
-Je kan nu van je skateboard afstappen en objecten verplaatsen. Hiermee dus nieuwe wegen en sprongen vrij te maken.
-Mensen op de stoep zullen van je schrikken en opzij springen
-Waarschijnlijk zal de game op rond 60 fps lopen.

skate. 2 wordt eind dit jaar verwacht voor zowel de PS3 als de Xbox 360.


skate.

NAC mist Reuser en Loran

Robert Maaskant kan aanstaande zondag, in de return van de Intertoto Cup tegen Rosenborg BK, geen beroep doen op Martijn Reuser. Volgens de regels van de Europese voetbalbond (UEFA) is de middenvelder van NAC Breda nog niet speelgerechtigd.

In de volgende ronde zou Reuser overigens wel mogen deelnemen. Maaskant kan tijdens het duel tegen Rosenborg BK ook niet over Tyrone Loran beschikken. De verdediger van de Brabanders is namelijk aan zijn nek geblesseerd. "Ik had graag met dezelfde ploeg als vorige week gespeeld, want toen stond het goed. Aan de andere kant kan deze ietwat offensievere opstelling ook voor een zeker verrassingselement zorgen", aldus de oefenmeester.

NAC Breda won de eerste wedstrijd tegen Rosenborg BK met 1-0.

Skil-Shimano bindt renners aan zich

Skil-Shimano is er in geslaagd om de contracten van vier renners te verlengen. Het gaat om Piet Rooijakkers, Kenny van Hummel, Floris Goesinnen en Roy Curvers. De pro-continentale ploeg heeft dit zaterdag wereldkundig gemaakt.

Het viertal blijft tot en met 2009 nog actief voor Skil-Shimano. Rooijakkers en Van Hummel zijn bezig aan hun derde seizoen. Goesinnen debuteerde in 2006 en Curvers is aan zijn eerste jaar als renner voor deze ploeg bezig.

Flecha valt niet meer aan

Juan Antonia Flecha baalt van het feit dat hij gisteren, tijdens de negentiende etappe in de Tour de France, aanviel. Het lukte de Spanjaard uiteindelijk niet om weg te komen en moest dit bekopen met het overschrijden van de tijdslimiet, waardoor hij vandaag niet meer zal starten.

"Ik val nooit meer aan", liet Flecha teleurgesteld weten. De renner van Rabobank koos op de eerste klim van de dag voor de aanval, maar vocht tijdens het slot van de etappe met Fabian Wegmann (Gerolsteiner) en Romain Feillu (Agritubel) tegen de klok. Dit zou zonder succes zijn.

"Hij blies zichzelf op met die aanval op de eerste klim met Vincenzo Nibali en Jens Voigt," lichtte Erik Dekker, ploegleider van Rabobank, toe. "Flecha heeft het talent om zichzelf op te blazen. Hij voelde aan de finish niet echt de pijn in zijn benen, maar meer in zijn hart."

Flecha blijft overigens niet bij de pakken neer zitten en richt zich nu op de GP Plouay en de Clásica San Sébastian. Ook zal hij aan de Vuelta a España deelnemen. "Ik wil de Vuelta uitrijden en daarna rijden op het Wereldkampioenschap, het Spaanse team is daar altijd sterk."

Djokovic verliest in Toronto

Novak Djokovic kan zijn titel op het tennistoernooi van Toronto niet meer prolongeren. De Servische tennisser verloor in de kwartfinales van de Masters Series van Andy Murray. De setstanden waren 6-3 en 7-6(3).

Ook James Blake wist de halve finales van het toernooi in de Canadese stad niet te bereiken. Hij moest zijn meerdere erkennen in de ongeplaatste Nicolas Kiefer. De Duitser won de partij met 1-6 en 2-6.

Bild: "Real, VdV kost dertien miljoen"

Real Madrid zal dertien miljoen euro op tafel moeten leggen om Rafael van der Vaart los te weken bij Hamburger SV. Althans, dat meldt de Duitse boulevardkrant Bild. De Spaanse club wil de 25-jarige spelmaker graag aantrekken, maar HSV wil de Nederlander niet kwijt.

Afgelopen donderdag veegde de Noord-Duitse club nog een bod van zes miljoen euro van tafel. Real Madrid zou nu onderzoeken of het inderdaad wil gaan voldoen aan de eis van HSV of dat men nog een jaar wacht.

Volgens zijn huidige contract kan Van der Vaart volgend jaar HSV verlaten voor een transfersom van slechts anderhalf miljoen euro.

HSV-trainer Martin Jol wil vooralsnog niet teveel kwijt over de kwestie. "Meer dan zeggen dat Van der Vaart bij Hamburger SV de beste tijd van zijn loopbaan heeft gehad en dat ik hoop dat hij nog een jaar blijft, kan ik niet doen", aldus de Scheveninger.

Jack Thompson bij de Jace Hall Show

Misschien herinneren jullie de Jace Hall show nog. De eerste aflevering van deze show kreeg nogal wat aandacht omdat ze de eerste footage van (de huidige versie van) Duke Nukem Forever lieten zien. In deze nieuwste aflevering is Jack Thompson te gast en het is nog maar de vraag wat hij er mee probeert te bereiken. Hij heeft blijkbaar een gevoel voor humor, maar of een satire van jezelf neerzetten het slimste is wat je kan doen om je eigen punt sterk te maken is nog maar de vraag. Misschien heeft hij gewoon veel geld nodig nu hij geen advocaat meer mag zijn.


Voor de mensen die niet geïnteresseerd zijn in de perikelen van Jack, het andere item in de show is een playboymodel dat GTA IV speelt.

'Ruil tussen Eto'o en Benzema op komst'

FC Barcelona hoopt spits Samuel Eto'o te kunnen ruilen tegen Karim Benzema van het Franse Olympique Lyon. Volgens de Spaanse krant Sport hebben Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas en Barça-technisch directeur Txiki Beguiristain elkaar hierover gesproken afgelopen week.

Barcelona-trainer Josep Guardiola gaf enige tijd geleden al aan dat hij de spits uit Kameroen niet meer nodig heeft. Lyon wil Eto'o daarentegen graag binnenhalen. Volgens voorzitter Aulas zal het salaris van de Kameroener geen problemen opleveren voor Les Gones.

De twintigjarige Benzema brak vorig seizoen definitief door met zijn topscorerstitel in de Ligue 1 (24 treffers in 37 competitiewedstrijden, red.). Afgelopen maart verlengde de jonge aanvaller nog zijn contract bij Lyon tot medio 2013.

Chavanel verwachtte niet te winnen

Sylvain Chavanel kon zijn geluk niet op toen hij gisteren de negentiende etappe in de Tour de France won. Hiermee zag de renner van Cofidis zijn aanvallende intenties beloond worden. Voor diverse tv-camera's liet hij dan ook merken erg blij te zijn.

"Ik ben de gelukkigste mens op de wereld," aldus Chavanel in een reactie. "Dit had ik vanochtend nooit verwacht, want gisteren was mijn rug nog geblokkeerd. Ik lag in mijn bed en kon niet meer bewegen. De osteopaat heeft dat gelukkig kunnen verhelpen."

Chavanel vervolgde: "Ik voelde mij dan ook goed en was gefrustreerd dat ik niet in de eerste vlucht zat. Ik heb er nooit aan gedacht om weg te springen bij Roy. Ik gokte op mijn sprint, ook al ben ik niet zo snel als mijn broer."

Nieuw asfalt door mysterieuze gaten

De A2 tussen de afrit Leende/Heeze en de oprit Valkenswaard, bij Eindhoven, krijgt komende nacht nieuw asfalt. Er zitten namelijk gaten in de weg. Door opnieuw te asfalteren hoopt wegbeheerder Rijkswaterstaat dat die tot het verleden behoren.

Onlangs vielen er gaten in het wegdek die met een spoedreparatie verholpen zijn. Wat de oorzaak van die gaten is, is onduidelijk. Nu zijn er opnieuw binnen korte tijd twee gaten gevallen in het asfalt. Om te voorkomen dat het er meer worden, wordt het hele weggedeelte vernieuwd.

De werkzaamheden beginnen vanavond om 20:00 uur en duren tot morgenochtend 11:00 uur. De weg gaat niet dicht; er blijft 1 rijstrook open.

VN geeft COC bijzondere status

Homobelangenorganisatie COC heeft van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties een bijzondere status gekregen. Het gaat om een zogenaamde consultatieve status, hetgeen betekent dat COC een actieve rol kan gaan spelen binnen de VN.

COC-voorzitter Wouter Neerings vindt het een enorme eer dat de VN deze status heeft verleend. Volgens Neerings is homoseksualiteit nu nog een lastig onderwerp binnen de VN, maar het kan nu wel op de agenda verschijnen. De organisatie mag tijdens vergaderingen over mensenrechtenkwesties verklaringen afleggen.

Homoseksualiteit wordt nu nog gezien als een westers fenomeen. Neerings hoopt dat dit op den duur verandert. "We kunnen als COC nu heel direct gaan lobbyen binnen de VN om seksuele diversiteit over de hele wereld verder onder de aandacht te brengen. Veel sterker dan dat we in het verleden hebben gedaan."

 

Microsoft draait Vista-haters een loer

Microsoft heeft een aantal notoire criticasters van het jongste besturingssysteem Windows Vista in de maling genomen. Ze werden in San Francisco uitgenodigd om een nieuw besturingssysteem te testen, met de codenaam Mojave. Na afloop werd hun mening gevraagd en op video vastgelegd.

Maar liefst 90% van de testers was positief over Mojave. Alleen bestaat dat systeem helemaal niet. Ze hadden gewoon het door hen zo gehate Windows Vista getest.

Volgens deskundigen zal Microsoft de videobeelden gaan gebruiken in een nieuwe reclame-campagne om de beeldvorming over Windows Vista op te vijzelen. Microsoft heeft sinds de lancering van Vista, anderhalf jaar geleden, al flink wat kritiek gekregen op gebieden als beveiliging, communicatie met randapparatuur en de algehele performance. Het concern gaat nu enkele honderden miljoenen dollars stoppen in een publiciteitscampagne voor Vista.

Boek - Nigel McCrery - De Earl Grey-moorden

Mark Lapslie is een rechercheur die onder een vrij aparte aandoening gebukt gaat. Hij proeft namelijk geluiden. Alle klanken, stemmen en geluiden produceren bij hem een bepaalde smaak. Aardbeien, vanille, bloed en zelfs uitwerpselen. Het isolement dat hij hierdoor heeft moeten creëren heeft hem zelfs zijn gezin en bijna zijn carrière gekost. Als er vervolgens een lijk van een bejaarde vrouw wordt gevonden bij een verlate landweg komt Lapslie's naam naar boven in het systeem. De dode vrouw mist alle vingers, maar zelf staat ze niet als vermist vermeld. Haar huis wordt verhuurd en er wordt nog geregeld geld van haar rekening opgenomen. Wat Mark dan nog niet weet, is dat Daisy Miller op dat moment een nieuw dodelijk slachtoffer maakt. Met behulp van het giftige kruid van de kerstroos wordt Violet Chambers vermoord. Daisy Miller heeft zichzelf een nieuwe inkomstenbron verschaft en wat nog belangrijker is, weer een nieuwe identiteit.

Xbox Live beste online service

De online service van de 360, Xbox Live, wordt gezien als de beste online omgeving van dit moment. Nu is het te verklaren dat Xbox gebruikers dit roepen, maar uit een recentelijke poll is gebleken dat zelfs Playstation 3 gebruikers dit vinden.

Maar liefst 74,7% van de Playstation 3 gebruikers vinden Xbox Live de betere online service met de beste features, vergeleken met Playstation Network en WiiConnect24. Onder de Xbox'ers vond 71,4% dat Xbox Live het geld waard is.



Xbox Live interface


'Computer onveilig op veel thuiswerkplekken'

Bij drie op de vier thuiswerkplekken is de computer onvoldoende beveiligd. Dat ligt meestal niet aan de werkgever, maar aan de thuiswerkende medewerker die bewust of onbewust de veiligheid van de bedrijfssystemen in gevaar brengt.

Dat concludeert DigiProfs na een rondgang langs 544 thuiswerkplekken. Het landelijke netwerk noemt de cijfers schokkend en hamert op opvoeding van de werknemer. "De mens is een zwakke schakel."

Bij DigiProfs zijn alle computersupportbedrijven met het keurmerk Computerhulp Ok aangesloten. Thuiswerkers rommelen aan de instellingen, blijven gebruik maken van verouderde apparatuur of loggen in op het bedrijfsnetwerk op de computer van partner of kinderen. Daardoor creëren zij volgens de onderzoekers situaties die voor een werkgever niet altijd te controleren en in de hand te houden zijn.

Van de onderzochte thuiswerkplekken, in de eerste zes maanden van dit jaar, functioneerde 88 procent niet optimaal. Bij drie op de vier ontbraken zogenoemde software updates, waaruit de conclusie volgt dat driekwart onveilig is. Bij een op de vier bleek het draadloze netwerk niet of onvoldoende beveiligd. Een op de negen computers bevatte spyware of virussen.

Californië doet transvetzuren in de ban

Restaurants in de Amerikaanse staat Californië mogen vanaf 2010 geen eten met kunstmatige transvetzuren meer aanbieden. Een jaar later moeten ook supermarkten de verkoop van zulke producten staken.

De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, heeft een wet daartoe ondertekend.

''Hiermee zetten we een grote stap naar een gezondere toekomst voor Californië'', zei Schwarzenegger bij de ondertekening. Door transvetzuren, die ontstaan wanneer waterstof wordt toegevoegd aan plantaardige olie, stijgt het cholesterolgehalte. Dit zorgt onder meer voor overgewicht en hart- en vaatziekten.

Uit een onderzoek dat enkele jaren geleden werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, bleek dat het aantal hartaanvallen met 6 tot 19 procent afneemt als mensen geen transvetzuren meer binnenkrijgen.

Californië is de eerste staat in de Verenigde Staten met dergelijke regels. Steden als New York en Philadelphia hadden al wel een verbod op transvetzuren.

CD: Rude Awakening - Fragments Of The Future

Hoe om te gaan met de dalende cd-verkopen door het downloaden? Sebastian Hoff, beter bekend onder de aliassen Promo en Rude Awakening, kwam met een simpele oplossing: verhoog de toegangsprijs van je eigen feestje en geef de bezoekers een gratis cd. Dit experiment werd 21 juni jongstleden voor het eerst uitgevoerd tijdens het feest Club r_AW met het tweede studioalbum van Rude Awakening, getiteld Fragments Of The Future.

Duitse politieman overvalt bank

Een Duitse bankovervaller kon gemakkelijk ontmaskerd worden door de politie. Rechercheurs bekeken de video-opnamen van tijdens de overval en merkten direct dat de overvaller opmerkelijk veel gelijkenis vertoonde met hun hoofdinspecteur.

Ondanks het masker dat de politieman droeg, herkenden zijn collega's hem aan zijn manier van lopen en het opvallende horloge dat de man altijd draagt. De 53-jarige man vluchtte na de overval met een paar duizend euro op een fiets die hij kort daarvoor bij het politiebureau had gestolen. De man die al 31 jaar in dienst was bij de politie gaf geen motief voor de overval.

Met dank aan Bierspons voor de submit

Steekpartij om weigeren sigaret

Wederom nieuws uit Londen dat te maken heeft met een steekpartij. Deze keer kan het slachtoffer gelukkig alles nog navertellen. Een jongetje van rond de tien jaar heeft een vijftigjarige vrouw verwond toen zij hem geen sigaret wilde geven.

Op het station van Selhurst vroegen twee jongetjes een rokende vrouw om een sigaret, maar omdat zij dit weigerde probeerden de knapen de sigaret uit haar mond te pakken. Toen het slachtoffer zich vervolgens verzette, werd zij door een van de twee jongetjes aan haar arm verwond met een scherp voorwerp. De snotapen maakten zich uit de voeten toen omstanders de vrouw te hulp kwamen.

Met dank aan Bierspons voor de submit

ETA-verdachten opgepakt in Frankrijk

In Frankrijk zijn twee veronderstelde leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken gisteren gemeld.

Een van de arrestanten, Eceiza Ayerra, is volgens het ministerie een van de leiders van de militaire tak van de ETA. De twee Spanjaarden werden in Arceau in de Bourgogne opgepakt, terwijl ze zich uit de voeten maakten na een auto-ongeluk, zei een agent op voorwaarde van anonimiteit.

De ETA strijdt sinds 1968 voor een onafhankelijk Baskenland.

Boek: Toni Maguire - Zeg niets tegen mama

Een cover als deze doet meteen al het ergste vermoeden. Aangevuld met termen als 'waargebeurd' maken het nog meer realistisch. Al deze vermoedens worden door Toni Maguire bevestigd. In haar boek Zeg niets tegen mama vertelt zij haar schrijnende jeugdverhaal. Hoe ouders een ogenschijnlijk vrolijk en pienter kind kunnen verminken, lichamelijk en geestelijk, is haast niet voor mogelijk te houden als je het niet zelf hebt meegemaakt. En we mogen dankbaar zijn dát we het niet zelf hebben doorleefd, want haar verhaal is een trieste opsomming van misbruik, mishandeling en verdriet. Een aangrijpend verhaal, dat staat vast. Enig in zijn soort? Dat helaas niet. En dat maakt het meteen ook moeilijk om je als schrijfster te onderscheiden met een boek als dit. Maar het zou ook zomaar kunnen dat Maguire het boek vooral gebruikt heeft om haar eigen demonen te bevechten en ze ons van dat proces -als toeschouwer- deelgenoot maakt.

'Eerste doorbraak bij WTO-onderhandelingen'

Bij de moeizaam verlopende WTO-onderhandelingen leek gisteren sprake te zijn van een eerste doorbraak. Volgens ministers en afgevaardigden van de aanwezige landen kwamen zeven kernlanden tot een compromisvoorstel.

Het nieuwe voorstel blaast weer leven in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord, die eerder gisteren nog volledig spaak leken te lopen. Onderdeel van het voorstel zou een verlaging van het Amerikaanse plafond voor landbouwsubsidies zijn tot 14,5 miljard dollar.

"Er is vooruitgang geboekt", aldus Europees handelscommissaris Peter Mandelson. Volgens hem is vooruitgang geboekt bij de meeste onderwerpen van het overleg, dat ertoe moet leiden dat ontwikkelingslanden meer toegang krijgen tot de markten van de rijke landen. Mandelson zei dat een akkoord volgens hem "mogelijk" was.

Rechtszaak tegen Turkse 'samenzweerders' gaat door

Een rechtbank in Istanbul heeft gisteren de rechtszaak ontvankelijk verklaard tegen 86 mensen die ervan worden verdacht te hebben samengezworen tegen de Turkse regering.

De verdachten, onder wie een aantal voormalige legerofficieren, zijn eerder deze maand door de openbaar aanklager beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische beweging of pogingen sociale onrust te veroorzaken teneinde de regering van premier Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen.

De zaak heeft de verhoudingen tussen de regering en critici van de overheid op scherp gezet. Volgens sommigen is de rechtszaak een wraakactie van de regering, bedoeld om secularistische groeperingen te intimideren en de mond te snoeren. Seculiere Turken wantrouwen Erdogan en zijn AKP omdat ze Turkije zouden willen islamiseren. Anderen zeggen dat met de rechtszaak een gevaarlijke bende wordt opgerold en dat daarmee de democratie in Turkije is gebaat.

Het hoogste hof in Turkije beraadt zich intussen op de vraag of de regerende AK-partij moet worden ontbonden vanwege 'anti-seculiere activiteiten'.

De zaak tegen de 86 verdachten kwam aan het rollen toen de politie vorig jaar bij een inval in het huis van een officier buiten dienst een partij handgranaten in beslag nam. De beklaagden worden ervan verdacht lid te zijn van Ergenekon, een nationalistische en secularistische groepering. De groep zou in een aantal 2006 aanslagen hebben gepleegd die vervolgens in de schoenen werden geschoven van islamistische activisten.

Van de 86 verdachten zitten er 48 achter tralies, onder wie de schrijver van een aantal bestsellers waarin kritiek wordt geleverd op premier Erdogan. De rechtszaak begint op 20 oktober.

Krant Israël publiceert gebed Obama

In Israël is gisteren enige beroering ontstaan om de publicatie van een gebed van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama. Obama had het papier waarop hij het gebed schreef donderdagochtend vroeg achtergelaten tussen de stenen van de klaagmuur in Jeruzalem.

De krant Maariv publiceerde een foto van het handgeschreven gebed. Volgens rabbijn Shmuel Rabinovitz is dat een aantasting van Obama's verhouding tot zijn schepper. Een andere Israëlische krant zei het geschrift ook in handen te hebben gehad, maar te hebben besloten het niet wereldkundig te maken.

In het gebed vraagt Obama aan God om hem en zijn familie te beschermen: "Heer, bescherm mij en mijn familie. Vergeef mij mijn zonden en laat mij waken voor hoogmoed en wanhoop. Schenk me de wijsheid te doen wat goed en rechtvaardig is en laat mij een werktuig zijn van uw wil."

Het team van Obama wilde niet meteen reageren op de publicatie.

Vele mensen die de klaagmuur bezoeken laten geschreven wensen en gebeden in kieren in de muur achter.

Klaagmuur

Proces tegen Bouterse stilgelegd

Het proces tegen de Surinaamse oud-dictator Desi Bouterse wegens de Decembermoorden is gisteren voor onbepaalde tijd opgeschort. De advocaat van Bouterse zette vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de rechter.

De man van de vrouwelijke rechter onderwijst gevechtssporten in faciliteiten van de Nationale Partij van Ronald Venetiaan, een van de felste tegenstanders van Bouterse, zei de advocaat. De rechter, Cynthia Valstein-Montnor, zette de zaak tegen Bouterse en elf anderen daarop stop totdat het hooggerechtshof heeft bepaald of aan haar onpartijdigheid getwijfeld kan worden.

De Surinaamse wet bepaalt dat het hooggerechtshof zo snel mogelijk met een oordeel moet komen over de kwestie. Bouterse kan tot een celstraf van twintig jaar worden veroordeeld als hij wordt schuldig bevonden aan moord en samenzwering tot moord. In 1982 werden vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse geëxecuteerd.

Desi Bouterse

Karadzic werkte als genezer in Oostenrijk

Radovan Karadzic heeft vorig jaar enkele maanden als alternatief genezer gewerkt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij ging door het leven onder de naam Petar Glumac en had een Kroatisch paspoort. Dat melden Oostenrijkse media.

Tijdens zijn verblijf in Wenen ontkwam Karadzic eenmaal aan een aanhouding. Zijn onderkomen werd doorzocht na een dodelijke schietpartij in de buurt, maar de politieagenten herkenden Karadzic niet door zijn lange, grijze haar en een lange baard.

Een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat agenten op de foto's van de bebaarde Karadzic die enkele dagen geleden verspreid waren, de man herkenden die zij bij de inval waren tegengekomen.

De voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic werd maandag aangehouden na een zoektocht van bijna dertien jaar. Hij bleek vermomd en onder een schuilnaam als alternatief genezer in de Servische hoofdstad Belgrado te hebben gewerkt.

FIA voert motorencontrole uit

Autosportfederatie FIA is begonnen met het uitvoeren van controles van de motoren van de Formule 1-teams. Na de Grand Prix van Duitsland is de motor van McLaren-coureur Lewis Hamilton als eerste gecontroleerd.

In het huidige reglement is de ontwikkeling van de motoren nagenoeg verboden, zodat de teams het het gehele seizoen moeten doen met de motor die ze aan het begin van het seizoen inzetten. De FIA gaat nu controleren of de teams zich aan deze regels houden. Na de Mercedes-motor van McLaren zullen ook de motoren van de andere teams gedurende het seizoen nog gecontroleerd worden.

Komkommertijd in Oost-Europa

Hoewel zo'n beetje alle voedselprijzen wereldwijd stijgen, is er één product dat al tijden deplorabel weinig meer opbrengt. De komkommer is in de afgelopen maanden dusdanig in waarde gezakt, dat boeren vaak niet meer rond kunnen komen.

De prijs die de boeren ontvangen ligt momenteel op 10 cent voor komkommers van 35 centimeter, 12 cent voor 40 centimeter, en één schamele cent meer voor 50 cm of langer. Er is geen land in Europa meer waar geen continue aanvoer komkommers blijft komen, waardoor de prijs dramatisch is gezakt, en voorlopig blijft zakken.

Dat komt voornamelijk doordat Oost-Europese boeren wél rond kunnen komen van deze prijs, en massaal komkommers beginnen te telen. De West-Europese telers zitten ondertussen al maanden met de handen in het haar (en de komkommers).

De komkommertelers hadden naast de lage prijzen en de sterke concurrentiepositieverslechtering dit jaar ook al volop last van het slechte weer: het was veel te nat voor komkommers, de groene groenteknotsen willen niet goed groeien in een vochtige omgeving, en rotten weg voor ze uitgroeien tot volwaardige groenten.

Daar komt nu in ieder geval tijdelijk verandering in, met in de weersvoorspelling continentale temperaturen boven de 25 graden en veel zon. Er is wel weer regen voorspeld, maar minder hevig dan we de afgelopen maand hebben mogen meemaken.

Fränk Schleck in de gaten gehouden

CSC-coureur Fränk Schleck wordt door de Franse dopingautoriteiten in de Tour de France nauwlettend in de gaten gehouden. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung beschuldigt Schleck er van om klant te zijn geweest bij dopingarts Eufemiano Fuentes.

Fuentes gebruikte voor zijn klanten codenamen, zodat zij ‘anoniem’ waren en het bloed van de renners onderscheiden kon worden. Voormalig CSC-rijder Ivan Basso stond bij de Spanjaard bekend als Birillo, genaamd naar zijn hond. De Süddeutsche Zeitung zegt over bewijzen te beschikken dat Schleck de 25e renner op de lijst is en schuil ging onder de codenaam 'Amigo de Birillo', vriend van Birillo.

Basso en Schleck reden enige tijd samen met elkaar in het team van Bjarne Riis. Donderdag werd bekend dat de auto van de vader van Schleck doorzocht is op verboden middelen, maar er werd niets gevonden. Ook werd Schleck deze Tour vaker gecontroleerd dan normaal.

De oudste van de in de Tour rijdende gebroeders Schleck staat momenteel tweede in het klassement op 1'24" van gele trui-drager en teamgenoot Carlos Sastre.

Nieuwe trend: het botoxbruidsmeisje

Amerika. Land van onbegrensde mogelijkheden, machtige legers en rare trends. Hele rare trends. Zo is het in de VS tegenwoordig een rage om voor een bruiloft je bruidsmeisjes te trakteren op een complete make-over, schrijft The New York Times. En dan bedoelen ze niet een hippe nieuwe coupe en een extra lik mascara.

Nee, een beetje Amerikaanse bruid geeft haar bruidsmeisjes tegenwoordig een setje nieuwe borsten, liposuctie en een flinke spuit botox. Uiteraard zijn de bruiden niet te beroerd om zelf ook het een en ander te laten 'aanpassen.' Tja, je wilt natuurlijk wel dat op de mooiste dag van je leven iedereen een beetje strak in zijn velletje zit.

Marie Scalogna-Watkinson, eigenaresse van mobiele schoonheidskliniek, krijgt tegenwoordig zo'n zeven aanvragen per maand van bruiden die een cosmetisch feestje voor zichzelf en hun bruidsmeisjes willen. Susie Ellis, de directeur van SpaFinder.com, een overzichtssite van schoonheidsklinieken, schat dat het aantal pimp-your-bruidsmeisjesfeestjes de laatste twee jaar met 25 procent is gestegen. Booming business dus.

'Waarom zou je ze een armband geven?', legt een bruid uit die haar bruidsmeisjes een dagje meenam naar een botoxkliniek. 'Een gezamenlijk uitje is toch veel specialer? En naarmate iedereen ouder wordt, worden ze zich ook bewuster van hun huid. Daarom leek dit me een beter cadeau dan iets wat ze toch nooit meer dragen.'

Maar zoals altijd is er ook een keerzijde. Want wat als niet alle bruidsmeisjes mee willen doen? Zo vertelt weddingplanner Samantha Goldberg over de bruid die haar bruidsmeisjes trakteerde op een professionele bruiningsbehandeling. Toen twee van de vrouwen weigerden omdat de bruiningscapsule ze claustrofobisch maakte, werd de vriendschap verbroken.

De 39-jarige Becky Lee kwam er iets genadiger vanaf. Als enige van de vijf bruidsmeisjes voelde ze niets voor een borstvergroting. De bruid deed er gelukkig niet moeilijk over; tijdens de huwelijksceremonie mocht Becky gewoon een push-up bh dragen.

Dochtertje voetballer gestolen

AS Roma-verdediger Philippe Mexès en zijn gezin hebben donderdag een helse nacht beleefd. Mexès werd vlak bij zijn huis overvallen waarna de twee overvallers er met zijn BMW vandoor gingen. Vervelend, maar echt dramatisch werd het pas toen bleek dat zijn dochtertje Eva (2) nog op de achterbank lag te slapen.

Dat kregen de overvallers ook in de gaten, waarna ze te voet vluchtten en de auto met de achterdeur nog open op straat achter lieten. Mexès en de politie sloegen gelijk groot alarm, maar al binnen het kwartier werd de auto gevonden. Met Eva nog altijd slapend op de achterbank. Zoontje Enzo (4) was nog net op tijd gered door zijn ouders.

Gaslek Westergasfabrieksterrein nog niet gevonden

Het is vrijdag nog altijd niet gelukt om het gaslek op te sporen dat dinsdagavond aan het licht kwam op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam. Het onderzoek gaat door, liet een woordvoerster van stadsdeel Westerpark weten.

Met detectieapparatuur speuren deskundigen na het weekeinde verder naar het lek. Donderdag moest er een specialistisch bedrijf aan te pas komen om in de vervuilde grond van de voormalige gasfabriek te graven. Ook die kon het niet vinden. Bij een sanering is ooit de bovenste grondlaag van 1,5 meter door schone grond vervangen, maar het lek zit waarschijnlijk nog in de laag daaronder.

Zolang de bron nog niet is gevonden, verrichten Nuon en Waternet uit voorzorg twee keer per dag een gasmeting. De plek waar het lek vermoedelijk in de buurt zit, is afgezet.

Het kinderdagverblijf dat de afgelopen dagen een onderkomen kreeg in de raadszaal van het stadsdeelkantoor, kan maandag wel weer de deuren openen. Het riool dat naar het gebouw leidt, is volgens de zegsvrouw dichtgestort waardoor er geen gas meer kan binnenkomen.

Het gevaar op een grote ontploffing is overigens gering, omdat vaststaat dat het gas niet uit een hogedrukleiding afkomstig is. Het waterleidingbedrijf ontdekte het lek bij een periodieke controle in het riool. Daarbij werd een verhoogde concentratie gas geconstateerd. De geur is in de omgeving niet te ruiken.

Sportauto ramt woning in Aalten

Een sportauto is vrijdagavond in het Gelderse Aalten tegen de gevel van een woning gebotst. In de auto zaten twee mannen van 26 en 29 jaar uit Aalten. Zij zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Het huis liep volgens de politie aanzienlijke schade op.

De bestuurder van de auto raakte volgens de politie omstreeks 21.15 uur in de bocht van de Varsseveldsestraatweg de macht over het stuur kwijt. De sportwagen geraakte in de berm, kruiste een fietspad om uiteindelijk tegen de gevel tot stilstand te komen. Of zich op dat moment ook mensen in de woning bevonden is nog onduidelijk.

Uitslagen oefenduels 25 juli

In augustus wordt er weer gevoetbald in zowel de Eredivisie als in de Jupiler League, als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
ADO Den Haag
Knopper, Horváth
RBC Roosendaal2-0
KV Kortrijk (Bel)Sparta Rotterdam0-0
Regioteam Euskirchen (Dui)MVV
Thiebaut (5), Di Lallo, Brüls, Gomez
0-8

Canadese tiener begraven onder heet asfalt

Een Canadese tiener die werkte op een bouwterrein is overleden toen hij per ongeluk werd bedolven met heet asfalt. Dat hebben de autoriteiten vrijdag gezegd.

Toen reddingswerkers arriveerden zagen ze alleen het haar van de 15-jarige boven het asfalt uitsteken. Het duurde reddingswerkers en omstanders veertien minuten om hem uit te graven. Een vrachtwagen dumpte de lading asfalt per ongeluk op de jongen, vermoeden de autoriteiten. Het ongeluk had plaats op een bouwterrein ten noorden van Winnipeg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.