Groot Wekelijks Zaterdagavond-Matinee

Bij elkaar geraapte schrijfsels, stukjes die net te kort zijn om voor column door te gaan, vraag-en-antwoord-rubriekjes en ander schoolkrantachtig materiaal, om de zaterdagavond op te vullen, en zelf als crew ook lol te hebben. Bijeengeraapt door de columnisten. De moeite waard om eens nieuwsgierig te kijken, zodat er nog wat geklikt wordt op de op FOK!columns altijd zo dode zaterdag. Nu betalen we een stel illegalen 2 euro per uur om te F5'en tussen Driek op vrijdag en SunChaser op zondag, dus het is nog een flinke kostenbesparing ook.

Vanaf heden dus elke avond het FOK!columns Zaterdagavondmatinee! Zie het als een grote ONZ- of KLB-OP. Zie het als een column. Zie het als een blog. Zie het als losse stukjes, of zie het als geheel. Komt dat zien. Wij noemen het "matinee". Eerst even Van Dale herschrijven:

 

ma·ti·nee(de; v; matinees)
 1 middagvoorstelling avondvoorstelling

Verder: ook dit matinee valt onder de definitie 'column', bij Van Dale blijvend:

co·lumn (de; columns; columnpje)
 1 regelmatig verschijnende (check), ondertekende (check) rubriek (check) in een dag- of weekblad (ach, FOK!, check), met een eigen karakter

- Karakter, chéck! We kunnen beginnen!

 

HET GROOT FOK!COLUMNS ZATERDAGAVONDMATINEE (1)

Deze week bijdragen van superworm, tuvokki, MarkVerver en Arnohari

---

 superworm / Men vroeg mij veelvuldig in de reacties onder de column “Gedachten”, waarin ik zeurde over de gruwelmuziek die mijn ex luisterde, 'wat is jouw muzieksmaak dan?' Nou heb ik een Last.fm-profiel, dus da's nogal makkelijk: gewoon even een lijstje van beste artiesten copy-paste'en! Dit is van de afgelopen drie maanden. Ik luister veel oud en nieuw door elkaar, maar meestal hele brave muziek. In het openbaar vervoer let ik er goed op dat mijn oordopjes anderen niet storen, op mijn werk pompt het op een acceptabel laag niveau door de speakers van het beeldscherm, maar thuis gaat het volume flink omhoog. Ik luister vooral 'per band', d.w.z. één artiest voor een bepaalde periode erg goed vinden, en dan weer naar iets anders ziekelijk veel gaan luisteren. Meestal is dat iets uit de fifties, sixties of seventies. Momenteel is het Supertramp.

---

 superworm / Een naar het Nederlands vertaalde transliteratie van het liedje “Helmut Kohl Schlägt Seine Frau” van Die Ärzte:

De Artsen - Balkenende Slaat Zijn Vrouw

Het doet de ronde in de Kamerhal
Zelfs Geertje Wilders weet het al
Ja, Bianca's dag is grauw
Want Balkenende slaat zijn vrouw

De laatste tijd was lieve Bianca
Niet altijd even helder
Jan-Peter gaf haar fikse straf
In zijn gruwel-folterkelder

Hij is een man als ik en jou
Maar Balkenende slaat zijn vrouw

Bianca is alleen, heeft pijn
En wil alleen gelukkig zijn

Niemand weet het, niemand niet
Hij knijpt haar in haar linkertiet
Hij is altijd als ons geweest
Maar diep van binnen schuilt een beest

En 's nachts, achter gesloten deuren
Krijgt zijn vrouw het te verduren
Hij is een man als ik en jou
Maar Balkenende slaat zijn vrouw

Oh Bianca, oh Bianca, Balkenende, oh... (4x)

Er ist ein Mann wie ich und du,
Und Helmut Kohl schlägt wieder zu. / afbeelding:
© Ministerie van Algemene Zaken

---

superworm / nog meer vertaalde rommel, voor in december, alvast: een Engelse vertaling van "Zie ginds komt de stoomboot".

Behold the great steam ship

Behold the great steam ship that steams in from Spain
Up front stands Saint Nicholas, up front he'll remain
His staggering horse prances jollily round
The colorful pennants wave up and wave down

His servant is laughing and yells far ahead
I give the sweet candy, and beat up the bad
Oh, dear old Saint Nicholas, whomst kids dost arouse
Please don't trot in silence past our little house

---

Dit is Tuvokki!tuvokki / Ik heb een broertje dood aan zomers die niet beginnen. Het is alsof je blijft wachten op de zon, en elke keer als de zon tevoorschijn komt je bang bent dat ie weer weg gaat. En uiteidelijk doet ie dat ook. Het was afgelopen week vierdaagsetijd in Nijmegen. Dat betekent voor een hoop mensen dat er veelvuldig gestapt wordt. Ik heb de intocht gekeken, op vrijdag, en bier staan drinken langs de via gladiola. Regenjasje uit, regenjasje aan. Pluutje op, pluutje af. Totaal schizofreen weer.

Later op de avond, als de nuance verdwenen is achter een muur van alcohol, besloten dat een vierdaagse waarbij de mussen van het dak pleuren, voor de kijker leuker is.

---

tuvokki / Afspraak m.b.t. baby

Sedert enige tijd heb ik betrekking met een dame uit het schone [...]. Het is me voorgekomen dat u daar in een eerdere periode mee heeft verkeerd. In het Brabantse dorp waar ik vandaan kom betekent dit automatisch dat we bekzwagers zijn, een term die er op moet duiden dat je de kans heb dezelfde orale syfilis opgelopen te hebben als de betreffende vriend, die even daarvoor met het meisje gelebberd heeft.

Nu mag ik me verheugen op een aanstaande zwangerschap dezer dame. Ik kan u verzekeren dat het met de omgang die ik heb gehad zeer wel zou kunnen dat het kind dat ze draagt van mij is.

Toch kleven er aan deze conclusie nog enkele vraagtekens mijnerzijds. In de periode van conceptie was ik kortstondig in het land. De drie dagen dat wij toen samen waren hebben wij omgang gehad. De dokter deelde mede dat het in die samengang geweest moet zijn.

In haar appartement vond ik enkele objecten die mijn vrees doen rijzen over de oprechtheid van 's dokters bewering:

Daar waren de afschriften van een hotelkamer, geboekt onder een andere naam.
Een doktersbezoek, waar ik de rekening van kreeg, zonder aanleiding.
En het vergeten uurwerk van 'een vriend', dit uurwerk behoort U toe.

Ik wil met u afspreken dat zodra mijn eerstgeborene een donkere tint begint te krijgen, ik het bij u aflever, tezamen met een rekening van de gemaakte kosten. Het uurwerk houd ik voorlopig in bewaring als aanbetaling voor enig leed.

Met vriendelijke groet,

Theo

P.S.: Mochten mijn grieven dieper zijn dan enige geldelijke compensatie kan vergoeden, zal ik me moeten bewegen uw huis af te branden. Als voorgenoemd kind van mij blijkt te zijn gelieve deze brief als niet verstuurd te beschouwen.

---

MarkVerver / alles van markverver.nl - TIEN TIPS VOOR DE GEMAKZUCHTIGE MENS

01. Liegen
02. De waarheid spreken
03. Vergeven
04. Meteen vergelden
05. Godsdienst
06. Geen godsdienst
07. Zelfmoord
08. Blijven leven
09. Just do it
10. Just don’t do it

---

MarkVerver / TIEN DEPRIMERENDE MEDEDELINGEN

01. Hier volgt een mededeling voor de reizigers.
02. U heeft onvoldoende saldo.
03. Kan geen verbinding maken.
04. Je doet er niks tegen.
05. Er is een storing opgetreden.
06. Even geduld a.u.b.
07. Het leven gaat door.
08. U heeft betaald, tot ziens.
09. Er zijn geen nieuwe berichten.
10. Eindstation van deze trein.

---

MarkVerver / Amerikanentranen

Vandaag houdt Cindy Sheehan een toespraak op het Museumplein in Amsterdam. Dat doet ze wel vaker sinds ze uit protest tegen de oorlog in Irak ging kamperen voor de deur van de Texaanse vakantieranch van George Bush. Dankzij wat arrestaties en een heleboel tv-stations groeide ze uit tot een boegbeeld van de anti-oorlogsbeweging. Nu mag ze overal praatjes gaan verkopen.

Op de site van net Nederlands Sociaal Forum, de organisator van dienst, valt meer te lezen over mevrouw Sheehan. De belangrijkste zin is de eerste: ‘Nadat haar zoon Casey in 2004 in Irak als soldaat het leven verloor, besloot Cindy Sheehan zich in te gaan zetten voor de vrede.’
Nadat.

Een Amerikaan die ergens aan begint, denkt niet aan verliezen. Die gaat er gewoon van uit dat-ie wint. God staat aan zijn kant. Laat die Iraakse moeders maar treuren, wij houden straks een tickertape-parade en steken de barbecue nog eens aan! Als de zaken dan toch net even anders lopen, is meteen de lol eraf. Dan is het spelletje niet leuk meer en moet het stoppen. ‘Ik was al tegen de oorlog voordat Casey werd gedood’, haast mevrouw Sheehan zich nu te zeggen. ‘Casey was er ook tegen.’

Geen medelijden. Idioten.

---

MarkVerver / Kies en ga

Harry staat op een kruispunt. Kijkt eens om, recht vooruit, tuurt naar links en gluurt naar rechts. Waarheen zal Harry gaan? Hij weet het zelf ook niet.

Achteromkijken doet Harry niet graag, laat staan teruggaan naar waar hij vandaan komt. Ze zien hem aankomen daar. Nee, teruggaan kan niet.

Harry kijkt naar links. Die maar doen dan? Een tinteling trekt door zijn been; bijna zet hij de stap. Maar wat als hij verdwaalt? Dan ben je nog veel verder van huis.

Harry draait het hoofd naar rechts. De straat aan die kant ziet er uitnodigend uit, maar dat zegt niks meer, tegenwoordig. Wat als het er gevaarlijk blijkt? Dan kom je misschien wel nooit meer thuis.

Blijft over recht vooruit. Wel wat voor de hand liggend. Beetje zonde. Misschien is het wel tijd voor een koerswijziging; dan moet je niet altijd maar rechtdoor lopen. En mocht je besluiten dat je toch terug wilt, dan moet je straks wel heel ver lopen.

Harry staat op een kruispunt met zijn handen in de zij.
Harry staat op een kruispunt en hij twijfelt.
Hij wordt overreden.

---

Arnohari / Opzij, mannen!

Cisca, nu kun je rustig van je pensioen genieten. - op vakantie in München geschoten

 

---WIJ ZIEN FEEDBACK OP DEZE NIEUWE VORM VAN COLUMN OP FOK! IN DE VORM VAN SUGGESTIES, EVENTUELE SUBMITSTUKJES OF ANDERS CONSTRUCTIEF COMMENTAAR GAARNE TEGEMOET IN DE REACTIES!---