Voorlopig 415 dopingcontroles Tour

De organisatie van de Tour de France heeft bekend gemaakt dat er tot vandaag 415 dopingcontroles zijn uitgevoerd. Het Franse anti-dopingbureau (AFDL) nam 210 bloedmonsters af en het Italiaans olympisch comité deed vijftien testen. Verder werden er nog 175 plasjes ingeleverd en werden vijftien haarmonsters afgenomen.

Het voorlopige resultaat van alle dopingtests is niemand ontgaan. Manuel Beltran, Moisés Dueñas en Riccardo Riccò werden allen betrapt op het gebruik van verboden middelen en werden per direct uit La Grande Boucle gehaald. De baas van AFDL, Pierre Bordry, betreurde het overigens wel dat de internationale wielrenunie (UCI) niet wilde meewerken. Voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk werden zij echter door de Tourbazen buitenspel gezet.

De ASO, de organisatie die de Tour de France organiseert, koos er namelijk voor om alle banden met de UCI te verbreken. De wielerronde werd onder toezicht van de Franse wielerbond geplaatst. Dit betekende ook dat de dopingcontroles alleen door het AFLD uitgevoerd konden worden.

"We hebben meer gedaan dan de UCI zou doen," aldus Bordry, die graag wat meer over de biologische paspoorten van de renners had willen weten. Op die manier zouden mogelijke bedriegers in de gaten gehouden kunnen worden. "We voeren dezelfde strijd."