Boek - Nigel McCrery - De Earl Grey-moorden

Patrick (maduropa)
Mark Lapslie is een rechercheur die onder een vrij aparte aandoening gebukt gaat. Hij proeft namelijk geluiden. Alle klanken, stemmen en geluiden produceren bij hem een bepaalde smaak. Aardbeien, vanille, bloed en zelfs uitwerpselen. Het isolement dat hij hierdoor heeft moeten creëren heeft hem zelfs zijn gezin en bijna zijn carrière gekost. Als er vervolgens een lijk van een bejaarde vrouw wordt gevonden bij een verlate landweg komt Lapslie's naam naar boven in het systeem. De dode vrouw mist alle vingers, maar zelf staat ze niet als vermist vermeld. Haar huis wordt verhuurd en er wordt nog geregeld geld van haar rekening opgenomen. Wat Mark dan nog niet weet, is dat Daisy Miller op dat moment een nieuw dodelijk slachtoffer maakt. Met behulp van het giftige kruid van de kerstroos wordt Violet Chambers vermoord. Daisy Miller heeft zichzelf een nieuwe inkomstenbron verschaft en wat nog belangrijker is, weer een nieuwe identiteit.

Nigel McCrery is vooral bekend van de boekenserie Silent Witness, welke intussen ook verfilmd is als een Engelse televisieserie. Daarnaast heeft Nigel ook voor nog andere series het scenario geschreven. Ook de film All the King's Men is een verfilming van zijn gelijknamige boek. Voordat hij een carrière begon als schrijver werkte hij negen jaar lang bij de politie in Londen. Tijdens zijn carrière als politieman heeft hij ook aan meerdere mooronderzoeken meegewerkt.

De Earl Grey moorden is een fijne thriller, een absolute aanrader voor liefhebbers van Engelse politiethrillers. Vanaf het gruwelijke begin tot het spannende einde laat het je niet zo makkelijk los. Als je graag een gevecht aangaat met de schrijver over voorspelbare details, dan is dit boek zeker iets voor jou. Het is duidelijk dat Nigel zijn ervaringen bij de politie heeft gebruikt bij het schrijven van dit boek. Het enige minpunt is de vertaling van de titel, De Earl Grey Moorden. Beter was het om de originele titel Still Waters direct te vertalen in Stille Wateren. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden zit het gif niet een kopje Earl Grey, maar in een kopje heerlijk geurige Darjeeling thee. Of de hoofdpersoon een vervolg gaat krijgen valt echter te betwijfelen. Hoe groot is de kans dat er wederom een moordzaak zal verschijnen waarin de geuren en het verleden zo'n belangrijke rol zullen spelen. Een prima boek waarvan je zeker onder het genot van een vers kopje thee, al dan niet Earl Grey, kunt genieten.


Uitgever: Uitgeverij de Fontein ISBN: 978 90 261 2362 7 Pagina's: 256
Waardering: