Bussemaker: winst McCain zou grote ramp zijn

Winst van de Republikeinse kandidaat John McCain bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november zou een 'grote ramp' zijn. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker (PvdA) vandaag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Bussemaker, die aangeeft 'schoon genoeg' te hebben van het beleid van de regering van McCains partijgenoot George Bush, benadrukt dat dit geen kabinetsstandpunt is, maar een persoonlijke mening.

De staatssecretaris bewondert McCains Democratische rivaal Barack Obama, die volgens haar een enorme kracht heeft om mensen aan te spreken en 'het nieuwe Amerika' laat zien. Ze had Hillary Clinton ook graag als kandidaat voor de Democraten gezien, maar vindt het 'fantastisch' dat Obama de strijd om het witte huis aangaat. "Ik heb niets met McCain", zie Bussemaker.

In februari dit jaar kapittelde premier Jan Peter Balkenende (CDA) vicepremier Wouter Bos, omdat de PvdA-leider zijn voorkeur uitsprak voor Barack Obama in de race om het Democratische kandidaatschap met Clinton. Het is beleid dat het kabinet in dit soort kwesties geen mening heeft, zei een woordvoerder van de premier destijds. "Individuele leden mogen geen standpunt hebben." Bussemaker vindt dat zij haar persoonlijke mening niet onder stoelen of banken hoeft te steken. Het ministerie van Algemene Zaken was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.