FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 mei 2003

Bahrain 4 april 2004?

Hoewel het circuit in Bahrain nog niet af is lijkt er een race in het begin van het seizoen te komen, waarbij voorlopig de eerste week van april genoemd wordt.

Dat zou dan betekenen dat Bahrain de 3e race krijgt, na Australië en Maleisië, en voor Brazilië. Er wordt echter nog druk aan de nieuwste baan gewerkt, de planning is dat de baan op 4 maart 2004 klaar is.

"Ik verwacht niet dat er een probleem is de constructie op tijd af te krijgen", aldus Oostenrijker Hans Geist, algemeen directeur van het circuit. "Het is geen probleem een Formule 1 evenement te organiseren, maar het is een korte tijd om een nieuw product naar het Midden Oosten te exporteren."

Eerder werd gespeculeerd dat Bahrain aan het eind van seizoen 2004 op de kalender zou komen. Dat gaat in 2005 problemen opleveren met de Ramadan, die dan in die maand gehouden wordt. Daardoor zou de race in 2005 naar het begin van de kalender moeten verhuizen, en twee races in korte tijd is onverstandig.

"Voor een groot evenement is het heel belangrijk om het ieder jaar op dezelfde dag te houden", aldus Geist. "We hebben geen keuze behalve de race aan het begin van het seizoen in april 2005 te houden. Dit betekent dat als de eerste race in oktober 2004 is, de tweede in april dan minder is - het is te dichtbij. Dat is de fout die ze in Maleisië gemaakt hebben. Hun tweede race was economisch gezien een ramp."

Ruimteproject Galileo kan eindelijk van start

TheTh1ng had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het lang uitgestelde ruimteprogramma Galileo gaat eindelijk op gang komen, aangezien verscheidene Europese regeringen het er over eens zijn geworden wie wat voor dit ruimteproject gaat doen. Door scepsis bij onder andere Nederland, Duitsland en Groot-Brittanië en door rivaliteit tussen de landen over de rollen binnen het project, liet deze overeenstemming lang op zich wachten.

Galileo is een ambitieus navigatieproject waarbij ongeveer dertig satellieten in banen om de aarde worden gebracht. Naar schatting 140.000 arbeidsplaatsen worden hierbij gecreëerd.

Rond 2008 zou dit project een rivaal kunnen worden voor het Amerikaanse militaire GPS-project. De VS bestempelen het project als overbodig, volgens de European Space Association ESA is het een nuttige aanvulling.

De ESA-landen en dus ook de landen die meedoen aan dit project zijn Noorwegen, Zwitserland en de landen van de Europese Unie, met uitzondering van Griekenland en Luxemburg.

Brandweerman in cel voor brandstichting

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 21-jarige ex-brandweerman uit Leidschendam-Voorburg is maandag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor brandstichting.
De man kreeg vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, opgelegd omdat hij meer dan dertig keer afvalcontainers in brand had gestoken.

Agenten konden de man aanhouden, omdat hij vaak dezelfde containers in de fik stak. De brandstichtingen veroorzaakten de afgelopen jaren veel onrust in Voorburg. Aangezien de man vooral onder invloed van drank gefascineerd werd door het vuur, moet hij zich van de rechter ook voor zijn alcoholprobleem laten behandelen.

Grote brand verwoest bedrijf

dabky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een grote brand in Wijk bij Duurstede heeft een bedrijf aan de Molenvliet volledig in de as gelegd. Volgens de brandweer moet het bedrijfspand, waarin een verpakkingsbedrijf was gevestigd, als verloren beschouwd worden.

De brand brak maandag rond kwart over vijf 's middags uit, maar is inmiddels onder controle. Door de grote rookpluim, die tot in de wijde omgeving te zien was, kwamen veel mensen op de brand af. De politie besloot hierop om alle toegangswegen naar het bedrijventerrein af te sluiten.

Tijdens de bluswerkzaamheden waren diverse explosies te horen. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn.

Natuurkunde - HAVO (Life-is-party)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Life-is-party stuurde een examenverslag in.
Zo nummer 5 van mijn examens is achter de rug! Vandaag stond Natuurkunde op het programma, Havo Natuurkunde 1,2: 13.30-16.30.

Na de afgelopen 2 jaar niets gedaan te hebben werd het gisteravond toch wat tijd om de boeken in te kijken, beetje zenuwen misschien want eigenlijk wist ik niets, behalve mijn basis inzicht in Natuurkunde. Tot 2.00 nog samenvattingen gemaakt en die vanochtend nog in mijn hoofd gestamd. En toch een beetje zenuwachtig, want ik wilde Natuurkunde met een 8 afsluiten, dus moest ik boven de 7,4 halen. Maar op z'n minst een 3,4 om te een 6 te blijven staan.

Om 13.00 nog effies een blikje RedBull naar binnen gewerkt en toch nog een beetje ontspannen het examen in. De vragen waren allemaal redelijk te doen en de nadruk lag vooral op het toepassen, iets wat mij wel aardig uitkwam aangezien ik de theorie niet zo heel goed kende. Bij de eerste paar opgaves was de binas dan ook wel een prettige bijkomstigheid. Later was toch vooral het inzicht en goed lezen een pré! Al met al vond ik hem niet moeilijk en hadden ze ook zeker niet de moeilijkste onderwerpen erin gedaan: geen warmteleer, geen kernfusie/splijting etc.

Na ongeveer 2 uurtjes was ik dan ook wel redelijk zelfverzekerd klaar. Doordat ik alles meteen dubbel opschrijf kon ik al mijn spulletjes oppakken en de gymzaal uit lopen. Even naar de McDonald's geweest om om 16.30 mijn uitwerkingen op te halen!

Thuis aangekomen wilde ik toch wel weten wat ik had. Want wanneer ik boven de 3,4 had voor Natuurkunde hoefde ik morgen maar maar een 1,0 te halen voor Scheikunde om te slagen .

Veel punten had ik en ik kwam dan ook op 59 van de 80 punten uit. Dit invullen in de scorebepaler en whoep => 7,4-7,9. JIPPIE ik ben onofficieel geslaagd!

Vanavond effies een biertje drinken, morgenochtend Scheikunde nog doorkijken (anders heb ik die samenvattingen voor niets gemaakt) en dan party!!!!!

Militair konvooi loopt in Irak in hinderlaag

Bij een hinderlaag in Irak is maandag een Amerikaanse soldaat om het leven gekomen. Het konvooi waarvan hij deel uitmaakte werd bij Hadithah, 120 kilometer ten noordwesten van Bagdad onder vuur genomen. Een andere soldaat raakte bij de aanval gewond.

Het konvooi, bestaande uit acht voertuigen, bracht goederen van de luchtmachtbasis al-Asad naar al-Qaim. Een onbekend aantal aanvallers opende met kleine wapens, granaatwerpers en zware machinegeweren het vuur op de colonne. Er werden meteen maatregelen genomen. Gevechtshelikopters en grondtroepen werden ingezet om het gebied te beveiligen en de aanvallers op te sporen.

Zondag was er al een Amerikaanse militair omgekomen bij een explosie van een munitiedepot. Ook hier ging het vermoedelijk om een aanval.

Man fietst schietend door Hillegom

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdag is een 33-jarige man uit Hillegom aangehouden omdat hij meerdere malen met een pistool, tijdens het fietsen, in de lucht heeft geschoten. De eerste melding hiervan kwam rond 18:30 uur binnen bij de politie. Een uitgebreide speurtocht van de politie, waarbij onder meer een helikopter en speurhonden werden ingezet, leverde echter niets op.

Rond 20:45 uur kwam er opnieuw een melding binnen. Ditmaal wisten agenten de man snel te overmeesteren in de tuin van het gemeentehuis. Het pistool werd in een nabijgelegen struik gevonden. Bij het fouilleren bleek hij ook nog eens in bezit van munitie te zijn. De man moest vandaag verantwoording afleggen bij de rechter-commissaris.

Geen rente maar koffie voor spaargeld

brillie en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rabobank begint met een proef waarbij klanten geen rente krijgen op hun spaargeld, maar pakken koffie. Op deze manier worden koffieboeren in Honduras, Peru en Ethiopië ondersteund.

Wie meedoet, moet drie jaar lang een vast bedrag van 925 Euro per jaar sparen. In plaats van de normale 3,5 procent rente, krijgen de spaarders dan twaalf pakken koffie per jaar. "We kopen van het geld dat we als rente zouden uitkeren koffie bij de kleine boeren", aldus een woordvoerder van de bank.

Toch geen recht op een kopje koffie

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 24-jarige man uit Dongen, die vrijwel dagelijks bij de plaatselijke Konmar een kopje koffie kwam drinken, heeft TBS met dwangverpleging en vijftien weken cel opgelegd gekregen.

In februari en maart kwam de man elke dag om een kopje koffie bij de supermarkt. Ook kwam hij op plekken die voor klanten zijn verboden. Een winkelverbod kon hem echter niet van zijn gewoonte afhouden.

Volgens de psychiater die de man onderzocht heeft, kan alleen een langdurige psychiatrische behandeling de man van zijn gewoonte afhelpen. Aangezien de man zelf vindt dat hij niet ziek is, is de kans klein dat hij vrijwillig zal meewerken aan de behandeling.

Behalve voor huisvredebreuk is de man ook veroordeeld voor diefstal van een amandelbroodje en het vernielen van een koffiebekerhouder in dezelfde supermarkt.
De rechtbank achtte de man ook schuldig aan de bedreiging van een agente bij zijn aanhouding in maart. Het vonnis van de rechtbank is conform de eis van de Officier van Justitie.

Vermist meisje nog steeds spoorloos

De 16-jarige Melissa Raats uit Bergen op Zoom, die sinds zondagavond wordt vermist, is nog steeds spoorloos. Zoekacties hebben tot op heden niets opgeleverd.

Het meisje was 's middags vertrokken op haar scooter. Toen zij 's avonds nog niet thuis was schakelden haar ouders de politie in. Die startte meteen een grote zoekactie, waarbij een speurhond en een helikopter met infrarood-apparatuur werden ingezet. De scooter en de helm van het meisje werden later gevonden.

De politie sluit een misdrijf niet uit. Een ex-vriend van het meisje is aangehouden voor verhoor. Hij zit nog steeds vast op het politiebureau.

Noord-Korea dreigt met ramp

Butt_plugg, Maniacer en TheTh1ng hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noord-Korea heeft maandag opnieuw gedreigd een "vreselijke ramp" aan te zullen richten in Zuid-Korea, omdat het land een oorlog tussen noord en zuid zou bevorderen. Het dreigement is afkomstig van het Noord-Koreaanse Comité voor Vreedzame Hereniging, een vereniging die zich bezighoudt met de betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea.

Vorige week werd ook aan soortgelijke bedreiging geuit, nadat de Zuid-Koreaanse leider Roh een ontmoeting had gehad met de Amerikaanse president Bush. Beide regeringsleiders spraken toen af om het conflict tussen noord en zuid op vreedzame wijze op te lossen, maar zeiden wel dat er daarvoor 'nadere stappen' nodig waren. Noord-Korea wilde daarop weten wat die 'stappen' zouden inhouden en liet weten "excuses" te verwachten van Zuid-Korea.

Amsterdam wil migranten sneller laten inburgeren

De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk heeft vandaag in de hoofdstad het 'Welkomstboek' gepresenteerd. De gemeente wil migranten daarmee sneller in de samenlevering inburgeren.

In het boek staat informatie over het inburgeringstraject dat nieuwkomers moeten volgen. Zo komen zaken als het vinden van een woning en werk en het aanvragen van een uitkering aan de orde.

Naast het boek zijn er her en der in de stad ook nog informatiezuilen geplaatst. De maatregelen zijn niet alleen voor de 3500 migranten die elk jaar naar de hoofdstad komen bedoeld, maar ook voor de ongeveer 80.000 migranten die al in de stad wonen. Deze allochtonen wonen vaak al langere tijd in Nederland, maar spreken nog niet goed Nederlands en kennen de Nederlandse maatschappij nog niet goed genoeg.

Oudkerk pleit voor een verplichting op maat voor oudkomers om een inburgeringscursus te volgen en de Nederlandse taal te leren spreken, aangezien deze groep over het algemeen erg achter ligt met inburgering. Voor nieuwe migranten is een cursus al enkele jaren verplicht.

Weer snelheidsrecord op Mount Everest

Het record van de snelste beklimming van de Mount Everest is drie dagen na het vorige record alweer verbroken. Een sherpa uit Nepal wist de top van 's werelds hoogste berg maandag in 10 uur en 56 minuten te bereiken.

Het vorige record van 12 uur en 45 minuten werd ook al door een sherpa bereikt. Hij maakt deel uit van één de 65 expedities op de Mount Everest dit seizoen, waarin het precies vijftig jaar geleden is dat de 8,850 meter hoge berg werd beklommen. Zoveel expedities zijn er nog nooit in één seizoen op de berg geweest.

Normaal gesproken kost het klimmers ongeveer een week om van het basiskamp op 5,350 meter naar de top te komen.

SP: verbod op vleesafval in kip

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Socialistische Partij wil opheldering van het ministerie van Landbouw over de productie van kipfilet in Nederland. Volgens de Britse Food Safety Authority heeft de Nederlandse VWA vijf bedrijven beboet, omdat deze water en vleesafval aan hun producten toevoegden, zonder dit op de verpakking te vermelden. De SP wil nu van staatssecretaris Berend Jan Odink van Landbouw het exacte aantal bestrafte bedrijven weten, welke stappen zijn genomen en of de volksgezondheid gevaar loopt. Ook eist de partij dat het toevoegen van vleesafval aan kipproducten wordt uitgebannen.

Ook was er in het BBC-Programma "Panorama" te zien hoe Nederlandse kipverwerkers water toevoegden aan kipfilets. Door de filets te vermengen met een poeder, hielden deze meer water vast. Sommige filets bestaan uit meer dan 50% water. Het poeder bestaat uit vermalen vleesafval van varkens, runderen en kippen. Ook zou het vleesafval niet op BSE zijn gecontroleerd.

De VWA zegt overigens dat het niet verboden is om stoffen toe te voegen aan vlees, zolang het maar op de verpakking vermeldt staat.

Zangeressen "T.a.t.u." beledigen Duitse zangeres

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische zangeressen van T.a.t.u hebben zich niet populair gemaakt onder de deelnemers van het Eurovisiesongfestival. Zij verklaarden dat de 39-jarige Lou, wie Duitsland vertegenwoordigt, er uitziet als een oud lijk.



Kort na deze opmerking liet de Duitse zich behandelen met botox, een middel dat op plaatsen in het gelaat wordt gespoten om rimpels te doen verdwijnen. Ze liet weten dat ze niet blij was met de 'aanval' van T.a.t.u, maar ze heeft achteraf geen spijt van de behandeling met botox.

Gewapende overval McDonalds Delft

-Eddow- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagnacht hebben vier gemaskerde personen de McDonalds aan de Kleveringweg in Delft overvallen.

Onder bedreiging van een vuurwapen moesten de personeelsleden de kluis, waar alleen wisselgeld in zat, openmaken. Daarna werden de zes medewerkers geboeid achtergelaten. Kort na de overval wisten de personeelsleden de politie te waarschuwen. Drie kwartier later werden vier verdachten, drie mannen en een vrouw, opgepakt.

Verkeersbord voor laagvliegende Ooievaar

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Veenendaal heeft sinds kort twee nieuwe, unieke, verkeersborden erbij. De verkeersborden waarschuwen voor laagvliegende ooievaars. De borden werden geplaatst op initiatief van bewoner C. Koudijs, die elk jaar een broedend paar ooievaars in de tuin heeft. Dit naar aanleiding van een aanrijding met 1 van de ooievaarsouders.

Inmiddels broedt een ander ooievaarspaar in het nest. De nieuwe verkeersborden moeten ook deze jonkies bescherming bieden.

Voetbal: Trainer Cambuur ontslagen na 0-10 nederlaag

Rob McDonald is maandagochtend ontslagen als trainer van Cambuur Leeuwarden. De Friese club leed afgelopen vrijdag een 0-10 nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Cambuur noemt de tegenvallende resultaten als reden voor het ontslag. Vooral na de winterstop heeft de trainer niet gebracht wat beide partijen verwachtten, zo meldt de club.

Cambuur staat momenteel elfde in de Gouden Gids Divisie. Met nog één wedstrijd te spelen is de tiende positie het maximaal haalbare.

McDonald kwam afgelopen zomer over van Ajax Cape Town naar Cambuur Leeuwarden. Daarvoor was hij trainer van de Graafschap, waar hij eveneens vanwege tegenvallende resultaten zijn biezen moest pakken.

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! Competitiemanager.

Ballmer verkoopt deel Microsoft-aandelen

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steve Ballmer heeft "enkele" aandelen Microsoft verkocht; afgelopen vrijdag verkocht hij 39,2 miljoen aandelen. Dit leverde hem omgerekend 806,8 miljoen euro op. De laatste keer dat hij dit deed was in mei 1991. Hij houdt ongeveer 431 miljoen aandelen Microsoft over. Op dit moment is 1 Microsoft-aandeel 24 dollar waard. Ballmer deed dit, naar eigen zeggen, omdat hij zijn aandelenportfolie wilde afwisselen.

Voetbal: Ajax oefent tegen Oranje

De Amsterdamse voetbalclub Ajax zal op 4 juni een oefenwedstrijd spelen tegen het Nederlands Elftal. De wedstrijd vindt plaats in het Olympisch Stadion.

De selectie van Ajax zou eigenlijk in die week naar Casablanca gaan, maar vanwege enkele terroristische aanslagen in Marokko gaat dat niet door.

Voor het Nederlands Elftal is de wedstrijd een voorbereiding op het EK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland op 7 juni.

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! Competitiemanager.

Jim Carrey verslaat The Matrix

De film The Matrix: Reloaded is na twee weken alweer van de eerste plaats verdrongen in de Amerikaanse filmlijst. De nieuwe komedie Bruce Almighty, met Jim Carrey in de hoofdrol, haalde in het eerste weekend maar liefst 70 miljoen dollar op en verdrong The Matrix naar de tweede plaats.

Nog nooit bracht een film met Jim Carrey zoveel geld op in het eerste weekend. The Matrix haalde het afgelopen weekend 37 miljoen dollar binnen en komt daarmee op een totaal van 201 miljoen dollar.

ANP: CDA krijgt extra zetel in Eerste Kamer

De leden van Provinciale Staten hebben vandaag de Eerste Kamer gekozen. Het CDA krijgt in de nieuwe kamer een extra zetel, door de lijstverbinding met de ChristenUnie en de SGP. De partij komt uit op 23 zetels. De nieuwe coalitie met de VVD en D66 krijgt met 41 van de 75 zetels een ruime meerderheid.

Dat blijkt uit de officieuze uitslag die door het ANP is opgesteld. Volgens die cijfers krijgt de PvdA 19 zetels, de VVD 15, GroenLinks vijf, de SP vier, D66 drie en de SGP en de ChristenUnie elk twee. De LPF en de Onafhankelijke Senaatsfractie bezetten elk één plaats.

SARS-patiënten eisen schadevergoeding

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele Chinese SARS-patiënten hebben een proces aangespannen om schadevergoeding van ziekenhuizen te krijgen. Ze zeggen dat ze de longziekte in het ziekenhuis hebben opgelopen, aangezien er onvoldoende isolatiemaatregelen waren getroffen.

Alleen al in Peking zijn zeker twaalf klachten ingediend. Volgens de krant China Daily zal dit aantal echter snel oplopen.

Vijftienjarige heeft drie wapens op zak

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 15-jarige jongen uit Hoensbroek is zondagmiddag aangehouden omdat hij diverse wapens bij zich droeg. Toen agenten hem controleerden kwamen een neppistool, een boksbeugel en een busje traangas tevoorschijn.

De jongen is aangehouden en naar het politiebureau overgebracht, waar hij is opgehaald door zijn ouders. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de knul.

Twee gewapende overvallen op hotels

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagavond zijn in Breda twee gewapende overvallen op hotels gepleegd. De eerste vond plaats aan de Heerbaan, rond half acht. Vlak voor middernacht werd een hotel aan de Burgemeester Batenburglaan overvallen.

Bij de eerste overval werd een baliemedewerker door een man bedreigd met een vuurwapen. De dader is er te voet van door gegaan, maar een onderzoek in de omgeving leverde niks op.

De tweede overval werd gepleegd door een man die in de bar van het hotel zat. Na een toiletbezoek kwam hij terug met een pistool en bedreigde hij een medewerker van de receptie. Ook deze man had zich niet vermomd.
De dader eiste geld uit de kassa en bedreigde daarna drie andere personeelsleden die bij de bar aan het werk waren. Zij moesten de inhoud van twee kassa's afgeven. Hierna bedreigde hij nog twee mannen en vrouwen en sloot hen op in een kantoorruimte.

De politie onderzoekt nog of er een verband bestaat tussen beide overvallen.

Automobilist laat blaastest crashen

Octopuz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 44-jarige automobilist heeft het voor elkaar gekregen om een blaastest te laten crashen. De man werd aangehouden in Wormerveer, waarna hij in het bekende apparaat moest blazen. Eerst weigerde de machine dienst, vervolgens liet het "Out of Range" zien op het beeldscherm. De man werd hierna zo snel mogelijk door een doktor onderzocht. Hieruit bleek dat hij zeven maal zoveel alcohol in zijn bloed had dan is toegestaan.

De automobilist zei dat hij alleen maar vier biertjes op had. Inmiddels is de man zijn rijbewijs voor 15 maanden kwijt en heeft hij twee weken voorwaardelijke celstraf gekregen.

Jackass vast in Zweedse gevangenis

Hedzer, NLBADBOY en Movinghead hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steve O, beter bekend van Jackass, is op donderdag 22 mei gearresteerd in een hotel in Stockholm. Hij wordt vastgehouden op verdenking van het smokkelen van verdovende middelen. Op zijn site had hij al laten weten dat hij in Noorwegen een condoom vol met Hash en Marijuana heeft doorgeslikt. Aangezien de condoom iets te groot was uitgevallen zat het pakket in eerste instantie vast in zijn luchtpijp. Uiteindelijk is de condoom toch de luchtpijp doorgekomen, maar deze kwam er vervolgens niet meer uit.

De Zweedse politie heeft blijkbaar lucht gekregen van de stunt en heeft hem dus opgepakt. Steve O zit nu in een speciale cel in een Zweedse gevangenis. Hij moet in ieder geval tot 6 juni zitten. Deze tijd hebben de aanklagers gekregen om hun eis op orde te kunnen krijgen.

Nederlanders drinken minder bier

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nederlandse volk heeft minder bier gedronken dan vorig jaar. Per hoofd van de bevolking daalde de bierconsumptie van 80,5 liter (2001) naar 79,2 liter (2002). De bierconsumptie in Nederland daalt al sinds de jaren tachtig geleidelijk. Dit komt door de veranderde samenstelling van de bevolking. Hierbij speelt vergrijzing een grote rol. Ook is er op drankgebied meer keuze gekomen.

Als gevolg van de verminderde vraag naar bier is er ook minder geproduceerd. In totaal ging het om 24,9 miljoen hectoliter. Dit was 25,2 miljoen hectoliter in 2001. Ook de export daalde; van 13,1 miljoen hectoliter naar 12,9 miljoen hectoliter. Nederland blijft wel de grootste bierexporteur in de wereld.

UFO's scannen auto in Georgia

Een 50-jarige man uit Tucker, zijn broer, en zijn 73-jarige schoonzus uit Warn Springs beweren te zijn gescand door mini-ufootjes. Dit meldt The Associated Press.

Het incident gebeurde bij Booger Bottom, nabij Greenville, Georgia, toen ze op een eenzame weg reden. Ze zagen zo'n 50 schijfvormige objecten zo groot als dollarmunten in hun truck verschijnen. Het leek of ze hen scanden, waarna ze weer verdwenen. De 73-jarige vrouw heeft het Georgia Bureau of Investigation gebeld, maar die wilde niks van dit soort verhalen weten. Toen hebben ze contact opgenomen met the National UFO reporting Center, die ze naar Mufonga verwees.

De man vertelde de onderzoekers dat hij een rood draaiend object naast het voertuig zag, vlak voordat de rode schijfjes in de auto verschenen. De onderzoekers zeggen dat niet aan het gezicht van de inzittenden te lezen viel of ze logen. Newton en Clifford van Mufonga kunnen geen verklaring voor het fenomeen vinden. Er waren geen treinen, vliegtuigen of huizen dat licht zouden kunnen reflecteren.

Weer steekpartij in Leeuwarder gevangenis

NLBADBOY, Mos-Def en Just-Dennis hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondag heeft er opnieuw een steekpartij plaatsgevonden in de Leeuwarder gevangenis de Marwei. Een 39-jarige gedetineerde stak diverse malen met een schaar op een 35-jarige medegedetineerde in. Het slachtoffer liep steekwonden op in zijn borst en is naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht.

Eind januari 2003 werd een medewerkster van de Marwei door een gedetineerde neergestoken. Ze overleed aan haar verwondingen. Na die steekpartij werd er extra bewaking ingezet, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het niet te voorkomen dat geweldsdelicten plaatsvinden. "De dader vroeg om een schaar. Waarom zou je dat weigeren? Dat hij daarmee een medegedetineerde neersteekt, is niet te voorzien."

Volgens het ministerie is er geen onrust onder het personeel. Jaarlijks vinden er honderden geweldsdelicten plaats in gevangenissen. De dader zit vast op het politiebureau, het slachtoffer wordt momenteel behandeld voor zijn verwondingen en wordt vandaag overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Verdeling radiofrequenties bekend

De verdeling van de FM-frequenties is bekend. Sky Radio heeft twee frequenties gekregen bij de veiling voor radiostations. Eén van die frequenties is 101.2, de oude frequentie van Radio 538. Die zender gaat naar de frequentie van Noordzee FM, die op zijn beurt voor 80 miljoen euro de oude frequentie 100.7 van Sky Radio heeft overgenomen.

Er zijn ook diverse zenders afgevallen. Radio 10 FM, Classic FM, Radio Nationaal en Arrow Classic Rock zullen niet meer op de FM-band te horen zijn. Wel komen er een aantal nieuwe zenders bij. Zo komt de Holland Media Groep met RTL FM. De zender gaat het profiel 'Nederlandstalig en Europees' dragen en zou het broertje moeten worden van het televisieprogramma RTL Boulevard.

Er is maar liefst 10 jaar politiek gesteggel aan de etherveiling vooraf gegaan, die de belastingbetaler al vele miljoenen heeft gekost. Er kon worden geboden op 9 grote landelijke FM-frequenties, 26 regionale FM-frequenties en 12 AM (Middengolf) frequenties, waaronder een paar landelijke. De frequentiewisseling wordt al op 1 juni doorgevoerd. De veiling heeft de staat 323.046.277 euro opgeleverd.


In de prijzen voor een landelijke FM-frequentie vielen:

StationFrequentieGenreGeboden bedrag
Sky Radio 101.2 FMNiet gespecificeerd56.025.000
Radio 538102 FMNiet gespecificeerd57.000.001
Noordzee FM100.7 FMNiet gespecificeerd80.400.000
Yorin FM DiverseNiet gespecificeerd32.892.000
'Gouwe Ouwe Zender'Oldies33.600.000
ID&T Radio Alternatief2.500.336
RTL FM Europees/Nederlands22.936.000
Business Nieuws Radio Nieuws1.320.000


Radio 538 heeft ook nog de beschikking gekregen over een middengolfzender in Zuid-Limburg, waardoor die zender als enige in het hele land te horen zal zijn.

Op de Middengolf verliest Arrow Classic Rock haar frequentie. Wel op die band mogen uitzenden: Radlon Media (van Ruud Poeze) op de landelijke 1008 khz. Music Country en diverse onderdelen van Quality Radio.

-
Klik hier voor het gehele overzicht.

Reacties

Directeur Lex Harding van Radio 538 is verbaasd over de frequentiewisseling. Het station had namelijk meer geboden voor 101.2 FM dan concurrent Sky Radio.

Directeur Erik de Zwart van Talpa heeft dubbele gevoelens. Hij is woest over de afwijzing van Radio 10FM. Die zender heeft meer geboden dan Sky Radio met zijn Gouwe Ouwe zender, maar de laatste krijgt de voorkeur. De Zwart maakt zich zorgen over de werkgelegenheid bij Radio 10FM.

De Holland Media Groep is buiten zinnen met de handhaving van Yorin FM en haar nieuwe zender RTL FM.

Met dank aan joris, MrCaBLeGuY en Beun_de_Peunhaas voor de tip!

Winnaars "28 Days Later" Prijsvraag

De afgelopen week maakte je op Fok! kans op een "28 Days Later" pakket. Het goede antwoord op de vraag wie de rol van Renton (ook wel Rentboy genoemd) speelde, moest zijn: Ewan McGregor.
Uit de bijna 700 goede inzendingen zijn de 3 winnaars van elk een T-shirt en 2 kaarten voor de film "28 Days Later", geworden:

wadgem
Blen
Burton_Dragon


Gefeliciteerd! De prijzen komen z.s.m. naar jullie toe.
Maak deze week op Fok! kans op een Astrojax, de nieuwste rage! Veel Succes!

De winnaars van de Bitte Ein Beat prijsvraag hebben vorige week donderdag een mailtje ontvangen, omdat het vrij kort dag was. Voor de goede orde nog even de winnaars die afgelopen vrijdag naa Bitte Ein Beat konden gaan:
tjAb
Neman
ivetje
HansvanOchten
planethugo
Vecci
ramonp
salgera
Mindlight
Kipo


We hopen dat jullie een leuke avond/nacht hebben gehad!

Meisje gered na vier dagen onder puin

Esposa en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier dagen na de aardbeving in Algerije is er toch nog iemand levend onder het puin vandaan gehaald. Een 13-jarig meisje is zondagavond gered. Ze vertelde dat ze haar honger had gestild met koekjes die ze op straat verkocht.

De redding vond plaats in de stad Bordj Menaiel ten oosten van de hoofdstad Algiers. Ze verkocht de koekjes om haar familie te helpen. Door de koekjes goed over de dagen te verdelen kon ze overleven.

Bij de aardbeving, die een kracht van 6,7 op de schaal van Richter had, zijn bijna 2000 mensen omgekomen. 8965 mensen zijn gewond geraakt. De regering verwacht echter dat die aantallen nog zullen stijgen. De meeste reddingswerkers hebben hun werk gestaakt omdat ze niet verwachten dat er nog mensen levend onder het puin liggen.

90 miljoen voor 18-jarig basketbaltalent

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LeBron James. Onthoudt die naam, want hij wordt een grote. De 18-jarige basketballer heeft nog geen wedstrijd in de NBA gespeeld, maar heeft toch al een enorm sponsorcontract van kledingbedrijf Nike weten binnen te halen. Volgens Amerikaanse media gaat het om een bedrag van 90 miljoen dollar voor een overeenkomst van zeven jaar. De speler heeft daarmee na golfer Tiger Woods het meest lucratieve contract bij het bedrijf.

James zal waarschijnlijk eind juni als eerste worden gekozen bij de zogeheten NBA-draft. Dat is de selectie talentvolle college- en highschoolspelers die volgend seizoen hun debuut maken in de NBA. Cleveland Cavaliers zal de speler waarschijnlijk binnenhalen, aangezien de ploeg de eerst keus heeft.

Ondanks het hoge sponsorcontract en zijn grote talent moet James het in zijn eerste NBA-jaar nog doen met een 'karig' loon. De reglementen schrijven voor dat hij 'slechts' 3,349 miljoen dollar mag verdienen.

Spannende uren voor commerciële radio

Volgens nog onbevestigde berichten zal vanmiddag bekend gemaakt worden welk radiostation waar op de FM-band te horen zal zijn. Veel 'radiodeskundigen' gaan er namelijk van uit dat de ministeries van Cultuur en van Economische Zaken vanmiddag bekend maken wie er de komende acht jaar een frequentie op de FM-band krijgen toegewezen. Zo laat Radio 538-dj Rick Van Velthuysen via zijn weblog weten dat hij van 538 opdracht heeft gekregen om zich vanmiddag stand-by te houden.

Er is maar liefst 10 jaar politiek gesteggel aan de etherveiling vooraf gegaan, die de belastingbetaler al vele miljoenen heeft gekost.

In grote delen van Nederland zijn tot nu toe via de ether op de FM naar zeven commerciële stations te luisteren. In alfabetische volgorde: Business Nieuws Radio, Classic FM, Noordzee FM, Radio 10 FM, Radio 538, Sky Radio en Yorin FM. Ook op de Middengolf zijn er een paar stations te beluisteren, waaronder Arrow Classic Rock. Daarnaast maakt een aanzienlijk aantal regionale commerciële stations gebruik van een FM-frequentie.

Het Kabinet heeft ter veiling aangeboden 9 grote landelijke FM-frequenties. Daarvan zijn er 4 voor ongeclausuleerde stations (mogen zelf weten wat ze uitzenden). De andere 5 zijn voor: nieuws, klassiek, Oldies, alternatief en Europese/Nederlandstalige muziek.

Verder kon er geboden worden op 26 regionale FM-frequenties en op 12 AM (Middengolf) frequenties, waaronder een paar landelijke.

Vrijwel alle bekende commercïele stations doen mee aan de veiling, behoudens Veronica, Kink FM en Yam FM. Afgevallen zijn al: Radio 192, UDC, StyleFM Danceradio (Amsterdam) Humor FM en Radio Nationaal.

Update

Voor de grote landelijke FM-frequenties zouden in ieder geval Radio 538 en Business Nieuws Radio in de prijzen zijn gevallen. En ook ID&T mag naar een landelijke FM-frequentie.

De uitslag is te volgen via Radio.nl

Dit topic is inmiddels gesloten. In Verdeling radiofrequenties bekend kan verder gediscussieerd worden.

Aardbeving Kazachstan: 13.000 daklozen

Vanmorgen hebben de autoriteiten van Dzhambul gemeld dat 13.000 inwoners in het zuiden van Dzhambul, Kazachstan, dakloos zijn geworden na een aardbeving op 23 mei.

Door de beving zijn 3.295 huizen, 17 educatie- en culturele faciliteiten, 7 ziekenhuizen en vijf administratieve gebouwen beschadigd. Er zijn tot nu toe 3 doden gevallen. In een aantal regionen zijn huizen totaal verwoest. De daklozen zijn in tentenkampen ondergebracht. De autoriteiten regelen humanitaire hulp aan de slachtoffers.

CDA-statenlid stemt op SGP

In Noord-Brabant heeft een CDA-statenlid maandag voor de Eerste Kamer gestemd op de SGP. Wie het lid is, en waarom hij of zij niet op het CDA heeft gestemd, is niet bekend. De verkiezing is geheim.

In de Brabantse staten heeft het CDA dertig zetels, de combinatie ChristenUnie-SGP 1. Na het tellen van de stemmen bleek dat er 29 stemmen waren uitgebracht op het CDA en twee op de SGP. Voor de rest was de stembusuitslag hetzelfde als de zetelverdeling in de Provinciale Staten.

Microsoft dient plan in tegen spam

Softwarebedrijf Microsoft zegt plannen te hebben voor de aanpak van spam. Het bedrijf heeft hiertoe reeds een brief naar de Amerikaanse senaat gestuurd. De Amerikaanse regering is naarstig op zoek naar oplossingen om de stortvloed aan ongevraagde commerciële e-mail tegen te gaan.

Aanstaande donderdag zal algemeen directeur Ryan Hamlin van Microsofts Anti-Spam Technology & Strategy Group het plan van aanpak presenteren. Volgens Microsoft zelf denkt het bedrijf aan maatregelen op verschillende fronten: technologie, regelgeving, handhaving, zelfregulering en informatievoorziening. Hoe en wat precies wordt donderdag dus bekend gemaakt.

John de Jong uitgeschakeld

Hoewel zondag nog tweemaal scorend is John de Jong voor langere tijd uitgeschakeld, hij scheurde in de slotfase de binnenband van zijn knie.

De Jong maakt een goed seizoen door als huurling van PSV in 't Haagje. Hij scoorde geregeld en functioneerde goed in het elftal, dat na zijn komst naar boven klom op de ranglijst. Met de blessure is hij 5 a 6 weken zoet, maar hij zal geheel herstellen. Wat PSV met hem wil, is nog immer onduidelijk. SC Heerenveen wil hem graag opnieuw huren. De Jong zei hierover zelf: "Als ik in de PSV-selectie nummer achttien of negentien ben, dan blijf ik liever bij Heerenveen".

Traditionele rolverdeling op retour

De man staat binnen een gezin steeds vaker achter het aanrecht of past op de kinderen, de vrouw heeft steeds vaker betaald werk. Kortom: de traditionele rolverdeling tussen de man en de vrouw is aan het teruglopen. Dat blijkt uit onderzoek van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2002 verdeelde 30 procent van de Nederlandse paren het werk nog op de traditionele manier. Tien jaar geleden was dit nog in 42 procent van de gezinnen het geval. Ook werken steeds vaker beide partners, vooral in gezinnen met minderjarige kinderen.

Met dank aan NLBADBOY voor de tip!

Amerikanen kopen steeds meer via internet

In het eerste kwartaal van 2003 zijn de Amerikaanse verkopen per internet met 26 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens overheidscijfers kochten Amerikanen online voor 11,9 miljard dollar.

Ten opzichte van de 'gewone' winkelverkopen is de stijging veel groter, die waren 4 procent hoger dan een jaar eerder. Totaal maakt de handel per internet nu 1,5 procent uit van alle aankopen. Vorig jaar was dat nog 1,3 procent.

In het onderzoek werden bepaalde dingen niet meegeteld, zoals vakantiereserveringen, concertkaartjes en internetveilingen.

Zware aardbeving in noorden Japan

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na Algerije vorige week, is ook het noordoosten van Japan getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving die vanmorgen plaatsvond had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. In Tokio stonden de hogere gebouwen te schudden. Over doden of gewonden is nog niets bekend.

Het epicentrum van de beving lag op 60 kilometer diepte onder de zee, 300 km ten noorden van Tokio.Op de luchthaven Haneda mochten geen vliegtuigen meer landen of vertrekken voordat de banen waren geïnspecteerd op breuken.

In de stad Sendai woedt een brand, maar het is nog onbekend of die het gevolg is van de beving. De Japanners zijn gewaarschuwd voor vloedgolven.

Nieuwe SARS-besmettingen in Taiwan

In Taiwan zijn maandag vijftien waarschijnlijke SARS-besmettingen geconstateerd. Daarmee komt het totaal van de mensen die de longziekte hebben op het eiland op 585. Afgelopen zondag stierven nog 12 mensen aan de gevolgen van SARS, waardoor het dodental op 72 uitkwam.

Op diezelfde zondag werden 22 ziektegevallen geregistreerd. In de afgelopen week lag het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag op 50. Volgens de autoriteiten is de groei van de epidemie nu gestabiliseerd.

In China zijn maandag 'slechts' negen nieuwe gevallen en drie SARS-doden gemeld. Sinds het begin van de dagelijkse reportage over SARS is dat het laagste aantal. De Chinese hoofdstad Peking telt nu 2504 besmette mensen, van wie er 167 zijn overleden.

Economie VMBO (LocoShady)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook LocoShady stuurde een examenverslag in.


*Ja hallo?
-Ja wat doe je nog thuis?
*Uh slapen?
-Ja ik zou maar opschieten je hebt examen

Dat was dus om 8.55 en ik heb me volgens mij nog nooit zo snel aangekleed, en ben nog nooit zo snel naar school gefietst. Maar ik was uiteindelijk maar 10 minuten te laat op school.

Snel kreeg ik wat instructies door en kon ik beginnen. Gelukkig heb ik geen moeite met Economie en stond ik er redelijk voor, dus geen paniek. Evereything is under control, en dat bleek ook: Het examen was totaal niet moeilijk. Het was eigenlijk een weggevertje.

Al snel was ik bij de laatste vragen waar ik voor minister van Economische Zaken moest spelen, en dat examen was ook weer klaar. 3 kwartier voor tijd liep ik met een goed gevoel de gymzaal uit

Man neergeschoten door agenten

In Capelle aan de IJssel hebben twee politie-agenten zondagavond een man voor zijn woning aan de Bachstraat neergeschoten.

Volgens een woordvoerster benaderde de man de agenten voor zijn woning met een aantal steekwapens en een vuurwapen. De agenten sommeerden daarop de man tevergeefs zijn wapens te laten vallen. Volgens de woordvoerster is daarop een ,,paar keer'' geschoten. Met verwondingen aan beide benen is de man naar een ziekenhuis in Rotterdam overgebracht.

Over de identiteit van de man en zijn motieven is nog niets bekend.

Met dank aan joost voor de tip!

Voetbal: Merk fluit Champions League finale

Aanstaande woensdag fungeert Markus Merk als scheidsrechter in de Champions League finale tussen Juventus en AC Milan. Maandag wees de UEFA de Duitser aan als arbiter van het duel, dat wordt gespeeld op het terrein van Manchester United, Old Trafford.

Als assistent-arbiter zijn Merks landgenoten Heiner Müller en Christian Schräer benoemd.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!Voetbalmanager

Weer fraude bij dochteronderneming Ahold

Opnieuw is er bij een dochtermaatschappij van het supermarktconcern Ahold fraude ontdekt. Ditmaal gaat het om het Amerikaanse Tops Markets. In februari werd al een omvangrijke fraude bij dochter U.S. Foodservice ontdekt.

In de boekhouding van het bedrijf is voor ongeveer 29 miljoen dollar gefraudeerd. Hierdoor moet het bedrijfsresultaat naar beneden worden bijgesteld, aldus Ahold. De onregelmatigheden kwamen aan het licht toen forensische accountants de boeken onderzochten.

Het is niet duidelijk of er meer bedrijven hebben gefraudeerd. In het persbericht staat dat er 'met name' bij Tops onregelmatigheden te zien waren. Dat zou betekenen dat er ook andere bedrijven de fout in zijn gegaan. Ahold wil vandaag echter niet op het bericht ingaan.

'Europeaan stamt niet af van Neanderthaler'

De moderne Europeaan stamt niet af van de Neanderthalers. De oermensen, de voorvaderen van de moderne mens, hebben zich niet samen met de Neanderthalers voortgeplant. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van de Italiaanse stad Ferrara.

Wetenschappers vergeleken DNA uit de skeletten van twee oermensen met dat van Neanderthalers. Ook trokken zij een vergelijking met de moderne Europeaan. De genetische codes van de oermensen en de moderne mens bleek grotendeels overeen te komen, maar verschilde sterk met die van de Neanderthalers. Volgens de onderzoekers klopt de veronderstelling dat beide groepen 'het' met elkaar deden dan ook niet.

Er zijn verschillende theorieën over de Neanderthalers. Eén daarvan stelt dat de Neanderthalers zich, voor zij ongeveer 28.000 jaar geleden uitstierven, hadden vermengd met de oermens. Volgens een andere theorie leefden beide groepen in het late Pleistoceen tijdperk (van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden) wel naast elkaar, maar vond er geen vermenging plaats.

Vrouw overreden door bestuurderloze auto

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Zweedse vrouw is zondag overleden, nadat zij was overreden door een auto die er zonder bestuurder vandoor was gegaan.

De ramprit vond plaats na een tankbeurt bij een benzinestation in Oestersund. Terwijl de bestuurder in de winkel afrekende zette een passagier de motor aan om zo de verwarming aan te kunnen zetten. De wagen stond echter nog in zijn versnelling en schoot achteruit.

De passagier probeerde nog te remmen, maar drukte per ongeluk het gaspedaal in. De auto reed in volle vaart tegen een picknicktafel aan, waar het slachtoffer net zat te eten. Drie andere personen raakten gewond.

Grootste voetafdruk reptielmens gevonden

In Schotland zijn tientallen voetafdrukken gevonden van een reptielachtig wezen dat 270 miljoen jaar geleden op aarde leefde. Met een lengte van 40cm zijn het de grootste voetafdrukken die op de wereld gevonden zijn. Peder Aspen van de Edingburgh Universiteit ontdekte de eerste voetafdruk toen hij met een groep studenten zoutkristallen bij Blackwaterfoot onderzocht.

De ontdekking betekent dat het wezen, een chirotherium, al in het aloude land van Arran rondliep nog voordat de grootste berg van het eiland, Goatfell, zich gevormd had en nog voordat de dinosauriërs er rondliepen. Het reptielwezen liep als een mens op twee benen, was 3,5 meter groot en had twee armen. Het wezen leek op een krokodil met een korte snuit, maar in plaats van dat de benen er aan de zijkant uitstaken hadden ze net zulke benen en armen als mensen.

Er waren reeds 50 van dergelijke voetafdrukken elders op de wereld aangetroffen, maar nog nooit in Schotland en nog nooit zo groot. Palaeontologen zijn opgewonden. "Het is zeer vreemd, het lijkt erg op een menselijke hand", zegt Fiano Gorman van het Arran Heritage Museum in Brodick.

















Neil Clark van Glasgow's Hunterian Museum toont de voetafdruk die in het steen gevonden is.

Vliegtuig crasht in Turkije: 74 doden

jwee en PIM4EVER hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In noordoost Turkije is vanmorgen een Oekraïns vliegtuig neergestort. Daarbij zijn alle 74 inzittenden om het leven gekomen, aldus Turkse reddingswerkers.

Het vliegtuig was met 62 Spaanse militairen op weg van Bishkek in Kirigizië naar Zaragoza in Spanje toen het om 4:50 lokale tijd crashte bij het bergdorpje Macka. Het vliegtuig had in dichte mist twee keer geprobeerd te landen voor een tussenstop, en lijkt bij de derde poging te zijn neergestort.

De militairen kwamen terug van een zes maanden durende vredesmissie in Afghanistan. In centraal Azië verblijven ruim 200 Spaanse militairen.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 21)

Feyenoord kan na gisteren de voorronde van de Champions League op haar buik schrijven. Doordat de Rotterdammers tegen Willem II niet verder kwamen dan een gelijkspel en Ajax won, is de achterstand opgelopen tot 3 punten.

Met nog één wedstrijd te gaan heeft PSV komende donderdag, uit tegen FC Groningen, genoeg aan een gelijkspel voor het kampioenschap.

Onderin vechten de Graafschap en Excelsior tegen rechtstreekse degradatie. Zwolle, Vitesse en Groningen moeten nog steeds vrezen voor de na-competitie.

Uitslagen

PSV - FC Utrecht = 2-0
FC Twente - Ajax = 1-2
Willem II - Feyenoord = 1-1
Roda JC - RKC Waalwijk = 1-0
NAC Breda - AZ = 4-0
NEC - FC Zwolle = 0-0
Excelsior - VItesse = 4-4
De Graafschap - FC Groningen = 1-0
sc Heerenveen - RBC Roosendaal = 6-0

Programma 29-05-03 14:30

FC Groningen - PSV
Ajax - SC Heerenveen
FC Utrecht - FC Twente
FC Zwolle - De Graafschap
RBC Roosendaal - NAC Breda
Vitesse - Willem II
Feyenoord - Roda JC
AZ - Excelsior
RKC Waalwijk - NEC

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! competitiemanager.

Bijstandaanvragers direct aan het werk gezet

Werklozen die bijstand aanvragen in de gemeenten Helmond en Den Bosch worden tegenwoordig verplicht aan het werk gezet. In Helmond betekent dat binnen 24 uur klerenhangers sorteren, anders geen uitkering. Helmond en Den Bosch zijn de eerste gemeenten in Nederland die het roer keihard om hebben gegooid.

En staan landelijk gezien GroenLinks en de VVD vaak tegenover elkaar, in Den Bosch en Helmond zijn ze over de bijstand verrassend eensgezind: een uitkering krijg je niet zomaar. GroenLinks-wethouder Bart Eigeman (Den Bosch) en VVD-wethouder Trix Houthooft (Helmond), beiden sociale zaken, verplichten sinds kort alle bijstandsaanvragers die kunnen werken om direct aan de slag te gaan. Wie afbelt, geen zin heeft of afspraken niet nakomt, wordt gekort op de uitkering.

Wie in Den Bosch of Helmond bijstand aanvraagt en in staat is om te werken, krijgt onmiddellijk een arbeidsplicht opgelegd. Na het eerste gesprek bij het CWI volgt dezelfde middag een gesprek met een persoonlijk bemiddelaar van de gemeente.

In Den Bosch stelt de gemeente zich op als werkgever, de uitkering moet gezien worden als het salaris. Mensen zijn verplicht om tenminste 20 uur per week naar werk te zoeken, de benodigde scholing of begeleiding te volgen, of werkervaring op te doen.

In Helmond gaat men nog verder. Bijstandsaanvragers die kunnen werken, staan binnen 24 uur klerenhangers te sorteren of sleutelhangers te maken bij Atlant, de sociale werkvoorziening in de regio. Daar werken ze vijf ochtenden in de week van acht uur 's ochtends tot twaalf uur 's middags. In de middag volgen ze een ander programma, zoals scholing of sollicitatietraining.

Zowel in Helmond als Den Bosch geldt de nieuwe aanpak alléén voor mensen die een uitkering aanvragen, niet voor hen die al in de bijstand zitten. Het gaat om onder meer schoolverlaters, vrijkomende gedetineerden en mensen die geen recht meer hebben op ww.

Taboe

Werklozen verplichten tot werk was altijd een taboe, ondervonden de gemeenten. ,,Iedereen moest eraan wennen'', aldus GroenLinks-wethouder Eigeman. ,,De politiek, de uitkeringsgerechtigden en ook de zorginstellingen. De hulpverleners hadden aanvankelijk grote kritiek. Die waren bang dat we mensen teveel zouden belasten.'' Maar met die houding help je werklozen niet, zegt de GroenLinks-wethouder ,,Je maakt mensen afhankelijk en ontneemt ze elk perspectief.''

Helmond als Den Bosch scharen zich ook niet achter de landelijke protesten van onder meer de vakbonden tegen de strengere nieuwe bijstandswet die de regering voorstaat. Ze vinden alleen de ingangsdatum van 1 januari 2004 te vroeg.
-

Voor meer info, zie het complete artikel in Trouw.

2 broers komen om bij oversteken spoor

In het Belgische Seraing zijn gistermorgen twee broers aangereden door een trein. Zij hebben de klap niet overleefd. Een derde broer kon nog net op tijd wegspringen.

Het jeugdige trio stak het spoorwegemplacement over om vermoedelijk een kortere weg te nemen, toen een locomotief vanuit een bocht plots achter hen opdook. De machinist toeterde nog, maar twee jongens (15 en 16 jaar), werden frontaal geraakt door de trein.

Volgens een woordvoerder kon de machinist de jongens zien lopen. Zij liepen echter met hun rug naar de locomotief toe, waardoor zij deze niet konden zien.
De jongen die op tijd weg kon komen, alarmeerde zijn ouders. Hoewel de hulpdiensten snel ter plekke waren, konden ze de twee tieners niet meer redden.

Meisje begaat rits overtredingen op brommer

Ze mag nog niet eens op een brommer rijden, maar kreeg gisteravond even zo goed al een rijverbod. Het betreft hier een 15-jarige meid uit Landsmeer die diverse overtredingen op een bromfiets beging.

De eerste overtreding was dat zij onder invloed een brommer bestuurde. Hiervoor kreeg zij een rijverbod van vijf uur. Daarnaast kreeg zij ook een procesverbaal voor het niet dragen van een helm, het op te jonge leeftijd besturen van een brommer én het rijden op een brommer met een te groot vermogen. Als laatste overtreding werd geconstateerd dat zij een valse naam opgaf aan de politie.

Over haar alcoholgebruik zei ze tegen de politie dat ze diverse sterke drankjes had genuttigd waaronder wodka-cola en appelsap met wodka.

Arrestaties bij drugsinval in Escape

In discotheek de Escape aan het Rembrandsplein in Amsterdam heeft het Horeca Interventieteam (HIT) - een samenwerkingsverband tussen politie en belastingdienst - vannacht een grote drugsinval gedaan. Ongeveer 200 agenten controleerden de bezoekers daarbij op harddrugs als XTC en cocaïne.

In totaal zijn 13 mensen gearresteerd. Veel bezoekers hadden volgens de politie hun drugs op de grond gegooid tijdens de inval. Op de vloer lagen tientallen wikkels met coke en een kleine 200 pillen en buisjes GHB.

De club wordt waarschijnlijk voor enige tijd dichtgetimmerd.

Zoektocht naar vermist meisje (16) in Brabant

F-ron had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Bergen op Zoom wordt met man en macht gezocht naar een 16-jarig meisje. De jonge vrouw was van plan om met haar scooter een nieuwe route naar haar school in Roosendaal uit te proberen. Toen ze niet terugkwam, belden haar ouders 's avonds de politie.

In de berm bij camping Heidepol in Bergen op Zoom trof men haar scooter en helm aan. Zowel de plaats waar de scooter lag als de vreemde manier waarop, waren voor de politie meteen reden de zaak hoog op te nemen.

Een jongen die op de camping verbleef is voor verhoor meegenomen door de politie. Volgens campinggasten betreft het de ex-vriend van het meisje.

Vliegtuig blaast de dakpannen van een huis

NuX_NuFF had ons via de newssubmit nog meer te melden:

Klaagt men rond Schiphol wel eens over de geluidsoverlast, dat is blijkbaar nog niets vergeleken met wat onze zuiderburen moeten doorstaan. Zo heeft een vrachtvliegtuig afgelopen zaterdag kort voor de landing op de luchthaven van Oostende zestig dakpannen van een woning in de wijk Stene weggeblazen. De dakpannen kwamen daarbij terecht in de aangrenzende tuin, waarbij er gelukkig geen gewonden vielen.

De oorzaak lag waarschijnlijk aan het feit dat het vrachtvliegtuig, een DC-10 afkomstig uit Benghazi (Verenigde Arabische Emiraten) zich klaar maakte om te landen, maar enkele honderden meters voor de landingsbaan zoveel turbulentie veroorzaakte, dat daardoor de dakpannen van de woning werden weggeblazen.

"Geef opa een GameBoy tegen zijn artritis"

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Computerspelletjes, zo is de algemene opinie, zijn iets voor jongeren, want alleen zij hebben reflexen die goed genoeg zijn ontwikkeld om de joystick of controller te kunnen hanteren. Die stelling dient te worden herzien, aldus de Sunday Times, aangezien dergelijke spelletjes juist perfect geschikt zijn voor de oudere generatie.

Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de Schotse universiteit van Abertay Dundee zouden het spelen van computerspelletjes door ouderen de coördinatie, de concentratie en de behendigheid van de senioren bevorderen. In een enkel geval zou je er zelfs artritis mee kunnen bestrijden.

Op basis van dit onderzoek verwachten de deskundigen dat de gameconsoles en -PC's dat "traditionele" vormen van tijdsverdrijf als bingo en petanque wel eens kunnen worden vervangen als het favoriete tijdverdrijf van bejaarden.

Albers wint voor de tweede keer in DTM

maass had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Opnieuw racesucces voor Christijan Albers. Voor de tweede keer op rij heeft hij een race in de DTM gewonnen. De 24-jarige Nederlander eindigde op de Nürburgring voor de zijn teamgenoot, de Zwitser Marcel Fässler, en de Fransman Laurent Aiello (Audi). Door deze zege gaat Albers nu aan kop van de ranglijst in de Deutschen Tourenwagen-Meisterschaft.

Albers voert nu na drie races de ranglijst aan met 24 punten. Fässler volgt op 3 punten, gevolgd door drievoudig DTM-kampioen Bernd Schneider (Dui) met 19 punten en titelverdediger Aiello met 18 punten. Doordat alles zo dicht bij elkaar staat beloven de resterende 7 races in de DTM spannender te worden dan ooit tevoren.

Vier doden bij ontploffing op cruiseschip

Sitethief had ons via de newssubmit het volgende te melden, herschreven en wel:

Op het luxe cruiseschip the Norway zorgde een geëxplodeerde ketelruimte ervoor dat een deel van het schip in vlammen kwam te staan. De ontploffing -die waarschijnlijk door een stoomlek werd veroorzaakt- doodde 2 van de bemanningsleden ter plekke, twee andere overleden later aan verwondingen in het ziekenhuis.

Alle 2.135 passagiers en 911 bemanningsleden werden geëvacueerd, geen van de passagiers raakte gewond. Veel van de bemanningsleden die om en nabij de ketelruimtes werkten of aanwezig waren liggen nu met 2e en 3e graad brandwonden veroorzaakt door de gloeiend hete stoom in het ziekenhuis.

De woordvoerder van de rederij bracht zijn medeleven aan de overleden bemanningsleden uit "NCL is deeply saddened by the deaths of the crew members." Omdat het cruise schip niet meer fatsoenlijk over hoge zee kan met zo een groot gat in de romp annuleerde de rederij de cruise. Aan de passagiers werd tegemoet gekomen met een vergoeding ter waarde van de cruise reis.

Kezman beste buitenlandse spits

PSV-spits Mateja Kezman mag zich sinds gisteren de 'meest in een seizoen scorende buitenlander aller tijden' van de Nederlandse eredivisie noemen.

Kezman scoorde tegen FC Utrecht zijn 35e treffer van het seizoen uit een penalty. Hij verbeterde daarmee het record van Nikos Machlas. Machlas kwam voor Vitesse destijds tot 34 goals. Algeheel topscorer van de Nederlandse eredivisie wordt de Joegoslaaf niet, dan zou hij minstens 8 keer moeten scoren in de seizoensafsluiter tegen FC Groningen.

Ranglijst buitenlandse topscorers
1 Mateja Kezman (PSV) 35 (2002-2003)
2 Nikos Machlas (Vitesse) 34 (1997-1998)
3 Ove Kindvall (Feyenoord) 30 (1968-1969)
4 Ronaldo (PSV) 29 (1994-1995)

Israël stemt in met vredesplan

Het Israëlische kabinet heeft nipt het nieuwe vredesplan voor het Midden Oosten, dat voor het eerst van de oprichting van een Palestijnse staat spreekt, goedgekeurd. Maar het diep verdeelde kabinet heeft bepaalde voorwaarden verbonden aan zijn goedkeuring, die nog voor problemen kunnen zorgen bij de uitvoering van het proces.

Het 23-koppige rechtse kabinet van premier Ariel Sharon was met twaalf stemmen voor en zeven tegen voor het plan, dat ook wordt aangeduid als 'routekaart'. Vier leden onthielden zich van stemming. De stemming vond plaats na een overleg van zes uur waarin Sharon zijn collega's probeerde over te halen voor het plan te stemmen.

Eén van de voorwaarden van het kabinet is dat de Palestijnse vluchtelingen hun recht op terugkeer naar gebieden in Israël, die zij tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog hebben verlaten, opgeven.

Een woordvoerder van de Palestijnen gaf aan blij te zijn met de acceptatie van het plan door Israël. Maar hij voegde toe dat de Palestijnen geen voorwaarden van het land zullen accepteren. "De schrijvers van de routekaart hebben ons verzekerd dat er geen wijzigingen in de tekst zullen worden aangebracht. En we verwachten dat die belofte blijft gelden."

Zeker 25 doden bij ramp met veerboot

Bij een ongeluk met een veerboot in de baai van Manilla, 75 kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla, zijn zondag zeker 25 mensen omgekomen. 203 mensen konden worden gered.

De veerboot, die officieel 193 passagiers aan boord had, botste tegen een veel groter schip en zonk. Reddingsteams wisten veel mensen op te pikken, maar weten niet exact hoeveel mensen zij zoeken. Zoals het op de Filipijnen gewoon is waren er veel meer mensen aan boord dan de 193 die op de passagiers- en bemanningslijst staan vermeld.

Geen van de 1700 mensen aan boord van de grotere Superferry 12 raakte gewond. Sommigen hadden niet eens in de gaten wat er aan de hand was tot er reddingsvesten werden uitgedeeld.

Volgens de eigenaren van beide schepen waren zij op het moment van de aanvaring op de juiste koers. Ook het zicht was goed.

Zoektocht naar overlevenden Algerije gestopt

Reddingswerkers in Algerije hebben hun zoektocht naar overlevenden van de aardbeving van donderdag opgegeven. Volgens hen liggen er geen levende mensen meer onder het puin.

Het dodental van de verwoestende aardbevig, die een kracht van 6.7 op de schaal van Richter had, staat inmiddels op 2162. 9000 mensen raakten bij de beving gewond.

Zaterdag haalden de reddingswerkers nog een vrouw en haar baby levend onder de brokstukken vandaan. De zoektocht naar een 11-jarig meisje ging nog even door, maar vermoedt wordt dat ook zij inmiddels is bezweken.

Volgens reddingswerkers ontbrak het aan een goede coördinatie van de werkzaamheden door de Algerijnse autoriteiten. Teams moesten lang wachten voordat ze met reddingsoperaties konden gaan beginnen of werden heen en weer gestuurd. Ook ontbreekt het de overlevenden nog aan tenten, dekens en andere hulpgoederen. De internationale hulp bereikt Algerije wel, maar de overheid heeft nog niet voldoende zendingen doorgelaten.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
©FOK.nl e.a.