SP: verbod op vleesafval in kip

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Socialistische Partij wil opheldering van het ministerie van Landbouw over de productie van kipfilet in Nederland. Volgens de Britse Food Safety Authority heeft de Nederlandse VWA vijf bedrijven beboet, omdat deze water en vleesafval aan hun producten toevoegden, zonder dit op de verpakking te vermelden. De SP wil nu van staatssecretaris Berend Jan Odink van Landbouw het exacte aantal bestrafte bedrijven weten, welke stappen zijn genomen en of de volksgezondheid gevaar loopt. Ook eist de partij dat het toevoegen van vleesafval aan kipproducten wordt uitgebannen.

Ook was er in het BBC-Programma "Panorama" te zien hoe Nederlandse kipverwerkers water toevoegden aan kipfilets. Door de filets te vermengen met een poeder, hielden deze meer water vast. Sommige filets bestaan uit meer dan 50% water. Het poeder bestaat uit vermalen vleesafval van varkens, runderen en kippen. Ook zou het vleesafval niet op BSE zijn gecontroleerd.

De VWA zegt overigens dat het niet verboden is om stoffen toe te voegen aan vlees, zolang het maar op de verpakking vermeldt staat.