Spannende uren voor commerciële radio

Volgens nog onbevestigde berichten zal vanmiddag bekend gemaakt worden welk radiostation waar op de FM-band te horen zal zijn. Veel 'radiodeskundigen' gaan er namelijk van uit dat de ministeries van Cultuur en van Economische Zaken vanmiddag bekend maken wie er de komende acht jaar een frequentie op de FM-band krijgen toegewezen. Zo laat Radio 538-dj Rick Van Velthuysen via zijn weblog weten dat hij van 538 opdracht heeft gekregen om zich vanmiddag stand-by te houden.

Er is maar liefst 10 jaar politiek gesteggel aan de etherveiling vooraf gegaan, die de belastingbetaler al vele miljoenen heeft gekost.

In grote delen van Nederland zijn tot nu toe via de ether op de FM naar zeven commerciële stations te luisteren. In alfabetische volgorde: Business Nieuws Radio, Classic FM, Noordzee FM, Radio 10 FM, Radio 538, Sky Radio en Yorin FM. Ook op de Middengolf zijn er een paar stations te beluisteren, waaronder Arrow Classic Rock. Daarnaast maakt een aanzienlijk aantal regionale commerciële stations gebruik van een FM-frequentie.

Het Kabinet heeft ter veiling aangeboden 9 grote landelijke FM-frequenties. Daarvan zijn er 4 voor ongeclausuleerde stations (mogen zelf weten wat ze uitzenden). De andere 5 zijn voor: nieuws, klassiek, Oldies, alternatief en Europese/Nederlandstalige muziek.

Verder kon er geboden worden op 26 regionale FM-frequenties en op 12 AM (Middengolf) frequenties, waaronder een paar landelijke.

Vrijwel alle bekende commercïele stations doen mee aan de veiling, behoudens Veronica, Kink FM en Yam FM. Afgevallen zijn al: Radio 192, UDC, StyleFM Danceradio (Amsterdam) Humor FM en Radio Nationaal.

Update

Voor de grote landelijke FM-frequenties zouden in ieder geval Radio 538 en Business Nieuws Radio in de prijzen zijn gevallen. En ook ID&T mag naar een landelijke FM-frequentie.

De uitslag is te volgen via Radio.nl

Dit topic is inmiddels gesloten. In Verdeling radiofrequenties bekend kan verder gediscussieerd worden.