Grootste voetafdruk reptielmens gevonden

In Schotland zijn tientallen voetafdrukken gevonden van een reptielachtig wezen dat 270 miljoen jaar geleden op aarde leefde. Met een lengte van 40cm zijn het de grootste voetafdrukken die op de wereld gevonden zijn. Peder Aspen van de Edingburgh Universiteit ontdekte de eerste voetafdruk toen hij met een groep studenten zoutkristallen bij Blackwaterfoot onderzocht.

De ontdekking betekent dat het wezen, een chirotherium, al in het aloude land van Arran rondliep nog voordat de grootste berg van het eiland, Goatfell, zich gevormd had en nog voordat de dinosauriŽrs er rondliepen. Het reptielwezen liep als een mens op twee benen, was 3,5 meter groot en had twee armen. Het wezen leek op een krokodil met een korte snuit, maar in plaats van dat de benen er aan de zijkant uitstaken hadden ze net zulke benen en armen als mensen.

Er waren reeds 50 van dergelijke voetafdrukken elders op de wereld aangetroffen, maar nog nooit in Schotland en nog nooit zo groot. Palaeontologen zijn opgewonden. "Het is zeer vreemd, het lijkt erg op een menselijke hand", zegt Fiano Gorman van het Arran Heritage Museum in Brodick.

Neil Clark van Glasgow's Hunterian Museum toont de voetafdruk die in het steen gevonden is.