Amsterdam wil migranten sneller laten inburgeren

De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk heeft vandaag in de hoofdstad het 'Welkomstboek' gepresenteerd. De gemeente wil migranten daarmee sneller in de samenlevering inburgeren.

In het boek staat informatie over het inburgeringstraject dat nieuwkomers moeten volgen. Zo komen zaken als het vinden van een woning en werk en het aanvragen van een uitkering aan de orde.

Naast het boek zijn er her en der in de stad ook nog informatiezuilen geplaatst. De maatregelen zijn niet alleen voor de 3500 migranten die elk jaar naar de hoofdstad komen bedoeld, maar ook voor de ongeveer 80.000 migranten die al in de stad wonen. Deze allochtonen wonen vaak al langere tijd in Nederland, maar spreken nog niet goed Nederlands en kennen de Nederlandse maatschappij nog niet goed genoeg.

Oudkerk pleit voor een verplichting op maat voor oudkomers om een inburgeringscursus te volgen en de Nederlandse taal te leren spreken, aangezien deze groep over het algemeen erg achter ligt met inburgering. Voor nieuwe migranten is een cursus al enkele jaren verplicht.