FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 september 2001

Frankrijk verslaat Nederland in daviscup

De Franse equipe heeft zich na drie wedstrijden al van de Nederlandse ploeg ontdaan.


Frankrijk heeft zich zaterdag in Rotterdam geplaatst voor de finale van de Daviscup. De beslissing in de halve finale tegen Nederland viel al voortijdig. Frankrijk haalde het beslissende derde punt binnen in het dubbelspel. Cedric Pioline en Fabrice Santoro waren in drie sets oppermachtig over Paul Haarhuis en Sjeng Schalken: 7-5 6-1 7-5.

Vrijdag hadden Arnaud Clément en Nicolas Escudé reeds de beide eerste enkelspelen gewonnen tegen respectievelijk Raemon Sluiter en Sjeng Schalken. Frankrijk komt in de eindstrijd uit tegen Australië of Zweden.

Heerenveen vernedert PSV


PSV dacht na de overwinning woensdag op Galatasaray het lek boven te hebben. SC Heerenveen liet in het Abe Lenstra stadion echter zien dat de Eindhovenaren nog steeds geen schim zijn van de ploeg die vorig seizoen de Nederlandse competitie domineerde.

Erik Gerets liet PSV in vrijwel dezelfde samenstelling aantreden tegen SC Heerenveen als woensdag tegen Galatasaray. Jürgen Colin moest wijken voor Yuri Nikiforov, Ivica Kralj verving Ronald Waterreus. Foppe de Haan kon vanwege een hamstringblessure geen beroep doen op Anthony Lurling.

Na het Friese volkslied startte Heerenveen voortvarend. Aan de openingstreffer ging een aantal goede kansen vooraf. Marcus Allbäck wist als eerste het net te vinden. Na een combinatie door het hart van de Eindhovense defensie bracht Jeffrey Talan de Zweedse spits in stelling. Allbäck aarzelde niet en verschalkte Kralj met een geplaatst schot: 1-0.

In de 26ste minuut volgde de tweede Friese goal. Uit een vrije trap van Mika Nurmela mocht Romano Denneboom ongehinderd de 2-0 inkoppen. De voorsprong was in overeenstemming met de verhoudingen op het veld. Heerenveen speelde fris en verzorgd, PSV slordig en ongeïnspireerd.

PSV kwam echter onverwacht weer terug in de wedstrijd. Voorafgaand aan het doelpunt van Dennis Rommedahl kreeg Heerenveen de bal er in een scrimmiage voor het PSV-doel niet in. In de uitbraak die volgde passeerde Rommedahl de te snel uitgekomen Hans Vonk met een simpel balletje.

Na rust herpakte PSV zich enigszins. De wedstrijd was dan ook veel meer in evenwicht dan voor de pauze. Heerenveen vergrootte een kwartier na rust de voorsprong echter weer. Daniel Jensen zag zijn schot via het been van de voor Ernst Faber ingevallen Colin zo van richting veranderd worden dat Kralj kansloos was.

Natuurlijk greep Gerets in door Jan Vennegoor of Hesselink in te brengen. Veel effect had het niet. Heerenveen sloeg namelijk binnen twee minuten opnieuw toe. Deze keer was Allbäck vanaf rechts de aangever en was Nurmela in de spits koppend de afmaker: 4-1. De laatste twintig minuten bleek PSV niet meer in staat het Heerenveen nog lastig te maken.

Naast de nieuwe mentale tik heeft PSV door de nederlaag na zes wedstrijden al elf verliespunten opgelopen. En ook al is de competitie nog lang, de achterstand mag in de komende duels niet verder meer oplopen. Heerenveen won verdiend en sluit met de winst weer aan bij de subtop in de Eredivisie.

Noordwijk: jongen (16) doodgestoken

Op de Grent in Noordwijk is de afgelopen nacht een 16-jarige jongen neergestoken. De jongen is aan zijn verwondingen overleden in het LUMC in Leiden.

De politie heeft naar aanleiding van de steekpartij twee jongens uit Oegstgeest aangehouden van 17 en 15 jaar oud. Zij worden er van verdacht de jongen te hebben neergestoken of er bij betrokken te zijn geweest. De steekpartij zou het gevolg geweest zijn van ruzie. De twee vermoedelijke daders konden na een zoekactie van de politie worden aangehouden op de Noordwijkerweg in Noordwijk.

Moskeeën beducht voor wraak op moslims

Islamitische organisaties in het Westen vragen om bescherming tegen agressie door niet-moslims. In Amsterdam maakt de Marokkaanse gemeenschap zich zorgen over de veiligheid in en rond de tientallen moskeeën in de stad. In een brief aan burgemeester Job Cohen vraagt de Stedelijke Marokkaanse Raad om extra toezicht door de politie.

Volgens voorzitter Abdoe Menebhi leven veel Marokkanen in angst, nu de aanslagen in de Verenigde Staten ook in Nederland leiden tot agressie tegen aanhangers van de islam. ''Moslims dreigen de dupe te worden van de verwerpelijke terreuraanslagen,'' aldus Menebhi.

De roep om politiebescherming komt van de Amsterdamse moskeeën zelf. De raad spreekt in de brief over een toenemend gevoel van onveiligheid onder Nederlandse moslims. ''Mensen zijn echt bang,'' zegt Menebhi.

In de brief aan Cohen verwijst de raad naar recente acties tegen moskeeën en islamitische scholen in Vlissingen, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Zwolle. Menebhi: ''In Amsterdam is het tot nog toe rustig, op wat kleine incidenten als verbale dreigementen na. Dat moet ook zo blijven. De gemeente kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van escalatie.''

verlamd

In Londen is gisteren extra politie ingezet om het vrijdaggebed in de moskeeën rustig te laten verlopen. In Groot-Brittannië zijn deze week moslims gemolesteerd. Een Afghaanse taxichauffeur uit Londen raakte verlamd bij een vechtpartij.

In de Verenigde Staten zijn enkele honderden incidenten met agressie tegen moslims gemeld. Twee mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een sikh uit India. Door hun traditionele tulband en baard worden sikhs soms verward met moslims. Een woordvoerder van de sikhs in Nederland laat weten dat hier van agressie geen sprake is.

Geen vrees voor aanslagen in Nederland

Er is geen aanleiding om te denken dat in Nederland aanslagen of ernstige ongeregeldheden zullen volgen in reactie op Amerikaanse vergeldingsmaatregelen voor de aanslagen van 11 september.

Dat zeiden de Nederlandse korpsbeheerders na overleg met minister van Binnenlandse Zaken K. de Vries, zaterdagmorgen in Utrecht, over de mogelijke gevolgen van een Amerikaans ingrijpen in Aghanistan. De korpsbeheerders hebben afgesproken vooral de vreedzame samenleving te zullen handhaven.

Ook minister De Vries benadrukte dat er vooralsnog geen enkele reden is aan te nemen dat terroristische aanslagen ook in Nederland zullen plaatsvinden. ,,Maar je moet daar wel rekening mee houden. Dat is gewoon ons werk'', aldus de bewindsman. ,,Je hebt altijd mensen die misbruik willen maken van de situatie en de ene groep tegen de andere willen opzetten. Dat moet je dus zien te voorkomen en die wil hebben wij gezamenlijk uitgesproken.''

De korpsbeheerders hebben zaterdag tevens de huidige beveiligingsmaatregelen doorgesproken die eventuele aanslagen in Nederland moeten voorkomen. Het gaat om een aantal maatregelen, maar de korpsbeheerders willen daar geen nadere mededelingen over doen.

Meisje steekt rivale op Zoetermeerse school

Bij een vechtpartij op een schoolplein in Zoetermeer is gistermiddag een meisje met een mes gestoken. Het slachtoffer werd geraakt in een oksel. Ze is met spoed overgebracht naar ‘t Lange Land ziekenhuis. Haar toestand is stabiel.

Afdelingsdirecteur van het Oranje Nassau College B. van der Meulen is echter in onwetendheid: "ik weet niet of het een steekpartij was. Het enige wat ik vertellen kan, is dat er een vechtpartij is geweest tussen twee meisjes", zegt de directeur met een ernstig gezicht.

streetfighting

Over de oorzaak van de ruzie, kan Van der Meulen meer meedelen: "Het zal wel om een jongen zijn gegaan, en als zulke meiden ruzie hebben, dan praten we niet meer over een klap in het gezicht, maar over streetfighting".

Een meisje wacht buiten op haar lift. Licht aangeslagen verteld ze dat ze een van de meisjes kent. "Ik vind het echt heel erg allemaal". Gewend is ze echter wel aan deze toestanden op school. "We hadden vroeger elke week wel wat, maar nu hebben we in school beveiligingsmensen gekregen en is er al een tijdje weinig gebeurt, maar nu is er dit weer".

BVD: Tal van terreur-groepen hier actief

Naast de Moedjahedien Khalq is in Nederland een scala van politieke en terroristische bewegingen uit het Midden-Oosten actief, blijkt uit het recente jaarverslag van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Maar of zich hier ook 'slapers' ophouden, maakt de BVD geen melding.

'Slapers' zijn terroristen die elders hun opleiding hebben gekregen en vervolgens onopvallend in het Westen leven. Ze zijn op afroep beschikbaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen schat dat er zich in Duitsland honderd 'slapers' bevinden die hun opleiding hebben gekregen in Afghanistan.

Wel stelde de BVD al voor 11 september vast dat Osama bin Laden over een ondersteunend netwerk in het Westen beschikt. De recente ontdekkingen over de schuilplaatsen van de vliegtuigkapers in de VS en Duitsland bevestigen die opvatting. Over de kans dat het netwerk zich ook tot in Nederland uitstrekt, hield de BVD een slag om de arm.

voedingsbodem lager opgeleiden

Uitvoerig komt een mogelijke voedingsbodem onder immigranten aan de orde. ''Het integratieproces verloopt niet zonder problemen. Over het geheel genomen zijn allochtonen lager opgeleid,'' zegt de BVD. ''Daardoor hebben zij slechtere kansen op de arbeidsmarkt en is de criminaliteit onder allochtonen aanzienlijk. Etnische minderheden vormen soms cultureel, maar ook sociaal vrij gesloten en kwetsbare groepen. Het feit dat zij daarnaast te maken hebben met de nodige weerstand en discriminatie, is evenmin bevorderlijk voor hun integratie.''

''Het gesloten karakter en de achterstandspositie maken dat zij kwetsbaar zijn voor manipulatie door bijvoorbeeld de landen van herkomst of etno-politieke en religieuze organisaties.''

Commando's Amerika klaar voor actie

Speciale eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten worden in aan Afghanistan grenzende landen gelegerd voor operaties in het land van de Taliban. Dit hebben zegslieden van het ministerie van Defensie in Washington onder meer tegen het dagblad USA Today gezegd.

Zaterdag zijn in Oezbekistan bijvoorbeeld twee Amerikaanase militaire vliegtuigen aangekomen. Het land heeft een naar schatting 150 kilometer lange grens met noordelijk Afghanistan. Etnische Oezbeken in Afghanistan vechten tegen de Taliban die overwegend tot de Pashtun of Pathaanse bevolkingsgroep horen.
Commando's moeten eerst het terrein verkennen en apparatuur overbrengen voor communicatie en oriëntatie. Er zijn mogelijk al van die eenheden op Afghaans grondgebied, volgens waarnemers.

De commando's zouden later de opdracht krijgen Osama bin Laden op te sporen. Deze in Afghanistan gezochte terrorist is evenwel behalve een geoefend guerrillastrijder ook een bouwondernemer die tal van wegen, tunnels en bunkers heeft aangelegd. Zijn connecties in en buiten Afghanistan stellen hem bovendien goed in staat ergens onder te duiken.

kleine luchtvloot

De eerste luchtaanvallen moeten volgens waarnemers gericht zijn op de gevechtsvliegtuigen van de Taliban, Het gaat om slechts ongeveer twintig in de voormalige Sovjetunie gebouwde Mig-21 en SU-22 gevechtsvliegtugen en een paar gevechtshelikopters van Russische makelij. Als de Taliban geen gevechtsvliegtuigen meer hebben, keren mogelijk de kansen voor de strijdkrachten van de oppositie, die nu onder leiding staan van Mohammed Fahim.

De oppositie hoopt de macht te herwinnen als de huidige crisis de Taliban ten val brengt. Het politieke kopstuk van de alliantie is president Rabbani, die door vrijwel de hele wereld nog steeds als wettelijk regeringshoofd wordt beschouwd. Hij zetelt in het Afghaanse Feyzabad.

In het ruim 500 kilometer noorderlijker gelegen Kazachstan heeft paus Johannes Paulus II zaterdag opgeroepen het conflict niet met wapens te beslechten. Hij riep kort na zijn aankomst in de voormalige Sovjetrepubliek op tot onderhandelingen en dialoog.

Leekens kan niet meer stuk bij Roda JC

Georges Leekens kan voorlopig niet stuk bij de aanhang van Roda JC. De opvolger van de woensdag ontslagen trainer Jan van Dijk debuteerde vrijdagavond tegen FC Den Bosch met de eerste competitiezege dit seizoen: 4-1.

Ook belangrijk voor Kerkrade was de terugkeer van 'Mister Roda' Eric van der Luer in de basis. De 36-jarige middenvelder belandde onder Van Dijk op de bank en dat zette kwaad bloed bij de supporters. Van der Luer maakte zijn rentree meer dan waar. Hij bepaalde als vervanger van de geblesseerde Nygaard het spel en ging voorop in de strijd.

Leekens begon deze week aan een zware klus. De coach moest zo snel mogelijk voor rust binnen de club zorgen en dat kon alleen met een zege tegen de Brabanders, die met acht punten uit vijf duels een verrassende terugkeer in de KPN Eredivisie beleven. Dus zo eenvoudig was de opgave van Leekens niet.

Voorzitter Pickée en bestuurslid technische zaken Hendriks hebben met de 52-jarige voormalige international van de Rode Duivels de trainer die ze al meteen wilden als opvolger van de redelijk succesvolle Sef Vergoossen (Racing Genk). De komst van Leekens ketste echter af op het financiële vlak, waarna Roda JC Van Dijk binnenhaalde.

NBA oefent niet meer in Duitsland

De NBA heeft alle buitenlandse oefenduels afgelast. Zo zullen de Minnesota Timberwolves en Toronto Raptors niet naar Duitsland en Italië komen.

De NBA besloot de duels na de aanslagen op New York en Washington niet door te laten gaan. Er stonden duels geplanned in Japan, Italië, Duitsland en Mexico.

De Wolves en Raptors zouden half oktober in Köln een oefenwedstrijd tegen elkaar spelen. Twee dagen eerder zouden beide ploegen tegen een Europese opponent spelen. De Europese fans zien hun kans om twee van de jonge sterren uit de NBA te zien aan hun neus voorbijgaan. Minnesota is de ploeg van Kevin Garnett, terwijl Vince Carter de sterspeler van de Raptors is.

De Los Angeles Lakers zouden in Tokio tegen de Golden State Warriors spelen. De andere ploeg uit L.A., de Clippers zou in Mexico tegen de Orlando Magic aantreden. De NBA lastte eerder al een tournee van een sterrenteam door Azië af.

Venezuela levert Duitse verkrachter uit

Venezuela heeft een 60-jarige Duitser uitgeleverd die in eigen land verdacht wordt van 748 verkrachtingen, onder meer van kinderen. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Gunter Schniedenharn werd begin deze week aangehouden in het oosten van het land. Hij is woensdag naar Duitsland gedeporteerd.

Volgens Interpol zijn er geen aanwijzingen dat hij ook in Venezuela kinderen heeft lastig gevallen. Alle 748 aanklachten wegens verkrachting gaan over zaken in eigen land. De man heeft al drie jaar in de gevangenis gezeten in zijn woonplaats Münster na een veroordeling wegens 58 gevallen van verkrachting.

McCartney : Concert voor brandweerlieden

Ex-Beatle Paul McCartney geeft een benefietconcert voor de gezinnen van de brandweerlieden die bij de terreurdaden in de Verenigde Staten het leven hebben verloren. Het concert zal waarschijnlijk in oktober plaatshebben.

McCartney kwam op de dag van de aanslagen in New York aan en is daarna in de Verenigde Staten gebleven. Hij zei vrijdagavond dat hij ,,getuige is geweest van grote heldendaden''. De zanger heeft vroeger platen gemaakt onder het pseudoniem Fireman (Brandweerman). Hij voelt zich zo met de spuitgasten verbonden, omdat zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in Liverpool bij de brandweer actief was.

Powell : Genoeg bewijzen tegen Bin Laden

De Verenigde Staten beschikken over genoeg bewijzen om de in Afghanistan levende Saudische terrorist Osama bin Laden voor een Amerikaanse rechtbank te kunnen brengen, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Hij zei dit vrijdag in een vraagggesprek met de Britse omroep BBC. ,,Ik denk dat wij genoeg informatie van de inlichtingendiensten hebben en juridisch afdoende bewijs om Bin Laden voor een rechtbank in de VS te kunnen dagen. Dat kan betekenen dat wij hem moeten gaan vinden in plaats van dat de Taliban hem aan ons uitleveren''.

De in Afghanistan regerende Taliban hebben het advies van een raad van geestelijken Bin Laden te vragen het land te verlaten, naast zich neer gelegd. Het regime vindt dat het aan de Saudiër zelf is te bepalen of hij wil vertrekken.

Powell benadrukte dat het niet bij de persoon Bin Laden zal blijven. ,,Het is dat netwerk (Al Qaeda, de basis) dat wij moeten pakken, want je kunt niet een deel ervan onaangeroerd laten zodat het in staat is andere terroristische aanvallen uit te voeren tegen iemand anders. Het is een zeer breed netwerk. Ik vergelijk het met een soort houdstermaatschappij en meneer Osama bin Laden is de bestuursvoorzitter, directeur en penningmeester'', aldus Powell.

De bewindsman zei dat de VS duidelijk zullen maken dat de komende operatie niet is gericht tegen moslims als groep. ,,Wij richten ons niet tegen het Afghaanse volk. We zullen zeer voorzichtig zijn met wat we doen om er zeker van te zijn dat mensen in onze acties zien dat wij ons niet richten tegen de Afghanen, niet tegen de moslims, niet tegen de Arabieren. Wij richten ons op terroristen''.

Mythe Atlantis 'onthuld' door wetenschapper

De Franse wetenschapper Jacques Collina-Girard stelt dat het mythische eiland Atlantis zich vóór de Spaanse Straat van Gibraltar, net buiten de Middellandse Zee bevond.

Atlantis werd 9.000 jaar voor Christus door de zee verzwolgen. Collina-Girard publiceert zijn bevindingen in het Franse wetenschappelijke tijdschrift Comptes rendus de l'Academie des Sciences. De werken van de Griekse filosoof Plato over Atlantis, "Timaeus" en "Critias", waren de belangrijkste leidraden voor de wetenschapper.

Een studie van de zeeniveaus en migratiepatronen aan het einde van de laatste Ijstijd (+/- 17.000 v.C.) bevestigde zijn vermoeden dat Atlantis zich voor de Straat van Gibraltar moet bevonden hebben. Volgens Collina-Girard lag de kustlijn voor het zuidelijkste punt van Spanje 19.000 jaar geleden zowat 130 meter lager dan vandaag. Daardoor zou voor de kustlijn van Gibraltar een eilandengroep zichtbaar geweest zijn. Een van die eilanden was volgens Collina-Girard het mythische eiland Atlantis.

Geen aanvallen tijdens Centraal-Azië trip paus

De Verenigde Staten zouden paus Johannes Paules II beloofd hebben geen miltiare acties uit te voeren tijdens zijn trip naar Centraal-Azië.

Van zaterdag tot dinsdag vertoeft de leider van het Vaticaan in Kazachstan. Daarna reist hij door naar Armenië. Er zijn wel extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Meer dan 2.000 soldaten moeten bij het pausbezoek aan Kazachstan in staan voor de veiligheid .

Oproep tot verdraagzaamheid door 60 org.

Bijna zestig maatschappelijke hulporganisaties roepen vandaag in een advertentie in de landelijke dagbladen op tot verdraagzaamheid. Volgens de organisaties dreigt er na de aanslagen op de Verenigde Staten een geweldspiraal en discriminatie.

Organisaties als Novib, Kerken in Aktie, Amnesty International, Foster Parents Plan Nederland, Milieudefensie, Rode Kruis Nederland en Unicef, hebben grote zorgen dat de wereld straks verdeeld wordt in twee kampen. ,,We willen voorkomen dat de huidige crisis leidt tot verdere stigmatisering, hokjesgeest en verdeeldheid'', reageert een woordvoerder van Novib, die spreekt namens alle deelnemende bewegingen. ,,Terrorisme moet bestreden worden, maar niet ten koste van onschuldige en kwestbare mensen.''

Volgens de maatschappelijke hulpinstellingen legt het drama van 11 september een zware hypotheek op de samenwerkingsverbanden die een rechtvaardiger en vredelievende wereld dichterbij brengen. Daarom doen ze een oproep aan iedereen om mee te denken over actievormen, initiatieven en andere voorstellen die verdraagzaamheid en rechtvaardigheid dichterbij brengen. ,,Wij hebben zelf ook niet alle wijsheid in pacht'', aldus de woordvoerder.

Verklaring

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft vrijdag een verklaring uitgegeven waarin het protesteert tegen discriminatie van moslims en geweld tegen moskeeën in Nederland. ,,Hoe groot onze verbijstering en woede over de onbegrijpelijke terreurdaden in New York en Washington ook zijn, het is volstrekt verkeerd dit af te reageren op Nederlandse moslims en anderen, die part noch deel aan deze terreurdaden hebben'', aldus het comité.

Bij de verklaring hebben zich inmiddels verschillende organisaties aangesloten. Daaronder zijn de Anne Frank Stichting, het Centraal Joods Overleg, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM, de Landelijke Sinti Organisatie en de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten.

Taliban meldt neerschieten spionagevliegtuig

De Taliban-machthebbers in Afghanistan beschuldigen de Verenigde Staten van het saboteren van een akkoord waarmee een oorlog kan worden voorkomen. In reactie op een Amerikaans ultimatum gaven de Taliban-leiders de Saudische moslimextremist Osama bin Laden het advies Afghanistan te verlaten. Maar de Amerikanen eisen dat Afghanistan Bin Laden uitwijst en dreigen het land met militair ingrijpen.

Volgens de Taliban-leiders is uitwijzing niet in overeenstemming met de islam. Een Taliban-woordvoerder zei dat Afghanistan nu meer geneigd is tot een Heilige Oorlog. Bin Laden zou het brein zijn achter de recente aanslagen in Washington en New York.

Eerder zeiden de Taliban dat ze in Noord-Afghanistan een onbemand spionagevliegtuigje hebben neergeschoten. De herkomst van het toestel is niet bekend. Eerder werd gemeld dat het ging om een Amerikaans vliegtuigje. In dat geval zou het de eerste militaire confrontatie zijn tussen de Verenigde Staten en de Taliban sinds de aanslagen. Washington weigert het bericht te bevestigen of te ontkennen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun diplomatieke betrekkingen met het Afghaanse Taliban-bewind verbroken. Na het besluit van de Emiraten zijn er nog slechts twee landen die het regime van de Taliban erkennen: het buurland Pakistan en Saudi-Arabië.

Worsteling met kapers bij Pennsylvania crash

Aan boord van het Amerikaanse vliegtuig dat 11 september in Pennsylvania neerstortte, heeft zich een 'wanhopige hevige worsteling' voorgedaan. Dat is gebleken bij het afluisteren van de cockpitvoicerecorder van het toestel. Dat meldde de New York Times zaterdag. Het blad baseert zich op informatie van Amerikaanse justitiefunctionarissen.

Op de recorder van 'vlucht UA93' zijn volgens de krant duidelijk geluiden te horen die wijzen op een vechtpartij. Ook wordt er in het Arabisch en Engels geschreeuwd. Door de chaos die daardoor ontstond zou het toestel zijn neergestort.

Uit de geluiden kan nog niet worden opgemaakt van wie de stemmen zijn en wat er precies is gebeurd. Experts proberen de band 'verder te ontleden', aldus de krant.

GSM-telefoontjes

De cockpitvoicerecorder neemt de stemmen op van de piloten via hun hoofdtelefoontjes en registreert andere geluiden via een microfoon in het plafond van de cockpit.

Eerder was al naar aanleiding van gsm-telefoontjes van inzittenden van het toestel vastgesteld dat heldhaftig optreden van de passagiers de plannen van de vier kapers heeft gedwarsboomd. De kapers zouden het hebben gemunt op een tweede gebouw in Washington, waarschijnlijk het Witte Huis. Het Pentagon in Washington werd wel getroffen door een ander vliegtuig.

Friends-aflevering moet opnieuw na aanslag

lique had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de serie Friends kampt met de gevolgen van de terroristische aanslagen in de VS. De derde aflevering van het nieuwe seizoen moet opnieuw geschoten worden omdat het op een vliegveld plaats vindt. Monica en Chandler zouden in die specifieke aflevering een aantal uren te vroeg op het vliegveld zijn voor hun huwelijksreis.

Producer David Crane vertelt: "Het had ermee te maken dat wij het grappig vonden hoe belachelijk en obsessief Monica zich gedroeg omdat ze minstens drie uur van tevoren op de luchthaven wilde zijn. Twee weken geleden zou dat inderdaad nog grappig zijn geweest, maar dat is het nu niet. Iedereen doet het nu. Het voelde niet grappig meer. Daarom hebben we ervoor gekozen om de aflevering opnieuw te maken."

Massagraf bij Srebrenica opgegraven

lique had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een massagraf vlakbij Srebrenica zijn de afgelopen drie weken stoffelijke overschotten gevonden van 162 Bosnische moslims. Dit heeft Murat Hurtic verklaard, een lid van de Bosnische Commissie voor Vermiste Personen.

"Wij verwachten nog vijftig lijken te vinden", aldus Hurtic. De openlegging van het massagraf, zo'n 35 kilometer ten noordwesten van Srebrenica, begon op 3 september. Bij de werkzaamheden zijn onderzoekers van het Joegoslavië-Tribunaal aanwezig.

De lijken behoren waarschijnlijk tot de slachtoffers die de Bosnische Serviërs maakten na de val van Srebrenica in juli 1995. Na de val van de door Nederlandse blauwhelmen beschermde enclave werden duizenden moslims gedood.

De Bosnisch-Servische generaal Krstic werd in augustus voor zijn rol in Srebrenica tot 46 jaar cel veroordeeld door het Joegoslavië-Tribunaal.

Hacker veranderde nieuws op Yahoo News

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 20-jarige hacker is er in geslaagd in te breken bij Yahoo News. Hij kon naar eigen zeggen naar hartelust nieuwsberichten veranderen.

Yahoo claimt inmiddels adequate maatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Het portalbedrijf werd door SecurityFocus, de beveiligingssite die de hack als eerste meldde, op de hoogte gebracht.

De 20-jarige Adrian Lamo kon met niet meer dan een browser en een makkelijk verkregen internetadres binnenkomen bij het 'web-based' nieuwssysteem van Yahoo, zo zegt hij tegen SecurityFocus. Lamo hoefde naar eigen zeggen niet eens een wachtwoord in te voeren.

Hij veranderde een nieuwsbericht van 23 augustus over Dmitry Sklyarov, de Russische programmeur die in de Verenigde Staten vastzit op verdenking van overtreding van de controversiële copyrightwet DMCA.

Lamo veranderde het bericht van persbureau Reuters zo dat te lezen viel dat Sklyarov ter dood veroordeeld zou kunnen worden. Daarnaast legde hij de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft een paar stevige uitspraken in de mond.

Lamo herschreef ook nog een bericht van 10 augustus, over een commissierapport van de Amerikaanse Senaat over de National Security Agency. Deze veiligheidsraad zou een overeenkomst zijn aangegaan met AOL Time Warner 'om een dienst te brengen die je niet kunt weigeren'.

De berichten zijn inmiddels verwijderd. Lamo claimt dat hij drie weken lang nieuwsberichten heeft kunnen veranderen. De hacker zegt tegen SecurityFocus slechts de fouten in de beveiliging van Yahoo News te hebben willen aantonen. Daarom zou hij ook alleen oude nieuwsberichten hebben veranderd.

De hack is een gevoelige klap voor nieuwssites, voor wie betrouwbaarheid van de informatie van groot belang is. De terreuraanslagen van vorige week in de Verenigde Staten en de crisis die daarop is ontstaan, maken de hack van Yahoo News nog pijnlijker.

"Iemand zou de lijsten kunnen veranderen met vermiste personen, of met de passagiers op de gekaapte vliegtuigen, of de aanslagen onterecht aan bepaalde personen kunnen toeschrijven", zo zegt Dorothy Denning, hoogleraar informatica aan Georgetown University tegen SecurityFocus. Lamo is het daar mee eens. "Ik had meer macht dan The Washington Post. Ik had een hoop leed kunnen veroorzaken met valse of misleidende informatie."

Haastige klant vermaalt zijn vingers in slagerij

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een islamitische slagerij in Rotterdam-West is een ongeduldige klant enkele vingers kwijtgeraakt in de gehaktmolen. De man meldde aan de eigenaar van slagerij Shrief, aan de Grote Visserijstraat, dat hij een paar kilo gehakt wilde kopen, maar de slager vroeg om enig geduld, omdat het op dat moment nogal druk was in de winkel en de man nog niet aan de beurt was.

De klant kon dat geduld kennelijk niet opbrengen, stapte zelf achter de toonbank en begon daar enkele hompen vlees in de gehaktmolen te proppen. Hij gebruikte daarbij zijn hand als 'aanstamper'.

Dat werd hem fataal: twee vingers werden door de schoepen van de gehaktmolen afgesneden. Het hevig bloedende slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het Dijkzigtziekenhuis. De vingers werden niet meer gevonden. Ze waren reeds vermalen.
Laatste reviews en specials
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
©FOK.nl e.a.