Moskeeën beducht voor wraak op moslims

Islamitische organisaties in het Westen vragen om bescherming tegen agressie door niet-moslims. In Amsterdam maakt de Marokkaanse gemeenschap zich zorgen over de veiligheid in en rond de tientallen moskeeën in de stad. In een brief aan burgemeester Job Cohen vraagt de Stedelijke Marokkaanse Raad om extra toezicht door de politie.

Volgens voorzitter Abdoe Menebhi leven veel Marokkanen in angst, nu de aanslagen in de Verenigde Staten ook in Nederland leiden tot agressie tegen aanhangers van de islam. ''Moslims dreigen de dupe te worden van de verwerpelijke terreuraanslagen,'' aldus Menebhi.

De roep om politiebescherming komt van de Amsterdamse moskeeën zelf. De raad spreekt in de brief over een toenemend gevoel van onveiligheid onder Nederlandse moslims. ''Mensen zijn echt bang,'' zegt Menebhi.

In de brief aan Cohen verwijst de raad naar recente acties tegen moskeeën en islamitische scholen in Vlissingen, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Zwolle. Menebhi: ''In Amsterdam is het tot nog toe rustig, op wat kleine incidenten als verbale dreigementen na. Dat moet ook zo blijven. De gemeente kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van escalatie.''

verlamd

In Londen is gisteren extra politie ingezet om het vrijdaggebed in de moskeeën rustig te laten verlopen. In Groot-Brittannië zijn deze week moslims gemolesteerd. Een Afghaanse taxichauffeur uit Londen raakte verlamd bij een vechtpartij.

In de Verenigde Staten zijn enkele honderden incidenten met agressie tegen moslims gemeld. Twee mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een sikh uit India. Door hun traditionele tulband en baard worden sikhs soms verward met moslims. Een woordvoerder van de sikhs in Nederland laat weten dat hier van agressie geen sprake is.