Commando's Amerika klaar voor actie

Speciale eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten worden in aan Afghanistan grenzende landen gelegerd voor operaties in het land van de Taliban. Dit hebben zegslieden van het ministerie van Defensie in Washington onder meer tegen het dagblad USA Today gezegd.

Zaterdag zijn in Oezbekistan bijvoorbeeld twee Amerikaanase militaire vliegtuigen aangekomen. Het land heeft een naar schatting 150 kilometer lange grens met noordelijk Afghanistan. Etnische Oezbeken in Afghanistan vechten tegen de Taliban die overwegend tot de Pashtun of Pathaanse bevolkingsgroep horen.
Commando's moeten eerst het terrein verkennen en apparatuur overbrengen voor communicatie en oriëntatie. Er zijn mogelijk al van die eenheden op Afghaans grondgebied, volgens waarnemers.

De commando's zouden later de opdracht krijgen Osama bin Laden op te sporen. Deze in Afghanistan gezochte terrorist is evenwel behalve een geoefend guerrillastrijder ook een bouwondernemer die tal van wegen, tunnels en bunkers heeft aangelegd. Zijn connecties in en buiten Afghanistan stellen hem bovendien goed in staat ergens onder te duiken.

kleine luchtvloot

De eerste luchtaanvallen moeten volgens waarnemers gericht zijn op de gevechtsvliegtuigen van de Taliban, Het gaat om slechts ongeveer twintig in de voormalige Sovjetunie gebouwde Mig-21 en SU-22 gevechtsvliegtugen en een paar gevechtshelikopters van Russische makelij. Als de Taliban geen gevechtsvliegtuigen meer hebben, keren mogelijk de kansen voor de strijdkrachten van de oppositie, die nu onder leiding staan van Mohammed Fahim.

De oppositie hoopt de macht te herwinnen als de huidige crisis de Taliban ten val brengt. Het politieke kopstuk van de alliantie is president Rabbani, die door vrijwel de hele wereld nog steeds als wettelijk regeringshoofd wordt beschouwd. Hij zetelt in het Afghaanse Feyzabad.

In het ruim 500 kilometer noorderlijker gelegen Kazachstan heeft paus Johannes Paulus II zaterdag opgeroepen het conflict niet met wapens te beslechten. Hij riep kort na zijn aankomst in de voormalige Sovjetrepubliek op tot onderhandelingen en dialoog.