Powell : Genoeg bewijzen tegen Bin Laden

De Verenigde Staten beschikken over genoeg bewijzen om de in Afghanistan levende Saudische terrorist Osama bin Laden voor een Amerikaanse rechtbank te kunnen brengen, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Hij zei dit vrijdag in een vraagggesprek met de Britse omroep BBC. ,,Ik denk dat wij genoeg informatie van de inlichtingendiensten hebben en juridisch afdoende bewijs om Bin Laden voor een rechtbank in de VS te kunnen dagen. Dat kan betekenen dat wij hem moeten gaan vinden in plaats van dat de Taliban hem aan ons uitleveren''.

De in Afghanistan regerende Taliban hebben het advies van een raad van geestelijken Bin Laden te vragen het land te verlaten, naast zich neer gelegd. Het regime vindt dat het aan de Saudiër zelf is te bepalen of hij wil vertrekken.

Powell benadrukte dat het niet bij de persoon Bin Laden zal blijven. ,,Het is dat netwerk (Al Qaeda, de basis) dat wij moeten pakken, want je kunt niet een deel ervan onaangeroerd laten zodat het in staat is andere terroristische aanvallen uit te voeren tegen iemand anders. Het is een zeer breed netwerk. Ik vergelijk het met een soort houdstermaatschappij en meneer Osama bin Laden is de bestuursvoorzitter, directeur en penningmeester'', aldus Powell.

De bewindsman zei dat de VS duidelijk zullen maken dat de komende operatie niet is gericht tegen moslims als groep. ,,Wij richten ons niet tegen het Afghaanse volk. We zullen zeer voorzichtig zijn met wat we doen om er zeker van te zijn dat mensen in onze acties zien dat wij ons niet richten tegen de Afghanen, niet tegen de moslims, niet tegen de Arabieren. Wij richten ons op terroristen''.