Geen vrees voor aanslagen in Nederland

Er is geen aanleiding om te denken dat in Nederland aanslagen of ernstige ongeregeldheden zullen volgen in reactie op Amerikaanse vergeldingsmaatregelen voor de aanslagen van 11 september.

Dat zeiden de Nederlandse korpsbeheerders na overleg met minister van Binnenlandse Zaken K. de Vries, zaterdagmorgen in Utrecht, over de mogelijke gevolgen van een Amerikaans ingrijpen in Aghanistan. De korpsbeheerders hebben afgesproken vooral de vreedzame samenleving te zullen handhaven.

Ook minister De Vries benadrukte dat er vooralsnog geen enkele reden is aan te nemen dat terroristische aanslagen ook in Nederland zullen plaatsvinden. ,,Maar je moet daar wel rekening mee houden. Dat is gewoon ons werk'', aldus de bewindsman. ,,Je hebt altijd mensen die misbruik willen maken van de situatie en de ene groep tegen de andere willen opzetten. Dat moet je dus zien te voorkomen en die wil hebben wij gezamenlijk uitgesproken.''

De korpsbeheerders hebben zaterdag tevens de huidige beveiligingsmaatregelen doorgesproken die eventuele aanslagen in Nederland moeten voorkomen. Het gaat om een aantal maatregelen, maar de korpsbeheerders willen daar geen nadere mededelingen over doen.