Taliban meldt neerschieten spionagevliegtuig

De Taliban-machthebbers in Afghanistan beschuldigen de Verenigde Staten van het saboteren van een akkoord waarmee een oorlog kan worden voorkomen. In reactie op een Amerikaans ultimatum gaven de Taliban-leiders de Saudische moslimextremist Osama bin Laden het advies Afghanistan te verlaten. Maar de Amerikanen eisen dat Afghanistan Bin Laden uitwijst en dreigen het land met militair ingrijpen.

Volgens de Taliban-leiders is uitwijzing niet in overeenstemming met de islam. Een Taliban-woordvoerder zei dat Afghanistan nu meer geneigd is tot een Heilige Oorlog. Bin Laden zou het brein zijn achter de recente aanslagen in Washington en New York.

Eerder zeiden de Taliban dat ze in Noord-Afghanistan een onbemand spionagevliegtuigje hebben neergeschoten. De herkomst van het toestel is niet bekend. Eerder werd gemeld dat het ging om een Amerikaans vliegtuigje. In dat geval zou het de eerste militaire confrontatie zijn tussen de Verenigde Staten en de Taliban sinds de aanslagen. Washington weigert het bericht te bevestigen of te ontkennen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun diplomatieke betrekkingen met het Afghaanse Taliban-bewind verbroken. Na het besluit van de Emiraten zijn er nog slechts twee landen die het regime van de Taliban erkennen: het buurland Pakistan en Saudi-Arabië.