FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 juli 2001

Israël: Géén strakke shirts voor legervrouwen

sjoukes + panzerfaust hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwelijk Israëlische soldaten mogen voortaan op de kazernes geen strakke T-shirts of topjes meer dragen. De hoogste rabbijn binnen de Israëlische strijdkrachten heeft dat bepaald, aldus de krant Maariv maandag.

De rabbijn reageert met zijn maatregel op klachten van gelovige recruten die zeiden afgeleid te worden door de al te zichtbare vrouwelijke vormen.

Pseudologia Phantastica bij Singh Varma ?

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oud-Tweede-Kamerlid Tara Singh Varma (GroenLinks) lijdt vermoedelijk aan de ziekte Pseudologia Phantastica. Dat zegt de Groningse psychiater F. Westerouwen van Meeteren op basis van berichten in de media.

Pseudologia Phantastica kenmerkt zich door extreme waanideeën van de patiënt. ,,Deze waanideeën zijn vaak van lange duur'', zegt Westerouwen van Meeteren. ,,Zo blijft Singh Varma waarschijnlijk volhouden dat ze kanker heeft, ook al vertellen de mensen om haar heen dat dat niet zo is.''

Volgens de Groningse psychiater is de ziekte met psychotherapie goed te genezen. Medicijnen kunnen alleen helpen tegen de waanideeën. De psychiater vermoedt dat Singh Varma zelf wel in haar ziekte gelooft. ,,Maar dat is iets wat je nooit met zekerheid kan zeggen'', voegt hij eraan toe. Zolang het oud-Tweede-Kamerlid geen gevaar vormt voor zichzelf of haar omgeving, is opname niet noodzakelijk, aldus Westerouwen van Meeteren.

Mensen die ziekelijk liegen, doen dat volgens hem in veel gevallen om voordelen te behalen. ,,Dat kan aandacht zijn, maar ook bepaalde voorrechten die je als patiënt hebt.''

Zie ook Varma: Ik heb terminale ziekte niet verzonnen

Wereldrecord afvallen voor Chinees

Een Chinese arts heeft een wereldrecord gebroken doordat hij een adolescente patiënt 53,5 kilo heeft doen afvallen in 11 maanden. Jiao Donghai, dokter in de traditionele Chinese geneeskunde, zette de 16-jarige jongeman op een heel streng dieet en onder medische behandeling. Ook moest hij fysieke oefeningen doen.

Bij het eerste bezoek aan de arts in juli vorig jaar, was de jongeman er zo slecht aan toe, dat hij hulp nodig had om te ademen. Verder had hij nog last van andere kwalen, zoals hartklachten, die zijn zwaarlijvigheid met zich brachten. Tot dan was er nog geen enkel dieet gelukt.
De behandeling van Jiao Donghai maakte het niet enkel mogelijk dat hij het gewicht verloor, ook de gezondheidstoestand van de patiënt verbeterde aanzienlijk. Na zijn dieet in 2001 mei had hij 55 centimeter minder buikomvang. Dokter Jiao Donghai heeft een onlangs een certificaat van het Guiness Book of Records gekregen.

Ursul de Geer weg bij RTL4

Tv-maker Ursul de Geer stopt met het maken van programma's voor RTL4. Dat heeft de commerciële zender maandag laten weten. RTL laat weten de beslissing van De Geer te betreuren, omdat de zender nog wel plannen met hem had.

"Ursul gaf zelf aan dat hij wilde stoppen met het vakantieprogramma Het is hier fantasties... Maar er waren ideeën om hem andere programma's te laten presenteren. Hij wilde toch stoppen bij RTL4. Onbekend is wat hij nu gaat doen'', aldus een RTL-woordvoerster. De Geer werkte sinds 1991 bij de zender, toen nog RTL Veronique geheten.

Robbie Williams: duet met Nicole Kidman

De Britse popster Robbie Williams heeft de Australische actrice Nicole Kidman overgehaald een duet met hem op te nemen. Het nummer komt op zijn nieuwe album met covers.

Het is niet voor het eerst dat de filmster haar zangtalenten laat zien. Op de soundtrack van haar film Moulin Rouge zingt Kidman een duet met tegenspeler Ewan McGregor, dat in Australië al in de top 10 staat. Ook McGregor gaat binnenkort met Williams de studio in.

"Fokker kost elk huishouden weer 25 gulden"

Fokker hoeft van de rechter de voorlopige aanslag van de vennootschapsbelasting over 1999 en 2000 niet te betalen. "Dat kost elk huishouden in Nederland nu dus weer f 25'', zegt een woordvoerder bij Fokker.

De Belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat de vliegtuigbouwer de voorlopige aanslagen van 140 miljoen gulden kan weggooien. De 'winst' van Fokker kan nog niet worden bepaald zolang het faillissement van de Nederlandse vliegtuigbouwer niet geheel is afgewikkeld, stelt het Hof. De staatssecretaris van Financiën heeft zes weken de tijd om bij de Hoge Raad tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Eerder al bepaalde het hof dat Fokker over de periode 1996-1998 geen vennootschapsbelasting hoefde te betalen. De belastingdienst heeft ook al een voorlopige aanslag opgelegd voor 2001. Wanneer ook dit jaar het faillissement niet is afgerond, lijkt de kans klein dat de belastingdienst dit geld mag innen.

Faillisementsproces kan nog jaren duren
"Fokker kost elk huishouden in Nederland nu dus weer f 25'', zegt een woordvoerder bij Fokker. "En het kan nog jaren duren voordat het faillissement volledig is beëindigd.'' Omdat er nog altijd geld zit in de vliegtuigbouwer kunnen er nog steeds claims van vermeende schuldeisers binnenkomen. Pas wanneer er een gebrek aan geld is, houdt dat op."

In twee betalingsronden hebben de huidige schuldeisers 68 procent van hun vorderingen uitgekeerd gekregen. Nu er weer 140 miljoen beschikbaar is, kunnen zij weer een uitbetaling tegemoet zien. Fokker heeft nog honderden miljoenen gulden schuld.

Noodtoestand na uitbarstingen Etna

De Italiaanse regering heeft maandag de noodtoestand afgekondigd in de Siciliaanse provincie Catania. De maatregel is ingesteld, nadat in de nacht van zondag op maandag de uitbarstingen van de vulkaan Etna opnieuw sterker werden.

De ruim 3000 meter hoge vulkaan spuwt opnieuw lava en as de lucht in. De lavastroom die nog maar enkele kilometers van het stadje Nicolosi was verwijderd, is inmiddels in een dal gestroomd. Maar volgens experts is het geen teken dat de plaats gespaard blijft, omdat de gloeiende vloed weer nieuwe wegen kan inslaan.

De inwoners van Nicolosi maken zich grote zorgen over het lot van hun huizen. De burgemeester van het dorp vroeg de regering eerder op de dag de noodtoestand uit te roepen. Hij liet weten "geduldig te hebben gewacht tot de top van de G8 was afgelopen''.

De 5000 inwoners hebben hun koffers al gepakt voor een eventuele evacuatie. Ze kwamen aan de voet van de berg bijeen om te bidden voor het behoud van Nicolosi. Reddingswerkers doen hun uiterste best om de lavastroom tegen te houden door dammen te bouwen. Voor toeristen is het natuurverschijnsel inmiddels een grote trekpleister.

Xs4All koopt nieuwe inbelapparatuur

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Internetprovider XS4ALL heeft een contract gesloten met Ericsson voor de aanschaf van nieuwe inbelapparatuur. Vanaf oktober 2001 zal XS4ALL de bestaande, 3 jaar oude, modembanken geleidelijk vervangen. Het contract heeft een waarde van ruim 1,5 miljoen gulden.

Hoewel XS4ALL een forse toename ziet in het aantal ADSL- abonnees (meer dan dertigduizend in een jaar tijd), heeft XS4ALL heel bewust besloten ook opnieuw te investeren in inbelapparatuur. Immers, ADSL is niet overal in Nederland leverbaar en XS4ALL wil ook inbelabonnees de hoogst mogelijke kwaliteit bieden. Inbellen via vaste of mobiele verbindingen blijft ook in de toekomst belangrijk, bijvoorbeeld voor reizende telewerkers om onderweg e- mail te kunnen lezen. Met de nieuwe apparatuur zullen alle toegangsnummers voor zowel analoge telefonie als ISDN en GSM toegankelijk zijn.

Simon Hania, Manager Techniek en Ontwikkeling van XS4ALL: "De Tigris productlijn van Ericsson is technisch zeer geavanceerd en is duidelijk ontwikkeld op basis van de eisen van grote providers. Wij verwachten dan ook dat de internetsnelheid en bereikbaarheid voor de meeste abonnees verder toenemen. Met name abonnees die via een gewone telefoonlijn met een 56K modem inbellen kunnen betere prestaties verwachten. ISDN-abonnees kunnen op alle nummers gebruik maken van datacompressie en de mogelijkheid om met 128 kilobit/sec in te bellen."

Begin dit jaar kocht XS4ALL via Ericsson ook nieuwe Ericsson/Juniper routers, die inmiddels het hart van het XS4ALL gigabit netwerk vormen.

'Drie uur cyberseks per week'

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden: 'Drie uur cyberseks per week'

Een onderzoek onder 40.000 internetters in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat er veel minder tijd wordt besteed aan seks op het net dan werd verwacht. Mannen 'doen' het gemiddeld iets meer dan drie uur op het net per week, vrouwen houden het onder de twee uur.

Zeker twintig procent van de Amerikaanse surfers doet wel iets aan cyberseks. Dat blijkt uit het onderzoek dat onder leiding stond van Dr. Al Cooper van de Universiteit van San José. Eén van de opvallendste uitkomsten is dat een derde van de respondenten aangeeft dat cyberseks hun offline seksleven een goede impuls geeft.

Niet verbazingwekkend is het resultaat dat vrouwen op internet andere dingen doen dan mannen. Bij mannen gaat het bij cyberseks vooral om stimulatie, terwijl vrouwen het internet meer educatief gebruiken.

Seks is vanaf het begin af aan al een grote stimulans voor internet geweest. Terwijl er in heel de dotcom-wereld tegenvallende resultaten worden gemeld, hoor je niets over tegenvallende resultaten uit de cyberseksindustrie.

Man verdacht van seksueel misbruik .

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft een 47-jarige inwoner van Kerkrade opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van een aantal jongens. Vijf slachtoffers hebben inmiddels aangifte tegen de man gedaan. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De arrestatie volgde op 12 juli na een aangifte van een nu 21-jarige Kerkradenaar. Die zegt sinds 1993 gedurende langere tijd door de verdachte misbruikt te zijn. Tijdens het politieonderzoek bleek dat meer jongens tussen 1993 en 1996 slachtoffer zijn geworden van de praktijken van de verdachte. Zij waren toen tussen de 12 en 16 jaar.

De politie heeft een team van negen rechercheurs op de zaak gezet en houdt rekening met meer aangiftes.

Zes jaar cel geëist voor kettingslotmoord

Hardcorejunkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechtbank in Den Haag heeft een celstraf van zes jaar geëist tegen de 48-jarige Linda de V. wegens moord op haar ex-vriend. De Haagse wurgde op 10 februari de man met een fietskettingslot.

De 51-jarige man was die avond bij zijn ex langsgegaan, die niet blij was met het bezoek. Ze had hem in december al een brief geschreven, waarin ze een punt zette achter de relatie, maar volgens haar bleef hij haar stalken.

De bewuste avond had ze herhaaldelijk gezegd dat hij moest weg moest gaan. "Je bent zo dronken als een toeter, je moet echt weggaan, anders ga ik je kelen," had ze tegen de man gezegd.

Omdat het slachtoffer dronken was, achtte De V. het niet verantwoord dat hij op de fiets naar huis zou gaan. Ze haalde daarom een kettingslot en maakte de fiets vast. Bij de rechtbank verklaarde de verdachte dat de man zo vervelend was dat ze het slot weer losmaakte en het om de nek van het slachtoffer sloeg. Ze trok het slot herhaalde malen aan, totdat hij geen geluid meer gaf.

Uitspraak 6 augustus

De officier van justitie, mr. C. Knol, achtte moord bewezen. De rechtbank doet 6 augustus uitspraak.

Anna Kournikova is getrouwd

labman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische tennisvedette Anne Kournikova is onlangs in Moskou in het grootste geheim gehuwd met Sergei Fedorov, een Russische hockeyspeler. Met dat bericht pakt maandag de Britse tabloid The Sun uit.

De 20-jarige schone en haar 31-jarige echtgenoot wonen momenteel in de Verenigde Staten. Op de huwelijksplechtigheid waren slechts vijf mensen aanwezig, aldus The Sun, dat een vriend van het paar citeert. Het kersverse paar had de huwelijkszaal de ganse dag laten reserveren, om op die manier de grootst mogelijke discretie te waarborgen, vertelt de krant.

Het huwelijk zou voltrokken zijn tijdens het Grand Slam-toernooi van Wimbledon (eind juni-begin juli). Kournikova moest daarvoor verstek laten gaan wegens een enkelblessure.

My Way van Herman Brood komt op single uit

Herman Broods versie van My Way komt uit op single. Het nummer was een week geleden voor het eerst te horen tijdens de crematie van de rocker en kunstenaar. Tegelijkertijd draaiden verschillende radiozenders het nummer.

De vele reacties die dit teweegbracht, heeft het management van Brood en platenmaatschappij BMG doen besluiten My Way op single uit te brengen.

zelfmoord

Brood zong het nummer My Way tijdens de opnames voor de cd Back On The Corner. Volgens manager Koos van Dijk was het zo emotioneel dat het niet op de cd paste. Na het overlijden van Brood, die op 11 juli zelfmoord pleegde door van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen, dook de opname weer op. Op de single-cd komt ook het nummer When I Get Home (van de cd Ciao Monkey) te staan, dat ook tijdens de crematie werd gedraaid.

De cd komt op vrijdag 3 augustus uit. ,,Speciaal voor de fans en als eerbetoon aan Herman'', aldus Koos van Dijk.

Meer versies

My Way werd als nummer groot gemaakt door o.a Frank Sinatra. In Nederland scoorde meer dan 30 jaar geleden Samatha Jones er een top 40 hit mee, en ook Elvis Presley haalde de hitlijst met het nummer.
Sid Vicious van de Sex Pistols maakte er ooit een punkcover van, en Herman Broods ex vrouw Nina Hagen bracht in 1980 een new-wave versie van My Way op single uit.

Verdachte moord meldt zich na 5 jaar

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige Amsterdammer zegt vijf jaar geleden een Joegoslavische vrouw te hebben doodgeschoten. Hij heeft zich onlangs gemeld bij de politie, die het onderzoek naar de moordzaak heeft heropend. De man zit in voorarrest.

Dorinda Despotovic (27) werd op 18 mei 1996 doodgeschoten voor de deur van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT aan de Jan Luijkenstraat in Amsterdam. Ze kwam daar om ongeveer 8.30 uur aan en zette haar auto op de oprit. Ze stapte uit om het toegangshek te sluiten. Een man met vuurwapen kwam op haar af en schoot de vrouw door het hoofd. Ze overleed ter plaatse.

Destijds werd de ex-vriend van de vrouw aangehouden. Hij zat enige tijd in voorarrest, maar werd weer op vrije voeten gesteld. De man staat niet meer als verdachte te boek. De recherche onderzoekt nu de motieven van de huidige verdachte en verdere achtergronden van de zaak.

Grootste hostingprovider Nederland plat

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een storing bij Vuurwerk zijn onder meer de sites van TMF en Radio 538 onbereikbaar. De oorzaak: een vertraging bij werkzaamheden, zo schrijft Maarten Reijnders op Webwereld.

Volgens een medewerker van Vuurwerk, de grootste hostingprovider van Nederland, zijn onderhoudswerkzaamheden die zondagavond om 11 uur begonnen, flink uitgelopen. Dit weekend zou er een migratie van het netwerk van Haarlem naar Amsterdam plaatsvinden. De bedoeling was dat de werkzaamheden om 9 uur maandagochtend klaar zouden zijn, maar daar is de provider niet in geslaagd.

Het gevolg is dat een groot aantal sites die op de servers van Vuurwerk staan, onbereikbaar is. Onder meer de drukbezochte sites van TMF en Radio 538 liggen plat. Ook de site van de hostingprovider zelf ligt eruit. Vuurwerk kan niet zeggen wanneer de problemen zijn opgelost. "Maar het gaat zeker nog wel een aantal uren duren."

Volgens Anoeska van Leeuwen, woordvoerder van Vuurwerk, waren de problemen rond het middaguur verholpen. "Al zijn er nog wel klanten die problemen hebben." Vuurwerk is blijkbaar zelf één van de klanten, want de site was om 13.00 uur nog niet bereikbaar. Ook de sites van TMF en Radio 538 waren rond die tijd nog onbereikbaar.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn bij Vuurwerk. Met enige regelmaat beklagen abonnees van Vuurwerk zich bij de redactie van WebWereld over de slechte dienstverlening van het bedrijf. Vuurwerk stond traditioneel bekend als een betrouwbare hostingprovider.

De hostingprovider heeft de laatste maanden vaak te kampen met technische problemen. Marco de Jong van TMF bevestigt dat: "Iedere dag ligt de site van TMF er op z'n minst een uur uit."

De Jong wijt de problemen bij Vuurwerk aan de 'ondercapaciteit van de servers'. Vuurwerk zou het vele verkeer naar de sites die het host niet aankunnen. Goede voorlichting over de ontstane problemen blijft vervolgens uit, zo zegt De Jong.

Kaartenhuis

Volgens een bron die jarenlang bij Vuurwerk was betrokken maar inmiddels weg is, zou Vuurwerk 'als een kaartenhuis in elkaar storten'. Een groot aantal ervaren werknemers zou inmiddels zijn vertrokken.

Dat Vuurwerk moeite heeft met de snelle groei blijkt ook uit een intern mailtje dat de directeur van Vuurwerk, Jos Herni, enkele maanden geleden naar zijn werknemers stuurde.

"Een (snelle) groei [kent] zijn ongemakken. Een team raakt pas goed ingespeeld als de spelers aan elkaar gewend zijn geraakt, ervaring met elkaar hebben opgedaan en dat is niet altijd even goed mogelijk geweest", zo schrijft Herni. Ook de 'strubbelingen en omstandigheden' binnen de Versatel Internet Groep, waar Vuurwerk deel van uitmaakt, zouden debet zijn aan de problemen bij de hostingprovider.

Britney Spears oververmoeid

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse tieneridool Britney Spears verblijft momenteel in een exclusief gezondheidscentrum om bij te komen van een zenuwinzinking. Vorige week werd een dokter naar het huis van Britney gehaald, omdat de zangeres over haar hele lijf trilde.

De 18-jarige popster is gedwongen rust te nemen, aldus het Britse showbizzpersbureau WENN. Volgens een ingewijde zag Britney er vreselijk uit en had ze nergens zin in. Het leven van de zangeres is de laatste maanden nogal hectisch geweest. Zo had zij opnames voor haar eerste filmrol in 'What are friends for', nam zij een nieuw album op en schreef zij samen met haar moeder een boek.

Koerden bestraft voor rellen Den Haag

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Koerden die eind maart in Den Haag betrokken waren bij rellen na een demonstratie, zijn door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen tussen zes maanden en twee jaar.

De drie mannen van 30, 25 en 28 jaar oud, deden op 29 maart mee aan een demonstratie tegen het Nederlandse uitzettingsbeleid voor Koerden uit Noord-Irak. De demonstranten waren voor het merendeel uitgeprocedeerde asielzoekers. De demonstratie liep uit de hand toen Koerden begonnen te gooien met stenen. Tijdens de rellen werden trams, bussen en abri's vernield. Een 79-jarige vrouw raakte ernstig gewond.

Frustratie

De drie verklaarden twee weken geleden voor de rechtbank dat ze geen stenen naar personen hadden gegooid, alleen naar voertuigen, ruiten en abri's. De demonstratie was volgens hen uit de hand gelopen, omdat de Koerden al vol frustratie naar Den Haag waren gekomen. De mannen hadden na jaren wachten kort tevoren te horen gekregen dat ze terugmoesten.

Tegen de Koerden was respectievelijk zes maanden, een jaar en twee jaar geëist wegens openlijk geweld en poging tot doodslag. Bij de eerste was de straf conform de eis, bij de tweede werd de eis verdubbeld en de derde kreeg negen maanden opgelegd in plaats van de 24 die waren geëist.

De openbaarvervoermaatschappij HTM en de beheerder van de abri's werden niet-ontvankelijk verklaard in hun eis om ruim 90 mille schadevergoeding.

Varma: Ik heb terminale ziekte niet verzonnen

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oud-Tweede-Kamerlid Singh Varma (GroenLinks) blijft erbij dat ze lijdt aan een dodelijke ziekte. Haar advocaat R. Dhalganjansing heeft dat maandag laten weten. Hij reageert daarmee op een uitzending van TROS Opgelicht van vrijdag en op uitlatingen van GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller.

Opgelicht zond vorige week een reportage uit, waaruit moest blijken dat de levensbedreigende ziekte van Singh Varma verzonnen is. Zij vertrok uit de Tweede Kamer vanwege deze ziekte. GroenLinks liet zondag weten een door haar genoemde behandelend arts gesproken te hebben. Volgens Rosenmöller kende de arts Singh Varma niet als patiënt.

juridische stappen tegen de TROS

Volgens Dhalganjansing is dat voor zijn cliënt geen reden om af te zien van juridische stappen tegen de TROS. De makers van het programma Opgelicht wilden volgens hem Singh Varma "doelbewust schade aanbrengen". Hij zegt dat het programma "willekeurige derden" heeft gebruikt om informatie te krijgen. "Zoiets hoort bij de roddelpers", meent de raadsman.

Overigens zegt hij er niet zeker van te zijn dat zijn cliënt de namen heeft genoemd van artsen die haar daadwerkelijk behandelen. "Zij wil de aard van haar ziekte niet prijsgeven, ook niet aan haar partij."
De TROS kan wat betreft de raadsman rekenen op een flinke schadeclaim. Dhalganjansing zei niets over de hoogte daarvan. "De TROS maakt misbruik van haar uitzendrecht met deze onjuiste en tendentieuze berichtgeving."

Psychiater

De advocaat beaamt dat Singh Varma inmiddels onder behandeling is van een psychiater. "Gisteren verkeerde ze in een deplorabele toestand. Ze is geschokt." Singh Varma zou kalmerende medicijnen hebben gekregen.

Zie ook Singh Varma verzon ziekte

Hevige regenoverlast in Tilburg

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Extreme regenval en hevig onweer in Tilburg en omliggende dorpen hebben in de nacht van zondag op maandag politie en brandweer handenvol werk bezorgd.
Een spoorwegviaduct aan de Ringbaan Oost in Tilburg liep onder water en enkele automobilisten strandden daardoor. De politie moest ook een kijkje nemen bij diverse bedrijven en winkels waar het alarm afging.

In het centrum van de stad werden twee straten afgesloten voor het verkeer en diverse cafés kregen water over hun drempel. Bij een parkeergarage aan de Piusstraat ontstond een gat van twee bij twee meter in het wegdek. Ook diverse straten in woonwijken kwamen blank te staan, maar grote problemen bleven uit.

Een woordvoerder van Meteo Consult in Wageningen stelt dat er in Tilburg en omgeving zo'n 78 millimeter regen gevallen is uit de zware onweersbuien van zondagnacht. ,,Dat is veel. Het regent nog in Midden-Brabant, dus het zou me niet verbazen als het totaal op 100 millimeter uitkomt. Dat hebben we vaker, maar niet elke week.''

Rechtszaak tegen 'misbruik' Shiva

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op 23 juli 2001 om 13:30 te Rechtbank Amsterdam zal de reeds aangekondigde rechtszaak van werkgroep AGNI tegen het miljoenenbedrijf SHIVA Entertainment CV te Diemen dienen, dat de naam van de Hindu GOD SHIVA volgens AGNI misbruikt door deze te koppelen aan pornografisch materiaal. Zulks met goedkeuring van de kamer van koophandel. Het bedrijf maakt zich volgens de werkgroep AGNI hierdoor schuldig aan godslastering en kwelling van Hindu's.

''Actie SHIVA zal ervoor zorgen dat in de toekomst geen enkel bedrijf Hindu symbolen en heilige namen op een verachtelijk manier gebruikt. Alle bedrijven die onze heilige namen en symbolen nu misbruiken zullen vanaf 24 juni worden aangeschreven', aldus een ziedend persbericht van werkgroep AGNI.

Belangrijk: viruswaarschuwing!

Onder bezoekers en crew circuleert al enige dagen een zeer agressief virus, genaamd SirCam. Het virus verspreid zichzelf via email, om precies te zijn via het adresboek van Outlook Express.

Als je een mailtje ontvangt met als onderwerp een wazige bestandsnaam, en met als 1e regel

"Hi! How are you?"

en als laatste regel

"See you later. Thanks"

moet je het het meegestuurde attachment NIET openen!

Als je dit wel doet, zal het virus zichzelf op je harde schijf installeren, en het meegestuurde document openen. Daarna zal het zichzelf doorsturen naar alle mensen in je adresboek, daarbij gebruikt het als naam van het attachment en onderwerp de naam van een willekeurig bestand van je pc. Soms verstuurt het ook een bestand uit de map 'Mijn Documenten' of 'My Documents' meesturen. Vertrouwelijke informatie kan dus op straat komen te liggen...

Als je het attachment toch geopend hebt, moet je zo snel mogelijk een virusscanner installeren, of als je die al hebt updaten met de laatste virusdefinities.

Als je nog geen virusscanner hebt: een goede, gratis virusscanner is Inoculate, je kan 'm downloaden op http://www.msstudio.com.pl/cgi-bin/download.cgi?shareware/IPEsetup.exe

Download ook meteen de update, die dit (nieuwe) virus herkent.. http://antivirus.cai.com/IPEUp_latest.exe

Na installatie moet je je hele systeem scannen.

Op Webwereld staat een artikel over dit virus: http://www.webwereld.nl/nieuws/8059.phtml

Meer technische informatie over het virus kan je hier vinden: http://www.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.sircam.worm@mm.html

Israël opent recruteringsbureau in Amsterdam

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Israëlische leger wil in negen buitenlandse steden bureaus openen die voor de terugkeer van reservisten moeten zorgen. Ook Amsterdam krijgt zo'n kantoor. Dat heeft een legerwoordvoerder zaterdag bekendgemaakt.

De bureaus moeten bij de Israëlische ambassades en consulaten in Amsterdam, New York, Parijs, Londen, Frankfurt, Johannesburg, Bombay en Bangkok komen. Het is niet bekend wanneer deze kantoren er komen.

,,Deze bureaus moeten verzekeren, dat bij dreigende oorlogen, de Israëliërs die sinds een jaar in het buitenland leven of die op reis zijn kunnen terugkeren en hun dienst als reservist kunnen vervullen'', aldus de woordvoerder.

Weer paard mishandeld, nu in Brabant

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een weiland in Budel is afgelopen weekeinde een paard dood aangetroffen. De merrie had ernstige verwondingen bij haar geslachtsdeel.

De politie gaat er vanuit dat het dier overleden is aan de gevolgen van mishandeling en stelt een onderzoek in. Sinds oktober zijn in Enschede en omgeving al zestien paarden mishandeld of gedood. De politie weet niet of er een verband bestaat.

Pools jongetje (8) verdrinkt in zwembad

Zwaluw + opstop@yahoo.com>RopStop hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het zwembad van familiepretpark De Vluchtheuvel in het Drentse Norg is gistermiddag een 8-jarig jongetje uit Polen verdronken.
Het kind, dat niet kon zwemmen, was van een glijbaan afgegleden en in het 1.60 meter diepe water terechtgekomen toen omstanders plotseling merkten dat hij niet boven was gekomen.

Het pretpark zegt te voldoen aan de strengste veiligheidseisen en is geschokt door de tragische dood van het kind. "Wij hebben drie badmeesters rondlopen die het zwembad in de gaten houden. Wij wisten echter niet dat het jongetje niet kon zwemmen. Zijn ouders, die hier in ons land op vakantie zijn, waren elders in het park en konden niet op hem letten. Hoe lang hij in het water heeft gelegen, weten wij niet", zegt woordvoerder Henk Bakker.

Uitgraven bunkers levensgevaarlijk

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Steeds vaker worden bunkers in de duinen door vandalen uitgegraven. Dat constateert het Hoogheemraadschap Rijnland, eigenaar van de zeereep. Vorige week werd in zo'n lege stenen tombe nabij Bloemendaal een jong hertje gevonden. ,,Maar ook kinderen kunnen met het grootste gemak in zo'n gat vallen'', waarschuwt toezichthouder H. Takkenberg, ,,En wie vindt ze dan nog terug? Ver van de bewoonde wereld, drie meter diep onder de grond?''

Henk Takkenberg is al 26 jaar toezichthouder bij Rijnland. Hij bewaakt de veertig kilometer lange zeereep tussen Wassenaar en IJmuiden. Meestal alleen, soms in gezelschap van een opsporingsambtenaar. Het reekalf werd bij toeval aangetroffen door een recreant die het beestje samen met een toevallig passerende wielrenner uit z'n benarde positie bevrijdde. ,,Mensen die een bunker uitgraven creëren in feite een levensgevaarlijke toestand'', meent Takkenberg. ,,Je ziet die gaten vaak niet. Ja, op het allerlaatst, als het te laat is.''

De zeereep, het hoge stuk duin dat het Hollandse achterland tegen de zee beschermt, is Takkenbergs lust en leven. ,,De zeereep is van mij. Ik beschouw het als mijn eigendom. Ik verdedig het alsof het mijn eigen tuin is. Je moet ertegen kunnen alleen te werken. Maar je hebt hier alle vrijheid. Je komt eens een vosje tegen, een ree. Het duin verandert altijd. Er groeien planten die er het jaar daarvoor niet waren. Alle veranderingen vallen me altijd direct op. Daarom, als er een bunker is opengegraven, ik zie het meestal meteen.''

geen munitie

Wat is de reden dat mensen dit doen? Munitie kan het niet zijn, want alle bunkers zijn ooit door het Explosieven Opruimings Commando (EOC) onderzocht en geheel ontdaan van oorlogsmateriaal. Vervolgens werden de betonnen bouwsels opgeblazen dan wel onder het zand bedolven. Takkenberg: ,,Ik vermoed dat het gewoon nieuwsgierigheid is bij de gravers. De hele zeereep is in feite één grote bunker, onder het zand. Ze prikken met een lange ijzeren staaf op zoek naar een opening. Is die gevonden, dan wordt met een schep en een emmertje de boel drie, vier meter uitgraven. Ik zie er het nut niet van in. Ze laten de boel wel open liggen. En je krijgt grote stuifgaten. Weet u wat er in 1953 is gebeurd? Nou, ik wel. Dat vertel ik de mensen wel eens. Dan begrijpen ze waarom wij zo zuinig zijn op de zeereep.''

Opengegraven bunkers worden door Rijnland weer dichtgeschoven met shovels. Mocht er iemand worden betrapt door Takkenberg, dan is-ie nog niet jarig. Hij of zij krijgt dan de (vette) rekening gepresenteerd. Bovendien volgt er een boete, omdat de zeereep niet vrij toegankelijk is. De schade als gevolg van uitgraven of betreding is vele honderdduizenden guldens per jaar. Want op de top van het duin wordt ook regelmatig gekampeerd, heeft Takkenberg gemerkt. ,,Vanochtend heb ik er weer twee weggestuurd. Twee Bosniërs. Er heerst hier een ware campingplaag.'' Er is ook goed nieuws uit de zeereep. Takkenberg heeft het hertje intussen weer gezien - samen met de moeder.

Vreemde verspreking Geri Halliwell

Geri Halliwell heeft haar Spaans nog niet goed onder de knie. Ze heeft de Spaanse tv-kijkers versteld doen staan door een nogal vreemde verspreking.

De presentator van de show El Informal vroeg haar tijdens een interview in het Spaans of zij een paar yoga-oefeningen wilde laten zien. In plaats van te antwoorden: "Wil je met me meedoen?" zei ze: "Wil je yoga op mijn kont doen?"

Zowel het publiek als de presentator waren stomverbaasd, maar Geri, wiens moeder overigens van Spaanse afkomst is, leek zich niet bewust van haar verspreking en ging gewoon door met haar uitvoering van de serie yoga-oefeningen.

Thailand: maak papier van olifantenpoep

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een olifantenpark in Thailand heeft een nieuwe manier van recycling bedacht. Het wil olifantenpoep omzetten in papier. De verzorgers in het Ayutthaya Olifantenpark, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Bangkok, willen de vezels uit poep halen voor papier en de overblijvende voedingsstoffen als kunstmest gebruiken.

,,We noemen het gouden poep'', aldus een dierenarts van het park. ,,We willen het geld dat het papier opbrengt in het kamp investeren.'' Het project is onderdeel van een programma dat moet zorgen dat het park, waar 89 olifanten leven, in zijn eigen financieel behoeften kan voorzien, zonder alleen afhankelijk te zijn van toerisme.

,,De olifant is een papierfabriek'', aldus directeur Meepan van het park. ,,Om een betere kwaliteit van het papier te produceren, maken we de poep vloeibaar. Daarna vormen we het papier door een fijne zeef en laten we het drogen in de zon.''
Het papier heeft een crèmekleur en stinkt niet. Het park verdient er bijna 220 gulden per dag aan.

Weerzin Berlijnse Love Parade groeit

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De honderdduizenden jongeren, die met ontbloot bovenlijf door de straten van Berlijn paraderen, zullen zich er weinig aan gelegen laten liggen. Maar de dertiende Love Parade, wordt onder een ongelukkig gesternte gehouden.

Na een eindeloze strijd om de datum van de jaarlijkse happening, rechtszaken over de status van de parade en het wegvallen van zowel sponsors als top-dj's, is nu ook nog een staking aangekondigd op de wagens die de hele dag de dreunende decibellen verspreiden.

Het tijdschrift Raveline, dat zegt de échte techno-fans te representeren, heeft de deelnemende dj's aan de Love Parade opgeroepen vanmiddag om 17.00 uur voor tien minuten de luidsprekers uit te draaien. Ook de toespraak van Love Parade-oprichter Dr. Motto zal niet worden uitgezonden.

Raveline verwijt de organisatoren van de Love Parade arrogantie en incompetentie: "De hoge heren hebben elk contact met de scene verloren." Het is slechts een van de vele protesten die Dr. Motte en de zijnen dit jaar te beurt vallen. Vorige week zaterdag werden in Berlijn tegelijkertijd drie alternatieve parades gehouden. De eerste, de Fuck Parade, verweerde zich tegen de toenemende commercialisering van de Love Parade.

Daarnaast protesteerde een handjevol milieuactivisten tegen de, in hun ogen, verwoesting van het stadspark Tiergarten door het afval en de urine van de deelnemers aan de Love Parade. En ten slotte vond onder het toeziend oog van het nietsvermoedende winkelend publiek een gewaagde Erotica Parade plaats, die wat de duidelijke pleidooien voor vrije seks deed denken aan de oorspronkelijke idealen van de Love Parade.

Wat in de zomer van 1989 begon als een optocht van 150 uitgelaten technofans over de Kurfürstendamm, is inmiddels uitgegroeid tot een megaspektakel, waarvoor de afgelopen jaren meer dan één miljoen jongeren uit heel Europa naar Berlijn kwamen.Toch is bij de organisatie van de Love Parade weinig te merken van de toegenomen professionalisering. Maandenlang werd met de gemeente Berlijn gedelibereerd over de datum waarop de parade dit jaar zou worden gehouden.

Omdat de organisatoren knullig te werk waren gegaan en vergeten waren zich op tijd aan te melden, was de traditionele tweede zaterdag van juli al vergeven aan de andere alternatieve demonstraties. De gemeente maakte van het getouwtrek meteen handig gebruik door de Love Parade het predikaat 'politieke demonstratie' te ontzeggen. Vanaf dit jaar wordt de optocht gekenmerkt als een privé-manifestatie, wat betekent dat de organisatoren voortaan moeten opdraaien voor de kosten van de afvalverwijdering.

De organisatoren dreigden prompt Berlijn te verlaten en het dansspektakel in een andere stad te organiseren.
Mede vanwege de verwarring over de datum worden 'slechts' een half miljoen deelnemers verwacht. Nog altijd een respectabel aantal, maar minder dan de helft van een paar jaar geleden.

Het gemopper zal de enthousiaste jongeren die wél komen evenmin storen als de Duitse pornofilmproducent Rolf Schmidt. Hij maakt elk jaar van de hitsige stemming gebruik om tussen de onschuldige halfblote puberlijven enkele professionele porno-acteurs hun kunstjes te laten doen, daarbij gadegeslagen door de camera's van enkele ranzige commerciële tv-zenders.

Schmidts film Sexparade, die vorig jaar werd opgenomen 'auf der geilsten Party der Welt', schijnt een enorme hit te zijn in de videotheek.

Verkoop pc's gedaald

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verkoop van personal computers is voor het eerst in 15 jaar afgenomen. In het tweede kwartaal werden er over de hele wereld 30,4 miljoen personal computers verkocht, 1,9 procent minder dan in dezelfde periode van 2000, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest.

Dell was de enige van de grote producenten die nog groeide. Dit Amerikaanse concern verkocht 20 procent meer pc's. Compaq zag de verkoop met 14 procent achteruitgaan. Ook IBM, Hewlett-Packard en NEC verkochten minder.

Het bureau schrijft de achteruitgang toe aan de economische achteruitgang van de Verenigde Staten, die nu ook merkbaar is in de rest van de wereld.

De producenten proberen met grote prijsverlagingen hun verkoop op peil te houden. Ze doen er beter aan het ontwerp van hun pc's te wijzigen om zo meer te verkopen, aldus het onderzoeksbureau.

Poedel klaagt arts aan

jurjen13 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een dierenarts in de VS, in de staat Ohio, wordt aangeklaagd door een poedel. De hond, Poopi, daagt de dierenarts voor het gerecht omdat hij haar tanden niet goed schoongemaakt zou hebben. De dierenarts zou slechts een spray hebben gebruikt.

De hond wordt bijgestaan door advocaat Paul Leonard, die al eerder een verontwaardigd huisdier heeft vertegenwoordigd. Leonard, oud-burgemeester van het plaatsje Dayton, wil dat er strenger straffen komen voor het mishandelen van dieren.

Het moet niet gekker worden in Amerika...

Mislukte staatsgreep in Burundi

In Burundi heeft een groep militairen in de nacht van zondag op maandag een mislukte poging tot staatsgreep gedaan. Regeringsgetrouwe troepen hebben verhinderd dat de coupplegers in hun opzet slaagden, deelde minister van Defensie Cyrille Ndayirukiye maandagochtend mee. Er zijn zeker twee doden gevallen. Volgens Ndayirukiye is de orde zo goed als hersteld.

Nog geen half etmaal voor in het Tanzaniaanse Arusha een regionale top over het moeizame vredesproces in Burundi zou beginnen, sloegen de coupplegers toe. In de Burundese hoofdstad waren granaatontploffingen en schoten te horen. De minister van Defensie veroordeelde de organisatoren van de coup als 'een groep die het begrip vrede licht opneemt en die het vredesproces met geweld wil stopzetten'.

Vergadering over afzetting Wahid begonnen

In de Indonesische hoofdstad Jakarta is maandag het Raadgevend Volkscongres (MPR) bijeen gekomen om te beslissen over de afzetting van president Abdurrahman Wahid. Daarmee gaan de afgevaardigden in tegen een decreet van Wahid.

Bij de bijeenkomst is ook vice-president Megawati Soekarnoputri aanwezig. Het MPR zal bijna zeker Wahid afzetten, mogelijk binnen enkele uren. Megawati zal Wahid dan automatisch als president opvolgen. Een woordvoerder van Wahid heeft maandag nog eens herhaald dat de president niet zal aftreden als het MPR hem afzet.

Het geïsoleerde staatshoofd heeft zondagavond het parlement ontbonden en noodtoestand uitgeroepen. Hij heeft de politie opdracht gegeven de speciale sessie van het MPR te verhinderen, maar de chef van de politie in de hoofdstad heeft dat bevel naast zich neergelegd.

De voorzitter van het MPR, Amien Rais, noemde het besluit van Wahid om de noodtoestand uit te roepen "een ernstige schending van de grondwet". Hij zou niet alleen verantwoording moeten afleggen aan het congres maar ook aan het Indonesische volk, zei Rais tijdens de opening.

Intussen heeft het hooggerechtshof bepaald dat het afkondigen van de noodtoestand illegaal is en dat Wahid het MPR niet kan ontbinden. Het nieuws werd door de afgevaardigden van het MPR met een staande ovatie begroet.

Bijna unaniem hebben de afgevaardigden de noodtoestand verworpen. Alle 38 vertegenwoordigende leden van de politie en het leger in het MPR steunden de motie. In totaal stemden 599 van de 601 afgevaardigden tegen het besluit van Wahid.

De PDI-P, de partij van vice-president Megawati Soekarnoputri, heeft tijdens de zitting aangedrongen op de afzetting van Wahid. Agus Tjondro Prayinto van de PDI-P zei dat Wahid de republiek heeft verraden en noemde hem een autocraat.

Ook de Golkarpartij heeft zich voor het verdwijnen van Wahid uitgesproken. Samen met de PDI-P heeft de Golkar een meerderheid in het MPR. Het lot van de omstreden president lijkt daarmee bezegeld.

De eerste democratisch gekozen president van Indonesië wordt onder meer beschuldigd van corruptie en incompetentie.

Oud-topman NS uit forse kritiek op politiek

Oud-topman Ploeger van de Nederlandse Spoorwegen heeft kritiek op de Tweede Kamer en de Verkeersministers die zich de laatste jaren met het bedrijf bezighielden. In een interview in Trouw zegt hij maandag dat zij en de NS zelf er een 'zootje' van hebben gemaakt.

Zo heeft Ploeger geen goed woord over voor de wens van minister Netelenbos eventueel zelf directieleden te kunnen ontslaan als de resultaten daartoe aanleiding geven. Zo'n beslissing ligt nu nog bij de raad van commissarissen. "Dat zijn niet de eersten de besten. Dat je als minister denkt dat je het in je eentje beter kan doen, dat vind ik nogal aanmatigend."

De politiek heeft de privatisering en opsplitsing volgens de voormalige president-directeur niet goed aangepakt. "Dat gepraat over privatisering, marktwerking, concurrentie, dat was de waan van de dag. Ze wisten niet wat ze deden in Den Haag", aldus Ploeger, die in 1992 afscheid nam van de NS. "Ik hoor die Kamerleden nu wel tekeergaan dat het allemaal niet deugt, maar dan denk ik: jullie stonden er toen toch bij toen de zaak uit handen gegeven is?"

Hij geeft aan altijd moeite te hebben gehad met de opsplitsing. "Daarover is nooit goed nagedacht. De centrale aansturing is daardoor weggevallen. Je verliest nauwkeurigheid, flexibiliteit, de kans op misverstanden neemt toe."

Ploeger verwijt de NS werknemers die zich verzetten tegen drastische veranderingen, 'rücksichtslos' opzij te zetten. "Daarmee schuif je een hele hoop ervaring de deur uit. En dat heeft natuurlijk effect op het overgebleven personeel." Hij heeft nog meer kritiek op de huidige directie. "Zo'n zomerdienstregeling is natuurlijk absurd, daar los je niets mee op", zegt Ploeger, doelend op het dagelijks schrappen van 300 treinen uit het rooster in de Randstad tijdens de zomermaanden.

Chipknip straks verplicht

Krijgen de banken toch hun zin. Wie na de invoering van de euro op 1 januari 2002 in Nijmegen en Rotterdam zijn auto wil parkeren, moet parkeergeld betalen via zijn chipknip. In Rotterdam slikken de parkeerautomaten op straat uitsluitend elektronische guldens en kwartjes. In Nijmegen geldt dat ook voor parkeergarages.

Rotterdam en Nijmegen zijn de eerste gemeenten die de burgers op deze wijze dwingen de chipknip te gebruiken. Niet om de banken ter wille te zijn, maar vooral om het kraken van parkeerautomaten tegen de gaan. De gemeenten lopen jaarlijks vele duizenden guldens aan parkeerinkomsten mis door diefstal en vandalisme.

In Nijmegen zijn de besluiten over het 'elektronisch parkeren' reeds genomen. In Rotterdam moet de gemeenteraad nog definitief ja zeggen. Het wachten was alleen nog op een Algemene Maatregel van Bestuur, waarmee de overheid de gemeenten toestaat om parkeergelden uitsluitend elektronisch te innen. Deze maatregel is onlangs bekendgemaakt, zodat de laatste juridische belemmering is weggenomen.

Ook andere (grote) gemeenten zijn al jaren op zoek naar mogelijkheden om minder contant geld op straat te hebben. Zij volgen de ontwikkelingen in Nijmegen en Rotterdam met argusogen: slaat het elektronisch betalen aan en wordt de criminaliteit hierdoor teruggedrongen?

Amsterdam vindt dat betalen met muntgeld mogelijk moet blijven. Automobilisten kunnen nu bij 1850 van de 2600 parkeerautomaten afrekenen met contant geld en chipknip of chipper. Maar er wordt wel een proef gehouden met 400 card-only automaten, waarbij uitsluitend elektronisch betalen mogelijk is via creditcard, pinpas en chipkaart. De parkeerders kunnen hierdoor toch kiezen bij welke parkeerautomaat ze willen afrekenen.

Het aantal gemeenten waar chippen bij het parkeren op straat mogelijk wordt, groeit snel. Dit jaar wordt een stijging verwacht van 45 tot 100 gemeenten. Het aantal parkeergarages met de mogelijkheid om te chippen, neemt toe van 135 naar 250.

Genua grote puinhoop na G8

Corso Marconi, de boulevard van Genua, wordt geflankeerd door uitgebrande winkels en banken, omvergeworpen en zwartgeblakerde auto's, vuilcontainers, glasscherven en stukgeslagen huisraad.

Het is het werk van het Black Block, een duizendtal anarchistische hooligans uit heel Europa, wier vernielzucht zaterdagmiddag de vreedzame mars van 200.000 tegenstanders van de G8 overschaduwde. Een kilometer verderop, in een school die 300 demonstranten herbergde, getuigen opgedroogde bloedplassen op vloeren en wanden van de reactie van de Italiaanse politie, die in de nacht van zaterdag op zondag niet minder gewelddadig te keer ging.

De demonstratie van zaterdag begint als een vreedzame en opgewekte mars langs zee, met een veelheid aan leuzen, die de bonte variatie van de anti-G8-beweging weerspiegelen: 'Weg met het neoliberalisme', 'Öcalan vrij', 'Mensen boven Winst', 'Voor een socialistisch Europa', 'Genua Vrij'. Maar bij het Jaarbeursterrein, waar de stoet afslaat naar het stadscentrum, gaat het mis. Een groep gemaskerden maakt zich los uit de optocht om de oproerpolitie aan te vallen met stokken en stenen en winkels en auto's te vernielen.

Ook een tentenkamp waar aanhangers van de Franse boerenleider José Bové voorbijgangers trakteren op biologische producten, valt ten prooi aan de woede van de radicale anarchisten. Binnen de stoet komt het tot gevechten tussen lieden met stokken en staven en demonstranten die hen proberen te ontwapenen.

Dan rukt de politie op. Traangasgranaten worden afgeschoten vanuit een laag boven de stoet hangende helikopter. De eerste pogingen mislukken, maar wanneer de charge slaagt, worden ook vreedzame demonstranten energiek bewerkt met bullepees en traangas. De stoet wordt in tweeën geknipt en veel deelnemers bereiken het centrum te laat voor de slottoespraken.

Kort na middernacht doet de politie een inval in de school Sandro Pertini, die door de gemeente aan de demonstranten ter beschikking is gesteld. Ed Hollants en Ineke Zeldenrust uit Amsterdam waren erbij: "De ME-ers begonnen zonder aanleiding keihard op iedereen in te slaan. Iedereen werd zonder opgaaf van redenen gearresteerd. Tientallen gewonden werden op brancards afgevoerd."

NS: miljoenen voor betere informatie

Met een miljoeneninvestering zal de NS de gebrekkige informatie aan reizigers op korte termijn trachten te verbeteren. Op de 47 grootste stations komen borden waar actuele informatie op staat voor de 30 populairste bestemmingen. Op 18 van deze stations komen tevens lichtkranten met de laatste gegevens. De NS wil reizigers ook informatie per mobiele telefoon en internet verstrekken.

Dat staat in een vertrouwelijk stuk van de Spoorwegen dat deel uitmaakt van het verbeterplan Bestemming Klant: NU. "Momenteel worden reizigers op stations via de omroep, centrale halaanwijzers en de medewerkers dikwijls niet, te laat en/of onvolledig geïnformeerd bij de verstoringen van de treindienst", aldus het verbeterplan. Perronopzichters en servicemedewerkers krijgen amper informatie over verstoringen, waardoor ze reizigers de reden van vertragingen schuldig moeten blijven. Oponthoud zonder de oorzaak te weten is al jaren een van de grootste frustraties van reizigers. Driekwart van het personeel moet sowieso betere informatie verstrekken in treinen en op stations. Voorwaarde is dat ze zelf meer gegevens krijgen toegespeeld en dat ook zo ervaren.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat per 1 januari 2002 driekwart van de reizigers op de 47 grootste stations beter te spreken is over de informatievoorziening. Voor de kleinere stations vindt de NS een stijging met 50 procent voldoende.

Ook actuele informatie via internet
De speciale borden en lichtkranten moeten nog aan het einde van het jaar op de stations hangen. Op kleinere stations waar een Wizzl aanwezig is, komen in de winkel monitoren te staan met actuele reisinformatie. Het personeel op de stations wordt uitgerust met pagers en semafoons die ze op de hoogte houdt van de laatste stand van zaken.
De nieuwe maatregelen kosten 1,6 miljoen gulden. Hoeveel het plaatsen van de borden en lichtkranten kost, is onbekend omdat hier al eerder toe was besloten, maar nu versneld wordt ingevoerd.

De NS wil tevens actuele informatie verstrekken via internet. Volgens het intern stuk moet deze service al in het voorjaar van volgend jaar in werking kunnen gaan. De NS onderzoekt nog of het versturen van sms-berichten aan reizigers met mobiele telefoons ook al op korte termijn kan worden ingevoerd.

Het nieuwe project is gedoopt: Kwaliteitsverbetering Actuele Reisinformatie op het station en in de trein (KARIN). Daarmee wil de NS meeprofiteren van het positieve en vriendelijke imago van het route-informatiesysteem Carin dat Philips ooit heeft ontwikkeld voor automobilisten. Het systeem vertelt de automobilist hoe hij naar zijn bestemming moet rijden.

Om na te gaan of KARIN nut heeft, trekken de Spoorwegen 100.000 gulden uit om het verschil met de huidige (slechte) situatie te kunnen meten. Het succes van alle maatregelen staat of valt met de samenwerking tussen de NS, de Verkeersleiding (verantwoordelijk voor de treinenloop) en Railinfrabeheer (verantwoordelijk voor de onderhoud aan het spoor).

Vader Genua-dode veroordeelt geweld

Giuliano Giuliani, vader van de vrijdag in Genua omgekomen betoger, heeft de demonstranten dit weekeinde opgeroepen het geweld definitief af te zweren. "Wij hebben vrede nodig, wij hebben het recht om te betogen nodig, wij hebben kalmte nodig. Geweld leidt tot niets", zei Giuliani voor de Italiaanse omroep RAI. Giuliani, die bij de vroegere communistische vakbond CGIL werkt, betuigde zijn medeleven met de agent die zijn zoon doodschoot.

Hij noemde zijn zoon Carlo een jongen die niemand ooit kwaad heeft gedaan en onrecht verachtte. "Hij was in Genua als zoveel andere jongeren die zoveel problemen hebben en misschien ook het probleem dat zij niet te weten kunnen komen, hoe zij het onrecht moeten bestrijden." Giuliani zinspeelde erop dat de hoge hekken die de zogeheten rode zone afschermden, zijn zoon razend hebben gemaakt. Binnen de rode zone vergaderden de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland (G8).

Volgens de Italiaanse pers kwam Carlo Giuliani nog maar zelden bij zijn ouders. Hij woonde met een groep punks en honden in Genua en kwam aan geld door op een plein in het centrum van de havenstad te bedelen.

Visser vangt duiker

Een sportvisser uit het Duitse Rakden dacht in de nacht van zaterdag op zondag dat hij de vangst van zijn leven deed. Met een metgezel was hij aan het vissen aan de Baambrugse Zuwe toen plotseling zijn dobber meerdere keren onder water werd getrokken. De man begon direct zijn lijn binnen te halen, hoewel het hem de grootste moeite kostte om zijn vangst aan de kant te krijgen.

De schrik sloeg hem om het hart, toen in plaats van een reusachtige vis het hoofd van een duiker boven water kwam. Het bleek te gaan om een 31-jarige man uit Schiedam die als levende vis verstrikt was geraakt in de lijn van de Duitser waardoor zijn duikcomputer kapot was gegaan. Nadat de betrokkenen bij waren gekomen van de schrik, hebben ze de schade onderling geregeld.

Singh Varma verzon ziekte

zeus123 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voormalige Tweede-Kamerlid Tara Singh Varma (52) staat niet onder medische behandeling voor de ernstige ziekte waaraan zij naar eigen zeggen zou lijden en zelfs zou sterven. Twee door haar genoemde artsen hebben tegen de partij van Varma, GroenLinks, verklaard haar niet als patiënt te kennen. Varma staat sinds gisteren wel onder psychiatrische behandeling.

De partijtop van GroenLinks is "verbijsterd over de feiten in deze intens trieste kwestie". Dit staat in een verklaring die fractievoorzitter Paul Rosenmöller en partijvoorzitter Mirjam de Rijk gisteren publiceerden.

Gemachtigd door Tara Varma heeft GroenLinks in het weekeinde de beschuldigingen onderzocht die vrijdagavond werden geuit in het TROS-programma Opgelicht.

Schuldeisers
De Amsterdamse politica zou een ernstige ziekte voorwenden om zich zo schuldeisers van het lijf te kunnen houden. GroenLinks heeft navraag gedaan bij de twee artsen die Varma genoemd had als behandelend geneesheren. "Daarbij is ons gebleken dat Tara Varma niet onder behandeling is voor de door haar genoemde lichamelijke klachten", meldt de partij.

"Dat Tara Varma ernstig ziek is, staat vast", staat in de verklaring als verwijzing naar de geestelijke toestand van het oud-Kamerlid dat aftrad omdat zij stervende zou zijn aan kanker. "Ze verkeert op dit moment in een zeer verwarde toestand. Sinds vanmorgen staat ze onder behandeling van een psychiater en wordt ze verder medisch onderzocht."

GroenLinks moet nu vaststellen dat Tara Varma haar ziekte heeft verzonnen: "Het bericht over haar ziekte heeft ons geschokt, maar haar mededeling over een ernstige lichamelijke afwijking blijkt nu niet meer door de feiten te worden gestaafd."

Leugens
Rosenmöller en De Rijk zeggen verbijsterd te zijn door de leugens van Varma. "In goed vertrouwen hebben we kennisgenomen van haar mededelingen en maandenlang hebben we met haar meegeleefd en haar gesteund."

Na het publiekelijk laten vallen van Varma laat GroenLinks haar voormalig Kamerlid niet in de steek. "Ook in de huidige situatie blijven we met haar meeleven, zullen we haar steunen en hopen op een spoedig herstel", aldus de verklaring van de partijtop.

Varma werd er de afgelopen week van beschuldigd haar ernstige ziekte te hebben verzonnen omdat zij in grote financiële problemen zit. De Belastingdienst, een juwelier, een liefdadigheidsinstelling en vele anderen krijgen nog geld van de Amsterdamse van hindoestaans-Surinaamse afkomst. Mevrouw Varma was gisteravond niet in staat commentaar te leveren.

In de steek
GroenLinks-Kamerlid Van der Steenhoven wil in tegenstelling tot zijn fractiegenote Halsema wel reageren. "Je voelde na alle berichten de afgelopen dagen wel wat aankomen, maar dit is voor iedereen een klap. Wat verschrikkelijk. Ik was niet zo close met haar, maar degenen die dat wel waren, zullen zich behoorlijk in de steek gelaten voelen. Dit gaat je niet in de kouwe kleren zitten."

VVD-leider Dijkstal zegt niets. Volgens zijn woordvoerder is dit een interne GroenLinks-kwestie. Ook PvdA-vice-fractievoorzitter Duivesteijn ziet de kwestie als "een persoonlijke zaak voor Singh Varma en GroenLinks".

Een CDA-fractiewoordvoerder zegt: "Het lijkt erop dat ze geprobeerd heeft de zaak te beduvelen. Een persoonlijk drama voor haarzelf, de omgeving en de gedupeerden."

Prijs
Aan het begin van dit jaar stelde minister Van Boxtel van Grote Steden- en Integratiebeleid de Singh Varma-prijs in, die jaarlijks wordt toegekend aan personen of organisaties die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen uit etnische minderheden in Nederland.

In januari ontving ze het Ereteken van Verdienste van de gemeente Amsterdam wegens haar politieke loopbaan in de hoofdstad en haar inzet voor migranten in de stad. Minister Van Boxtel wilde gisteravond niet ingaan op het drama. Hij liet weten eerst op vakantie te gaan.

Gigantische files in Frankrijk

Honderden Nederlanders zijn het afgelopen weekeinde tijdens de massale uittocht richting populaire Europese vakantieoorden door verkeersongelukken gestrand.

Dat blijkt uit een navraag bij vier grote alarmcentrales in ons land die gedupeerde vaderlandse toeristen in het buitenland bijstand verlenen.

De onverwacht grote drukte op de snelwegen in Frankrijk en Duitsland zijn debet aan de (zware) ongelukken die zich voornamelijk zaterdag op de autoroutes richting het zuiden voordeden, aldus de alarmcentrales.

Zo zagen negen verstandelijk gehandicapten van 20 tot 35 jaar hun vakantiereis van Nederland naar Disneyland Parijs abrupt beëindigd, toen het kleine busje waarin ze zaten ter hoogte van Peronne bij een ongeluk betrokken raakte. Een passagier verloor het leven, een raakte zwaargewond en de overige zeven werden lichtgewond.

Volgens woordvoerster J. van der Velden van de ANWB was het vooral op de Franse wegen drukker dan vooraf door de plaatselijke autoriteiten was ingeschat. Afgelopen zaterdag stond er in heel Frankrijk op de piek, kort na het middaguur, in totaal 519 kilometer file.

Puffen
Op de snelwegen A6 en A7 van Parijs via Lyon richting de Middellandse Zee was het puffen geblazen voor de automobilisten, want zaterdag aan het begin van de middag stonden op dit traject verscheidene fikse files. Van Lyon richting Middellandse Zee stond in totaal 160 kilometer file. Ook op de routes richting Italiaanse en Spaanse grens liep het verkeer behoorlijk vast (176 kilometer file).

In Duitsland waren de wegen rond Hamburg en Bremen (in het noorden) en die rond Neurenberg en München (in het zuiden) erg druk. Automobilisten die via Oostenrijk naar Italië wilden, werden op verscheidene plaatsen aan de grens geconfronteerd met wachttijden oplopend tot vier uur. Dit vanwege strenge verkeerscontroles in verband met de top van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland (G8-top) in Genua.

De alarmcentrales van SOS International en Elvia maken melding van een opvallend groot aantal blikschades als gevolg van verkeersongelukken op de vaak overvolle Europese wegen. De alarmcentrale van Eurocross in Noordwijk zegt honderden telefoontjes van gestrande Nederlandse toeristen te hebben ontvangen.

"Plotselinge verkeersopstoppingen hebben voor nogal wat ongelukken gezorgd", laat zegsvrouw I. van Veldhuizen van Eurocross weten. "Ook waren er meldingen van automobilisten die te lang achter het stuur hadden gezeten en daardoor in slaap waren gesukkeld. Ook onervarenheid met het rijden met een caravan heeft tot ongelukken geleid."

Behalve verkeersongelukken is een aantal Nederlanders langs de snelwegen dupe geworden van rovers, die in een onbewaakt ogenblik van de toerist vliegensvlug toeslaan. De ANWB zegt vanuit Frankrijk diverse meldingen van berovingen en diefstallen uit auto's te hebben gehad.

SOS International waarschuwt toeristen op hun hoede te zijn voor sluwe rovers langs de autowegen. Woordvoerster A. van Nieuwenhuizen: "Mensen moeten hun auto en caravan goed in de gaten houden, als ze even ergens een kop koffie gaan drinken. Verder moeten ze nooit waardevolle spullen in de auto achterlaten."

Op de Nederlandse wegen was het vrijdag en zaterdag druk op de wegen naar het zuiden (Van Utrecht naar Den Bosch, Eindhoven en Maastricht), richting Texel (rijksweg A9) en richting Zwolle (A28 en A50). De populaire wandelvierdaagse zorgde voor extra drukte rond Nijmegen, aldus de ANWB.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.